Dagboek 2007 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap
Vanaf  2009 is de volgorde van dat in de dagboeken andersom.

8 mei 2007  Aan de website valt nog maar af en toe iets toe te voegen, maar er gebeurt altijd van alles, dat wel. Zo vond ik vandaag voor het eerst een pasgeboren bidsprinkhaantje: ruim 1 cm groot, bruin en ongelofelijk kwiek! Zo'n baby lijkt op het eerste gezicht op een vrij grote mier, maar als je goed kijkt zie je het hartvormig kopje en de gevouwen voorpootjes. Leuk!
De bijeneters laten zich weer horen. Hun roep klinkt een beetje als 'kwarrak, kwarrak', een heel speciaal geluid. In de loop van de zomer zullen de groepen steeds groter worden. Er zijn dit jaar trouwens opvallend weinig vogels, ik zie hiervoor in het dal bijvoorbeeld meestal maar een stuk of 3 zwaluwen. Vandaag heb ik wel een koekoek gehoord. Vorige week trouwens vloog er een wielewaal voor de auto langs toen ik naar Babeau reed, zo groot als een flinke spreeuw en knalgeel met zwarte vleugels. Zoals bijna altijd begin mei is het tamelijk koel, een graad of 18, winderig.

Wat planten betreft is opvallend dat de blauwe winde Convolvulus sabaticus enorm gegroeid is en zich op een plek beneden wel over een vierkante meter uitstrekt. Ze laten zich overigens vrij makkelijk stekken. Ook wil hij wel op vrij onmogelijke plekken groeien.
Ook anders is dat de oleanders al vol in de knop zitten, nog een dag of wat en de eerste staan in bloei. Bij mij is dat altijd 'Convolvulus sabaticus , mooi warm zalm oranje, enkel, helaas geen geur. Hij heeft een tijdje rare zwarte wratten gehad, die ik voor de zekerheid maar wegknipte, maar nu ziet hij er schoon uit. Ook de gestekte, gele, enkelbloemige oleanders, waar ik geen naam bij heb, gaan voor het eerst bloeien, althans 2 van de 3. In de oleandertijd heb ik standaard een schaar in de auto liggen: je weet nooit wat je onderweg tegenkomt en ze laten zich vrij eenvoudig op water stekken. Wel de bloemen verwijderen of een stek zonder bloemen nemen.

Vandaag 10 mei is het heerlijk weer, al meer dan 20° en het is net 12 uur. Beetje wind, stralend blauwe lucht. Net zo stralend blauw Convolvulus sabaticus (vroeger mauretanicus), met een lila lantana groeiend door brachyglottis. Zowel de convolvulus als de brachyglottis zijn makkelijk te stekken.

 

De kleine viooltjes, 2 grote potten en een kleintje, in november gekocht voor een tientje - zonder de potten dan - hebben de hele winter staan bloeien en zijn nog steeds niet klaar, maar nu zal het niet lang meer duren. Een echte aanbeveler. Soms kun je ze in prachtige kleuren kopen, dit keer was het rood met een oranje ondertoon, ik heb ook wel een donkerroze gehad. Ze zijn nu wel behoorlijk wat groter en minder compact. Je moet wel voortdurend de uitgebloeide bloemetjes weghalen.

2014; De foto die hierbij hoorde, is om een of andere reden teloor gegaan.

1 september 2007 Dit jaar valt er niet zo veel over de tuin te zeggen. Vanaf begin juni zijn we weg geweest tot eind juli en toen was er zomerrust. We hebben een ongelofelijk droge zomer achter de rug met slechts af en toe wat 'pipi de chat'. De tuin heeft eronder te lijden gehad en er zijn dingen doodgegaan waarvan ik niet wist dat ze het in zich hadden! De brachyglottis b.v., foto hierboven met de blauwe convolvulus erdoor, is op sterven na dood, terwijl hij toch water heeft gekregen. Ik zal hem in het voorjaar kort knippen en kijken wat er dan nog van komt. Er zijn ook nauwelijks bidsprinkhanen, ongezellig! Maar vorige week zaten er in de terebint wel een heleboel vogels, allerlei bijzondere exemplaren zoals withalsvliegenvanger, van de bessen te eten.

Maar nu begint bijna het 2e seizoen: ik heb een sternbergia knop gezien. Laat dus.  De cyclamens zijn ook nog niet echt op gang. Cyclamen graecum , die ik vorig jaar na lang zoeken in Nederland gevonden heb, heeft één bloem gehad. Dat stemt tot vreugde, want alle andere bijzondere cyclamens hebben het loodje gelegd, op misschien eentje na! Foto's maken heeft geen zin, want ze zien er verder net zo uit als andere cyclamens, maar C. graecum moet het tussen de rotsen doen ... Zie ik voor mijn geestesoog hier overal roze toefjes tussen de stenen verschijnen over een jaar of wat ...
Vandaag had ik een echte verrassing. Van een vriendin heb ik 4 jaar geleden een stekje gekregen van Duranta repens . Waarom hij 'repens' heet weet ik niet want hij kruipt niet. Het is een struikje met aardige dorens, niet winterhard, dus in de serre 's winters, lastig! Maar ... er komen heel leuke blauwe bloemen aan en als het goed is daarna oranje bessen. Ik had hem in Nigeria in de tuin en daar zat hij meestal vol met zowel bloemen als bessen en dat zag er leuk uit. Vandaag meende ik bloemknopjes te ontdekken en toen ik nog eens goed keek bleek er al een trosje aan te zitten. Nog te klein voor een foto.
Van Leucojum autumnale , die nu weer anders heet (Acis ) heb ik er inmiddels heel veel. Ze bloeiden al eind mei en bloeien nog steeds, nu meer dan een paar maanden geleden. Ze staan zelfs tussen de tegels! Wie zaad wil hebben moet het me laten weten.

12 september Ik heb een superieure, helaas naamloze, alstroemeria *) gekregen, uit Nederland. Ik heb hem inmiddels in een grotere pot gezet en dan kunnen we hem misschien in het voorjaar delen. 'Fabiana' . 4/12/2008, dank aan Jan Bravenboer!

Langzaam maar zeker verschijnen er wat tekenen van het komend nieuwe bloeiseizoen. De podreana, langer dan ooit, zit vol knoppen, er is één colchium in bloei en hier en daar cyclaampjes. Er komt misschien regen vrijdag ... De sternbergia's b.v. bloeien nog niet en daar is het toch wel de tijd voor.

13 september Vanmorgen heb ik net zo'n beauty van een *) wisse verdrinkingsdood gered. Nooit eerder gezien en dit is de 2e vandaag. Zeker weten, de vorige miste een knop van zijn mini antenne! Het vlindertje is maar ong. anderhalve cm. Hier op een mooi donkere caryopteris, die zich hier uitzaait. Spaarzaam, maar toch; het 2e jaar bloeit hij al.

Het vlindertje is: la zygène de la coronille (Zygaena fausta) waarvan de rupsen op coronilla leven. Mij best!

15 september De podreana bloeit. Ook één sternbergia gezien. Sommige oxalissen beginnen op te komen en eentje - melanostica - bloeit. Zie bij de oxalissen voor een foto.

26 september Om goede foto's te maken van blauwe bloemen moet er geen zon zijn en liefst ook geen wind. Wind is er vandaag wel! Dus de foto is niet scherp, maar dit is Duranta repens -waar ik een stukje hogerop eens melding van heb gemaakt- een aardige kuipplant. Of hij hier ooit besjes zal krijgen betwijfel ik.
Ik vind het al geweldig dat hij eindelijk bloeit.
2 oktober Eergisteren heb ik zaden van Zephyrantes alba in de grond gestopt, vandaag komen ze op. Er is geen zaad _ bruine boon misschien? - dat zó snel ontkiemt. Ik had gedacht dat de plantjes van 2 jaar geleden dit jaar wel zouden bloeien, maar nog niet dus.
Een verrassing is dat Oxalis flava bloeit, terwijl hij de naam heeft moeilijk te zijn!
Na de eindeloze droogte is het nu erg vochtig sinds een dag of 4, De herfstkrokussen bloeien, maar liggen dus allemaal omver.
Wie weet wat het plantje rechts op de foto is? Het lijkt het meest op een slaapmutsje wat constructie betreft. Het is inmiddels 2 jaar oud, maar heeft nog nooit gebloeid.

7 oktober Het heeft eindelijk echt een paar dagen behoorlijk geregend en dat was hard nodig. Dat levert verrassingen op. Commelina tuberosa is niet iets waarvan je verwacht dat het hier zou gedijen. Maar er is er eentje die zeer standvastig is. Met grote vechtlust krijgt dit ene exemplaar het elk jaar weer voor elkaar om een paar bloemen te produceren. En wat een prachtige kleur! Drie tegelijk heb ik nog niet eerder gezien, trouwens.

Vandaag mooi weer, hoor: T-shirt en sandalen!

28 oktober Begin van de wintertijd en stralend weer: zon, geen wind, 22 graden! Beneden staan alle oxalissen die in het najaar bloeien te pronken. De witte vooraan is O. versicolor, links en rechts erachter O. dentata, de gele in de hogere pot O. flava, iets meer naar links O. massoniana, die potverdorie wit is i.p.v. oranje en links daarvan O. rosea, die ook in het voorjaar al heeft gebloeid. Dentata trouwens ook!.
Deze foto heb ik op 22 november gemaakt. Helemaal in bloei, maar te koud voor bijen e.d. Deze kruipende rozemarijn groeit erg hard, ik heb hem 3 jaar geleden als klein plantje daar neergezet. Je hoeft er niet naar om te kijken, maar hij houdt een beter model als je hem af en toe een beetje snoeit. En die hieronder stond in een andere tuin. Foto 7 december!
22 december Wel 'Tinus' in bloei en helemaal prachtig berijpt. In Frankrijk moeten we op bloei wachten tot maart? april?
 

Naar boven