Dagboek 2008 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap
In dit dagboek staat januari nog bovenaan.

'Corinna' in bloei, een bolgewas waarvan ik niet zeker weet dat het zo heet ... misschien is het wel broddeia. Die doen het hier fantastisch en breiden zich ook uit, via zaad. Ik ga er zo eens wat plukken, want volgens mij moeten ze zich ook prima lenen voor boeketten. Op de foto rechts staan ze heel zonnig, links staan ze tussen saponaria aan de voet van Oleander 'Barcelona' en wat meer in schaduw.
Januari Op Nederland1 en Nederland2 gezien...........
In Nederland had ik al een paar lycheepitten in een potje gestopt om te kijken of er iets zou gebeuren. Tot mijn verbazing kwam er een heel dun sprietje tevoorschijn. Je zou toch verwachten dat er iets met grote, dikke kiembladeren zou groeien uit zo'n forse pit! Als je goed kijkt kun je rechts een tweede zien verschijnen.

Een degelijke Duitse website geeft informatie over het opkweken van de plant. Groeit langzaam en wordt een boom van 30 meter. Dat maak ik dus nooit meer mee!! Verder in zurige, arme grond en niet te veel water en zo warm mogelijk. Voorlopig geen mest. Direct in een grote pot want ze houden niet van verhuizen.


Als het iets wordt geef ik ze aan Daniel, de tuinman, die helemaal gek is van exotische vruchten en bovendien een jaar of 10 jonger is!

1 februari In tegenstelling tot wat er op die Duitse site te lezen is groeit de lychee boom in spe als kool. Hier op de foto met een afgebroken of -geknaagde krokus, 'Cream Beauty'. Hij is nu een cm of 10 hoog en er staan er inmiddels 2 naast, waarvan een groen ...

Het is vrij koud. De amandel hier bloeit nog niet, maar langs de weg heb ik al bloeiende exemplaren gezien. Hier en daar staat wat: één scilla', één krokus, 'Ruby Giant', en één blauwe hyacint. De roze helleborus met sproetjes bloeit wel al goed en de gele begint. In tegenstelling tot vorig jaar is er ook nog geen muscari 'Golden Fragrance' in bloei, maar hij begint wel.

13 februari Af en toe is het heerlijk weer en denk je, dat het voorjaar begint, maar dan ineens is het weer koud. Zoals vandaag: graad of 10, wind.
De lychee groeit aardig, van de eerste zijn de blaadjes nu groen en vrij groot, een cm of 6. De 2e is al iets hoger. Nr 3 heeft maar één blaadje i.p.v. 2. Het blijft allemaal spannend.
Verder niet veel bijzonders. Helleborus orientalis in bloei. De roos zit al vol knoppen!
22 februari Het heeft begin deze week eindelijk eens flink geregend, iets meer dan 2 dagen. Het lijkt dan heel wat, maar ik vermoed dat als er 3 cm gevallen is het veel is ...
In ieder geval is het goed voor de bloei. Crocus tomm. 'Ruby Giant' met maartse viooltjes en links erachter mijn favoriete hell. orientalis: eentje met paarsrode adertjes! Rechtsachter is trouwens ook erg mooi en meestal vroeg: roze met een donkerder randje en sproetjes. Dit gedeelte van de tuin krijgt regelmatig water. Ook het speenkruid bloeit sinds vandaag.

1 februari 2008 Filippi, van de kwekerij in Mèze, heeft een boek gepubliceerd over tuinieren zonder sproeien. Je kunt het voor 45 euro, inclusief verzenden hier in Frankrijk,  bestellen via zijn website.
Hij behandelt eerst de gebieden waar de bruikbare planten voor een dergelijke tuin vandaan komen. Dan volgt een stuk over hoe te werk te gaan als je gaat planten, met een interessant stuk over de wortels van planten in een pot, en vervolgens uiteraard een grote hoeveelheid planten die bruikbaar zijn. En dan maar hopen dat je die planten bij hem kunt kopen.
Ik mis Aphyllanthes monspeliensis , de bieslelie, een van de makkelijkste planten die je je kunt voorstellen, als je hem eenmaal hebt! En beeldschoon! Maar ook de lokale paardenbloem, die de moeite waard is in je tuin en Verbascum sinuatum , een toorts met mooi gegolfd blad. Maar wel een lekker boek, hoor!
2 maart Vandaag is het alwéér verrukkelijk weer: lunchtijd en al 22 graden met zon en zonder wind! Op het tafeltje van het balkon heb ik de uitgebloeide narcisjes 'tête à tête' vervangen door een pot bloeiende Cyrtanthus mackenii . Ook op de foto hieronder. Kopen als je ze ergens tegenkomt! Makkelijk, vroeg- en rijkbloeiend, af en toe verpotten. Vanmorgen heb ik er zelfs een in de tuin gevonden! Vóór de cyrtanthus staat een pot met Pelargonium laxum een onverwacht soortje met een dikke stam en lichtgele, geurende bloemen. Ik heb hem buitengezet in de hoop er opnieuw zaad in te krijgen, van vorig jaar heb ik 3 jonge plantjes!
Op de trap staat een pot met een ander pelargonium, naam onbekend, eikenblad met geur en aardige bloemen. Hij heeft er de hele winter gestaan om de vlinderpop tegen de muur te beschermen tegen vraatzuchtige vogeltjes. Met succes tot nu toe. Er zat nog een pop, goed verstopt in een zwart kratje met potjes zaailingen en die hebben ze weten te vinden!

7 maart Het is wel vervelend dat dit jaar de winter pas in maart begint. Het is nú, in tegenstelling tot februari, dit jaar een overwegend aangename maand, erg koud met tramontane. O, die afschuwelijke tramontane!
Er bloeien nu dingen die anders pas eind van deze maand of 'Citrina' , inmiddels tot volle wasdom gekomen, Wat een prachtige struik en wat staat hij er geweldig bij die grote kei. Coronilla is een echte aanbeveler: mooie vorm, mooi blad, leuke bloei, heerlijke geur, ijzersterk, geen water nodig of amper, zaait zich een beetje uit en de zaailingen laten zich redelijk verplanten. Dè ideale struik voor hier!

Pelargonium laxum staat dus weer binnen!

In deze tijd van het jaar, wanneer er nog niet echt veel groen is in de tuin, moet je erg opletten met slakken en rupsen. Deze rups noem ik 'uilenrups'. ik weet niet hoe hij in het echt heet of welke vlinder erbij hoort. Een kreng van een rups: eerst lichtgroen, daarna bruin. Komt in het donker tevoorschijn op alle planten, veelvraat. Zit gestrekt langs een takje, maar rolt zich direct op als hij verstoort wordt. Eersteklas pestbeest! Bijna iedere avond grijp ik er wel een of twee van Gladiolus tristis , die nu net bloeit.
13 maart Omdat het vandaag heerlijk weer is heb ik de bloemetjes buiten gezet. Cyrtanthus mackenii stond er al, Pelargonium laxum was weer naar binnen, nu weer buiten, Pelargonium ardens 'Splendide' (links) bloeit ook alweer. De eerste stek ervan heeft ook een knop. Dat stemt tot tevredenheid, want hij heeft de naam lastig te zijn.

Vandaag weer zo'n heerlijke dag. Het is al iets van 22 graden en pas 1 uur! ik heb de eerste koninginnepage al gezien, die met strepen, dus niet echt een koninginnepage, maar een die zich net zo gedraagt: rustige vlucht en behoorlijk 'tam' als je dat van een vlinder kunt zeggen. Koningspage, zegt mijn vlinderboek. De Oxalis rubra staat alweer uitbundig te bloeien en de zwarte roodstaart is ook weer van de partij met zijn kiezelsteentjes (hij zingt een kort wijsje, gevolgd door een geluid dat het meest lijkt op: kiezelsteentjes die over elkaar gewreven worden)

Gladiolus tristis staat nu echt goed te bloeien en zo langzamerhand breidt hij zich uit, Van 2 miezerige bloeitakken in het eerste jaar tot een stuk of 12 nu, waarvan de nieuwste of de jongste? nog miezerig. Nu nog iets verzinnen om die rupsen te ontmoedigen!

17 maart hebben we vandaag. En al van alles in bloei: Coronilla glauca , irissen, grote vinca en oude wijfjes (ipheion). Dit is zomaar langs de weg.
Nog gekker: ik zag vandaag een klaproos bloeien, op de rotonde bij de Ecomarché. Ik associeer klaprozen met juni!
Daniel kwam vandaag en heeft een stuk uit de amandel gehaald en de 2 olijfbomen eens flink gesnoeid. Vooral onder de amandel is er nu meer licht. Het is een graad of 16 en bewolkt.
Ergens in het dorp hier heeft iemand maartse viooltjes in de tuin. Op zichzelf niet zo bijzonder maar deze zijn heel licht blauw. Vorig jaar ben ik er tig keren langs gegaan om te kijken of ik wat zaad kon verzamelen, hetgeen, zoals viooltjeskenners weten, lastig is: als het zaaddoosje openspringt zijn de zaden gelijk niet meer te vinden ... Maar goed, uiteindelijk had ik er een paar en die heb ik in een potje gezaaid, maar er gebeurde nooit wat. Tot plotseling dit voorjaar er wat kiemblaadjes verschenen. Gelukt! Ik heb inmiddels gehoord dat maartse viooltjes kiemen nadat de vorst eroverheen is gegaan. Hebben we blijkbaar net genoeg vorst gehad. Het is trouwens 20 maart en elke morgen is de auto bevroren! En overdag ook koud, met tramontane.
Gisteren moesten we in de buurt van Perpignan zijn, zuidelijker en dichter bij de kust, en daar heb ik al een berm gezien die rood was van de klaprozen!

25 maart Vandaag is de pop die de hele winter aan de muur langs de trap heeft gezeten, beschermd door een geranium, uitgekomen. En wat was het nou: wow! de flambée of koningspage. Trekt zich niks aan van het altijd nog vrij onaangename weer. Hij is nu nog niet helemaal klaar met zijn vleugels. Jammer dat ik het uitkomen zelf gemist heb.

27 maart Ik geloof verdraaid dat Orthrosanthus laxus in de tuin gaat bloeien. In de pot is hij groter, maar daarin zie ik nog geen bloemknop. Ik zal kijken of ik een foto kan regelen: het is iets beeldschoon lichtblauws ... Hij komt uit Australië, omgeving van Perth, waar Ko en ik in 2000 een dag of vier hebben doorgebracht. Een moment dat me altijd is bijgebleven is dat we gingen wandelen in een soort bos en dat ik nergens iets zag dat er ook maar enigszins bekend uitzag. 
In Nederland groeit Viola laboradorica ongeveer je tuin uit als je niet oppast. Hier gaat ie maar heel langzaam. Hij staat in het stuk waar regelmatig water wordt gegeven (ik kiep b.v. altijd het water dat ik gebruik bij het schoonmaken van groenten met een zwaai over het balkon op dit stuk tuin), maar toch is hij in 5 jaar nog niet erg groot geworden. Een andere staat in een stuk dat meer zon en minder water krijgt en die gaat nog langzamer. Prachtig van kleur, altijd, maar zeker als hij bloeit en mooi met Vinca minor atropurpurea . Atropurpurea verzin ik ter plekke maar is w.s. de juiste naam ... Het ene tulpenblad is van een prachtige soort 'Vinca minor atropurpurea , paarse bloem op paarse steel, maar inmiddels teruggelopen, dus hij bloeit nauwelijks meer.
Geissorrhiza radians , de spelling kan incorrect zijn, de Zuid-Afrikaanse schoonheid, brengt iedereen in vervoering. Hij heeft meer bloemen dan vorig jaar. Ik hou me strikt aan de regels: voeten in het water in het groei- en bloeiseizoen. Daarachter ook al zo'n beauty: Pelargonium x ardens . De geranium groeit zó compact dat ik hem niet kan stekken. En zaad maakt hij ook al niet. 

Er is ruim belangstelling voor de geissorhiza, dus ik heb geprobeerd wat bij te bestellen, maar Jim van Capeseed liet me weten dat de muizen zijn bollen hadden opgevreten en dat hij dus opnieuw moest zaaien. Ik heb me laten vertellen dat dat bij geissorrhiza erg makkelijk gaat en ze binnen een jaar bloeien.

De hop liet zich vandaag voor het eerst weer horen (heerlijk weer) en ik zag een oranjetipje (vlinder) in de tuin, maar dat is weer zo'n snel typje: meteen weg!

Dit vind ik een waanzinnig mooie euphorbia. Hij staat overal in de berm. Ik heb natuurlijk al eens geprobeerd er een te transplanteren, maar dat lukt niet. Ook ben ik nog niet zeker van de naam. Het zou Euphorbia serrata kunnen zijn als de blaadjes niet gaafrandig waren en Euphorbia biumbellata ware het niet dat dát een typische kustplant is. De plant op de foto staat in de tuin van Gisèle, aan het eind van ons straatje, en een dezer dagen wordt haar huis met tuin en euphorbia en al verkocht ...

Het is 'serrata'! Ik moet mijn bril afzetten om de tandjes te zien, zo klein zijn ze. Filippi heeft hem in zijn assortiment!

Voor het geval iemand zich heeft afgevraagd hoe het toch met de lychee boom gaat ...  Nou, die groeit gestaag door en is nu bijna 20 cm hoog. Nieuw blad is roodachtig en tegen de tijd dat het groen wordt gaat het hangen en wordt slap. Een heel eigenaardig verschijnsel. 

Beide planten in de pot begonnen met 2 stel bladeren, maar de jongere bladeren zijn 2-delig. Later aan Daniel Roger gegeven.

1 april Het is wel lekker zonnig, maar het waait ook weer hard en dat maakt het kouder. Vandaag een morosfinx gezien. Dat is die 'kolibrievlinder'. Ook zit de allereerste bloem aan een cistus en bloeien de eerste bieslelies, erg vroeg. Begin van groot feest, ik ben dol op die zee van blauwe bloemetjes, die eerstdaags een feit zal zijn. 

4 april Dit is de tulp 'Recreado'. Maar er bloeit er dus nog maar één.
Vandaag naar Iris de Thau geweest. Dat viel even tegen, want er bloeide bijna niets, op een heleboel vogelmelk na ... Wel wat laagblijvende soortjes. Wat meeviel is dat je gewoon kon kopen, ik was even bang dat het alleen via bestellen kon. Toch een paar gekocht, m.n. wat hoge gele 'Sands of Gold'. 

Daarna natuurlijk even naar Filippi: daar was ook niet erg veel, maar ja wel altijd wel iets: Cistus Natacha, die ik al heel lang erg mooi vind, bleek roze. 

Filippi is in Mèze, Iris de Thau aan de weg naar Villeveyrac, hooguit 10 km daarvandaan.

9 april De dubbele gele Rosa banksia staat beeldig te bloeien. Hij is nu 5 jaar oud, een flinke struik, die ieder jaar trouw en uitbundig bloeit. Hij wordt alleen nog veel groter ...

Hieronder een triest plaatje van de uitgebloeide bollen die staan af te sterven. Meest oxalis , verder wat narcisjes en een potje met scilla ... ? (bejaardenmoment, waarvan er maar één gebloeid heeft. Wel lief.)
Ik laat de potten de hele zomer staan en ga eind augustus verpotten - als nodig - en met water aan de slag. Dit zijn winter groeiers/voorjaarsbloeiers.

 

f

Op de achtergrond 'iets' dat ik altijd duizendguldenkruid heb genoemd, maar dat het  niet is. De kelk is te lang en het blad heeft geen nerven die parallel lopen. 

Meegekomen uit Nederland. Het zaait zich enorm uit, maar alleen in de potten! W.s. iets dat bij de anjerfamilie hoort, misschien een pekbloem? Maar lijm - en dat hoort bij een pekbloem - heb ik nog niet kunnen vinden!

In afwachting van de regen die er zou gaan komen staan de emmers vast klaar onder de rand van het dak. In iedere emmer een stok, zodat ik geen verdronken hagedissen aantref strakjes.
Bij terugkomst uit Nederland vind ik het onbekende plantje - eerder vermeld hierboven, oktober - in bloei. Wat een tegenvaller ... 

Het is dus een of andere composiet, die niet eens fatsoenlijke bloemen krijgt, niet meer dan een plukje meeldraden.  

Ik zal hem ergens planten en hem veel succes wensen verder, maar het potje kan ik voor iets beters gebruiken!

Eentje die het enorm naar de zin heeft: een zonneroosje, waarvan ik helaas de naam niet weet. Helianthemum ?, misschien kan ik nog ergens de naam vinden. De voet van de plant zit ergens in de grond, maar verder ligt het overgrote deel lekker op de vaak warme stenen. 
Deze cistus is iets geliger, maar verder lijkt hij erg 'Vicar's Mead' en ik vind hem erg mooi, heel subtiel kleurtje. Ongelofelijk veel bloemen en dat in 3, 4 jaar! Wat de cistussen betreft is mei één groot feest. Binnen een maand is het voorbij, helaas, maar het zijn wel heel makkelijke struiken. Helaas leven ze niet zo lang.

12 mei Vandaag een behoorlijke bui, maar de voorspelde 6 mm is vast niet gevallen.

De eerste, rozerode geranium vond ik in la Jonquera in Spanje toen we Gita en Tini gingen afhalen en de tweede bij het tuincentrum bij Carrefour in Narbonne. Ze kleuren prachtig bij elkaar en bij de vaste gasten op het muurtje bij het entree.

Salvia roemeriana staat in het salviaboek van Sutton op blz 44, een plaatje om direct verliefd van te worden. Toen ik de salvia had gevonden bij Filippi, ben ik op zoek gegaan naar de juiste pot en na verloop van de nodige tijd vond ik ook dé pot. Maar die salvia zag die pot niet zitten en kwarde wat af!!! Toen heb ik hem maar in de tuin gezet en is hij verdwenen. Gill Pound beschouwt hem als een eenjarige.
Een jaar later vond ik een zaailing tussen de stenen voor de garage. Daar vindt hij het dus heerlijk! Er staat wat meer informatie over deze salvia bij 'vaste planten', want behalve kieskeurig over zijn plek heeft hij nog meer eigenaardige trekjes.
Altijd al dol op amaryllis geweest. Of hippeastrum, wat je maar wilt. Deze staat nu in de tuin in bloei en heet 'Amalfi'. Ik vind het niks, te groot en te heftig van kleur. Dat is het probleem als je uit een catalogus van een postorderbedrijf kiest! Wel leuk dat ie bloeit, maar geef mij maar kleinbloemige en dan wittig of heel licht roze of groenig.

3 juni Het is de laatste tijd behoorlijk slecht weer geweest met erg veel regen. Hard nodig, maar niet uitnodigend om veel buiten te doen. Af en toe ben ik bezig geweest met het creëren van een veldje bij het hek boven. Ik heb er de rozemarijn en stekelbrem  weggehaald en ga nu proberen er wat meer variëteit in wilde bloemen te krijgen. Er staat al gele ogentroost en iets dat op een wat stijf, klein zonnebloempje lijkt (?) en ik wil nog orchideetjes en zo. 

Nieuws is dat voor het eerst de liguster gaat bloeien. Hij heeft er lang over moeten denken, dit is per slot al het 6e jaar dat hij er staat. Wel inmiddels ruim 2 meter hoog, een echte boom. Ik vind hem heerlijk ruiken, de geur die ik 'the essence of summer' zou willen noemen. Ook de anjertjes die ik 2 jaar geleden heb gezaaid zien er veelbelovend uit, Dianthus amurensis een lila anjertje met een mooi randje in het hart. 

De muur aan de voorkant van het huis, maar gezien vanaf de buitenkant was indertijd een idee van Daniel, de tuinman. Zijn suggestie was: planten aan de binnenkant en er de planten dan overheen laten hangen. De begroeiing was oorspronkelijk met die bloeiende solanum, maar die is ter ziele. Er staat nu bontbladige klimop, mühlenbeckia en Trachelospermum jasminoides . Die staat nu (juni) in bloei en ruikt verrukkelijk. 

Foto's beneden: deze hypericum stond er al toen we hier kwamen, een bedje van oninteressant, groen blad, waaraan een keer per jaar een bloem kwam. Dit voorjaar heb ik hem eens helemaal afgeknipt, omdat ik iets zocht en omdat het zo'n rotzooi was. Ik word beloond met heel veel bloemen! Verder een heel gewone plant:Hypericum calycinum .

In juni zijn ze op z'n mooist, de oleanders. Ze staan nu nog niet allemaal in bloei, maar vandaag was b.v. de eerste bloem open aan een klein, geelbloeiend exemplaar, zelf gestekt al een paar jaar geleden, maar door zijn positie, die niet erg gunstig is, nog altijd niet groter 'Barcelona' hier op de foto staat op de beste plek in de tuin in het vierkantje onderaan de trap, dat elke dag water krijgt. Hij is inmiddels ook flink groot en ik blijf de kleur super vinden. Nu de saponaria's eronder nog in bloei Bijna!
18 juni Leucojum autumnale staat alweer te bloeien! Wat een geweldig plantje (als je van klein houdt).
22 juni Volop zomer ineens, gelijk 30+. Beneden staat Convolvulus sabatius   nog altijd hevig te bloeien, 2 meter in het vierkant inmiddels en soms wel een beetje lastig, maar zó mooi! 
Met mijn eigen camera Panasonic Lumix FX12 krijg ik de kleur blauw veel te flets, met Ko's wat oudere camera HP (?) photosmart is de kleur wat te intensief. Je kunt blauw toch al alleen maar fotograferen in de schaduw. 
30 juni Meestal zijn we in deze tijd niet hier. Het is snikheet, maar ik heb een paar leuke dingen in bloei: Lilium henryi zie bollenpagina en een leuke struik? vaste plant? een heel hoge vaste plant: 2 meter!!! Althea cannabina . De althea heb ik gekregen van Anne van Beusekom en ik wist er het fijne niet van, dus ik schrok me rot toen hij in het najaar verdween! En wat was ik opgelucht toen hij in april weer boven water kwam. Hij wordt erg hoog, dat is een beetje jammer, want hij is ook erg ijl, zoals je op de foto rechtsonder kunt zien. Ik vraag me af of je een vóór-21-juni-snoei kunt toepassen, die vaak zo goed werkt voor floxen*) en zo. Het bloemetje is maar 3 of 4 cm in doorsnee, kleiner dus dan op de foto, maar het hartje is ook iets donkerder. Erg mooi! Het blad lijkt op cannabis, vandaar de naam. 

*) Over floxen. Ik bedoel Phlox paniculata soorten. ik heb ze hier nooit geprobeerd, maar in Nederland was het een succesnummer. Mijn favoriet is de lichtblauwe oervorm. Die kun je dus, als ze een cm of 30 zijn en dat is ergens eind mei of begin juni, vandaar de vóór 21 juni regel,  toppen = 10 cm of iets meer eraf - dat is héél erg om te doen bij frisse jonge planten die net lekker aan de groei zijn - en die toppen gebruiken om te stekken. Graaf een kuiltje op de plek waar je er eentje wilt, vul het met stekgrond, maak de onderste stukken van je stekken kaal, doop in water, schud het water eraf, doop in vers stekpoeder, schud het teveel eraf en plant ter plekke in die stekgrond. Grond goed aanduwen, water geven, klaar. Niet laten verdrogen, maar de rest gaat vanzelf. Het leuke is nu dat je originele plant bossiger wordt (knip niet alle stengels af, maar laat er een paar aanzitten) en langer bloeit, maar dat je stekken ook hetzelfde jaar nog bloeien, alleen wat later. Mooi toch?
Lage floxen kun je trouwens ook supermakkelijk stekken. Op dezelfde manier of gewoon in een potje.
6 juli Hier is dan de eerste Truus van dit jaar. Nog niet groter dan iets van 4 cm en vrijwel albino! Zij kwam tevoorschijn bij het sproeien en ze zit zich hier droog te poetsen.
Ik zag nog iets leuks vandaag: in de tuin van onze buurman zat een mama- of papa hop met kind. Ik stond er amper 3 meter vandaan en bevroor meteen, zodat ze me niet direct in de gaten hadden. Geweldig!

7 augustus Aan het gebrek aan nieuwe meldingen kun je wel zien dat we in de zomerrust zitten. Er gebeurt niet veel! Maar dit is wel raar: een schattig klein roosje, járen geleden gekocht in een klein potje bij Intratuin bloeit altijd met kleine, goedgevormde, geurende bloemetjes. Maar eerder dit jaar kreeg hij of zij, ná normale bloei, ineens een tros bloemetjes en nú zitten er heel anders gevormde bloemen in met een duidelijk groen hart. Rara!
16 september We zijn weer terug van een verblijf in Nederland. Nogal laat dit jaar. De hoogste tijd om de potten met oxalis e.d. uit de zomerrust te halen. Potten wakker maken, noem ik het. Zo nodig verpot ik helemaal, soms voeg ik alleen een laagje nieuwe aarde toe. Dat ligt er een beetje of de bollen al langer dan een jaar in de pot staan of niet. Soms, zoals bij Ox. bowieii te zien - ronde pot, één groen blad - is zit de groei er al in en wil ik niet al te veel ingrijpen. 

Je moet behoorlijk veel water geven als het werk gedaan is, want de pot zelf is natuurlijk ook kurkdroog. In de zak met potgrond vond ik een stuk of 20 engerlingen, larven van de meikever. Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst sinds minstens 50 jaar weer meikevers gezien. Maar engerlingen had ik een jaar of wat geleden al in een pot met cyrtanthus mackeni. Ik gooi ze in de compostbak. Volgens mij verrichten ze daar nuttig werk: afval veranderen in mest.

Er staat trouwens achter een Vallota speciosa te bloeien, die die de Engelsen Scarborough lily noemen. Hij had wit moeten zijn, maar ik kreeg een rode. Rood is een prima kleur voor hier, dus echt erg was het niet, maar ik was benieuwd naar de witte uitvoering. De vervangende bol (wit) het jaar erná heeft nooit willen bloeien en is uiteindelijk teloor gegaan; ik heb hem dus nog steeds niet gezien!

 

Veel mensen zullen het niet begrijpen, maar ik werd helemaal blij toen ik een flink aantal rupsen van de euphorbiapijlstaartvlinder in een plant ontdekte. Het waren er te veel voor één plant, dus heb ik een aantal individuen getransplanteerd naar flink uit de kluiten gewassen euphorbia's hier en daar. De rups wordt erg groot, wel 8 of 9 cm en vingerdik, en krijgt in een wat later stadium rode vlekken. Het wordt t.z.t. echt een prachtig beest.
Hij verpopt zich in de grond, nadat ie overigens dagenlang gelopen heeft. Om te zoeken naar een geschikte plek? Of zijn darmen leegmaken? Heeft een rups darmen, eigenlijk? In het voorjaar zal er uit de meeste poppen een flinke nachtvlinder kruipen en die is roze met olijfgroen. Het hele proces is een absoluut wonder. Vorig jaar heb ik deze rupsen niet gezien!!

18 september Vandaag heb ik de potten van etiketten voorzien voor zover die er nog niet in stonden. De eerste groei is al te zien. Leuk!
Vorig jaar heb ik mijn Camellia sansagua verpoot, want hij kreeg geen bloemen.Nu hij groter woont en ik eindelijk een goede plek voor hem heb gevonden in de schaduw van een olijfboom zit hij vol knoppen. Hij gaat binnenkort van start, want het is een najaarsbloeier.
Ook heb ik een aantal amarylissen 'Amalfi' uit de tuin gehaald en met z'n drieën in een grote pot gezet. Het zijn toch grootbloemige hippen en daar houd ik niet zo van en de kleur was in ieder geval in de tuin niet goed. Warm zalm ...
De hele tuin beneden staat vol Leucojum autumnalis, die tegenwoordig acis schijnt te heten. Als iemand die dit leest zaad wil hebben laat zij of hij dat dan weten!

21 september 5 dagen na het 'wakker maken' gebeurt er al van alles in de potten. De pot met dat éne blaadje vertoont nu tig blaadjes en al een paar bloemknoppen. Oxalis flava, rechtsboven, komt met rare dingen naar boven (heeft de naam moeilijk te zijn, maar heeft vorig jaar goed gebloeid in een diepe pot). De rupsen zijn òf verdwenen (planten niet in de zon?) òf niet erg veranderd òf 2 keer zo groot, zoals die linksboven die al zeker 5 cm is. En dik! 
22 september Ik heb het vast al wel eens eerder gezegd of opgeschreven: ik ben dol op dit seizoen Het enige dat de pret bederft is de wetenschap dat hierna onvermijdelijk de winter komt en daar heb ik nou net een reuze hekel aan! Maar wat begint het alweer mooi te worden.
De  Abelia x grandiflora begint al begin augustus of eind juli te bloeien en gaat maar door. Een sierlijke, ijzersterke struik met soms overhangende takken en glanzend blad, dat in het voorjaar heel mooi bronskleurig is. Hij staat bij mij vnl in de schaduw van de amandelboom en krijgt wel vrijwel elke dag water. Ik weet niet hoe hij doet in de zon en/of zonder water. Een prijsplant! Foto linksonder.
Ervoor - rechtsonder - staan een massa cyclaampjes, die zich behoorlijk uitzaaien en eenjarige torenia in een pot en Cyclamen purpurascens in een fraaie, lage, grijze pot, allemaal meegenomen uit Nederland. Deze cyclamen ruikt heel lekker. Ik weet niet of ik hem kan overhouden, een eerder exemplaar ben ik kwijtgeraakt. Hier en daar staat ook Zephyranthes alba waarvan nu de eerste zaailingen bloeien. Het zaad ervan komt razendsnel op - 2 dagen! - maar voordat de planten bloeien zijn er  - weet ik nu - 3 jaar voorbij!
Cyclamen graecum na lang zoeken gevonden, ook in Nederland, heeft op 2 plekken staan bloeien en doet het dus goed, maar ik was te laat terug en heb maar één bloemetje gezien; dat was nog niet de moeite om er een foto van te maken. Deze soort kan hier! in de volle zon en tussen de rotsen staan ...
23 september Vanmorgen bij het voeren van de katten zag ik iets wits/onbekends op de heuvel. Bij nader inzien niet zo heel onbekend en bovendien wel heel onbemind: salsapareille in bloei. Een ook al aardig uit de kluiten gewassen exemplaar ook nog. De bloemetjes zijn eigenlijk wel schattig, maar toch ging de schaar erin en de plant in de bak voor de  déchetterie. Vol met venijnige dorentjes!!! Het is vrijwel onmogelijk er vanaf te komen, maar op een plek in een pad is het me gelukt door steeds maar weer af te knippen wat er bovenkomt. Een jonge zaailing ziet er erg mooi uit, maar voordat je het weet krijg je hem niet meer weg: oppassen geblazen. Als je ze laat staan worden ze uiteindelijk meters lang.

Een week na het wakker maken: Oxalis bowieii met de bloemknoppen al in zicht, linksboven het grootste blad vooraan twee en bovenin ook nog een. Wat een groeikracht. Ik was erg laat dit jaar, want meestal doe ik dit karweitje eind augustus, maar toen waren we niet hier. Deze pot heeft de hele zomer absoluut zonder water gestaan, op een kast onder het balkon. De exemplaren in de tuin staan allang in bloei.
Oxalis brasiliensis komt, zag ik, ook op. Kijk bij bollen/oxalis.

Hier had een foto van een oxalis moeten staan, met als naam potox2, haha! Maar nu (2014!) kan ik 'm niet meer vinden. 

Zo'n vrolijke foto hoort wel bij deze tijd van het jaar: sternbergia's bij de buren, die volgens mij nauwelijks weten dat ze ze hebben staan. Altijd weer leuk, maar helaas is de pret erg snel voorbij: twee weken, afgelopen.

Toen ik gisteren even meeliep om foto's te maken van hoe onze auto en panne op een auto-en-panne-vervoerswagen werd opgeladen zag ik bij het kerkje van Pierrerue het schattige dak van een prieeltje boven een muur uitsteken. Wat groeit er allemaal overheen? 2 kleuren eenjarige, blauwe convolvulus, een druif en een passiebloem met bloemen en vruchten. Wow! Een idee om te onthouden.

25 september Eén van de rupsen is na de vorige vervelling al een beetje rood geworden. Prachtig beest toch? Er zitten, verspreid over een aantal planten, een stuk of 6 exemplaren in de tuin. Zijn vriendje of vriendinnetje erachter is nog zwart/geel en een cm of 2 kleiner. Een van, denk ik, een ander legsel, is al een cm of 7 en vingerdik, maar hij zit op een lastige plek om te fotograferen. Ik ga ervan uit dat vogels deze rupsen niet lusten. Per slot is een euphorbia nogal giftig. Evenzogoed zijn er een paar verdwenen.
Oxalis flava is nu een beetje verder: net sierlijke handjes.

Dit fantastisch mooie gras links heet Stipa brachytricha . De bloeiaren zijn heel licht roze en het licht erdoorheen is prachtig. Bescheiden uitzaai, dus je kunt ook nog wel eens wat elders planten of weggeven. Als het droog is en ik wil toch iets (kleins) verplanten, dan geef ik eerst heel veel water. Dat gaat b.v. met dit gras heel goed. 

De oxalis hierboven is me heel dierbaar: frisgroen blad, heel licht roze bloem met een iets donkerder 'Mijke' , maar als ik dat via internet opzoek krijg ik steeds een oxalis met donker blad. Tweede bloei, beetje minder dan anders. Weet iemand de naam? Marco Verschoor meldt mij dat het misschien 'Oxalis triangularis 'Mijke' is. Maar op internet heeft Birgit een groen hartje.

De oxalis hierboven staat in een vierkante, geglazuurde, grijze pot. Om de een of andere reden zijn die maar moeilijk te vinden, maar onovertroffen in het gebruik: alles staat er mooi in. Zo mogelijk: kopen als je ze tegenkomt. Ik had deze zomer geluk. Er waren er een paar in het tuincentrum in Voorthuizen, in de uitverkoop notabene: BINGO! 2,75 voor dit superieure exemplaar, gevuld met  Cyclamen purpurascens , niet makkelijk trouwens. De bloemen geuren licht, denk aan lelietjes-van-dalen.
'New Design' heeft blauwgrijs blad met een crème rand en roze bloemen. Ik vind hem erg mooi. Niet altijd makkelijk te vinden, maar Verberghe heeft hem. 'Recreado' is mijn favoriet, donkerpaars met een donkere steel. Hij is overal mooi bij, behalve bij spierwit (vind ik), prachtig met vergeet-me-niet of of iets rozigs, bij grijs blad en of zacht geel. Hij bloeit wel laat, pas in april.
De mega kleinbloemige amaryllis heet Hippeastrum 'Supreme Garden' en is een cluster van wel een stuk of 12 bollen, zoals ze hebben laten zien via de IBS. Ik heb hem, volgens instructies van IBS boven op de aarde gepoot en ben nu erg benieuwd of het uitpakt zoals zij voorspellen. Later meer nieuws. 
Alle zaden en dgl die beneden in de werkhoek stonden te wachten tot hun tijd was gekomen, zijn ook kletsnat geworden; ik heb maar e.e.a. gezaaid in arren moede ...

27 september Vanmorgen zag ik dat zich bij dit witje waarvan ik de naam niet weet een tweede oxalis heeft uitgezaaid. In de eerste plaats bijzonder omdat het nou net ook een oxalis is en niet b.v. een erigeron, die zich overal uitzaait en die ik met handenvol weg wied. In de tweede plaats is hij erg spannend, want het blad lijkt sterk op dat van oxalis lasiandra, maar de blaadjes bestaan maar uit 4 of 5 kleinere blaadjes. Lasiandra heeft er wel 7 of meer. Spannend!!
Oxalis pes-caprae, grote woekeraar, in een pot dus. toonde vanmorgen ook een groen puntje. Aan het eind van de middag waren dat er 7!!! en sommige waren al uitgegroeid tot blaadjes.
De rupsen groeien ook als een idioot: 11 dagen geleden zag ik van die beestjes van 2 cm, nu bijna zo groot als mijn wijsvinger! Nette eters: een blad wordt helemaal opgegeten voordat met het volgende begonnen wordt. Maar bloemen zullen er wel niet veel zij volgend voorjaar, want ze beginnen bovenin.

30 september Dit was een heerlijke maand, maar helaas alweer zowat voorbij. 
Oxalis pes-caprae kwam zaterdag tevoorschijn, kleine groene puntjes, en is in 3 dagen tijd dus zó veel gegroeid. Erg mooi blaadje, straks gele bloemen.
De eerste van de rupsen, van de foto hierboven, is gaan lopen. Niet meer gezien dus. Misschien stop ik er één of twee in een bak.
12 oktober Weekje weggeweest. Voor ik vertrok stond Angiolo Pucci vol knoppen en nu is de situatie nog hetzelfde. Slechts één bloem is opengegaan. Niet warm genoeg?

De oxalissen, linksonder, zijn in de bijna 4 weken na het wekken, behoorlijk snel gegroeid. Bowieii, staat al lekker te bloeien en flava in de hoge pot ook. de andere vertonen bijna allemaal blad. Heel mooi is dat van Oxalis melanostica , dat net als vrouwenmantel of alchemilla extra fraai wordt met druppels erop. De bloemen t.z.t. zijn groot en geel. Zie bij bollen en oxalispagina voor meer informatie en foto's.

14 oktober Het verhaal ken ik natuurlijk wel: een bidsprinkhaan eet haar partner op tijdens/na de paring. Vandaag heb ik het voor het eerst gezien. Deze groene Truus is blijkbaar met een klein, bruin ventje getrouwd ... en hij moet eraan geloven. De kop was er al af toen Anky het stel ontdekte. Alles gaat op, ook de vleugels en het rare is dat er nog van alles blijft bewegen, ook zonder kop. Voedsel voor de nazaten. 
Het vrouwtje heeft trouwens ook vleugels, maar je ziet haar zelden vliegen.

19 oktober Grote opwinding: hij bloeit!!! Crocus mathewii , genoemd naar de befaamde crocusman Brian Mathew en pas ontdekt in 1994. Ze zijn ook nog verschrikkelijk duur, maar - om met Rita te spreken - ik rook niet en ik drink niet. Oorspronkelijk uit Turkije, waar, naar men zegt, ze inmiddels verdwenen zijn door al te enthousiast verzamelen.
Via internet had ik een bedrijf gevonden in Engeland dat de bolletjes in de collectie had en als ik begin augustus contact met hen opnam dan konden ze w.s. wel leveren. Eind juli schreef ik dus een e-mail en ja, ze hadden er nog twee! Die waren voor mij. Het bleken er vijf te zijn, en ze zitten allemaal in knop. Ze zijn wel veel kleiner, 4, 5 cm,  dan ik had gedacht. Als de zon erop staat zal ik nog 's een foto maken.
Camellia sansagua staat ook weer in bloei, na een jaartje te hebben overgeslagen, Ook altijd geweldig en dik genieten in de tuin.

22 oktober Vanmorgen kreeg ik, heel leuk, een e-mail van een kweker m.b.t. de namen van div oxalissoorten. Hij meldde dat de heel lichtroze oxalis in pot, zie 25 september, wellicht Camellia sansagua   is. Nu heb ik die inderdaad een keer aangeschaft. Maar kijk je bij  Google afbeeldingen, dan heeft 'Birgit' een groen hartje, ook mooi, maar anders!

27 oktober Dit jaar heb ik helemaal geen Crocus oxonian gezien. Die zouden allang gebloeid moeten hebben en zijn dus om een of andere reden verdwenen. Ergens op het terrein had ik ook Crocus goulymii maar ook die zie ik dáár niet meer, wel ruimschoots in de tuin. Een hele goede soort voor de herfst, want hij valt niet om in de regen. Trouwens niet waar: ik heb er net een paar gezien, klein, maar ze staan er nog. Het is al 3 jaar veel te droog, dat zal wel gevolgen hebben voor de plekken waar niet gesproeid wordt! Linksonder Crocus mathewii met meer zon en rechts goulymii.

2 november Wow, regen! En niet zo'n beetje ook. Volgens mij is er al minstens 10 cm gevallen en 't hoost nog steeds. Dat hadden we nodig. Wel 17 °. 
De bollen, die vorige week kwamen, lagen op het balkon en zijn nat geworden, dus ik heb bij Gau een zak goede potgrond gekocht, die gemengd met de wat mindere die ik nog had en de nodige potten gevuld: de mooie, grote, grijze met tulpen in laagjes, New Design en Recreado, en daarbovenop roze viooltjes.
De grijze pot, uitverkoop Voorthuizen, met een mega, kleinbloemige amaryllis en een ander met een groenbloemige: 'Evergreen'. Foto's later.

7 november Het heeft enorm veel geregend, gelukkig maar. Buiten is het nog steeds heel mooi, met overal herfstkleuren. In deze tijd zie je veel bidsprinkhanen, die vaak midden op de weg zitten. Niemand begrijpt waarom. Iets voor in de 'Freaky Facts' op Animal Planet. 

Dit exemplaar was heel mooi bruin, met fijn geaderde vleugels op een minder fijn gevlekte hand ...

11 november Af en toe zijn er in de tuin ook meevallers. Zo bleek een bidsprinkhaan, die al een hele tijd in de rozemarijn bij het hek zat - die haar man had opgegeten - niet weggespoeld was met de regen, maar gisteren weer rustig zat te wachten op ...? Ik heb zowaar één zaailing van de rozerode, naamloze zonneroosjes; de moederplant is erg mooi. En tenslotte is Crocus medius of ligusticus toch nog tevoorschijn gekomen, helaas tamelijk schaars, maar ze zijn dus nog niet weg.
Als herfstkrokus is toch Crocus goulymii het allerbest. Ze komen elk jaar tevoorschijn, ook op plekken waar ik geen water geef en als ze bloeien blijven ze ook in forse regen rechtovereind! In deze tijd komen de eenjarigen voor volgend jaar al op: honderden juffertjes in het groen (nigella ) heel goed voor hier en witte onschuld (omphalodes ?)
Van Verberghe heb ik o.a een spannende amaryllis, die groene bloemen moet krijgen en de knop zit er al in. Zie afdeling amaryllis.
18 november Het is voor deze tijd hier niet erg warm, gure wind en zo. Maar bij een buurman staat de plumbago nog volop in bloei en ik ontdekte in een van de trogjes met cactussen en vetplantje een bloem aan een piepklein 'levend steentje': lithops .Er bestaan vele soorten van en ze komen uit Zuid-Afrika. Ze kunnen wel wat kou verdragen ook, want ik laat de troggen altijd buiten staan, wel uit de wind (tramontane). Als het regent en de regen komt meestal van de andere kant, krijgen ze veel water, als het niet regent krijgen ze een keer per maand een beetje. Ik heb ook nog een wat bollere grijze, inmiddels uitgegroeid tot een klont van een cm of 10 en die bloeit elk jaar. 

Camellia sansagua (3 andere namen mogelijk) eigennaam onbekend, misschien 'Shi Shi Gashira', staat in een pot. Nu wil ik de olijf erachter, waar dat lelijke groen draadje aan zit, eruit, de oude dennenknoest daarachter ook en dan de camellia in het gat van de knoest met veel terre de bruyère. Kunnen wij ooit ongestoord het gedroomde balkon erboven maken ...  De camellia staat daar perfect, geen ochtendzon, maar later wel wat zon. 

In tegenstelling tot wat mijn camelliaboek beweert kan deze soort best wat vorst verdragen en omdat de bloei in het najaar is, bevriezen de knoppen nooit en de bloemen zelden. Ik had er indertijd ook een, 'n witte,  in mijn tuin in Zoeterwoude en die bloeide elk jaar fantastisch en heeft nooit noemenswaardige last gehad van vorst. Hij stond wel op een beschutte plek.

4 december Jan Bravenboer, van de cyclamens (Ede) liet mij vandaag weten dat de 'Fabiana' heet. Ik ben altijd blij als ik weer antwoord krijg op een prangende vraag. Dank aan Jan!
7 december Omdat het vandaag wat minder koud is heb ik wat achterstallig werk buitengedaan. In een pot met Muscari macrocarpum stonden een heel stel zaailingen van caryopteris. Nu kun je daar een aardig hegje van maken b.v., dus ik heb ze er allemaal uit zitten halen, want door de regen van de afgelopen dagen was de grond goed vochtig. Ik doe dat tamelijk achteloos, eerder trekken dan peuteren, maar die dingen kunnen heel wat hebben. Allemaal opgepot in goede aarde en wie ze wil kan ze krijgen. 
De tuin ligt helemaal vol esdoornzaden, duizenden. Ik veeg weg wat ik tegenkom, want ik weet nu al dat dat heel erg veel trekken in het voorjaar wordt. Je moet 't goed bijhouden, want voor je het weet zit er weer ergens een esdoornboom, die je er amper uit kunt krijgen. Ik kan me niet herinneren dat er ooit zó veel zaad is geweest. 
In tegenstelling tot vorig jaar zit de amandelboom stikvol knoppen. Als het weer een beetje meewerkt wordt dat feest in februari. Ook knoppen in helleborus, bollen komen op, een dezer dagen gaat het narcisje romieuxii bloeien. Meestal mis ik de bloei omdat ik in Nederland ben. Maar het is koud geweest, dus wie weet!
20 december Na een vrij lange periode van veel te koud nu ineens 18°. Direct vliegen de hommels en bijen rond. Een rozemarijn staat helemaal in bloei, ik zie een verlate herfstkrokus en een knop in een narcis (romieuxii). Tot mijn verbazing staan er beneden, en niet in een pot, 4 oxalissen met groot blad en 2 ervan hebben een knop. Zo te zien geel ... In de serre staan er een stel te bloeien, zoals de tandpasta: Oxalis versicolor hieronder. Door het verdunnen neemt de kwaliteit van de foto enorm af. Kijken of ik nog één bloemetje helemaal scherp kan krijgen. Een heel rijkbloeiend soortje, heel geschikt voor potcultuur. 's Zomers laten uitdrogen, in najaar wakker maken en in november begint hij te bloeien. Tijdens de bloei en zolang hij nog groen is een keer per maand Pokon geven. 

28 december Amaryllis 'Supreme Garden' stond met haar eerste bloem, toen we naar Nederland zouden gaan en omdat ik het feest niet wilde missen is zij meegegaan in de auto. Eng hoor! Maar alles ging goed en nu staat zij in Voorthuizen te pronken. Ik vind de bloem heel leuk, lekker klein en vrolijk van kleur. Er zitten maar liefst 9 stengels in waarvan er nu 2 in bloei staan. 

De foto is ook leuk, met nog eens een tweede weerspiegeld in de ruit. Buiten vriest het en is het een beetje berijpt.

Toen we vertrokken uit Frankrijk sneeuwde het en Engelse vrienden in Narbonne berichtten over een heuse sneeuwstorm op de 26ste!

 naar boven