Dagboek 2014 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap     Index


Ik ben begonnen met een afdeling DIEREN. Via de homepage kun je er komen. Er is een stuk gedaan over bidsprinkhanen en over katten en er komt nog van alles tussenin ... 
5 oktober: ongeveer klaar.
24 december  Het was redelijk lekker vanmiddag, dus heb ik even wat opgeruimd. Hier en daar een helleborus in bloei of bijna. Sneeuwklokjes - G. elwesii - komen eraan. Bloemetjes aan Lonicera fragrantissima. Altijd wat te beleven in de tuin. 

Aan de Bernardkade in Leiderdorp staan enorme bomen, waarvan ik steeds niet wist wat het zijn. Ik ben erachter, het zijn een soort elzen, want de 'propjes' zijn onmiskenbaar. Misschien Alnus imperialis? Nee, die wordt niet zo hoog. Verder zoeken. 
Van de platsoenendienst in Leiderdorp vandaag, 6/1/2015, antwoord: Alnus glutinosa lanciniata

 16 december  De schutting is vervangen. Anderhalve dag werk voor Léon, samen met Ko. Hij moet nog een beetje grijzer worden, de schutting, bedoel ik. Iets hoger dan de vorige, mooi zo. 

De bamboe tegenover de keuken, Ziou, is ineens half geel. We hebben wat nachtvorst gehad.

 

9 december  In 'de Bosrand' vind je vaak heel mooi aardewerk. Ik ben weg van deze vaas, subtiel roze en groen, craquelé.  Overdag zie je het niet goed met tegenlicht, maar 's avonds is ie beeldig met de laatste 2 witte amaryllisbloemen. 

Wolluizen zijn toch niet heel makkelijk weg te krijgen. Ik dacht ze kwijt te zijn, nadat ik de bloeitak van de oranje streepjesorchidee had afgeknipt. Maar als ik 's morgens speur zie ik nog steeds superkleine beestjes op een nieuwe bloeitak rennen, kleiner dan 1/10 mm en heel snel ... 

7 december  Vorige week was het heel koud en ben ik amper buiten geweest, gisteren zon en snel even kijken, maar geen nieuws.
Ik krijg bijna geen vogels in de tuin. Er hangen vetbollen en pindaslingers, er is een speciale pot pindakaas voor vogels in het binnentuintje, maar blijkbaar vinden ze het niet veilig genoeg. Af en toe komt er wel wat langs, een Vlaamse gaai op de pinda's, kauwen voor de broodkruimels, een enkele Turkse tortel. Vanmorgen was er een heggemusje, ik blij: met een levende mus!
1 december  Ik heb niet eerder een bladstek geprobeerd, dacht ik. Het is wonderlijk om te zien hoe het groeit. Inmiddels heb ik ook bijna zaad aan de chirita. T.z.t. ook proberen. Het plantje heb ik nooit meer te koop gezien.

Na de behandeling met een dikke krant etc (20/11) ziet de plant er nu erg goed uit, maar er zitten geen nieuwe knoppen in. Een beetje rust kan geen kwaad, toch?

 

25 november  Phanelopsis met streepjes heeft nog steeds wolluis. Ik wil niet spuiten met vergif, gebruik een wattenstokje, maar dat is toch niet efficiënt genoeg. Als de bloemen klaar zijn, dan kan die stengel eraf en hoop ik dat het probleem verholpen is. De nieuwe bloeistengel kan ik wel luisvrij houden. Denk ik. Hoop ik ...
Plectranthus onbekend bloeit weer, voor de 2e keer dit jaar. Schattig. En tot mijn groot genoegen begint er iets te groeien aan de bladstek van chiritis. 

24 november  Gisteren was ik bij Anne in Groenlo. Zij is een tuinierster van de bovenste plank en heeft de mooiste tuin die ik ken. Het was ook nog zalig weer (de warmste 23 november ooit, las ik vandaag in de krant). Wat wil je nog meer! 

Behalve de tuin hebben we nog gezellig thee gedronken en bijgekletst over wat we allebei hadden meegemaakt dit jaar. En dat was nogal niet wat ... Altijd fijn om haar te zien.

Dahlia imperialis in bloei!! 3 meter hoog. De eerste keer gezien in Zimbabwe, waar je er onderdoor liep bij een hotel. Nog een keertje bij Gill in Frankrijk, daar groeide hij over een muur heen, in Caunes, Minervois. Hier in Nederland komt het zelden tot bloeien. De stengels zijn bijna zo dik als een arm en t.z.t. moet ze ze afzagen! 

Hieronder: besjes aan Ampelopsis glandulosa en als gevolg van het warme najaar: de zaden ontkiemen al in een zaadbol aan monarda.

20 november  Om de dag krijgen planten in de kamer een behandeling. De orchideeën besproei ik met regenwater op kamertemperatuur, bladbegonia en chirita krijgen een lauw voetbad. 
De witte orchidee heb ik als een van de eerste kamerplanten aangeschaft voor dit huis. In de keuken is er een vensterbankje waar geen zon komt. Maar toen de eerste bloei - na maanden - voorbij was kwamen er geen nieuwe bloemen. Later kreeg ik nog een roze cadeau en nog later een gestreepte, waar een liefdevol huis voor werd gezocht ...
De streepjes was voorzien van een flinke kolonie wolluis: wolluis verwijderen, vertroetelen met sproeien en zo (wolluis = te droog), in afzondering  in het keukenraam, steeds uit de zon zetten en hup daar kwamen de bloemen alweer. Toen de witte ook maar eens wat meer water gegeven: ja hoor: bloeistengel en ook de roze bloeit vandaag of morgen opnieuw. Phanaelopsis is geen moeilijke plant en je hebt er heel lang plezier van.

De chirita, het schattige plantje uit de familie van het Kaaps viooltje, heeft de hele tijd gebloeid, maar kreeg wel steeds kleinere bloemetjes en slap blad. Die heb ik uit haar plastic potje gehaald en op een dikke krant gezet, net zo lang verplaatsend tot de plekken in het papier droger werden. Toen in een ruimere pot van aardenwerk gezet. Het gaat nu beter met haar. Het is me nog niet gelukt om bladstekken te maken, maar er zit geloof ik wel zaad in. Ik heb de plantjes nooit meer te koop gezien. 

Andere planten zijn in rust en staan op zolder (zelden water), op de logeerkamer (af en toe water) of nog buiten. De veltheimia's heb ik een maand geleden naar beneden gehaald en opnieuw gepot; twee hebben nu een flink rozet blad, de 3e heeft niet goed gereageerd op de behandeling met insecticide. Daar zat vorig jaar ook flink wat wolluis in. 
Waar ik nog geen succes mee heb is eucharis. Blad zat, maar geen bloemen. Een jaar of 15 geleden had ik ze op 72, vorige huis hier, drie keer per jaar in bloei. Ik weet niet waarom het niet lukt. Geef 's even geen water, pesten mag wel eens helpen!
Oxalis massoniana heeft vorig jaar niet gebloeid, dit jaar wel, maar niet heel uitbundig. O. versicolor vorig jaar wel en dit jaar niet. Altijd wat met die planten!

17 november  Helaas hebben vogeltjes tot nu toe nog altijd weinig belangstelling voor onze tuin, ondanks aanbod van voedsel. In oktober kwam een duifje af en toe snoepen van een vetbol, maar dat is alweer 'n tijdje terug. Zoals aan de vetbol is te zien.

Alleen kauwen komen met enige regelmaat broodkruimels pikken bij de keuken. 

15 november  Er zit een minislakje op het raam. Mijn eerste ingeving is om het onmiddellijk uit de weg te gaan ruimen. Maar als ik goed kijk is het eigenlijk zo'n prachtig diertje, dat ik maar liever een foto maak! Als ie groot is breng ik hem wel ergens anders heen. 

9 november Deze is een beetje in de war. Speenkruid in november, haha! 

Hij heet Ranunculus ficaria 'Salmon's White' en nergens meer te koop. Meeverhuisd naar Frankrijk en weer terug. Zuinig op zijn!

7 november  Mooie kale bomen zo hier en daar, maar ook nog kleur genoeg. B.v. het roosje dat ik in juli kocht bloeit, Rosa 'Rambling Rosie' - het was indertijd klaar en heeft w.s. eerst lekker wortels gemaakt - en in een tuin ergens zag ik een mooie Callicarpa bodinieri 'Profusion'. Behalve nu eventjes vind ik het trouwens geen mooie struik.
5 november  De krentenboom is al helemaal kaal. De liquidambar, aangeschaft om m.n. zijn fraaie herfstkleur, ziet wat vreemd uit in een combinatie van zwart (donkergroen) en geel. Hij is niet bepaald flink gegroeid dit jaar, 5 -7 cm?

Bij het ziekenhuis in Leiderdorp zagen we maandag leuke, vrij kleine bomen, die ik geen naam kan geven en die waren nog gewoon groen. Er zijn daar meer bomen waar ik graag eens een foto van zou maken: op plekken waar je moeilijk kunt stoppen met de auto! 

 

 

No time like now: vanmiddag ben ik gaan kijken, Ko wilde me best afzetten daar, toen hij ging bridgen. De bomen bij het ziekenhuis zijn, zeker weten, elzen. W. s. een soort Japanse els of Alnus spaethii.  Daarvan wordt expliciet vermeld dat hij lang groen blijft! Maar in ieder geval duidelijk als els herkenbaar aan de 'proppen' en de a.s. katjes. Ze hebben een heel aantrekkelijke vorm. Vermoeden bevestigd op 6/1/2015

 

Langs de Persant Snoepweg, moest ik aan de overkant fotograferen, waardoor het silhouet iets minder interessant is. Sprookjesbomen als uit een boek van Arthur Rackham. Geen idee wat het zijn, ik heb een mailtje gestuurd naar het gemeentehuis met verzoek om inlichtingen.

Ook hiervan op 6 januari de naam gekregen: Fraxinus excelsior pendula. Met dank aan Emiel Hilgersom.

4 november  Ik vind het uitzicht uit het raam van de keuken nog altijd leuk. De paarse kaarsen van Salvia farinacea, de donkere, die ik moet stekken als er nachtvorst op komst is; aan de overkant van de stenen mooie bladvormen bij elkaar. 

Ik ben enorm blij met mijn tuintje hier!

28 oktober Leon tuinman is er vandaag. Hij kwam nogal laat, want hij had eerst een koe van zijn vader uit het water moeten halen! Uit de Vliet. 

Leon is fantastisch voor de karweien die ik niet kan: hij heeft de malus uitgespit (en daarbij een pijp geraakt, dus hij is nu pijp en kit halen), de vlinderstruik en grassen eruit en verplant als nodig e.d. Leon is niet van de plantjes: arme goulymii! 

Als de pijp gerepareerd is kan de michaelia erin en de dahlia zet ik waar stipa is verwijderd. Verder zal ik wel het e.e.a. moeten opruimen, maar dat kan wel wachten tot vanmiddag als de zon tevoorschijn komt.

27 oktober  Onze buren in Voorthuizen gingen begin deze maand weer naar huis in Z. Afrika. Zonde om hun orchidee weg te gooien. Ik kreeg hem onder mijn hoede. Eerst de wolluizen in/met de laatste bloemen er maar eens af. Dan een beetje vertroetelen met sproeien en zo. Kijk, daar is alweer een nieuwe bloem, prachtig tegen de ochtendzon en de herfstige pluimen van stipa buiten. Een nieuwe tak met knoppen is alweer ruim 20 cm. In nog geen 4 weken tijd.

Orchideeën lijken chique en exotisch, maar zijn eigenlijk heel makkelijk. Dit soort tenminste. Met regelmatig sproeien en verder weinig regenwater doen ze het vaak prima. Phanaelopsis

21 oktober  Af en toe komt Léon tuinman hier iets doen. Ik heb hem per e-mail gevraagd of hij een paar dingen in de tuin wil doen als hij tijd heeft: de vlinderstruik heelhuids eruit, de appel?mispel? bij de keuken slopen, plantgat voor de michaelia maken, michaelia erin, wat herfstanemonen en de grote stipa bij de keuken weg, zo mogelijk intact, zodat ik er anderen nog een plezier mee kan doen. 
Léon is een man van niet veel woorden. 'Ik zou dinsdag 28 oktober graag komen.' 'Heel mooi, hoe laat?' mail ik terug. '8u goed?' krijg ik als antwoord. 'Ja' is dan voldoende. Lachen! 
20 oktober  In de tuin is er nog hier en daar een aster of een herfstkrokus in bloei, maar het loopt op z'n eindje.Tegenover de keuken wel weer een mooie combinatie van blad: v.l.n.r. blad van blauwe corydalis, donkerbladige ajuga en een heuchera (Heuchera 'Glitter'). Geen bloemen, wel prachtig.
14 oktober  Tegenover de keuken staat nog een onbekende aster. Deze is roze met een geel hart en ongeveer 1 meter hoog. Hij staat verkeerd, want spodiopogon staat ervoor en die is hoger. Straks verplanten allebei.
Corydalis 'Spinners' staat nog steeds in bloei, al zeker 6 maanden. Die voelt zich hier in de tuin wat je noemt 'op zijn plek'. 

13 oktober  Het is niet zo gek, dat ik de aster bij de keuken eerst wit en toen lichtroze noemde. Hij weet het zelf ook niet helemaal ...
Noortje gaf me de tip om ook bij het fotograferen van witte bloemen iets te onderbelichten. Misschien wel een goed idee, ik heb het bij de foto van C. goulymii rechts geprobeerd. Nu nog een keer bij iets kleins proberen. W.s. is het wachten op het eerste sneeuwklokje! Over 2 maanden.
10 oktober  Wij zitten hier in 7 à 8, in Voorthuizen was het eerder 7, kouder. C. matthewii komt uit zone 6, nog kouder, en heeft behoefte aan een warme droge zomer, maar niet helemaal zonder water.

.CA = Canada

9 oktober  De eerste witte goulymii - Crocus goulymii 'Mani White' - en zoals altijd kost het me veel moeite een scherpe foto te maken. Van de 7 probeersels is er maar één goed. Waarom is dat toch met foto's van witte bloemen? 
Vorig jaar heb ik Crocus mathewii in de tuin gezet, maar het plekje is inmiddels onder de planten verdwenen. Die had ik daar al een beetje opzij geschoven, maar vandaag ben ik toch maar eens beter gaan kijken. Ja, ze stonden er, maar wel een beetje armoedige sprietjes. Die heb ik opgegraven (goede bolletjes eronder) en voorzichtig in een mooi potje gezet. Ik moet er een andere plek voor vinden. 
Gezien één enkel bolletje (bij Nijssen) 17,50€ kost *) moet ik er erg zuinig op zijn, vind ik. Ik heb er wel een stuk of 10, rijk bezit!! Ze zijn toch in de loop der tijden behoorlijk vermeerderd, want ik ben met 2 begonnen. 
*) Bij Pacific Rim Native Plant Nursery ergens met code .CA, geen idee waar dat is, kost 1 bolletje 32$ ...
8 oktober  De bamboe in het binnentuintje is, als ik achter de computer zit en naar buiten kijk, waarbij Ko meestal naast me aan zijn computer zit, al boven zijn hoofd gegroeid. 

Ik heb veel plezier in mühlenbeckia, die de bovenkant van de houten wand al lang bereikt heeft in die paar maanden. Ik zie het nooit ergens in een tuin en het is toch zo elegant. En makkelijk. 
Bij de Bosrand kocht ik plantjes voor 1,39€,  daar hoef je het ook al niet voor te laten. Ook in de houtwal is het al een cm of 80 hoog.   

Muhlenbeckia axillaris .

De 'opgeblazen' bruine kikker - 6/10 - vond ik dood op een steen. De groene heb ik niet meer gezien.

7 oktober  Wat een massa vrolijkheid. W.s. Dahlia 'Bishop's Children'. Wat een leuke naam, als je bedenkt dat de eerste? dahlia met donker blad en felrode bloemen, die een jaar of 15? geleden populair werd 'Bishop of Llandaff' heet, maar die kreeg al in 1928 een prijs bij de RHS ... Misschien was de tuinmode wel rood, 15 jaar geleden. 

Ik heb deze vorig jaar in een potje gekocht bij Ranzijn. Thuis in een wat grotere pot gezet en voor de winter de knol in de tuin, aan de gevel, waar het droog en warm is. Een winter van niks en kijk eens wat een leuke dahlia. Ga ik deze winter de truc met het plaatje piepschuim proberen!

6 oktober  Ko heeft zich een week lang intensief bezig gehouden met het maken van een index. Als het goed is kun je daarop een plant aanklikken en kom je automatisch op de plek waar ik er iets over geschreven heb.
De Engelse afdeling is verwijderd, ik geloof niet dat er ooit iemand keek. 
Ik ben begonnen met oude stukken, over bomen/heester, vaste planten e.d door te nemen en kom uiteraard weer veel fouten tegen. En veel heel slechte foto's! Wat zijn er in Frankrijk enorm veel planten doodgegaan in de loop der tijden. Daar heb ik in Zoeterwoude nauwelijks last van. Hier is het probleem eerder: het wordt te groot of te veel, wat doe ik ermee? 

Ik kon de groene kikker gisteren niet vinden. (Zaterdag was er open-huizen-dag en waren we de hele dag in Voorthuizen, stralend weer en dan is het niet zo vervelend om de tuin te doen, ook al heb ik er niks meer mee. En zowaar een kijker ...)
Maar een van de 'bruine' kikkers, een geelgroen exemplaar, zag er heel opgeblazen uit, niet goed. Zou een bruine een groene als prooi zien? 

5 oktober  Helleborus 'Rooie Annie' bloeit zowat. Niet met één toevalige tak, maar er zitten 3 bloemstelen in. En een hele massa luizen ... Hij heet trouwens 'Red Annie'.
Ineens hebben asters mijn volledige belangstelling. Langzaam gegroeid, door de fraaie aster, die in Voorthuizen door de schutting heen kwam vanuit de tuin van Anke en Leo. Misschien A. vasterival, maar het kan nog steeds iets anders zijn, geler hartje. Professor Anton Kippenberg heeft nu een vrijwel gesloten bloeiende bovenkant, bijna ordinair. 
De rommelige aster bij de keuken is toch eerder lichtroze dan wit, héél lichtroze dat wel. Erg leuk! Ik ga nog 's zoeken of ik te weten kan komen hoe ie heet. 
Ja hoor, boek, van ene Paul Picton. Via amazon.de 2e hands voor maar 79cent + 3€  verzendkosten.  
4 oktober  De vrijer van dochter 1 is boomkweker. Hij kweekt prachtige bomen voor mensen met veel geld.  We waren er vandaag, je kijkt je ogen uit. Erg mooie vormen vooral. Prachtig gesnoeide/geleide? carpinus & taxus. Bij het ontvangstgedeelte vrolijke, ouderwetse O.I. kers in grote bakken.


De taxus hieronder kon ik niet thuisbrengen, hij heeft veel breder blad dan de gewone, maar niet zo gedrongen als cephalotaxus. Bij zijn huis een simpele eenjarige lobelia, maar wat een geweldige kleur. Stond gewoon ergens tussen terras en tegels te bloeien. Het is notabene 4  oktober!! Wel warm en zonnig.

3 oktober  's Middags een distelvlinder in de tuin, op Verbena bonariense. Spodiopogon bloeit prachtig. Het groene kikkertje zit ontspannen op de rand van het vijvertje alsof hij er al jaren woont.

Om op te zoeken hoe de soort heet, knipte ik een stukje van het gras - Arundo donax - af en deed het afgeknipte stukje in een vaasje met een per ongeluk afgeknipt astertje. 10 dagen later: worteltjes. Ik wist niet dat gras dat deed.
De ochtend van deze schitterende dag begon met zo'n mooie, stille herfstmorgen met een beetje mist. De hele tuin is versierd met spinnenwebben. Ik tel er 21 in de taxus tegenover de keuken. 

Rechtsonder een web van een hangmatspin in Clematis montana.

Het is nog maar een kleintje, foto ware grootte, maar o wat is ie leuk. Helemaal te gek! Ik hoop dat ie blijft.
2 oktober   Nog wat bollen van Pottertons in de post. Crocus kotschyanus ssp kotschyanus (spannend zo'n toevoeging, maar eigenlijk weet ik niet wat ermee bedoeld wordt), geplant aan de voet van Clematis Zorro I am Red Robin, ook al zo'n eigenaardige naam. Red Robin gaat het denk ik niet redden. 
Daar een zooi van die vervloekte Italiaanse aronskelk proberen te verwijderen. Dat gaat trouwens maar moeizaam. Ik heb het hele seizoen behoorlijk consciëntieus de bladeren verwijderd en zo veel mogelijk knollen, maar het heeft niet echt gewerkt, geloof ik. Een paar van de herfstkrokussen staan nu bij de astrantia in de voortuin. 

Witte krokussen met streepjes aan de buitenkant voor het voorjaar, C. versicolor picturatus, aan gene zijde van de grote, grijze pot in de ring en Epipactis gigantea, een beetje vreemd wortelstokachtig ding, dat ik langs de stapsteen aan deze kant van het vijvertje heb geplant en daar deed ik de ontdekking van het jaar: zie hieronder. 

Pottertons is buitengewoon correct. Een bestelde scilla was niet meer leverbaar en daarom zaten er meer herfstkrokussen dan besteld in het zakje plus nog een briefje van 5€ vastgeniet aan de factuur!   

Bol

Wat kun je onverwacht enorm heel blij worden: een groene kikker in dat minivijvertje. Geweldig!!!

Het vijvertje is inmiddels bijna dichtgegroeid met waterpest  en penningkruid Lisymachia numularia 'Aurea', die ik als bodembedekker gebruik. Mooi trouwens in combinatie met slaapkamergeluk ...

Er zaten trouwens ook nog 4 bruine kikkers in dat vijvertje. Leuk hoor, een beetje water in je tuin.

30 september Anemone japonica 'Honorine Joubert' was bij tuiniers altijd zeer gewild, maar wat een lastige plant. Ik kan me niet herinneren dat ie het ergens lekker deed. 
Vorig jaar hadden ze bij de Bosrand deze, waarvan ik de naam niet weet en die is het tegendeel: ik heb al minstens een maand dit schitterende, witte boeket tegenover het keukenraam!

Veltheimia's opnieuw opgepot.

Ik heb zo'n vermoeden dat Aster vasterival de hoge aster is waar ik al een paar jaar naar op zoek ben. Roze bloem met een wat donkerder hartje. Volgend jaar wordt hij w.s. hoger dan in de pot waarin ik hem kocht.

29 september Deze week kreeg ik van een vriend foto's van zijn monnikskap. Lex, de vriend, schrijft verhalen en in een van die verhalen, een minithriller, speelt monnikskap een rol. Het is n.l. een behoorlijk giftige plant. Met zijn hoogte van 1,20 is het wel een plaatje als ie staat te bloeien bij Clerodendron fargesii, Rosa glauca en de roze bloeiende fuchsia. Aconitum carmichaelii.

Over Helianthus 'Lemon Queen'. heb ik nooit iets geschreven, terwijl het een heerlijke plant is: hoog, 2 meter of zo, en met een vracht aan citroengele bloemen in deze tijd van het jaar. Hij gaat nog wel even door en bloeit al zeker een maand. Alleen heb ik, een beetje stom, geen voorzorgsmaatregelen, in de vorm van steunstokken of zo, genomen bij het planten, hij valt om! Volgend voorjaar daar iets organiseren om dat te voorkomen.
Aan de voet Persicaria amplexicaule. Die gaat je hele tuin door, maar bloeit eindeloos met vrolijk opgaande aartjes, heel leuk bij Fuchsia maghellanica, waarvan de bloemetjes dezelfde kleur hebben, maar hangen. Ook al zo'n bloeier zonder einde.

In de voortuin, vrijwel uit het zicht, deze paddestoelen. Ik denk: grote parasolzwam Macrolepiota procera. Maar ik kan het heel goed mis hebben, want ik weet niks van paddestoelen.
 
28 september  Naar de Wilck geweest en naar de Starrevaart. Het eerste was niet erg opwindend en we konden alleen door een weiland met koeivlaaien en groepen distels lopen; behalve veel kleine vossen zat er ook een vuurvlindertje op een distel. Lycaena phlaeas.
Starrevaart veel watervogels (en veel kijkers): lepelaars, smienten, dodaars, en op elke paal een kievit. Allemaal ver weg, maar leuk.

 

De spin, die bij de groene bak woont, heeft iets lekkers gevangen. 
In de voortuin staat een plant, die ik van een buurvrouw heb gekregen, tyrcitis meen ik. Hij woekert, geloof ik, een beetje, want het is al een flinke pluk, gegroeid vanuit een kleine stek. Wonderschone bloem, maar door zijn positie en kleur van de bloem valt ie niet erg op. 
Nee, Tricyrtis hirta en in het Nederlands heet hij paddenlelie, spannende naam! Ik vond de naam trouwens bij een Spaanse mevrouw, die hem ook verkeerd had genoteerd en door iemand in het Spaans op haar vingers werd getikt, haha.
De aster van André, Aster vasterival, linksonder, is mooi. André heeft me ruim gewaarschuwd dat het een plant is die veroverdrang bezit, maar ja, als het echt mooi is is dat niet zo erg. Die ik meegenomen heb uit Voorthuizen, ik dacht een stuk van die fraaie superhoge, is wel een aster, maar tamelijk zouteloos. Als hij uitgebloeid is gaat ie eruit. De aster bij de keuken gaat ook bloeien, de laatste, die gek genoeg op de meest zonnige plaats staat. Veelbelovend, naam onbekend! Asters; een nog onverkend terrein.
Het is fabelachtig mooi weer. De witte Crocus g. staat al een eind boven de grond, de blauwe zijn nog niet in beeld!
27 september  Daar komen ze, ik kan haast niet wachten. Wiite Crocus goulymii. En aan het formaat van de opkomende knoppen te oordelen wordt het prachtig! En wat snel, ze kwamen nog geen week geleden binnen. 

De website van die Griekse meneer, zo hij er al een heeft, is voor ons natuurlijk niet te lezen, tenzij hij ook een Engelse versie heeft. 

26 september Ik kreeg zojuist zo'n leuke e-mail van de bollenman in Griekenland: over Oxalis massoniana en Oxalis massonorum. De oranje heet O. massoniana en de witte, die ik ooit van Jim van Capeseed kreeg is O. massonorum. Krijg nou wat! Ik dacht dat het gewoon 2 kleuren in een soort waren met namen die toevallig door elkaar gebruikt werden. 
De Griekse meneer schrijft in absoluut perfect Engels en ik hoop dat hij een leuke website heeft. Dat ga ik hier dan direct laten weten. Hij heeft in ieder geval leuke bollen en wel 100 soorten oxalis!!!
'Professor Kippenberg' heeft een rare naam, maar bloeit als de beste. 

Plotseling zijn ze er weer, je ziet het nooit aankomen: herfstcrocussen. Deze hieronder zou 'Oxonian' heten, maar ik betwijfel het. Ook kwam er vandaag weer een bont zandoogje langs, leuk! Op Clerodendron fargesii met bessen.

Van de Griekse bollen had Hippeastrum reticulatum blad met strepen. Ik dacht gelijk aan een virus, mailde de verkoper in Griekenland, met foto, (fantastisch, de hedendaagse communicatiemogelijkheden!) en hij mailde gelijk terug in onberispelijk Engels: kon van de reis komen, maar hij begreep mijn achterdocht en als het volgende blad er ook zo uit ging zien kreeg ik een andere bol. Hij heeft niet voor niks een 100% score op eBay! 

 

25 september  Bollen uit Griekenland: leuke postzegels op de doos, krant met Griekse letters, die ik makkelijk kan lezen met mijn gymnasiumopleiding, maar absoluut niet kan begrijpen.

2 soorten cyrtanthus, geel en oranje, moeten geen problemen opleveren; ik denk wel dat ze binnen moeten overwinteren, koel en vrij droog. In Frankrijk liet ik ze buiten. Totdat er een meikever langskwam .... 
Proiphys en Hipp. reticulatum moeten w.s. in rust en dan is het nog maar afwachten. De amaryllis is een lastig kreng en heeft misschien een virus, aan het blad te oordelen. 

24 september  Geplant: Viola hederacea - gaat het w.s. niet overleven, maar wie weet - en Iris reticulata 'Pauline', ook zonder veel hoop op daverend succes. In de ring.  
23 september  Dagje Boskoop met Marleen. Eerst de Bosrand; zij wil een veldje witte cyclamen. Gelukkig vonden we er een stuk of 8. Ik wilde speciale pindakaas voor de vogels in de winter, zonder zout. Dat hadden ze genoeg, wel decadent, in 4 smaken ... Bij de afdeling vazen hadden ze weer prachtige nieuwe exemplaren van aardewerk, gelukkig behoorlijk duur. 
Daarna Eseld, altijd leuk en zeker bij van dat beetje mistige herfstweer. Marleen zocht onderstammetjes om spannende perziken gaan enten. Die perziken heeft ze toevallig, uit zaad: ze zijn van buiten zwart, hebben bosbesroze vruchtvlees en zijn ook nog heel lekker (heb ik van horen zeggen) en zoiets kun je alleen via enten vermeerderen.
Ik heb michelia 'The Fairy Magnolia' aangeschaft voor de plek waar straks de malus? de mispel? weggaat in november. 

21 september  Helemaal vergeten om Oxalis versicolor te wekken ... Vandaag dus maar gedaan en dan ook maar nieuwe grond in de pot, de knolletjes uit de oude grond halen en de rest van de grond in de tuin gooien. In Frankrijk ben ik zuinig geworden: op grond en op water. 
Oxalis massionana  staat al een tijdje buiten en heeft knoppen en één bloem. Veel is het niet meer. Ik had wellicht ook de grond moeten vervangen. Volgend jaar dan maar. In de pot staat er wel van alles bij de oxalis. De 'adventieve' pekbloem, peterselieplantjes en w.s. ook blauwe guichelheil. 
De pekbloem vind ik persoonlijk echt een aanwinst voor de tuin, ik kan hem maar moeilijk wegdoen. Als het nog een beetje meer regent - eindelijk een beetje na een droge maand september - zal ik ze hier en daar uitplanten. Ze zijn sterk en overleven dat meestal wel. In het rond perk staan er al een flink stel. 

De bollen van Pottertons zijn binnen, mooie, flinke exemplaren. Als een andere bollengek dit leest: ik kan hem echt aanbevelen. Engeland is nooit goedkoop en er komt nog porto bij, maar Pottertons heeft leuke dingen en bollen zijn van goede kwaliteit. 
Ik heb deze week nog wat bijbesteld: héél lichtroze Crocus kotschyanus, een groot  soort epipactis, witte krokussen met streepjes aan de buitenkant voor de lente en een spannende scilla, die voorlopig in een potje gaat.. 

20 september  Op zoek naar Cyrtanthus mackenii kwam ik gisteren bij een bollenman in Griekenland terecht met te gekke bollen in zijn collectie, bijna 1200 beoordelingen en een score van 100%, lijkt me heel veilig. Cyrtanthus mackenii, ook in oranje, en Proiphys ambionensis. De laatste heb ik ooit van nare Peter Nijssen gehad (nu niet langer in leven en zijn zoon die nu het bedrijf met dezelfde naam heeft, is misschien niet half zo naar), een fantastische plant, ik was er weg van. 
De Griek had ook die roze amaryllis met streepje, waar ik heel veel geduvel mee heb gehad in Frankrijk. Die kwam toen van Willemse of zo, in Nederland best OK, maar in Frankrijk je reinste geboefte. 
Dat wordt een beetje spelen met vuur wat de amaryllis betreft (ik heb hem maar één keer in bloei gezien, bij Bravenboer van de cyclamens, notoir moeilijke bloeier!), maar bijzondere bollen kan ik maar moeilijk weerstaan ... 
Knoppen in Oxalis massoniana ...
19 september  Index gedaan t/m 2010, maar er zitten nog fouten in en de jaartallen staan er nog niet allemaal bij. Pokkewerk!
18 september  
Twee waarvan ik de naam niet weet. Een voor de gezelligheid gekochte rode dahlia, die ik van pure luiheid in de tuin heb laten zitten en die het gewoon weer doet door gebrek aan winter. 

En in de spinnentelweek let ik op, maar ik weet niks van spinnen. Deze zat zojuist in de keuken. Lijkt niet op de enige huisspin op de plaatjes ...
14 kruisspinnen, 1 soort hooiwagen en 1springspin buiten. Gisteren iets in huis en vandaag deze grote. Later: boek aangeschaft, wat speurwerk: trechterspin

Gisteren ben ik begonnen met een index voor deze site: een alfabetische lijst van alle planten waar ik het over 'gehad' heb. 
 

17 september Beginnende herfstkleuren, hier Chasmantium latifolium. Die heeft sierlijk hangende, platte aartjes, eerst geelgroen, nu dus rozig. Erg mooi met de Agastache foeniculum erachter, die ook uitgebloeid is, maar  nog hier en daar een spatje paars.  

Een beetje zoetsappig hoekje met roze fuchsia, inmiddels een meter of 2 hoog en breed!, roze herfstanemoon, die de tuin uitgroeit met zijn expansiedrang, wel mooi en pas aangeschafte Clematis texensis 'Pricess Kate'.

16 september  Subtiele kleurtjes in  Heuchera 'Ginger Ale' van Kwaliteitsplanten.nl. 

Er valt nog zo veel te genieten! Hieronder caryopteris met daarachter Salvia farinacea 'Sallyfun Blue Ocean', van de stekken die ik er vorig jaar van genomen heb en een winterlang gekoesterd. Dat was dus de moeite waard, want hij is groter en bloeit beter dan het dit jaar aangeschafte exemplaar ... De lichtere versie valt tegen. 
Het blauwe guichelheil wordt dagelijks mooier, wow! wat een plant. Op de foto iets lichter dan hij is. 
Daaronder: in de voortuin zag ik, dat bij de minivijver (ik heb zondag 2 salamanders gekregen!) een nog bloeiende rumex fantastisch combineert met Imperata 'Red Baron' en in de cirkel zag ik tot mijn vreugde bloemetjes aan het 'Franse' viooltje. Ooit gekregen van een mevrouw in Pierrerue, waar ik ze overvloedig in de tuin zag, altijd te laat voor het zaad (ze stonden ook aan de straatkant) en toen ik de mevrouw eens een keertje sprak kreeg ik een plantje van haar. Ik weet de naam niet, maar zal 's gaan speuren. Determineren met de flora levert hondsviooltje op: Viola canina .

De aster, die ik heb gekocht als Aster 'Professor Kippenberg' (en ik heb opgeslagen als profkip, haha!) bloeit nu goed en zit vol bijen en zo. 

Ik heb een stel takken van de vlinderstruik afgehaald en ik denk, dat ik hem toch weghaal of liever: laat weghalen, want hij is enorm gegroeid en ik krijg het zelf niet meer voor elkaar. Dan krijgt de jasmijn meer ruimte en de abelia ook, maar er moet daar wel iets stevigs. Er kwamen wel veel vlinders op ...

Voor dat ding bij de keuken, appel? mispel? met z'n meeldauw heb ik een michaelia in mijn hoofd, een soort kleinbloemige magnolia met een mooie vorm en uiteraard peperduur bij Esveld. Er wordt over gedacht. 


15 september  Wat is dat roosje toch mooi ...
De binnentuin is ook hard gegroeid. Sommige planten zijn eigenlijk alweer te groot, zoals de stephanandra, die ik al twee keer geknipt heb. Mühlenbeckia heeft de bovenkant van de houten schutting al bereikt. Het is trouwens nog steeds heel mooi weer, zon, 23°, niet gek voor half september.

14 september  De meeste oxalissen - ik had er een heel stel in Frankrijk - heb ik weggegeven. Ik heb nog O. versicolor en O. massoniana - die hier niks doet vrees ik - in potten en Oxalis melanosticta, ook bekend als Oxalis purpurea 'Ken Aslet', wilde niemand en die heb ik toen maar  langs het pad naar de voordeur gezet. Staan ze vandaag ineens in bloei ...
We hebben geen winter gehad, dus ik weet niet wat er gebeurt als het een keertje gaat vriezen.

Hoe het zit met de naam ga ik NU uitzoeken. Bij Pacific Bulb Societey vind ik beide namen. Wonderlijk.  

De O. massoniana, waanzinnig mooi als hij lukt, komt wel weer met wat sprietjes boven. Die heb ik trouwens ook gezien als O. Massonorum. Uitleg over de twee namen: zie boven, 26 september.

11 september  Onvoorstelbaar mooi roosje: Rosa 'Cream Babylon Eyes'. Van Spek op het Plantarium. 

Als ik in mijn Spectrum rozenboek kijk, valt het bijna automatisch open op blz 108, waarop een foto van 'Euphrates'. Ik heb er in Frankrijk lang over gedacht om die te kopen bij Harkness in Engeland. Maar er waren 2 problemen: a) uit Engeland was niet eenvoudig en b) in Frankrijk wilde heel veel niet groeien! Dus ik heb het uiteindelijk niet gedaan. 

Op het Plantarium hadden ze bij Spek een heel stel roosjes met zo'n rood hart, leuk hoor! Het is een klein struikje, aan het uiteinde van elke tak één knop. Nu zijn er 2 bloemen open. 

10 september  Vandaag kwamen de eerste bollen binnen. Ik moet altijd oppassen, dat ik tevoren weet waar ze moeten staan, want in een tuin van 100+ vierkante meter moet je je beperken. Deze kwamen van Verberghe, dat krijg ik al jaren naar tevredenheid bollen van. Één keer is een duur pakket in Voorthuizen zoekgeraakt (of gejat door een van de medeparkbewoners) en kreeg ik zonder problemen opnieuw.
De witte bosanemoontjes zijn al geplant, dat moet altijd meteen bij aankomst (bij taxus/keuken). Ook Leucojum vernum. In tegenstelling tot de bollen die ik bij Zijerveld kocht vorig jaar op de bollenmarkt, hadden deze m.i. wel een normaal formaat, die van vorig jaar waren 3x zo groot en vast geen L. vernum, maar leverancier was niet thuis en van de bollen is niets terechtgekomen, op een paar groene sprieten na. Verder Iris 'Katherine Hodgin' geplant in de cirkel - een probeersel, ik heb niet veel succes met Iris reticulata - en Ipheion 'Rolf Fiedler', die ik vorig jaar, stom genoeg, gewoon vergeten ben aan te schaffen.
Ik ben nog in verwachting van Crocus goulymii, zowel blauwe als peperdure witte (Rita zei altijd: 'Ik rook niet en ik drink niet' als ze iets duurs kocht op bollengebied. Er bestaan bollen die 55€ per stuk kosten (sneeuwklokje), kijk maar eens bij Peter Nijssen; 1 Crocus matthewii  17,50, 1 bloemetje van 5 cm, wel heel begeerlijk). 
De goulymii  komen van Pottertons uit Engeland en ik heb ze al in februari gekocht. Bij Nijssen duurder dan in Engeland, porto meegerekend. 
8 september  Nummer 1 tuinplant: Erigeron karvinskii. In bloei van april tot de vorst invalt, nooit slordig of rommelig, heel makkelijk in het onderhoud en zaait zich uit, maar nooit hinderlijk. Bij mij is een plant bij de keuken na 1 jaar minstens 50 cm breed. Ik heb het er vast al dikwijls over gehad. 
Ik had hem in Frankrijk met evenveel succes. Mijn buurvrouw Mirjam, een dame met zeer groene vingers, kende hem niet toen ik haar buurvrouw werd. Twee jaar later had ze een hele rij onder haar heg, waar ze nooit eerder leuke begroeiing voor had kunnen vinden.
Ook in Africa heb ik hem gezien, een paar jaar geleden in de tuin van het hotel waar we logeerden in Ngorongoro, Tanzania. 
                                     PRIJSPLANT. 
7 september  Slimme spin! Zij - vast een wijfje - heeft haar web geweven vlak bij de groene bak en elke keer als ik die opendoe komt er een wolk fruitvliegjes tevoorschijn, recht het web in. Het is dan ook de grootste spin in de tuin (voorlopig). 
Schoonheden: Rosa mutabilis met Clematis Princess Diana over osmanthus en de eerste bloem aan Clematis 'Huldine'
6 september  In vroegere tuinen had ik nooit asters. Joost mag weten waarom niet. In Voorthuizen ontdekte ik hun grote aantrekkingskracht, maar nu ben ik niet op de hoogte van de vele soorten. Geen idee welke dit is - misschien x frikartii 'Mönch' en de stek, die ik uit Voorthuizen heb meegenomen en gekoesterd in de veronderstelling, dat het die hele hoge zou zijn, heeft wollig blad gekregen en krijgt nu eindelijk een bloem, maar die hele hoge is het zeker niet. Die hele hoge is misschien 'Vasterival', die ik bij Andre heb meegenomen. Een onbekend terrein dus, wel heel leuk.

Mühlenbeckia, helemaal rechts, wordt als kamerplant aangeboden, maar in mijn ervaring doet hij het ook prima buiten. Over heel strenge winters kan ik niet oordelen trouwens. In een sneltreinvaart klimt hij ergens in en ziet er schattig uit met zijn kleine, ronde, glimmende blaadjes. In Frankrijk bloeide hij ook, met rare bloemetjes die leken op klontjes kaarsvet.

5 september  Van Kwaliteitsplanten.nl vandaag 4 heuchera's gekregen. Mooie planten en superieur verpakt! Het ging me om Heuchera 'Glitter' die in mijn belevingswereld vrijwel wit blad zou hebben met donkere nerven, maar hij zag er niet zo heel anders uit dan b.v 'Shanghai'. Erg mooi is wel H. 'Frosted Violet', met donkerpaars, vrij klein blad. Ook mooi 'Ginger Ale' en tenslotte Heucheralla 'Solar Power'. Foto's als de planten een beetje gesetteld zijn. 


IIn het stukje voor de woonkamer, vnl rood en geel, een leuke combinatie van Persicaria amplexicaule en Helianthus 'Lemon Queen'. De persicaria groeit de tuin uit, ik had niet anders verwacht. Vanuit de woonkamer, leuk met de tuinfuchsia. De heliant is wat citroeniger geel dan op de foto. Volgend jaar moet ik iets verzinnen om hem goed rechtop te houden, want hij lijdt nu aan verzakking!

4 september  Mooi blauw is niet lelijk. Clerodendron fargesii of trichotomum? krijgt mooie, staalblauwe bessen. Misschien worden ze nog mooier en dan zal ik foto vervangen. 

Blauwe guichelheil staat nog steeds prachtig te bloeien. Anagallis arvensis ssp arvensis heet hij officieel, maar van 'arvensis ssp arvensis' begrijp ik geen klap!

Tjonge, wat duurt dat lang: de knoppen zaten er al zeker een maand geleden aan, nu de eerste bloem. Aster 'Prof. Kippenberg', zo heb ik hem gekocht, maar hij wordt voor Kip wel hoog, ong. 1 meter. 

3 september  Het wordt zo'n beetje einde seizoen, jammer, maar helaas. Na een voorjaar- en zomerlang tuinieren hier weet ik weer een heleboel meer.

Zo had ik, per ongeluk?, een zaailing van Euphorbia characias in een pot. Dit voorjaar bij de keuken gezet en dat is nu een plant van 40 bij 40 minstens. Daar deed zo'n euphorbia in Frankrijk 3 jaar over! Van die mooie pijlstaartrupsen krijg ik er vast niet in ...
Ook het roze gras, wat heet: Stipa brachitricha, uit Frankrijk meegnomen, wordt hier anderhalf keer zo hoog en erg breed; het is, nu het bloeit, wel 1,20 hoog. Het eigenaardige is, dat er bij de aster Prof. Kippenberg (zo gekocht, maar volgens Esveld onmogelijk) een gras staat, dat er net zo uitziet, ongeveer 60 of 70 hoog is en volgens mijn notities Calamagrostis 'Karl Foerster' heet, maar dat is hem dus niet, ook stipa. Net nagekeken op het onvolprezen internet/afbeeldingen. Ik heb Karl wel gekocht, maar weet niet waar hij gebleven is!

De beste aanwinsten voor de tuin waren de agastaches. Linksonder Agastache 'Kolibri', een plant die ik vorig jaar aangeschaft heb. Hij bloeide al toen ik hem moest verplanten i.v.m. de operatie ramen vervangen. Evenzogoed is hij minstens 80cm hoog geworden en 50 breed en zit hij al sinds april vol bloemen. Bovendien ziet hij er nooit slordig uit, ik hoef niet eens uitgebloeide bloemen weg te knippen. De roze agastache bloeide nog eerder, maar daarvan vind ik zowel bloeiwijze als totale vorm wat minder dan van Kolibri. Ik geloof 'Cotton Candy'. Ook nog eens allebei goede voedselplanten voor allerlei vliegertjes. Ik heb er net nog een in de tuin gezet 'Red Fortune', maar daar zit pas een aar aan. Tussen roze en oranje in.

Tinantia wilde in Voorthuizen niet, hier is hij minstens 80cm breed en iets van 40 hoog, erg mooi. André, die hem mij aanbeval, waarschuwde me afgelopen zaterdag nog voor de vele kinderen die ik ervan ga vinden ...

De nieuwe aanwinst Sedum spectabilis 'Rosetta' is populair bij bijen en hommels. S. matrona trok op 72 altijd veel gehakkelde aurelia's. Er vloog er gisteren een door de tuin, maar geen belangstelling voor die sedum.
2 september  Het is hier een ware proeverij voor insecten! Ik ben dol op vlinders in de tuin en heb van alles geplant om ze te lokken. Maar het blijft natuurlijk een tuintje in een straat met doorgaand verkeer.
Vandaag: een heel stel witjes in 2 maten, een gehakkelde aurelia, een landkaartje en iets waarvan ik dacht dat het het landkaartje was, maar het was iets anders, even groot, ongeveer dezelfde kleur, maar wat? Ik vermoed een bont zandoogje.

Slechte foto's, vlinders zijn geen makkelijk object. Als ik betere foto's kan maken worden ze vervangen. 

Wat waardplanten betreft: de vlinderstruik is goed voor witjes, dagpauwogen, kleine vos. Gehakkelde aurelia heb ik op nr 72 massaal gezien op Sedum matrona, maar op het exemplaar dat ik hier heb staan nog niks. Agastaches zijn populair bij van alles, daar zat vandaag het landkaartje op. Scabiosa zit in Voorthuizen altijd vol kleine vos.

1 september  Je zou je hele tuin vol heuchera's kunnen zetten. Ze bloeien wel, maar je hebt de bloemen nauwelijks nodig. Mooi van vorm en super van blad ...  Met de klok mee: Heuchera 'Caramel', Heuchera 'Green Spice', Heuchera 'Shanghai' (gekocht als 'Silver Scrolls' en ik heb een blad afgeknipt en foto's bekeken van zowel Shanghai als Silver Scrolls en het lijkt op allebei: heuchera's verkleuren gedurende het seizoen) en H.Lime Rickey '.
Die 'Silver Scrolls' ziet nu helemaal anders uit dan vorig jaar!  Ergens staat ook nog H. 'Electra', maar het heeft geregend en ik moet er voor tussen de struiken, misschien straks.

31 augustus  Bijna 2 jaar geleden kocht ik bij Intratuin, rond kerst, dit grappige 'ding', ik kan het eigenlijk niets anders noemen, een groen blad met de vorm van hartje (in een eng potje, maar een vriendelijke meneer wilde het wel in dit leuke rode potje zetten). Een plantje met één blad en mogelijk geeneens wortels: een hoya. OK. Hij belandde bovenop het servieskastje en kreeg af en toe water en verder gebeurde er niks.

Gisteren zag ik plotseling een teken van leven: als je goed kijkt is er onderaan een groen puntje te zien. Nou wordt het pas leuk toch? Het is Hoya kerrii en ik vond er een aardig artikel over op internet. Nu hij gaat groeien zal ik hem moeten verpotten en is het uit met dat schattige potje. Hij mag nu 2x per jaar plantenvoeding en nog steeds maar heel weinig water. (Voedt u hem nog zelf of krijgt hij al plantenmest?)

De hoya die ik een jaar of 15 gehad heb, nr 72, Potgieterlaan, Voorthuizen en hier heeft het uiteindelijk begeven. Ga ik het met deze proberen. Je ziet ze zelden aangeboden, hoya's. 

30 augustus  Naar het Plantarium geweest. De laatste keer dat ik daarheen ging was wel iets van 12 of 13 jaar geleden en uiteraard was er behoorlijk wat veranderd: véél groter, 300 standhouders, relatief minder nieuwe soorten. De laatste dag is ook voor niet- vakmensen en kun je van alles kopen. De planten waren minder duur dan bij Esveld.
Leuk: allemaal hebberige vnl vrouwen, die met tassen vol planten lopen te sjouwen. En als je even gaat zitten voor koffie of zo heb je gelijk een praatje met je buurvrouw! Foto van Marleen - ik had stom er niet aan gedacht om mijn camera mee te nemen en al helemaal geen telefoon - in het restaurant, dat is er tegenwoordig ook.
Bij  een van de standhouders kocht Marleen een kleinblijvende, zich niet uitzaaiende, zachtblauwe buddleja, rook naar honing, veelbelovend dus. De kweker vroeg of ik iets van vlinders wist. Een beetje, zei ik en toen vertelde hij, dat hij een dag eerder er een kolibrivlinder op had gehad. En die ken ik uiteraard goed ... Ik heb ze in Nederland nooit gezien, maar in Frankrijk echt heel vaak, ook 's winters. Morosfinx!

Gekocht: een waanzinnig mooie, gele sedum waarvan de naam onbekend; een geel roosje met een rood hart 'Cream Babylon Eyes'; Salvia farinacea Sallyfun Baby? Blue, de blauwe van vorig jaar heet 'Sallyfun Blue Ocean' (niet winterhard, stekken nemen voor de vorst invalt); groene heuchera waarvan de naam onbekend, maar die lijkt op 'Greenfinch'. die ik voor Frankrijk al in de tuin van 72 had, eenvoudig, maar o, wat mooi; een donkerrose astrantia 'Roma'; een agastache 'Red Fortune'; Clematis 'Princess Kate', voor de de roze fuch. 
Bij André Aster 'Vasterival' en die moet ik even nakijken. Is gebeurd en is mogelijk de aster uit de tuin van de buren in Voorthuizen, waar ik al zo lang naar zoek.
De sedum heet 'Rosetta' en de heuchera 'Green Spice' Met dank aan Olaf van de firma F.N. Kempen in Mijdrecht. 

29 augustus  Ik had een rode hazelaar in de planning vorig jaar, bij de houtwal. Maar helaas wordt hij groen i.p.v. rood en dat hoort blijkbaar zo. Rood is  interessant als kleurelement in die hoek, maar als groene struik vind ik hem niet de moeite waard. Helaas. Hij krijgt toevallig een nieuwe tak ergens onderuit, die is mooi ... In het najaar gaat hij er w.s. uit. Physocarpus?
Net als die struik bij de keuken, waarvan ik nog steeds niet weet wat het is: appelachtig? mispel? Ik heb hem niet zien bloeien en nu krijgt ie ook weer meeldauw, het is niks. Daar moet Léon een handje komen helpen, want zoiets krijg ik niet voor elkaar. In november of zo. En wat dan? Iets met een paraplumodel zou aardig zijn. Morgen Plantarium, leuk! Marleen komt om 10u, gaan we eerst naar André om blauwe corydalis te kopen. 

Eind juli schreef ik iets over Leucojum/Acis autumnale. Er zijn er twee in bloei bij de voordeur, waar het droog en warm is. Verbaast me niks dat ze het daar doen, in Frankrijk groeiden ze de tuin uit. Maar of ze zich hier uitzaaien betwijfel ik.

 

28 augustus Coreopsis 'Redshift', ook al eerder vermeld, wordt ook nog steeds mooier. Later: maar geen lang levende plant.
Je denkt dat je tinantia op z'n mooist is, maakt een foto en schrijft er iets over op je site. Een maand later is ie nog mooier en schrijf je er nog eens over. Tinantia pringlei, op de tweede foto naast Ceratostigma plumbaginoides waar ik in Frankrijk altijd zo veel plezier in had.
24 augustus  De kringloopwinkel  is vaak goed voor leuke vondsten, Eerst vond ik vaas 1, vrij groot, dik geel glas. Deze week vaas 2, zelfde soort, lager, dik oranje glas. Samen goed voor een mooie combinatie met bloemen uit de tuin.
23 augustus  Zo mooi als de zomer was tot 2 weken geleden, zo vreselijk is hij nu: koud (14°! augustus!), nat en dikwijls slap onweer.
19 augustus  Het is al dagenlang pestweer, dus ik kom niet veel in de tuin. Er zitten heel veel van die groene vliegen buiten en ik begrijp niet waarom. Leuk is dat Leucojum autumnalis bloeit, o nee, Acis autumnale.  
18 augustus  Eerder dan ik had gedacht staat kruidje-roer-me-niet in bloei; Mimosa pudica en je kunt duidelijk zien dat het een soort mimosa  is.

Uit Wikipedia: Bij een bepaalde grootte kan de plant bloemknoppen gaan maken. Het kan enkele weken duren voor een groene bloemknop gaat bloeien. De bloemhoofdjes zijn roze pluizenbollen die slechts één dag bloeien. Het openen van het bloemhoofdje van een groene bloemknop tot een volledig hoofdje duurt ongeveer een uur, dat gebeurt meestal 's ochtends bij het opengaan van de bladeren.

15 augustus  Vannacht droomde ik dat ik rode canna's plantte in de voortuin: op de plek van de agapanthus. Die staat daar goed, droog en zonnig, maar hij past totaal niet bij de rest. Goed idee, al houd ik niet erg van canna's. Maar de habitus en het blad zullen het prima doen in die hoek. Onthouden!
14 augustus  De bloemen zijn wat kleiner dan vorig jaar toen ik hem aanschafte, maar OK, evenzogoed mooi: Lisymachia fortunei. Bijna niet te vinden, vorig jaar toevallig bij Ranzijn, zonder naam! In Voorthuizen is het blad wat donderder en wat ronder, de bloemen iets groter. Misschien toch weer een iets andere soort. 

Bekend is Lisymachia clethroides, met grotere witte bloemaren, waarvan de toppen meestal hangen en dat ziet er wat triest uit.

12 augustus  Links: Spodiophogon sibericus 'West Lake' begint te bloeien. De halm ziet er veel belovend uit. Het is er nu nog maar één, maar ik ben altijd wel een beetje bang dat een gras ooit gaat woekeren. Dat zien we dan wel weer. 

De bloei van chasmantium vind ik altijd erg mooi. 

9 augustus  Een blauwe corydalis is aan een tweede ronde begonnen. Daar zat vanmorgen een blauwtje op dat ik niet kan determineren.

Maar ik heb weer met m'n neus gekeken in mijn vlinderboek. Het is het meest algemene blauwtje Plebejus argus. Nederlands: boomblauwtje.

Lastig fotograferen, want onrustig.

8 augustus  'n Echt mooie plant, maar wel een woesteling, die Tinantia pringlei. Eentje van de tradescantiafamilie en daar heb ik eigenlijk een grote hekel aan. Deze heeft fantastisch mooi blad, goede vorm, rijk en lang bloeiend, bloemetjes passen mooi bij het blad, maar hij groeit wel erg hard. Hij schijnt zich ook enorm uit te zaaien en dat wachten we dan maar af. 
5 augustus  Astrantia major 'Rosea', een niet heel opvallende soort, is wel erg prettig in de tuin. Bloeit al een hele tijd b.v. en is ook echt goed gegroeid: het is een grote bos geworden. Ik had ook 2 witte, waarvan een er non-stop door slakken werd opgevreten en de andere bloeide wel, maar kort en niet om over naar huis te schrijven of hier op de site dan. 

Misschien loop ik nog eens ergens tegen een heel mooi donkerrood exemplaar aan, met grote bloemen, wie weet. Het Plantarium komt nog aan het eind van de maand. Maar voorlopig ben ik heel tevreden met deze. 

4 augustus  Toen we hier weer een paar maanden waren zag ik een zaailing van Salvia roemeriana in een pot met bolletjes van het een of ander en die heb ik in een ander potje gezet. Hij is flink gegroeid, ik kan niet anders zeggen,  en zit nu vol knoppen. Mooi zo, denk je dan, maar het worden helaas geen bloemetjes. In het voorjaar was ie nog te klein voor bloei en in de zomer is deze salvia, net als in Frankrijk, 'kleistogaam'. Meer dan knoppen hoef ik niet te verwachten. Mogelijkerwijs komt er nog iets in het naseizoen, als het warm genoeg blijft.
Wonderlijk genoeg zal er t.z.t. hoogstwaarschijnlijk zaad aan zitten.

Viola laboradorica en Pavonia hastata (in Frankrijk) doen hetzelfde.

1 augustus Taxus baccata kan ik altijd wel waarderen. Je kunt hem prima in vorm snoeien, want hij groeit altijd overal weer door.Er stonden er 3 in de tuin en die heb ik dus allemaal laten staan: een grote, tegenover de keuken, een middelgrote en een kleine en dan nog een paar zaailingen. De middelgrote, in de voortuin, zit vol bessen, dat is dus een vrouwtje, want taxus is mannelijk of vrouwelijk. Vogels eten de bessen, want het vruchtvlees is OK, pit is giftig. Als paarden taxus eten is het foute boel. 

31 juli  Met de beplanting heb ik rekening gehouden met 'aantrekkelijk voor insecten' en dan bedoel ik vlinders en bijen en zo. De laatste dagen heb ik atalanta gezien, kleine vos, groot en klein witje en gehakkelde aurelia en ik zie ook veel zweefvliegen, bijen en (steen)hommels, steenhommels hebben een oranje kontje. De blauwe Agastache foeniculum of dropplant, linksboven, is populair, Verbena bonariense, buddleja, de gele coriopsis, echinea (maar minder dan ik gehoopt had), linaria: het is een drukte van jewelste. Dat valt dan toch mee voor een tuin in een vrij drukke straat. 
Ik heb de twee laatste brandnetels vandaag weggehaald, echt rupsen zaten er niet in. Het was een pestwerk, want ze waren al groot, ik moest dikke handschoenen aan. De wortels waren een cm of 60 lang ... Jammer, dat wel, mooie planten!
Oxalis corniculata, gehoornde klaverzuring, is een mooi,  maar lastig onkruidje. Het staat bij voorkeur tussen de stenen, met enorm lange wortels en, na de schattige gele bloemetjes, heel veel zaad. Als je het laat staan groeit je tuin ermee dicht, maar weghalen is een pestwerk en bovendien zie je vaak niet, donker tegen een donkere achtergrond. 

Wieden, zorgen dat je geen zaad krijgt - nou weet ik wat die zwarte zaadjes in mijn haar zijn na een uurtje wieden! - en verder is er niet veel aan te doen. Ik ben tegen bestrijdingsmiddelen, maar zou kokend water of azijn kunnen proberen. 

Ik heb in Frankrijk één keer onverdunde Round Up gebruikt op een boomstronk en daar ben ik een prachtige Rosa mutabilis mee kwijt geraakt (denk ik), dus dat gebruik ik nooit meer.

29 juli  Vandaag wat over moeilijk en makkelijk: na een jaar heb je meer overzicht. Zo willen de dingen binnen de cirkel niet zo goed groeien. Daar hebben berken gestaan, de stammen zijn uitgefreesd, maar het zit er nog vol wortels en zooi, dus ik kan er niet veel van verwachten. Viooltjes, ajuga, vergeet-me-niet e.d gaan prima. Bieslook zal zich wel uitzaaien, de irissen ernaast hebben tijd nodig.Aan de achterkant gaat het het moeilijkst, daar staat nog een grote conifeer met wortels en schaduw! Ik mik trouwens op massa's vaste viooltjes
Het zal niet makkelijk zijn de clematis door de fuchsia te krijgen, geen hechtranken. De combinatie is erg mooi, vind ik. Voor, over de osmanthus, heeft de C. texensis 'Lady Diana' het makkelijker door de vorm en het soort blad van de osmanthus; die doet het dan ook geweldig en bloeit al een paar maanden, soms maar met twee bloemen, maar vanaf april zat er wel steeds wat aan. Nu weer vrij veel knoppen. 
Het vijvertje is bijna voldoende begroeid langs de rand. Gele lisymachia is wel erg opdringerig, maar laat zich ook makkelijk uittrekken, goede bodembedekker, 's winters weg natuurlijk. De witte puntjes op het water zijn de bloemetjes van waterpest. 3-bladige bloemetjes, zoals de gehate tradescantia. Ook waterdrieblad heeft zulke bloemetjes, maar ik heb alleen nog maar 'n kleintje. Tot nu toe gelukkig geen kroos! Wel 3 kikkers, 2 padden en in het voorjaar een salamander. Soms is er een schaatsenrijder en bootsmannetjes vang ik weg.. 
Langs de cirkel een fuchsia met bont blad en veel groene sporten. Die zou ik eigenlijk moeten verwijderen, maar vind ik jammer. Zenegroen/ajuga doet het overal geweldig, een mooie, gezonde plant en uitstekende bodembedekker.
Ik heb een paar coriopsissen aangeschaft, er stonden al gele. Ik heb dit jaar donkerrode aangeschaft en deze, van vorig jaar, heet Coriopsis 'Redshift'. Ik moest hem bij het ramengedoe verplanten, maar waar hij nu staat, naast de voordeur, is ook prima. 
De roze Japanse anemonen groeien de tuin uit. Opzij van het huis kun je amper meer langs, daar zal wat van weg moeten. Ze doen het goed in een vaas. Een witte, tegenover de keuken, begint te bloeien en ziet er goed uit. Vast geen A. 'Honorine Joubert'; dat is een lastige tante. 

En de prijsplant van het jaar is Geranium 'Azure Rush',  staat al maanden uitbundig te bloeien en gaat nog wel even door. 

28 juli  In de winter heb ik meestal wel een pot met kleine viooltjes. Vorig jaar stond ie tegen de voorgevel. Eentje heeft zich uitgezaaid, op een beroerd plekje! Ze worden opgevreten door pissebedden.

27 juli  De lobelia staat in het perk voor de keuken, vlak bij de garage. Daar heb ik een marjolein met nietszeggende bloemetjes weggehaald. Marjolein kan heel leuk zijn, die met geel blad b.v., maar ze heeft grote expansiedrang en meestal zijn de bloemen niet erg interessant. Er bestaat een soort met donkerder blad en bloem. Het is wel een fijne plant voor bijen e.d., daarom laat ik er minstens één staan. 

Het planten van de clematissen viel niet bij. Bij de els heb ik eerst een vierkante meter klimop en vrouwenmantel gesloopt. Het is warm en vochtig, sodeju! Maar 'Huldine' zit erin, met beendermeel en mijn zegen en later krijgt ze nog wat bloedmeel, want dat is per ongeluk in Marleens auto blijven staan. Als de agapanthus uitgebloeid is gaat die eruit en krijgt zij hem, moet ik toch nog een keer naar Monnickendam. Aan de kant van de els waarin Huldine zich moet gaan manifesteren staat een donkere schutting. Alleen planten met lichte bloemen komen tot hun recht. Er bloeit nu een monnikskap met donkerblauwe bloemen, die zie je niet eens. 
Clematis Hendryetta, rechts, al mooi in bloei (foto van internet) is een beetje geknakt tijdens de lastige operatie. Pleister erom ... Ik moest wat takken van de fuchsia halen en heb één herfstanemoon gesloopt, altijd vervelend om te doen, om haar te kunnen planten. Wat ik altijd maar raar vind: je spit een gat, legt de grond die eruit komt ernaast, vult het gat met plant, extra lekkere grond en beendermeel uit voorraad, vult het op met de aarde ernaast en dan kom je vaak tekort! Je zou toch over moeten houden? Hendryetta is een soort die niet zelf klimt.
Iets anders vreemds: er is gisteren een echte hele forse bui gevallen, 20 minuten keiharde regen, en de grond op een beetje diepte is hartstikke droog. Ook de cirkel voor ziet eruit alsof hij lang geleden water heeft gekregen ...

26 juli  Dahlia's heb ik niet vaak, want te lui, net als bij zaaien. Dat gedoe met knollen opnemen voor de winter en ze dan op de juiste manier bewaren, niks voor mij. Maar die donkerbladige soorten, die nu zo populair zijn, vind ik wel erg mooi. Het begon, al vrij lang geleden met 'Bishop of Langdalf' of zo. Rood met zwart blad, toch? Gisteren zag ik een dergelijk exemplaar met gele bloem en in het oranje is hij ook al gespot. Mooi, mooi, mooi.

Deze komt van Verberghe en heet Dahlia 'Fascination. Had ik al een keer opgeschreven als zeer de moeite waard.Hij combineert toevallig heel goed met Oxalis lassiandra die ik al jaren heb. Niet makkelijk te vinden, die oxalis.  

Waar ik nu benieuwd naar raak is of de herfstbloeiende leucojum iets gaat doen hier. (Later: ja!) En die spannende rhodophilea, miniamaryllis uit Texas. Aan de gevel is het warm en droog genoeg! (Later: nee!)

25 juli  Met Marleen naar Bosrand en -koop geweest. We zouden niks kopen bij de Biosrand, maar dan hebben ze weer fraaie & goedkope Lobelia siphilitica in een donkerder tintje, Lobelia 'Fan Blue' (fl of F1). En mooie echinea's en wat doe je dan? Bij Esveld Clematis 'Huldine' (voor door de els en 'Hendryetta' voor door de roze fuchsia gekocht. Bij Spek een klein, rood trosroosje Rosa 'Rambling Rosie' bij de voordeur. Foto van internet. Euphorbia griffitii langs de gevel voor, daar wil niet veel groeien. Maar nu regent het en het planten moet even wachten. 
24 juli  De eerste Abessijnse gladiool bloeit. Ik kreeg hem voor het eerst als Abessijnse gladiool, toen werd het Accidanthera murielae en nu weer iets anders: Gladiolus callianthus. Ruikt heerlijk. 
Met een klein beetje gebruiksaanwijzing kun je ze steeds weer in bloei krijgen. Straks, als ze verdord zijn, uit de grond trekken en dan in zijn geheel in een vuilniszak stoppen. Die vuilniszak zet je bij de CV ketel, want ze moeten redelijk warm en droog de winter door. 
23 juli  Deze heb ik geërfd van de vorige eigenaars van deze tuin. Op twee planten na weet ik nu wat er in staat. Dit is Lobelia siphilitica, die je alleen al voor de naam zou laten staan ... Of juist niet, want siphilitica wil je eigenlijk helemaal niet erven. Wel een aardig plant en lekker stevig. De kleur is een beetje flets.

De twee onbekenden zijn 1) de struik voor het keukenraam. Lijkt appelachtig, niet erg mooi, meeldauw, maar als ik hem weghaal heb ik er een lastig gat. Iets om met Léon tuinman te overleggen. De andere, 2) is een rozet van bladeren met geen enkel bijzonder kenmerk. Moeilijk zoeken.

22 juli   Ik had kruidje-roer-me-niet, Acacia armata, gekocht, omdat ik dacht dat mijn kleinzoon, die hier kwam logeren, dat wel een leuk plantje zou vinden. Was ook zo. Maar ik bracht hem naar huis per openbaar vervoer, ventje van 4, koffer en dan nog een plantje? 

In augustus foto als Mimosa pudica in bloei. En wat is nou de juiste naam?

Dus staat het nog hier. Dat het een lichtgeraakt type is weten we allemaal, maar het is ook een enorme zuipschuit: 2 keer per dag water is amper genoeg! Soms komen er pluizige, roze bloemetjes aan.

19 juli  Een foto van de pindakaasboom (blad ruikt naar pindakaas!) Clerodendron fargesii denk ik, maar zou ook Clerodendron trichtomum kunnen wezen: mooie vorm. Maar 't kan wat mij betreft nog beter. De eerste die ik had had maar één stam, een paraplumodel en bovendien die rode aanzetjes in de bloem. Ik heb hem per internet besteld en kreeg een struik met meer stammen. Rechtsonder: blauwe guichelheil, ongeveer ware grootte. Een aanwinst, helaas maar eenjarig. Kan erg goed tegen volle zon/hitte, zou je niet zeggen. Ik heb het in Frankrijk wel eens tussen de stenen op een snoeiheet plekje zien bloeien. 

17 juli  Omdat ik het zo'n grappige naam vind - guichelheil - en het plantje zelf ook wel kan waarderen heb ik het dit jaar gezaaid. In de achtertuin, in het stukje van de pindakaasboom. Blauw. 

Deze staat in de voortuin, oranje, ook leuk, daar niet van. De bloemetjes zijn in het echt kleiner! Er staat er nog een vlakbij de garage en die wordt blauw. Het is duidelijk een ander plantje. ligt niet zo plat op de grond, blaadjes smaller. Hoe komen ze waar ze staan? Waarom is er een oranje? Rarara! Dat maakt tuinieren nou zo leuk! 

16 juli  Als je van Heineken vandaan de Hoge Rijndijk op komt is de gemeentebeplanting echt mooi: wat een weelde. Links een foto van de rotonde bij de Oranjelaan, niet scherp, want ik sta er een eind vanaf tijdens het maken. Gisteren liep ik langs het Essenpark in Leiderdorp, een chique wijkje. Maar daar zagen de bermen er armoedig uit. Ik herkende in die berm opslag van Clerodendron fargesii die stond mooi te bloeien in een tuin erachter. Helaas heb ik hier in de tuin niet de soort met de donkerrode kelkblaadjes gekregen. Hij staat wel bijna in bloei. 
15 juli  Ze staat al weer voor de tweede keer in bloei: Chirita tamiana 'Maysie'. Dat is dus niet al te moeilijk, vrij droog houden. In de volgende rustperiode misschien een groter potje. Omdat ik haar weer in bloei heb dacht ik dat ze misschien ook wel weer te koop zou zijn, maar nee. 
Toen de gemeenteperkjes na het herbestraten van de Nassaulaan gevuld werden kwam er in het perkje voor ons huis saaie viburnums. Marleen had toevallig een flinke pluimhortensia in de aanbieding en die heb ik - na de gemeente gebeld te hebben om permissie - ertussen gezet. 

Wat ik buitengewoon grappig vind is dat in twee andere perkjes met dezelfde saaie viburnum nu ook pluimhortensia's staan!

13 juli  Laten we het eens over gras hebben. Gisteren ben ik met Gita naar rommelmarkt en kringloop geweest en kocht een boekje over grassen (50ct), maar kan er nog niet veel mee ...
Onmisbaar in je tuin, op straatgras en die vreselijke kweek na dan. Ik begin al gelijk met eentje waarvan ik de naam moet gaan opzoeken. Hij begint net te bloeien met ragfijne aartjes en staat beeldig te wezen met doorgeschoten peterselie. Vorig jaar heb ik een aantal soorten gekocht bij Bastin en deze kan ik nou net niet vinden! Later, 5 september: Panicum virgatum 'Cardinal', denk ik. .Het bloeit heel mooi met ijle grote, korrelige pluimen en er zit wat rood in het blad, een bijzonder mooi gras.

Milium effusum 'Aureum' kun je eigenlijk niet missen in je tuin, goed voor 'opfleuren'. Het zaait zich enorm uit, maar wordt nooit hinderlijk. Ik knip wel al gauw de bloeiaren af. Op de foto maar een klein plantje, maar het worden flinke bossen, die je trouwens makkelijk kunt verwijderen. 
Calamagrostis 'Karl Foerster'. Moet nog wat worden ... Hij staat bij de aster Professor Kippenberg, op het hoekje voor.  Later: Nee! Dit is ook Stipa brachtricha.

 

Later aan de grassen toegevoegd: hier links eentje die ik gekregen heb en waarvan ik de naam nog niet weet. Misschien Arundo donax versicolor. Dat is een soort die flink woekert en dat moeten we niet hebben. Mooi, dat wel.

Marleen heeft hem, naar haar zeggen, al 20 jaar in de tuin en daar woekert hij niet! Je kunt hem stekken in een potje met water. Maf!

 

Spodiopogon sibericus 'Westerlake' een fraaie soort die ik op de bonnefooi bij Bastin heb gekocht. Ik vind de bloeiwijze prachtig van kleur, maar de plant is wat slap en heeft steun nodig. Het mooist, denk ik, een ronde ring plaatsen aan het begin van het seizoen. 
Imperata cylindrica 'Red Baron' vind ik mooi bij rode pimpernel of sanguisorba, foto hieronder; dit is een laagblijvende soort, waarvan ik een klein stukje had meegenomen uit Voorthuizen en dat dat het niet wilde groeien. Dacht ik, maar mooi wel. Red Baron woekert wel een beetje, ooit, tot nu toe nog niet. 
De sanguisorba heet Sanguisorba tanna, met dank aan Auckje.
Later: dit gras is ook erg mooi met rumex, een soort grote zuring met fraai blad waarin rode nerven. Foto in september.

Hakenochloa macra in het binnentuintje; vooraan 'Aureola', achterin de groene uitvoering. Werkelijk schitterend gras als je het een beetje kunt laten afhangen, mooi bij water. Deze heeft geen Nederlandse naam en ik zou hem w.s. niet weten als hij die wel had. 

Latijnse namen zijn buitengewoon makkelijk in het gebruik en in elk land hetzelfde. Je gebruikt ze niet omdat je een opschepper bent, maar om met andere plantmensen van gedachten te kunnen wisselen.

 
Fraai, grof, grijs gras: Heliotrichon sempervirens. Woekert niet en is wat uitgesprokener van vorm dan Festuca glauca, ook leuk, maar festuca krijg je nooit meer weg. 
Deze weet ik niet meer en het is ook nog niks, misschien Schizachyrium 'Blue Heaven'.
   
Miscanthus siensis 'Zebrinus'. Daar heb ik vreselijk naar moeten zoeken, de sering erachter - niet zichtbaar op de foto - heeft geel blad in het voorjaar, leek me wel mooi samen. 
Chasmantium latifolium. De foto heb ik al eerder gebruikt. Ze staat nu nog niet in bloei. Beeldschoon, maar je ziet het nooit ergens. Hieronder de bonte variëteit; die valt een beetje tegen.

De foto is nog uit Frankrijk. (Staat genoteerd onder de eenvoudige naam 'gras', het is er dus een van lang geleden. Ik moet alle foto's onder een naam opslaan, inmiddels zijn het er honderden, zo niet duizenden). Dit is Stipa brachitricha, die in september bloeit met roze aren, erg mooi als het licht erdoorheen valt.. 
En dit is helemaal geen gras, maar Ophiopogon japonicus. De zwarte uitvoering is beter bekend, een grasachtige plant met zwart blad. 

Over de scabiosa die ernaast staat ben ik heel enthousiast. Hij blijft heel laag. Maar ik heb een paar Scabiosa columbaria gekocht en die zijn niet alleen hoger, maar krijgen ook snel meeldauw en zijn sowieso minder aantrekkelijk. Ik geloof dat ik die beter weg kan halen. (Gelijk maar gedaan) Deze platte zijn zaailingen uit Voorthuizen.

12 juli  De liefde voor blauwe bloemen deel ik met vele tuiniersters (ik heb soms het idee, dat vooral vrouwen op blauw vallen), Hoewel: de laatste tijd krijg ik een lichte voorkeur voor warm oranje en zo. Mooi bij donkerbruin blad.

Blauw heb ik ook ruim: de geranium 'Azure Rush' b.v., helemaal geweldig, Thalictrum delavayi, gewone agastache om er eens een paar te noemen. Hier Tinantia pringlei, 'n beetje 'n woesteling, laag, fantastisch blad, en de onvolprezen Scuttelaria incana.

De vlinderstruik hieronder is Buddleja 'Ile de France'. Ik heb hem gekocht als de buddleja met de grootste aantrekkingskracht voor vlinders en ik geloof dat dat waar is. Je ruikt de honing al op afstand. Maar ...

 
ik heb moeite met mijn vlinderstruik. Het model staat me niet aan en de bloemtrossen eigenlijk ook niet. Hij zit Agast. 'Kolibri' in de weg en ook de jasmijn. Ik heb er wel al 6 soorten vlinders op gezien: witje, kleine vos, atalanta, de gehakkelde aurelia, een distelvlinder en dagpauwoog. 
11 juli  Mooi groen is niet lelijk. De Muehlenbeckia axillaris, die altijd wordt aangeboden als een kamerplant, doet het in mijn ervaring ook heel goed buiten. Met als bezwaar, dat hij soms te groot wordt. In de binnentuin zit hij alweer een cm of 60 tegen de wand en klimt lekker door de latten heen. 

Misschien moet ik de brandnetels eens weghalen. Ik zie geen spoor van vraat (rupsen) en ze zijn voorlopig nog niet nuttig voor a.s. vlinders, denk ik dan. Ze blijven mooi, maar vandaag of morgen gaat er iemand per ongeluk tegenaan.  

Ergens voor staat een allium die ik niet geplant heb. Ik dacht dat het zo'n wilde allium zou zijn zoals ik in Frankrijk veel in de tuin kreeg, een plant van niks, maar deze is nu aantrekkelijk paarsrood en ook heel aantrekkelijk voor hommels. De hommels zijn trouwens ook niet zo lastig te fotograferen als in Frankrijk, al waait het vandaag flink en is de allium iets van 70 cm hoog met een dunne steel. Even uitzoeken welke soort precies, w.s. gewoon A. atropurpureum. Of A. sphaerocephalon.
10 juli  Van Marleen heb ik nigellazaad gekregen. Het zou wit met donker hart zijn, maar wat er bloeit heeft alle kleuren en vormen die je bij nigella tegenkomt. Best lief. Aan de Rosa glauca zitten nu interressant koffiekleurige bessen. Ze worden later zwart. 
Een dag of 3 geleden heb ik Habranthus martinezii wakker gemaakt. Ik had bolletjes beloofd aan Marleen en Hein, maar ik kon de kluit niet uit elkaar krijgen zonder veel geweld te gebruiken. En nu kom ik mijn beloften niet na ...

Ze beginnen er gelijk weer aan! Op de logeerkamer wordt het vaak heel warm, kennelijk een goede plek om dit soort bolletjes hun zomerreces te laten houden.

6 juli  Zoekplaatje. Altijd al een zwak voor mos gehad, altijd al een zwak voor kikkers gehad en nu zie ik dit zomaar bij mijn minivijvertje. De kikker is prachtig en woont al een hele tijd in de tuin hier.
4 juli  Deze heb ik geërfd van vorige bewoners. Misschien Heliopsis helianthoides?, maar dit is een soort waar ik weinig verstand van heb). Vrolijk, dat wel en volgens mij kan ie nog aardig woekeren ook. De bladeren zijn ruw en prikken een beetje.
Bij dreigend onweer heeft deze gehakkelde aurelia even plaats genomen op de fraaie stam van de liquidambar, die trouwens niet veel haast maakt met groeien. In de buurt van de brandnetels, waardplant voor aurelia?

De mierenkoninginnen zijn vandaag - warm! - massaal uitgevlogen. Ik vertel het maar niet tegen Ko, want die heeft iets tegen mieren. 

Zaaien is niet mijn sterke punt, maar blijf het proberen. In maart of zo heb ik zorgvuldig voorgeweekt, lathyrus gezaaid, naam niet opgeschreven. De meeste op een plek met tig levensgrote herfstanemonen en zo en die kregen dus geen licht, maar aan de voorkant van de houtwal heb ik 3 planten en die bloeien. Ze ruiken verrukkelijk. 

Rond het vijvertjes had ik parnassia en rietorchis zaad c.q. sporen rondgestrooid, er toch weer zitten woelen, uitgetrokken wat ik wist dat onkruid was en nu staat er één klein dingetje dat héél misschien wel parnassia is. Spannend. (Later: was weegbree ...)

Ook blauw guichelheil had ik gezaaid, uit de losse pols, bij de keuken. Ik heb er eentje, vóór, oranje!

Calla heeft tegenwoordig een ingewikkelder naam: Zantedeschia. Ik vind ze eigenlijk niet zo bie, maar kocht deze donkerrode om zijn kleur en plantte hem in de viooltjescirkel. Later was ik daar aan het spitten en stak met de spa per ongeluk de vrij grote bol bijna middendoor. Ik heb de helften tegen elkaar geduwd en de bol weer teruggezet en blijkbaar heeft hij er niet zo vreselijk onder geleden. Achter deze bloem zit een tweede scheut, van de andere helft vermoed ik, met nog een bloem in aanbouw. Ik kan er nog niet weg van zijn, maar misschien zijn ze in een flinke groep wel aardig, vooral omdat er daar niet zo veel meer bloeit. 

De uit Voorthuizen meegenomen scabiosa's zijn bijna allemaal goed aangeslagen en beginnen nu te bloeien. Het zijn vrij platte planten en goede bodembedekkers. In Voorthuizen zitten ze altijd vol vlinders, m.n. de kleine vos.

2 juli  In de tuin staat er van alles, dat aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Vlinders zie ik niet heel veel, daarvoor is de omgeving, een huis in de doorgaande straat van een dorp, minder geschikt. Ons vorige huis hier had een immense achtertuin, met daarachter weer het gemeenteplantsoen: veel vlinders, vogels en ... slakken. Elk nadeel heb z'n voordeel!
Vandaag kwam er een gehakkelde aurelia langs - wat een leuke naam toch! - en die zat niet op de vlinderstruik of de dropplant (Agastache foeniculum), maar op de roestige Campanula trachelium. Er zijn trouwens wel heel veel bijen.
1 juli  Deze roos, Rosa 'Indigoletta', heb ik na lang zoeken besteld en hem vervolgens niet zo handig geplant, want ervóór staan heel hoge en volle Japanse anemonen, waarachter de roos min of meer verdwijnt. De eerste bloem - het gaat zich dit jaar beperken tot twee - was al uitgebloeid voordat ik hem gezien had, maar nu is nr 2 ontloken, prachtig van vorm en kleur en hij ruikt ook nog eens verrukkelijk. Een goede keus dus en volgend jaar moeten er maar wat Japanse anemonen verdwijnen. 

Ook de lathyrus heeft een eerste bloem. heel licht roze met een donkerder randje. Een stuk of 20  zaden geweekt en in de grond gestopt: 3 planten over! Ook de lathyrus ruikt heerlijk, foto en naam volgen. Later: kan de naam niet meer vinden. Van Plantworld in Engeland kwam ie.

28 juni  Rechts: een bijzonder viooltje, Viola 'Heartthrob' met een dierbare associatie. Ik kreeg hem van André Ekkelboom, van kwekerij Kingfisher, omdat ik zo op viooltjes val. Ik vind het ontzettend aardig van iemand buiten de kring van mijn dagelijkse kring, als hij of zij zoiets onthoudt. Extra leuk is het feit, dat dit soort viooltje, dat buitengewoon aantrekkelijk is voor slakken - maar die komen geloof ik niet binnen de cirkel van kinderhoofdjes in de voortuin - er zo mooi onbeschadigd uitziet! De bloemen kunnen me niet eens schelen, ik heb geen idee wat er aan moet komen. Er staan inmiddels wel een stuk of 7 soorten viooltjes binnen de cirkel. 

Hieronder Agastache 'Linda', ook erg mooi met haar fijne, donkere blad. Rechtsonder: de vlinderstruik bevalt me niet. Hij heeft takken die in de breedte gaan i.p.v. in de hoogte. Daardoor zit hij Agastache 'Kolibri' in de weg. Maar ja, als er dan vlinderbezoek komt ... 

27 juni  Ik ben meestal niet zo héél impulsief in tuincentra. Jaren ervaring leert je wel uitkijken voor van alles, zoals begeerlijke Lavendel stoechas, die nooit een weekje vorst gaat overleven. 

Maar bij de Bosrand hadden ze deze beeldschone begonia, met een beetje moeite ook volgend jaar weer in bloei te krijgen. Ook in wonderschoon rozerood. 1,39€. 

De Bosrand is fantastisch wat hun showplanten betreft: vaak heel mooi en betaalbaar. Minder enthousiast ben ik over het aanbod vaste planten. Ze hebben zelden wat je zoekt, tenzij het bijzonder alledaags is. Ik wilde vandaag b.v graag die lage scuttelaria: vergeet het maar. Daarvoor moet je naar Boskoop of een vasteplantenkwekerij.

Ik ging helemaal uit mijn dak van deze: Digitalis 'Illumination'. Dikke kans dat het geen vaste plant is (zols op de pot vermeld), maar het valt te proberen. Ook niet heel goedkoop, maar wel zó mooi dat de grote roze gevaarten er meteen uit kunnen. Een is al gesloopt. Daarbij een astilbe, ik dacht 'Fanal', maar hij heet 'Montgomery' en is echt heel donkerrood.
24 juni  De oranje Agastache 'Kolibri', van vorig jaar heb ik bij de vernieuwing van de ramen noodgedwongen moeten verplanten. Hij staat er evenzogoed prachtig bij. Wel een cm of 80 hoog.

Rechts: de osmanthus, w.s. Osmanthus heterophyllus 'Oshiki',  stond al in de tuin; op advies van Marleen heb ik er een Clematis texensis 'Diana' bijgezet, voet mooi koel, bloeit alweer een maand. Aan de voet aan de voorkant een heel donkerrode scabiosa - Scabiosa 'Chili Spice' 'Chili Spice' - en daarvoor weer donkerbladig zenegroen. Mooi hoor, bij elkaar, maar een goede foto is lastig, daarom maar details.

23 juni   Thalictrum delavayi, spectaculair in alle opzichten, mooie vorm, mooi blad, mooie bloem.


Ik heb van alles gezaaid, lui als ik ben gewoon rondgestrooid, alleen maar makkelijke dingen. Maar de meeste heb ik nooit gezien, zoals een kleinbloemig afrikaantje, zachtgele en donkerrode O.I. kers, rode Meconopsis cambrica (het heeft niet gevroren en dat is nodig voor ontkiemen), 2 soorten ipomea. Wel succes met de witte slaapmutsjes, paar nigella, paar ... (bejaardenmoment, die van 2 plantjes uit één zaad), o ja, cerinthe.
22 juni  Zo, weer terug in Zoeterwoude. En ja hoor, de papavers zijn allemaal van die dubbele, rode krengen, maar de geranium 'Azure Rush' is een plaatje. Ook  de thalictrum, met de akeleiachtige bloemetjes, staat er fantastisch bij. De witte slaapmutsjes zitten vol bloemen, waarvan eentje roze!
18 juni Een paar heimweefoto's: 1) caesalpinia in de tuin van Antoine 2) kappertjesplant in bloei in de tuin van Cor en Mark 3 en 4) albizia in bloei voor Super U in Murviel. 

Caesalpinia is een struik uit mijn vroegste tuinervaringen. Algemeen in Nigeria, meestal oranje, iets minder vaak geel. Ik had een roze!!, nog maar klein. Ik heb er lang, lang geleden mijn lievelingseekhoorntje, een orangeheaded squirrel*) - hartstikke mooi, hartstikke tam, prachtige volle, zalmkleurige pluimstaart, in een moment van onoplettendheid mijnerzijds achteloos doodgebeten door onze kat - begraven. Een struik vol herinneringen. Lastig ding, deze mediterrane caesalpinia, bij mij in Pierrerue wilde hij niet. 
*) N.B.: op het internet kan ik niets vinden over deze West Afrikaanse eekhoorn. Hij komt voor, als ik het me goed herinner, in een boek van Gerald Durrell, w.s. 'The Bafut Beagles'. 
Een kappertjes struik heb ik ook jaren begeerd en wel een keer of 4 geprobeerd, zonder succes. Ik heb kennelijk iets met bloemen die zulke lange meeldraden hebben!
Albizia is minder moeilijk, maar mijn tuinman Daniel raadde hem af, nooit begrepen waarom. Er is een oranjige en een meer roze soort. Beide staan voor de Super U in Murviel. Deze bloemen bestaan zowat uit meeldraden!

14 juni Een close-up van de bougainville bij Mary. Die witte dingetjes zijn de bloemetjes, het paars het schutblad. Als ik het goed heb, ik heb hier weinig naslagwerk.
We kwamen dit weekend in Narbonne en ik zag tot mijn genoegen, dat de boom, die 3 jaar geleden 'bevroren' was - zie bij 10 juni - weer in bloei staat, maar de bloemen zijn rozer dan ik me herinner: Erythrina crista-galli .

10 juni Gisteren waren we op bezoek bij vriendin Mary in Narbonne. Ze heeft altijd eindeloos gedonder gehad met haar bougainville en hem 2 jaar geleden tot de grond afgeknipt of -gehakt. Dit jaar is ie geweldig, ik heb hem nog nooit zo mooi gezien.

In Narbonne vriest het zelden of nooit. Een paar jaar geleden was er een strenge winter en is er van alles dood gegaan, veel palmbomen, de mooie boom met de rode vlinderbloemen, iets Australisch?, waar we altijd langskwamen als we gingen bridgen, en veel bougainville. 
Pierrerue ligt hoger en is een paar graden kouder, bougainville hoefde ik er niet te proberen.

Het is hier kurkdroog, volgens mij heeft het al heel lang niet geregend.

In Voorthuizen staan ze vaak tussen de stenen en dat mag niet, niet van Ko, niet van de makelaar: Dianthus deltoides, een ijzersterk klein anjertje. Ze doen het hier ook geweldig en zorgen voor veel kleur. Straks zijn ze ook nog overal uitgezaaid en moet ik weer gaan uitdunnen! ik heb ze in kersrood, hardroze en heel lichtroze. 
5 juni  Zo mooi heb ik Linaria purpurea 'Canon J. Went' nooit gezien. Hij staat kennelijk op de best mogelijke plek, super. 
Helaas zit er in een campanulasoort - die met ruw blad; ik ben er gelukkig niet zo heel dol op en namen van campanula's weet ik nooit ... - roest en voor de zekerheid haal ik alle planten weg, want ik wil het niet in Oxalis rubra. Dat heb ik in Frankrijk al genoeg gezien.

Campanula trachelium is het. Ik heb mijn monografie over campanula's al een paar jaar niet open gehad, maar ik vond er een briefje van mezelf in:  ... die met het ruwe blad is C. trachelium ... Het gekke is, dat ik gelezen heb dat roest voorkomt op C. persicifolia, maar die is hier brandschoon. 
Een van de mooiste soorten vind ik (helaas) Campanula rapunculoides. Die woekert als zevenblad, vandaar het 'helaas'. Er staat er hier één in de tuin, tussen de flagstones. Ik laat hem nog even staan. Of uit- en ingraven in een grote pot? In het wit is het helemáál een plaatje. En ik ben niet eens van de witte bloemen, kun je nagaan!

3 juni  Voor een mooi plaatje hoef je eigenlijk nauwelijks kleur te hebben. In dit stukje met veel schaduw, tegenover de keuken, staat veel klimop, een gewone euonymus, veel vrouwenmantel, de els die ik van Cor heb gekregen, een mooie taxus en bij de tafel wat kleine dingen, zoals een goede heuchera met geel blad, een soort postelein met witte bloemetjes, gele Meconopsis cambrica, een bamboe, gillenia, een witte astrantia, verderop wat varens, brandnetels en een bergenia. Niks bijzonders, maar het ziet er beeldig uit.

Misschien krijg ik nog plezier van Lisymachia fortunei, die het niet heel goed lijkt te doen en Iris 'Silver Edge' staat er ook, wellicht gaat die ergens anders heen. 

2 juni  Het binnentuintje ziet er nu mooi uit. De deur erheen moet nog vervangen worden, want ze hebben de kruk achterlijk laag geplaatst en ook zit er een barst in het raam, maar het plaatsje kan wel afgewerkt worden; met hetzelfde spul als op de vloer van de woonkamer ligt, voor mooi ruimtelijk effect. Maar dat was bij Carpetright niet voorradig ...
Het blad van Stephanandra tanakae vind ik erg mooi, bloemetje past er goed bij, maar stelt niet veel voor.
1 juni  Een perfect stukje border. Erigeron karvinskii doet het, zoals altijd, fantastisch. Blauwe scabiosa, een marjolein met geelgroen blad, anjertjes en pekbloem, een prima campanula en alchemilla. Niks bijzonders eigenlijk. Die pekbloem, eenjarig, heeft me altijd moeite gekost wat determineren betreft. Hij lijkt n.l. erg op duizendguldenkruid, een centaureasoort, maar is duidelijk een anjer van het een of ander. Maar een pekbloem moet een kleverige band hebben en die heb ik nooit kunnen ontdekken. Hij is ooit gewoon komen aanwaaien en reist sindsdien overal mee naartoe! (Silene armeria, in de flora z.z.!) Ik weet het nog steeds niet zeker. 
25/6 Op zoek naar iets anders bladerde ik door het hele boek 'Wilde Planten' van Spectrum en op blz 111 staat een goed plaatje van de pekbloem en ja, dat is 'm. Adventief, staat er in de beschrijving en w.s. betekent dat dat hij soms komt aanwaaien. Ooit bij mij dus, op nr 72!
In datzelfde boek Blackstonia, die ook in Nederland schijnt voor te komen; hier heet hij 'bitterling' en akkerzenegroen (z.z.z.), doet het best aardig hier in de tuin. Maar wat ik zocht, alleen nog maar blad, mooi van vorm, kon ik niet vinden. 
 

31 mei  Er bloeien nu meer planten van de Papaver rhoas, zelfde kleur. De planten zelf zijn erg lelijk, alsof ze totaal verdroogd zijn of op te arme grond staan. 

Verrassing vandaag: bloemen aan de crème eschscholzia, de planten had ik uiteraard allang gezien, maar de knoppen niet. Nu maar hopen dat ie zich verder zelf uitzaait en geen oranje nakomelingen krijgt ...

2 schoonheden: een rode waterjuffer (Pyrrhosoma nymphula, vuurjuffer) die ik bij mijn weten nog nooit eerder gezien heb. Volgens Google hoort hij niet thuis in deze omgeving (hoge zandgronden) en staat hij in België op de rode lijst, dus het is echt wel iets bijzonders! En een bloem - ik vrees dat het daarbij blijft, want hij staat in te veel schaduw - aan Iris 'Silver Edge', de koningin onder de irissen. 

28 mei  De eerste rhoas is mooi subtiel oudroze en kleurverschil per halve bloem, grappig. De eerste papaver, ook vandaag, een dubbele hardroze, bah. Er zaten ook nog een stuk of zes van die slijmerige worsten in en in een volgend exemplaar nog meer, gatver. Slakken breng ik weg, ze kunnen het niet helpen dat ze van die vieze beesten zijn. Hoewel ... als ze zich aan de mooie blauwe corydalis vergrijpen word ik wel schijtnijdig! 
Het heeft een paar dagen geregend en je staat te kijken over de hoeveelheid ongewenste zaailingen (onkruid) er weer staat. Nu is de tijd van opkomende berken en nog steeds vuilbomen, dat is een soort cornus met grote expansiedrang. 
27 mei  Van Marleen kreeg ik in het najaar zaad van Papaver rhoas, pastelkleurige klaprozen. Heb ik in de tuin en het gemeenteperkje voor de deur gestrooid. In dat perkje werden ze door een ijverig persoon van de plantsoenendienst al gauw weggeschoffeld; in de tuin kreeg ik overal planten van het type klaproos en waar ze niet in de weg stonden heb ik ze laten staan. Vanmorgen was de eerste open: knalrood. Plant eruit en in een vaas ermee. Eigenlijk jammer van zo'n mooie plant, maar als ik 'm laat staan staat de tuin volgend jaar vol klaprozen en dat is niet de bedoeling. Nou hoop ik maar dat bij de andere mooie pastelkleurige exemplaren zitten. 

De tijd van de papavers is ook nabij. Daarvan wil ik alleen mooigevormde bloemen in donkerpaars. Zul je zien dat het van die enge, dubbele rode zijn. 

23 mei Omdat ze nieuwe ramen aan het maken in huis kwam er een steiger voor de deur en omdat er een steiger kwam moest ik ineens allerlei planten verwijderen om ernstige schade te voorkomen. Toen viel er een van de werknemers uit en ging het werk langer duren dan voorzien en bleef ook de steiger langer staan. De planten begonnen er minder goed uit te zien en daarom heb ik gisteren van alles herplant, wat een karwei. Het is niet alleen een kwestie van gaten graven en planten, maar ook van zoeken naar combinaties. 
Sinds we deze tuin hebben heb ik wel steeds van alles laten staan, om te kijken wat het ging worden en om wat te vullen. Veel eenjarige papavers b.v.. Daar hecht ik niet zo aan, dus die kunnen er ook wel weer uit: het zijn al forse planten van een cm of 60. Ik weet alleen nog steeds niet wat voor kleur bloem ... De vasteplant-papavers hadden al dikke knoppen en ik heb er eentje opengebroken: knalrood, weg ermee!
Een regenbuitje af en toe en een beetje bewolkt weer en de ontheemde struiken beginnen alweer bij te komen, gelukkig. 

Na een bui overal slakken, van die vieze, bruine glibbers, in geen jaren gezien, want in Voorthuizen zitten ze niet. Ik gooi ze weg in het gemeenteperk, ze moeten een schelpenpad over als ze ergens anders heen willen en volgens mij zien dit soort slakken dat helemaal niet zitten. Zeker 15 gisteren!

Bij de clerodendron (het 'warme hoekje') bloeit een van André's fabelachtige corydalissen. Deze heet ... gut, wat stom, ik heb het niet opgeschreven! Die tussen de varens is Corydalis 'Craighton Blue' en tegenover de keuken is 'Spinners Wheel '. Ze bloeien heel lang, eind maart gekocht en nog steeds vol bloemen. 
De tinantia (Tinantia pringlei) wilde niet zo in Voorthuizen, maar hier gaat ie geweldig, foto hieronder. In het echt wel kleiner. Ik hou ook veel van linaria, linksonder. Bij de keuken is ie roze, in het warme hoekje blauw.
21 mei  Gierzwaluwen!
20 mei  Physocarpus opulus 'Tuilad' bloeit, mooie struik! En de combinatie met Heuchera 'Caramel' is fantastisch.

Van Bastin heb ik die ene jasmijn, die ik altijd begerig op plaatjes heb bekeken: donkere stelen en de knop ook donker, witte bloem, heerlijke geur: Philadelphus 'Starbright'. Ik vind het al een wonder dat een struikje van een cm of 60 zomaar in een doos heelhuids aankomt, maar tot mijn verrassing zaten er 2 knoppen aan, waarvan er nu één open is en de andere is weg.

19 mei  In het parkje hier staan aardig wat struiken van Rosa glauca, waar ik dol op ben. De bloemen stellen niet veel voor, maar het blad vind ik heel mooie van kleur, paarsig. Het is een geweldige achtergrondstruik, b.v. met de camassia, die nu nog bloeit en ik vind hem ook prachtig met Lamium orvala. Later in het jaar bottels.

In een van de struiken zat een of andere solanum, nachtschade, familie van tomaat en aardappel. Zo'n hoge klimmende soort ken ik niet. Ze worden wel gekweekt, een paarse en een witte variant, volgens mij niet winterhard. Kijken wat ik erover kan vinden. De flora levert me bitterzoet op.

In het minivijvertje van een speciebak, waar al 2 kikkers wonen, zat vandaag een levensgrote salamander. Leuk!

18 mei  Hoe blad alleen al mooi genoeg kan zijn. Op de foto hieronder geelbladige sering en blad van monnikskap. Rechtsonder: bloeiende tarwe. 

Die geknakte agastache kan heel goed in een vaasje. Eindeloos lang! Samen met een vaasje uit de kringloop in Leiderdorp, heerlijke tent, staat het mooi te wezen in de keuken. 

Bastin had vorig jaar wel een stuk of 12 agastaches. Dt is een roze, bloeit als eerste. Er komt een heel mooie oranje/roze en de 3e is, geloof ik blauw, maar dat weet ik niet meer. Ik had het zo druk, dat ik in de bestelling alleen maar '4 agastaches' heb opgeschreven. Dit zou trouwens ook nog Stachys officinalis 'Pinky' kunnen zijn, maar dan ben ik 2 agastaches kwijt ...  Nee, volgens mijn boekje is het Agastache 'Cotton Candy' en dan moet ik de stachys nog vinden. 

Het is een kwestie van grote discipline om altijd precies te noteren waar wat staat en soms loopt het mis. 

13 mei  Als ie net bloeit is het eigenlijk wel een heel fraaie boom, de goudenregen. Ik wil hem niet in mijn tuin: giftig en veel uitzaai. Bovendien heb ik niet al te veel plaats en er zijn dingen die ik mooier vind, zoals een krentenboom. 
Vandaag of morgen krijg ik een jasmijn. Die bloeit ook maar kort, maar is niet giftig en ruikt bovendien verrukkelijk. 

Het is gelukkig weer afgelopen met de regen; behoorlijk wat agastache geknakt, helaas. 

12 mei  Je erft van alles in een tuin die van iemand anders is geweest, tenzij je alles eruit laat halen. Ik heb laten staan wat ik dacht te kunnen gebruiken, maar erfde veel helleborus foetidus, stinkende gouwe en oranje meconopsis, niet heel vreselijk; een seizoen trekken en het is weg, denk ik.. Op het ogenblik beginnen er berkenzaden te ontkiemen. Wat ik niet direct (her)ken laat ik vaak staan.
In de voortuin heb ik als erfenis een prachtige digitalis gekregen, ik heb zelden zo'n mooi exemplaar gezien. Hij is helaas door de vele regen/wind een beetje uit zijn model geraakt. Er staat nog een tweede aan te komen, iets kleiner, zelfde kleur.

Er komt nog een bestelling van Bastin. O.a. een rode, zuilvormige cercidiphyllum, een jasmijn en een soort kruising megaframboos. Zonder doorns. Bastin zit in Limburg, heeft leuke dngen en bezorgt goede planten, prima verpakt, voor 6,75. De planten zijn duurder dan bij Directplant, maar die bezorgt alleen nog maar als je boven de 300€ o.i.d. bestelt. Anders moet je het ergens gaan halen.

9 mei  Het heeft gisteren en vannacht eindelijk behoorlijk geregend. Nu waait het erg hard en dan ben ik niet graag in de tuin bezig. Ik heb 5 zakken tuingrond in het gedeelte vóór gegooid, was zó weg ... Van Marleen heb ik wat macklaya gekregen, maar zonder veel wortel, dus ik weet niet of het gaat lukken, en solidago, waar ik misschien spijt van krijg, maar dat is van later zorg.
7 mei  En dit kwam uit de 'Crocus goulymii'-knolletjes. Volgens mij de Ixia, die mijn Franse buurvrouw Mirjam bij haar rozen had staan, gecombineerd met iets als heuchera, ook met van die koraalrode bloemetjes. Dat was per ongeluk, want toen ik er net was lette ze nog helemaal niet op kleurencombinaties. 

Ik dacht niet dat ixia winterhard is. We gaan 's even wat zoeken. 

Ik kan ze niet vinden. Ixia's komen uit Z. Afrika en houden van veel voedsel en goed doorlatende grond, en kunnen niet tegen vorst. Deze winter was geen winter en dat vonden ze dus OK.

Ik blijf hem zo waanzinnig mooi vinden: Phlox catahoochee. Deze stond bij Hertog tussen gewone Phlox divaricata voor 2€, kan ik het weer niet laten. Hij zal niet lang leven, maar voorlopig even in een mooie pot, samen met ordinaire knalrode begonia's, te gek!
5 mei  Dagje Boskoop met Marleen. Zij helemaal kapot van deze roze boom. Zag eruit als een soort Rhus, uit Nieuw Zeeland en heette iets van Rhoona of zo, even zoeken. Later:Toona sinensis. Ze hadden bij Esveld ook een soortgenoot van magnolia, ook een andere naam en alweer vergeten. Erg mooi, vast niet winterhard. Later: wel winterhard en heet Michelia 'Fairy Magnolia'.  

Wat een verleidelijke oorden toch, eerst Hertog, waar ik een geelbladige sering kocht, hier rechtsonder, geen idee wat ik er verder van kan verwachten. Syringa villosa 'Aurea'. Hij hoeft van mij niet te bloeien. Het was een heel karwei om hem erin te krijgen, want in die hoek staat oude eupatorium, waar ik niet zo weg van ben. Ko heeft het losgestoken, enorme kluiten.
Bij Esveld betaalbare Physocarpum opulus, 'Tuilad', met fraai roodbruin blad. Daaronder heel mooi de Heuchera 'Marmelade'. En zo nog het e.e.a.  Foto's volgen vanzelf, ooit. Eindigen bij de Bosrand, waar ze elke week andere dingen hebben. Donkergroene Ophiopogon jap. voor 99ct.

4 mei  Het heeft hier in geen weken behoorlijk geregend, maar je hoort of leest niks over droogte, raar! Op veel plaatsen in Nederland heeft het ruim gehoosd, hoor ik van b.v. Marleen. Ik moet elke dag sproeien! 

De tulpen 'Havran' bloeien nog steeds, de laatste tien onder de liquidambar. Ik vind ze prachtig en hoop dat ze het een paar jaar blijven doen. Gek genoeg zitten de laatste aan de buitenkant vol met bladluizen, nooit eerder gezien. Rosa mutabilis spuit ik al elke keer dat ik water geef, om de luizen te ontmoedigen. Hij begint trouwens net te bloeien.
De geranium, die ik vorig jaar in een tuincentrum in de buurt van Nijmegen kocht is ook net weer begonnen. Familie van 'Rozanne' en deze heet 'Azure Blush' of zoiets. O, geen blush maar Rush. Ook Camassia leichtnii is net gestart, linksonder. Ik vind hem altijd heel mooi bij de Rosa glauca, mooi zachtgeel/crème kleurtje. Deze hebben gestreept blad, van vroeger kan ik me daar niets van herinneren.

 

Bij de Bosrand heb ik een keer een zak alliums gekocht, 'Globemaster' of zo. Ze kostten 2x niks en nu staat er zo hier of daar een te bloeien. Altijd weer mooi. Tussen vaste planten, want het loof is ook 2x niks. 
1 mei  Ik meende een boomkruiper te horen en ging eens poolshoogte nemen in het parkje, maar het vogeltje was uiteraard alweer gevlogen. Sowieso moeilijk benaderbare types, boomkruipertjes!

In het park was het fluitekruid alweer op z'n retour, maar het rook er nog wel hevig naar, heerlijk. Ik kwam langs een struik vol spinsels met rupsen, een snoezig roosje, twee bloeiende bomen, waarvan de bloemen erg op elkaar lijken en een flink aantal mispels?, nu in bloei. 

Ze lijken erg op elkaar, maar het blad is heel anders. Ik denk, dat hiernaast wel eens appelbes (Aronia ) zou kunnen zijn - ja, is zo! -, maar het is wel een boompje van meer dan 2 meter. Onder is witte meidoorn.

30 april  Fotograferen vind ik ontzettend leuk. Er is nauwelijks iets materieels waar ik zo aan verknocht ben als mijn camera. Het onlangs aangeschafte plantje, Chirita tamiana 'Maysie' staat in de keuken beeldig te wezen en roept om een goede foto. Die van eergisteren lijkt nergens op. Een tweede poging op ons supermooie aanrecht met subtiele achtergrond van Italiaans glasmozaïk levert ook niet het beoogde resultaat. Gewoon op de keukentafel met een Ikea stoel op de achtergrond is wat mij betreft het best, maar bij lange na niet perfect.
Ik blijf het ook een probleem vinden om scherpe foto's te maken van planten met witte bloemen en waar dat in zit weet ik niet.

29 april  Tarwe levert een heel decoratieve plant voor de tuin op. Je hebt een hele aar met rijpe korrels nodig en legt die waar je t.z.t. je plant - het zijn natuurlijk planten, meervoud! -  wilt hebben, plat in een ondiep kuiltje. Dit is het resultaat, al wordt het nog mooier. Het probleem is om aan die rijpe aar te komen ...

Sannie kreeg haar dochter op min of meer de uitgerekende tijd, in de vroege ochtend vandaag!

28 april  Vandaag is Sannie, de dochter van Gita en Frans, uitgerekend. Zit Gita verder non-stop bij de telefoon, dus ik ben erheen gelopen om te vragen of ze zin had naar de Bosrand te gaan. Goed voor mij (ik rijden ...) en afleiding voor haar. Zo gezegd, zo gedaan. 

De mooie akeleien van een paar weken terug waren blijkbaar op, maar ik heb een andere veelbelovende gekocht, A. 'Crimson Glory' en nu maar hopen dat hun eventuele nazaten geen propneigingen vertonen. De vaste planten zijn er heel goedkoop, 3 voor 4 €, goed voor nog een kleine alchemilla, Anemone sylvestris, kirengheshoma  en Epimedium rubrum, erg mooi bij de acer. 

Impuls aankopen zijn gevaarlijk, maar dit kon ik niet laten staan. Familie van het Kaaps viooltje of streptocarpus en het heet 'Chirita tamiana 'Maysie'. Nog 's een betere foto maken.

Ik heb een van de 2 planten in de keuken weggegooid, die stond maar te kwarren, de andere doet het goed. Ze heten Calathea rufibarba 'Blue Grass'.

Mijn schoonzus Margriet is een nieuwe tuin aan het maken. Ze heeft een super acer in de hoek, om jaloers op te zijn! Wat eronder? Gele, vroegbloeiend symphytum en geel penningkruid? 

27 april Alchemilla mollis zie je in plantenboeken altijd met druppels op het blad. Ja, mooi. Als ze net bloeien ook mooi, maar op de klei worden ze vaak erg groot en vallen dan om. Ik heb graag Alchmilla vulgaris (moeilijk te vinden) of Alchemilla erythropodia, veel kleiner, waarvan de bloemen iets oranje worden. Foto later! Alchemilla alpina is nog kleiner en heeft een meer kastanjeachtig blaadje. 
26 april  Vandaag uitgebreid gewied in Voortuizen. het ziet er schattig uit, ik ben vooral enthousiast over alle ajuga. Na 2 jaar veel planten en alles laten staan zijn er nu hier en daar dichte matten van, zoals in het talud, helaas foto van niks ....

24 april  Veel opgeruimd buiten: m.n. vogelmelk in het perk bij de keuken, meestal met bol, massa's kralen eraan. Al het longkruid met roze/blauwe bloemen en beschimmeld blad uit de voortuin weg. Nu nog een plan voor die voortuin, maar ik heb nog geen inspiratie. 

Op zolder zocht ik een vaasje en zag in de vensterbank Cyrtanthus falcatum in bloei. In Frankrijk heeft hij één keer gebloeid, daarna niet meer. Maar de bol voelde nog altijd stevig aan en ik had geen reden om hem op te ruimen. Ooit had ik jarenlang een klein familielid met gele bloemetjes, heel leuk en makkelijk. Maar soms gaat er ineens wat mis, ik heb ze niet meer. Dat was Cyrtanthus mackenii.  

Mijn zeer oplettende, ex-Frankrijk-buurman, maar blijvend vriend Cor kan alles vinden, als hij het niet al weet. Het oranje tulpje heet 'Prinses Irene'.  Cor zegt dat ie geschikt is voor verwildering, komt dat even mooi uit. 
23 april  Een mooie combinatie in een tuin in Goor: van onalledaagse tulpen tegen een schitterende, rode acer met eronder een dotter in volle bloei. Foto is niet best, maar Goor is te ver om terug te gaan! Ook heel mooie oranje tulpen in de tuin, naam onbekend, de steel net zo'n kleur als de 'vlam' in de bloem.

Daarna bezochten we Anne van Beusekom, wiens man, Herman, onlangs helaas is overleden. Anne heeft een fabelachtig mooie tuin. Stom genoeg heb ik helemaal geen foto's gemaakt. Anne houdt open dagen op 8, 15 en 29 mei, 10, 12  en 14 juni, 15, 17, 31 juli en 7 augustus. Van 10 tot 5, Hobbemastraat 4 in Groenlo. Zeer aanbevolen! 

22 april Onbekende plantjes laat ik meestal staan tot ik weet wat het is. Soms pakt dat goed uit zoals bij de rumex met dat mooie blad, zie 8/4. Vandaag trof ik tot mijn plezier een mimulus tussen de flagstones voor. Wel behoorlijk rood ... 
Wat die bos sla op de foto rechts moet worden weet ik nog niet, maar vandaag heb ik er een stel uitgehaald. Goed idee, want er stond Scuttelaria incana onder en die wil ik graag houden. 

21 april  Clematis 'Omoshiro' daarentegen is net zo mooi als ik gedacht had, maar wel iets groter. Ook de tulp 'New Design' vind ik te groot. Mooi, dat wel, maar wat een joekels. 
20 april  De clematis, die ik 19/3 kocht met een plaatje van een mooie, enkele, roze alpina eraan is een lelijke macropetala, kleine roze propjes en ik ben niet van de propjes. Eruit? Moet het eerst regenen, want ik kan hem nu niet verplanten. Altijd vervelend zulke dingen.  Anemone sylvestris hieronder, kende ik niet. Ongeveer 30 cm hoog en bloemen als Anemone japonica. Kijken of ie 't wil doen.
19 april  Dit komt er uit de bolletjes Crocus goulymii, die Hein me vorig jaar stuurde. Dat is het zeker weten niet, maar wat wel? Spannend. Ixia's? 

De gillenia is inmiddels opgekomen. Nog niet: kirengeshoma, erigeron iets en macklaya. 

14 april  Het laatste beetje speenkruid is er uit. Optisch dan, want voorlopig ben ik er niet vanaf: de aardappeltjes blijven in de grond zitten en gaan volgend jaar weer tekeer. Veel van de nieuwe aardappeloogst heb ik wel kunnen verwijderen. Op de foto heeft de bovenste nog een oude knol met daarboven de pas aangemaakte nieuwe. De onderste zit vol met uitbreidingsmogelijkheden, maar is boven het knolletje waar hij uit gegroeid is, afgebroken.!

Speenkruid is niet slecht voor de tuin, er schijnt stikstof in te zitten. Niet dat ik iets van chemie weet. Er stond iets van 6 vierkante meter en je kunt niet zien wat er onder zit: van alles komt er tevoorschijn, slakken, gras, ereprijs en andere narigheid., 

13 april  In een fraai vaasje hebben de stekjes van een plectranthussoort, geen idee welke, in zeer korte tijd een fijn netwerk van worteltjes ontwikkeld. Ik heb de stekken niet nodig, wie ze wil mag ze hebben. 
Ajuga doet dat ook: een afgeknipte uitloper heeft in een glas water de volgende dag al worteltjes. Mooi dat ik dat weet, want ajuga kan ik voorlopig nog overal gebruiken. 

Het vaasje krijg ik straks maar moeilijk schoon! Water, azijn en een tandenborstel?

 

11 april  In Voorthuizen heb ik jaren akeleien uitgetrokken. Het stond er vol met van die 'propjes' en die vind ik heel lelijk. Maar mooie akeleien, met van die lange sporen, kan ik nauwelijks laten staan. Gisteren kocht ik Aquilegia 'Spr. Mag. Rose and Ivory', iets moois met bruinig roze. Wat Mgr en Mag betekenen is me nog niet duidelijk.  Fraai bij de tulpen, 'Havran', die ik steeds mooier ga vinden. Je kunt de akelei op de foto niet goed zien, die moet nog een beetje groeien.
De tulpen die 'Ancilla' heten heb ik vandaag uit de voortuin getrokken en die met bol en al kwamen heb ik onder de malus gezet. 

Het is trouwens maar een dag snertweer geweest, nu is het weer heerlijk. We hebben bijna de hele dag de keukendeur open.

3 planten heb ik nog niet gezien: de kirengeshoma, de gillenia en de hoge erigeron. In de gaten houden!

10 april  Binnenkort gaat het pleintje bij de keuken opnieuw bestraat worden. De stratenmaker - hij heeft prachtig werk geleverd bij mijn broer - kwam gisterenavond kijken en begroten; hij was niet blij met de gemengde bestrating hier: kinderhoofdjes, grinttegels en keitjes. Ik vind het leuk, maar het wordt vast en zeker lastig werk i.v.m. de verschillende diktes van de opnieuw te gebruiken stenen. Hij probeerde me te overtuigen van: kinderhoofdjes bij de keuken en de rest bij de garage, maar helaas ... ik ben er niet voor te porren!

Ik krijg tegen de tijd dat hij komt, over 2 weken, nog een ander probleem. Er groeit een brandnetel voor de taxus langs de rand van de bestrating. Ik kan het niemand aandoen dat ze met hun handen tegen de brandnetels aankomen; ik vrees daarom dat ze in ieder geval ingekort moeten worden. Ik wil ze niet kwijt, want ik vind het toevallig prachtige planten, vorm, kleur en t.z.t. bloei. En bovendien vinden veel rupsen hem lekker, zie onderste blad. 
Misschien hebben de stratenmakers wel handschoenen aan.

De eerste cerinthes zijn opgekomen.

8 april  Dit aantrekkelijk blad groeit hier in de tuin, bij de wilgenafscheiding. Gisteren zag ik het toevallig staan in de Bosrand, bij de waterplanten: Rumex sanguineus
Vanaf dat moment had ik het 'Te deum' in mijn hoofd. Wat doet je brein toch vreemde dingen! Het bleef maar rondzingen totdat de betreffende frase bovenkwam 'Judex crederis esse venturus'. Ik kan het niet helemaal vertalen: ... dat Gij zult komen als 'rechter van het geloof'? Rumex-Judex was blijkbaar de trigger en hoe noem je dat nu weer in het Nederlands? 

Ik las met enige schrik, dat rumex zuring is. Mijn jaren in Voorthuizen hebben me een pesthekel aan zuring opgeleverd, de hele tuin daar staat er vol mee, maar dat is wel andere zuring. 

Het mooie weer is ermee opgehouden, 10 graden kouder en hagelbuien,.

7 april  Weer van dat heerlijke weer, 19°. Met Ko als chauffeur en Margriet naar de Bosrand, want Kees en Margriet hebben hun tuin opnieuw en heel leuk laten bestraten en die tuin is nu bijna leeg. Ze hadden ineens een beeldschone Japanse acer. Die stond er natuurlijk al járen, maar daarvoor stond een ijzeren staketsel waar ooit een schommel aan had gehangen voor hun kinderen; die zijn nu rond de 40 ... Voor de acer een armoedige spirea, die het zicht op de acer wegneemt. Probeer hen maar eens ervan te overtuigen dat die spirea even snel weg moet ... 
Er is veel van te maken, van dat tuintje, maar wat is het toch lastig als je niet bereid bent tot slopen!

In het perkje naast de keuken waren hier vanmorgen de tulpjes 'Peppermint Stick' open, ook weer zo'n schattig tulpje. 

6 april  Clematis montana op zijn allermooist, vlak voordat hij gaat bloeien. Hij staat op een lelijke plek, achter de vuilnisbakken! foto niet mooi, niet scherp.

Deze heel donkere tulp, T. 'Havran' kleurt fraai bij de donkere clematis 'Zorrero'. De clematis moet nog een beetje groter groeien en ik had nog liever als tulp 'Recreado' gehad - daarvan zijn de stelen ook donker - maar die kon ik niet vinden.
Langs het pad voor een roze ajuga met een subtiel blaadje. Geen tuin zonder ajuga's, wat vind ik ze toch fantastisch. Ook de eenjarige gele uit Frankrijk zien er veelbelovend uit.

4 april  Dit is dan 'Dear Lotte', de narcis die ik die naam gaf op 9/3 en die 'Jetfire' bleek te zijn. Mwah! De kleur is wel heel mooi, maar ik ben niet zo dol op de vorm. Met luisje!
De maretak begint uit te lopen. Het boompje, waarop hij groeit, Malus 'Red Sentinel', staat in bloei, heel schattig. De 'appeltjes' die er t.z.t. aan komen zien eruit als kersen. Ze zijn blijkbaar niet heel lekker, want deze winter zijn ze eraan blijven zitten. Er was deze winter blijkbaar genoeg te eten. Ik geloof dat ik in Frankrijk dezelfde soort had, een struik. Daar werden de vruchten pas gegeten als het echt koud was (geweest). 
Dinsdag afgeknipt en in een vaasje gezet om te laten wortelen, donderdag de eerste worteltjes! De naam van de plant, met vele soorten, is even weg. Vanmorgen wist ik 'm nog ...

Plectranthus van het een of ander.

Bij Clematis I am Red Robin staan heel donkere tulpen, wordt vast mooi bij elkaar. Maar de tulp 'New Design' lijkt wit te worden i.p.v. roze ...

3 april  In elke tuin die ik ooit heb gehad verschijnt er ELK JAAR een rode tulp, die ik er niet zelf heb geplant. De eerste keer was dat in Oegstgeest en dat is al een jaar of 40 geleden! Zelfs in Frankrijk kwam er een tevoorschijn.
Ook hier is het weer raak, het zijn er nu zelfs 3! Hartstikke rood!! Om een of andere reden durf ik ze er niet uit te halen ...

Links een foto van de magnolia die ik bij de enge tuintjes (1/4) de lelijkste noemde. De bloemen gaan niet open, de kleur is niet erg aantrekkelijk en ze zien er slordig uit. 

Wat moet je veel weten als je prunusspecialist bent. Er zijn zó verschrikkelijk veel soorten, dat het vrijwel onmogelijk is om er de naam van te achterhalen.  

Dit plaatje staat hier in de buurt. In een onooglijk tuintje staan 2 miniboompjes met deze prachtige bloemetjes. Wie weet hoe ze heten?

Misschien Prunus incisa 'Cunera'. Met dank aan Jan van den Brandhof, die alles van prunus weet ...
Bij Esveld vind ik ook 'P. 'Mikinori'. maar meneer van den Brandhof laat me weten, dat dat 'm niet is.

1 april  Anemone lipsiensis hierboven en een paarsrode vorm van Viola sororia. Dat is nu nog maar een polletje, hoewel aardig aan de maat, maar hij zal zich stellig uitzaaien. Rechts: Mukedenia rossii, naast de grijze pot waarin superieure heuchera staat. Hieronder Tulipa 'Lady Jane' en Tulipa 'Little Beauty'. Ik kan me niet herinneren dat de laatste meerdere bloemen uit één bol had, raar!

Iets verder onder links Ajuga 'Catlin Giant', denk ik. En eindelijk, na jaren, mijn eigen krentenboom in bloei!!!

Nu komt er een verzameling enge voortuinen hier in de buurt: links alleen maar stenen.
Deze heeft stenen en de zo populaire grijze, rieten loungemeubelen, grrr: een tweeverdienerstuin.
Een grote, witte schommelbank - wit is vaak een slechte kleur in een tuin; in de schaduw doet wit het goed, de bloemen dan, niet de meubels - en de lelijkste magnolia's die je maar kunt bedenken. Er staan er ook nog twee!
Waar die vlaggen op slaan is me een raadsel. De rest is zo gruwelijk, dat ik me niet kan voorstellen, dat je ooit met plezier in je voortuin bent.
Mijn nr 1 enge boom, dubbele Japanse kers. De boom zelf heeft zelden een aardig model, het blad is saai en de bloemen zijn ongeveer 3 dagen een beetje leuk, als er geen hevige regen of wind komt. In dit exemplaar hangt ook nog een meubel van het een of ander.
Deze wordt heel goed onderhouden: geen onkruidje te zien. Oer- en oersaai. Een wit hekje staat niet al te vreselijk om een groene tuin met veel bloemen, hier maakt het alleen maar hard. Een apenboom is enge boom nr 2, wat mij betreft. Wel mooi als er een pak sneeuw op ligt, maar wanneer heb je dat nou in het westen?

Overigens laat onze eigen tuin ook nog veel te wensen over. Er moet nog zeker twee jaar ijverig gegroeid worden voordat het echt wat is!

Leuke tuintjes zijn er gelukkig ook: hier een combinatie van uitbundig bloeiende brunnera en mooi gevormde oranje tulpen. 
Dit vind ik ook een erg leuke tuin, simpel, mooi van vorm. Het treurberkeboompje is nu op zijn mooist, achterin staat een pol rabarber of zo, ook een bolvorm, maar dan donker. Goed bedacht!

31 maart  Wat is voorjaarsblad toch mooi. Links is Stephanandra tanakae en die hoef je alleen maar voor het blad: wat een prachtig struikje. Er komen ooit nog bloemen aan ook: groenwit, niet opvallend maar wel goed passend bij het loof. Rechts: Clematis 'Red Robin' bloeit al, ik vind hem meer paars dan rood. Hecht zich niet zelf, dus kijken wat dat gaat worden. 

30 maart  In alle vroegte al een gehakkelde aurelia in de tuin! Bij de keukendeur bloeit een polletje vogelmelk. 
André, van Kingfisher, had vandaag en gisteren open huis. Altijd leuk bij André en fantastisch voor corydalis. Deze keer C. 'Spinner', die het in Voorthuizen heel goed doet, in het perk voor de schutting; C. 'Craighton Blue' en een nieuwe: C. 'Korn's Purple', waarvan André zei, dat hij bijzonder mooi is (bij de clerodendron). We zullen zien. Verder Primula elatior bij een buurman, hier in de cirkel; gele thalictrum, naast de rode hazelnoot, die nog maar één knop laat zien ...; Tinantia, voor, langs de flagstones (die deed het in Voorthuizen niet zo goed, kijken of hij hier wel wil); Mukdenia rossii (opzoeken), die snel zal zijn uitgebloeid, maar leuk blad en mij tot nu toe onbekend, vast familie van darmera, in de cirkel; Anemone lipsiensis, die bij Hans Kramer altijd uitverkocht was. Wat een schatje, toch. Bij de buren - er waren meer exposanten -  Viola sororia 'Dark Freckles' en een V.s. paarsrood; Ajuga 'Chocolate chip'. Was weer leuk, in mei nog een keer met Marleen, hoop ik. Als de geraniums bloeien.
Ik heb in het perk bij de keuken alle maartse viooltjes eruit getrokken. Ze pakten minstens een halve meter, kregen maar een paar miezerige bloemetjes en ze zagen er ook niet gezond uit. Misschien te veel zon. Ik heb altijd graag ajuga, maar anjertjes of mini alchemilla is ook altijd goed. Of tiarella. Of epimedium.

28 maart  Begin volgende maand is er 'open huis' in Voorthuizen. Ik vrees, dat er geen kip komt, maar we hebben ons er wel voor opgegeven. Dus moet de tuin een voorjaarsbeurt. We hebben ons een slag in de rondte gewerkt met z'n tweeën, Ko de stoepen, ik de perken. Morgen hebben we allebei spierpijn! Het is nog lang niet klaar, maar bij die open-huis-dag ziet de voorkant er tenminste fatsoenlijk uit.

Heel beeldig stonden Veronica pendicularis (zeker 1 vierkante meter, prijsplant voor het bedekken van een groot stuk) en Viburnum carlesii te bloeien. De viburnum heb ik alleen bij aankoop met bloemen gezien: erg mooi, maar niet geschikt voor de klei van Zoeterwoude. Op de foto van de veronica is rechtsboven nog net gras te zien: dat was een pol van wel 30 bij 30 en ik kreeg hem er amper uit, terwijl zandgrond toch makkelijk te wieden is.   

20 maart  Deze tulp heet Tulipa kaufmanniana 'Ancilla', een beetje té vind ik 'm. Ze verbloeien roze en dan vind ik ze nog twijfelachtiger. Vanmorgen de bollen van Hein gepoot: 3 amaryllis belladonna bij de keuken, Zephyranthus alba bij de keuken aan de garagekant, de eucharis moet in een pot, een calla, die nu anders heet, maar lastig iets met een Z, met zwarte bloemen en een eucomis met donker blad in de cirkel. Misschien is het daar te droog voor de calla. Ik had per ongeluk Anemone de Caen besteld i.p.v. A. nemorosa, stom. Nou ja, herkansing in het najaar. 
Ik ben dol op bollen, maar meer voorjaars-. 

Er vloog een citroentje door de tuin en ik had al een kleine vos gezien. Later weer een citroentje. Of dezelfde die nog een keer langskwam.

 

19 maart  Gisteren was ik met Marleen op plantenjacht, guur dagje in vergelijking met de voorafgaande, maar wel weer heel gezellig. De Bosrand blijft verbazend goedkoop in vergelijking met b.v. Intratuin. 2 Saucijzenbroodjes met 2 cappucino voor 6,80 in het restaurant b.v., maar ook veel plantjes voor 1€ en viooltjes voor een halve. Goed voor 2 clematissen (een witte macropetala en een roze 'Pink Flamenco' (rare naam), een mooi klein klimopje, 2 mühlenbeckia's (1€ en ze doen het buiten ook fantastisch!), Scilla siberica 'Alba' en leuke viooltjes. Marleen kocht mooie hyacinten en viooltjes om mee te nemen naar etentjes. Bijzondere kleur hyacinten, wijnrood.
Bij Esveld vond ik de gezochte bamboe 'Fiuzhaigou', in de wandeling 'Jiu'; hij heeft donkerrode stelen en was goedkoper dan de bamboes bij de Bosrand: surprise! Ze hadden ook de choisya, die ik wilde in het kattenpoephoekje. Marleen zocht een Cornus, maar die had Esveld niet en Zwijnenburg ook niet. Pieter houdt ermee op, hij gaat in Drenthe verder als hij zijn bedrijf kan verkopen. 
Bij hem stond deze schitterende magnolia te bloeien. Pieter deelt mijn visie op magnolia's: niet planten, want ze zijn maar heel even mooi (en dat nog niet eens altijd) en dan kun je er nog bijna donder op zeggen, dat het gaat stormen of dat er een flinke nachtvorst komt. Maar dit jaar zijn de magnolia's fenomenaal: dik in bloei en het weer is geweldig. Deze roze heet 'Iolanthe' en de foto nam Marleen met haar telefoon.

17 maart  Hier de eerste viooltjes: een witte maartse en het schattige blauwtje, dat ik een keer van een mevrouw in Pierrerue heb gekregen. Ook zag ik vandaag een vergeetmenietje. Morgen met Marleen naar Bosrand en -koop. Kijken of ze al een choisya hebben en zoeken naar bamboe. Misschien een krentenboompje in pot voor Cor? 
Aan het eind van de middag geeft de merel, die hier zijn territorium heeft, zijn dagelijks concert. Vandaag vanuit onze liquidambar! Een zanglijster heb ik tot nu toe maar een keer gehoord. 
16 maart  Vorig jaar heb ik een stek van de fuchsia in de tuin in Voorthuizen genomen. Die is nu 20 cm hoog en er zitten knoppen in!!! We hebben natuurlijk geen winter gehad.

In de middag een wandelingetje in het parkje hier: fluitekruid in bloei, je houdt het niet voor mogelijk. De ong. 15 jaar geleden geplante knotwilgen zijn goed gegroeid. Kuifeendjes in de singel, nooit eerder gezien daar.
 Helemaal onder: maartse viooltjes onder de struiken in het parkje en bij iemand in de voortuin een fraai bloeiende ... ja, wat ook weer? Bejaardenmoment, ik kom er wel weer op. Corylopsis pauciflora, dacht ik.

15 maart  Het is koud. Vind ik dan, want 11° is natuurlijk helemaal niet zo beroerd voor deze tijd van het jaar, guur windje. De magnolia's bloeien en ik heb een boom helemaal groen met nieuw blad gezien op de Zoeterwoudse Singel. 
13 maart  Nu we weer vensterbanken hebben kan ik er ook weer wat kamerplanten op na houden*). Een favoriet is Eucharis amazonica. Hij staat hier zonniger dan in mijn vorige Zoeterwoudse huis en ik weet niet of dat de plant ten goede komt. Dit bolgewas houdt van vocht en staat op een omgekeerde schotel in weer een  ander schotel met water. 

De bloemen ruiken heel lekker en worden wel eens in bruidboeketten verwerkt; ik meen, dat Beatrix eucharis had toen ze met Claus trouwde. 
Het lijkt of de meeldraden aan de trompet vastzitten.

 

*) Het was nog lastig om uit te vissen hoe de combinatie erop na houden gebruikt wordt; ik dacht aan eropnahouden, er opnahouden, eropna houden en de laatste 3 zijn dus niet goed. Weten we dat ook weer.

10 maart  Vorig jaar heb ik tegen de houtwal een clematis gepoot die naar de eigenaardige naam Clematis 'Zorrero, I am Red Robin' luistert. Hij zit al dik in de knop. Het is bijna zomerweer, gisteren werd er hier en daar 20° gemeten. Hier was het iets van 16. 

Ik heb de pot met gemengde bollen vanmorgen opgeschoond, d.w.z. de overlevende bollen buiten uitgeplant. De kleine rooie, Onomatheca laxa,  begonnen al te bloeien en stom genoeg heb ik alle bloeistengels bij het leegmaken van de pot afgebroken. Die staan nu in een vaasje, maar dat was niet de bedoeling. Ik heb alles vooral tegen de gevel aan de voorkant gezet, daar is het droog, met de meeste kans op ook heel warm. 
Ik ga er maar niet vanuit de rhodophileia hier zal aarden, maar als je het niet probeert kom je daar ook niet achter. Bovendien heeft dit huis tot nu toe geen geschikte overwinter-  en/of overzomerplek. In Frankrijk stonden de potten met later bloeiende bollen droog op de kasten beneden en daar was het zonder mankeren gedurende minstens 4 maanden warm. Dat kun je van Nederland niet verwachten en ik ga me niet in bochten wringen om iets te regelen. Ik heb Oxalis massonorum aangeboden aan Koos van Dijk, waar ze vandaan komen; nog geen antwoord. 

9 maart  Foto's van Veronica pendicularis 'Georgia Blue' en van Narcissus 'Dear Lotte' gekocht op aanbeveling van Hein Meeuwissen, die hem, geloof ik, zelf heeft gekweekt.  
Gewoontegetrouw heb ik de foto van de narcissen aan Rita gestuurd, maar ik kreeg een paniek-mail, dat dit NIET 'Dear Lotte' is, maar 'Jetfire'. Dan komt 'Dear Lotte' er nog aan!

7 maart  Die zwart/witte poes poept voortdurend in de tuin tegenover de keuken: daar moeten wat struiken in. Op naar De Bosrand. Maar helaas, de voor het doel bedachte Choisya ternata en Fargesia 'Liuzhaigou' zijn er nog niet. Het is ook erg vroeg. Maar er was wel een aardige Viburnum tinus 'Gwellian' met eerder roze dan witte bloemen, 2 Vinca minor, wit en blauw, c.q. 'Gertrude Jekyll' en 'Marie', de gezochte veronica, waar verdorie nog geen naamkaartje in stond, alleen het stokje ... ( Later: Veronica pendicularis 'Georgia Blue'.) 
en de impulsaankoop: Saxifraga oppositifolia, die het w.s. niet gaat doen. Ik geloof n.l., dat dat een lastig exemplaar is, slechts geschikt voor rotsplantfanaten. Maar ik vind hem leuk; blijkt uit het feit dat hij op 2 van de oude prentjes in de gang staat afgebeeld. Helaas al aardig verschoten, jammer. 
5 maart  Een graad of 12 en geen wind! De eerste Scilla bifolia gezien. Ergens naast een steen staat een onbekend blad, altijd spannend, en de planten van Bastin zijn gekomen: rechtsonder Helleborus orientalis 'Painted Bunting'. Geen mooie naam, wel een schitterende helleborus. 
Bij de bestelling ook sanguisorbus, die ze het vorig jaar niet meer konden leveren. Ik hoop dat ie het doet op de vette klei bij het minivijvertje!
Colchium hungaricum gevonden: in het perkje onder de keukenramen, helemaal op de hoek aan de garagekant. Pas geplante clematis in de gaten houden: slapjes en er zat al een rups in. 

De vorige bewoners moeten echt tuinliefhebbers geweest zijn: overal zie ik nu corydalis, geen gele krokussen, veel blauwe druifjes e.d., leuk hoor!

2 maart  Lenteachtig weer: wandelingetje. 
Bij mijn overbuurman staat iets te bloeien, dat op een verhoogde winteraconiet lijkt. Mijn instinct zegt: adonis en ja, Adonis pyrenaica
In het parkje achter de Nassaulaan staat van alles te bloeien en blijkbaar wordt het niet (meer) afgeplukt. Ik zie massa's sneeuwklokjes en krokussen, narcissen, maar ook vlnr hieronder: Cornus mas, Symphytum grandiflorum, veel  helleborussen en iets dat w.s. een soort prunus is, maar ik weet niet welke. 

Syphytum is leuk, maar woekert verschrikkelijk. Er is een prachtige hemelsblauwe soort, weet waar je aan begint!

1 maart  Hoera, het is maart. Het is nu wel weer wat kouder, maar de narcissen beginnen en ik zie dat er al wat corydalis opkomt. Ook leuk is dat ik regelmatig een merel in de tuin heb en die zijn niet zo schuw als in Frankrijk. Wormen genoeg hier! 
25 februari  Het kan haast niet mooier, toch? Ik vind alleen de plant wat slapjes, ik hoop dat hij OK is. 

Bij 'Bastin' kun je op het ogenblik ook fabelachtig mooie helleborussen bestellen. Die komen gewoon per post, snel en voor maar 6,75 (tot 30 kilo) aan verzendkosten. Hoef je niet helemaal naar Limburg.

24 februari  Het is compleet voorjaar. De eerste 'Ruby Giant' in bloei, hier en daar longkruid, er komt corydalis op en de zon schijnt.
Zaterdag ben ik met Ko naar Middenbeemster - wat een beeldig dorp! -  geweest waar een helleborusdag was bij 'De Witte Poort'. Marleen had me erop geattendeerd, maar ze was zelf verhinderd. Zij wilde graag 'n dubbele paarse ... Ik heb er 4 gekocht, de een-na-laatste dubbele paarse en een dubbele mauve voor haar, voor mezelf een dubbele, geaderd met een donkerder randje (picotee) nog zonder naam en een hoge, donker rozerood, met de naam 'Red Annie'. Zie foto onder, de middelste twee zijn nu weg.
Gisteren gingen we snel even naar Monnickendam om de helleborus en een magnetron voor de vluchtelingen af te leveren en gauw even bijkletsen en koffiedrinken natuurlijk. Meindert had een magnolia gesnoeid voor een buurvrouw en Marleen had precies de juiste container: een zware, glazen paraplubak, wat een vondst. De magnolia kwam al in bloei. 

Ik ben niet zo dol op magnolia's met één uitzondering: 'Magnolia Kobus'. Ik vind de andere meestal maar heel even mooi, als de bloemen bijna uitkomen en dan moeten ze nog de goede kleur hebben, wit of wit/roze. Erg lelijk vind ik een boom met bloemen waar al blad aan komt en later kan ik de vorm niet zo waarderen. Geef mij maar een krentenboom.

Crocus tommasinianus zaait zich overal uit. Hij staat zelfs tussen de stenen.
21 februari  De hippeastrum is uitgebloeid, 7 stelen met bloemen zijn er aan gekomen, leuk hoor. De pot gaat nu ergens anders heen, waar weet ik nog niet, en opdat de bol zo veel mogelijk blad produceert krijgt hij regelmatig mest. Dan is de kans het grootst dat hij volgend jaar weer bloeit. Straks in mei of zo, kan ie naar buiten.
Toevallig kwam ook vandaag mijn bestelling van Verberghe aan, met in de doos 2 eucharisbollen. Ze zijn meteen gepoot en staan nu op de plek van de amaryllis in de woonkamer. De pot staat op een omgekeerd bakje in een platte bak met water, want eucharis houdt van een vochtige omgeving. De laatste keer dat ik in Zoeterwoude woonde had ik ze soms wel 3x per jaar in bloei. Eucharis ruikt verrukkelijk.. 
Het is heerlijk weer met een beetje zon en ongeveer 11°. Van verberghe kreeg ik ook Iris 'Silver Edge', die ik geplant heb tegenover de keuken. Beeldschone iris, maar in Frankrijk wilde hij niet.  19 februari  Camassia leichtnii heb ik al eerder in de tuin gehad, maar het smalle, witte randje langs het blad heb ik nog niet eerder gezien. In een van de gemeente perkjes in de straat hebben ze Sarcococca hookeriana geplant. Blijft laag (40cm) en bloeit in de winter met schattige bloemetjes die verrukkelijk ruiken.
Maandag zat er een lijster te zingen, ongeveer achter ons vorige huis. Vandaag hoorde ik een winterkoninkje. Deze week 2 keer een merel in de tuin gezien, er komen zó weinig vogels in de tuin! De merels fluiten nu wel aan alle kanten.

18 februari  In 'De Tuin', winter 2005, vond ik een aardig artikel over de maretak. Die heet trouwens officieel Viscum album. Ik heb nog een bes, gekregen van mijn buurman. Op de liquidambar proberen?

Ik ben niet zo weg van het blad 'De Tuin'.  Het is heel mooi uitgevoerd qua papier en foto's, maar het naar mijn smaak vnl duur. Echt een minpunt is m.i., dat er vrijwel geen titels bij de foto's staan, zodat je geen details kunt achterhalen van wat je belangstelling trekt.

12 februari  Zon en de hele voortuin vol krokussen. Omdat er veel gespit en geplant is staan de meeste los en uit elkaar, maar er staan ook mooie polletjes. Crocus tommasinianus .
11 februari  Bladbegonia's (Begonia rex ) bestaan in de meest fantastische kleuren. Zo'n decoratieve plant is vaak (relatief) stukken goedkoper dan een boeket bloemen. Er zitten nu bloemetjes aan.
Foto rechts is van vandaag, 10 februari  Bij het zoeken van informatie over dit soort sneeuwklokje kwam ik in een lijst van leveranciers in Engeland Potterton tegen. Die heb ik weet ik hoe veel jaar geleden al ontmoet toen er bij 'De Bloemenhoek' elk jaar een weekend werd gehouden met alpine planten. Met Anne van die kwekerij, jaren geleden zijn haar man en zij met de kwekerij gestopt, ben ik nog altijd bevriend. Ze wonen nu in de Achterhoek en hebben weer een plaatje van een tuin, elk jaar een paar dagen open voor publiek. (Groenlo). 
Dit terzijde: Potterton bleek Crocus goulymii te hebben, ook in het wit en niet al te gek duur. Beter duur, dan niet te koop en bovendien: ik rook niet en ik drink niet, om met Rita te spreken. Ik kon ze nu al bestellen.
Omdat het 10° is en de wind niet aan staat kon ik even heerlijk in de tuin werken. In het deel bij de keuken heb ik zo veel mogelijk speenkruid weggehaald. Niet omdat ik het niet kan waarderen, maar omdat ik er de wiite Ranunculus ficaria 'Salmon's White' heb neergezet en die wil ik niet door gele laten verdringen. Het werd ook tijd om het robertskruid 's te verwijderen. Alle Italiaanse aronskelken trek ik er ook uit, meestal zonder knolletje, maar ik hoop, dat de plant zonder blad uiteindelijk het loodje legt. Ze zijn best aardig, daar niet van, mooi blad ook, maar helaas behept met grote expansiedrift. 

Helemaal in de hoek voor, tegen de grens met de buren aan, stond in de zomer een grote bos loof, waarbij ik wel aan een bol- of knolgewas dacht, maar verder geen idee. De buren zeiden, dat het iets blauws was. Er begon nog steeds geen lichtje te branden, maar nu het daar weer begint uit te lopen schoot mij te binnen: agapanthus! Stomme ik verwacht geen agapanthus in deze omgeving. Ik heb het ook niet liefderijk toegedekt tegen de gruwelen van de winter, maar die ging dit jaar - tot nu toe dan - niet door wegens gebrek aan belangstelling. Ik hoop dat het een mooie is.
Nu nog één onbekende hier in de tuin, de struik tegen de keukenmuur. Die gaat, denk ik, binnenkort bloeien. Het blad zat er achterlijk lang aan, met kerst was hij nog niet kaal. Appelachtig.

9 februari Om nog even door te gaan op dit sneeuwklokje: Galanthus viridapice of viridi-apice. Twee namen dus. Op de foto links, van RHS, niets te zien van die knoop met blad, zoals de foto uit eigen tuin, waar dat 'blad' (spath, heet het in het Engels, is volgens mij een schutblad) wel een cm of 7 lang is. Ik moet het morgen, als het weer het toelaat, eens heel goed gaan bekijken. Misschien is het G. 'Scharlockii'. 

8 februari  Het is me nog nooit eerder opgevallen: de constructie  Galanthus viridi-apice is anders dan van andere sneeuwklokjes. Een bloemsteel met een knoop en een blad plus het stengeltje waar de bloem - met het groene puntje - aan zit. En voor het eerst de bloem min of meer scherp, maar niet mooi gefotografeerd. Ik ga het nog een keer proberen, maar nu schaatsen kijken ...
Fotootje gestolen van internet.
6 februari  Zowel de roos als de clematis zijn binnen en staan al in de tuin. Ik hoop dat Clematis 'Omoshiro' zo mooi wordt als het plaatje belooft. 

De voortuin staat nu vol krokussen. Hier en daar beginnen dingen uit te lopen, zoals de kamperfoelie en de vorig jaar al geplante clematissen. Helleborus niger is bijna uitgebloeid. Geen zaadvorming, want er vliegen hier nog geen bijen zo rond. 

De roos komt van internet/ Gardenzo, heel betaalbaar, prima levenslustige plant en snelle levering. Aan te bevelen, maar (nog) geen groot assortiment. Esveld heeft een gigantische keuze, een echte snoepwinkel voor tuinliefhebbers. Wel 2x zo duur.

4 februari  'Happy garden'*) heeft op het ogenblik 3 stengels met totaal 11 bloemen. Twee stelen zijn uitgebloeid, de laatste moet nog beginnen. Het zijn geen goedkope bollen, 8 zoveel + verzendkosten, maar je hebt er een massa plezier van.

*) Vroeger heette hij 'Supreme Garden', te koop bij Verberghe. 

3 februari  Bij mijn overburen staat Prunus subhirtilla beeldig te wezen. Foto boven:Crocus tommasinianus .

Colchium laetum zou nu zo ongeveer moeten bloeien, maar ik weet niet meer waar ik hem heb geplant. Stom!

2 februari In het najaar vond ik bij het werk in deze tuin tientallen krokusbolletjes. Ik kon uiteraard niet zien wat voor krokussen dat gingen worden en nu de eerste bloeien ben ik er blij mee: de zich uitbreidende soort C. tommasinianus, zachtgrijs/wit aan de buitenkant, binnenkant lila. Het vierkantje tuin vóór staat er vol mee. 'Ruby Giant' hoort ook bij die soort, maar komt net op; die staan in het ronde perk in de buurt van de helleborus met de paarse adertjes, die nog even moet bijkomen van de verhuizing. De enige helleborus die niet bloeit dit jaar, altijd al een lastig exemplaar.   
Aan alle kanten komen de bollen op. Gisteren een roos besteld voor over het nieuwe wilgending. De keus is gevallen op Rosa 'Indigoletta', een vreemd kleurtje, hij schijnt heerlijk te ruiken en bloeit langer dan Veilchenblau. Ik loer op een clematis voor erdoorheen en kies voor 'Omoshiro', zilverig roze met een donkerder randje, ook wel 'picotée' geheten en ik weet niet of dat woord ook in het Nederlands wordt gebruikt. Kijken of Esveld wil opsturen. 

Vandaag en gisteren heb ik me beziggehouden met het herlezen van diverse van deze dagboeken. Ik vind altijd wel weer een stuk of 6 fouten. En voor lezers van oude dagboeken zou het leuker zijn als ze in januari begonnen en niet eind december en dan terug, als je begrijpt wat ik bedoel. 

31 januari  Voorjaarsbode!

Ik heb vandaag in de boeken rozen zitten kijken voor over één of beide stukken van de binnenafscheiding. Marleen beveelt 'Bonica' aan, maar die ken ik alleen als struik. Als 'klimmer' zou ie geweldig zijn. Kijken of ik iets meer te weten kan komen. 

30 januari  Een nachtje vorst en een dun laagje sneeuw. De campanula bij de keuken bloeit nog steeds! De dubbele helleborus heeft de verhuizing prima overleefd en bloeit met een stuk of 6 bloemen. Mooi hè? Het zijn wel van die hangende types, die je even moet optillen om te zien hoe mooi ze zijn.

Léon tuinman maakt vandaag de 2e helft van de afscheiding tussen de voor- en de achtertuin. Van wilgentenen die tussen de palen, die er al een hele tijd op staan te wachten, door. T.z.t. zal ik het laten begroeien, met een roosje of klimop, denk ik. Ik heb ook lathyruszaad liggen.

29 januari  Gisteren was mijn Franse buurman Cor hier. Met zijn jonge pup en die moest even wandelen. Onderweg zag ik ergens een schitterende pol Galanthus elwesii, een sneeuwklokje dat eerder bloeit en wat groter is dan Galanthus nivalis, het gewone sneeuwklokje. Het blad is ongeveer twee keer zo breed en blauwer van kleur. 
In mijn tuin hier zijn ze vorig jaar pas geplant en krijg ik individuele sneeuwklokjes maar t.z.t. hoop ik op net zulke mooie pollen!
Ik begrijp niet waarom ik witte bloemen nooit scherp op de foto krijg. 

Op aanraden van dezelfde Cor heb ik, met eindelijk vorst in aantocht, de mooie salvia eruit gehaald om er wortelstekken van te nemen. Maar ik kan me niet voorstellen, dat die dunne wortels er goed genoeg voor waren. Je kunt altijd proberen. Gelukkig heb ik vorig jaar één normale stek gemaakt voor a.s. zomer. 

22 januari  De labeo, ik kan geen goede naam vinden - het zou Labeo bicolor zijn, maar die is zwart met alleen een rode staartvin - is inmiddels 3x zo groot geworden, een cm of 10. Zij of hij krijgt elke dag een slablad, want het is een planteneter. Sla spoel ik af en breng ik aan de kook, doe er koud water bij en dan is het klaar voor gebruik. Pas na één dag blijft het op de bodem liggen, ik moet het eerst ergens onderduwen met een daarvoor speciaal klaarliggende breinaald, anders gaat het drijven. Een labeo houdt zich bij voorkeur op in de onderste regionen van het aquarium.

In Engeland noemen ze deze vis een Rainbow Shark. 
Kikkervisjes kun je ook goed opfokken met gekookte sla.

21 januari  ...  en nog steeds geen vorst of zoiets. Ik heb net 5 minuten ademloos staan luisteren naar een merel die voluit zat te zingen. Wow! Er komt van alles op, maar dat alles blijft in knop ...
15 januari  Er komt zo her en daar wat in bloei en daarmee worden tuintjes van anderen (heel soms) ook weer leuk. Gisteren liep ik langs iets waarvan ik dacht: 'Dat ken ik niet' en daarom nam ik vandaag de camera mee. Scilla siberica denk ik nu, ik zal het zo even nakijken. Ik kan me niet herinneren, dat die zó vroeg komt. Nee: Scilla tubergeniana, dat is waar ook.

Om de een of andere reden is een witte bloem van dichtbij fotograferen moeilijk: de foto's zijn meestal niet scherp. Hoe komt dat? Deze is heel licht blauw.

14 januari  Voor het eerst een merel gezien in de tuin. In de buurt van ons vorige huis zie ik ze met enige regelmaat en hoor ze vaker, maar echt veel, zoals in Voorthuizen, niet. 
Het is nog steeds bijzonder zacht weer, we hebben pas 2 of 3 keer wat nachtvorst gehad; volgens mij hebben de vogels nog geen honger. Ik hoop, dat dit ooit weer een tuin voor vogels is, maar er zijn wel erg veel katten in de buurt. Het binnentuintje, kat-vrij, wordt door vogels nog niet erg gewaardeerd. Er hangt iets met vet en zaden en er is een pot pindakaas met meelworden, maar geen belangstelling, al wordt er aan het vet soms wat gepikt, zo te zien aan de rommel eronder. 

12 januari  Wie dit dagboek regelmatig leest weet van mijn grote belangstelling voor hippeastrum, ook wel amaryllis genoemd, al is wat wij kopen meestal geen amaryllis. 
Dit jaar heb ik er maar één in huis. De hieronder al genoemde 'Supreme Garden'. 
Amaryllis (belladonna) staat op het wensenlijstje, voor strakjes op een warm plekje in de tuin en dat heb ik al laten weten aan Hein Meeuwissen. Ik wil n.l. ook heel graag weer Eucharis amazonica? hebben en dat is iets wat ik niet zo makkelijk kan vinden. Hein heeft ze wel eens en heeft me beloofd: dit voorjaar. Een bol voor in de kamer, beetje vochtige omgeving, 3x per jaar bloemen, die op narcissen lijken en heerlijk ruiken!

De 'Supreme Garden' heeft nu 5 bloeistengels, al dan niet in wording. 4 bloemen aan eentje, een met bloemen voor volgende week en 3 vreemd groeiende knoppen. Als je een beetje van hippeastrum of, als je wilt amarylis, houdt is het echt iets leuks om een keer te kopen. Er is ook een rodere variant en ik dacht zelfs nu ook een witte.

8 januari  Jaren geleden heb ik er ook al eens een gehad: 'Hippeastrum 'Supreme Garden'. Een leuke amaryllis met vrij kleine bloemen, cm of 8, maar veel bloeistengels uit een bol, wat heet, een kluit bollen aan elkaar vast. De vorige keer kwamen er iets van 13 bloemstengels aan, de meeste tegelijkertijd. Nu gaan ze een voor een. Dit is de eerste en ik heb net de punt van een 4e ontdekt. Het gaan er vast geen 13 worden. Die van 13 heeft trouwens maar één keer gebloeid, ik kon de bol niet 'overhouden', zoals de meeste andere hippeastrumbollen.

Van de firma Verberghe.

7 januari  De eerste sneeuwklok bungelt! Maar het waait hard en ik kan er geen scherpe foto van maken. Ander keertje dan maar. Deze Helleborus niger heb ik meegenomen uit Frankrijk. 

In de boeken moet hij beschut en in de schaduw. Hier staat hij tegen een zuidmuur in de felle zon, indien aanwezig. Heb ik van mijn Franse buurvrouw Mirjam geleerd. Daar heb ik hem trouwens ook van gekregen. Ondanks het verplanten, tijdelijk verblijf in een pot en verhuizing naar een ander land staat hij toch mooi in bloei begin januari!

6 januari  Vanmiddag zijn we naar Monnickendam geweest: 15° zagen we op de thermometer in de auto. Het was dat er wel wat wind stond, maar het leek eerder april dan begin januari. Helleborus niger in bloei en de sneeuwklokjes bijna. 

1 januari  Een heel gezond 2014 toegewenst, veel lachen maar! En een mooie tijd in de tuin en zo. 

Bij mij al diverse verrassingen: twee narcisjes bij de keukendeur - Narcissus romieuxii - die hier dus ook lekker vroeg bloeit. De hier in de buurt ontdekte maretak, wow! En bij de voordeur een bosanemoontje met een dikke knop erin. Die heb ik er niet ingezet daar, dus ik ben benieuwd. 

naar boven