Dagboek 2011 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

Ik begin me zó te ergeren aan al het Engels, dat er in Nederland wordt gebruikt (shoppen, we all benefit, lemonsmaak)  dat ik hier deze oproep laat staan:  Nederlands is een prachtige taal. Vermijd onnodig Engels!!!
28 december en het mooiste weer dat je je kunt voorstellen: zonnig, 17°. Tijd om de planten bij de buren te gieten. Dan door naar eigen terrein en ook boven even wat water te geven.
Naast het huisje boven ligt een nestkastje en er boven op een dikke drol, met veel blad en pitten erin. Marter? Binnenin een schattig nestje van mos en nogal wat veren, lange, smalle. Staartmees? Tijdje gezocht op internet. Steenmarter is waarschijnlijk, maar eerder een pimpelmees.

26 december Toen onze Zuid-Afrikaanse buren deze zomer weer terug gingen naar Z. Afrika lieten ze mij een orchidee achter. Ik heb geprobeerd hem te slijten aan iemand (niet gelukt) en uiteindelijk heb ik hem maar meegenomen naar Frankrijk. En nu staat hij hier weer opnieuw te bloeien. 

In twee veltheimia's zag ik in oktober! knoppen; die zijn flink gegroeid, maar er zijn nog steeds geen bloemen. Misschien staan ze te warm of krijgen ze te veel water; m.n. de wit bloeiende soort heeft wel een erg lange bloemstengel ...
Voorlopig is het nog geen punt, maar als we over een week of 4 naar Nederland gaan heb ik een probleem! Ik heb niet veel zin om 3 grote planten heen en weer naar Nederland te nemen.

Ko is alweer nieuwe frames voor dit dagboek en onze website aan het maken. 

22 december Het spinnetje blijft weg. Ik heb een andere gast: beneden tegen een kastdeurtje zit een grote sprinkhaan te (denk ik) overwinteren. Als je goed kijkt kun je zien dat hij een soort handje met 3 vingers aan zijn voorste poot heeft.
De cactus waarin het spinnetje zat is trouwens door de regen hier en daar gebarsten. Weer wat geleerd. Veel regen? Cactussen elders droog zetten!

Hieronder: een veldje cyclamens; dat zou nou toch eens helemaal roze van de bloemen moeten worden. Ernaast: een veldje leucojumblad, inmiddels zó veel dat het al een beetje op een grasveldje gaat lijken.

17 december Het gladiooltje bloeit nog steeds. Ik heb geprobeerd de bloemetjes met een penseeltje te bestuiven.
Het spinnetje dat altijd in een cactus woonde was gisteren ineens verdwenen. Nou was het een keer eerder een weekje op vakantie geweest, dus misschien komt ie wel terug ... Ik ging haar of hem iedere dag even bekijken!
10 december Gadiolus fiori - uit Zuid-Afrika - in bloei in de serre. Nu moet ik niet vergeten hem wat mest te geven ...

De nachten worden kouder, ik zie al 4° bij het weerbericht voor Béziers staan, dan is het hier nog 2 graden minder. 

8 december Een feestelijker plaatje dan vorige keer: Camelia sasangua in bloei. Erg laat trouwens. 
Morgen gaan de bloemen open van Gladiolus fiori.

Vandaag was het weer een heerlijk weer. Met een wijd open raam schoongemaakt.

6 december Ik heb alle potten met bollen de laatste 2 maanden onder het balkon gehad, maar zelfs daar werd alles kletsnat met al die regen. Ik heb een roze cyrtanthus, waarvan ik de naam niet weet, en dat is een moeilijke bloeier. Twee keer heb ik een paar bloemen gezien. Nu zitten er 4 knoppen in, maar ze zijn beschimmeld en ik vrees dat er niet van terecht komt.
De pot staat nu al weer een tijdje droog en krijgt geen of nauwelijks water. Als de knoppen niet willen uitkomen hoop ik maar dat de bolletjes niet naar de knoppen zijn, haha!

Ik heb deze hele website doorgelezen - de Nederlandse versie - om b.v. nog alle plantennamen aan te passen, n.l. hoofdletters aan het begin (deed ik vroeger niet). Wat een massa fouten zaten er nog in, foto's weg, spaties verkeerd etc.

4 december De rozemarijn is aan de decemberbloei begonnen. Ze doen het niet allemaal, maar een hangende soort in de 'tuin', en dat is maar een klein stukje van het terrein hier, bloeit elk jaar 2 keer.  De volgende keer is in maart. Andere rozemarijnen hebben ook bloemen, maar niet zo veel en de meeste bloeien nu niet. 

Alles vliegt nog rond; de bijen zijn nog actief, ik zag een dikke hommel, maar kon hem niet op een foto vangen, en vlinders zijn er ook nog steeds. 

De grote hoeveelheid regen en het zachte weer van, zeg, de laatste 6 weken heeft Abelia grandiflora tot nog langer en meer bloeien aangezet. Deze struik is bijna verplicht in je tuin, zowel hier als in Nederland als elders. In januari zag ik hem in volle bloei in Zuid-Afrika. Als de winter erg koud is zal hij z'n blad laten vallen, maar meestal blijft het er gewoon aanzitten. Nieuw, rossig blad verschijnt in het voorjaar, in juni of zo komen de eerste bloemen en daarna gaat het eindloos door. Een prijsplant!  
1 december Het is nog steeds prima weer met aangename temperaturen. Toch neem ik nu steeds als ik beneden ben één pot mee die in de serre moet overwinteren, al is het nog niet nodig. Die potten zijn vaak loodzwaar. Alles, waarvan ik niet zeker weet dat het een nachtje vorst kan verdragen, gaat in de winter hierheen. 

We hebben ontzettend veel plezier gehad van het besluit om dit balkon af te sluiten en van ramen en een dak te voorzien. 

Tot mijn verdriet heeft ook dit jaar de amaryllis niet gebloeid en dan bedoel ik de echte amaryllis, met een niet-holle steel! Hij heeft wel erg veel zijscheuten. Ik ga hem maar in Voorthuizen in de tuin zetten op een beschut plekje, met 's winters een dek erop. Als we daar weer wonen ...

24 november Weer heerlijk weer! Blauwe lucht en 20°. Al 7 vlinders gezien vandaag in 4 verschillende uitvoeringen.
22 november Volgens het weerbericht is het afgelopen met de regen. Het is nog zwaarbewolkt en alles is kletsnat. Ik heb net de trogjes teruggezet en een bloem gezien aan de camelia. Ook zit er een bloemknop in Gladiolus fiori, voorlopig nog onbekend.
20 november Eind oktober al had Massonia pustulata? echinata? depressa?een dikke knop, nu staat hij in bloei. Niet dat het erg mooi is, maar wel bijzonder. De bloem, hieronder op ongeveer ware grootte, ziet eruit als een verzameling stampertjes. Vorig jaar heb ik er behoorlijk veel zaad van gehad (en dat kwam ook nog goed op, ik heb ook een flink aantal baby's), dus er zal wel een of andere manier zijn waardoor de plant bestoven wordt, ook in een ander land dan zijn thuisgebied: Zuid Afrika.

17  november Laatst beweerde ik dat het uit was met de bloei, maar deze was ik even vergeten: Arbutus unedo , 'l'arbusier' in het Frans, inheems in deze contreien. Een beetje kerstsfeer, met die witte bloemetjes, terwijl de 'aardbeien'  er nog aanhangen. Er is een insect dat hapjes uit de bladrand haalt, ook van andere struiken zoals b.v. liguster. 
13 november Zowaar even zon vandaag. Gauw even een eindje lopen. Onderweg nog een laatste bidsprinkhaan, gehandicapt aan één vangarm. Misschien dat ze op de salvia nog een prooi kan verschalken. Dit jaar heb ik er heel weinig gezien, dit is de eerste bruine.

11-11-11 Geen blaadjes, wel een nietig rupsje in het hart. Die zat er gisteren w.s. ook al in, maar was toen nog zó klein dat ik hem niet als zodanig heb herkend! 
Ik houd het maar op Crocus pulchellus . Elders stond er nog een, veel donkerder, ook geen blad, donkeroranje stamper. Die was in nr 1 al door de rups verorberd: allemaal oranje poepjes ...

10 november Vanmiddag was het erg lekker weer, rond de 20° met maar een beetje wind. Een tijdje buiten van alles afgeknipt. Daar kwam ik nog een lief krokusje tegen, ooit uit een pakket gemengde herfstkrokussen. 
Ik heb zitten speuren in het fantastische boek 'The Crocus' van Brian Mathew, naar wie Crocus Mathewii is genoemd. Antiquarisch en zeer dierbaar, met prachtige tekeningen. Mogelijkerwijs/w.s. Crocus pulchellus, maar ook C. caspius zou kunnen. C. caspius is ongewoner, dus dat zal wel niet, maar hij lijkt er meer op dan op C. pulchellus. C. caspius bloeit met blad en dat had hij geloof ik niet. Morgen nog eens goed kijken.,.

 

 
9 november Elke dag staan er weer nieuwe babynarcisjes in het bakje waarin ik ze gezaaid heb. In één nacht staat een zaailing anderhalve cm boven de grond. Veel bollenzaailingen hebben hetzelfde uiterlijk: tulpen, habranthus, zephyranthes, acis, allium en dgl.: dunne, ronde sprietjes. Gladiooltjes, tritonia en sparaxis zijn plat, gladiooltjes daarbij vaak lang en dun. Massonia produceert een soort vlaggetjes.
Van tweezaadlobbigen kun je vaak al aan het kiemplantje zien wat het is. Van 1) geraniums zijn de kiemblaadjes rond met een inkepinkje (robbertskruid); 2).euphorbia's b.v. zijn direct al herkenbaar, blauwgroen en langwerpige, ovale kiemblaadjes; 3) nigella zaailing. 4) Sparaxis meterlekempiae zaailing 5) zaailingen van - naar ik hoop - Narcissus romieuxii. Ik begin, omdat het er zo veel zijn, een beetje te twijfelen of het wel echt narcisjes zijn en niet Acis autumnalis, waarvan ik er al honderden heb, maar ik kan me niet voorstellen dat ik die in een zaaipot gestopt zou hebben. Of dementie? 6) zaailing van een centranthus in een pot met sedum. Die moet eruit, want het wordt een grote, stevige plant. Nu al een mineerder - het piepkleine larfjes van een vliegje of een wespje die binnenin een blad gangen, mijnen genoemd, vreten, verschillende soorten voor verschillende planten! - erin, net als bij het robbertskruid 7) zaailing van cerinthe; deze zijn heel opvallend, groot, licht blauw/grijs/groen en heel merkwaardig: vaak 2 plantjes uit één zaad, zoals op de foto.
Foto's min of meer of ware grootte.
8 november De heftigste regen is wel voorbij, maar het is nog niet droog. Ik heb trogjes met cactussen e.d. op de rand van het balkon voor. Niet dat ik zo dol ben op van die prikplanten, maar ze hebben nauwelijks verzorging nodig, het staat wel gezellig en er valt ook wel eens wat beleven, zoals het spinnetje dat nog altijd in een cactus woont. 
De regen kwam uit het zuiden, de trogjes kregen de volle laag. Door al het vocht staat er nu een miniatuurpaddestoel naast een stekelaar. Die is in het echt hooguit 2 cm. In een andere zijn er zaailingen van iets ontsproten; die zijn ook maar 2mm. De cactussen zelf zijn opgezwollen van het vocht, maar op een foto kun je dat niet goed zien. Gezien het nog de hele week blijft regenen en de cactussen eventueel kunnen barsten van al het water, heb ik ze nu droog gezet.
29 baby narcissen.
6 november Ik denk dat de Colchium tenorii nu helemaal op kleur is. Mooi hoor! 

Nog steeds slecht weer en 21 babynarcissen.

4 november Gisteren was het vreselijk weer, vandaag regent het ook. Alles is doorweekt buiten. Ik heb het zaaigoed maar in de serre gezet en ga af en toe kijken naar het wonder van die kleine plantjes. 16 zaailingen van N. romieuxii, leuk!
2 november Als ik een camera bij de hand heb en ik kom langs Crocus goulymii dan kan ik het maar niet laten. Vooral als er net een bij in zit. Crocus medius , rechts, heeft bijna altijd een virus; te zien aan de streperige bloemblaadjes. Evenzogoed mooi..

Het is jammer dat de cyclaampjes 'gespreid' bloeien. Als het zover is bloeien altijd hier en daar een paar bloemetjes en zelden een polletje. De witte doen het wat dat betreft het best. 
Het is wel een feest als al die blaadjes tevoorschijn komen. Allemaal anders, wel per exemplaar natuurlijk. Honderden heb ik er staan. Maar honderden bloemen tegelijk? Ho maar ...

Bij de bollen van Hein Meeuwissen was ook Colchium tenorii . Nu had ik mijn bestelling laat gedaan. De catalogus lag pas hier toen we begin oktober terugkwamen uit Nederland en die van Verberghe komt al eind juli! Maar goed, ik zwichtte voor de roze druifjes en gelijk maar even voor deze mooie colchium. Die was - in de koeling - al uitgelopen en wat er in het pakje zat was een eersteklas bleekscheet. 2 dagen geleden opgepot en nu al behoorlijk bijgekleurd; foto's van gisteren en vandaag. Volgend jaar heeft ie ook een goed model!
Erg regenachtig de laatste tijd, maar niet koud. Het is heel mooi buiten. De wingerd van mijn buurvrouw is net een beetje te ver voor de camera. Afstand doet ie niet zo scherp. Ik doe w.s. iets verkeerd. Na wat zoeken nog een keer geprobeerd; deze is iets beter, nog niet echt goed.

31 oktober De rommel van de steenval vorige week als gevolg van de hevige regen en de gebroken pot moest nog worden opgeruimd. In het weekend competitie = geen tijd ...

De amaryllissen waren ook erg nat geworden en die zijn vast naar de serre verhuisd. Als je aan het werk gaat vind je van alles. In de serre was een klein schorpioentje om het leven gekomen en in een lang niet gebruikte pot had een beerrups zich verpopt. De vlinder was al lang gevlogen, maar de lege pop met aan één kant het berenvelletje met de kop van de rups zat nog in het spinsel.  

Ik blijf maar zeuren over de groene narcis ... Hij bloeit verbazend lang en nu is de 2e stengels ook in bloei. Waardoor ik deze grappige foto kon maken.

Vandaag zijn er bollen gekomen. Hein Meeuwissen, de opvolger van Rita, had heel zachtroze muscari (blauwe druifjes, maar dan roze) in zijn catalogus. Op de foto zagen ze er beeldschoon uit. Ik heb ze in een mooie, grijze pot gezet, ook met het oog op mogelijk verhuizen binnen niet al te lange tijd ... 
Omdat het lekker weer is, 15° of zo en vochtig (ik vind dat heerlijk, vochtig weer, als het maar niet echt koud is en hard waait) ben ik aan de gang gegaan met bollen. Sommige moesten b.v. eens verpot worden. Ik heb 7 minuscule Narcissus romieuxii, opgekomen na de vele regen, opgepot: mijn ervaring is dat pas opgekomen zaden van bolgewassen erg goed direct verspeenbaar zijn. 
Van Anne had ik ooit zaad gekregen van Leucojum nicaense, die moeten ooit roze bloeien, komend jaar? Het waren al heel aardige bolletjes. Waarschijnlijk heet die nu ook acis ... 

Ik zie nu hier en daar de laatste bloeiers van het jaar: Crocus medius. Maar met donker weer blijven ze dicht. 

30 oktober  Het heeft veel en hard geregend. Daardoor zijn de potjes met zaaigoed doornat geworden en ineens zijn er allerlei dingen opgekomen. Uit Zuid-Afrika b.v.. Zaaien is nooit mijn sterkste kant ... ik ben meestal verbaasd als iets lukt. Ik geef zaaigoed meestal betrekkelijk weinig water omdat ik bang ben voor schimmelen.
27 oktober Binnen is de knop van de nerine opengegaan. Het moet een goed snijbloem zijn! De naam is me onbekend; ik heb hem jaren geleden gekocht en hij heeft niet eerder gebloeid. W.s. heb ik er binnen meer plezier van dan wanneer hij in de tuin was blijven staan, want het regent veel.
26 oktober Het groene spinnetje woont nog altijd in een cactus. Al máánden!
Massonia echinata/pustulata heeft een veelbelovende knop.
Twee piepkleine 'levende steentjes' hebben een bloem. Groter dan de plantjes zelf, grappig. Poes hinderde me voortdurend toen ik probeerde foto's te maken, morgen opnieuw proberen als de zon tenminste schijnt. (Later: het regent, ze gaan niet open)
25 oktober Als je stilletjes blijft zitten komt er wel eens wat langs. Er woont een hagedisje onder een van de emmers en op zijn hoede kruipt ie dichterbij. In een van de oxalissen komt een fraai zweefvliegje op bezoek; er valt veel te halen, want zij of hij blijft lang 'binnen'. Vlinders passeren ook, maar ze zijn altijd erg onrustig: een verfomfaaid witje, een wijfje citroenvlinder en een kolibrietje (meekrappijlstaart), en dat allemaal eind oktober.
In het salviaboek staat een plaatje van Salvia roemeriana dat je hart sneller doet kloppen. Toen ik de salvia had gevonden ging ik op zoek naar de juiste pot en vond die ook. Maar ze hielden niet van elkaar en de salvia staat nu vóór de garage tussen de stenen en doet het daar prima. Van het vele zaad komt nooit iets op!

De pot werd voor van alles gebruikt, maar nu staat er echt een ratjetoe in: de inheemse sedum, S. sediforme of S. ochroleucum, ik weet het niet; Oxalis dentata, die al 2 jaar niet gebloeid heeft en waarvan ik dacht dat ik 'm kwijt was; sprietjes van Onomatheca laxa; Oxalis lasiandra; twee kalanchoë zaailingen en de leukste: Ajuga chamaepytis, midvoor, een eenjarige soort met gele bloemen en erg aantrekkelijk blad. Ik ga kijken of ik hem mee naar Nederland kan krijgen. De bloemetjes zijn heel klein en zaad heb ik nog nooit gevonden, maar het moet er wel zijn, want ik kom de plantjes overal tegen. 

Het heeft een aantal dagen geregend en nu is er weer af en toe zon en ongeveer 17°, denk ik. Beneden zijn er nog meer Crocus goulymii verschenen; bijen zijn er altijd, als het tenminste niet vriest en dat gebeurt hier zelden overdag. Rechts het groene narcisje uitvergroot. Hij ruikt wel, maar het is een beetje raar luchtje; 'peperig' is het eerst wat bij me opkomt. 
De oxalissen, eind augustus gewekt, staan nu aardig te bloeien. In de hoge pot Oxalis flava, daarnaast O. flava 'Golden Island' - Koos heeft me de naam gestuurd; ik vind hem een stuk mooier dan de andere; die is een beetje slierterig. -  links ervan moeten ze nog komen, in O. melanostica zit één bloem, O. brasiliensis komt nog maar net boven, Verder staat er Crocus mathewii, met nu 3 bloemetjes en dat is het dan weer voor dit jaar ... Oxalis purpurea, op de foto rechtsonder, is niet erg betrouwbaar wat kleur betreft. Ik vind het wel een mooie soort en deze is op een of andere manier in de tuin terecht gekomen en doet het daar, in die rottige grond, ook redelijk. Elders zag ik één Crocus medius.
Van Oxalis melanostica, O. rosea en O. brasiliensis heb ik bolletjes te over, voor het geval iemand ze begeert.

22 oktober Eindelijk regen, niet erg veel, maar wel lekker nat. Tussen de buitjes door ging ik even buiten kijken, o.a. naar een roze nerine, die voor het eerst ging bloeien. Weg nerine! Met enige moeite vond ik de afgebroken knop; de schuldige is onbekend, potverdrie. Kijken of ie in een vaasje, wat heet: antiek inktpotje uit Z.-Afrika, nog in bloei wil komen.  
Tijdens een wandeling met Cor, aan de overkant van het dal, kwamen we langs dit boompje, helemaal vol appeltjes. In de boeken/boekjes over deze streek kan ik hem nergens vinden. De foto is niet best helaas, en het boompje staat een beetje te ver weg om terug te gaan. 
Cor stuurde me vandaag (23/10) een link naar een website: hoogstamboomgaard.be/oorsprong, erg leuk om te lezen: het boompje is de wilde appel en de oerouder van ons fruit: Malus sylvestris .

20 oktober De bloem van Podranea ricasoliana is eigenlijk wel waanzinnig mooi. Ze zitten eigenlijk altijd een beetje te hoog om ze goed te kunnen bekijken, maar deze was benaderbaar en leverde een goed beeld op ondanks de wind ...

De oxalis is O. flava 'Golden Island' met dank aan Koos van Plantworld Holland.

19 oktober Wat verrassingen betreft is deze tijd van het jaar wel enig. Deze witte colchium of witte herfstkrokus - ik weet niet eens wat het precies is, moet eens op het blad letten; ja, bekeken: krokus - vergeet ik elk jaar weer! Ik heb hem niet zo goed geplant. Op de foto staat hij beeldig te wezen naast Chrysanthemum haradjani, die tegenwoordig weer iets anders heet: Tanacetum densum subs. amanii , gooi het maar in mijn pet!, maar in de tuin valt hij niet op. Crocus cartwrightianus .
De groene narcis - van Pontus gekregen - bloeit nu ook. Als je nog een keer narcis zegt zie je helemáál niets meer; het is wel een erg interessante plant. Hij krijgt alleen een bloemstengel en geen blad. Als je goed kijkt zie je ernaast een tweede groeipunt, dus tot nu toe heeft hij het goed gedaan. Hij zou een heerlijke geur moeten verspreiden, maar daar heb ik nog niet veel van gemerkt. Ook vorig jaar niet. Er zijn heel fraaie kruisingen mee gemaakt, maar die zijn nergens te koop. Ik heb alleen foto's gezien van grote schoonheden met, naar zeggen, een verrukkelijke geur. 
18 oktober Het is ineens vrij koud geworden, maar nog net geen kachel aan. Buiten werd ik verrast door Crocus matthewii , foto op werkelijk grootte; 't blijft een schatje, zo klein als hij is. Links de onbekende oxalis in bloei. Aan de achterkant ziet ie er erg leuk uit, net zoals t.z.t. O. versicolor. Van voren is het gewoon een geel bloemetje. Maar van Koos heb ik nog geen uitsluitsel over de naam gekregen en op internet kan ik het niet vinden. O. flava, dus of O. polyphylla ...
Er staat ook ergens ineens een lange steel van een bloem in een nerine.

14 oktober Franse huizen doen niet aan vensterbanken en daarom doe ik niet aan kamerplanten. Nou ja, een beetje dan. Naast het gebrek aan praktische ruimte voor kamerplanten is een 2e probleem dat iemand ze moet verzorgen als we naar Nederland zijn en dat gebeurt toch 2, 3 of 4 keer per jaar.

Veltheimia capensis is een van de weinige uitzonderingen. Ik heb er 2, een 'gewone', die roze bloeit, en een met crème bloemen. De laatste heb ik pas kort en ik hoop, dat hij het dit jaar gaat doen. Ik denk dat ik hem eerst een rustperiode ga geven.
Over die rustperiode liep ik gisteren te denken toen ik - alweer - een bloemknop ontdekte diep in het hart van het roze exemplaar. Het duurt héél lang voordat dat werkelijk een bloem zal zijn.
Mooi blad heeft ie, hè? Frisgroen en glimmend.

13 oktober Ik heb geen nieuwe dingen in de tuin, maar bij het begin van de grote schoonmaak (herfst, dingen afknippen) kwam ik wel oude bekenden tegen, zoals Crocus goulymii . En vorig jaar heeft hij niet gebloeid, maar dit jaar gelukkig wel: Podranea ricasoliana . Lijkt op campsis, roze bloemen, fijner blad. De amandelboom erachter is al bijna kaal, die verliest zijn blad vroeg. Helaas verdort blad hier alleen maar en er komt niet vanzelf lekkere compost van.
Het 'regenstruikje' staat al voor de 4e keer in bloei. Het duurt meestal maar een dag of 5, maar dan zit ie wel helemaal vol! (Leucophyllum frutescens 'Green Cloud') Erachter Oxalis bowiei , een soort die over de hele linie groter is, al kun je dat op de foto niet zien. groter blad, ong. 5 cm, en grotere bloem, nog iets groter dan op de foto. Doet het prima in de volle grond en bloeit in het najaar.

12 oktober In de winter zijn we bij Koos in Hellevoetsluis geweest en van Koos - een man die van kleine bolletjes houdt, dus helemaal  mijn type! - kreeg ik deze oxalis. Het kaartje was aan twee zijden met verschillende handschriften beschreven, dus nu weet ik niet wat het is ... Behalve dan, dat het een spannend soortje is. De bollen waren behoorlijk groot voor oxalis, dat was al bijzonder. Nu zijn er uit de twee bollen merkwaardige grijpers met handjes eraan gegroeid en daaronder zie je een krans van bloemknoppen. Ik ga maar eens op het internet snuffelen.
10 oktober Hier in Frankrijk staat Oxalis melanosticta  beeldig te bloeien en er komen tot mijn vreugde 2 bloemen aan de groene narcis! En de eerste Crocus mathewii heeft een eerste punt boven.

Het is erg droog geweest. Morgen ga ik proberen een beetje extra water in de grond te krijgen.

8 oktober Het weer laat het nu afweten; we gaan weer naar huis. Vandaag nog een keertje rondgewandeld tussen de buien door. Akeleien, gras, teunisbloemen, tradescantia, het zat alweer overal, plus nog weet ik hoeveel miniplantjes die overal opkomen. Volgende keer dan maar. Gelukkig zag ik ook heel veel corydalis opkomen en dat mag van mij allemaal blijven staan. Ze zijn vnl blauw, leuk.
6 oktober Twee planten die ik niet kan weerstaan: ajuga, de mooiste, met dat gevlekte blad met roze erin ('Burgundy Glow'), wil het jammer genoeg nooit ergens doen, maar de donkerbladige en de gewone groene vind ik ook geweldig. Wegens het fraaie weer van de afgelopen weken bloeien ze hier en daar. Ik heb nu een roze en deze zachtblauwe met bloemen. De hele tuin hier staat er vol mee.
Heuchera's kan ik amper laten staan als ik ze bij een of ander tuincentrum tegenkom. Wat een prachtig blad!
  Gisteren in Boskoop geweest om nieuwe struiken e.d. aan te schaffen voor de leeggevallen plekken. Altijd leuk, want zowel de meneer bij Hertog als Pieter Zwijnenburg ken ik al járen (ik kwam al bij de vader van Pieter, mocht alleen in oktober en dat schreef je toen nog als October). Ik heb allerlei spannende zaken meegenomen en heb me laten leiden door Pieter, met als uitgangspunt zand en verwaarlozing ... Ik had hem al gemaild vanuit Frankrijk. 
Omdat het al laat in het jaar is kan ik nog niet beoordelen hoe het gaat worden, maar alvast één struik staat precies goed: een cotinus met naar geel neigend lichtgroen blad, erg mooi tegen de osmanthus erachter, waarvan ik niet weet of ie het gaat redden. 
Bij Hertog kocht ik een paar vaste planten. Ik zocht naar een stuk of 6 Ceratostigma plumbaginoides; er stonden er al  twee en ze doen het niet geweldig, maar gaan niet dood. Helaas waren er nog maar twee te koop.
Ik ging enthousiast graven in het talud waar ze moesten komen en stuitte op een tradescantia van onvriendelijke afmetingen. Er stond niks van boven de grond en ik wist niet meer dat ie er zat. Wat een krengen zijn het toch. Al bloeien ze 's morgens wel lief. Soms. Maar ik heb nu pijn in mijn rug.
Vandaag was het nog maar 14 °, met regen en wind. Ook wel lekker trouwens.
De steen heb ik meegenomen uit Frankrijk, met een piepklein soort sedum erin. Ik weet niet of dat hier overleeft, proberen kan altijd. De euonymus die ik wèl mooi vind - twee kleuren blad in één struik en een mooie vorm, de andere gaat eruit - heeft aantrekkelijke bessen. 
Omdat de bruine potten met sempervivum e.a. niet van mij zijn heb ik 2 eigen potten, meegenomen met planten waarvan ik dacht dat ze hier wel van pas zouden komen, gevuld met sempervivum (de grijze) en de paarsige met een Campanula 'Blue Planet', die met stevige vorst w.s. het loodje legt, maar je weet het maar nooit. Ze waren voor de helft van de prijs en ik zet een tweede exemplaar in de tuin. 
De tuinman van het park is weer zo'n type waar je niet op kunt rekenen, dus moet ik op zoek naar een ander. Er moeten wel een paar dingen gebeuren die we zelf niet kunnen: verplanten van de leycesteria en een paar stukjes straten.

3 oktober Ko heeft een reuze hekel aan plantjes tussen de stenen van de bestrating hier, maar ik niet ècht. Ik haal grote muurleeuwenbekken en worteltjes (van het vogelvoer in de winter) zoals op foto links weg, maar laat Viola laboradorica en ajuga staan. T.z.t. ook wel weer wat kleine muurleeuwenbekjes, want het is wel een schattige plant. Die donkerrode klaver vind ik ook mooi, vooral als ie met zijn felgele bloemetjes bloeit, maar als ze zo slierterig worden probeer ik ze weg te krijgen. 
De grote potten zijn niet van mij, dus die zijn een dezer dagen weg, maar ik vond ze, gevuld met sempervivum, altijd leuk, dus probeer andere te vinden of te transporteren vanuit Frankrijk.
Er mochten om duistere redenen nooit bollen in de tuin, maar vanmorgen ben ik begonnen met planten. Allium neapolitanum in de witte hoek achter en een paar tussen witte persicaria. Ik schrijf het hier op, want t.z.t. weet ik natuurlijk niet meer waar ze staan! Allium moly bij ?, A. karataviense, A. 'Purple sensation', en A. atropurpureum. Ipheion 'Rolf Fiedler' ligt te wachten, die komt onder de nog te planten krentenboom.

1 oktober Behalve het voorste gedeelte, vrijwel vastgegroeid met erg veel zuring (kalk?) is het klaar. We zijn dan 200 akeleien verder. 
Volgende week naar Boskoop, ik heb al contact gehad met Pieter Zwijnenburg. Voor een andere krentenboom en 2 struiken, die goed tegen droogte e.d. kunnen. Ook naar Hertog voor o.a. een stel ceratostigma's. Die doen het hier niet zo goed als in Frankrijk, maar wie weet.
29 september Achter is het klaar. Wat mijn werk betreft dan, want het moet nog wel bestraat worden. Gisteren had iemand op MP straatklinkers - gratis afhalen in Ede - maar hij reageert (nog) niet op mail. M.n. de wijnbes verwijderen was een heel karwei. De achterburen zijn er niet blij mee, de vogels eten de bessen op en ik heb alleen met lange stekelige takken te maken, die wortelen waar ze de grond raken. Weg ermee! In de troep nog 2 stoeptegels en achter de aucuba een bijna verteerd krat vol plastic potjes en een stapel zaaibakken. 
Het is nu 12 uur en 24°, wow!

28 september Niet alleen 28 september, maar ook 28°! Nauwelijks te geloven. De zomer in Nederland valt dit jaar in april en de laatste week van september ...
Er komt geen eind aan al het werk. Achter, waar de wijnbes stond, ligt iets van een meter of 8 braak, vol onkruid natuurlijk. 47 akeleien, ik heb ze geteld ... De tegels die er ooit gelegen moeten hebben zijn voor de helft min of meer zoek. Ik kan erg goed wieden, maar niet goed straten. Misschien moet er iemand komen om dat te doen. En voor de leycesteria, voor het probleem met de mieren en om die enge euonymus op stam weg te halen. Ik heb altijd gevonden dat het ding nergens op slaat. Een begroeiing moet wel iets logisch hebben, toch?  
Ik krijg natuurlijk ontzettend vieze handen. Die krijg je aardig schoon in een Biotexsopje!
27 september Ongeveer de helft gedaan. Wat het houtsnipperpad was hoop ik ooit begroeid te hebben, maar stapstenen zijn wel nodig. Het ziet er nu eventjes supertruttig uit, maar ik kan me geen betere stenen veroorloven en deze lagen er bovendien nog. T.z.t. hangt er van alles overheen. De beplanting komt uit het grintpad en zo. Het weer is goed, warm en behoorlijk vochtig, lijkt me groeizaam. 
Ik heb ergens erg mooie stapstenen gezien. Wel duur, maar misschien ga ik ervoor!

Aan gene zijde van de conifeer heb ik de enige vastplant-lathyrus die uit de zaden van Joke is ontsproten geplant. Zo klein als ie was zat er al een mineerder in!

Nog weer eens een stuk of 20 akeleien verwijderd. Zwaar werk als ze groot zijn, maar niet zo erg als de tradescantia's. Daar staan er nog wel een stuk of 5 van (het zullen er wel meer zijn als puntje bij paaltje komt). 

Ko heeft van de zomer in de hoek van alles gedaan tegen de mierenoverlast, maar er zal iets drastischer moeten gebeuren, het is weer flink ingezakt. Beton?

Zowel gisteren als eergisteren een tjiftjaf gehoord, leuk!

26 september Ik profiteer maar van het mooie weer. Vanmorgen heb ik de boel onder de buddleiea's opgeruimd: 7 stuks overleden Lonicera nitida en een kruiwagen vol onkruid, vooral zuring. Zoals de foto laat zien heb ik niet overdreven wat betreft de afmetingen van het onkruid ...
Ik heb er een heleboel stenen neergelegd, want anders moeten we ze naar het bos brengen of zo. T.z.t. kan ik er misschien de bosanemoontjes planten, maar eerst kijken hoe of wat. 

Daarna ben ik aan de enorme tradescantia in het verhoogde bed begonnen. Een zwaar karwei, want er stond nog een marjolein doorheen en een morsdode rododendron, die nooit verwijderd is, onder. Het komt ooit wel eens af en de Heer zij geprezen om het heerlijke weer!

Stel: je koopt iets leuks in een tuincentrum. Niet een kansarm, exotisch gewasje, maar b.v. epimedium, een plantje dat ieder lid van een tuinclub bekend is. Het is maar een laag gevalletje, dus je plant het ergens aan de voorkant. Eerste jaar: niks aan de hand, maar later in het jaar staat er een akeleienzaailing naast. Het jaar erná is de zaailing al aardig groot en nog een jaar later kun je de epimedium niet meer terugvinden. 
Onder al die akeleien vond ik van alles! Een stuk of honderd zijn er nu uitgehaald. Er staan er nog meer, ik ben pas op de helft. 

Bij onze achterburen staat een prachtige aster te bloeien. Er komt een stuk door de schutting, mooi zo! Hij is bijna 2 meter hoog.

25 september Een pad is wat mij betreft een ding om over te lopen en niet om helemaal vol te laten groeien met van alles. Ik heb het half 'schoon'. Die verbascum is b.v. nu wel een prachtige plant, maar als hij volgend jaar bloeit is het een nare staak met onoverzichtelijke bloemen. De meeste haal ik eruit, over deze twijfel ik nog. 
Om in Frankrijk nog na te kunnen denken over het hoe of wat van deze tuin hier, zet ik een aantal foto's in dit dagboek. 

Ook vandaag was het heerlijk weer en heb ik veel buiten gedaan. Minstens 100 pollen en polletjes gras uitgetrokken, een stuk of 60 akeleien verwijderd, tradescantia's voor zover mogelijk; die krengen zitten ontzettend vast en er blijven altijd restjes achter. Ko heeft naast de schuur wat coniferen uitgespit. Er staat op een ongelukkige plek een heel mooie leycesteria en ik ga kijken of ik òf een tuinman kan vinden om dat hoekje af te werken met de leycesteria meer naar achteren òf we moeten het zelf doen. In dat hoekje zaten bosanemoontjes (maar ook zevenblad). Ik heb tig wortelstokjes ervan voorlopig even in een pot gestopt. 
Aan de straatkant heb ik een meter of 6? 8? (ik kan moeilijk schatten) schoongemaakt, kalk gestrooid en ingeplant met ajuga, die ik weer elders weg heb gehaald. Aan de overkant wat bergenia gestolen en nu maar hopen dat het dichtgroeit zonder al te veel zuring e.d. Het ziet er nu goed uit.
Alles doet zeer! Mijn hurken doen het niet meer zo goed, ik kan er met moeite op, maar eraf is echt lastig! Ouderdom, haha!
Ik had wat planten meegenomen uit Frankrijk. Een gewone sedum, met wat kleintjes erbij waarvan ik hoop dat ze misschien die groenbloeiende zijn; een hosta, die als geel met rode stelen begint 'Fire Island' en een bruinig gras Carex coman 'Bronze From', die toevallig erg mooi staat bij een witbloeiende persicaria. Op het ogenblik dan.   
23 september Nu weer in Nederland. Het was vanmorgen heerlijk weer (nu betrokken) en dat viel alles mee. Boodschappen gedaan en zo. 
Ik had sterke verhalen gehoord van kruiwagens vol onkruid dat eerder deze maand was weggewied. Nou, daar was niet veel van te zien. Er zijn vandaag alweer kruiwagens vol afgevoerd en ik heb maar een klein stukje gedaan. Meters klimop, paardenbloemplanten, grote. volwassen exemplaren - toen ik hier wegging eind juni was het ècht onkruidvrij, behalve in de hoek waar ooit compost was gemaakt - Canadese fijnstraal van een halve meter, shit!
Het vervelende is natuurlijk, dat je niet ziet wat er weg is, maar alleen dat wat er nog is. 

Ik moet op zoek naar iemand die echt van tuinieren houdt en die b.v. een keer per maand wil komen wieden.

Morgen moeten we de hele dag weg, maar vanaf zondag ga ik er tegenaan: alle tradescantia's weg, de teunisbloemen, de zaailingen staan door de hele tuin - o, die grote planten zijn wel verdwenen trouwens - en vooral de lelijke akeleien. Eerst allemaal eruit en dan met een schone (ake)lei beginnen: van die mooie, grote bloemen met een lang spoor zie ik wel zitten, die propjes hoef ik niet.
Ik moet degelijke plannen maken, planten neerzetten die tegen verwaarlozing kunnen en het onkruid er niet doorheen laten. Cotoneaster? Geranium macrorrhizum? De krentenboom is gelukkig verwijderd en ik ga er een nieuwe inzetten, uit een pot en met goede grond gepoot. Ik hoop dat hij dan wel overleeft.
21 september Af en toe ga ik met buurman Cor en hond Bardot een eindje lopen, lekker door de wijngaarden. Op het ogenblik is een soort gras erg mooi bij tegenlicht. Het ziet er feestelijk uit.
Morgen naar Nederland. Ik heb een heleboel potten met van alles klaar staan en hoop dat ze mee de auto in kunnen. O.a. Stipa brachytricha , dat nu zo beeldig staat te bloeien met zachtroze pluimen, sedum, Erigeron karvinskii, een hosta: kan allemaal in Voorthuizen de tuin in. Ik heb bollen besteld, want een tuin zonder bollen zie ik niet zitten. Alliums, Ipheion 'Rolf Fiedler' en zo, dingen waarvan ik weet dat ze heel goed tegen droogte en verwaarlozing kunnen.  
Er zat gisteren weer eens een pad in de tuin, ik blij.

 

19 september In Pierrerue staan hier en daar bakken van de gemeente. Volgens mij krijgen die nooit water, of het moest 's morgens heel vroeg zijn: dan slapen wij meestal nog. 

Deze rode begonia staat dicht bij ons huis al maandenlang uitbundig te bloeien, leuk hoor.

Sinds kort kom ik nu af en toe een bidsprinkhaan tegen. Gisteren een bij een gietbeurt, vanmiddag een gehandicapt wijfje met maar een vangarm ... Als ik weet waar ze zit zal ik af en toe wat voor haar vangen, van die slome, groene sprinkhanen zij het makkelijkst te pakken te krijgen.

16 september Deze roze 'pispotjes' groeien overal in de berm, maar ik zou ze graag in de tuin hebben. Deze op de foto stonden wel ergens veel meer naar het zuiden, trouwens. Volgens mij Calystegia soldanella , die volgens de boeken in duingebieden groeit.

Vandaag eindelijk een bidsprinkhaan gezien. Zoals vaak in september: midden op ons pad tijdens een wandeling door de vignes. 
Er wordt nog geoogst, laat!

11 september  Nu zijn alle 4 de bloemetjes open in de Rhodophiala bifida en ik zal er niet langer over zeuren. 
Herfstige tafereeltjes buiten, hier vuurdoorn met de pluizen van wilde clematis.

10 september Van Anne van B. kreeg ik ooit deze herfstbloeiende Allium montanum . Hij is ongeveer 15 cm hoog en hoort bij wat Rita 'preitjes' noemt. Anne zit op het ogenblik in Australië. Ik ben niet gauw jaloers, maar nu wel een klein beetje ...
Op de rand van het balkon voor staan trogjes met cactussen. Ze staan er wel aardig en je hoeft er nauwelijks iets aan te doen. Soms zit er een bloem ergens aan. Nu woont er een klein, crème spinnetje in een van de prikkers. Ook leuk. Hij of zij zit er altijd! Soms is hij/zij trouwens groen.
9 september Ik ben helemaal gelukkig met mijn rode rain lilies *) (Rhodophiala bifida). Het zijn een soort mini-amarylisjes. Iedereen die deze site bekijkt kent mijn voorkeur voor hippeastrum en voor klein ... De bloemetjes zijn echt klein, ong.  3½ cm en er komen er 4 aan deze eerste steel. Ik ga ze lekker mesten en dan volgens instructies delen als de bladeren in het voorjaar verdwijnen. En dan moet ik er maar op hopen dat ik ze t.z.t. in Nederland ook kan overhouden.

*) Ik kreeg net een mailtje van iemand uit Texas en die vertelde me dat ze daar hurricane lilies worden genoemd. Ook Oxblood lily en Schoolhouse lily; ze bloeien als de kinderen - ook in Texas - weer naar school gaan.

Met dank aan Mark Schusler 

In de tuin zie ik nu van alles bloeien, helaas geen grote kleurvlakken, maar verrassinkjes hier en daar: een toefje witte cyclamens, een bloem aan Oxalis bowieii, een enkele sternbergia, de zephyranthes van hieronder. De nazomer is een aantrekkelijk seizoen hier. Ik ben nog in verwachting van nerines, podranea en diverse herfstkrokussen en bovendien gaat de rozemarijn nog uitbundig bloeien.

8 september Een verrassing onder een salvia die snel vrij groot is geworden: een pluk Zephyranthes candida .

 

Eindelijk is de eerste rode rainlily opengegaan. Ik zag de knop op 20 augustus en ben nog even bang geweest dat hij zou verdrogen. De bloem is ongeveer zo groot als op de foto, misschien nog iets kleiner. Wat een schatje!

Deze rode heet Rhodophiala bifida en de roze Habranthus floryii . De eerste doet er 3 weken over vanaf het moment dat de knop verschijnt, de ander 3 dagen. Van de 3-dagen soort duurt de bloem ook maar zo kort, misschien duurt hier de bloem wel 3 weken van. Zou dat even mooi wezen. 

Allebei komen ze uit Amerika.

3 september Herfstig! Hier is het natuurlijk pas nazomer, ik loop nog in mouwloos. Het is vochtig en daardoor verschijnt er hier en daar mos; daar ben ik dol op, vooral op zo'n fraai stuk rots. Zomaar achter ons huis.. 
De gele ogentroost bloeit, een eenjarige waar ik ook blij mee ben. Ik kan wel wat troost gebruiken, al moet ik me behelpen met gele ogen-. Er staat er dit jaar eentje in het gedeelte van de tuin dat water krijgt en die is dan ook wel 50cm en flink breed. Dat wordt straks een fraaie wolk!

2 september Het was vroeg in de middag erg lekker buiten en ik stelde Ko voor een wandelingetje te maken. Hij moest nog naar St Chinian, maar vond het te ver om te lopen. Dus ging ik vast te voet en hij pikte me wat later op.
Onderweg kwam ik in de berm eerst lathyrus tegen, tussen wilde clematis. Van de lathyrus heb ik ooit één keer zaad kunnen vinden, het in een potje met deksel bewaard. De peulen waren rijp, maar nog niet open en als ze open gaan worden de zaden weggeslingerd. Later vond ik in elk erwtje een torretje ... 
Verderop stond onderaan een muurtje een 'graminée, het leek op gierst. De pluimen hadden een mooi, roze waasje, de foto van dichtbij was te wazig.  

Auckje vroeg me nadere informatie over de Pistacia terebinthus. De naam die ik bij het takje in een vaasje had gegeven een paar dagen geleden. Hoe nuttig: ik had het mis! De struik die ik hier zo mooi vind is heet Pistacia lentiscus . Ook door Filippi in zijn catalogus van harte aanbevolen. Een ronde struik met fraai blauwgrijs blad, dat in de herfst en winter paarsig wordt. Je hoeft er niet naar om te kijken, maar als ie te groot wordt of zo kun je achteloos snoeien.
Opzij van ons huis, ik kom er zelden, staat een boom met hetzelfde blad, maar wel een meter of 4, 5 hoog. Af en toe haal ik er flink wat vanaf, want hij groeit behoorlijk door. Misschien is dat wel de P. terebinthus? En nu moet ik de hele site gaan doorzoeken naar de gemaakte fout ...

1 september Gisteren 'un joli petit orage' , zoals mijn buurvrouw het treffend weet te zeggen. Ik heb het, truttig als ik ben, niet op onweer; bij elke klap schrik ik me wild, maar de regen was erg welkom.

Na zo'n bui ga ik even slakken rapen. Ik heb er niet heel veel, gelukkig. De oogst bedroeg 4 van die dikke knollen. Die ga ik straks ergens in de wildernis weggooien. Rupsen trap ik meestal dood, want als ze b.v. zoals afgelopen week, op een roosje zitten, dan zouden ze in die wildernis alleen maar verhongeren. Als je naar wat voor beestje ook kijkt en bedenkt dat jij het niet zou kunnen maken, is doodmaken vaak geen optie.

De eerste oxalis liet vanmorgen groene puntjes zien.

31 augustus Morgen alweer september ... Er is ergens één knop van sternbergia te zien, maar verder gebeurt er nog niet veel. Meestal is de nazomer hier ook best een opwindende tijd, met allerlei krokussen en zo. Die knop was trouwens, zag ik net, al door een slak opgegeten.

Vandaag is het bewolkt en niet heel warm, dus flink in de olie (tegen de beestjes) wat aan débrousaille gedaan, een karwei zonder eind. Tussen van alles vond ik één tak met besjes van Pistacia lentiscus . Ik heb ooit op school Latijn moeten leren en vind dit een heel vreemde combinatie!
Meestal zijn de bessen rozerood, zoals deze, maar er staat ook een struik, beetje ver weg helaas, met oranjerode bessen. Ik vind het altijd erg mooie, decoratieve struiken trouwens, ook zonder bessen.

Het vaasje komt van de Emmaüs en ik heb nog altijd spijt dat ik de tweede die ze hadden niet ook gekocht heb ...

24 augustus Bij het wekken van de oxalissen zag ik dat de kasten wel erg vuil waren. Die heb ik vandaag opgeruimd, veel weg, al die spinnenwebben weg, getver ... en van alles weggeveegd. Ik ben niet van bezems of kruiwagens, maar van emmers en stoffer en blik, maar helaas werken mijn hurken niet meer heel goed. Het is erg warm en klam, ik kon me van top tot teen verschonen toen het klaar was. Moet ik zelf onthouden: rechts massonia zaailingen, links Mass. yasminoides (8), rechts Mass. pustulata (13). 
Bamboe groeit erg hard, maar Habranthus floryii groeit 10 cm in 2 dagen, rechtsonder, ware grootte.
Ik zet potten ondersteboven weg en in alle emmers staat een stuk hout: om te voorkomen dat b.v. hagedissen erin verdrogen of verdrinken.

22 augustus Tijd voor het jaarlijks augustuskarwei: de oxalissen wakker maken. Poes komt er gelijk gezellig bijzitten en drinkt - zoals altijd - wat uit het kannetje. Het water in haar bakje is nou eenmaal minder lekker dan water uit een theekopje of een emmer of een plas of  gietkannetje.
De oxalissen hadden al in de gaten dat het eind augustus is en waren maar vast begonnen, ondanks het feit dat ze sinds april of zo geen water hebben gehad! Oxalis flava 'Golden Island' of Oxalis polyphylla, yellow form (er zit een aan twee zijden beschreven kaartje bij!) heb ik vorig jaar van Koos gekregen. Wat een grote bollen voor een oxalis en dat hoort niet bij O. flava .... Ben benieuwd.. 
Koos *) woont in de buurt van Hellevoetsluis en we zijn er vorig jaar in bar winterweer geweest. Van hem komen ook de massonia's. Koos kweekt kleine bolgewassen, een man naar mijn hart. 
Het viel nog niet mee om die plantjes goed door de winter te krijgen. het was in Nederland niet alleen verbazend koud - ik herinner me dat ik met een vriendin 'rommelmarkt' ging zitten in Harderwijk, 7 u 's morgens vertrekken, -14°, maar wij zijn ook nog 2 weken met vakantie geweest. Gelukkig mochten poes en plantjes bij Nellen logeren.

Één soortje had e.e.a. helaas niet overleefd, maar de rest zag er goed uit. 
De meeste hebben nieuwe grond gekregen, een mengsel met vrij veel zand. Sommige soorten, zoals Oxalis melanostica, linksonder, had zich enorm vermenigvuldigd, maar hij heeft, als ik me goed herinner, vorig seizoen niet of amper gebloeid.
*) Plantworld Holland, Oudenhoorn

20 augustus Vorige week heeft het een keer geonweerd met een flinke regenbui en ik vond vandaag het 'regenstruikje' (leucophyllum) weer vol bloemen. Tot mijn verrassing zie ik ook een bloemknop komen in een pot waar ik andere 'rainlilies' heb gezet. Ze moeten rood zijn en ik ben de naam kwijt, maar zoals meestal zal die wel weer ergens naar boven komen. De roze 'rainlilies' heten - ik heb het al een paar keer over ze gehad - Habranthus floryii. De rode heb ik nu voor het 3e jaar, maar nog nooit een bloem gezien. Daar heb ik hem al, want er is ook nog altijd het grote groene boek met aantekeningen: Rhodophiala bifida . De roze gaan supersnel, de rode heel langzaam. Ik heb hem net opgezocht op internet en vind het volgende:
'Oberwetter, the oxblood lily, a South American native, is the toughest and most resilient plant in my garden save the weeds ...'
De schrijver/schrijfster, in Texas, vertelt verder dat je er zuinig op moet zijn omdat ze vrijwel nergens te koop zijn, maar dat de bollen zelf ongeveer overal tegen kunnen. Na de bloei komt er blad dat tegen de zomer verdwijnt en dan is het tijd om de bollen te delen. 
17 augustus Ik kwam ik er pas vandaag achter dat het geen bupleorum, maar bupleurum is en ben ik op zoek gegaan naar waar ik er iets over geschreven had. En kwam toen weer het gebrek aan hoofdletters tegen. 
Pas een tijdje geleden - twee jaar? - liet iemand mij weten - Auckje? - dat je van de Latijnse namen de eerste altijd met een hoofdletter schrijft. Sindsdien doe ik dat braaf, maar in deze site zijn er nog allerlei plekken waar ik dat moet veranderen. Daar heb ik deze morgen aan besteed, maar het is nog lang niet klaar. Je vindt bij dit soort karweitjes altijd nog weer andere fouten: geen spatie gebruikt, verkeerde woorden, van alles. En ik lees meestal alles 2 keer voordat ik overga tot 'uploaden'. Is daar al een Nederlands woord voor? Zeg je gewoon 'opladen'? 
Er gebeurt in deze tijd niet veel, maar ik ga wel elke dag even kijken 's morgens, naar b.v. de vorderingen van de massonia zaailingen (geen) en 's avonds geef ik water en kijk nog een keer. Vandaag werd ik verrast door 2 bloemen aan Pavonia hastata , een plant met vervelende kleistogame trekjes (geen bloemen,wel zaad), maar als er toevallig een bloem verschijnt is die wel wonderschoon. Op de foto ongeveer ware grootte.
16 augustus Het wordt hier duidelijk nazomer. Dat is een heerlijke tijd, met als enig bezwaar dat er t.z.t. een winter op volgt. Ik heb een heel veldje Acis autumnalis in bloei, altijd moeilijk fotograferen, die kleine bloemetjes. Een ander 'veldje' bestaat uit een soort papyrus, dat ooit is komen aanwaaien en dat ik heel mooi vind m.n. als het bloeit en al helemaal met de fraaie bloemetjes van Ceratostigma plumbaginoïdes ertussen. Wat een plant, die ceratostigma! Er komen ook steeds meer cyclaampjes.
De zachtgele Rusellia equisitiformis heeft weer twee rode dwarsliggers!

14 augustus Een e-mail ging over een nachtvlinder en plotseling bedacht ik dat ik al lang niet was gaan kijken naar de pijlstaartvlinders die regelmatig op de mirabilis (nachtschone?) bij iemand hier beneden zaten. Een jaar of 5 terug in ieder geval ... Geen pijlstaartvlinders. Misschien vliegen ze alleen kort na het invallen van de duisternis? Ik heb dit jaar ook geen rupsen gezien, daar kan het ook van komen. Ik heb eigenlijk elk jaar wel rupsen van de euphorbia pijlstaart, dit jaar niet. Er zijn minder dieren dan vroeger, ik zie geen padden meer en heb pas één bidsprinkhaan gezien. 

Maar vanavond zag ik een schorpioentje of zoiets, ook leuk. Hij is wat dik voor een schorpioen, even de boeken consulteren. Ja, schorpioen, wel een kleintje. Ze lopen zo grappig!
Gisteren zat er een scolopendre in de kamer, een brede soort duizendpoot, die gemeen kan steken en heel druk beweegt; dat vind ik eersteklas griezels en ik ben, wat beesten betreft, niet bang uitgevallen. 

Boek voor zulke dingen: Nature méditerranéenne en France.

12 augustus Ons verblijf hier in Frankrijk is een aflopende zaak. Het streven was: hier tot ik 75 zou zijn. Het is zover in januari 2013, maar verhuizen naar Frankrijk heeft jaren van plannen maken gekost en terug is net zoiets. Ik loop inmiddels door de tuin met in mijn hoofd 'Wat neem ik mee?' en dat is b.v. - vorig jaar al opgeschreven - een sedum met groene bloemen. Ooit gekregen in Nederland, meeverhuisd naar Frankrijk en volgend jaar gaat hij mee terug. 
Vanmorgen heb ik een polletje Leucojum autumnale/Acis autumnale in een grijze pot gezet. Ik zal er zaad bijgooien en ook deze gaat volgend jaar mee. Tegen de warme westkant van ons huisje in Voorthuizen zullen ze het misschien wel doen. Ze kunnen niet goed tegen nat in de winter, maar dat kan ik ondervangen door ze onder het erkerraam te zetten. Of in de pot te laten? 
En die massonia's van hieronder moeten ook mee, wat een gek, spannend plantje!

In Nederland zal het w.s. een appartement in (de buurt van) Zoeterwoude worden met Voorthuizen erbij voor de tuin. Het lijkt ons verstandig om trappen in huis te gaan vermijden en bungalows zijn schaars en dus duur in het westen.
Ik zal t.z.t. het mooie weer in Frankrijk missen, maar er staat ook wel weer veel aantrekkelijks tegenover: kinderen, kleinzoon (en binnenkort zijn broertje of zusje) en goede vrienden in de buurt, makkelijker tuinklimaat, veel lekkere groenten en fruit in de winkels ... De kunst van het genieten bestaat toch altijd om vooral te kijken naar wat je hebt. 

9 augustus Ik ben niet goed in zaaien, maar ik probeer het wel regelmatig. Wat ik zaai hoort meestal bij de bolgewassen. En soms duurt het erg lang voordat er iets opkomt... En soms gebeurt het dan dat het kaartje met wat het moet worden weg is...

En wat zou dit dan wel zijn? Ik hoop Massonia pustulata , gezaaid op 1 april. Ik hou wel een boekje bij, maar het zou slimmer zijn als ik daar gelijk bijschreef wat voor bakje ik gebruikt heb. In een ander bakje komt iets op dat er net zo uitziet en misschien is dat wel Massonia jasminiflora , ooit gekocht op Bidorbuy (soort e-Bay) in Zuid Afrika en gezaaid op 10 oktober van het vorige jaar. Andere bollen komen op als dunne sprietjes, dus de kans is groot dat het inderdaad massonia is.

Tussen de tulbaghia op de foto hieronder staat er ineens een met knalroze bloemen.

31 juli Het wordt steeds moeilijker om namen te onthouden ... Deze, familie van de uien, wil me ook niet te binnen schieten: Albuca? Nee, ik dacht iets anders, het komt nog wel. Dit jaar doet een héél licht roze exemplaar het erg goed. De bloei duurt vrij lang. Elders staat er één felroze en er is er nog een met fraai, grijs blad met een wit streepje, maar daar heb ik al jaren geen bloem aan gezien. Tulbaghia violacea , dat is 'm. Albuca lijkt op vogelmelk.

Ik heb eens ergens gelezen dat ze langs het water moesten, maar de mijne staan allemaal flink droog, maar krijgen wel regelmatig water.

30 juli Ik blijf me erover verbazen: gisteren was er niks, ook geen knop gezien, vandaag staat hij van top tot teen in bloei: Leucophyllum frutescens 'Green Cloud' , een wat merkwaardige naam voor een struikje dat vol lavendelblauwe bloemen zit, Er bestaat ook een roze uitvoering van. Hij bloeit een paar keer per jaar en komt oorspronkelijk uit Texas. Je kunt hem kopen bij Filippi, een van de betere!

Het was trouwens warm vandaag, 28°, lekker. Dat is deze maand nog nauwelijks eerder voorgekomen. Madame Jougla - van de wijn - vertelde ons gisteren, dat zij nog nooit van haar leven zo'n koude, winderige julimaand had meegemaakt!

25 juli Bij het 'werk' in de tuin (veel meer dan sproeien en af en toe iets weghalen doe ik op het ogenblik niet) kom ik af en toe dit soort gedrochtjes tegen. Het zijn (ongeveer de juiste afmetingen) de lege omhulsels waar de cigales in gezeten hebben. Je ziet dat ze wat grootte betreft aardig kunnen schelen. 

Bij het sproeien vandaag trof ik de eerste cyclamen.

20 juli Het is nog steeds maar zeer matig weer. In de rainlilies zat een slak. Zo's stom beest gaat 's nachts verder waar hij de vorige nacht is opgehouden en is meestal makkelijk te pakken. Acis autumnalis bloeit weer (was Leucojum autumnalis). Ze staan er altijd ineens en ik had toch wel gekeken of ik al knoppen zag. Eerst komen verder kale bloemstengeltjes, later pas blad. 
17 juli Behalve Habranthus floryii - de rainlilies - bloeien er boven in een van de grote bakken 2 uitjes van een onbekend merk. Ik heb zoiets ooit wel eens van Rita gekocht, maar heb ze nooit eerder zien bloeien. Allium carinatum ssp pulchellum .

16 juli Het heeft, vlak voordat we terugkwamen, hevig geregend en nu gaan de 'rainlilies' alweer bloeien: 8 stelen en de eerste bloemen zijn al open. De vorige keer was 9 juni!
14 juli Een weekje Engeland levert natuurlijk wel wat aardige foto's op. Van onbekende nieuwigheden en van oude bekenden. Hiernaast: Trifolia repens 'William' , die ik direct hevig begeerde. Op de markt in Marlborough te koop NB, maar we waren met het vliegtuig.
Phlox cattahochee , hieronder, al net zo begeerlijk als de blauwe meconopsis en net zo lastig.

De mevrouw in Malborough had ook een rode lelie, Lilium 'Night Flyer' .

In een tuincentrum deze phygelia, donkerder roze dan ik ooit had gezien en gecombineerd met een mooie verbascum.

  
De foto links: niet eerder geziene pelargoniums. Ze heetten 'Black Velvet' en kwamen in verschillende uitvoeringen, rood, zalm, en twee tinten roze. Niet eens erg duur, maar ja, in een vliegtuig ...
In een plaatsje vlak bij Exeter zag ik twee potten met alleen maar zwart, spannend: Ophiopogon nigrescens o.i.d.(niet te zien op de foto, zwart 'gras' onderin de pot) en iets onbekends.   

En ergens langs de weg in Exmoor Geranium pratense . Nu ik weet van hoe het moet met dat blauw lukt het goed met de foto's. 

Een schitterende blauwe distel -Eringium alpinum - tenslotte in een 'tuin' die we gingen bezichten. De tuin - Hestercombe - viel enorm tegen; het was meer een park en niet eens erg goed ontworpen/onderhouden. Maar er waren een paar mooie hoekjes en deze plant stal, wat mij betreft, de show.

4 juli Van Anne van Beusekom heb ik ooit deze roodbladige Eucomis gekregen. Hij bloeit, na een jaar of 4, voor het eerst en ik vind hem prachtig met die donkere bloemsteel Het blad is in het begin donkerrood, maar wordt van lieverlee groen. Ook een andere eucomis bloeit, maar daar weet ik ook even de naam niet van. (E. montana)

Ik ga even een weekje naar Engeland, bij terugkeer vis ik het wel uit.

27 juni Zo'n pot met verschillende sempervivums is altijd leuk, ook als het niet bloeit. IIzersterk en snel gevuld met nageslacht. In Frankrijk heet het Jovibarbe, geen idee waarom.

Ook vandaag heb ik nog weer een stuk of 7 Canadese fijnstralen uitgetrokken, jonkies, dat wel. De tuin is vrijwel onkruidvrij, maar de zuring krijg ik nooit meer weg; ik vind het gelukkig wel een aardige plant. Er staan wel te veel ezelsoren in, of is het nou net weer die andere? Nee, die andere: prikneus oftewel Lychnis coronaria .

22 juni Ik ben niet echt een rotstuinmens, maar het ziet er op het ogenblik wel lief uit. Ik ben vooral enthousiast over een soort Scabiosa , een klein plantje, dat zich goed uitzaait, lang bloeit en goed tegen verwaarlozing kan. Die kleine blauwe bolletjes linksboven.
Volgens mij heet hij Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' .

Hij heeft 2 verschillende soorten blad - is geloof ik iets voor scabiosa's - gaafrandig in het rozet en geveerd aan de bloemstengel. En kijk 's wat er naast staat? Je ziet ze dus vaak niet staan, die fijnstraal, en hij was er uiteraard gelijk uit!

20 juni In het weekend was het rottig weer, maar nu gaat het wel weer. Ik heb zo ongeveer alles gewied wat er te wieden valt. De stoepen zijn min of meer schoon: Ko houdt niet van plantjes tussen de stenen, maar ik heb moeite met het verwijderen van ajuga, muurleeuwenbek en rode klaver. Die laat ik meestal staan. Canadese fijnstraal (Conyza canadensis ) is een heel algemeen onkruid, de plant vooraan in de emmer. Het rare is dat je ze, hoewel ze vaak tamelijk groot zijn, zo maar 30 cm of zo, makkelijk over het hoofd ziet. Ik denk op dit ogenblik dat de tuin onkruidvrij is, maar als ik er morgen weer een wandelingetje door maak, kom ik hem vast wel weer ergens tegen. Nee, niet één, w.s. een stuk of vijf! (Ja, dezelfde avond nog en de volgende dag nog zo'n stel!)

Vorig jaar in Tanzania heb ik een foto gemaakt van een exemplaar van ruim 2 meter hoog; zelfde plant of in ieder geval naaste familie. Ik lees net op internet, dat het ook familie is van erigeron en Erigeron karvinskii is zo'n leuk plantje.

17 juni Er gaat in Voorthuizen iets helemaal niet goed ... Hier bijvoorbeeld een stuk waarop niets wil groeien op de irisjes (en die teunisbloemen, maar die doen het overal, onkruid!) voor op de foto na. Zelfs sagina doet het er niet. Alsof er een emmer met chloorwater overheen is gegaan. 

In hetzelfde gedeelte is de hamamelis ter ziele en zien de osmanthussen er beroerd uit. Even verderop lijkt de gewone, maar donkerbladige hazelaar ook dood te gaan. De krentenboom heeft al eerder het loodje gelegd en bij de buren ziet de taxushaag er ook niet uit! Het is moeilijk in te schatten of het nu komt door lange periodes van droogte of iets anders. 

Sagina procumbens is een onkruid dat je niet weg kunt krijgen.De meeste mensen noemen het 'mos', maar eigenlijk is het het kleinst bloeiende plantje in Nederland. Het zit graag tussen je bestrating, eerst als kleine sterretjes, maar later met uitlopers met piepkleine bloemetjes en/of zaad. Op zichzelf eigenlijk wel een mooi plantje, maar ik heb er iets tegen. Het heeft héle lange wortels!
16 juni Dit vind ik nou een klein wonder: Hoya carnosa . Ik heb de plant al ik weet niet hoe lang en zelden worden planten door mij zo achteloos behandeld. Hier in Voorthuizen b.v. krijgt hij soms een paar maanden geen water en staat hier 's winters af en toe een tijd lang in een vrijwel onverwarmde kamer met ook nog eens de luxaflex naar beneden. 
Wij zijn hier 4 weken geleden ook geweest. Toen heeft de grote wasbloem, zoals hij hier heet, water gekregen en nu zit er een bloem aan! 
De bloemen komen altijd allemaal tegelijk uit en vallen ook allemaal tegelijk eraf. Ze ruiken lekker.
In mijn ervaring is de kleine wasbloem, Hoya bella, lastiger te verzorgen, maar hij bloeit rijker en de bloemen hebben meer geur.
14 juni (Nederland) Muurpeper of vetmuur (Sedum acre elegans ) is geen grote liefde van me, maar nu hij in Voorthuizen lekker staat te bloeien en bovendien veel goeds blijkt te bieden aan steenhommeltjes - links op de foto, maar niet erg goed te zien, ze hebben een oranje kontje - kan ik hem wel waarderen.

De klaprozen hier in de tuin vind ik maar niks. Als je 's morgens om een uur of 8 kijkt staan ze er wel gezellig bij, maar nog vóór 11 uur zijn alle bloemblaadjes al afgevallen. Die gaan er vandaag of morgen uit!

12 juni Berthe woonde langs de weg naar het dorp. Zij had een blauwe regen tot bovenin een dode boom, elk voorjaar weer spectaculair; een tuin vol ipheion (ouwe wijfjes) in /maart/april en 4 schitterende mispelbomen. Daar heb ik wel eens een foto van op deze site gezet. 
Helaas is Berthe, hoogbejaard, naar een bejaardentehuis en haar zoon? heeft huis? en tuin overgenomen. De mispels zijn verdwenen, alles is omgespit en er is een gedisciplineerde moestuin aangelegd, ook leuk om te zien. Er wordt veel in gewerkt en er is geen onkruidje te bekennen. De blauwe regen is gespaard!
Jaren geleden kreeg ik van de dochter van Berthe zaad van miniatuur ridderspoortjes. Ik heb het uitgestrooid en nooit meer wat gezien tot ineens dit jaar. Er staan er twee, een blauwe en een witte. De blauwe bloeit nu, maar valt niet erg op naast de Tritteleia 'Koningin Fabiola'; wel een leuke verrassing. 

Langs de weg, in helemaal niks, heeft zich een petunia uitgezaaid!

9 juni Zo, dat is lang geleden. En we zijn toch gewoon de hele tijd hier geweest, maar het weer hield niet over en er viel niets bijzonders te melden. 

Maar vandaag is er wel weer wat aardigs: Habranthus floryii , ooit gekocht bij de IBS, is een bijzonder bolgewas. Een dag of vier geleden dacht ik 'Jammer dat hij dit jaar niet bloeit!' ... De volgende dag - hij had het gehoord! - zaten er ineens 3 knoppen van direct wel een cm of 7 hoog in en vandaag is de eerste bloem open. De bloei is ook weer zó voorbij trouwens.
Ik heb een tijdje zitten kijken naar een bijtje of een wespje dat erg druk bezig was met de bloem van zijn stuifmeel te beroven. Dikke klonten, relatief dan, aan de achterste poten. Leuk!

23 mei Een baardgrasmus in de amandelboom. Mooi vogeltje. Ik ga even kijken of ik een foto kan vinden op internet!

Ja, en een mooie foto ook, van ene Erwin van Laar. Bedankt, Erwin!

17 mei Een lieverdje uit Zuid Afrika: Geissorhiza aspera . Ik heb een paar bolletjes meegebracht uit Kirstenbosch - de botanische tuin van Kaapstad - en zonder dat ik een knop had gezien staan ze ineens in bloei. Ik was zo moe gisteren, dat ik vergeten ben te gieten en dat was vanmorgen dus een kleine verrassing. Op het plaatje in mijn boek is hij donkerder.
De vorige geissorhiza, Geisorrhiza radicans, is helaas overleden.

Het weer was wel lekker vandaag, 24° met wat wind.

13 mei Even in Nederland valt er ook weer van alles te genieten. De berm van de Lammenschansweg in Leiden staat vol margrieten, er staat een schattig roosje in de tuin van mijn achterbuurman en - wow! - hier in de tuin bloeit Dictamnus albus . Rare naam, want hij is niet wit, maar roze en als hij wel wit is dan heet hij Dictamnus albus 'Albiflorus'. Daar ga ik minstens 3 keer per dag mijn neus in stoppen: het allerlekkerste geurtje dat ik ken. Het geur van cleome lijkt er trouwens op. 

Een foto van mijn hele lieve poes staat bijna nooit op deze site. Onze Daisy, echt een schatje!
6 mei Een hele grote bloem aan de squash uit Zuid Afrika. Volgens de gegevens moeten de vruchten 3 maanden na zaaien te eten zijn en dat zaaien is vandaag precies 2 maanden geleden!

*) Blijkbaar ontbreekt in Frankrijk het juiste insect om de bloemen te bevruchten, want er komt geen squashje aan!

4 mei Mooi hè, een Franse paardenbloem. 

Ik probeer uit te zoeken wat nou precies voor beest wat wij de hapjes-vlieg noemen, is. Gisteren heb ik er een e-mail naar Bart Knols, die entomoloog is en bij Pauw en Witteman zat met muggen, geschreven. Hij antwoordde met gezwinde spoed en vond het gedrag typisch voor een daas. Dat zijn die enge, grijze stiekemerds, die je op warme zomerdagen pesten in de buurt van water, paarden en/of koeien. Maar die zijn hier allemaal nergens in de buurt! Bovendien voel je de beet van een daas - die neemt dus inderdaad een hapje uit je! - en het jeukt ook lang niet zo heftig en lang als van dat geval hier. 
Met het antwoord kon ik verder. Zoekend op internet via tabanidae vond ik en entomoloog/medicus in Montpellier en ook hem heb ik een e-mail geschreven. Ik hoop dat hij reageert, maar de Fransen zijn meestal niet zo vlot met die dingen.

 

3 mei Er zat zojuist een kleine zwartkop in de tuin beneden, NB zingend in de salvia, die ong. 60 cm hoog is. Een zwartkop - er zitten hier 2 soorten met een zwart kopje, die erg op elkaar lijken, een met rode en een met donkere ogen - zingt luid en melodieus, aan het eind gaat het melodietje een beetje naar beneden. Je hoort hem tot vrij laat in de zomer, zit meestal midden in een struik, dus vrij moeilijk te zien; zwarte ogen. De ander, met de rode ogen, scharrelt door de struiken en blijft in de winter thuis (hier in Frankrijk, in Nederland komt hij niet voor). Dan zie ik hem het vaakst, want hij komt 's winters op vogelvoer af. Ratelend geluid en je hoort hem bijna nooit zingen, ook een beetje knarsig trouwens. 
Ook een gekraagde roodstaart gezien. Schitterend vogeltje met een mooi liedje.
De zwartkop kwam later nog een keer. Hij zingt terwijl hij foerageert. Zoeken, even zingen, en weer verder zoeken!
2 mei Er zit al een bloem aan een oleander. Ook de eerste Verbena bonariense staat al in bloei. Hartstikke vroeg.

Deze Helichrysum stoechas is geweldig. Inheems, je je hoeft er niets aan te doen en erg mooi. Na de bloei knippen is w.s. een goed idee, maar ik heb er graag heel veel!

 

Bonnie, een Amerikaanse die in Roquebrun is komen wonen en mij gevonden heeft via deze website, wist van een tuincentrum in Béziers, vlak bij Castorama. Het heet Montimas en je kunt er prachtige, grote planten kopen die minder duur zijn dan elders. Goed voor een Cheiranthus? ... en een andere Verbena bodanensis? - dit was niet te ontcijferen, maar ik denk nu dat het Verbena rigida is - en de namen moet ik nog opzoeken/verifiëren. Ik heb stiekem een tegel uit het terras weggeghaald en brak zowat mijn rug, want dat ging niet echt makkelijk, om plaats te maken. Ze staan daar met z'n tweeën fantastisch onder de chaenomeles, de nu uitgebloeid is. 

Ik heb er ook een mooie, effen, karmijnrode cistus vandaan. Cistus x pulverulentus, ook zoeken (en gevonden in de catalogus van Filippi). Staat geweldig naast  Oxalis rubra. Foto komt, er zitten nu geen bloemen aan.

29 april Er is altijd wat te beleven buiten in deze tijd van het jaar. Vanmorgen gingen we boodschappen doen bij de ECO, die trouwens niet meer zo heet, en dan rijden we langs een weg waar ze een jaar of wat geleden allemaal jonge platanen hebben aangeplant. Toen die er net in stonden volgde een lange, droge periode en bijna alle boompjes legden het loodje. Er staat dus een flinke rij dooie, kale boompjes langs dat stuk en in een daarvan zat vanmorgen een levensgrote wielewaal. Je hoort hem regelmatig hier, altijd in de buurt van hoge bomen, waarin hij meestal vertoeft. Moeilijk te zien, ver weg in die grote kruinen. Soms heb je geluk en zie je er een vliegen. Een wielewaal is groter dan een spreeuw en knalgeel met zwart. het mannetje tenminste. De roep is heel herkenbaar en muzikaal. Het vrouwtje is mat gelig/groen en haar geluid lijkt op miauwen. Meestal hoor je de feestelijke jodel alleen als de zon schijnt.  
27 april We gingen een toernooitje spelen en ineens zag ik iets bijzonders: tegen het muurtje waart de auto altijd langs staat zaten 2 nachtpauwogen boven elkaar. Ik denk, dat ze op foto1 (vóór vertrek) net uit hun cocon gekropen waren en op de 2e foto, toen we weer terug waren, helemaal volgroeid. Ik had wel eens eerder een dood, verfomfaaid exemplaar gezien, maar het zijn nu eenmaal nachtvlinders en dus kom je ze niet zo snel tegen. 
De rupsen leven op fruitbomen, zijn knalgroen en kunnen wel 12 cm lang worden. De grootste vlinder in Europa. Wat een fantastische ontmoeting.
  De eitjes van de roodstaartjes zijn uitgekomen en er wordt nu gevoerd. Heel erg veel kun je nog niet zien, maar als je wilt kijken kan dat via http://kovijn.no-ip.org Log in met wachtwoord gast via de bovenste login.
26 april De gierzwaluwen zijn er weer en ook de gekraagde roodstaart is gesignaleerd. Veel regen met de paasdagen, gisteren begon mooi en warm, maar eindigde weer in regen. Dat heeft het voordeel dat je wat kunt (ver)planten. 
Salvia roemeriana staat weer uitbundig te bloeien op het zelf uitgekozen plekje voor de garage tussen de stenen. Ik heb de laatste 4 jaar zelfs nooit een zaailing gezien en er komt toch heel wat zaad af elk jaar! De geranium op de achtergrond in Pelargonium fulgens , erg mooi, maar hij heeft nooit een scheut die lang genoeg is om te stekken. Raar!

Vanmiddag maar weer eens wat débrousailleren. Toch weer gepakt door een hapjesvlieg, het werk zal 'in de olie' moeten gebeuren. 
Ik geloof trouwens dat er in het nest van de roodstaartjes wat meer beweging komt.

Bijeneter gehoord, niet gezien en het was er maar één.

23 april Omdat er muggenlarven in zaten heb ik eergisteren alle emmers en tonnen leeggemaakt en die zijn nu weer vol. Er is flink wat water naar beneden gekomen, mooi zo! Ik heb wel weer een wintertrui aan, maar die kan gelukkig t.z.t. gewoon in de was. De wintertruienwas is al gedaan.
Mijn altijd behulpzame buurman Cor heeft mijn grond hier getest, Zuurgraad 7,5 (geen azalea's planten, maar dat was ik toch al niet van plan); fosfor hoog; kalium gemiddeld en stikstof laag. Het laatste is gunstig in droge gebieden, want stikstof doet groeien en snelle groei plus droogte is geen goed idee. Verder zit er veel ijzer in de grond en van gebrek aan ijzer wordt het blad van mijn oleander 'Barcelona' dus niet geel ...

Dezelfde buurman heeft fantastisch mooie Hollandse irissen staan naast de struikvormige teucrium: Teucrium fruticans , waarvan ik de wat donkerder vorm mooier vind dan de lichtere. Ik heb er kort geleden een in het perk langs de weg gezet, maar hij doet het nog niet zo goed. Toch is het een echte overlever. 
Maar wat een mooie combinatie. Hollandse irissen zijn toch al heel spannend, daar moet ik eens meer over te weten komen.
22 april In deze tijd van het jaar houd ik me vooral bezig met débrousaille, vervelend werk. Maar het is nog niet erg warm en, nog belangrijker, er zijn geen stekende insecten. Handschoenen aan en schoenen waarmee ik een beetje veilig over de rotsen kan klauteren ...

Het is in Nederland weer laveloos weer, als je het nieuws mag geloven. Hier is het lekker, maar niet bijzonder, graad of 20, vestje aan en overmorgen regen met terugval naar 16 graden. Heel gewoon voor Pasen.

20 april In Babaux-Bouldoux staat de eucalyptus in bloei en ik vind de bloemen sprookjesachtig mooi. Die zouden het ook goed doen in kerstarrangementen. Ik heb ze vorige week gefotografeerd, want de boom is vandaag fors gesnoeid. Ik heb het nog niet gezien.

Ik heb het idee dat er minder vogels zijn de laatste tijd. ik heb een paar zwaluwen gezien, maar niet meer dan 2 of 3. Gierzwaluwen zijn er (nog) niet. Ik hoor ver weg in het dal aan de voorkant van ons huis af en toe een nachtegaal en eentje verder weg ergens, maar achter op de heuvel heb ik er nog geen gehoord. Hop en koekoek heb ik allebei gehoord, maar nog niet gezien. Gekraagde roodstaart ook nog niet. Maar we hebben wel een broedende zwarte roodstaart op het nest in de zomerkeuken, zoals de vorige twee jaar.

De rupsjes van de tienuursvlinder zijn nergens meer te vinden.

 

Overal kom ik dit jaar fresia's tegen. Blijkbaar hebben die een vrij zachte winter en een betrekkelijk warm voorjaar nodig. Ik heb ooit wel fresia's geplant natuurlijk, maar niet erg veel, want het was een experiment: bruinrode in het stuk achter de zomerkeuken en paarse langs de weg en in de tuin beneden. Maar ik vind ze op allerlei plaatsen, ook waar ik ze volgens mij niet geplant heb. Ze hebben zich dus, ook zonder veel bloei, zelf verspreid. Vervelend is dat ze meestal plat tegen de grond liggen, ook iets dat je, als je eraan begint, niet weet. Ik neem aan dat je ze het best tussen lage struikjes, tijm? kunt neerzetten. Ik pluk ze ze allemaal af en het ruikt heerlijk in de kamer. Ook ixia's willen niet rechtop blijven staan. Ik ontdekte net een stel gele onder het raam van de slaapkamer, daar kan ik ze niet eens zien. Ixia's zijn gauw weg. 
16 april Dit jaar heb ik mijn lievelingsamaryllis weer in bloei: 'Misty ' . Vorig jaar wilde het niet lukken. Ik vind hem werkelijk prachtig. 
Het is een hele sport om de bollen opnieuw in bloei te krijgen. In Nederland was het iets makkelijker, maar daar moest ik weer beter uitkijken voor slakken. 
Vanmiddag maakte buurman Cor en ik een wandeling en kwamen ergens dit bolgewas tegen, dat het meest lijkt op een Muscari van het een of ander. Het is niet heel goed te zien op de foto, maar onder aan de steel zitten een flink aantal gele bloemetjes en de donkerblauwe punt is wel 5 cm lang. Het zou een 'kuifdruif' kunnen zijn die zijn kuifje kwijt is? (Muscari comosum)

 

13 april Ik houd niet echt van cactussen, maar ze bloeien wel lief. Geen idee hoe hij heet natuurlijk. Ik heb 4 trogjes met cactussen en vetplanten op de rand van het balkon. Alleen als het 5 weken niet regent krijgen ze wel eens water.  
11 april Buurman Cor bracht vanuit de Franse wildernis de oervorm van Tulipa clusiana voor me mee. Ik dacht dat dit inheemse tulpje rood was. Nee dus. 
In alle bermen staat weer een van de mooiste euphorbia's te bloeien: Euphorbia serrata . Hij laat zich niet verplanten of stekken en dan moet je het van zaad hebben. Vorig jaar heb ik steeds de rijpe, maar nog gesloten zaadcapsules van een plant geplukt en in een gesloten potje bewaard. Als ze opengaan worden de zaden n.l. met grote kracht gelanceerd.  De zaden heb ik in een stuk tuin waar ik de planten graag wil hebben rondgestrooid, maar ik zie nog niks komen. Ik heb wel een paar planten, geen van alle erg groot, en daar ben ik heel zuinig op. Je kunt ze natuurlijk nergens kopen.
De eitjes van de tienuursvlinder zijn uitgekomen en nu zitten op het blaadje robertskruid de kleinste rupsjes die ik ooit gezien heb: nog geen halve cm. Ik vermoed dat ze al binnen een of twee dagen gaan vervellen, daarna twee keer zo groot zijn en dan misschien wel fotografeerbaar. Volgens de beschrijving moeten het wel aantrekkelijke rupsen zijn, met rode borstelharen. Ze horen tot de beervlinderfamilie. Als kind liet ik die bruine en zwarte wollige rupsen - toen had je dat soort beesten nog in overvloed, ze zaten in onze tuin midden in de stad - over mijn neus lopen. 

10 april Eergisteren zat dit beest ergens op het compostvat. Ik heb Naturalis gevraagd wat het is. Antwoord: w.a. een grote zakjesdrager. Psyche casta?

Rechts heet, dacht ik, dagbloem in Nederland en daar komt hij in verschillende uitvoeringen voor: Tragopodon porriflorus subs. australis die tussen de rotsen voor het keukenraam bloeide. Dat vind ik nou een echt fascinerende bloem. Tweejarig, er komt t.z.t. een mooie pluizebol van zaad aan. 

8 april De witte Rosa banksia doet het zelfs op die rottige plek boven goed. Hij is in afmeting nog geen kwart van zijn soortgenoot die beneden staat, regelmatig water  krijgt en beschikt over betere grond, maar dat maakt niet uit. Bloeien doet hij wel uitbundig. Deze witte heeft een zwakke geur.

In de grote pot bij het hek is het tulpje 'Tinka' uitgebloeid. Ik heb er een paar zaaddozen aan laten zitten, want tulpenzaad komt vrij makkelijk (na de vorst) op. Nu bloeit 'Honkytonk' met een naamloos viooltje. Dit soort viooltjes koop ik in november en ik heb er tot juni plezier van. Achterin de pot, als je goed kijkt, het blad van Geranium phaeum 'Anne-Claire'. 

Buurman Cor, altijd een aandachtig lezer, schreef mij dat het witte vlindertje met zwarte stipjes een tienuursvlinder is. Hoort bij de beervlinders en verpopt in de grond. Inmiddels heb ik zowel de hop als de koekoek gehoord, maar nog niet gezien. 
'Amalfi', 'Pink Floyd' en 'Bogota' staan nu in bloei. 'Misty' komt er nog aan. 
Het is dit jaar heel warm voor april. Het gaat hard buiten. Gladiolus tristis is al uitgebloeid en lijkt helaas geen zaad te hebben gemaakt ondanks de vele bloemen. Heel veel fresia's in bloei, ik vind ze op allerlei onverwachte plekken. Waar ik ze toch niet goed kan zien pluk ik ze af. Oranjerode in een vaasje in de keuken, het ruikt heerlijk.

5 april Is het een vetplant of een levend steentje? Ik kan er niet achter komen. Ik heb nog Titanopsis (die zich uitzaait) en Andromischus (iets met rood geaderde blaadjes) De namen van de cactussen in de trogjes weet ik ook niet.

4 april Als je, zoals ik, van het leven buiten kunt genieten ben je een bevoorrecht mens. Vandaag ben ik alweer blij: gisteren van  de Moraea sisyrichium, vandaag van een klein, roze sterretje, dat ik in de rotspartij vanuit het keukenraam zag: Romulea englerii ! Wie kan nou verzinnen dat die op zo'n plekje armoe wil groeien! Terwijl ik de foto's maakte (en de melding kreeg dat de batterij van het toestel leeg was) zag ik iets kleins bewegen. Ko heeft gelukkig ook een camera en maakte de foto: een baby bidsprinkhaan van het type empuse. Vorig jaar had ik een prachtig volwassen exemplaar in de oleander 'Barcelona'. Zie Homepage 10 juli 2010. De babyuitvoering is een 'duiveltje' met horentjes en veervormige antennes. In het Frans heet de 'larve; - raar woord voor een dergelijk opgroeiend insect - 'diablotin'. Blijkbaar komen deze vroeger uit het ei, want de 2 eipakketjes die ik weet te zitten, van de gewone bidsprinkhaan, tonen nog geen teken van leven. 
Het is trouwens prettig weer, iets van 20° met een beetje wind en zon, lekker. Om even van te genieten tussen de bridgewedstrijden door.
En nog een verrassing: een beeldig hermelijnvlindertje? *) Vond ik toen ik robertskruid uittok. Dat laat ik meestal even staan, omdat ik het blad mooi vind en ook dat de plant lekker ruikt ... De meeste mensen denken daar anders over.
Tot mijn verbazing bleef het vlindertje rustig zitten en later zag ik waarom: 5 piepkleine eitjes op het blaadje! Volgens de boeken is robertskruid niet de voedselplant voor deze vlinder. *) zie 8 april

Boven - behalve rondom ons huis hebben we nog een enorm terrein, maar dat wordt alleen gesnoeid omdat het moet, en sommige dingen krijgen af en toe water - vond ik een anjertje, dat normaliter in juni bloeit, met één dikke knop. De witte Rosa banksia *) bij het prieeltje had al bloemen. Diverse bosvogeltjes in knop - minder dan vorig jaar - maar ja, als ik op het terrein ga rondstruinen dan kunnen de stekertjes me snel vinden en al gauw sloeg een hapjesvlieg toe. Gauw naar binnen en een paracetamol erop!

*) Rosa banksia heeft geen dorens. Hij heeft kleine bloemen die zwak geuren en komt in 4 uitvoeringen: wit en geel, enkel en dubbel. Hij doet het hier geweldig. Boven groeit hij langzaam, want daar is de plaats echt tamelijk waardeloos. Evenzogoed groeit en bloeit hij, maar één keer, maar wel heel mooi! Foto later, als de bieslelies ook bloeien.

3 april Gladiolus tristis op z'n mooist. De rupsen hebben nu niet veel belangstelling meer, maar ze geuren nog steeds verrukkelijk. Alleen 's nachts. Na verloop van 7 jaar, waarin het eerste jaar nauwelijks iets voorstelde, is deze bos ontstaan uit 5 aangeschafte bolletjes. Ik hoop dat er nog wat zaad wordt gevormd, want zaaien is niet echt moeilijk 
De schoonheid links en rechts kan ik niet thuisbrengen. Het ziet er uit als een irisje, maar het blad is anders. Ik ben vandaag net op tijd om de tweede bloem te zien bloeien, de vorige heb ik gemist en in de knop? die misschien wat lager aan de plant aanwezig is heeft een rups alweer toegeslagen. Het zou ook een moraea kunnen zijn. 

25 cm hoog, de bloem rechts is qua grootte en kleur ongeveer zó als op de foto. Misschien Moraea sysirinchium of Gynandriris sysirinchium . Dat is een soort die hier voorkomt ...? En ik heb ooit Gynandriris gekocht, maar dat deed niks en dan gooi ik de pot ergens leeg.

1 april en verrukkelijk weer. Net 12 uur en het is al warm genoeg voor een T-shirt. Boven bloeit Sparaxis , dat duurt niet lang maar de plant is heel geschikt voor hier. Ik wou dat ik ergens alleen rode kon kopen, maar helaas worden ze alleen gemengd aangeboden.
Bij buurvrouw Ankie staat een prachtig orchideetje in de tuin: zomaar komen aanwaaien. Het is een ander soort dan de orchideetjes die ik heb. Die hebben meer een venusschoentje als basisvorm. Deze kan ik niet zomaar vinden, misschien Orchis tridentata. Nee, dat is het niet: Orchis purpurea.
Het is vanmiddag 23° geworden.

29 maart Ook hier is het voorjaar voeg. Ik heb al bieslelies gezien en die horen bij eind april en mei. Beneden staat iets dat ik niet thuis kan brengen, Het lijkt erop dat het een irisje wordt, maar het blad klopt niet. het ziet er ook uitgebloeid uit, terwijl ik me nauwelijks kan voorstellen dat ik het niet heb zien bloeien. Raadselachtig.

Tulipa 'Peppermintstick' is niet alleen heel mooi, het blad is ook de moeite waard. Smal en grijsblauw.

28 maart Die rotrupsen vreten bij voorkeur bloemknoppen. Ik heb er net weer 2 van de paar orchideetjes gehaald. Zo veel orchideetjes heb ik niet: 1 gele, met inmiddels 2 groeipunten, allebei met een knop - en 2 rupsen! - en 2 roze, gelukkig zonder belagers. In het minder onderhouden stuk op de heuvel staat nog een witte, die heeft nog niet veel belangstelling voor bloeien.
Vochtig weer betekent slakken. Ik heb er niet erg veel last van, gelukkig. Ik heb het meest van die stompe horentjes die vnl dood spul eten en de planten met rust laten, maar ik haalde ook zojuist (het is bijna 12 uur 's nachts en ik heb het maar vast de 28ste genoemd, verjaardag van dochter 1, 45!) een stuk of 6 vette sjagrijnslakken van twee miezerige frittelariaplanten af. De planten waren al min of meer òp, ik verbaasde me over de aantrekkingskracht die er blijkbaar van uitging. Frittelaria persica, hij doet het hier niet, dus het kan me niet veel schelen. Slakken doe ik in een bakje met deksel en een steen erbovenop en gooi ze later ergens weg waar ze geen kwaad kunnen. Kleine sjagrijntjes en rupsen worden verpletterd ...
27 maart Loropetalum chinense 'Fire Dance' heet ie en hij lijkt op een fraaie uitvoering van een hamamelis. Uit Nederland meegebracht vorig jaar september en hij lijkt het wel aardig te doen. Nog niet al te veel bloemen. Ik heb hem hier ook al gezien, een aanwinst, denk ik. Muscari azureum doet het hier ook prima en deze krijgt van mij nul aandacht: geen water, geen mest, niks!

Meestal bloeien ze niet of slecht. Ze hebben veel te lijden van vorst. Maar de afgelopen winter is er niet veel vorst geweest en maar één keer stevig: de freesia's bloeien. Het duur eindeloos voordat de knoppen eindelijk opengaan, echt weken!
Tulipa clusiana 'Peppermintstick' hieronder. Wat een plaatje!

26 maart Cyrtanthus mackenii - in een flinke pot - laat me nooit in de steek. Ik had gedacht dat hij het in de tuin ook wel zou doen, maar dat is niet het geval. Bij een kweker van bijzondere bollen in Engeland - hij kweekt voor z'n eigen plezier en verkoopt wat hij te veel heeft om de hobby te betalen - heb ik 2 andere soorten cyrtanthus besteld. Altijd weer spannend. En een veltheimia met crèmekleurige bloemen ... 
Bijzondere bollen kan ik zelden weerstaan, maar als ik weet dat de omstandigheden hier niet goed zijn, kan ik tegenwoordig mijn verstand gebruiken. Geen eucharis b.v., want de lucht is hier nu eenmaal droog.
Rechtsonder de onvolprezen Gladiolus tristis . Die van elke nacht de rupsen eraf halen. De geur is onbeschrijfelijk heerlijk, maar helaas: alleen 's nachts!

25 maart Een vreemde tulp op de foto hieronder: Tulipa saxatilis . Die vermeerdert zich - ook hier - via wortelstokken en heeft mooi glimmend, groen blad. Er komen maar af en toe bloemen aan (groeien/niet bloeien soort!). dat zijn er dan wel direct 2 of 3 aan een steel. De kleur is rozig/lila, wat flets. Aparte soort, maar niet om over naar huis te schrijven! 
Clusiana tulpen vermeerderen zich blijkbaar ook. 'Lady Jane' heb ik al een aantal jaren staan en volgens mij zijn het er nu meer dan voorheen. Dat zou een aanbeveling zijn om voor deze contreien te kiezen voor dit soort. Het eerste jaar vind ik ze vaak een beetje tegenvallen. 'Tinka' b.v. werd vorig jaar gewoon te hoog en viel om, dit jaar vind ik haar erg mooi. Ik heb nog een soortje, nog in een pot, net in bloei 'Peppermintstick'. Als ie wat verder is komt de foto.

In het zelfde hoekje staat een ander soort euphorbia, zo te zien ook E. characias, maar de bloemen maken een gele indruk, omdat het zwart in het hart missen. Ook zaait hij zich niet uit, of veel minder; de meeste euphorbiazaailingen trek ik er trouwens uit.

24 maart Het is stralend weer, maar niet erg warm, 15° of zo. Beetje koude wind. 
Bij het rondkijken en wat dingetjes doen kwam dit snoezige vlindertje vóór mijn neus zitten. Ik ging naar binnen om een fototoestel te halen en verdraaid, hij was er nog. Meestal zijn de bovenkanten van de vleugels erg mooi, maar hier is de onderkant mooier, heel fraai groen, niet mos-, niet jade-, alsof er een vleugje goudpoeder overheen ligt, met een smal oranje randje; bovenop is ie bruin: Thécla des arbusiers . Arbusier is Arbutus unedo . Ik geloof dat dat in het Nederlands wel een aardbeienboom heet. Formaat blauwtje. Sorry voor de niet erg scherpe foto rechtsonder, die hiernaast van internet.

Ook de locale variant op de citroenvlinder vliegt weer rond. Het mannetje heeft oranje vlekken in de voorste vleugels, het wijfje is een bleek citroentje. In het Frans heet hij Cléopâtre .

Het voorjaarshoekje is wel ongeveer op z'n mooist: witte ipheion (Ipheion 'White Star' ) en het tulpje 'Lady Jane', schattig bij elkaar en op de achtergrond Oxalis rosea, die ook alweer present is. Het bier helpt overigens niet zo geweldig tegen roest ...
Bij een roosje in een pot heeft zich (w.s.) Oxalis obtusa - hieronder - uitgezaaid. Een rups o.i.d. heeft hem eerder ontdekt dan ik. Ik ben verbaasd, want dit is een soort waarmee ik niet bepaald veel succes heb.
Linksonder Othonna cheirifolia in bloei. Dat is een aardige plant met grappig dwars blad, fraai van kleur. De plant is ijzersterk. De bloemen komen altijd als een verrassing, want ik heb hem voor kleur en blad. Heeft tegenwoordig een andere naam, even zoeken, ik geloof Hertia cheirifolia ..
 

Vinca major wordt hier als onkruid beschouwd. De plant maakt heel lange slierten en die zijn inderdaad niet erg appetijtelijk, maar de bloem is hemels mooi en ongeveer zo groot en met de kleur als op de foto. Het appelboompje begint ook weer. Dit jaar zijn de appeltjes van vorig jaar al verdwenen, maar vandaag ligt er wel een mooie tor in te slapen.
20 maart Het plan van de pot met de 3 dochters van vorig jaar liep niet helemaal OK, omdat 'elke dochter' op een andere tijd bloeide. Tulipa clusiana 'Tinka' , rechts en rechtsonder, is de eerste. Hieronder het Tulipa clusiana 'Lady Jane' ,  ook al zo'n schatje!

Ik heb het uitkomen niet gezien, maar wel de vlinder met bijna opgepompte vleugels. Wat moet het verwarrend zijn voor zo'n beest: de vorige keer zat hij of zij ergens te knagen en nu zit je tegen een muur met van die rare dingen op je rug!

19 maart Gisteren zag ik de vleugels van de a.s. vlinder in de cocon tegen de muur langs de trap. Vandaag is het lijfje donker geworden, dus ik denk dat de vlinder er morgen uitkomt. Alleen moeten we bridgen, dus ik weet niet of we het gaan zien.

17 maart Ook 'Pink Floyd' heeft een knop. Dan is het in de zomer toch beter gegaan dan ik gedacht had. Het regent niet meer, maar het is wel erg vochtig in de lucht. Af en toe neem ik een pot uit de serre mee naar beneden, want het is wel tijd om ze buiten te zetten.

De euphorbia's staan in bloei, Euphorbia characias; volgens de Fransen is het dan uit met de vorst. 

15 maart Het regent nog steeds. Volgens mij is er wel al een cm of 15 gevallen. Zo is het wel weer genoeg, maar volgens de weerberichten hebben we nog 2 dagen te gaan.

De squash komt op, alle 3 de soorten. Binnen een week. Op de foto allemaal kleine wondertjes! De mevrouw die me de zaden verkocht heeft, heeft een man die bijen houdt; ze zal navragen waarmee de zaden behandeld zijn.

 

Vanmorgen heb ik om een uur of half elf die squash kiemplantjes gefotografeerd. Om 2u! dacht ik: 'Hé, het lijkt of er een zaailing naast is gevallen'. Ik til het zaaibakje op en zie onderin wortels van soms wel 10 cm. Dat bakje kon ik niet meer neerzetten omdat ik dan de wortels zou beschadigen, dus heb ik - in de stromende regen met wel een lekkend afdakje boven mijn hoofd - alle zaailingen verspeend. 

Omdat ik in elk vakje met een groot gat onderin een kleikorrel had gelegd, was het niet eens een eenvoudige operatie. 2 plantjes zijn er omgekomen, de rest staat beneden. Dat gaat dus vreselijk hard. Het schijnt dat je de squash na 3 maanden kunt oogsten.

De zaden van Afrikaanse bolgewasjes, veel eerder gezaaid, zijn nog niet een opgekomen!

 

14 maart Het regent al een paar dagen echter elkaar. Zo is het eigenlijk wel weer genoeg, maar we zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu ook een knop in 'Misty' en daar ben ik blij mee, want vorig jaar heeft hij niet gebloeid. 'Ruby Meyer' is bezig aan zijn derde en laatste set van 4 bloemen. Wat is ie toch mooi! Alleen jammer dat hij zonder blad bloeit. Dat kan ik compenseren door hem tussen de andere potten te zetten, want b.v. 'Amalfi' heeft blad zat.

De squashzaden komen op, na één week. Er was op de TV een eng verhaal over planten uit behandelde zaden. Die waren door de behandeling resistent tegen insecten en ook de bijen gingen er van dood, nadat ze eerst de a.s. bijen in het nest om zeep hadden geholpen met giftige honing. In Nederland leidde e.e.a. tot grote bijen sterfte en dat was zorgwekkend. (Met o.a. Klaas v.d. Poel in het programma, broer van Attie (al bijna 65 jaar een vriendin), grappig. Net zo'n stem als zijn moeder had!) De squashzaden zagen er ook wat vreemd uit: 'Green Hubbard' een rare kleur blauwgroen en de beide andere soorten zilverig. 
Ik heb de mevrouw van wie ik ze gekocht heb gevraagd om nadere inlichtingen.

De rupsen op Gladiolus tristis blijven maar komen, zelfs in de regen, Ik heb er al minstens 15 afgehaald en maak ze dood, dus het zijn niet steeds dezelfde.

11 maart Rozemarijn bestaat in allerlei uitvoeringen, zelfs onder de struiken die hier gewoon staan. Grotere, kleinere, blauwere, rozigere bloemen, van alles. Meestal maakt de plant in zijn geheel een wat grijze indruk. Al bij het allereerste bezoek hier, nu 9 jaar geleden, zag ik een mooi wit exemplaar langs het pad boven. Hij leeft nog steeds, misschien omdat ik de moeite neem om hem te snoeien. Hij heeft ook best een leuke vorm, dus hij mag blijven, terwijl ik veel rozemarijnen, ook met het oog op de débrousaille, weghaal. Maar vanmorgen heb ik een stralend blauw exemplaar geplant. Ik heb ook een keer een roze gepoot, maar die heeft niet een echt mooie vorm en bloeit ook niet geweldig, en een hangende, die beneden van het muurtje druipt en elk jaar twee keer uitbundig bloeit. Die wordt dus ook onderhouden! De blauwe hieronder heet 'Pointe du Raz'.  

Hieronder Sophora microphylla 'Sun King' . De hommels hebben hem al ontdekt en verdwijnen compleet in de bloem, heel grappig, er steekt alleen nog een opgewonden trillend kontje uit! Nu nog een mooi plekje. Rechtsonder helemaal nieuw voor mij: Viola koreana in bloei. Ik heb de plant al jaren!

10 maart Ko moest dingen doen bij Castorama en heeft mij eerst afgezet bij pépinière Montimas, een kwekerij even buiten Béziers, dicht bij Castorama. Daar hadden ze van alles, hoewel het seizoen nog wel moet beginnen. Ik heb gekocht: Libertia perigrinans "Gold Leaf'; Sophora microphylla 'Sun King',erg mooi, nationale bloem van Nieuw Zeeland, foto's komen; Een mooie donkerblauwe teucrium, Teucrium fruticans 'Azureum' en een vrij donkerblauwe rozemarijn 'Pointe du Raz'. Ik koop niet vaak meer iets zo maar, maar voor de sophora ging ik echt door de knieën. Het zou gaan regenen en dan kan er geplant worden. Maar je weet het hier maar nooit.  
Ik heb een koninginnepage gezien vandaag; het was niet eens een 'flambée' die met streepjes, maar een echte, gloednieuwe konginnepage. Die vliegen pas in mei, de flambée is eerder. Ook hoorde ik ver weg een merel; dat vindt niemand bijzonder in Nederland, maar hier zijn ze schaars en heel erg schuw.
6 maart Gisteren was het prachtig weer en vandaag belooft ook goed te worden. Ik heb squash gezaaid, zaden uit Zuid Afrika. Daar heb ik ooit iets verrukkelijks gegeten en dat was misschien squash, in een roomsaus, maar ik weet het niet eens zeker. Proberen kan altijd; zaaien is bepaald niet mijn sterkste punt. 
Ik heb ook zaden van allerlei spannende bolgewasjes, maar de meeste moeten in het najaar worden gezaaid. Die staan in de koelkast. Twee soortjes mochten nu, maar er gebeurt nog niets.

De camellia die nu bloeit heet 'Awakening Spring'. 

Ik ben niet zo'n fan van tradescantia. Ik heb deze in een pot om zijn mooie, paarsige blad. Een enkele keer komt er een bloem aan; de combinatie van bloem en blad is ook fraai.
 Ik denk, dat deze soort vreemd genoeg Tradescantia pallida heet; pallida betekent 'bleek'

In Voorthuizen heb ik echt de pest aan de tradescantia's in de in de tuin. Je krijgt ze bijna niet weg en een groot deel van de tijd zien ze er ook nog eens vreselijk uit.   

Gladiolus tristis , het bleekgele gladiooltje dat een dezer dagen gaat bloeien - heel schattig, geurend - is erg in trek bij de uilenrupsen. Elke avond ga ik kijken met een lantarentje, meestal zelfs 2 keer, en elke keer zit er wel weer eentje op. Ze zijn met name dol op de bloemknoppen, de krengen.

5 maart Weer een knop aan 'Amalfi', dat is al de 3e. En ik maar wachten op 'Misty', die ik het mooist vind, of 'Pink Floyd'. 
Een heus bloemetje aan Viola koreana , rechts onder. Je moet wel heel goed kijken, want het is maar ongeveer 1 cm. Er zitten nog meer knoppen in, voor t.z.t. een betere foto.
Met tegenlicht is Cyclamen repandum erg mooi. Ik geniet enorm van het voorjaarshoekje. De ipheion begint nu ook echt te bloeien en vanmorgen zag ik ineens bloemetjes aan Romulea englerii nu nog in een pot. Ze moeten maar eens de tuin in. 
4 maart Nog een knop in 'Amalfi' en een in, wat volgens het kaartje dat erbij zit, 'Green Serpent'. Ik vermoed dat dat niet klopt, want die heeft nog nooit gebloeid en had in zijn eerste jaar hier, 2008, een virus. Maar je weet het maar nooit.
Er is een rood met wit pluizig jong katje in beeld gekomen. Die woont hier ergens in de buurt, is hondsbrutaal, maar ook wel erg lief, en zit helaas graag in mijn voorjaarstuin, waardoor er o.a. al een bloemetje van Cyclamen repandum is afgebroken. Daisy heeft een hekel aan alle indringers, dus dat wordt knokken.
In veel oxalissen buiten zit roest . De planten zien er slecht uit en onder aan het blad tref je onaangename, oranje hoopjes van een schimmel aan. Bier schijnt te helpen, hier nog niet, al dacht ik het eerst van wel. Ik probeer nu zo veel mogelijk aangetast blad te verwijderen, Steeds goed handen wassen. En dan nog eens met het bier proberen ...

2 maart Dat klinkt alweer beter: 2 maart. Er zit nu wel een knop in een amaryllis, in 'Amalfi'. Die heeft wel een fraaie kleur, beetje donkerzalm, en in de tuin stond dat vreselijk, dus heb ik hem maar in een pot gezet, maar eigenlijk hou ik niet van de grootbloemige soorten. In de kamer is de kleur minder hinderlijk. 
Er bloeien meer viooltjes en de ipheion is begonnen, maar het is tamelijk koud. Vandaag wat planten in de serre verpot. Plectranthus argenteus en de roze cyrtanthus, waarvan ik de naam niet weet. In een andere pot staat Habranthus martinezii die ik al een paar jaar heb. Groeit wel, bloeit niet.
28 februari Ik had me al afgevraagd waar het blad van Narcissus viridiflorus bleef, maar in het tijdschrift van de NRV, Nederlandse Rotsplanten Vereniging, febr 2011 las ik vandaag dat hij die niet krijgt. Fotosynthese gaat via de bloeistengel. Grappig!
26 februari Viola koreana heeft zulk mooi blad - dat de slakken helaas erg graag lusten - dat ik hem al jaren in een pot heb. In twee potten zelfs. Echt heel mooi in een grijzige pot, wow! Bloemen heb ik nog nooit gezien, wel veel zaad en dat is een gevolg van kleistogamie, iets wat sommige planten leuk schijnen te vinden (Salvia roemeriana en Pavonia hastata b.v.). Maar verdraaid, de jonge plantjes komen op in de kale potten, één in de serre, één buiten, en er zitten bloemknoppen bij! 
Ik zie ook de eerste knop in Galdiolus tristis; ik loop wel al weken 's nachts met een lantaren te controleren op uilenrupsen. Gisteren nog eentje, rotbeesten!

25 februari De hippeastrums die nu binnen staan zijn in amper een week al behoorlijk uitgelopen, maar het is allemaal blad. behalve 'Misty', daar zie ik geloof ik een knop in*). 'Ruby Meyer' vond ik bij terugkomst al in knop, aan elke bol 2 zelfs, en die bloeit nu, maar die dan weer zònder blad. Veel blad is gunstig voor de knopvorming voor volgende keer! Daarom worden ze na de bloei ook de hele zomer goed gevoed.

*) Nee, toch niet, 2 blaadjes tegelijk!

Met de macrostand; Viola odorata , krokus ' 'Ruby Giant' , Muscari macrocarpum 'Golden Fragrance' en Cyclamen repandum .

24 februari Nu de chaenomeles -Chaenomeles moerloosii - beter bloeit kun je de combinatie met de hyacinten goed zien. Best geslaagd. Ik moest de foto een beetje van boven naar beneden nemen.

Ik heb al tijm in bloei gezien. Verder zijn van de helleborussen de meeste wel open. De zaailingen van de eerste jaren bloeien nu ook, het duurt hier wat langer dan in Nederland. Ik heb één roze met sproetjes erbij en veel crème/gele. Vanmorgen heb ik de oude bladeren weggeknipt, dan kun je de bloemen beter zien. Ik geniet nu en de komende weken van mijn voorjaarshoek, waar de maartse viooltjes beginnen en de knoppen in de 'ouwe wijfjes' zitten. Nog een dag zon en ze bloeien: ipheion.

19 februari Bij toeval heb ik ontdekt hoe de macrofunctie van mijn camera werkt. Ik probeerde het altijd met het knopje bovenaan het toestel en vond het resultaat nou niet om over naar huis te schrijven. Gisteren drukte ik per ongeluk iets in en toen verscheen op het scherm 'macrofunctie aan / macrofunctie uit'. Daar heb ik o.a. de detailfoto van Acacia longifolia gemaakt. Zó hé! (De foto's op de website zijn altijd gecomprimeerd!) Deze twee hieronder zijn ook met de macro ...


Langs de weg hier beneden staan een paar onvervalste paardenbloemen te bloeien. Voor zover ik weet heb ik nog niet eerder van die Nederlands aandoende, gele paardenbloemen gezien hier. De paardenbloem van deze omgeving is lichtcitroengeel met een zwart hartje. Erg mooi. Deze trouwens ook. Hij staat ongeveer in het asfalt.

Met deze aangename temperatuur, 15° zonder wind, valt dat even mee!, is het heel lekker om buiten te werken. Het wordt het tijd voor het oppotten van de amaryllissen, die de hele winter in de garage hebben gestaan. Eentje had al knoppen en die staat al een tijd binnen, bijna in bloei. 14 andere kregen nieuwe grond. 
Sommige zijn zó verpieterd dat ik denk dat het nooit meer wat wordt, andere zien er heel goed uit. Kijken wat het gaat worden. Paul - de klussenman/aannemer, die veel arbeid verricht voor m.n. Nederlanders in de buurt, kwam langs en bracht me een emmer zand. Kwam dat even goed uit! Ik ben er altijd heel blij mee, want ik meng de potgrond met minstens een derde zand. Een kleine hoeveelheid zand is nou net niet zo makkelijk te vinden, een grote zak wel en die is te zwaar. Komen ze het brengen (duur) krijg je gelijk een kuub, dat moet je ergens buiten laten liggen en wat doen de buurtkatten dan?

Bol uit de pot halen en uitschudden, scherven of kleikorrels op de bodem van de pot, laagje nieuw mengsel erop, wortels van de bol nat maken en boven het nieuw laagje grond in de pot houden, bijvullen met potgrond/zandmengsel, schuddend, zorgen dat het ook tussen de wortels komt en de bol zo veel mogelijk boven de grond laten. Goed aandrukken en, als nodig, een keer een beetje water geven, genoeg voor ongeveer één week.

18 februari Ja, ik had natuurlijk nooit moeten zeggen, dat we gelukkig dit jaar zo weinig last hadden van de tramontane. Die is er dus weer vandaag, gelukkig niet heel heftig, maar als het zo waait heb ik nooit zin om buiten iets te gaan doen.

Van de zelfgezaaide mimosa's bloeien er twee: dit is Acacia longifolia   maar een klein struikje en ook de bloeiwijzen zijn kleine aartjes, een cm of 3. Het blad is lang, cm of 9, en smal, 1 cm. Heel anders dan andere mimosa's. Onder: detailfoto.

Ik zag beneden ook dat een cyclamen begint te bloeien, maar ik ben in het voorjaar altijd vergeten hoe die heet. Ik tik dit en weet het: Cyclamen repandum , foto volgt. Niet dat dat echt nodig is want hij lijkt sprekend op Cycl. hederifolium of napolitanum.

 

16 februari Wat een prijsplant is deze Chileense krokus toch. Hij bloeit ieder jaar beter en houdt het ook nog erg lang vol. Tecophilea cyanocrocus . Ze zijn echt zo blauw als op de foto (ik weet nou hoe ik mijn cameramoet instellen).

De meeldraden van de piepkleine witte colchium, hieronder, 11/2, ergens een foto, zijn nu geel!

12 februari Het belooft een heerlijke dag te worden. 

's Middags maakten we met buurman Cor een wandeling op het plateau boven. Wij waren er nog nooit geweest. Er bloeide iets heel kleins als een krokus. Het bloemetje niet meer dan 2 cm. Waarschijnlijk: Gagea bohemica .  

 In een pot staat Grevillea rosmarinifolia bijna in bloei en dan ook bijna op zijn allermooist. Hij doet het goed, maar wil ietwat zurige grond. Er staat een zaailing tussen de tegels eronder.
Of de truc met de hyacinten en de chaenomeles gaat lukken moet ik maar afwachten. De hyacinten bloeien, maar de chaenomeles heeft geen haast.

11 februari Wat zou dat nou toch zijn. Het is geen krokus, want hij heeft breed blad. Ik vermoed een colchium van het een of ander. Ja, Colchium hungaricum . Wat een uitvinding, Google + afbeeldingen! 

Ik heb er nog een staan, maar die is al uitgebloeid en roze. Misschien is dat Colchium laetum, ik herinner me vaag dat ik die twee ooit van Rita gekocht heb. Die wordt altijd opgegeten trouwens, de colchium bedoel ik.

10 februari Het is nu weer koud, graad of 8, met mist. Aan de amandel zitten een paar bloemetjes en aan de mimosa ook, één Crocus 'Cream Beauty'  is er verschenen, net als hetzelfde raadselachtige witte dingetje, dat er uitziet als een krokus, dat vorig jaar er ook stond, maar verder gebeurt er niet veel. We zitten binnen met de kachel hoog en chocolademelk. 

6 februari De wilde rozemarijn kan ik niet erg waarderen, als ze bloeien is de totaalindruk: grijzig. Ik verwijder ze in grote hoeveelheden. Maar de bijen en hun soortgenoten zijn er dol op. Bij het hek staan 2 echt grote struiken, nu volop in bloei. Het is er een drukte van jewelste vandaag, ik tel zo al een stuk of 15 hommels en 2 van die grote Franse zwarte plus nog een zootje bijen. Ik heb een stuk of 12 foto's gemaakt, allemaal even beroerd.
In het perk ernaast staat een verantwoord exemplaar met mooi helderblauwe bloemen. Waar het zoemende volkje geen belangstelling voor heeft!

Je vindt altijd weer leuke dingen in je tuin. Cyclamen graecum heb ik ooit op 2 plekken gepoot, op een plek was hij dit jaar buiten beeld, maar ik vond er wel 5 zaailingen. Hopelijk gaan die overleven. 

4 februari Verrukkelijk weer. Het was - nog geen ½ 2 - zojuist al 17°. In de Chileense krokussen zag ik het eerste blauw. Er zit een knop in Cyrtanthus mackenii , die om de een of andere reden wat terugloopt. Als ie klaar is met bloeien moet hij maar eens een lekker nieuw bedje.

Ik zag in Kirstenbosch, de botanische tuin van Kaapstad, ook een cyrtanthus, half bekend, en daar was nog maar een bloem, die enige kans van ontluiken had: stampvol rupsen en die hadden de planten ongeveer tot de grond gelijk gemaakt!

3 februari Vandaag moest ik naar de Mairie (gesloten!) en zag onder weg Coronilla glauca en Iris germanica in bloei. Het zit er echt aan te komen! Altijd grappig, die luwe plaatsen waar dingen veel eerder bloeien dan elders.

2 februari Een rondje terrein leverde Iris unguicularis op: eentje uitgebloeid, eentje morgen en nog 2 knoppen. Op een plek die wel vrij regelmatig water krijgt. Op de plaatsen waar ik ze aan hun lot overlaat groeien ze heel langzaam. Ze staan er al 4 jaar, maar alleen die bij het prieeltje boven heeft één keer, met één bloem, gebloeid. Nu dus 4, al een hele vooruitgang.
Ook Lonicera fragrantissima zit vol bloesem, zoals de naam belooft ruikt het heerlijk. Het gaat lekker weer worden, dan kunnen de helleborussen ook van start. 10° vandaag , wel veel wind.

Allerlei plantaardige ontmoetingen aan de Kaap. Ik weet de namen niet, hulp is welkom. 1 roodbloeiende boom? 2 misschien Agathosma capensis 3 blauwe bloemetjes in het natuurpark Kaap de Goede Hoop 4 idem, maar aan het strand 5 in de berm onderweg naar Tsitsikamma. Schattig trouwens. 6 roze ipomea, Ipomea cairica ? 7 erica cerinthoides? en 8 erica?, misschien dezelfde in een blekere uitvoering  9 iets geels in de berm, heel droog gebied 10 in de cactustuin in Stellenbosch, bolgewas.
Die hiernaast is Erica densifolia , gevonden langs de onverharde weg op weg naar Knysna. 
Hieronder een soort verbena, misschien Verbena bipinnatifolia, alias Glandularia bipinnatifolia. Dit soort woont in Amerika, maar het lijkt er verbazend veel op, prairie verbena ....

/*

Agathosma capensis ?

1 februari Dat klinkt alweer een stuk beter dan januari. Het is niet warm, 6° tegen gisteren 10, wind aan, maar voor de garage in de zon kon ik wel even wat doen. Mijn chaenomeles, nu vol bloemknoppen, gesnoeid. Er zit al wat kleur in, net als in de hyacinten eronder. Daar staat ook een flinke Verbena bonariense, die heb ik afgeknipt en de paar groene scheutjes die eraan zaten als stekken geprobeerd. Kijken of het lukt. In de garage vond ik aan een stel hippeastrumbollen bloemknoppen, verpoot en in de kamer gezet. 

Er staat één Helleborus niger te bloeien, de roze met sproetjes bijna en de groenige bloeit ook, bejaardenmoment, kan even niet bij de naam! Helleborus foetidus, dank aan Toke!
31 januari Waarschijnlijk moet ik eerst allerlei achterstallig werk doen. Zo vond ik, driekwart jaar nadat ik hem gemaakt heb, deze foto terug van een viburnum ergens in Voorthuizen. Ik heb de foto vorig jaar april gemaakt en weet niet om welke soort het gaat. Het was een mooie struik, ik ga kijken of ik de naam kan achterhalen. Hij leek op de vroegbloeiende V. fragrans - die nu geloof ik weer iets anders heet - maar de trossen zijn veel groter, wel een cm of 8, 9.

T.z.t. zal ik ook wat plaatjes uit Z. Afrika plaatsen. Die heb ik niet op de homepage gezet, want de meeste mensen zijn niet echt in plantenfoto's geïnteresseerd.

Gisteren zijn we weer thuis gekomen. Het weer is lekkerder hier, de amandel zit vol knoppen evenals de mimosa, ik zag wat gele krokussen aan de weg, maar de grootste verrassing waren de narcisjes, N. romieuxii, waarin ik voor vertrek geen knoppen had gezien, maar die nu aardig staat te bloeien. Foto hieronder.

Eindeloos heb ik gezocht naar het plaatje van Chaenomeles moerloosii en zalmkleurige hyacinten. In 'De mooiste tuincomposities' van Rosemary Verey, blz 81. Eerdaags staat de combinatie hier beneden!

naar boven