Dagboek 2012 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

30 december Dat was het dan weer voor dit jaar. Het regent hier of het waait en het is koud. Af en toe wied ik wat. 

Op het muurtje aan de buitenkant van de tuin staan wel heel mooie mosjes. Met in één een spannend gaatje.

 

21 december De overburen hebben een soort geknot wilgje is hun tuin, waar 's zomers wit en roze blad aan zit. Nu is het een spannend oerwoud van allerlei groeisels, die allemaal getuige zijn van schone lucht: korstmossen en prachtige elfenbankjes.

Hoya kerrii, met als toenaam 'Valentine', gevonden bij Intratuin en door een vriendelijke meneer voorzien van een potje dat hier in huis beter past. Misschien is ie wel net zo sterk als de andere hoya.

17 december Dit is Kalanchoë luciae 'Flapjack'   en hij mag wel eens in het zonnetje gezet, al is een zonnetje in geen velden of wegen te bekennen. Ik heb hem een jaar of 6, 7 geleden aangeschaft toen we hier kwamen wonen. Sindsdien lijdt hij vele ontberingen, net als de hoya: soms in maanden geen water, soms tijden in de kou en zelfs wel eens heel erg warm. Een jaar of twee geleden was hij zo uit zijn model gegroeid, dat ik het bovenste stuk heb afgesneden en in een pot met water heb gezet. En toen weer naar Frankrijk ... Toch zaten er, in een dun laagje water, wortels aan toen we terugkwamen en hij groeit weer lustig verder, nadat ik dat stuk had opgepot. De achtergebleven stomp heeft twee zijscheuten ontwikkeld en heeft nog geen mooi model.

In een kringloopwinkel van niks hier ergens in de buurt vond ik de pot, erg mooi van vorm en van kleur; er zit wat van de kleur van de pot in het blad van de plant en wat kalanchoëkleur in de ribbels op de pot: heel goede combinatie. 

 

10 december We hebben al een flink pak sneeuw en een heel koude nacht gehad (-11 °), maar nu is de sneeuw weg en kon ik even wat doen. Nieuwe kou in aantocht!
Begin september was het min of meer schoon, edoch: het staat weer stampvol onkruid, vooral muur en de eeuwige zuring. Ik vond een stuk of 25 teunisbloemen, sommige met wel een doorsnee van 20 cm, niet te geloven. Ik heb er alweer 5 akeleien uitgetrokken. De in het najaar gepote planten zijn, voor zover ik kan beoordelen, OK.
5 december Gisteren teruggekomen in Nederland, alles stijf bevroren. Bovendien stond het weer vol levensgrote teunisbloemen. Ik heb wel e.e.a. weggehaald, maar je houdt het in de kou niet lang vol. Allium triquetrum gepoot rond de lijsterbes en A. 'Cameleon' rond de krentenboom. De Franse eenjarige ajuga ziet er nog goed uit.
25 november Het is zowat afgelopen met de bloemen hier. Hoewel ... vandaag eindelijk de knop van de roze nerine open en langs de weg bloeit een kruipende rozemarijn, die echt heel mooi blauw is. En dat was het dan voor dit jaar! Misschien dat er straks in Nederland nog wat te beleven valt. 
De bloemen, die uiteindelijk aan de amaryllis gekomen zijn waren nog best aardig, geen misbaksels in ieder geval. Maar de kleur was wat mij betreft niet heel bijzonder. Van de 2e knop ga ik de bloemen niet zien, amaryllis gaat uit logeren!

15 november Crocus goulymii blijft al bijna 3 weken bloeien. Nog nooit zo veel, nog nooit zo lang. Als ik het niet vergeten neem ik deze mee naar Nederland. In een mandje zodat de muizen er niet aankomen?
14 november Ook Cyclamen graecum heeft fraai blad. En een kind, helemaal rechts. Op de andere plek waar hij ooit stond zag ik toch ook nog een zaailing. Ik dacht, dat ze het niet overleefd hadden: het wordt op allebei de plekken in de zomer verschrikkelijk heet!

Ik heb ooit op de een of andere manier 'n soort papyrus gekregen en vind het erg mooi. Alleen komt er ooit ruzie tussen papyrus en ceratostigma. De papyrus bloeit nu, vreemd! De ceratostigma verkleurt mooi rood. Het lange blad is van sternbergia.

13 november Er gaat wel eens wat helemaal fout: deze amaryllis, dit jaar aangeschaft, ging van start met een knop die aan de bovenkant zwart was. Toen de bloem begon open te gaan 'lukte' dat niet, want dat zwarte zat in de weg. Ik heb er een stukje afgehaald, maar erg goed gaat het niet: dit gedrocht is het resultaat. Een normale knop is in aantocht, maar tegen de tijd dat de bloemen daaruit moeten komen gaan wij naar Nederland en gaat de amaryllis bij een vriendin logeren.

Het vlindertje, dat ik op 19 augustus in Nederland fotografeerde, vloog hier gisteren rond, een kleine vuurvlinder.

11 november Na de regen lag alle C. medius plat, C. goulymii staat er nog steeds, fier overeind! Maar ik heb wel weer op 'nieuwe' plekken C. medius gevonden en ze staan ook nog op de oorspronkelijke plaats. Het zijn er nu best veel. Het is erg zacht, beetje vochtig, graad of 17.

7 november Vijftig tinten grijs is mij een beetje té grijs, maar 2 kan wel erg mooi zijn. Ballota en een lavendel.

Het verbaast me dat rozemarijn in de winter vaak zo uitbundig bloeit. 

Het hart van Crocus medius is mooi donker. Gelukkig ging de regen niet door; nu schijnt de zon en staan alle krokussen open. Als je hier woont is de aanschaf van Crocus medius een goed idee, al moet je een paar jaar wachten op de bloei van eventuele zaailingen.

Hier beneden staan allelei emmers en tonnen vol regenwater. Bijna altijd staat er een niet gladde stok of tak in om de er eventuele beestjes de gelegenheid te geven om te ontsnappen mochten ze in het water terecht komen.
In de ton onder de dakgoot dreef een plankje, nu gezonken. Ik dacht dat hout altijd bleef drijven ... Vanmorgen haalde ik er een kannetje water uit om wat potten te begieten en daar zat een wriemelend hagedisje in. Die ton is een meter hoog, hoe komt zo'n beest erin? Gelukkig heeft zij/hij het avontuur overleefd en heeft nog een minuut of 5 op mijn hand zitten bijkomen. Geen camera bij me. Er ligt een ander plankje in de ton.

4 november Goudsbloemetjes zijn hier inheems en staan gewoon in de berm. Ware grootte en beeldschoon, ik ga ze proberen in Nederland. Vandaag staat plotseling overal Crocus medius. Blijkbaar zaaien ze zich uit, want ik vind ze op allerlei plekken, maar waar ik ze ooit gepoot heb staan ze niet meer of nog niet. Er dreigt ernstige regen, ze zijn waarschijnlijk straks omver. De laatste soort van het jaar, al is er heel soms een gele muscari of een Marokkaans narcisje in december, die ik tot de voorjaarsbloeiers reken. 
O nee; ik bedenk, dat er nog een knop zit in een nerine. Als het niet al te koud wordt bloeit die misschien nog. Voor het eerst.

2 november Gek genoeg is hier dé tijd voor de madeliefjes november! Meizoentjes, haha! Hier vlakbij is elk jaar een veld vol te zien. 
Oude stenen met klimop eroverheen, ook altijd mooi, toch?
27 oktober Uit met het mooie weer. Gisteren veel regen + onweer en nu de koude wind waar ik zo'n hekel aan heb. De planten, die niet tegen vorst kunnen, staan in de serre, niet meer zo veel trouwens; poes ligt eindelijk rustig in haar verwarmde mand; (ze wil altijd een warme ondergrond, dus probeert ze, als het geen zomer meer is en ze mentaal nog niet aan die mand toe is, voortdurend op schoot te klimmen bij mij of Ko) de elektrische dekens liggen weer in bed (die hoeven nog niet aan, maar er wordt een heel koude nacht voorspeld en ik kan niet slapen als ik het koud heb); de kachel is weer aan; de zomerkleren zijn opgeruimd en de kast hangt vol truien, GATVER!!!  
Ko is het zwembad aan het afdekken. Morgen vroeg op voor een competitie, maar met het uurtje extra, dat we vannacht krijgen, zal het wel lukken.

Salvia guarnatica heb ik al eerder op de site gezet. Het is niet een uitbundig bloeiende plant, zoals die met het kleine blaadje (bejaardenmoment), Salvia microphylla bedoel ik en dat kan ik eigenlijk ook wel gewoon verzinnen, en bloemen in allerlei kleuren, die bloeit van mei of zo tot november. Die staat nog steeds volop in bloei. 
Deze koele blauwe krijgt meestal maar een of twee aren en na elke winter denk ik dat hij dood is. Wel erg prachtig!

 

26 oktober Het is wel eind oktober en het weer is wat mij betreft ook prima: 17° en een lekker vochtig windje, prima. Er bloei ook nog van alles. Zo staat bij buurvrouw Mirjam Arbutus unedo - echt een struik van zure grond - in volle bloei en hij hangt ook vol vruchten. Daar kun je jam van maken, maar zó zijn ze niet lekker. Je zou ook verwachten dat de struik vol vogels zou zitten, spreeuwen?, maar nee. De mijne - ooit meegebracht uit Nederland, is nu iets van anderhalve meter hoog en heeft dit jaar voor het eerst heel veel bloemen, maar nog niet veel vruchten.
Daarnaast staat bij mijn buurvrouw een euonymus te geuren en als je erlangs loopt hoor je alle bijen die er op bezoek zijn.

Beneden in de tuin bloeien behalve de krokussen, Oxalis rubra en een hangende rozemarijn, die straks in het voorjaar er voor een tweede keer tegenaan gaat. En die fraaie donkerblauwe salvia. Ik zal er, zodra de zon schijnt, weer eens een foto van maken.    

24 oktober Cactussen blijven de hele winter buiten. Sommige gaan dan dood, jammer, maar helaas. De roodbruine, zachte stekels van dit soortje zijn mooi in het ochtendlicht.

Omdat ze toch niet heel veel regen kunnen hebben (dan barsten ze soms) heb ik ze even van de balkonrand weggehaald.

23 oktober  Erg veel regen gehad de laatste dagen, vanmorgen vroeg nog. En Crocus goulymii kan daar dus heel goed tegen. Prijskrokus, die goulymii!!! Ik zag dat die ene witte intussen ook gebloeid had, maar ik vond alleen een witte kledder na al die nattigheid. 
Crocus mathewii laat dit jaar afweten. Hij moet 's in de volle grond, maar ik wacht tot we in Nederland een leuk en lollig huis met een atrium of zo hebben gevonden. Eerst hier verkopen!

Het is nog steeds zo warm dat ik met korte mouwen rondloop en we nauwelijks hoeven te stoken. Ik heb zelfs sandalen aan!

18 oktober Zo zien ze eruit na wat regen! Wacht maar tot de C. goulymii komt, die kunnen daar beter tegen. De knoppen zijn er al. 
Het is evenzogoed nog heerlijk weer, al waait het (niks voor mij, maar de wind is vochtig) met zachte regen. Gaat je haar van krullen!

Ergens vlakbij zit een boom kikkertje en bij buurvrouw Mirjam nog een. Af en toe gaan ze flink tekeer, maar altijd maar eventjes en ik kan hem/ze niet vinden.

14 oktober Mooi  hè? (Gamma, denk ik er al automatisch achteraan).
12 oktober Vorig jaar niks, dit jaar bloeien ze weer: Crocus speciosus 'Oxonian' maar niet heus, d.w.z. het 'Oxonian'gedeelte, al heb ik ze daar wel voor gekocht, ooit. Ze staan een beetje raar met verkeerd blad; dat is het opkomende groen van Ipheion uniflorum 'Rolf Fiedler'. Die begin altijd lang voor de bloei, net als muscari, blauwe druifjes en aanverwanten.

 Ik krijg nog 3 soorten in bloei, altijd leuk, nee, 4 zelfs. Een witte, die ik altijd vergeet, Crocus Mathewii, snoezig, maar piepklein en hij breidt zich ook niet uit; Crocus goulymii, die het hier goed doet, ook op plekken waar ik er niets aan doe en Crocus medius, die het ene jaar wil en het andere niet. Boven staan er nog ondefinieerbare soortjes, uit zo'n gemengd pakket. 

Ik heb maar snel een foto gemaakt, want er dreigt regen en deze krokussen gaan plat als het regent. Je kunt maar beter Crocus goulymii hebben, want die kan prima tegen regen. Alleen niet zo makkelijk te verkrijgen en bovendien vrij duur.

8 oktober We hebben hier een Podreana ricasoliana over het muurtje voor, maar deze staat beneden in het dorp. Da's andere koek!

Ik zag vanmorgen dat er al een heleboel krokussen boven de grond komen. Het is erg warm vandaag, 25° of zo, dus ze zullen wel gauw bloeien. Ik heb Crocus speciosus en Crocus goulymii. Die ik zie zijn, volgens mij, de eerste, die vorig jaar niet gebloeid hebben. Rara! 

Deze witte schermbloemige kan ik niet thuisbrengen. Het is een stijve plant, een flink exemplaar is ongeveer 50 cm in doorsnee en ik zou zeggen even hoog, maar meestal kleiner; de schermpjes zijn zo groot als op de foto rechts en er zit geen blad aan. Ik heb er wel eens rupsen van een koninginnepage op gevonden.
Tijdens mijn wandeling rook ik overal een zoetig luchtje, maar het was niet deze plant. Boussingaultia bloei nu en ook zag ik salsapareille in bloei, maar ik heb er niet aan geroken (vind ik een akelige plant, helaas wel redelijk mooi, maar vol gemene dorens).
7 oktober Een van de prijsplanten hier. Het is een struik, die ruim een meter hoog wordt: Abelia x grandiflora . Die begint in juli of zo al te bloeien en zit nu in oktober nog vol bloemen en knoppen. Hij doet het ook goed in Nederland en vorig jaar heb ik er in Zuid Afrika naar staan kijken, omdat er een heel spannende vlinder op zat.

Wanneer het warm en droog is zijn de bloemetjes kleiner!

Eerste puntjes aan Crocus mathewii.

6 oktober Ik wil toch ook een keer laten zien hoe het er uit ziet als hier de sternbergia's bloeien. Hier in de tuin zijn het er altijd maar een paar. 
Niks bijzonders, gewoon een cyclaampje. Zou je denken. Maar ik heb er ooit enorm veel moeile voor gedaan, want dit is Cyclamen graecum. Ik had me de moeite kunnen besparen ...
Ik had ooit visioenen van talloze exemplaren van deze soort tussen de rotsen, want daar schijnen ze te groeien. Ik kocht er twee; de andere is verdwenen en hoewel juist die knol ooit zorgde voor wat nageslacht  is hij met afstammelingen en al in de hitte, droogte, wind, regen, weet ik veel, verdwenen. Er rest mij nog eentje en produceert jaarlijks - tussen de rotsen - trouw één bloemetje! Een dag later: haha! dit jaar 2!

De zephyranthes heb ik vandaag trachten te bestuiven met een wattenstokje.

 

5 oktober Tot mijn verrassing vandaag ineens 2 bloemen aan Zephyrantes candida. Ze waren al een week of 2 geleden uitgebloeid, dacht ik. Ze doen het hier niet echt slecht, al horen ze volgens mij, meer in wat vochtige grond te staan en dat hebben we hier echt niet. Ik krijg er geen zaad meer aan. Jammer, want ik weet geen enkel zaad dat zó snel ontkiemt, een dag of twee?
Rechts: een soort gierst zaait zich hier bescheiden uit; een eenjarig soort gras. Ik vind het erg mooi van zowel vorm als kleur.

3 oktober Het heeft zaterdag wel hevig geregend, maar bloempotten drogen wel gauw uit en daarom ging ik maar even gieten bij het huisje. In het hoekje stond een van de grote zwarte vaten, die we gebruiken voor takken e.d. en die zat vol water met daarin een bidsprinkhaan: alle poten wijd ... verdorie, verdronken! Ik kan geen bidsprinkhaan in het water laten drijven en hield mijn hand onder en ze kroop direct helemaal mijn arm op. Niet zo heel erg verdronken.

Ik zette haar op de klimroos en daar ging ze aan de slag met een grondige poetsbeurt. Ze houdt haar poot vast met haar vangarm om het hele stuk af te knabbelen. Aan de binnenkant van de vangarmen zitten twee mooie vlekken, die zie je uiteraard alleen als je zo'n beest eens van onderen bekijkt. Deze Truus was een heel rustig type, ze had er niks van dat ik haar van 5cm afstand fotografeerde! 
Op de foto hieronder kun je zien, dat ze ook nog over een paar gazen vleugels beschikt. Wijfjes bidsprinkhanen vliegen niet vaak, de mannetjes wel, maar die zijn veel kleiner en slanker. Fabelachtig mooie beesten.

30 september Er is me toch een massa water naar beneden gekomen! Het was vanmorgen nog te nat om op te ruimen, maar toen we vanavond (bridgen) thuiskwamen was het weer helder en het zal morgen wel weer lekker zijn. We hebben een paar dagen geleden een enorme hangbegonia gekocht: die siert nu het balkon vóór, ter bevordering van de verkoop van ons huis en voor het plezier van A&W, die een goed uitzicht op ons balkon hebben. Maar er komt een hoop troep vanaf!
29 september De Rhodophiala. Er komen dit keer 3 bloemetjes aan. Het lijkt me dat dat deze wat donkerder is dan die van vorig jaar. Het bloemetje is overigens maar een cm of 3, een miniatuur amaryllis: ik ben er verrukt van.

Mijn buurman, de lieverd, had een zak potgrond achtergelaten voordat hij vanmorgen vertrok. De mijne was op en bij het plaatselijk tuincentrum kost een zak van 40l 8€, schandalig. Met kerst staat in Nederland - dan zijn we er weer - elk tuincentrum vol kerstspul en kun je amper potgrond vinden ...
Ik heb een amaryllis opgepot, want die begon uit te lopen; een, hoop ik, gele met de naar 'Moonlight', niet erg origineel. En schattige 'Spoirot'
. Een grote naam voor een klein, wit, hoepelrok narcisje. Ben benieuwd. 

Al mijn blauwe potten zijn nu weg. Ik heb nog potten van ongeglazuurd aardewerk en de geglazuurde exemplaren zijn allemaal grijs. Die houd ik, omdat ze zo moeilijk te vinden zijn en alles er prachtig in staat. Het grijs varieert van blauwgrijs tot geel grijs, maar ik vind ze allemaal beeldschoon. Op de foto een lichtgrijze pot met Oxalis lasiandra; ik heb vast al vaker een foto ervan geplaatst (in het fotobestand heet deze foto grpot3!). Ik blijf me eraan vergapen. 

Er komt al een uur een onweer dichterbij. Het is windstil en ik reken maar op boos weer. Voor de veiligheid heb ik alle potten een beetje meer beschermd neergezet. Onder eentje kwam zo'n griezel van een scolopendre vandaan. Ik ben niet bang voor beesten of beestjes, maar dit vind ik een echte engerd: een platte, gele, wriemelende duizendpoot van een cm of 8. Hij schijnt gemeend te kunnen steken. Ik heb geen foto, want ik weet nooit hoe snel ik hem kwijt moet zien te raken!

28 september Mijn zus belde op vandaag. 'Weet jij nog het Kamerlingh Onnes-laboratorium in Leiden aan de Steenschuur? daar bloeide vroeger iets in deze tijd en dat rook zo lekker. Weet jij wat dat was?' Echt een makkelijke vraag ...
Misschien was het een Eleagnus. Die van mijn buurvrouw heeft 2 soorten blad en is nu bijna uitgebloeid met heel kleine bloemetjes die inderdaad verrukkelijk ruiken, maar ik weet niet precies welke soort het is; misschien Eleagnus ebbengei van het een of ander. 

Er staan steeds meer cyclamens, op een plek wel 10 bloemetjes bij elkaar in de buurt, maar toch weer zó ver van elkaar, dat ik er maar 5 op één foto krijg!
Ik heb een half afgemaakt kerstkleed van iemand op MP gekocht. Rode, beetje grove, harde stof, wit borduurgaren en helaas: voorbedrukte kruisjes, vrijwel vervaagd en eigenlijk te groot om maar met 2 draadjes te borduren. Ik doe elke dag één ongesplitste draad en borduur op het balkon, anders kan ik het niet goed zien. Tamelijk slordig, trouwens; de vorige handwerkster maakte haar kruisjes de andere kant op en nu vergis ik me regelmatig en haal het NIET uit, oei! 
Terwijl ik daar zat landden er staartmezen in de amandelboom, ik herkende direct hun typische geluid. Leuk, je ziet ze hier niet vaak. Het waren er uiteraard 6.
25 september Ik weer blij: de Rhodophiala gaat toch bloeien. Ik had er niet meer op gerekend!
20 september Verdorie al zó laat in het jaar en ik heb nog niet één grote, groene bidprinkhaan gezien. En er waren jaren dat ik er vijf wist te zitten, want die grote wijfjes zijn tamelijk honkvast. Ik vind het maar saai. 

En als je een beetje moppert (over slechte kaarten b.v.) dan wordt het vaak ineens beter. Hier is Truus 2012, die bij het sproeien vanavond tevoorschijn kwam..

17 september De eerste sternbergia vind ik altijd op dezelfde plek: onder de chaenomeles, warm, maar uit de zon en lastig te fotograferen! 
 In het perk onder de amandel telde ik 11 bloemetjes aan de cyclamens, maar ze staan zo verspreid, dat je ze amper ziet. Er staan er tientallen, want ze zaaien zich enorm uit, maar het wordt nog steeds geen mooi roze veldje, helaas. Terwijl er daar zulke mooie, donkere aarde is. 
Roze en rode aarde gaat niet goed samen, zoals goed te zien is op onderstaande foto van Allium montanum. Die moet maar mee naar Nederland, het is een aardige plant. Ook roze is een gaura, die bij het huisje boven uitbundig bloeit in de morgen. Ik weet niet hoe hij heet: Gaura lindheimii ...?

16 september Wat bestaan er toch schitterende dieren en wat zijn er toch fabelachtig mooie foto's ervan op internet te vinden. Links glasvleugellinders, Greta oto , die voorkomen in Zuid Amerika, maar ik heb er wel eens een gezien in Australië en ook een met 2 doorzichtige vleugels in Zuid Afrika. Helaas is de naam van de maker van de foto er niet bijgeschreven. 
Rechts Idolomantis diabolica, foto van Paul Bratescu, wow! Ze komen voor in Oost Afrika. Maar ik heb hem nog nooit gezien!

14 september Morgen is een vriendin jarig en zij krijgt deze Ceratostigma, niet zo makkelijk te vinden. Deze heette om de een of andere reden larpentae, ik ken hem als plumbaginoides.Evenzogoed een prijsplant! Hij doet het hier overal, droog, minder droog, zon, minder zon en hij bloeit van eind juni tot november. 

Als je op internet zoekt zegt de informatie: tamelijk vochtig en halfschaduw. 

12 september Het roosje boven krijgt ineens de geest en is plotseling tot boven het prieel gegroeid. Vreemd genoeg zitten er wel dorens aan de lange takken, zou niet moeten. 

Bij het water geven verschrikte ik zo'n heel klein bidsprinkhaantje, Ameles decolor. Die wordt hooguit 3,5cm en is erg rusteloos en springerig. Toen ik de camera was gaan halen kon ik haar natuurlijk niet meer vinden. Ik vond wel een baby empuse, nat geworden. Op mijn hand ging zij of hij zich rustig zitten poetsen. Eerst de vangarmen schoon natuurlijk!

Ik heb één boek over bidsprinkhanen, degelijk Duits, 'Mantodea' geheten. Het is een saai werk, de foto's zijn van ondergeschikt belang en bovendien maar matig van kwaliteit. Beter dan niks. Van de empuse staat er een aardige tekening in, hier rechtsonder. 

11 september Vanmorgen zijn we troep a.h. begin van ons weggetje gaan opruimen. Daar stort de zoon van een bejaarde buurvrouw rotzooi om het t.z.t. te kunnen verbranden. We zijn hem gaan vertellen, dat ons huis te koop staat en dat de berg afval voor potentiële kijkers wel eens een afknapper zou kunnen wezen, maar daar had hij geen oren naar. Dus hebben wij maar een paar stevige handschoenen aangetrokken: kratjes, een halve stoel, oude lappen, plastic zakken, kartonnen dozen etc. De stort is hier N.B. amper één kilometer vandaan! 
Ik begrijp nooit, dat mensen geen moeite mee hebben anderen in hun  zooi te laten zitten.

Tussen mijn stoeptegels staat een combinatie die ik wel in één plant zou willen zien: een erigeron naast het grijs van een teucrium.  
De cactus in het trogje bloeit nog een beetje na en ziet er grappig uit met al die zaadcontainers ernaast. Ik geloof trouwens niet dat er zaad in zit, op een gegeven moment vallen ze gewoon af, dicht. 
Het moet goed geregend hebben tijdens onze afwezigheid, want de leucanthemum (ik weet eindelijk zomaar de naam, op het tweede gedeelte na, 'Green Cloud' o.i.d.) staat voor de 3e keer volop in bloei. 

10 september Een tijdje geleden zag ik de vlinder op de onduidelijke linkerfoto en dacht dat het of een gloednieuwe kolibrivlinder was of een ander soort. Vandaag kreeg ik via de vlinderstichting de uitslag. Het is een glasvleugelpijlstaartvlinder.

De foto hierboven komt van internet en is gemaakt door Jeroen Voogd.

7 september Niets om foto's van te maken. Wel een reden om blij te zijn, want ik heb hier ook nog een groenbloeiende sedum aangetroffen. Zodra het kan stop ik hem in een pot. 
De amandelboom is totaal kaal, van de droogte of overleden, dat weet ik nog niet. De Rhodophiala gaaat dit jaar w.s. niet bloeien. Jammer, ik heb er vorig jaar van genoten. De roze rainlily, Habranthus floryii, is alweer uitgebloeid. Vandaag nog een cigale gehoord, ergens vlakbij; soms hoor ik even een boomkikkertje, ook vlakbij, maar moeilijk te vinden, en er zat een roodstaart te zingen. 
In Nederland is het nog steeds mooi weer, ik hou mijn hart vast voor alle nieuw gepote planten. Ik heb ze er kletsnat ingezet, maar het heeft al meer dan een week niet geregend ... De fraaie pennisetum kan niet goed tegen de zon en ziet er nu verknoefeld uit.
4 september Die ga ik nog missen, de 'herfstsneeuwklokjes', Acis autumnalis heten ze tegenwoordig. Peperduur, als je ze koopt!  Ik heb net wat bollencatalogi/-logussen zitten doorspitten, maar ik durf niet goed iets aan te schaffen, omdat we niet weten hoe lang we hier nog zitten en misschien ineens moeten verhuizen. Ik schrijf wel vast op wat ik ooit weer ga kopen, de narcis 'W.P. Milner' en zo. Ik had ooit een heel mooie tulp, blad met een fijn crème streepje erlang en roze bloemen, maar ik kan niet meer bedenken hoe hij ook weer heette. Soms komt zo'n naam ineens, als ik bijna slaap. Dan sta ik op en ga het meteen in het grote groene boek schrijven, haha! 25/9Tulipa 'New Design'. 
3 september Weer in Frankrijk vind ik massa's Acis autumnalis in bloei, echt honderden, en de eerste cyclaam. Ook de roze rainlily heeft weer 7 bloemen.  Ik zie nog niets bij de rode rainlilies, waar ik vorig jaar zo van heb genoten.
 Diverse potten met bolletjes, vnl. oxalis, gewekt en de veltheimia's opnieuw opgepot. Het is behoorlijk leeg beneden, maar er is nog genoeg spannends.

Bij Cor was een vogeltje tegen het raam gevlogen, maar ik heb geen idee wat het is, misschien een jonge kwikstaart. Vragen aan Adri de Groot ... En die zegt: jonge bonte vliegenvanger.

1 september Deze 'Matrona' . De sedum werd in Zoeterwoude vooral bezocht door gehakkelde aurelia's en was daar vlinderplant nr 1.

Ik weet niet meer hoe de vlinder heet. Ooit heb ik lang getwijfeld of ik deze zou kiezen of de kleine vos bij de Vlinderman die onze mooie vlinders op de gevel heeft gemaakt. 

Later: bont zandoogje .

 

 

31 augustus Vanmorgen zijn de planten gekomen en de tuinman wat later. Ramon heeft de osmanthussen voor kort gemaakt, want die zagen er niet goed uit. Nu helemáál vreselijk, zie hieronder. De clematissen die eroverheen hingen heb ik even terzijde gelegd, ik hoop dat die de winter heelhuids doorkomen. Er stonden meters andoorn tussen de osmanthus; ik hoop dat ik ze weg heb. Voorlopig heb ik er wat Waldsteinia ternata uit het grote perk in gezet; daar ben ik geen liefhebber van, maar er staat genoeg in de tuin en ze zijn wel efficiënt als bodembedekker.
Verder heeft Ramon de blauwe prikconifeer naast de schuur gesloopt. Daar is opnieuw een Leycesteria formosa ingegaan, een mooie, grote plant. Het geheel ziet er nog niet fraai uit, maar t.z.t. wordt het wel wat. De twee geraniums, die ik in mei geplant heb doen het prima, er staat een hoop ajuga in en ik heb er nog Luzula sylvatica ingezet, een groenblijvend gras, met breed blad. Plus de nieuwe soort Chasmantium: 'River Mist' met geelbont blad. Zag er een beetje armetierig uit. Foto linksonder.

In het grote perk staat een leuk, rijkbloeiend astertje, ik weet geen naam, maar hij doet het goed en breidt zich uit. 

Er staan nog 11 planten die de grond in moeten, maar er zijn ook twee grote kale stukken, één in het grote middenperk en één in het verhoogde stuk.

Zondag gaan we weer naar Frankrijk (helemaal geen zin ...) en dan hoop ik maar dat het goed gaat. Als we in december terugkomen staat alles weer vol zuring en andere narigheid! De fraaie pennisetum, een impulsaankoop, gaat mee, want die blijkt niet winterhard te zijn. Ook goed!
Sommige stukken zijn wel heel mooi inmiddels, het is niet allemaal ellende: Wat ooit het pad was heb ik vorig jaar onder handen genomen. Er staat massa's zenegroen in en wat bergenia's. Het maakt een weelderige indruk. De varens zullen ooit wel uitgedund moeten worden. Het strookje langs het vorig jaar betegelde stuk achter is prima, dichtgegroeid, geen onkruid! Achter het huis gaat het ook best goed, de gekochte corydalissen staan er erg mooi bij. De viooltjes hebben helaas slakken op bezoek gehad nu het vochtig is.  

Ik heb er trouwens ELKE dag Canadese fijnstraal uitgehaald, vandaag nog een van wel 30 cm hoog. 

28 augustus Er staat idioot veel marjolein in de tuin en ik begin er grote hoeveelheden van weg te halen. Het breidt zich uit via wortelstokken én zaad. De bijen zijn er dol op en daarom laat ik wel behoorlijk wat staan ook. Vrijdag komt er een zending planten via Directplant, een internetbedrijf; daar ben ik heel blij mee. Ze bezorgen planten van goede kwaliteit door heel Nederland tegen 22,50€ bezorgkosten, maar omdat de planten goedkoper zijn dan elders en je bovendien korting krijgt als je er 3 of meer van een soort aanschaft heb je dat er zó uit. Goed, ik kan niet gaan snuffelen, maar ik hoef ook niet op te schieten in een tuincentrum of zo, omdat Ko zich duidelijk suf loopt te vervelen. Ik krijg o.a. een heel stel Geranium macrorrhizum (1,20 p.st.), want dat kan overal tegen en groeit snel de boel dicht. Onder de buddleja's. 
Van de planten, die me goed lijken voor hier, bestel ik er één, om te proberen. Er komen b.v. een stel asters aan. Die deden het niet geweldig op de Zoeterwoudse klei, maar hier gaat het aardig goed.
Chasmantium latifolium , hieronder, vind ik één van de allermooiste grassen. Deze staat hier nu voor het 4e jaar denk ik, en hij ziet er prima uit. Deed het op de klei ook heel goed. Ik krijg een soortgenoot met een wat gestreept blad, en hoop, dat die het ook geweldig gaat doen. Grassen passen goed bij deze omgeving.
 

Verder ben ik in de nooit aflatende strijd tegen de zuring tot mijn immens plezier op deze sedum gestuit. Ik heb hem lang geleden van een vriendin gekregen en dacht dat ik hem kwijt was,. Deze keer heb ik alle sedums in Frankrijk, waarvan ik niet zeker wist wat het was (geen bloei) opgepot en meegenomen naar Nederland en hoera, hier is de groenbloeiende. Ik had indertijd in Zoeterwoude allerlei spannende zaailingen, kruisingen van deze met b.v. 'Matrona', die nu ook dichtbij staat.

24 augustus Het uitzicht vanuit de keuken hier is in deze tijd van het jaar de moeite waard: mijn buurman heeft een fraaie compositie met veel geel. Helaas is mijn overigens prima camera niet goed in opnames op afstand, dus de foto is wat vaag. De geel/groene boom achterin is een conifeer met gele plukjes, leuk! 

23 augustus Dagje tuin met veel fraai bezoek: de gehakkelde aurelia kwam langs (wat een aparte naam) en de atalanta. de aurelia was al een beetje versleten, maar de atalanta zag eruit alsof zij of hij net uit de pop was gekropen. De akkerschermbloem is heel geliefd bij allerlei tweevleugeligen en daar weet ik geen namen van. M.n. de vlieg rechtsonder vond ik erg mooi. Misschien dat Adri van Vogeldagboek weet hoe hij heet. Ja, en hij weet het: een schorsvlieg. Met dan aan Adri de Groot.

16 augustus Deze schoonheid zat op een kussen, dat buiten lag te luchten. Nu nog even opzoeken: Lycaena phlaeas of in gewoon Nederlands 'kleine vuurvlinder'. 

Ik heb een vlinderencyclopedie, vol exoten, maar ook met een kaart erin, waarop de bekendste tuinvlinders en daar stond ie op.

15 augustus Het water staat altijd een cm of 7 onder de rand van het piepkleine vijvertje. Ik heb het vandaag helemaal gevuld, een paar uur later staat het 2 cm onder de rand en de volgende dag is het weer net zo laag als eerst. 

Er wonen nu wel twee kikkertjes in, vorig jaar was het er maar één.

8 augustus Deze ken ik niet en ik kan hem ook niet vinden. Hij is ong 50 of 60 cm hoog en de schermbloemen lijken op kleine bloemkolen. Het is geen peen, want de bloemen gaan 's avonds niet 'slapen'. Ik kom via de Flora uit op 'akkerschermbloem', maar de plaatjes die ik daarvan op internet vind kloppen niet met de plant. *)

Ik kon gisteren de slaap niet vatten, dacht plotseling aan knagende slakken aan de viooltjes en ging gewapend met zaklantaren kijken. Ja hoor, een vette naaktslak: hier nog NOOIT gezien en nog een kleintje. De grote met een ferme zwaai naar de overkant en het kleintje naar de andere wereld 'geholpen'. Rare uitdrukking.

*) Cor zegt: 'akkerscherm. 

7 augustus Hier wat foto's van fraaie bladplanten. Rechts 

Tinantia pringlei , 'Heartthrob' , met een bekend trekje: kleistogaam; rechtsonder Viola hirsutella , al van eerder dit jaar. Ik had niks over slakken moeten zeggen, want vannacht is er eentje langsgekomen, jammer! Ik had er ooit al eens van Anne gekregen, mee naar Frankrijk, volledig opgeknaagd! Viola koreana heb ik mee hierheen genomen. Ook zo'n fraai bladplantje. Het was de enige die ik over had na de elfstedenwinter. André vertelde me, dat die zich zó uitzaaide in zijn rotstuin, dat hij ze in woede allemaal had uitgetrokken, onvoorstelbaar. Prachtig in een lage grijze pot, maar dat zit er voorlopig niet in, want potten moeten nu eenmaal regelmatig water.

Het is koel en het regent, maar beter weer is op komst en ik heb niet zo'n hekel aan regen.

6 augustus Vanmorgen eerst bij André van kwekerij Kingfisher geweest. Hij kreeg mijn verzameling oxalis en ik van hem: Viola 'Heartthrob'; Albuca 'Shawir'; Tinantia pringlei; een agastache en een nog onbenaamde Salvia microphylla *), purperpaars, prachtig! André heeft fantastische planten, veel nog in een experimenteel stadium. Je kijkt je ogen uit. Ik zal morgen wat foto's trachten te maken. *) 13/5 Ik krijg net een mail van André, dat hij 'Nachtvlinder' is genoemd.
Het viooltje heeft schitterend, hartvormig blad met veel bruin, maar het leukste vond ik dat hij daar direct mee aan kwam zetten, omdat hij onthouden had dat ik zo verrukt was van een ander viooltje, dat ik vorig jaar bij hem had gekocht (morgen) en dat het hier goed gedaan heeft, want gelukkig heb ik hier weinig slakken. Tinantia is NB familie van tradescantia, maar met fenomenaal blad. Hij zaait zich snel uit, maar is ook makkelijk te verwijderen. Albucca is een leuk bolgewasje uit Z. Afrika, tegen behoorlijk wat vorst opgewassen en met een flinke zaadproductie. 
Omdat we een afspraak hadden met de makelaar kon ik helaas niet echt lang blijven
Daarna hebben we een huis bekeken in Leiderdorp. Hartstikke leuk huis, waar wel e.e.a. aan gedaan moet worden, o.a. aan de 2 kleine tuintjes - elk ong. 20m2 - die nu vnl uit tegels bestaan. En hortensia's, die ik alleen zou ambiëren bij een grote boerderij met grint ervoor en een rieten dak erop. 

Veel mogelijkheden en een echte uitdaging, omdat je je met zó weinig oppervlak tot je beschikking moet kunnen beperken. En één van de twee moet ook in de winter superieur zijn. 

Maar ja, eerst ons huis verkopen en dat valt niet mee!

Zo moeilijk als het was om in Frankrijk een hommel te fotograferen, zo makkelijk ging het met deze. Misschien was zij of hij aan het eind van het leven aangekomen.

Scabiosa is fantastisch voor hier. Ik heb grote en kleintjes en ze kunnen droogte en nattigheid verdragen kennelijk.

5/8 In het voorjaar zou er iemand hier planten komen afleveren, maar toe hij er was bleek hij de planten niet bij zich te hebben. Als troost kreeg ik een zak met blauwe bollen, w.o. commelina. En tritteleia, ook leuk.

De commelina's -Commelina tuberosa   staan schitterend te bloeien, helemaal achter in de tuin. Een cm of 60 hoog en van een onvoorstelbaar mooi blauw. Ik had ze vaker gezien en ook wel gehad, maar lang niet zo mooi als deze. Misschien zijn het zandliefhebbers?
Het zou me overigens niets verbazen als het naaste familie was van de irritante tradescantia's.

Het barst van de marjolein hier. Wel leuk, maar te veel. Misschien aan de voet van de buddleja's. Eerst eens wat regen ...

5 augustus Ko slaapt nog, ik kan even wieden, maar ik kan ook proberen om de plant vóór, die ik niet ken, te determineren. 

Ik vond op school planten determineren al leuk en heb het heel goed geleerd, want de lerares biologie, in de wandeling Bakkertje geheten, had er plezier in het ons te leren. Er een leven lang lol van gehad. 
Mijn stokoude FLORA van Heimans, Heinsius en Thijsse leeft nog steeds al is ie meer dan 60 jaar oud en veelvuldig gebruikt. Indertijd mocht je, als iets niet kon vinden, een stuk van je plant opsturen naar meneer Heimans en kreeg je ongeveer per kerende post een handgeschreven antwoord met de naam! 

De plant hieronder bij het bonenkruid is walstro, vind ik dat even leuk. Want de rupsen van kolibrievlinders leven o.a. op walstro. Dat wist ik wel, maar ik had er geen beeld bij. Ik kende ik hem ook van uiterlijk, want ik heb hem vaak in midden Frankrijk geplukt en in boeketjes verwerkt, maar had daar geen flora bij de hand!

En nu is Ko wakker en ga ik thee zetten.

4 augustus Het ziet er alweer leuk uit. 
Ik heb een plant niet uitgetrokken - al had hij een onkruidachtig uiterlijk - omdat ik hem niet kende en tot mijn grote plezier is het er een die ik altijd leuk gevonden heb toen we vroeger regelmatig in het gebied van de Creuse vakantie vierden, waar hij volop in de berm groeide. Ik weet niet hoe hij heet; heel fijne blaadjes en een wolk van geelgroene bloemetjes. Op de foto met bloeiend bonenkruid. 
Twee van de buddleja's waren zó bevroren dat ze niet meer te redden waren, maar de andere twee zijn manshoog en leveren honing aan o.a. dagpauwogen, die ik al lang niet had gezien.
3 augustus Het is ongelofelijk te zien wat er in 10 weken in een nat landje als Nederland kan groeien. Het was schoon, toen we eind mei vertrokken. Zo heb ik er net een stuk of 6 jeugdige eikenbomen uitgetrokken. En honderden Canadese fijnstraal, mijn 'pet hate', die je tuin er zo armoedig laat uitzien. Ko heeft geholpen. Om 12 uur vanmiddag zag het er alweer heel redelijk uit. Het fijne wiedwerk moet nog gebeuren. 
Nu gaan we even een kruiwagen halen, want die is nu weg, net als helaas de werkemmers. En tuingrond heb ik ook nodig. Later meer nieuws.

 

1 augustus Van spinnen weet ik niets, van paddenstoelen e.d. ook niet. Dit rare geval komt hierachter op, in een stuk dat half wild is. Het ziet eruit alsof het van hout is. Ik heb er wel eens eerder een gezien. Ik geloof dat ze heel lang 'goed' blijven. Ongeveer ware grootte. 
29 juli Ik probeer ook de tuin zo netjes en overzichtelijk mogelijk te maken voor ons vertrek volgende week en ruim overal potten en uitgebloeide planten op. Er zouden kijkers kunnen komen.
Bij de werkzaamheden vandaag kwam ik het tunneltje tegen van een spin. Ik weet niks van spinnen;  de soort, die dit web gemaakt heeft, is w.s. een soort 'trechterspin'. Ongeveer zo groot als de foto.

27 juli Omdat de verkoop van ons huis hier een paar weken geleden heel nabij leek (het ging niet door) hebben we op Funda naar huizen in Nederland zitten kijken. We vonden er een in Leiderdorp, niet mijn favoriete plek, wel een enig huis, met een binnentuintje. Het was indertijd net verkocht, maar die verkoop ging ook niet door en begin augustus gaan we kijken ...
Ik droom al van de inrichting voor die patio: tegels in de kleur van de vloer en grijze potten met iets bijzonders? Ik vind de combinatie van grijze pot met Oxalis lasiandra b.v. fantastisch. Het blad is zó mooi, dat de bloei - schattig, maar bescheiden - alleen maar nog iets extra's is. 

Mijn blauwe potten heb ik inmiddels allemaal weggegeven aan iemand met een huis met blauwe luiken en daar staan ze erg leuk. Ik heb alle grijze bewaard en dat zijn er ook eigenlijk wel een aardig stel. Je ziet ze niet zo dikwijls. Alles staat er goed in!

24 juli Kolibrietjes zie je vaak. Nee, niet de vogeltjes, maar pijlstaartvlinders, die overdag vliegen en als een kolibrie met een lange tong nectar uit de bloemen halen. 
Ik heb geen toestel waarmee je ze goed kunt fotograferen, maar de foto rechtsboven is niet heel slecht. Ik vond dit een heel fraai exemplaar: niet grauwbruin met wat oranje in de vleugels zoals gewoonlijk, maar olijfgroen, met mooi diep roodbruin in lijf en vleugels en een geel kontje. De officiële naam van het kolibrietje is Macroglossum stellatarum , , in het Nederlands: meekrapvlinder. De rupsen leven op walstro en op meekrap, een soort kleefkruid.

Maar dit is een andere soort heb ik later gehoord via de Vlinderstichting, n.l. een glasvleugelpijlstaartvlinder.

21 juli De 4e heeft het behoorlijk geregend en nu staat het regenstruikje dus 'Green Cloud' waarvan "green cloud' nergens op slaat. De struik is grijs en de bloemen zijn lilablauw. Hij staat van top tot teen in bloei, altijd leuk.
Soms komt er plotseling iets onbekends langs, maar ik kan het zelden goed op de foto zetten. Ik denk een graafwesp, ongeveer ware grootte, erg mooi van kleur. Nee: solitary wasp, vind ik. Megascolia maculata. Legt één ei op de larve van een tor na die larve verlamd te hebben. Beetje onaangenaam voor de larve, want die wordt t.z.t. levend opgevreten ...

17 juli Habranthus tubispathus heb ik op 4 juli gezaaid. Het zou na 13 dagen moeten opkomen en vamorgen zag ik de eerste sprietjes!
15 juli Van de mooie roze bloemen is nu niks meer over op mogelijkerwijs een capsule met zaad in aanbouw. Ik heb tot nu toe altijd de bloemen verwijderd om de bollen niet uit te putten.
De mimosa langs de weg is alweer bezig met knoppen voor volgend jaar maart. De meeste ervan gaan verloren, zo wijst de praktijk uit. Aan een cactus op het balkon komt zaad. Het ziet er wat obsceen uit, maar wie weet wat het verder gaat opleveren. 
10 juli En vandaag zijn de bloemen allemaal open. Een flinke pluk opvallend roze! 

8 juli Boven bij het prieeltje heb ik al een jaar of 4, 5 geleden een campsis geplant. Doodgaan doet ie niet, maar groeien ook niet. Er zitten nu wel 4 fraaie bloemen aan. 
Waarvan ik gisteren dacht opnieuw een exemplaar in een potje beneden gevonden te hebben, maar dat het niet bleek te zijn, is wel een habranthus, maar Habranthus martinezii . Die heb ik 6 jaar geleden gekocht op een plantenmarkt in de hortus van Utrecht. Stom, dat ik dergelijke dingen onthoud! De naam op het etiket was inmiddels weg, maar ik had hem wel opgeschreven in het grote groene boek! Op ong. ware grootte.
Habranthus maakt er dus blijkbaar een gewoonte van om als  steel met bloem uit de grond te komen, zonder blad. En de bloem blijft maar 2 dagen goed. De roze 'rainlilies' hieronder heten ook habranthus: Habranthus floryii . Misschien ook maar met een i. Nu inmiddels 16 knoppen boven de grond, een gaat bijna open!
7 juli Gisteren kreeg ik - via eBay Engeland, maar uit India - zaad binnen van Parnassia palustris. Ik wil dat dolgraag in het nattige gedeelte in de tuin in Voorthuizen. Daar is ooit een flinke kuil gegraven (er stond een struik die we niet wilden), vijverfolie op de bodem en weer gevuld met aarde nadat er ergens een metselbak als een soort minivijvertje in gezet was. In dat vijvertje, meestal vol kroos en kikkerbeet, zit vaak een kikker, gezellig! Maar ik wil daar graag parnassia en plantjes kun je nergens kopen. Het zaad is heel fijn, gelukkig was ik erop bedacht. W.s. wordt het niks, maar proberen kan altijd. Gaat over een paar weken mee naar het noorden.
Er blijven af en toe verrassinkjes komen. Nu staat er beneden in een potje met iets - een cyrtanthus? die nooit iets gedaan heeft en waarvan ik de naam ook niet meer kan lezen - ook zo'n Habranthus tubisphatus. Is er iets mis met de namen of mijn beleving daarvan? Of misschien horen ze bij elkaar? Ik heb dat plantje al een jaar of 6, denk ik! Later op de dag zag ik, dat het die cyrtanthus? gaat worden, want de knop is inmiddels roze.
De roze 'rainlilies' die in een pot stonden en de potten ben ik aan het opruimen, heb ik in de tuin gezet. Het heeft deze week twee keer geregend en vanmorgen zag ik daar maar liefst 13 knoppen boven de grond. Gek gezicht, het blad is n.l. verdwenen en nu steken er al die knoppen uit de aarde. 

5 juli Er zijn nog altijd veel vlinders, citroenvlinders, kolibrietjes, witjes en allerlei snelle bruine jongens. Merkwaardigerwijs zag ik gisteren zowel een koninginnepage als een 'koningspage'. Ze lijken veel op elkaar, maar de 2e heeft strepen. Een koninginnepage vliegt volgens de boekjes in mei en september! Le flambé, zoals hij in het Frans heet, in maart en w.s. dan juli of zo, dus die hoorde er wel te zijn.

De koningspage vertoont soms grappig gedrag, ik heb het twee keer gezien. Hij blijft dan in je buurt heen en weer 'wieken', ik kan het niet anders noemen. De eerste keer, heel lang geleden, vloog hij steeds heen en weer boven mijn toen 11jarige dochter, die ervan genoot. Ik trouwens ook, want ik ben het niet vergeten. Ergens in midden Frankrijk. De tweede keer was hier en ik heb er wel een uur naar zitten kijken! De foto rechtsonder is van een paar jaar geleden, 25 maart 2008.

Het is me eindelijk gelukt een plantje van de eenjarige ajuga in een potje in bloei te krijgen, ik heb er zelfs twee. Het komt ook in Nederland voor en ik hoop dat ik het in Voorthuizen aan de praat krijg. Hij moet zich daar dan uitzaaien.Ajuga chamaepitys.
Ik heb er hier vrij veel, maar ze staan allemaal tussen de stenen en het lukt vrijwel nooit om een exemplaar met voldoende wortels eruit te trekken!

 

3 juli Er kwam ook nog een vierde habranthus. En nog een vijfde. Ik weet niet goed wat ik met het zaad moet doen: nu zaaien? en hoe moet dat dan verder? Want ik ga in augustus 4 weken naar Nederland en zaailingen moeten goed verzorgd worden ...

Het lijkt asof de helft van de amandelboom dood gaat. Links is gewoon groen, rechts werd geel en het blad is er nu vrijwel af. 

 

29 juni Vandaag vond ik voor de 3e keer Habranthus tubispathus in een van de bloembakken boven. Ik moet het gezaaid hebben of zo, rara! De eerste bloem heeft al een flinke hoeveelheid zaad geproduceerd.

22 juni Vanmorgen bij de dagelijkse rekentest ontdekte ik dat er maar liefst 7 dagen zijn in juni die men de langste dag zou kunnen noemen. Mooi zo, want vanaf gisteren denk ik 'We gaan weer bergafwaarts ...', een pessimistische visie, ik geef het toe! 
Ik ben zo iemand die dagelijks even gaat kijken hoe het nou met rups is: rups weg. Aan de wandel (vóór het verpoppen doen sommige rupsen dat, wel twee dagen, heb ik gezien) of op weg naar een nieuwe tak en even buiten beeld. 
Vlak bij staat een ballota, ooit van een stek. Ik dacht dat die ronde dingetjes de bloemen waren (stom!), maar hij heeft natuurlijk lipbloemen, nauwelijks zichtbaar en paarsblauw. Mooi bij de lavendel erachter, waarvan het bestaan me ook ontgaan was. Leuke rode besjes aan een onbekend struikje ergens. 
Ik heb euphorbiapijlstaartrupsen wel een in een soort terrarium gehouden om te kijken hoe of wat. Voor mijn dagboektijd! Ze beginnen anders van kleur en worden na elke vervelling, elke 2 of 3 dagen, donkerder. Als ze 8 -10 cm zijn en vingerdik zijn ze zwart met witte ronde vlekken en een rode rugstreep. Als de tijd daar is gaan ze dus aan de wandel, om hun darmen (hebben ze die?) leeg te maken en daarna kruipen ze de grond in om zich te verpoppen. De vlinders komen vrij snel tevoorschijn bij deze generatie, want er komt nog een lichting deze zomer en die gaan t.z.t. als pop de winter door.
Toen ik Nigeria woonde - bijna 50 jaar geleden - heb ik de cyclus van de monarchvlinder kunnen bestuderen. De rupsen leven op asclepia. Ze waren in een dag of 10 volwassen, maakten dan een beeldschoon, hangend coconnetje, zachtgroen met een randje gouden puntjes; dat werd na een dikke week donkerbruin en dan wist de dat de volgende morgen de vlinder zou verschijnen, om een uur of 10 in de ochtend. Daar kon je dan op je gemak naar zitten kijken. Leuk hoor! 
We hadden wel een camera, maar met zwart/wit film, want kleurenfilmpjes waren hartstikke duur en het afdrukken van de foto's ook. Een paar jaar later hadden we wel al een spiegelreflex camera met soms een kleurenfilm ... Wat een vooruitgang, zo'n digitaal dingetje, altijd bij de hand en wat niet goed is gooi je weg!
21 juni Vorig jaar ging het in de zomer niet goed met me. We maakten wel een leuk reisje naar Engeland en de aankondiging van baby 2 bij Claire was ook goed nieuws. Maar ik heb hier weinig buiten gedaan, ik had er gewoon geen zin in.
Maar nu het huis in de verkoop is moet e.e.a. wel een beetje netjes zijn, dus ik ben flink aan het ruimen en als je buiten werkt heb je vaak leuke ontmoetingen. De eerste - gisteren -  was een, denk ik vrouwelijke, cigale, op weg naar een partner. Die zat vlak bij in de amandelboom te zagen, dus ik heb haar daar maar even heengebracht. Mooi is ze niet! 
Toen kwam er een citroenvlinder langs en dat zijn onrustige types, maar ik had mijn camera in de buurt en ik kon hem voor het eerst fotograferen. Als de vleugels opengaan zie je een oranje vlek bij het mannetje, je kunt het een beetje zien. Op valeriaan.
Later moest ik de struiken in om een vrijwel overleden exemplaar kort te maken en zag ik weer eens een al grote rups van een euphorbia pijlstaart, Hylex euphorbiae. Prachtige rups, keurige eter: eerst een heel blad op, dan naar het volgende blad en als de stengel helemaal kaal is verhuizen. Vorig jaar heb ik hem niet gezien. De vlinder is al even fraai, roze met olijfkleurig, vliegt 's nachts. Die foto komt van het internet. 
Eindelijk een wielewaal gehoord, verweg. Wielewalen zijn van de hoge loofbomen en mooi weer.

20 juni Het koude weer van afgelopen winter heeft voor een paar onverwachte verrassingen gezorgd. Zo heb ik voor het eerst een bloem ontdekt in de lampepoetser (even opzoeken hoe hij heet)*) die hier al minstens 8 jaar staat. Ook zitten er bloemen in witte lelies, zowel voor als achter in de tuin. Ik weet niet eens waar die witte lelies vandaan komen. En zijn dat nou 'madonna'lelies? Ook uitzoeken.
Nee, Lilium regale.

Callistemon speciosus *)

Opuntia is niet mijn favoriet, want welk onderdeel (behalve de bloemen) je ook aanraakt: je zit gelijk vol flinterdunne dorentjes en krijg ze maar eens uit je handen. Het is een rijke bloeier, kijk maar naar al die knoppen links en de bloemen zijn ontegenzeggelijk fraai. Vijgcactus of Opuntia ficus-indica.
In het wild staat er vaak ook iets dat de moeite waard is, maar ik kan er niet altijd goed bij als ik iets wil fotograferen. De teucrium b.v. staat op een helling, iets hoger staat een mooier exemplaar, maar daar kan ik op gevaar van botbreuk niet bij! De PPP (paarse puntjes plant) bloeit ook weer. Later worden de paarse puntjes  zilverkleurige pluimpjes, leuk. Ik heb nog een leuke met paarse bloemen, maar de foto is mislukt.

19 juni Het is lekker weer, maar vochtig. Af en toe valt er een klein buitje. De tuin bereidt zich al voor op de zomerrust, er bloeit niet heel veel meer; de oleanders nog, de abelia is net begonnen, convolvulus doet nog altijd mee en de ceratostigma heeft ook haar eerste bloemen. De oleander hieronder ken ik niet bij naam; ik heb ooit ergens een stekje gepikt, nu een struik van meer dan een meter.
Een plant die ik dolgraag mee naar Nederland zou nemen - maar dat heeft geen zin: te koud, te nat - is de artimisia hieronder. Hij wordt niet hoger dan een cm of 5 en groeit maar langzaam. Artimisia lanata. Beeldschoon.
Op het terrein groeit een teucrium, grijzig met wittige bloemhoofdjes, weinig kleur dus, maar ik vind hem mooi, naam is even niet voorradig. Tot mijn genoegen zie ik dat er steeds meer komen, ooit vond ik er een, nu zijn het er een stuk of 8.
13 juni Als je van kleine dingen kunt genieten ben je, denk ik, een gelukkig mens. Zoals ik. Kijk nou eens wat een fantastisch spinnetje in de peterselie!

Een soort blauwe klaver, waarvan ik de naam niet weet, breidt zich langzaam uit  op het terrein. Er was er ooit maar één, bij het zwembad, nu veel meer. Vrij hoog, cm of 50/60, en ijl van structuur, niet erg opvallend. De kleur van de bloemen vind ik heel mooi. 

Aan een andere  catus zit alweer zo'n enorme bloem. Deze vind ik peroonlijk nog fraaier dan de vorige. Toevallig weet ik de naam van de cactus, een mond vol: Echinerus rigidissimus rubispinus. Hij voelt niet prikkerig aan, want de dorentjes liggen vlak, dus hij is hanteerbaar, prettig en bloeit veel langer dan de vorige soort, zie 26 mei.
Die cactussen staan altijd buiten, krijgen soms regen en als er lang geen regen is wel eens water. Ze gaan, als we hier vertrekken, naar de buurman!

10 juni Boven in een bak staat iets wat ik aboluut niet thuis kan brengen. Waarschijnlijk heb ik het zelf gezaaid. Morgen zal ik proberen een betere foto te maken, nu regent het. Een steeltje van 20 of 25 cm hoog, geen blad, bloem rood aan de buitenkant, oranje van binnen. Een of ander bolgewasje, maar wat voor? Géén idee!

Zoals elke schooljuffrouw bezit ik veel geduld, dus ik ben bij de IBS de fotogallerij gaan bezoeken. Je gelooft niet hoeveel soorten bolgewassen er zijn. Ik kom uit op Habranthus tubispathus[, maar nu weet ik nog niet hoe ik die gekregen heb, want in mijn zaaiboekje met aantekeningen komt die niet voor.

Onderweg naar iets ver weg vorige week heb ik wel 2 maal een roodkopklauwier gezien. Die zitten vaak tussen Cazedarnes en de weg naar Cruzy op de draden langs de weg, nu tot augustus.

6 juni Het viel me gisteren laat in de middag, toen ik een mus hoorde tsjilpen, op, dat ik nog geen enkele vogel had gehoord. Zelfs geen torteltje. Vandaag nog steeds weinig, het is alweer aardig stil, jammer. Ik heb nog geen zwartkop, wielewaal of gekraagde roodstaart gehoord, laat staan gezien. Wel een wandelende tak tegengekomen!
Na het eten een klein ommetje gemaakt. Wat is er in die 10 jaar veel veranderd! Bij waar vroeger Berthe (overleden? in een verzorgingshuis?) woonde is de hele tuin in een wel georganiseerde moestuin veranderd; de mooie mispels zijn weg, de blauwe regen, die spectaculair tot bovenin een oude boom zat is kort gemaakt (is wel weer uitgelopen). 
Opzij van het kerkje wordt de berm gemaaid, daar stonden ooit blackstonia's, al tijen niet meer gezien. Het veldje dat om het fundament van het huis lag, waar die berm bij hoort is nu de tuin van het huis, een jaar of wat geleden afgebouwd. Ik zocht er vroeger wel naar rupsen van de koninginnepage; die kon ik dáár vinden. 
Op het hoekje iets verderop stonden vroeger een hele massa Mirabilis jalapa, de nachtbloeier, waar Mendel mee werkte; daar kon je wat later in de zomer soms een heel stel reusachtige pijlstaartvlinders aantreffen als het bijna donker was. Nu staan er  stokrozen.
Er zijn geen andere leuke dingen voor in de plaats gekomen. En eigenlijk net zo erg: ik krijg tegenwoordig zomaar pijn in mijn knie of heup als ik zo'n klein ommetje maak!
5 juni De laatste tijd heb ik stukken van de tuin amper gezien. Drukke agenda, voor mijn doen dan! Maar vandaag ging ik even luisteren of de cigales toevallig al begonnen waren (leek me niet, vóór 15 juni en dat was ook niet zo) en kwam ik onderweg een struik tegen die me niet vaak bezighoudt: Ceanothus autumnalis. Daar heb ik hem tenminste voor gekocht. Echt veel bloei had ik tot nu toe niet gezien, al staat hij er al vanaf ons 2e jaar hier. Maar nu zat hij vol met bloemen en is best leuk. Ik had hem wel vorig jaar behoorlijk gesnoeid na de bloei, dat vindt ie dus lekker.
1 juni Buiten langs de muur bloeit Trachelospermum jasminoides. Hij heeft een zoetig luchtje, beetje begrafenis-, maar samen met de mühlenbeckia vind ik hem aan de muur erg aantrekkelijk. Jammer genoeg staat de auto er meestal voor ...

Hieronder een verbena. Ik moet opzoeken welke precies, Verbena rigida waarschijnlijk; hij heeft naast V. bonariense gelegen. Eigenlijk had ik niet verwacht dat hij de afgelopen koude winter zou hebben overleefd, maar hij doet het prima. Staat wel flink in de zon en beschut. De naam komt ook wel. In Nederland had Verbena bonariense het loodje gelegd, jammer, het is een plant waar ik dol op ben, vanwege zijn structuur, het vlinderbezoek en de zeer langdurige bloei. Ze hebben hier niet allemaal overleefd, maar genoeg om het leuk te houden!
V. rigida is volgens de boekjes tweejarig, maar hier bloeit hij al voor het 2e jaar!

Rechtshieronder is eigenlijk een vreselijk onkruid: kleefkruid in bloei. Dit is meekrap, waar ooit een verfstof uit gewonnen werd als ik het wel heb. Ik laat hem graag staan als hij me niet in de weg staat, omdat de rupsen van de meekrapvlinder, het bij iedereen geliefde kolibrievlindertje!, hierop volwassen worden. Niet dat ik ooit een rups heb gezien. Hoort bij de pijlstaarten. 

Lekker warm vandaag: 32°

 
Deze vetplant, wellicht Pachyphytum oviferum, heb ik ooit gekregen. Hij doet het goed, blijft altijd buiten en staat nu in bloei. Ik had er nog geen acht op geslagen omdat het stengeltje met bloemen er maar een beetje vreemd bij ligt. De bloemen zelf blijken onverwacht mooi. 

Ik herinner me nog dat ik als kind gefascineerd was door het feit dat er een nieuw plantje groeit uit een blad, op de plek waar dat blad van de stengels is losgeraakt. Je hoeft alleen maar een blad op wat aarde te leggen en af en toe water te geven.

31 mei Salveia roemeriana is in een pot een lastpot. Daar had ik hem oorspronkelijk voor gekocht, eerst de salvia, toen de pot. Maar het werd niks. Hij had zich wel uitgezaaid tussen de stenen voor de garage en daar doet hij het al járen fantastisch!

Naschrift: in de loop van de zomer is hij doodgegaan!

29 mei De niet zo opvallende dingen in de tuin zijn vaak erg mooi als je ze goed bekijkt. Links een soort grasje, lijkt op gerst; er staat er maar een, maar ik vind het een prachtig plantje. Ik ga, als ik het niet vergeet, de hele aar bewaren. Als je die in zijn geheel plant t.z.t. krijg je een fraai bosje! Leuk om te proberen met b.v. een tarweaar. Heel decoratief in een lage begroeiing van het een of ander. 

Linksonder tulpenzaad. Van Tulipa clusiana 'Tinka' komt altijd massa's zaad.  Tonkie (Honkytonk) brengt nooit wat op, gek! En al door velen gefotografeerd: een bol pluis van een paardenbloem.

Voor het geval ik het vergeet: de fraaie wederik in Voorthuizen is w.s. Lysimachia fortunei. Fantastische plant, met donkergroen blad en later rechtopgaande pluimen witte bloemen. Woekert niet. Ik heb hem maar één keer gezien (en toen meteen gekocht); hij doet het prima op de zandige grond en heeft geen problemen gehad met periodes van grote droogte noch met de strenge winter van februari 2011. Ik hoop in augustus foto's te maken. Volgens Google te koop bij Pieter Zwijnenburg.
Het blijft me ontroeren: Anomatheca laxa zaait zich overal uit en bloeit op de onmogelijkste plekjes. Ik heb een potje met de witte variant, maar de scheuten zijn dit jaar bevroren en ik hoop maar dat de bolletjes nog leven ...
28 mei Rechtsonder: 'Bloem waar ga je met die cactus naartoe?' zou mijn moeder vroeger gezegd hebben!
26 mei Cactussen zijn bepaald niet mijn favorieten, maar dit gevalletje is toch wel schattig op het ogenblik! Staat de hele winter buiten en bloeit ieder jaar beter. Naam onbekend!

23 mei Eindelijk normaal weer, al waait het nog steeds te hard. Geen winterkleren meer aan en hup, de tuin in. Ik heb me onledig gehouden met de organisatie van potten. Daar ben ik trouwens al een tijdje mee bezig, want t.z.t. kan ik niet veel meer aan potten hebben. Ik heb b.v. de Habranthus floryii in de tuin gezet. Ik vind ze leuk, maar het genoegen is van korte duur, 2,3 dagen en het is weer voorbij. 

Met het verplanten van iets (kan even niet op de naam komen) dat ik wel wil weggeven, maar de pot ervan niet, stuitte ik op een flink mierennest in de pot, met honderden poppen. Een plukje grond met poppen deponeerde ik aan de straat, leuk voor de vogeltjes, dacht ik, want ik hou meer van vogeltjes dan van mieren. Vervolgens begonnen de mieren in dat plukje als bezetenen de poppen naar een plekje schaduw te transporteren. Vond ik eigenlijk wel weer zielig!

21 mei Het is ongelofelijk pestweer hier in Frankrijk: van de regen in de drup!! 12° met regen. Maar er kwamen wel bijeneters langs vanmiddag. Kon ik maar zo mooi fotogrferen als Adri de Groot van Vogeldagboek!
19 mei Hieronder twee onbekenden in Voorthuizen, allebei leuk. Rechts lijkt me een astertje. Hij verspreidt zich, ik zie op 4 andere plaatsen bloemen. 21/5 Hier kan ik bij mijn boeken: w.s. Aster alpinus .

Die witte, met blad dat op flox lijkt,  staat ook tussen de tegels. Ik ben niet zo gek op wit, maar dit is wel een leuk plantje! De boeken staan in Frankrijk, volgende week proberen op te zoeken. Phlox subulata 'Maischnee'?

Ik kan me haast niet losscheuren uit de tuin: het is een lust voor het oog. Driekleurige viooltjes aan de voet van de roodbladige hazelaar, die gelukkig niet zo dood is als ik dacht.

 
Dit kwam nog net op tijd in bloei. Ik wist niet wat het was, maar om een of andere reden kwam 'rapunzel' bij me binnen en dat is het ook. Vreemd! De tuinman was er en ik vroeg van 2 planten of hij wist wat het was; nee, hij ook niet. Of  rapunzel hem iets zei? Nee dus.  Maar goed, de Latijnse naam is Phyteuma. Die is meestal wit en de toevoeging weet ik niet, maar leuk is het wel!

Het is tamelijk warm en met een beetje geluk gaat de eerste bloem aan de dictamnus open en kan ik nog net even van de geur genieten. De plant zelf ruikt ook lekker, merkte ik toen ik een wit exemplaar, nog geen bloemen dit jaar, verloste van omstaand onkruid. Een vrijgemaakte dictamnus, haha. 

Bij de pimpelmeesjes komt ongeveer elke 15 seconden een van de ouders voeren Bij de roodstaartjes was dat veel minder vaak. Ik kon daar via de camera niet goed zien of het mannetje of het vrouwtje kwam voeren, misschien was er maar één oudervogeltje over? Er moet hier wel erg veel voer te vinden zijn! Het barst kennelijk van de rupsen. Al gezien ook, in mijn nieuwe krentenboom! Morgen weer naar huis. Ik heb geen zin!

17 mei Het is iets minder beroerd weer, even wieden dus maar weer! Ik zag het blad van, dacht ik, die gele ... (bejaardenmoment), maar er staat Polygonatum humile in de tuin hier. Ik kan me niet herinneren die ooit geplant te hebben. Ik zag één knop, en blad en groeiwijze hadden iets bekends, dan kun je via Google vrijwel altijd snel vinden waar je mee te maken hebt. De foto is gepikt van Internet en die gele is waarschijnlijk uit de tuin verdwenen. Ik kom nog wel op de naam, ooit!

Uvularia, dat is 'm. Net zulk soort blad en voorkomen, een beetje slapper. En die is er wel geplant en op dezelfde plek! Rara! Uvularia vind ik leuker, maar het is een lastpost!

16 mei Buurman Cor heeft in Frankrijk de bloem aan de boompioen gefotografeerd, o wat mooi! Maar hij was in 2 dagen weg ...

Het is een kind van een struik, heel lang gelden bij Zwijnenburg gekocht, onder de naam 'Joseph Rock', maar dat was/is w.s. een hybride en heet dan Polygonatum humile ...? Die staat dus nu in Groenlo mooi te wezen.

Het is niet zo waarschijnlijk dat ik dit exemplaar nog eens met eigen ogen zie bloeien en met eigen neus kan ruiken. Het laatste schijnt de moeite waard te zijn.

14 mei Vrijdag waren we in Boskoop. Zwijnenburg had me die carpinus aangeraden, leuke vorm, mooi blad. Bij André Ekkelboom kreeg ik  Geranium phaeum 'Anne Claire' en ik vond nog een prachtige phaeum, 'Clipper', met grote blauwpaarse bloemen. Staat naast de schuur en was even heel mooi met Geranium sylvaticum 'Birch Lilac' en Ajuga 'Burgundy Glow'. Met de laatste heb ik nooit succes, maar ik vind hem zo mooi, dat ik blijf proberen! Nu in zanderige grond en in de schaduw. Inmiddels is de geranium uitgebloeid, maar een paar dagen lang was het een plaatje! Ekkelboom had ook erg mooie corydalis, ik heb er twee gekocht, maar ik heb hier niet erg veel schaduw, dus ik heb ze een beetje in arren moede onder de aucuba achter gezet en ik hoop dat ze zich gaan uitzaaien. Ik kreeg Viola ...? serrulata. Ik heb hem eerder gehad, supermooi blaadje, maar de slakken zijn er gek op. Gelukkig zijn er hier niet veel slakken. De collectie van André Ekkelboom was erg mooi, ik had me arm kunnen kopen!
Toen had Hertog nog Viola laboradorica voor in de lila pot en Viola sororia albiflora en was ik weer helemaal gelukkig. Ik heb voor het eerst niet echt veel zin om naar huis terug te gaan, maar zou best nog een paar maanden willen blijven! De verplante leycesteria vertoont nog geen leven ...
10 mei Eigenlijk heb ik wel een soort vakantiegevoel, nu ik hier ben en vrolijk mijn gang kan gaan in de tuin zonder verantwoording te hoeven afleggen. Ik heb er al meer dan 30 emmers (m.i.) troep uitgehaald. De voormalige medebewoonster had het - geheel volgens afspraak trouwens - voor het zeggen in de tuin en had weinig belangstelling voor mijn ideeën. Dus bleven teunisbloemen, tradescantia's (de krengen), avondviolieren?, en propjesakeleien allemaal staan, omdat ze 's avonds zo lekker roken of de eerste bloemen zo mooi waren of weet ik veel. Omvallen, later lelijk worden e.d. waren geen redenen om de door mij niet gewenste bewoners van de tuin hier te verwijderen. 
Het gevolg is dat ik al weet ik hoe lang teunisbloemen uitruk, bijna onder controle; alle akeleien verwijder in de hoop dat ik na een jaar akeleivrij tuinieren echt mooie akeleien kan planten met van die ruime bloemen met lange sporen; een hopeloze oorlog voer tegen de tradescantia's (ik zou hier 2 maanden non-stop moeten zitten en even zo lang tradescantia's moeten verwijderen, daarna zouden ze weg zijn!); maar de violieren laten zich makkelijk uittrekken, Ik heb trouwens nooit iets van de lekkere geur gemerkt, maar dat zal wel aan mij liggen. Ik heb ze nooit mooi gevonden.

Ook heb ik de strijd aangebonden met de vele vierkante meters van een of andere sedum, van die platte met een rond blaadje, niet eens erg lelijk, maar behept met grote expansiedrang. Ik heb al genoeg te stellen met de zuring, die tot aan de compostbak is doorgestoten. 

Nadat het huis en daarmee de tuin geheel van ons was in het najaar heb ik direct bollen gepoot. Die mochten er om een of andere reden voorheen niet in. Allium karataviense die het tot nu toe bij mij nooit heeft willen doen, staat op het ogenblik prachtig te bloeien in het talud. Ook Allium atropurpureum ziet er goed uit, volgend seizoen meer. Hollandse irissen doen het niet geweldig, Allium moly gek genoeg ook niet en van A. neapolitanum heb ik zelfs geen blad gezien. 
Bij de bestelling vorig jaar had Hein Meeuwissen, die Rita's kwekerij heeft overgenomen, een cadeautje gedaan in de vorm van mij onbekende Brimeura amethystina , echt iets voor mij: miniatuur fraai blauwe bloemetjes, een beetje als boshyacintjes. In Frankrijk stonden ze een beetje te kwarren en daarom heb ik ze maar meegenomen. Foto hierboven. Heel lief!
Komend seizoen ga ik botanische tulpjes proberen, die moeten wel wat droogte kunnen verdragen. Nu onze terugkeer naar Nederland imminent is zal er wat met de potten en planten in Frankrijk moeten gebeuren, voor zover ik dat nog niet gedaan heb. De grote grijze pot komt in augustus mee hierheen. Die kan mooi met iets op de cirkelvormige bestrating achter met iets. Bont zevenblad?

Morgen naar Boskoop. Een boom halen voor midden voor. Carpinus japonica moet het worden volgens Zwijnenburg. De vrijer van mijn oudste dochter is boomkweker, ik heb hem eindelijk ontmoet. Hij is wég van carpinus en heeft heel wat fraaie exemplaren op zijn kwekerij staan.

9 mei Onze trip gisteren voerde ons o.a. naar  's-Heerenbroek waar we de tuin van Piet (en Gerrie), die vorige maand bij ons in Frankrijk logeerde, bekeken. Polderland in de buurt van Zwolle met klei. Lijster met jongen in de tuin. Tuinieren in Nederland is toch wel erg leuk!
Ik vond het blad hieronder erg mooi, van een of andere spirea zei Gerrie, maar ze wist de precieze naam niet. Ook daar was veel doodgegaan als gevolg van de strenge winter, m.n. rozen en van die grote laurierstruiken, maar die kregen op de stam weer groene puntjes. Wat moet je in vredesnaam met zo'n groot kaal ding met wat dor blad en groene puntjes?
Ik kreeg een mini-alchemilla. Zal kijken of ik de naam kan vinden, Alchemilla erythropoda misschien? Ze blijven klein en plat en bloeien wat vroeger dan de gewone vrouwenmantels. Daar moet trouwens altijd een druppel op liggen volgens de boeken ...
Hier in de tuin staat Geranium phaeum  'Anne Claire' erg mooi te wezen!
7 mei Toen we eergisteren thuis kwamen - even naar Intratuin Barneveld - stonden de planten van de bestelling naast de schuur. Mooie, grote planten, m.n. de ajuga's, met al veel uitlopers; kunnen ze gauw aan het bedekken van de grond beginnen. Vanmorgen is de tuinman geweest; volgende week gaat hij een paar dingetjes doen, zoals de buddleja's helemaal kort zagen en de ene dooie eruit halen. Ik wou dat ik even de hele zomer hier kon blijven, dan had ik daarna alles onder controle. Maar dat zit er niet in!
Tot mijn vreugde vond ik ergens nog een een grote thalictrum, bijna in bloei. Ze doen het hier prima! Maar ook mooi blad, dat ik niet thuis kan brengen, het doet denken aan pioenen en aan clematis en komt uit de grond als epimedium. In de rotsafdeling staat iets dat op een pietepeuterige vergeet-me-niet lijkt. Ik zal Anne v.B. foto's sturen, zij weet vaak wat iets is!

Anne: het vergeet-me-niet achtige plantje is w.s. een androsace en het mooie blad is mogelijk Caulophyllus thalictroides . Met dank aan Anne van Beusekom!

 

4 mei Vanmorgen zouden de planten komen van Directplant.nl. En de auto kwam wel en de chauffeur had natuurlijk iemand nodig om de slagboom open te maken. Helaas, hij bleek de planten niet bij zich te hebben en komt ze nu zondagavond brengen. Heeft hij beloofd.
Als goedmakertje kreeg ik een tas met bollen. Ik ben altijd blij met bollen. Hollandse irissen, die er niet zo best uitzagen, achter langs de nieuw gelegde stoeptegels. Maar ook 50 Broddiaea 'Koningin Fabiola' en - ik geloof trouwens dat de spelling niet klopt - dat is toevallig erg mooi. Overal in het talud, m.n. langs het lelijke stenen paadje, dat ik onlangs gemaakt heb. Niet mijn sterkste punt!. Liatris heb ik achter tussen grijs gras geplant en de anemonen liggen nog in de week. 
Daarna heb ik nog flink wat prikneus en sedum weggehaald in het perk voor. Ik ga kijken of ik nog wat van die mini vrouwenmantel kan vinden, erg leuk en makkelijk. 
Foto: rare fabiolabol! Het ene puntje is de bovenkant!

3 mei Er staan fraaie irisjes te bloeien. Ik weet niet hoe ze heten! Ook de combinatie van de flox, die er al stond. en ajuga met rood blad en roze bloem mag er wezen. Iris heet Iris cristata , met dank aan Anne.
Ik heb net een kruiwagen vol prikneuzen eruit gehaald. Er kwam van alles onder vandaan: iris, flox, veronica, hosta, allerlei geraniums ... Wat heeft het in vredesnaam voor nut om allerlei leuke dingen in je tuin te zetten en het dan te laten overwoekeren met prikneuzen? 
2 mei Vandaag was het nog steeds heerlijk weer, al schijnt het vanaf straks mis te gaan. Ko moest dakdragers halen in Zwolle en ja, daar is Coen Jansen niet zo ver vandaan! Coen Jansen is voor mijn automatisch Papaver 'Karina,' een echt zachtroze vaste papaver, erg mooi. Helaas zijn papavers na de bloei gauw weg; tot volgend jaar dan. Verder heb ik op advies: Thalictrum 'Ankum', hoog, grote perk voor; wit wilgenroosje, woekert, maar moet ook heel aantrekkelijk zijn; een geranium met mooi rood blad en roze bloem, waar geen naamkaartje bij zat, dus dat moet ik even uitvissen en 2 baptisia's  gekocht. Ik heb geen ervaring met baptisia, ben benieuwd. Het was ook heel gezellig, want er waren geen andere klanten en een kletspraatje kan er meestal wel af. Coen vertelde, dat hij een keer in Zuid Frankrijk op vakantie was geweest, in ... St. Chinian! Dan val je toch ongeveer steil achterover?
De vorige keer dat we in deze kwekerij waren zijn we in Dalfsen een loempia gaan eten bij de lokale Chinees en die was zo lekker, dat we hem nooit vergeten zijn. En dat was hij nog steeds, erg krokant en een complete maaltijd!

Ik heb inmiddels 21 emmers onkruid weggebracht en er staan alweer 3 volle. Maar ik raak er wel doorheen. Ik heb waar mogelijk, de zuring uitgetrokken. Niet dat ik daar veel van verwacht. De tuin is trouwens erg mooi, ik kan niet anders zeggen, al moet er wel wat dood spul uit: buddleia's, euonymus en die rare bos gras voor vind ik eigenlijk wel erg lelijk, zeker nu hij ook half dood lijkt. Celtis occidentalis, op aanraden van Pieter Zwijnenburg geplant aan de voorkant krijgt nu toch ook hier en daar een klein groen puntje .... 

 

30 april Vanmorgen de overburen op de koffie gehad. We weten nu hoe ze heten: Henk en Bertje. Daarna uitgebreid de tuin in en dat was met het heerlijke weer, boven de 20 graden, lekker: korte broek en blote benen.

Ik heb een zooi van dit witte spul weggehaald, maar ik kan er niet achterkomen wat voor onkruid het is, een soort muur, maar muur breekt makkelijker af en is grover. (19 mei: Akkerhoornbloem ). Tot mijn schrik zag ik dat er twee plekken met kweek zijn. Ik hoop dat ik het weg kan krijgen. Misschien kan de tuinman een soort schot aanbrengen tussen het grote perk voor en de rest van de tuin. Ik hoop dat ik dan in de rest de zuring kan uitroeien

27 april Gisteren in Boskoop een zuilvormige lijsterbes aangeschaft en eronder een klein plukje Anemone robinsoniana, ja, daar kan ik niet zonder begeerte langs lopen ... Er zou nog een kleine boom moeten komen midden in het perk voor. Ik zou dolgraag een styrax planten, maar die moet iets vochtige grond hebben. Iets geels zou ook wel goed zijn, maar ik kan niets geschikts bedenken. Robinia 'Frisia' is mooi geel, maar heeft dorens en de takken breken makkelijk af bij een beetje wind. En eigenlijk is geel blad en zon niet zo'n goede combinatie. Rood blad is beter!
Ik word wel dol van al dat onkruid. Dit keer wied ik heel consciëntieus en probeer ik ook de zuring weg te krijgen. Niet dat dat gaat lukken! Het was, toen we in oktober vertrokken, nagenoeg onkruidvrij, afgezien van links voor, vanuit de kamer gezien. Daar staat zó veel zuring dat ik het maar moet laten gaan. Ik vind het gelukkig niet lelijk. Elders heb ik ontmoedigende plekken met een soort platte plantjes met bloemetjes die op muur lijken. Ik heb er al emmers vol van weggehaald en er staat nog meer. Ik geloof dat ik het wel eens eerder heb gezien, maar nog nooit in dergelijke grote hoeveelheden.
Rond het vijvertje is een heel dichte begroeiing ontstaan met o.a. zuring, klaver, ajuga en waternavel en het ziet er eigenlijk best schattig uit. De klaver b.v. is best mooi, goed, blauwgroen blad. Maar hij zaait zich overal uit! Als ik hier eens een jaar achter elkaar zit gaat het me vast wel lukken om het onkruid eruit te krijgen! 
24 april Er was slecht weer voorspeld hier, maar het valt erg mee. Er moet, zoals gebruikelijk erg veel gedaan worden buiten, Massa's onkruid!!! De euonymussen langs het straatje lijken dood, niet dat ik daar rouwig om ben. Verder zien de buddleja's - door Ramon vorige maand gensnoeid - er niet goed uit, maar misschien moeten ze nog uitlopen. Ik vind ze in augustus met al die vlinders wel erg leuk.
Ik begin goed zicht te krijgen op wat wel en wat niet. Bodembedekkers als ajuga, Viola laboradorica, Viola sororia en tuingeraniums doen het prima. Er staan achter geraniums die er heel goed uitzien, prachtig blad, groot en geen onkruid! En ook van de in september verplante Ger. maccrorhizum is de meerderheid aangeslagen en er zitten zelfs al knoppen in. Van de bij Zwijnenburg op advies ingeslagen struiken heeft de lonicera een paar bloemetjes, heel lief, maar het valt nog niet op. De rest moet nog in blad komen, want het voorjaar is hier wel een maand later dan in Frankrijk. Of de leycesteria het verplanten heeft overleefd moet ik nog afwachten.

Het onkruid is vooral muur, in twee soorten, wat een pokkenwerk! En overal zuring natuurlijk. Maar ik heb er pas een stuk of 7 akeleien uitgehaald en ook de teunisbloemen raken onder controle. En de meeste ajuga's die ik vorig jaar in het voormalige paadje heb gezet zijn aan de groei, maar ik zal nog veel moeten wieden voordat het behoorlijk begroeid is. 

21 april Oxalis brasiliensis in volle bloei op het randje van het balkon. 

Ik heb al de helft van de potten opgeruimd en Cor heeft laten weten dat hij de trogjes graag wil. Mooi, het staat genoteerd. T.z.t. wordt het moeilijk potten te onderhouden, tenzij er b.v. sempervivum in staat. Ik zie ons wel in een flat in de buurt van Leiden wonen, Zoeterwoude b.v., en dan met enige regelmaat naar Voorthuizen gaan, maar als dat moet omdat de potten te droog worden krijg ik problemen met Ko ... Ik weet nog niet hoe het met de oxalissen moet, want die zijn me wel dierbaar!

17 april Omdat dochter 3 met gezin een weekje in Malaga zat en ik de jongste na zijn geboorte nog amper had gezien, was Ko zo lief om samen met mij een paar dagen via Barcelona naar Malaga te reizen.

Daar was het voorjaar uiteraard verder gevorderd. De bermen stonden hier en daar helemaal in bloei met onbekende composietjes, 80 cm hoog of zo. De bloemen die het midden houden tussen een margriet en camille maakten door het gele randje om het hart een crèmegele indruk, heel aantrekkelijk. Links een soort farfugium, denk ik, familie van ligularia. De klimop had rode stelen, ook mooi!

In Malaga stond voor het gemeentehuis een zuil van paarsrode bloemen, waarvan ik dacht dat het bougainville was, maar bij nader inzien eerder petunia's.

 

Vanmorgen, toe we dus alweer thuis waren, ontdekte ik een knop in de boompioen. Ik heb hem 8 of 9 jaar geleden van Anne van B. gekregen en hij is een nazaat van mijn boompioen in Zoeterwoude. Die had zij weer van mij had gekregen toen we uit Nederland vertrokken. 'Joseph Rock' heette die en hij was minstens 1 meter hoog of nog hoger. Ze kwam hem helemaal uit Groenlo! halen.

Ik heb wel de pest in, want hoogstwaarschijnlijk zal ik hem niet zien bloeien, omdat we bijna naar Nederland gaan. Cor let op huis en tuin en ik zal hem om een foto vragen!

 

12 april Van dit bolgewasje heb ik van Anne v.B. ooit zaad gekregen, maar ik kan de naam maar niet onthouden. Toen ik eindelijk bij habranthus? was aangekomen bleek dat het dat niet kan wezen. Hij doet het hier heel goed en het worden er steeds meer. 

Misschien een homeria?

7 april Op eBay Engeland kwam ik - zoekend naar 'elephant' toevallig bij iemand terecht die allerlei cactussern en succulenten verkoopt. Via zijn aanbiedingen vond ik een aantal namen van de planten in de trogjes op het balkon. 
Echinocereus rigidissimus rubispinus ? Pleiospilos nelii

? Mammillaria jaliscana Opuntia microdasys 'Angels Wings'
Op het ogenblik staat in de berm overal Euphorbia serrata in bloei. Ik vind het prachtige planten en had er een paar, maar slechts één heeft de barre winter overleefd. Buurman Cor had er ook een, een flink exemplaar, dat bij recente werkzaamheden behoorlijk te lijden had gehad en al twee jaar niets gedaan had. Maar onlangs zag ik hem weer en meldde dat vrolijk bij de buurman. Die zei even niets. 
Toe ik er even later langs liep zag ik dat hij hem vernietigd had ... als hij er bezig is krijgt hij er huidproblemen van, dus het viel te begrijpen. De afgeknipte deeltjes kon ik verwerken tot een schattig groen boeketje. 

6 april Het heeft wat geregend en het voorjaar is losgebarsten; de platanen zijn weer groen. De judasbomen staan nu in bloei, je ziet ze veel ook gewoon langs de weg (Cercis siliquastrum). Grappig is dat de bloemen soms gewoon op de stam groeien.

Een paar jaar lang heb ik geprobeerd zaad te verzamelen van een viooltje dat ergerns hier in het dorp in een tuin groeit en ook daarbuiten in de greppel. maar je weet hoe het is met viooltjeszaad: de container springt open en weg is het! En om te ontkiemen moet de vorst er ook nog eens overheen.
Op een dag kwam ik weer kijken of er toevallig iets te vinden was toen de vrouw des huizes in de tuin bezig was. Zij gaf me een plantje ervan. En nu, minstens 3 jaar later, vind ik op een andere plek een zaailing in bloei. Snoezig wild viooltje, ik weet niet hoe het heet. September 2014: Viola canina .

 
2 april De Bilbergia nutans is een vrij onooglijke, beetje prikkerige plant. Maar de bloemen zijn ongewoon mooi!
           Ook schattig als ze open zijn.
1 april Meestal lopen tulpen terug, na een jaar of twee bloeien ze niet meer. Maar van 'Tinka' net als dochter 2, krijg ik de indruk dat het er steeds meer worden, Ik heb maar 10 bollen in de pot gestopt! Ze zijn een beetje slap, helaas!

30 maart  Jaren geleden, toe we hier nog maar net woonden, heb ik eerst de boeken van Pierre Cuche gevonden en daarin een begeerlijke struik: Xanthoceras sorbifolium , die bij Pieter Zwijnenburg indertijd te koop was. Een voor mezelf, een voor buurvrouw Mirjam. Mirjam is ver in de tachtig en heeft heel erg groene vingers. Zij is van een hele rij Helleborus niger in januari ... Bij haar staat die struik met een X in volle bloei. Bij mij heeft er nog nooit ook maar één bloem aangezeten, want hij staat te veel in de schaduw van de amandelboom, denk ik. De struik is van de ene dag op de andere helemaal in bloei, maar het is wel weer gauw voorbij. Gelukkig is het blad erg mooi. Foto rechtsonder: bloem op ongeveer ware grootte en links een totaalbeeld van de struik, ongeveer anderhalve meter hoog na een jaar of 8.

26 maart Bij de bovenburen bloeit de blauwe regen al. Ze hebben een goeie, vol knoppen. Het wil wel eens tobben geblazen met blauwe regen. Niet of nauwelijks bloeien, maar wel een meter of 2 per jaar groeien ...

Mijn buurvrouw heeft een paar rozenstruiken in haar tuin en het blad, vers uitgelopen, is op het ogenblik prachtig!

23 maart Omdat we vandaag eens even niet hoeven te spelen, het lekker weer is en er regen gevallen is heb ik vandaag dingen opgeruimd buiten. Alle potten uit de serre zijn beneden. Dingen waarvan ik denk dat ze niet mee naar Nederland kunnen of die er niet heel florisant uitzien plant ik in de tuin, zoals Hippeastrum 'Veneto' waar wel wat blad aan zit, maar ik verwacht er niets meer van. Ik had zaaipotjes met een kaartje 'Narcis. romieuxii erin. Massa's jonge plantjes, die nu afgestorven zijn. Alle piepkleine bolletjes in een pot bij elkaar gezet. Gek genoeg denk ik dan: Vast geen N. romieuxii, maar gewoon Acis autumnalis, want ik kan me haast niet voorstellen, dat ik zoiets leuks als N. romieuxii met succes zou hebben gezaaid.  
22 maart De 'Neon' , maar ik kan me niet herinneren dat ik die heb aangeschaft. Er komen een stuk of 6 bloemen aan, aardige kans dat het een nieuwe bol is ... raar!
De chaenomeles is wel erg mooi dit jaar. Het heeft lang geduurd. Ik heb de struik indertijd uit Nederland meegenomen als één van de 5 die mee mochten van Ko ... (Chaenomeles moerloosii ; een liguster met groot blad/bloem en dat was niks; Arbutus unedo; en nog twee die ik niet meer weet. Die hebben het dus w.s. niet gedaan. De arbutus is meer dan mans hoog.

Het heeft eerste een jaar of 2, 3 geduurd voordat er zelfs maar een bloem aan de chaenomeles kwam, vorig jaar bloeide hij voor het eerst goed. Ik snoei hem elk jaar vlak voor de bloei, dan zie ik de knoppen goed zitten en haal alles eraf wat ik niet wil hebben.  

Er moet nog steeds veel worden opgeruimd. De nodige potten zijn al leeg, van b.v. geraniums, die al járen buiten stonden! Gelukkig zie ik plotseling iets dat blijkbaar toch overleefd heeft, zoals vanmorgen: een wit Maarts viooltje.

16 maart In het kader van de opruiming met het oog op de a.s. verhuizing - al kan dat nog wel 2 jaar duren - heb ik vanmorgen een grote pot met Leriope muscari in de witte uitvoering opgeruimd. Hij zag er bevroren uit en bovendien was het op zich wel een mooie plant, bont blad en witte bloem, maar de bloemen zaten altijd onzichtbaar tussen de bladeren en het kwam eigenlijk neer op een bos niet heel aantrekkelijk gras in een pot. Ik heb een stukje uit het hart opnieuw opgepot in een hoge pot, kijken of dat beter gaat. Als het tenminste niet behoorlijk overleden is. 
In de aarde vond ik wel een stuk of 40 larven van een meikever o.i.d., klein nog. De zwarte roodstaart had ze al heel gauw in het vizier! De blauwe pot gaat naar een vriendin met een huis met blauwe luiken. Zij blij, ik weer een stukje verder, roodstaart blij, maar de meikeverlarven w.s. niet ... Die waren trouwens binnen de kortste keren weg!

12 maart De nieuwe foto van de cyrtanthus is amper beter. Het is altijd lastig om de juiste achtergrond te vinden. Ik heb inmiddels wel een stuk of 10 foto's gemaakt. Wel makkelijk met die digitale camera's: wat niet bevalt gooi je gewoon weg. 
De hyacinten, die ik vorig jaar - zo smaakvol, maar niet zelf verzonnen - onder Chaeonmeles moerloosii had gepoot laten het dit jaar afweten. Hyacinten houden blijkbaar niet van een zonnig plekje in Zuid Frankrijk. Elders staan ze in de schaduw en na verloop van jaren krijgen ze nog maar ijle bloeiwijzen, die ik eigenlijk mooier vind dan die overvolle stompe kaarsen. Maar ze bloeien wél in de schaduw. Of misschien omdat ze blauw zijn?
Bij zo veel overlijden zijn er ook opvallende blijvers: Dichondra repens 'Silver Falls' b.v. zie ik overal nog staan. En deze Erodium pelargonifolium heeft zich uitgezaaid en had geen moeite met de strenge winter.
11 maart De Cyrtanthus falcatus bloeit al. De bloem is wonderschoon, ongeveer 2 1/2 cm in doorsnee; het valt niet mee om hem goed te bekijken, laat staan te fotograferen. Als er meer bloemen open zijn, zal ik ook de bloeiwijze nog een keer proberen. 

10 maart Op het terrein heeft één rozemarijn roze bloemen; helaas kun je dat niet goed zien, zelfs niet als je er schaduw voor maakt!

Winterbloemetjes - Dipotaxia tenuifolia - heb ik dit jaar ook bijna nergens gezien. Het is een soort crucifeertje. Buiten zijn soms hele velden wit als ze bloeien. Ze ruiken lekker en laten zich in een vaasje zetten; bovendien kun je het blad eten. 
Er is heel veel dood of zodanig beschadigd dat er pas volgend jaar weer bloei te zien komt. 
Van Gladiolus tristis b.v. komt dit jaar niets terecht. Voor Cyrtanthus mackenii, die elk jaar zonder mankeren bloeide tot nu toe, hou ik mijn hart vast. In één pot zie ik wat sprietjes, die heb ik in de winter binnen gehad, maar de pot buiten ... Viola koreana, jarenlang gehad: weg! 

Chaenomeles moerloosii 'Ruby Giant', hieronder, staan er beeldig bij. Allicht: die doen het in een kouder klimaat ook goed! De vele heleborussen b.v. zien er maar heel matig uit. Een van mijn favorieten, met subtiele paarse adertjes is waarschijnlijk ter ziele. Ik heb één maarts viooltje, de rest lijkt bevroren of verdroogd. Wellicht krijg ik nog zaailingen. De valse peperboom lijkt kapot en ook een aanschaf van vorig jaar Spohora microphylla is kassie wijle. Geen enkele bloem aan de Chileense krokussen, verdorie! Zelfs Oxalis rubra en Erigeron karvinskii hebben het flink te verduren gehad, maar die komen wel weer bij. Het ziet er allemaal erg armoedig uit. 
3 amaryllissen hebben knoppen, 'Ruby Meyer' aan beide bollen, 'Bogota' en een zonder kaartje. 
I.v.m. de verkoop van dit huis hier ben ik aan opruimen begonnen. Ik gooi niet graag dingen weg, maar hier en daar vragen wie ergens belangstelling voor heeft kan geen kwaad. Iemand wil b.v. graag alle blauwe potten, ik neem alle grijze mee. Ik kan al die kleine amaryllisbollen t.z.t. in de tuin zetten en dan moeten ze het maar doen. Of niet. 
8 maart Dit is Cyrtanthus falcatus een week na het zien van het eerste puntje groen.

5 maart Gisteren zagen we onderweg overal amandelbomen bloeien, maar aan de onze zit er dit jaar geen enkel bloemetje. (6/3 Toch! Één!) Vorig jaar zo vol!  
Vandaag is het hartstikke koud. Zijn we  niet meer gewend! 

4 maart De cyrtanthus, die ik eergisteren voor het eerst zag! is nu ongeveer zo hoog als op de foto!!!  T.z.t. zullen de bloemen wel gaan hangen. Spannend allemaal.

Vanmorgen zag ik een stuk of wat metselbijtjes bij de flat die ik ooit speciaal voor hen heb gemaakt in mijn kleiklas, jaren geleden. Er wordt altijd dankbaar gebruik van gemaakt, alle woningen zijn elk jaar bezet. 

Rechtsboven: roze 'blauwe druifjes', nieuw in het assortiment van Hein Meeuwisse, die Rita's bedrijf heeft overgenomen. Als ze wat verder zijn zal ik ze nog een keer fotograferen, maar ik ben een beetje ongeduldig. Ze zijn net zo mooi als ik gehoopt had en staan prachtig in een grijze pot.
Ik ga alle grijsgeglazuurde potten bewaren, de andere worden van lieverlee aan dez en gene weggegeven, want in Nederland heb ik w.s. niet meer zo veel plaats voor potten en ik kan het ook niet blijven bijhouden, vrees ik ...

3 maart De cyrtanthus komt met een noodgang tevoorschijn. Op het kaartje staat tenminste, dat het cyrtanthus falcatus is, maar als ik daarvan een plaatje google, dan zie ik een bolgewas met trossen hangende, oranje bloemen ...
Bij het werk aan de achterkant vond ik midden in een polletje bieslelies een door de zon verbleekte drol of misschien twee verschillende. Het achterste deel zit vol pitten, dat zal de steenmarter wel geweest zijn, maar de twee lichtgekleurde met een puntje met haar ziet er uit als het product van een vos. En ik wil zo graag eens goed een vos in het wild zien, maar ja, 's nachts loop ik hier niet zo vaak rond!
Als je 'poepboek' googlet kom je op een site terecht waarop je al dergelijke sporen kunt vinden. Leuk!

2 maart We hebben een begin gemaakt met de verkoop van ons huis hier. Daar hoort bij dat je veel moet opruimen. Vanmorgen heb ik het stukje tuin achter de zomerkeuken onder handen genomen, vnl knippen van gras en andere sprieten. 

Zelfs zo vroeg in het jaar heb je kans op een leuke ontmoeting. Op een struik of zo kun je haar of hem nauwelijks zien ... een larve van een empuse. Een leuk soort bidsprinkhaan, waarvan de jonkies 'diabolin' (duiveltje) worden genoemd. Volwassen exemplaren zijn groen met een geribbelde buik. Van dit soort eet het wijfje haar partner niet op. Sympathiek! Rechtsonder ong. ware grootte.

Het is bewolkt, maar het ziet er niet naar uit dat we regen krijgen. Hoewel dat wel lekker zou zijn, want er is al 4 maanden geen drup gevallen. 
Er zit nu ook beweging in de bol van Cyrtanthus falcatus. Die heb ik nog nooit zien bloeien. 
1 maart Hè, dat klinkt alweer lekker, 1 maart. De eerste bloem zit aan de chaenomeles en de Europese kanarie zat vanmorgen te zingen. We gaan de goede kant op en het blijft maar heerlijk weer.
Er zijn enorm veel planten dood, meest verdroogd en verder bevroren. De Chileense krokussen hebben het overleefd, maar ik geloof dat er dit jaar geen bloemen aankomen. 
28 februari De crème velteimia is sprookjesachtig mooi. Je moet eigenlijk een goed hoog tafeltje hebben om hem op te zetten, want het lange blad komt 'Lemon Flame' staat er op het kaartje. 
27 februari Na een week zit er ook in de andere 'Ruby Meyer' een knop. En in de enige bol waar geen kaartje bij zit, dat blijft dus even een verrassing. 
24 februari Zelfs de helleborussen zien er na de koude periode niet goed uit. Er bloeit een armzalig roze exemplaar en ik zag één witte, maar die is wel bijzonder. Ik vind hem alleen niet erg mooi. 

Weer heerlijk weer, om 10 uur was het al 14°. 

 

23 februari Een lekkere voorjaarsachtige dag, 20° of iets meer. Ik heb vandaag e.e.a. aan dood en verdord weggehaald. Tussen een eveneens aardig verdorde 'Cream Beauty' te bloeien. 

De knop van Ruby Meyer is in een dag al 1 cm!

22 februari Zaterdag j.l. had ik alle bollen opgepot op de tafel voor de schuifdeuren staan, vandaag zag in de eerste bloemknop. Natuurlijk in Ruby Meyer. Hier en daar ook een blaadje. Maar ik vrees dat er niet veel bloemen te verwachten zijn. 
Beneden is er ook veel mis gegaan. Zo verwacht ik, dat de fresia's niet zullen bloeien. En planten die anders om deze tijd al bloeien, tonen nog niet veel belangstelling in die richting. Er staat alleen één coronilla in bloei.
17 februari We zijn weer terug in Frankrijk, waar het onzinnig koud is geweest, zonder sneeuw. Veel succulenten zijn bevroren en er zijn wat planten verdroogd, denk ik, maar de Chileense krokussen zien er gelukkig nog goed uit! Tussen de rommel stond een krokus te bloeien: 'Ruby Giant'. 

Over een maand of 2, 3 gaan we weer naar Nederland en ik moet dus wat haast maken met de amaryllissen. Met een beetje goede wil staan ze - die dat nog willen - in bloei.   

3 februari Het heeft de hele morgen gesneeuwd en nu nog een beetje. Een cm of 6? Mooi!.
Ik zie altijd wel iets in de yucca op de foto hieronder. Hij staat al die jaren al in de tuin op het hoekje, met al die enge beelden. Erg mooie yucca, die geen stammetje krijgt. Ik weet niet hoe hij verder heet, maar mijn a.s. tuinman misschien wel. Op de plek van die enge euonymus op staam lijkt hij me wel mooi! Taxus met sneeuw is ook mooi!

De tuinman belde maandag trouwens af (waren we voor niks in het holst van de nacht op!): allicht: het vroor al 5 graden en het is daarná alleen maar kouder geworden.

27 januari Vannacht had het een beetje gevroren, daarna zonnig, wel koud. Snel even wat gewied, maar lang houd ik het niet vol. De moeizaam schoongemaakte stukken staan vol onkruid, vnl muur en dat is niet makkelijk weg te krijgen. 
Maandag komt de tuinman, hoera. Om 8 uur 's morgens ..., maar voor een tuinman sta ik zonder morren vroeg op. Hij gaat de leycesteria verpoten en het stukje afwerken en het kale stuk achter bestraten. Verder ruimt hij de compost op uit één vat (vol onkruidzaden, wil ik niet) en de andere ruimt hij met inhoud en al op. In de ton begin ik dan weer opnieuw, met groenteafval e.d., maar geen zuring- of zevenbladwortels en geen onkruid met bloemetjes en/of zaad. Ook geen takken. Als ik het nog betalen kan krijgt de hele tuin een mestgift. De tuinman is in Voorthuizen opgegroeid en weet alles over de omstandigheden van de tuinen hier. Fijn voor mij, want ik heb nog nauwelijks ervaring met zandgrond. Ik hoop dat hij net zo plezierig is 'in het gebruik' als Jan Witteman met wie ik meer dan 30 jaar heb samengewerkt. Altijd feest als hij kwam!
In de catalpa zit een nestje. Wat? het zit een beetje scheef. Galanthus viridiapice, rechtsonder is een van mijn 2 favoriete sneeuwklokjes, zo leuk met die groene puntjes. De ander is G. elwesii, die hier ook staat, maar ik zie maar één bloemetje. Die bloeit het eerst van allemaal, groot, grijsblauw blad. Ik denk dat de grond hier niet heel geschikt is voor sneeuwklokjes. Er staan ook 5 krokussen, w.s. tomasinianus. Als het kan in het voorjaar of zo C. goulymii planten en in het najaar 'Ruby Giant' en 'Cream Beauty' en zo. Maar ja, ik moet er maar toevallig zijn!

26 januari Nu weer even in Nederland. Vandaag is een tuinman langs geweest, die een aardige indruk maakte, verstand van zaken leek te hebben (hij herkende een kale gleditsia en liet zich niet intimideren door leycesteria ...) en vanavond zou laten weten hoe betaalbaar hij is. Het zou fijn zijn als ik tegen een gezellige hovenier ben aangelopen, die misschien af en toe even iets hier kan doen zonder dat wij er zijn, zoals al te hoog onkruid uittrekken, straks de buddleia's snoeien en zo. De mevrouw die hier mopperend rondloopt en hier en daar fantasieloze tuinen bijhoudt kletst me te veel!
Er is hier natuurlijk geen lol te beleven aan de tuin, behalve dat er twee soorten sneeuwklokjes bloeien, G. elwesii en - nog leuker - G. viridiapice, waar ik erg dol op ben. Nog niet hoog genoeg voor een foto en bovendien is het snertweer. Ook staat ook een roze helleborus met een enkel sproetje,

23 januari Heerlijk weer, zonnig, wat wind. Omdat we mogen een competitie moeten spelen en overmorgen naar Nederland gaan moeten we vandaag van alles doen. Zo zouden de veltheimia's uit logeren, maar Ruth van het logeeradres was op de afgesproken tijd niet thuis. Begrijpelijk achteraf, want haar jongste dochter blijkt in het ziekenhuis te liggen. Het is maar bij toeval, dat we daarachter kwamen, want toen ik buiten op de stoep zat te wachten kwam de oudste dochter wèl thuis. Dat was verrassend, want die woont in Montpellier waar ze studeert. Maar nu had ze bronchitis en kwam met een tas vol medicijnen van de dokter. Het kan raar lopen! 
De roze veltheimia stond net in bloei, 4 maanden heeft het geduurd vanaf het zien van de knop. 
In de tuin vond ik vanmorgen de eerste krokussen en zo'n oranje gladiooltje uit Zuid- Afrika, Gladiolus priorii. Ik heb w.s. een bolletje laten vallen of zo, ik zou anders niet weten hoe die daar terecht is gekomen!.  
18 januari Het duurt een eeuwigheid voordat die veltheimia's bloeien. Half oktober zag ik de knop in de diepte van de bladkoker en nu is het bijna zo ver: 3 maanden later. Het erge is dat we over een week naar Nederland gaan en de veltheimia's uit logeren! De roze, links heeft dan misschien net zijn eerste bloemen, de crème  w.s. nog niet. Maar, als ze goed verzorgd worden, dan kan ik er na terugkomst half februari nog lang van genieten. 
14 januari Een mooie, zonnige dag, zij het wel iets kouder. Nogmaals geprobeerd hommels te fotograferen, dit maal op de winterjasmijn van mijn buurvrouw. Een stuk of 15 foto's leveren dit armzalige resultaat op! De hommels waren het ook zat. 
Bij een andere buurvrouw staat een mimosa bijna in bloei. Ik vind hem dan haast mooier dan in volle bloei, al mag ie nog iets verder zijn. Van de mijne zijn de meeste knoppen afgewaaid in de storm, helaas. De buurvrouw met de mimosa heeft ook een vrolijke sinaasappelboom, wel een meter of 3 hoog!, helemaal in de luwte van haar huis, beschermd tegen vorst en tramontane. 
10 januari Deze winter is tot nu toe achterlijk zacht. Niet voor mij hoor, het mag best 10 graden warmer zijn. 
Het heeft pas één keer 's nachts gevroren. Zo komt het dat Rosa banksiae een stel knoppen heeft die al op springen staan.
Dit roosje zit op een rozenboog en de hele rozenboog is met roos en al twee keer omgewaaid vorige week, toen we hier zowat een orkaan hadden. Dit roosje heeft geen dorens, zodat het niet zo erg is om hem weer op te binden.
M.n. boven was er heel veel schade, er is o.a. een zware tak op het prieeltje terecht gekomen en dat ligt dus voor de tweede keer in puin.

 

 

Ik heb net voor de zoveelste keer geprobeerd een hommel te fotograferen, maar het wil maar niet lukken. Onder de slaapkamer staat een rozemarijn van top tot teen in bloei. Doet ie altijd midden in de winter en later nog een keer. Het is bijna warm; bijen en hommels zijn flink in de weer.
Kwam nog een wandelende tak tegen.

3 januari Een camellia is een 'tsubaki' in het Japans en 'sazanka'     is de toevoeging. Deze soort heet trouwens Kanjiro', Nogmaals met dank aan Satoshi Miwa.
2 januari Van IBS, het internationale bollenforum, sturen de leden elkaar foto's toe, met vragen of zomaar, omdat ze mooi of bijzonder zijn. Ik stuurde gisteren onderstaande foto rond van Camellia sasangua of sasanqua of sansagua of sansaqua, met 'Gelukkig Nieuwjaar'. Uit Japan kreeg ik een reactie: Camellia sasanqua is de correcte naam; van het Japanse 'sazanka' - ik maak op uit het bericht dat dat de gewone naam voor de camellia is. Met dank aan Satoshi Miwa
De foto rechts is van toen ik hem net had aangeschaft. Hij staat nu in de volle grond en ik heb een betere camera: de bloei is minder, de foto's zijn beter, haha!
1 januari Om het jaar te beginnen een foto van a.s. nieuw leven: een opengebarsten 'peul' met oleanderzaad. Die is ongeveer zo groot als op de foto. Ik knip de zaden altijd uit de oleanders, omdat ik geen zin in zaailingen heb en om de energie van de plant voor andere zaken te bewaren. 

Het was vandaag fantastisch mooi weer, zonnig, wat wind en een graad of 18? 20? Ik kon zelfs mijn echtgenoot bewegen tot een flinke wandeling. 

Buiten waren er hier en daar bloeiende goudsbloemen te zien. Het oog van de overwinterende sprinkhaan is erg mooi.

naar boven