Dagboek 2013 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap
31 december  Ik ben helemaal opgewonden van de verrassing. Gisteren hadden we bezoek van onze voormalige buren in Frankrijk en die hebben een (schat van een) hondje, dat 's middags even een wandelingetje moest maken. Het werd een ommetje door het parkje achter de huizen aan de overkant. Tijdens de wandeling passeerden we de achterkant van het huis waar Ko en ik ooit woonden - 'Hier woonden we vroeger' zei ik tegen Anky -  en wat zag mijn oog ...? Een kleine boom met daarin een maretak van wel 40 cm in doorsnee!!!!

Járen geleden heb ik inderdaad geprobeerd er een aan de groei te krijgen. Ik had uit Duitsland of zo wat vogelpoep met daarin een bes van een maretak meegenomen, een kerf in een takje gemaakt en daar de vogelpoep opgesmeerd. Het werd niks, jammer. Dacht ik dus, maar de groei gaat buitengewoon langzaam en ik heb het begin gewoon niet gezien.
Ik heb een pesthekel aan vuurwerk en ik blijf vandaag mooi de hele dag binnen. Morgen ga ik, als het weer meewerkt, een foto maken. En de maretakkenman vragen of ik moet snoeien.

19 december  Nu breken er spoedig opwindende tijden aan. Als het geen vorst is dan, want kale vorst daar ben ik een beetje bang van wat de tuin betreft. Ik heb weinig blad om af te dekken. 

Vlak bij de keuken tegen de warmste muur zit een bolgewasje vol knoppen, w.s. Narcis romieuxii, maar ik weet het niet zeker meer. Tegenover de keuken zitten dikke knoppen in Galanthus elwesii, de sneeuwklok die, als er geen vorst is, hier meestal begint te bloeien tussen kerst en de jaarwisseling. Bij de cledrodendron zie ik ook dingen de grond uitkomen, ik denk Camassia leichtnii, waarvan ik vergeten ben hoe ze beginnen. Vorig jaar was de tuin al leuk, maar vanaf dit voorjaar is het meer mijn eigen tuin die ik ga meemaken. Dat wordt genieten!

15 december  In het aquarium bloeit iets; aronskelk familie. Vreemd dat iets onder water kan bloeien.
9 december  In de tuin valt niet veel te beleven. Iemand had tegen me gezegd, dat ik de maretak moest inpakken omdat die niet tegen eventuele vorst zou kunnen. Daarom en ook omdat ik wat groens nodig had bij de gekochte nerines nam ik van de bloemenwinkel dit blad mee. Wat een eigenaardige plant: boven- of onderop elke blad zit middenin een piepklein wit bloemetje. Geen idee wat het is.
Later: Cor, in Frankrijk mijn buurman, kan alles vinden. Dit is Ruscus microglossus. Met dank aan Cor!

De maretakkenman verzekerde me dat inpakken van de maretakken niet nodig is, Vorig jaar hebben ze -23° moeiteloos doorstaan. 

21 november  Gisteren gezellig met Marleen naar Boskoop geweest. Zij nam een pluimhortensia voor me mee: in het gemeenteperk, met toestemming. 
Naar Zwijnenburg - die er zo te zien mee ophoudt! 'Te koop' bord voor de deur; hij gaat in Drenthe wonen - Esveld en naar de Bosrand. Zwijnenburg was goed voor een fraaie rozeroodbladige acer voor Marleen (zij is gek van rode herfstkleuren) en appelbes (Aronia prunifolia) voor ons alle twee. Dat is een leuk, maar, gek genoeg, vrij onbekend struikje met eigenschappen als de krentenboom.

Esveld had fraaie camelia's, zoals, mooi, mooi, 'Maiden Blush', maar dan moet je weer aan de zure grond en ik heb in Frankrijk lang genoeg een mooie camelia gehad. Wel goed voor een hamamelis (vóór tegen de klimop op de erfafscheiding). 

Daarna uitgebreid rondgestruind in de kerstmarkt bij de Bosrand, goed voor wat ideeën - ze hadden erg leuke verlichting - en aardige klimopjes voor de binnentuin. 

16 november  Bij geheimzinnig mistig weer heeft Ko mij vanmorgen naar Brabant gereden om vast een verjaarscadeau te kopen: een boompje en wel Malus 'Red Sentinel', eigenlijk niet zo heel bijzonder. Maar hij is niet gevoelig voor ziektes en de appeltjes blijven er lang aan, want de vogels eten ze pas op als ze niks beters kunnen vinden. 

Waar ik helemaal verrukt van ben is, dat het een boompje is waar maretak op groeit. De meneer in Brabant heeft in een jaren durend onderzoek uitgevist hoe je maretak op verschillende soorten bomen kan krijgen. Deze is al tamelijk groot en dat is leuk voor mij, want ik ben al tamelijk oud en dan kan ik hem, hoop ik, tot een fikse bol zien worden. 
Er waren boompjes met ontroerend kleine knobbeltjes maretak in wording. Als ik jonger was had ik vast daarvoor gekozen. 

Behalve boompjes met maretak had hij ook mooie struiken. Ik kocht een cephalotaxus van al een cm of 60 en een heel mooie vorm, uiterst betaalbaar. In het assortiment ook dwergeiken en -lindes, grappig, maar deze kweker ging zich nu toeleggen op minivormen. Leuk voor mensen die liefhebbers van  rotstuinen zijn. 

14 november De plantsoenendienst heeft 15 saaie viburnumstruikjes in het perkje voor ons huis - aangelegd na het verbouwen van de straat - neergepleurd, ik kan het niet anders noemen. Ik heb nog zaad van Papaver rhoas ...

Iets voorbij mijn vorige tuin hier - nog altijd even mooi trouwens - staat een op het ogenblik fraaie combinatie: zebragras (Miscanthus sinensis 'Zebrinus') gecombineerd met de herfstkleur van Hydrangea petiolaris. Vandaag of morgen valt al het blad van de klimhortensia eraf, maar nu is het dagelijks even genieten. 

Sinds we in Nederland wonen heb ik weer een aquarium. Het is nog niet erg mooi, maar dat komt wel. Ik beperk me tot een schooltje van een stuk of 12 diamantzalmpjes en er woont één Labeo bicolor in en die zou ik best weer kwijt willen, want het is een pestkop. 

Zelf heb ik er nooit bewust een slak ingestopt, maar na een week of 3 ontdekte ik heb eerste exemplaar: niet groter dan 3 mm, plat en rond. Later nog een ander soort, model cowrie (poelslak?). Voordat ik een week verder was stond de waarneemteller al op een stuk of 15. 

Inmiddels haal ik bij de wekelijkse schoonmaakbeurt en na 3 dagen nog eens de slakjes weg: 26 vanmorgen. Blijkbaar zijn die kleine rondjes al volwassen en planten ze zich voort. Het gekke is dat ik me absoluut niet kan herinneren - ik had 40 jaar geleden ook lange tijd een aquarium - ooit van die kleintjes gehad te hebben op de nakomelingen van posthoornslakken na. Ik kan er ook niet achterkomen hoe ze heten. Het schijnt dat je ze kunt vangen met schijfjes komkommer.

9 november  Rechtsonder: maanden geleden op een zondagmiddag in een tuincentrum in de buurt van Nijmegen gekocht. W.s. een salvia, naam onbekend. Hij bloeit maar door en is NOOIT lelijk. Wat een geweldige plant, ik hoop dat het een blijvertje is.  
Bericht van Cor: het is Salvia cacaliaefolia. Ik heb hem direct opgezocht in mijn salviaboek: niet winterhard, wel stekbaar. Als de wiedeweerga proberen. Later, 15/9/14: deze salvia vond ik dit jaar opnieuw op het Plantarium. Hij heet Salvia farinacea. Later: ik ben van geen van beide namen zeker ...
8 november  De dag begon al goed: zon! Nu weer weg, maar vooruit! Crocus mathewii is dus even open; er komen 4 bloemetjes aan en dat is meer dan vorig jaar in Frankrijk. Vervolgens kwamen de zaden van Plantworld binnen. Ik koop er liever dan bij T&M, het is persoonlijker, de baas van het spul schrijft je gezellig een briefje als het zo uitkomt! Ooit heb ik ontzettend veel moeite gehad met Meconopsis cambrica 'Francis Perry', de rode variant op de algemene gele (leuk wel) en enge oranje (vies kleurtje), nu heb ik ze gewoon in de tuin gestrooid en w.s. gaat dat prima. Ik wist toen niet dat de vorst eroverheen moest. 
Tot mijn genoegen hadden ze ook parnassia en dactylorhiza, rietorchis: het stofachtige zaad uitstrooien waar je ooit de planten wilt en hopen dat het lukt. Een van elk is wat mij betreft al geweldig, de rest komt dan wel. 

De zaden waren nu in aantrekkelijke zakjes met plaatje verpakt, met binnenin de bekende cellofaan vierkantjes met 't zaad. Het bekijken van hun collectie op internet loont de moeite.

7 november  Het binnentuintje is klaar, al gaan we misschien wel steentjes op de vloer leggen. Het moet uiteraard nog allemaal een beetje groeien. 
Ik heb nog een keer geprobeerd mathewii te fotograferen, maar weer niks.

Mijn buurman was bollen aan het planten en ik heb zijn voorbeeld gevolgd. Ik had alleen de tulpen en tulpjes niet gepoot: 'Little beauty', Lady Jane', 'Tinka', 'New Design', 'Ronaldo', 'Havran' en 'Ancilla'. De laatste twee zijn nieuw voor me, het zijn tulpen voor één keer, erg mooi op het plaatje. Van Fluwel, die heeft prachtige tulpen. 'Tinka', een botanische soort, breidt zich met een beetje geluk uit. In Frankrijk dan, want in Nederland heb ik hem nog niet geprobeerd. Ik weet trouwens nu al niet meer waar ze staan, maar dat merken we dan wel in het voorjaar, hoop ik. 

6 november  Crocus mathewii heeft tot mijn plezier twee bloemetjes geproduceerd. Jammer genoeg gaan ze bij gebrek aan zon niet open, maar na een verblijf in pot en in opslag is het prettig dat ze zijn blijven leven. Als het iets minder nat is zal ik ze mest geven. 
Ook in Helleborus niger, een vrij grote plant, meegenomen uit Frankrijk en op een van de warmste plekken in de zon gepoot, heeft knoppen. Geleerd van Mirjam, niks te schaduwrijke plek! 
2 november  Dit gedrocht groeit in de cirkel van kinderhoofdjes in de voortuin. Op de achtergebleven wortels van de berk? Bekerzwam? Bruine bekerzwam, met dank aan Cor. 

Het binnentuintje is min of meer klaar, maar nu te donker voor foto.

25 oktober  In Voorthuizen zagen we laatst - nou ja, alweer een week of 3 geleden - leuke herfstkrokussen in het openbaar groen. 

Ik kreeg van Marleen gisteren o.a. 2 flinke fuchsia's voor de tuin. De lichtroze bloeiende, heel groot, zij wilde hem kwijt. Ik hoop dat ie de winter overleeft. En de bonte ricartonii, beeldschoon altijd. De tuin raakt langzaam maar zeker iets gevulder. Crocus mathewii komt op, ik hoop echt dat ie bloeit. Een paar jaar in een pot is meestal niet zo bevorderlijk voor goede bloei, maar er kunnen in de volle grond ook woelmuizen zitten, die niet in de gaten hebben dat ze iets heel duurs verorberen ...

We zagen vandaag voor het eerst een vogel in de tuin. Er vliegen kauwtjes en groene parkieten in de buurt, maar ik had nog nooit iets zien landen. Logisch, want het barst van de katten. De onze komt amper in de tuin, want die vindt al die andere doodeng! 
En wat was het? Een Vlaamse gaai!

Dit komt er uit de bolletjes, die ik via Hein kreeg als Crocus goulymii. Maar m.i. lijkt het meer op een iris of zo. Alleen blad voorlopig en ik vrees, dat er al een slak langs geweest is ...

 

12 oktober  In de Keukenhof was er dit weekend een bollenmarkt. Vrij parkeren, vrij toegang en Ko wilde wel rijden. De a.s. perken met tulpen waren nu even bedekt met tulpenbollen en ze waren ook aan het planten, anderhalf miljoen bollen gingen erin, stond in de krant.

Het leukst vond ik dat Hein Meeuwissen er was, de opvolger van Rita. Leuke, vrolijke, jonge kerel. Bijna alle mensen die in het kwekersvak zitten zijn in mijn ervaring gezellige lieden. (R. v.d.K., die boeken over planten en tuinen schrijft die je grinnikend leest, was de enige zuurpruim die ik ooit tegenkwam in deze kringen en Peter N., de bollenman van bolmaat 1, was ook niet erg aardig) 
Ik heb een tijdje met hem staan kletsen, leuk om elkaar nu eens in levende lijve te zien. Hij had bovendien Narcis romieuxii 'Lady Jane', een aardige narcis in oranje en geel die 'Dear Lotte' heet - model poeticus -, Crocus 'Oxonian' en Cochium hungaricum, die schattige witte die in het voorjaar bloeit. Iemand anders had Leucojum vernum en oude vertrouwde van Tubergen had de narcis 'Jetfire'. Alleen Ranunculus ficaria 'Salmon's White' zal ik elders moeten zoeken. Voorjaar? Zoon van Peter Nijssen? 

Voor de deur stond nog iemand met betaalbare vaste planten, goed voor mooie heuchera en Phlox paniculata 'Blue Sunrise'. 

25 september  Agastache 'Kolibri' bij de mooie coreopsis/heuchera combinatie. Ik zet de namen van de planten die ik niet ken hierin als persoonlijk geheugensteuntje. Het blauwe hoekje bij de keuken ziet er al leuk uit. De planten zitten er (gedeeltelijk) al 6 weken in, dat scheelt. Die blauwe agastache rechts naast de chasmantium bloeit al maanden. De aster achterin heet Aster novi belgii 'Professor Kippenberg'. Wat een vreselijke naam, maar leuke aster.
Op advies van Marleen heb ik Clematis texensis 'Lady Diana' geplant bij de bonte osmanthus. Staat goed, maar bovendien staat naast de osmanthus een stek van Fuchsia riccartonii, die ook 'n bloemtje heeft in die kleur en met 4 puntjes. Alleen is ie nog heel klein, want ik heb de stek pas in juni gemaakt. Bloeit wel! 
 

Gisteren heeft Léon de tuin afgemaakt wat de zware klussen betreft. Zo heeft hij de liquidambar geplant en daarvoor moest een diep gat gegraven worden tussen oude wortels. Echt een mooie boom, wel 4 meter hoog en goed van vorm. Hij was dan ook erg duur, maar dan heb je ook wat. Daarnaast een krentenboom, want zonder krent kun je geen tuin hebben, vind ik. Bij de keukendeur ook en flinke clerodendron. Het is meer een hoge struik dan een boom, maar we zullen zien hoe het uitpakt. Alle kans dat ik hem over 2 jaar vervloek, want ze mogen graag uitlopers maken, die pindakaasbomen (blad ruikt naar pindakaas). Een tweede diep gat voor een ingegraven speciebak, met een nat stukje eromheen. Altijd leuk. Vanmorgen kwamen er al orchideetjes (epipactis) van een kwekerij in Limburg, Bastin, die planten opstuurt voor 6,75 en dat is weer een stuk goedkoper dan Directplant. Hele aparte soorten hebben ze. 

Helaas was de sanguisorba uitverkocht, vind ik altijd zo'n leuke combinatie met het gras 'Red Baron'. Die hadden ze nog wel. Ik had, dacht ik, ook nog een superieure heuchera in de bestelling, maar die zat er niet bij en ben ik misschien toch vergeten. Ik heb trouwens nog heel wat planten nodig. 
20 september  De naam van de buddleja is 'Ile de France'.  De planten van Directplant zijn gekomen en zitten er in, op de liquidambar en de clerodendron na. Misschien komt Léon ze morgen planten, maar in ieder geval komt hij dinsdag de boel afmaken.
19 september  Op MP vond ik een kleine partij flagstones en die zijn we vanmorgen gaan halen, loodzwaar, dat wel. Ze liggen nu los op de plekken waar ze ongeveer moeten komen, behalve de hele grote dikke. Voor de pot met heuchera 'Shanghai' nog een flinke ophiopogon en erachter een mooi astilbe. Ik weet niet of die het daar gaat doen, want er zit nog een massa berkenstronk in de grond, het is niet heel diep. Vooralsnog staat het geweldig. Ik heb alles wat gisteren is aangeschaft geplant en morgen komt er nog een hele vracht bij, w.o. diverse bomen en struiken. 
18 september  Vandaag met Marleen op plantenjacht geweest. Eerst naar de Bosrand. Dat is een nieuw tuincentrum hier niet ver vandaan en volgens mij kan ik dat ook in mijn eentje, want het is geen moeilijk route. De planten zijn er heel betaalbaar. Goed voor een mooie astilbe, nog een kleine donkerrose herfstanemoon 'Pretty Lady Susan' en nog zo het een en ander. 
Ik had Pieter Zwijnenburg benaderd over Stephanandra tanakae en Phlox paniculata, maar hij kon ze me niet leveren. Marleen wilde bovendien naar Esveld. Gek, je hebt Zwijnenburgmensen en Esveldmensen, wat eerste keus betreft, maar ik ben ook heel vaak bij Esveld geweest. Duur, maar wat een weelde. Esveld had Rosa glauca, heeft de stephanandra voor me besteld en had een prachtige collectie heuchera's.
Ik heb gekozen - impulsaankoop -  voor Heuchera 'Electra', een heel subtiele combinatie met Coreopsis 'Redshift', daar moet ik even een foto van maken. En hier staat hij, niet geweldig nog. 
Verder 2 clematissen, een C. texensis 'Lady Diana' voor over de osmanthus en een nieuwe soort, clematis 'Zorrero' (I am red Robin), wat die raadselachtige toevoeging wil zeggen weet ik ook niet. heel mooi blad, maar misschien niet zelfhechtend ...  Bij de voordeur nu een kleine acer met heel fijn blad, 'Emerald Lace',  daar kunnen t.z.t. de Anemone robinsoniana onder.

We wilden nog naar Hertog, maar de brug aan Esveld's kant van Boskoop was in reparatie en we konden er niet komen. Bij toeval, kwamen we bij een andere tuinderij terecht, waar ze 5 vast planten voor 5€ deden. Het zag er niet opwindend uit, maar tussen van alles stond een ajuga die ik niet kende met heel groot blad, groter dan ik ooit gezien heb, leuk, geen naam. Een aardige asters met de vreselijke naam 'Professor Kippenberg'. Nergens iemand te bekennen bij wie ik kon betalen, maar ergens binnen stonden gebruikte koffiebekers en zo; ik had een papiertje en er lag een pen: 5€ op tafel gelegd, met commentaar. Kwam er iemand aanhollen toen we wegreden met de mededeling dat we nog 20% korting kregen! 
Marleen had een zak vol ajuga meegenomen, dat kan ik altijd eindeloos gebruiken. Langs het pad naar de voordeur staat nu een heleboel. Ze had ook nog weet ik hoeveel sneeuwklokjes bij zich. Morgen verder planten en wat foto's maken.

16 september  Met de post vanmorgen een grote verrassing: Hein Meeuwissen stuurde me een paar bolletjes van Crocus goulymii, die moeilijk verkrijgbaar is. Een herfstkrokus waar ik echt dol op ben. Ze staan in het randje van het perk bij de keuken (opmerking voor mezelf, mocht ik het vergeten). Vrijdag al komen de planten voor de tuin.  

14 september  Habranthus martinezii, heel lang geleden gekocht in de hortus van Utrecht toen daar een soort plantenmarkt was, van een Belg, herinner ik me. Ik geloof dat er één keer een bloemetje aangezeten heeft juist toen ik afwezig was. 
Blijkbaar moet hij 3 maanden in opslag en dan lekker naar buiten. Wat een schatje!
12 september  De tuin is erg populair bij katten. Er gaat geen dag voorbij of ik moet drollen verwijderen. Ik heb zelf tot 4 katten gehad, maar altijd met kattenbakken en ze kwamen regelmatig naar binnen stuiven om daar gebruik van te maken ... Tegen de tijd, dat het behoorlijk beplant is zal het wel beter worden. 

De heuchera heet mogelijk 'Shanghai', maar ik heb hem gekocht als 'Silver Scrolls'. Er zijn zo veel nieuwe heuchera's dat het lastig wordt ze uit elkaar te houden.

 

11 september  Nu de tuinman een paar keer geweest is begint het ergens op te lijken. Wel nog een kale boel, maar een kale boel met vorm. In de ring van kinderhoofdjes staat nu de mooie grijze pot met een fraaie heuchera, Ophiopogon planiscapus en de regenboogvaren, Athyrium niponicum.
De aangelegde houtril is nu bruin en er zijn duizenden berkenzaadjes uitgevallen, Dat wordt wieden volgend jaar. Nu de vogeltjes en de padden nog. Habranthus doet in verschillende soorten hetzelfde: ineens is ie daar. Deze, Habranthus martinezii, zit plotseling vol knoppen, zal een paar dagen bloeien en dan is het weer uit met de pret. Leucojum autumnalis wordt hier niet door insecten bezocht en ik zie geen zaadvorming, jammer. Dat zal w.s. voor de habranthus ook zo zijn.
Gisteren heb ik planten besteld, ze worden rond 24 september gebracht. De boom is een liquidambar geworden.

30 augustus  Zo, dat is een tijd zonder tuinperikelen. Die waren er wel, maar niet gefotografeerd en geen tijd om er iets over te schrijven.

We wonen nu in Zoeterwoude en vorige week is de verhuizing uit Frankrijk aangekomen. Er zijn nog flink wat dozen die moeten worden uitgepakt, maar Ko heeft vandaag de afdeling tuin gedaan. Daarin zaten o.a. mijn potten met oxalis in zomerrust. Sommige wilden daar niets van weten en zijn toch gaan uitlopen ... Ik weet niet eens wat in deze pot zit!

Voor eigen geheugensteuntje: ik heb hier geplant: Geranium 'Azure Rush'. Heuchera 'Silver Scrolls' met ophiopogon en de bonte varen in de grote grijze pot en Scabiosa 'Chili Spice' in het kleine vierkante stukje voortuin, naast de bonte osmanthus. 

4 augustus Van de makelaar moet ik de plantjes tussen de stenen weghalen. Jammer! Ik ben wel eens opstandig en laat hier en daar wat staan, zoals dit klavertje met zijn schattige gele bloemetjes. Ook Campanula carpatica laat ik staan. Er komt toch niemand kijken! Als ik mijn opzoekkwaliteiten mag geloven is dit gehoornde klaverzuring, Oxalis corniculata. In de flora heet hij z. = zeldzaam, haha, misschien 60 jaar geleden? 
Later: O. corniculata komt in de flora niet voor en blijkt later een afschuwelijk onkruid te zijn, al is het bloemetje nog zo schattig. Je komt er nooit meer vanaf!

Er was vlindertelweekend. Het barst van de vlinders hier, vnl bruine zandoogjes, maar ook eentje die ik niet weet: een soort nachtvlindertje, dat overdag vliegt. Meestal een stuk of 7 of meer op de buddleja's. Ze zitten ook op andere planten. Ik zag: dagpauwogen, kleine vos, citroenvlinders, distelvlinder, gehakkelde aurelia, zandoogjes, blauwtjes, landkaartje, vuurvlindertje en uiteraard witjes. Eergisteren in Spakenburg, vlak bij het strandje van het Veluwemeer een koninginnepage!!!! Nooit eerder gezien in Nederland.

1 augustus De eerste bloemen aan de buddleja's zijn open, het is warm, je ruikt de honing en het miegelt van de vlinders: dagpauwogen - moeilijk te fotograferen, ik heb 15 foto's gemaakt en er 14 weggegooid en deze is ook niet zo bie - zandoogjes, kleine vos, citroentje, een soort nachtvlindertje en maar één witje. 

Augustus: deze maand gaan we verhuizen, ik weet nog niet wanneer, maar nog 2 à 3 weken.

31 juli Wat voor boom zal ik in Zoeterwoude planten? Ik heb zin in een hopbeuk, Ostrya virginiana, maar die groeit erg langzaam en ik ben al oud. Bovendien is het een dure boom (allicht als hij langzaam groeit) als je er een van enig formaat wil hebben en dan moet je maar afwachten of hij het wil doen. Hier in Voorthuizen staat er een aan het begin van het park: zandgrond. 

28 juli  Een landkaartje op marjolein. Op de tweede foto houdt hij zich met meer dan anders gespreide vleugels in evenwicht in de wind. Een vlindertje, dat je niet heel veel ziet, maar dat zich wel vrij makkelijk laat fotograferen. Ik zie ook veel zandoogjes, maar die houden steeds hun vleugels dicht en vliegen ook direct weg als je in de buurt komt.

26 juli    In Zoeterwoude bloeit er iets dat ik niet ken. Het lijkt op een scharnierplant, Physostegia virginiana, geloof ik. En dat is het ook, maar de scharniertruc werkt niet .... Hij is veel leuker dan die grove soort. Er staan er een heleboel en er is wel wat mee te doen. 
24 juli    Minder warm en gelukkig een aardig buitje. Ik heb soms het idee dat het hier minder regent dan in het westen. 

Ik blijf wel vnl zuring uittrekken en vond vandaag zelfs een bloeiend exemplaar van de gehate Canadese fijnstraal. Nog steeds teunisbloemen en akeleien. Eerlijk gezegd kan het me niet zo erg veel meer schelen. Ooit koopt iemand deze tent en zal het me verder een zorg zijn. 
Maar daarvóór ga ik nog genieten van b.v. die superaster, ik hoop een stukje te kunnen meenemen en van Scuttelaria incana, hiernaast, net in bloei en o, zo mooi, met een subtiel donker randje om het blad en donkere stelen. Staat uiteraard op mijn lijstje voor Directplant. Of Plantdirect, daar wil ik vanaf wezen.

21 juli    Warm en veel vlinders: zandoogjes zijn het nu en ze bezoeken de nu bloeiende marjolein.
20 juli    Het Campanulaboek zit in de opslag. Ik kan ze maar moeilijk uit elkaar houden, campanula's. De kleine kruipertjes, C. carpatica, C. porteschla... etc, hopeloos.
C. persicifolia weet ik nu: lang, smal blad. Ik heb een heel mooi kleurtje zachtblauw opgepot voor later. De witte hieronder vind ik ook mooi. Hij staat tussen de stenen en ik kan hem w.s. niet heelhuids eruit krijgen. Beetje grof blad. Ernaast C. carpatica. Die onder de witte is hetzelfde soort, maar dan in het blauw en die vind ik eigenlijk niet erg mooi. De mooiste staat rechtsonder, C. rapunculoides. Straks weet ik alle namen.  

Ik geloof waarachtig dat ik de goede thalictrum te pakken heb. Er komt er in de tuin ook een die goed lijkt te zijn. En de mollenverschrikker op zonne-energie werkt prima. 

15 juli    Ko moest in Nijmegen zijn gisteren en ik ging mee omdat het toch wel een eind rijden is, maar had geen zin in Nijmegen. Er was een rommelmarkt in de buurt en je kon gelijk al zien, dat dat niks was. Gelukkig was er een tuincentrum open en daar kan ik me prima en langdurig vermaken.
Ze hadden er mooie planten, dat moet gezegd worden, w.o. 3 voor 10€ en dat leverde een leuke geranium op familie van 'Rozanne', maar iets lichter en die heet 'Azure iets', een zachtblauwe salvia, zonder naam en een plant helemaal zonder naam, w.s. Stachys macrantha. Ze zijn prachtig naast elkaar en van fors formaat. Helaas had het tuincentrum een andere mening over 'Is uw plant een boom of heester?' dan ik. Ik vind een acer een boom en alle bomen waren voor de halve prijs. Maar zij vonden het een heester en dus ging de aanschaf niet door. Alle kamerplanten hadden ook 50% korting en dat leverde nog een mooie phanaelopsis op, een witte, voor in het raam tussen keuken en computerhok. 
De dierenafdeling had aquariums/aquaria en toebehoren. Eentje wit (frame) en een meter breed, maar de kap net 1 meter en een cm en dat is te breed voor in de boekenkast. Vroeger had ik er ook een dat precies in de boekenkast paste, dus het moet kunnen. Ik loer op wit of volglas, met een flink stuk kienhout erin, javamos en Leidse plantjes en nog wat wuivende hogere planten en dan een schooltje diamantzalmpjes. 1 of 2 labeo's, L. bicolor. 

Ze hadden labeo's, maar alleen de zwarte met rode staart en een soort albino's, beetje eng. Congozalmen, maar geen diamant-. Een diamantzalmpje is een bescheiden visje, 3 - 5 cm, beetje zilverig. Maar als ze het 'goed doen' krijgen ze een roze en groen waasje, schitterend. Het water moet de juiste temperatuur en de juiste zuurgraad hebben. Ik had er vroeger veel succes mee en had vaak baby's in mijn bak. Leuk! Labeo's hebben een eigen terrein, dat is ook grappig: vaak schijngevechten. Mijn kinderen kunnen zich de labeo's nog goed herinneren. Op de foto's hebben de visjes ongeveer de juist afmetingen, de labeo is iets groter.

De pioenen van de markt zaterdag hebben me geleerd, dat pioenen niet van warm houden. Het wordt hier in de kamer gauw echt heel warm en dan verflensen ze waar je bij staat. De kleur is veel mooier dan op de foto, dit is paarsig, in werkelijkheid meer rozerood. Fabelachtig mooi, je begrijpt direct waarom Chinezen ze altijd op hun porselein zetten. Mijn vriendin Joke had laatst een heel lichtroze, die ook nog heerlijk rook. Deze hier stinken een beetje. 

13 juli    Bij het scheiden van de markt gaan de bloemen hier praktisch voor niks weg. Ik kocht 3 bossen verschillende blauwe distels, waarvan het exemplaar links nieuw voor me was, prachtige stevige bloemen; 1 bos monnikskappen en een bos pioenrozen, samen voor 5€.  Groot boeket in de kamer, pioenen op tafel om aan te ruiken en nog een tweede blauw boeket voor buurvrouw Anke vanavond als we daar gaan kaarten.
Had hij ook nog 3 mega sedums met donkerbruin blad voor 5€. Hoger en donkerder dan S. matrona. Aan de achterkant hier in Voorthuizen staat al een flinke verzameling voor nr 29. 

12 juli De oude kruiwagen doet goede diensten. Vrijwel elke dag zit er een lading onkruid in, want alles groeit gewoon door. Ik heb een wilde witte geranium zijn gang laten gaan en daar staat nu de hele tuin mee vol, geen goed idee. Overal staan die blauwe grasjes, honderden heb ik er al uitgehaald. En de strijd tegen de zuring gaat onverminderd voort. Als er flinke tuinplanten staan geeft zij het op, maar voordat de boel hier dichtgegroeid is met flinke vast planten zijn we nog wel een paar jaar verder. 

Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat de Lysimachia ephemera het gewoon doet hier. Een lastige plant van grote schoonheid, ik heb hem al vaak geprobeerd, zonder succes. Hij houdt van een vochtige bodem, hier staat hij in een stukje waar vijverfolie onder ligt. Ik heb trouwens alleen de plant, aardig formaat, weer gevonden (vorig jaar gepoot), maar of hij gaat bloeien is natuurlijk nog maar de vraag. 

Heel misschien zie ik achter bij de fraaie corydalissen eenjarige ajuga uit Frankrijk opkomen. Ze zijn nog erg klein, ik weet het niet zeker.

In het vijvertje zit een kikkertje van 2 cm. Bij de achterbuurman hier stikte het van de kikkervisjes in zijn vijver, ik heb er twee losgelaten in dit vijvertje en blijkbaar is dat goed gegaan. Er zit altijd erg veel kroos in, daar kom je nooit meer vanaf.

 

9 juli    Er staat weer iets in de tuin, dat ik niet kan determineren; Een vrij hoge - 50 cm - stevige plant, met gedeeld blad en gele composiet bloemen in 2 uitvoeringen: aan de ene plant zijn het leuke margrietachtige bloemetjes, aan de andere plant zitten de lintjes er niet aan en lijkt de plant op boerenwormkruid. Ze hebben dezelfde hoogte en hetzelfde soort blad. Rara!
10 juli Zelfs nu weet (inmiddels ex-)buurman Cor wat het is: Jacobskruiskruid, familie van de senecio's. Het gekke is, dat ik zelfs met het antwoord, hem niet kan determineren. Ik blijf bij gele kamille steken en dat het dat niet is, wist ik al ...

De plant waarvan ik de naam niet wist vorig jaar (nu ook weer niet, maar nu kan ik spieken in Dagboek 2012) staat weer in bloei: walstro. Hij heeft zich wel fors uitgebreid en dat geeft te denken. Maar ... ongelofelijk mooi en moeilijk te fotograferen. 

Onvoorstelbaar mooie bloemen aan een sempervivum. Van sempervivum zijn zo veel soorten dat ik de namen niet weet. Meestal zijn de bloemen meer roze/vleeskleurig, deze, met dat beetje groen erin, vind ik heel subtiel.
4 juli In Zoeterwoude heeft de tuinman de bomen en struiken die ik kwijt wilde, weggehaald en/of afgezaagd. En een grote container vol groen afgevoerd. Hij komt terug voor de berk en een hoop ander werk, als hij weer voor de deur kan komen, De straat wordt er n.l. opgeknapt en het is dus zowel in huis, als in de tuin, als voor de deur één grote bende!

Het ergst in de tuin vond ik de vuilboom die erin stond. Er staan nog steeds een hoop zaailingen van trouwens, een cornus is het, een lelijk ding, dat makkelijk groeit, een soort struik-onkruid. Maar ergens ertussen stond blijkbaar een roos, een gele, erg aandoenlijk. Het zal met moeite kosten om die weg te halen, wellicht laat ik hem maar staan. Misschien dat een goede snoeibeurt wonderen teweegbrengt. 
Er stond ook nog een yucca tussen, N.B. met al een hoge bloeistengel. Ik vind een yucca niet lelijk zolang er geen stam verschijnt en het bladrozet op de grond ligt. Dan kun je er wel wat mee. Maar ik weet niet of de twee die hier in de tuin staan nog verplantbaar zijn. Ik heb een grijze hoek in de planning. 

30 juni Zoals eerder vermeld gaat het niet altijd goed tussen mij en thalictrum. Ik bestel steeds Talictrum delavayi, maar er komen altijd pluisjes aan i.p.v. bloemetjes,  wel aardig, maar wat minder. Ze zaaien zich een beetje uit en ik laat ze altijd staan. Waar zo'n megalelijke hebe stond, die Ko voor me heeft afgeknipt (w.s. leeft hij nog, het gedrocht) staat een thalictrum  met hele kleine gele pluisjes en dat is waanzinnig mooi met de Campanula persicifolia die er toevallig naast staat met ook nog een beetje Molinia aurea of zo, geel gras, dat zich ook mild uitzaait en overal mooi bij is. 

Het blad en de hoogte van thalictrum zijn op zich al de moeite waard.

Ik heb mijn eerste bollenlijst klaar. Die gaat naar Verberghe, want hij heeft bijna alles op de lijst en is heel betaalbaar. 

26 juni Ineens wolken vlinders, kleine vos, op de vele bloemen van de scabiosa. Nog een reden om de plant massaal te gebruiken!

Ik heb steeds pech met thalictrum. Ik krijg elke keer pluisjes i.p.v. de leuke paarse bloemetjes, witte pluisjes, paarse pluisjes en vandaag gingen aan een veelbelovende plant gele pluisjes open. 

Inmiddels staan er flink wat potten klaar om t.z.t. in Zoeterwoude te gaan gebruiken. Daaronder ook een thalictrum natuurlijk, ik blijf proberen!

DEZE SITE KRIJGT EEN ANDER ADRES: erna-midi.vijnberg.nl  Zonder www!!!
Omdat we naar Nederland zijn verhuisd en daarom ons Franse domein kwijtraken. Het is een beetje raar om het nog steeds 'midi' te laten heten, maar dat is nu eenmaal bekend. 
23 juni    Hierboven: detail van het talud.

 

Mijn trouwe hoya heeft dit jaar zelfs twee bloemknoppen. De voorste zit op dezelfde plek als die van vorig jaar. Voor de 3e dag regen. Zo is het wel weer genoeg.

21 juni Vandaag regen, als het niet eindeloos duurt kan het me nooit zo veel schelen. Goed voor de planten, ik heb er per slot van alles ingezet vorige week. 
Ik heb me bezig gehouden met het uitzoeken van een plantenlijst bij Directplant of Plantdirect, ze hebben prima planten en je hoeft niet te gaan zoeken. Bovendien redelijk betaalbaar, al zat ik zo aan de 500€. Een beetje struik is al gauw duur en als ik van die mini's aanschaf dan duurt het nog een paar jaar voor de tuin er een beetje uitziet!
20 juni Twee dagen in Zoeterwoude geweest, in het puin ...

We hebben tijdelijk een onderkomen op het Waardeiland in Leiden, zodat we niet elke dag heen en weer hoeven vanuit Voorthuizen. Daar zag ik iets fraais bloeien en ineens schoot me de naam weer te binnen: Kolkwitzia amabilis. In geen járen gezien. Het moet een heel oude struik zijn, die bovendien goed is verzorgd, erg mooi, maar het mooi is wel gauw voorbij.

In de tuin van 29 flink getrokken: weet ik hoeveel stinkende gouwe en andere zooi, klimop ingekort, tradescantia's aangevallen, maar daar zit het meeste nog in de grond, een eleagnus bijgeknipt en een Taxus. De tuin is ooit goed aangelegd, maar er moet een hoop onderhoud geschieden. Ik ga de tuinman, die Hans (de vorige, die werkt nu bij een bedrijf en is niet meer beschikbaar) me heeft aanbevolen. Hij heet Léon Berg. Grappig, Léon is de naam die Claire het liefst aan haar oudste zoon had gegeven, nu zijn 2e naam. 

Vandaag blijf ik hier en zit Ko daar, hij komt morgen weer terug voor een paar dagen broodnodige rust.

15 juni Zo, de eerste planten voor de a.s. tuin aangeschaft!!! 2x Bergenia 'Bressington White', met smal blad - en dan van hier meenemen die met dat olifantsoorblad - voor het binnentuintje. Want het hok van 2 bij 3 mag van de gemeente niet worden gesloten en gebruikt als computerhok, dus mag ik ermee aan de gang. Met alleen maar groenblijvers, spannend. Op de opruimtafel:
Kirengeshoma was gek genoeg voor de helft en tot mijn genoegen vond ik Alchemilla erypthopodia, heel klein, met bloemen die naar rood verkleuren, ik vind hem super. Met die gele molinia en zo. Tenslotte een campanula, met heel veel bloemen op korte steeltjes, heet Campanula addenda 'Blue Planet'. Ik had zoiets in Oegstgeest en heb hem daarna nooit meer gezien. 
 

De roos hierachter blijkt een wilde soort te zijn. Hij is wel erg groot en heeft bovendien veel dorens. W.s. ook veel bottels, eens even goed over nadenken! Hij hangt wel erg mooi over, er zou iets van een tafeltje onder moeten staan, maar ik ga me hier niet meer echt uitsloven.````

13 juni Hoe mooi kan een stukje met alleen maar blad zijn. Hier maclaya, klimhortensia en solidago in gezelschap van een soort conifeer of den, die ik niet ken. Maar internet biedt uitkomst: Cephalotaxus harringtonia. Heel mooi tegen de hardhouten schutting. De klimhortensia heeft voor het eerst één bloemscherm. 
Ook het talud, het eerste stuk tenminste is prachtig. Ik ben dol op de Scabiosa columbaria, die zich geweldig uitzaait en dicht tegen de grond groeiende rozetjes maakt, waaronder onkruid weinig kans heeft. Ik krijg er zaterdag nog een stel bij, voor de tweede helft, waar ik veel graspollen verwijderd heb. Daarnaast heeft zich een witte sysirynchium behoorlijk uitgezaaid, ik heb er vast Erigeron karvinskii in gepoot en dat komt dan ook vanzelf. 
Een rottig grasje heeft zich dit jaar in deze tuin gemanifesteerd en de flora zit in opslag en zie ik pas over weken, zo niet maanden terug. Het is rechtopgaand en ijl en staat bij voorkeur tussen planten die erop lijken, zoals de anjertjes die nu massaal bloeien. Heel goed kijken en pietsen.
11 juni Langzaam maar zeker raak ik door het zware werk heen. Ik heb de meeste pollen gras eruit. Alleen op het talud staat nog veel tussen lelietjes van dalen. Het best zou zijn om dat hele talud kaal te (laten) maken en opnieuw te beplanten, maar tuintechnisch gezien zou dat in de stijl van de rest van het talud moeten - met kleine frummeltjes en stenen, leuk om te zien en ongelofelijk bewerkelijk - maar niet mijn stijl. 
Stiekem moet ik bekennen, dat ik bloeiende zuring eigenlijk wel heel mooi vind. Temeer daar ze in twee kleuren komen, roodbruin en een soort subtiel groen/rozig. Maar het zijn veroverachtige types, lastig. 
Vandaag is de eerste en enige bloem opengegaan van Papaver 'Karina', toch iets meer zalm dan ik me herinnerde, wel heel mooi bij de allium, waarvan ik de naam nu even niet weet. 
8 juni De Iris 'Susan's Bliss', ooit van Rita gekregen, heb ik meegenomen naar hier. Erg mooi tussen de bloeiende bieslook. Er staat toevallig een goede digitalis in de buurt en ook de donkerbladige cotinus en id. hazelaar zorgen voor een leuk hoekje.
7 juni Ik had me voorgenomen om 2 à 3 pollen grijs gras te verwijderen per dag, maar waar ik vandaag aan begon waren er 4 bij elkaar. Dacht ik. Het waren er 8. Plus nog een half miljoen kleintjes. Die gaan er makkelijker uit als je eerst sproeit. 29° en in de zon nog warmer. Lekker dat wel, maar je moet er geen zwaar werk bij doen.
5 juni Het is geen goed idee om een bewerkelijk tuin te maken als je er niet dagelijks in de buurt bent. Ik ben begin april hier geweest: weinig tijd en bovendien koud, het was nog winter. In die paar weken is alles enorm gegroeid inclusief heel erg veel onkruid. Vandaag heb ik me bezig gehouden met het schoonmaken van een geplaveide cirkel aan de voorkant. Ko houdt niet van plantjes tussen de stenen, ik wel, maar ik probeer wel te ruimen omdat hij nu eenmaal ook zijn visie heeft. Ik ben zeker 6 uur bezig geweest voor hooguit 3 vierkante meter. 
Ook een turftuin is bepaald geen goed idee als je niet in de buurt bent en al helemaal niet als je een tuin met zuring hebt. Hoi, hoi, hoi turf, dacht die zuring en je krijgt het er nooit meer uit! Ik ben ook zo stom geweest om Festuca glauca te planten. Dat doet het geweldig: de hele tuin staat vol en helaas is dat niet goed voor het totaalbeeld. Honderden zaailingen heb ik er al uitgehaald en dat moet meestal met behulp van de onkruidkrabber, want het is erg droog. 
De oplossing voor het voorkomen van onkruid is dicht beplanten met dingen die het hier doen: kattenkruid b.v., scabiosa en Geranium marcrorrhizum. Gezien het huis te koop staat kan ik maar beter zorgen, dat het er in ieder geval leuk uitziet en dat doet het! Gelukkig is mijn volgende tuin maar iets van 100 vierkante meter!
Heel leuk: ik heb een zaailing gevonden van de gele ogentroost!!
Achter onze slaapkamer heb ik bijna 2 jaar geleden een zuilvormige lijsterbes gepoot, Sorbus 'Autumn Spire' of zo. Die bloeit nu, veel bloemen. De superieure corydalis van André zijn helemaal te gek: Corydalis decipiens 'Spinners'.

2 juni Wie dit dagboek regelmatig leest, inclusief belevenissen in Voorthuizen, weet, dat ik al jaren oorlog voer tegen de akeleien. Niet omdat ik niet van akeleien houd; grote, ruime akeleien met lange sporen vind ik prachtig, maar de tuin hier stond vol met van die propjes en de enige manier om er vanaf te komen is eerst al die propjes geen kans meer geven. 
Maar ja, er zij akeleien die dat in de gaten hebben gehad en eentje heeft zich verstopt achter de bak om het buitenwerk van de airco. Een ander is zo mooi van kleur en van model, laat maar staan.

NEDERLAND

Einde Frankrijk. Ik dacht de laatste foto's+ te hebben geplaatst maar buurman Cor wilde nog wel een wandelingetje en ik eigenlijk ook wel, na een dag hard werken. Bij zo'n ommetje valt er wel weer veel moois te bekijken. Alleen de omgeving al: in de verte een groot terrein, waar ze in het voorjaar aan het ploegen zijn geweest en nu staat het hele kolossale stuk beplant met aandoenlijke wijnstokjes, letterlijk stokjes, met een plukje groen blad erop. Leuk. Je moet heel goed kijken om het te zien.

Mariadistel, linksboven, en Ornithogalum narbonense rechts ervan; hiernaast een bremraap , we zagen er later nog twee. 

Deze heet Orobanche reticulata. Hij schijnt vrij algemeen te zijn, allicht dat we er 3 gezien hebben. Bremraap is een parasiet en deze leeft, zonder bladgroen, op de wortels van composieten, cirses, wat dat dan ook moge zijn. Ha, misschien distels.

 

Soms groeien uit oude, niet gerooide stammen nog wilde druiven en die zijn bijzonder fraai als ze bijna of net bloeien. De rode steeltjes doen 't  'm. Het ding hier rechtsboven kan ik helemaal niet thuisbrengen, geen idee wat het is. W.s. bijna vol kleine witte bloemetjes ... 
Tenslotte vond ik nog een bijna aan het eind van zijn of haar leven gekomen beervlinder. Die heeft felrode ondervleugels en een rood lijfje. In het echt ongeveer 3 cm. 
31 mei Op de valreep: blackstonia in bloei, in werkelijkheid wat kleiner. Rechts Bupleorum fruticosum bijna in bloei, een geweldig struik, die je helemaal tot de grond kunt afknippen als ie lelijk van vorm wordt. De bloemen zijn geelgroen en heel mooi in boeketten. Dag Midi!!

30 mei Het lijkt erop, dat morgen onze laatste dag hier gaat worden. Het voorjaar is allerberoerdst en ik heb weinig in de tuin gedaan. Bovendien moest ik plotseling nog 5 dagen naar Nederland ...

Misschien is er morgen wel zon en gaat hij nog open: Balckstonia perfoliata, een plant waar ik erg dol op ben. Eenjarig en je ziet hem weinig. Ik weet er een stel op een talud bij de kerk in Pierrerue, zie begin mei, maar vorig jaar stonden ze er niet (meer). In deze tuin is het de 3e keer dat ik hem heb, wel steeds op ongeveer dezelfde plek, tussen de rotsen tegenover het keukenraam. Misschien dat ik morgen nog een foto van de geopende bloem kan maken, anders eindigt hier het Franse deel van mijn tuindagboek.

Ik ga wel door met ervaringen in Voorthuizen: een snelle blik daar vorige week liet me weten dat de blauwe corydalissen van André er prachtig bijstaan! En dan komt er een helemaal nieuwe tuin in Zoeterwoude. Een lijstje van must-haves is al klaar.

8 mei  Er zat een vrouwtje bonte vliegenvanger in de dode amandel. Later, toen ik het kleine wandelingetje maakte door de vignes (wel 12 nachtegalen onderweg gehoord) zag ik nog een vliegenvanger, zonder wit, w.s. een grauwe, maar ik kon hem niet goed zien. Veel in bloei, m.n. Cistus monspeliensis, wat allium, een plukje byzantijnse gladiooltjes, Ornithogalum narbonense en zo. Ook veel vernield inmiddels; er zijn nu twee met auto begaanbare zijpaden, omgehaalde bomen en zo. Jammer. Zwartkop gehoord en, dacht ik, ook bijeneters.
De tuin waar ik in het voorjaar blad zag dat ik niet thuis kon brengen, totdat ik er een leliehaantje op zag zitten - zie 31 januari - had nu de lelies bijna in bloei, het blad vol vieze leliehaankinderen. De mevrouw was toevallig thuis - van haar kreeg ik ooit het mooie blauwe viooltje - met hond, grote blaf, klein hartje. Zij wil graag Susan's Bliss, niet vergeten!
7 mei  deze groeit gewoon in de stoep in de Rue des Fleurs hier. Je begrijpt niet hoe de plant zich in leven houdt, maar ieder jaar staan er weer grote plukken. Ik heb hem wel eens in de tuin geprobeerd, maar daar ging hij meteen ter ziele. Campanula porscharskyana of Campanula portenschlagiana (ik weet het verschil nooit) en ertussenin een jonge vijgenboom, zomaar uit het asfalt.

5 mei Niet vergeten wat van deze iris mee te nemen. 'Susan's Bliss', ooit van Rita gekregen. Een bijzonder fraai kleurtje tussen roze en lila in. 

O, wat leuk, er staat er weer een. Op de rechterfoto, maar misschien straks nog eenn foto als hij in bloei is: Blackstonia perfoliata -in het Nederlands zomerbitterling- is een eenjarig plantje, dat ik heel af en toe in de tuin heb. De laatste keer is al zeker 6 of 7 jaar geleden. Verder staan ze ergens in een berm, bij het kerkje van Pierrerue, maar vaak is het te droog voor behoorlijke bloei. Het plantje hier staat in het stukje tegenover het keukenraam en daar stond hij al eerder. Zou het zaad nu al die jaren hebben liggen wachten op gunstige tijden?

Op het schuine stukje onder het slaapkamerraam staat nu Cerinthe major atropurpurea te bloeien. Erg populair bij de bijen. Laat zich ook goed plukken. Het is een eenjarige plant, die behoorlijk wat zaad produceert, maar de bloemen zijn niet altijd zo mooi als op het plaatje rechts, genomen van planten op het talud van Mirjam's vroegere huis. Vaak is er kleurvariatie, want ik heb ooit een gele gehad en dat kun je nog altijd zien aan de nakomelingen van ooit. Zaad te koop bij Thompson & Morgan in Engeland.
De zaailingen komen als jonge planten de winter door. Heel bijzonder is, dat uit één zaad vaak 2 planten groeien.
4 mei  Le jour de bleu est arrivé heb ik net aan iemand geschreven. De heuvels zijn voorzien van een blauw waasje van de honderden bieslelies. Geweldig. Convolvulus sabatius is ook van start.

In de bermen allerlei grassen, de een al mooier dan de ander.

Convolvulus cneorum -links onder- bloeit, mooi, maar het is vrij snel voorbij. Er staat er ook een op het terrein, die krijgt nooit water, tenminste niet van mij. Homeria met de onbekende tweede naam bloeit ook nog steeds*) , al bijna 3 weken. Links in het hoekje Anomatheca laxa bijna altijd rood, maar deze witte heeft alleen een rood hartje. 

*) Homeria collina . Met dank aan Cor

3 mei  Het witte roosje boven staat nu helemaal in bloei en is erg mooi, maar het laat zich vandaag niet goed fotograferen: wind! 

In de zomerkeuken is een frelon bezig een nest te bouwen tegen het dak. Het is een kunstwerkje met binnenin een raat, maar het moet wel weg. Vind ik dan zielig voor het beest, dat er weet ik hoe lang mee bezig is geweest. Wespen wil niemand in de buurt en al helemaal niet van die hele grote! Hoewel deze soort niet agressief is en zich niet voedt met zoete limonade en zo, maar met insecten. Een nuttig beest, maar een baby schijnt de steek ervan niet te overleven.

De gierzwaluwen zijn terug.

29 april  Bij 'Paul Riquet' gisteren had iemand een roos op het buffet gezet. Een onwaarschijnlijk exemplaar, eerst dacht ik dat het nep was. Maar eigenlijk wel heel bijzonder en hij rook ook nog erg lekker.
26 april Linksonder: overal staat Vinca major te bloeien; Hier heten ze pervenches, in Nederland maagdenpalm. 
Daarnaast gewoon nieuw blad, van grote eenvoud, maar wat mooi. Carpinus?

In de grote grijze pot bloeien de laatste tulpen: Tulipa 'Honkytonk'; ik heb de inhoud van de pot aan iemand beloofd, 2 soorten tulpen en Erigeron karvinskii. De pot gaat met de verhuizers mee. 

 

Hieronder: 2 euphorbia's: E. characias  en E. serrata. De laatste staat overal in de bermen,erg mooi, maar nergens te koop. Er staan er een paar boven langs het laantje.

Links: een onbekende allium, misschien A. nigra.

Vanmorgen een hop gezien. Nog geen gierzwaluwen.

 

25 april Nog meer bloei: hiernaast ongeveer het allermooiste dat je hier kunt vinden: bieslelies, rechts. Alle boeken zijn ingepakt en ik kan de Latijnse naam niet meer oproepen. Maar later schiet ie me te binnen: Aphyllanthes monspeliensi.

En twee cistussoorten hieronder: de eerste weet ik niet meer zeker, misschien Cistus salvifoliu , en de tweede is, dacht ik Cistus ladanifer.

Vanmorgen heb ik de tuinkasten opgeruimd en de boel beneden verhuisklaar gemaakt. In een kannetje vond ik een boomkikkertje. Snoezig zijn ze, maar ze maken ontzettend veel lawaai!
Kort geleden had ik al een foto gemaakt, 's avonds, van een andere (of misschien dezelfde), waarvan ik dacht dat hij tegen de balkondeur moest zitten; de herrie was harder dan de TV. Maar hij zat wel een meter of 7 verderop tegen een muurtje. 
Je ziet ze bijna nooit, want ze hebben een fabelachtige schutkleur. Links is ongeveer ware grootte, zoals ik hem in het kannetje vond. Als hij zo op een blad zit zie je hem echt niet! 
Omdat ik wat restjes mest en kokosvezels had rondgestrooid, moest ik even de korrels wegsproeien en toen werd hij actief.
24 april Bij het prieeltje boven bloeit nu Rosa banksiae wit/enkel. Beeldschoon, vooral met het nieuwe rossige blad. Ze geuren ook een beetje en doet de gele niet. 

Ik kwam tijdens het werk een bijna volwassen empuse tegen. Dit soort bidsprinkhaan overwintert als larve en tijdens de paring, volgende maand, eet het wijfje haar partner - in tegenstelling tot andere bidsprinkhanen - niet op tijdens de daad. Sympathiek!

Later heb ik nog een minuut of 5 staan kijken naar de spelevlucht van een flambée, de gestreepte koninginnepage, wow! 

20 april Coronilla glauca op de foto hieronder, is een inheemse struik, die niet heel lang leeft, maar zich wel overal uitzaai en snel groeit. De bloemen ruiken heerlijk. De plantjes rechtsonder groeien gewoon tussen de rotsen, de kleinste is een rozemarijn van 5 cm hoog; met bloemen! 

19 april Hieronder een gedeelte van de Rosa banksiae dubbel/geel. Rechtsonder op de foto ervan een inheemse struik - Arbusier heet hij in het Frans - Arbutus unedo. Die heeft in het najaar bloemen en vruchten tegelijk en bovendien hoeft hij geen water. Rechts een soort gladiooltjes of zo, ik weet het niet zeker, want ik heb ze, als zaad, van iemand gekregen. Homeria van het een of ander. Ze staan links onder de Chaenomeles tegen de trap, en het worden er elk jaar meer.

De eerste bloem aan Cistus albidus, die zo heet omdat het blad grijswit en viltig is. Inheems. Hij bloeit voor het keukenraam. Een cistus leeft over het algemeen niet lang en een bloem houdt het ook maar één dag vol. Dit exemplaar is een kind van de plant die er eerder stond. Tijm bloeit nu overal. Na de bloei knippen houdt de planten in model.

Bosvogeltjes  zijn onopvallende orchideetjes. Ze bloeien dit jaar goed, een stuk of 8.

Hiernaast: het dingetje voor de metselbijtjes is bijna helemaal bezet. Vanaf vandaag schrijf ik het dagboek ook voor Dominique, die het straks van mij gaat overnemen.
18 april Dit bloeit op het ogenblik: bosvogeltjes  (op het terrein, vnl links van zwembad), Allium neapolitanum (onder olijf), blauwe phlox, o.a. bij allium, Rosa banksia dubbel/geel, Gynandriris sisyrinchium, direct vooraan tussen de blauwe convolulus. De gynandriris bloeit niet ieder jaar, maar zal zich t.z.t. uitbreiden. 

18 april In het voorjaar groeit hier - Frankrijk - een onkruid? Fumaria capreolata geheten. Het lijkt erg op corydalis en groeit verschrikkelijk hard. In het muurtje beneden kwam er een net in bloei toen we naar Nederland vertrokken en die was een meter of zo toen we weer terugkwamen na 2 weken. Dan haal ik hem er meestal uit, maar ik zet de bloemetjes in een vaasje, want ik vind ze schattig. Er bestaat ook een roze variant.

Achter staan in het niets rode freesia's. Ik heb geen idee waar ze vandaan komen, maar eens in de paar jaar vind ik ze ineens.

15 april Rustige reis gisteren. Een eindje voor Valence maakten we een stop in een tent waar we nog niet eerder waren geweest, een mooi verzorgd geheel. Er was zowel binnen als buiten een beplante muur, maar om de een of andere reden staan de foto's niet op het kaartje van Ko's toestel. Misschien vind ik ze nog. 27 potjes hoog, 28 lang. De meeste planten deden het goed, m.n. bergenia; die stond tenminste lustig te bloeien. Ook leriope zag ik en Geranium macrorrhizum met knoppen, maar Helleborus niger zag er beroerd uit. Aan een kant ontdekten we spuitmonden van een watergeefinstallatie. 
We zagen onderweg de temperatuur oplopen van 11° bij vertrek uit Nederland tot 25 in de buurt van Lyon. Vandaag is het 17 of zo. 
Op de keukentafel stond een beeldig boeketje anemoontjes. Van Anky! Ik heb lang nagedacht over wat het grijze spul is, dat zo mooi combineert met m.n. een witte bloem: eucalyptus!
13 april Het schiet nog niet echt op, maar het is wel een stuk beter dan tot nu toe. Morgen zou het 20° worden, maar dan zitten wij in de auto. Nog een keer naar het zuiden en dan nog een keer naar het noorden. Vakanties uitgezonderd. 

Vanmorgen zijn er hier mensen komen kijken, maar ik kon hen niet goed lezen. Geen tuinliefhebbers, leek me. Ik wil wel wat meenemen naar Zoeterwoude, zoals wat Iris cristata en van de spannende planten die ik van André heb. 
Ik heb vorig jaar het stukje bij de schuur gesloopt en daar stonden veel bosanemoontjes in. Ik heb de wortelstokjes hier en daar uitgeplant en ik zag de eerste open bloem in het strookje onder aan de schutting achter. Anemone nemorosa.

Het staat nog vol met (klein) onkruid. Veel muur en veel paardenbloemen verwijderd.

11 april Gisteren gingen we naar Nijkerk, want we krijgen het maar niet voor elkaar om de forenzenbelasting, die we hier verplicht zijn, te betalen en ik wil geen deurwaarder achter me aan. We wonen weliswaar in Nijkerk, maar dat is wel 12 km verderop. We hebben we het daarom altijd over Voorthuizen, waar we onze dagelijkse boodschappen halen. 

In het gemeentehuis stond een schitterend boeket op de balie, rozen, witte ornithogalum van het een of ander en eucharis. 
Straks heb ik weer vensterbanken. En eucharis. Een Zuid Amerikaans bolgewas bolgewas voor in de kamer, een beetje vochtige omgeving en dan bloeit hij soms wel 3 keer per jaar met bloemen, die op narcissen lijken en heerlijk ruiken. Eucharis grandiflora .

9 april Nederland. Krijg ik weer een andere tuin over 2 maanden!!! Weer in Zoeterwoude, vrij klein, gunstig wat zon betreft. Het grootste deel is opzij van ons toekomstig huis, op het zuiden. Daar staan al bruikbare helleborussen in en ik zag veel zaailingen. De bestrating is niet slecht, mogelijkerwijs hoef ik daar niets aan te doen. Voor staan 2 hibiscussen en daar vind ik niks aan, tenzij het toevallig heel mooi weer is, maar bij regen vind ik ze vies en kledderig. Voor op de hoek staat een berk en die wil ik weg, maar w.s. heb ik een vergunning van de gemeente nodig. Hij is al oud, van de oorspronkelijke 3 stammen zijn er al 2 weg.  De rest is berk en berk vreet nou eenmaal de hele tuin leeg en zaait zich ook nog fors uit. Mooi op andere plekken, dat wel. Hij staat in een kring van kinderhoofdjes en daar heb ik precies de goede pot voor.
Ook staan er wat leylandii's in, waarover ik mijn twijfels heb en een kronkelwilg kan meteen weg. Ik wil graag een krentenboom, liefst zo groot mogelijk, want ik wil hem nog wel zien bloeien, en ook graag een Rosa glauca. 
Bij de leuke dingen die er staan: een mooie, bonte Osmanthus goshiki (daar kan mooi een clematis - alpina? - overheen) en ik heb in de winter, toen we er gegluurd hebben, ceratostigma gezien, mooi zo! De foto's zijn er meer voor mijn eigen 'geheugen',  want zometeen weet ik niet meer precies hoe het was.

28 maart Er staat nu - Frankrijk - ineens van alles in bloei. Erg mooi is Teucrium fruticans, donkere bloem, soortnaam onbekend; goed bij de coronilla ernaast. In het muurtje beneden staat een reigersbek - Erodium pelargonifolium - zich uit te sloven. Erdoorheen een fumaria, lijkt op corydalis; lief, maar woest, wit met een donkerrood puntje. 
De tijm bloeit ook al (thymus vulgaris ): schattig, zo'n struikje op een onmogelijk plekje in de rotsen. De gelige helleborus heeft zich enorm uitgezaaid en nu ga je dat zien, leuk! Er staan massa's helleborussen te bloeien. Ook het zachtblauwe viooltje, ooit gekregen van een mevrouw uit het dorp hier, heeft zich flink uitgebreid. Stukje meenemen!!

26 maart Je vraagt je af waarom: alle Viburnum tinus bloeien dit jaar overdadig, ook die in het wild. Van de wilde zijn de bloemtrossen wat kleiner. De foto is van een struik die zich hier uitgezaaid heeft en die dus niet  ouder is dan 10 jaar. Hij bloeit eigenlijk voor het eerst en zit direct stampvol bloemen. Ook Chaenomeles moerloosii zit vol, alweer bijna uitgebloeid helaas, als ie net begint is ie op z'n mooist.

25 maart De twee veltheimia's zijn ongeveer uitgebloeid. Ze staan voor het raam van de serre en zjn in ieder geval niet mooi meer. Het gekke is dat de roze vol zaad zit en daar heb ik geen hand in gehad. De witte heb ik zorgvuldig met een penseeltje bestoven en daar zit niks aan ... rara. En product van kruising is w.s. minder sterk en/of productief.

Ze gaan een dezer dagen bij een vriendin logeren in afwachting van betere tijden. Die veltheimia's hebben al aardig wat logeerpartijtjes overleefd, maar nu gaan ze naar het buitenland. Van de witte wordt dat land nr 3. 

19 maart Ons huis is verkocht, na een aantal spannende dagen. Het is erg koud, ik ben nauwelijks buiten geweest. 
Maar vandaag is het lekker. Ranunculus ficaria 'Salmon's White' staat goed te bloeien. Jammer genoeg laten narcisjes het meestal na een paar jaar afweten, ik heb hier graag Narc. 'W.P. Milner' naast. Ook zijn de viooltjes uitgebreid. de witte is nu een plakkaat van 25cm en die zachtblauwe uit het dorp staan op veel plekken, maar nergens goed fotografeerbaar.
4 maart Soms begrijp ik mezelf niet. Een potje met (uiteraard) iets van bollen, maar zonder etiket, staat de hele winter in de serre. Ik dacht, dat het w.s. gele zephyranthes was, maar onverwacht (geen knop gezien) zit er een bloem in. Bellevalia? Ik vind er nu niet veel aan, dus w.s. in het verleden ook niet. Waarom heb ik ze dan in vredesnaam in een pot gestopt?
Ik heb in Nederland een helderblauwe bellevalia, heel klein, wel leuk. Nee, ik vergis me: geen bellevalia, maar brimeura. 

Een narcisje waar ik naar uitkeek, 'Spoirot,' aangeschaft in het najaar, blijkt in werkelijkheid 'Jack Snipe' te wezen. Nou is dat best een leuk narcisje, maar dat was niet de bedoeling. Op zichzelf niet heel erg, want ik krijg heus wel vervanging van de leverancier, maar ik moet wel weer een jaar wachten!

2 maart Heerlijk weer, met zon, zonder wind, bloesem, zingende vogeltjes, vlinders. 

Mijn oude buurvrouw - 87 - gaat een dezer dagen verhuizen. Ze is dol op tuinieren en ze is nu voordurend bezig allerlei planten in potten te zetten om ze mee te nemen naar het appartement dat haar dochter voor haar gevonden heeft in Béziers. Met een groot balkon. 

24 februari Het is koud, rond het vriespunt overdag en dat is uitzonderlijk hier, met behoorlijk wat wind en af en toe heel fijne vlokjes sneeuw. Niks voor mij, ik blijf lekker binnen. Ik heb een hekel aan winter, maar niet zo erg aan vorst en helemaal niet aan sneeuw, zolang het maar niet waait.

In de kamer bloeit nu de witte veltheimia en die is wat kleiner, maar o, wat mooi. Ik heb altijd een zwak gehad voor wit met groene puntjes, zoals het sneeuwklokje 'Viridiapice' en Fuchsia 'Hawkshead'. Ik had in Zoeterwoude een speciaal hoekje ervoor, met nog een verrukkelijk geurende kleine jasmijn, waarvan ik de naam nooit heb kunnen achterhalen en een onbekende, kleine conifeer met witte puntjes. Gelukkig hebben we de foto's nog ...

21 februari 'Ruby Giant' komt eraan en ik heb één maarts viooltje gezien. Voor vannacht verwacht men -3° en overmorgen nog 's ... Voor morgen stond er sneeuw geprogrammeerd, maar dat is weer geschrapt.
19 februari  Het is wel niet zulk lekker weer, toch maar even buiten kijken. Een helleborus zaailing, goed gelukt, wit, groot en roze sproetjes, heeft wel al bezoek van een hommeltje. In het muurtje staat een erodium van het een of ander uitbundig te bloeien. 
Tot mijn schrik zag ik ook gehate SAGINA tussen de tegels voor de garage. Iemand heeft hier eens, om tijdelijk te verzorgen, potten gestald en daar zat sagina in. Ik heb het wel direct verwijderd, maar blijkbaar te laat. Ik heb er vandaag wel 120 uitgehaald, sommige lagen echt al met de bloeiarmpjes gezellig over de stenen van kijk-mij-'s. De krengen staan altijd in voegen en meestal in moeilijke hoekjes. Ze stonden al halverwege de straat. Nou is dat vandaag of morgen mijn zorg niet meer, maar zolang ik hier nog woon wil ik hier niet ook nog eens sagina. 

Vandaag een merel gered, hoop ik. Het beest vloog tegen de ramen en bleef versuft liggen. Als ze niet meteen dood zijn zijn vogels vaak in shock. Je zet ze een tijdje veilig en donker, b.v. onder een donkere emmer, om bij te komen en met een beetje mazzel vliegen ze daarna weer gewoon weg. Deze vloog, na een tijdje onder een omgekeerde afvalton, in een boom en was daar tenminste voorlopig veilig, Een kwartiertje later was ze weg. 
Merels zijn hier schaars en ontzettend schuw. Soms hoor ik er een heel ver weg zingen en dan geniet ik. Ik verheug me nu al op de concerten in Voorthuizen, daar stikt het van de merels en die zijn niet schuw, ook nog 's.

17 februari Er is een moord gepleegd hier beneden, Ik vond deze veertjes en nog meer van hetzelfde type en ik heb geen idee welke vogel het leven heeft gelaten. Het moet een vrij groot beest geweest zijn.
Bij onze vrienden J&J bloeit de hamamelis, sneeuw of geen sneeuw. Deze is bijna 30 jaar oud en misschien 1.20. Hij groeit niet bepaald hard, maar hij bloeit ieder jaar fantastisch. 

In Voorthuizen is hij helaas doodgegaan, in Zoeterwoude, klei, doet hij het beter.

10 februari De veltheimia bloeit nu. De combinatie van schelproze en zachtgroen vind ik persoonlijk prachtig. 

Een kort bezoekje aam de tuin: Crocus 'Cream Beauty', stuk of 4; wat roze Helleborus orientalis; gele muscari, nog maar 3, ik had er ooit een heleboel; een tweede bloemetje aan de colchium en dat is goed nieuws; chaenomeles bijna in bloei, vol knoppen en de mimosa bloeit, voor het eerst echt heel rijk. Leuk!

 

8 februari We hadden gisteren kijkers, al hebben we ze zelf niet gezien en weten we ook verder niks. Maar als een van de makelaars opbelt met de aankondiging van een bezichtiging wordt het huis even opgeruimd en zet ik ergens bloemen neer als het kan. 

Dit keer had ik wat Viburnum Tinus in een beker die ik ooit bij de Emmaüs - soort van armoedige kringloopwinkel - heb gekocht. Prachtig vind ik die beker en ik heb nog altijd spijt dat ik de tweede, die ze hadden, niet ook heb meegenomen. Ik mag graag bloemen in twee dezelfde vaasjes zetten. Of in een combinatie van bij elkaar passende vazen. 
Dit is maar gewoon een beker of zo, maar prachtig glazuur en hij kostte me hoogstens 50 cent.

6 februari In oktober of zo heb ik de veltheimia's weer tot leven gewekt. Veltheimia capensis is een dankbaar bolgewas voor in de kamer. Ik heb twee soorten, een gewone, die zachtroze bloeit en de andere heeft crème bloemen. Die doet het trouwens minder goed. 
In december heb ik ze bij een vriendin gebracht omdat we naar Nederland gingen, toen zaten de knoppen er al zichtbaar in. We zijn nu 2 maanden later en ze bloeien nog steeds niet, maar wel bijna. Het gaat er langzaam aan toe bij die veltheimia's, maar de bloei duurt ook lang.

Een van de aardigste eigenschappen van deze plant is het verschijnsel, dat je aan de 'tonus' van het blad kunt voelen of hij water nodig heeft. 
Een oudere bol krijgt zijscheuten en die kun je er voorzichtig afhalen en oppotten; een vrij eenvoudige manier van vermeerderen. Aanbevolen!

Als ik weer in Nederland woon wil ik graag weer een eucharis. Daar is het hier te droog voor. In de Nassaulaan waar ik brede vensterbanken had en ik de plant makkelijk op een schotel boven een platte bak met water kon zetten, omdat hij vochtige lucht lekker vindt,had ik hem soms wel 3x per jaar in bloei. Een rode vallota is een tweede wens.

5 februari Na de mooie dagen vorige week nu weer gebulder. O, wat haat ik dit weer, al is het niet koud en schijnt de zon. De mimosa is iets verder en tot mijn verbazing bloeit de dubbele helleborus met veel bloemen dit jaar. Ik denk erover om hem uit te graven als hij uitgebloeid is: wel iets om mee naar een toekomstige andere tuin te nemen. Als het er ooit van komt ...
31 januari Nog zo'n heerlijke dag, zij het met iets meer wind, maar ook nog iets warmer. De eerste vlinder kwam langs, de roodborstjes zingen, de deuren staan open, van dattum. Hieronder nog een foto van de Helleborus niger bij mijn buurvrouw. 
Langs de weg: een close-up van Viburnum tinus en een flinke bos Iris unguicularis. De laatste stonden een beetje in de schaduw. Gewone irissen, op een zonnig talud, ook al flink in knop! En tenslotte een bos groen, die ik niet zo snel thuis kon brengen, totdat ik het torretje erop zag wandelen. Een beestje waarvan je de kriebels krijgt, want de kinderen van dit vraatzuchtige torretje zijn ongelofelijke viezeriken: ze bedekken zich met hun eigen poep. Smeerlapperij van het beruchte Leliehaantje. Die bladeren waren wel wat fors voor lelies en van de meeste lelies is nog niets te zien. Leliehaantjes zie ik hier trouwens bijna nooit. De plant kan ik niet benoemen, ik ga nog wel eens kijken.

30 januari Wat een heerlijk weer, twee weken geleden sneeuw, vandaag puur voorjaar. Gele krokussen - ik weet niet welke het zijn - een beetje verstopt onder Viburnum "Tinus'. Tinus is inheems en zaait zich overal uit. Acacia rubra - de mimosa hieronder - zit stampvol knoppen, ik hoop dat het dit jaar wat wordt. Vaak gaan de knoppen/bloemen teloor in een hevige storm. 
29 januari Heerlijk weer vandaag; morgen en over- verwacht men 19°. Er valt wel weer wat te zien. Colchium hungaricum wijd open. 4 bloemen aan Iris unguicularis. Langzaam, maar zeker worden dat er meer. Veel bloemen aan Lonicera fragrantissima. Dat is een behoorlijk grote struik geworden, die het blijkbaar goed doet in dit klimaat. Met enige moeite - ik laat het liefst alles met rust - heb ik er een heel klein takje afgehaald om er af en toe mijn neus in te kunnen steken, wat een zalig geurtje. Die ga ik in Nederland ook proberen, helemaal te gek.
28 januari Ik had nog twee amarylissen over van vorig jaar, maar vanmorgen heb ik ze allebei weggegooid: virus erin. Nu heb ik er niet één meer, maar t.z.t. begin ik in Nederland wel weer opnieuw, als ik tenminste een huis krijg met een behoorlijke overwinterplek. Dat huis in Zoeterwoude zou ideaal zijn: een hele zolderverdieping met licht en vorstvrij. En er stond ceratostigma in de tuin, waar vind je dat nou.

Ik heb niet veel bollen meer over: de meeste oxalissen zijn naar André gegaan, alleen O. massoniana en O. versicolor heb ik nog en natuurlijk O. lasiandra. Verder heb ik die mini-amarylisjes, ik kan even niet op de naam komen: 'Rainlilies' maar dan de rode (volgende dag: rhodophilea). Leucojum nicaense en wat van die dingen die snel en kort bloeien, maar de naam is nu ook even weg. Leve de oude dag! (volgende dag: habranthus). Een stuk of  10, 12 potten, verder alles weg of leeg. Nu nog een koper, ik word er een beetje mismoedig van.

25 januari In een van de trogjes staat een soort levend steentje te bloeien. De naam kan ik niet onthouden, maar misschien kom ik hem nog wel ergens tegen. Het verbaast me, dat het ding nu bloemen heeft, want er vliegt niet veel rond om voor bestuiving te zorgen. Op de foto 2 keer zo groot.
24 januari Behoorlijk koud, maar wel zonnig. Gauw even een rondje tuin, kijken of er wat gebeurt. Ja, ik ontdek een piepklein bloemetje aan Colchium hungaricum die er trouw ieder jaar één produceert, zó klein dat je het makkelijk over het hoofd ziet. Schattig met blauwe meeldraden, dat wel. Op de foto 2x zo groot!
Ik verbaas me over de grote hoeveelheid fris groen blad van een tulp: het is - geloof ik - Tulipa humilis . Ik kan het niet vinden via internet, dus ik heb een specialist gevraagd naar de naam. Deze soort vermeerdert zich via een wortelstok, produceert heel veel mooi glimmend blad in een tijd, dat je van andere tulpen nog amper iets ziet, maar zelden een bloem en die boem is nauwelijks het bekijken waard. Bijzonder, dat wel. 
Nee, het is Tulipa saxatilis en die bloeit maar zelden, de bol moet groot genoeg zijn. De informatie komt van Rita van der Zalm, mijn dank aan haar. 

19 januari De sneeuw is weer weg. Het is nu net zo grauw en nat als het al die weken in Nederland was en de beloofde 13° graden werden er maar 5. Twee Marokkaanse narcisjes beneden, ik had er niet meer op gerekend. Geen geschikt weer voor foto's. De mimosa is gelukkig niet geknapt.
17 januari Het heeft gisteren de hele dag gesneeuwd, voor het eerst dat wij dat overdag meemaakten. Wel is er een paar jaar geleden een keer 's nachts een flink pak gevallen, half maart!

De Australische mimosa langs de weg, Acacia rubida, gezaaid op 22/2/06 en opgekomen op 4/3/06 (leuk hè, dat je dat van je boom precies weet?) heeft het zwaar met de sneeuw. Cor had hem onderaan al een keer vastgezet in de rotsen, degelijk met leer en een ijzeren draad; wij hebben hem gisteren opnieuw opgehesen, dit keer met een panty en een stuk elektriciteitskabel. Bovendien heb ik gisteren een keer of 4 de sneeuw eraf geschud met een stok, maar hij is nog steeds erg krom. Vol knoppen en zwaar! Ik hoop dat het weer goed komt.

16 januari Zo, het sneeuwt hier. Nog niet heel overtuigend en met nog weinig blijvend wit. 

Een Viburnum tinus, die zich in onze eerste jaren hier heeft uitgezaaid onder ons slaapkamerraam gaat voor het eerst bloeien en zij zit al direct helemaal vol knoppen. 

15 januari Het is koud, met regen en wind. Af en toe ga ik wel even kijken of er iets gebeurt. Narcis romieuxii laat afweten dit jaar, jammer. Ik denk ook, dat ook de amandelboom dood is. 
Dikke knoppen in diverse helleborussen/hellebori? en in de gele muscari. 

Ook een verrassing: een bloem, nog niet eerder vertoond, in een bergenia die ergens in een hoekje nooit veel doet, maar ook niet in de weg staat. In Nederland gebruik ik ze graag, bergenia's, om hun decoratieve blad.

10 januari Het is vanmiddag 12° met wat zon hier in Frankrijk, best lekker. Bij le Castellou, waar wij ooit onze eerste weken in Pierrerue doorgebracht hebben, staat de Japanse kwee alweer in bloei. Hij is altijd een week of 6 eerder dan de mijne. 
4 januari Nederland. Het was een graad of 10 vandaag, vrijwel geen wind, vochtig, een beetje saai. Een uurtje wieden? Waarom niet. Een paar metertjes muur, veel gras en uiteraard zuring. Je hebt zo weer een emmer vol, maar ook vrij snel heel koude handen. 
Toen ik weer naar binnen ging hoorde ik, ver weg? of zachtjes oefenend voor het komend seizoen? een merel zingen, wow!

naar boven