Dagboek 2015 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

26 december  Net even gewandeld: in het gemeenteplantsoen speenkruid stralend in bloei en gele symphytum. In de tuin Viburnum tinus. Ik heb me altijd afgevraagd waarom die in Nederland nú bloeit en in Frankrijk in maart.
19 december  Helleborus 'Painted Bunting'  hier in de tuin en campanula's aan de overkant: bijna Kerstmis en in bloei.
18 december  Vanmorgen keek ik in een catalogus van de Bloemenhoek n.a.v. een berichtje in Onze Taal over het gebruik van welke als betrekkelijk voornaamwoord. Het boekje viel op deze bladzijde open, grappig. Maar mijn dochter heet Anne Claire, met een e aan het eind en de geranium staat nog steeds te pronken in onze tuin.

Helaas is Herman inmiddels overleden.

13 december  Er moest nog van alles gebeuren buiten en het is droog en windstil, geweldig. Cyclamen coum vonden Marleen en ik gisteren bij de Bosrand, weekend, bijna Kerstmis en stervensdruk. Ze waren wel behoorlijk beschimmeld, maar misschien overleven ze het. Ik koop tuincyclamens liever bloeiend in een potje dan als knol, want vaak komt dáár niet veel van terecht. 
Marleen bracht ook een boompje mee, was uitgezaaid in een pot en erg lief. Kon ik er wat mee? Naast de els, als ik hem niet meer kan velen gaat hij eruit, met al die elzenhaantjes. Dit is een iep, denk ik. 
Half december en in bloei: zenegroen, juffertje in het groen, rooie Annie, andere helleborus met roze bloemen, viooltjes, van alles. Tinantia nog steeds. Sneeuwklokken in knop...
Het is erg nat geweest, dus ik kon goed wieden en heb heel wat van die ellendige klavertjes met hun eindeloze wortelstokken te pakken gehad, maar w.s. nog niet eens de helft. Zelfs de Italiaanse aronskelken, alleen kleine blaadjes, kwamen wel met knolletje en al. Soms. Die raak je ook nooit meer kwijt. 
Linksonder: detail van het beeldschone boeketje dat Marleen meebracht. Een paar fantastische rozen met brem in dezelfde kleur. De brem had weer iets van kersrood en in dezelfde kleur ranonkels, alles gecombineerd met eucalyptus met weer een rozerood randje, wow! De brem ruikt ook nog eens heel lekker.
10 december  Zo laat staan er nog klaprozen te bloeien in de berm in Leiderdorp, waar je moet afbuigen naar de Winkelhof; en kamille.
2 december  Zowaar droog en niet koud. Laatste bollen geplant. 

1 december Gelukkig, november hebben we gehad! Het is nog nauwelijks koud geweest, een of twee keer nachtvorst. In het binnentuintje zit al het blad er nog aan, best mooi. 

Leon heeft vorige week takken gebracht en de houtwal opgehoogd, maar dit weekend was er een flinke storm... Donderdag komt Leon weer, om andere karweitjes te doen, dus ik laat het maar even liggen, al ben ik niet zo dol op rotzooi!

27 november  Als we volgend jaar naar Sydney gaan wil ik wel wat leuks meenemen voor mijn kleinzoons. Voor Jacob heb ik een cameraatje gekocht op MP. Ik kan een kindercamera kopen van bijna 40€; dat wordt gevoed met batterijen, maar dan moeten de ouders steeds nieuw batterijen kopen. Dit cameraatje is een oud model Panasonic, met een lithiumbatterij, een oplader, een fotokaartje en een tasje en ik ben minder geld kwijt! De foto's hieronder heb ik ermee gemaakt. 
Links Prunus subhirtella  staat aan de overkant weer beeldig te bloeien. De jonge bewoners van het pand, waar altijd een mevrouw heeft gewoond, die van tuinieren hield, weten niet wat voor snoezigs ze in de tuin hebben. Ik heb sinds 1980 in deze straat gewoond en het boompje staat er al jaren. Jammer genoeg staat er allemaal rotzooi omheen, fietsen, auto's (ze hebben er 4 geloof ik) en de straat ligt ook nog open. Maar het boompje is geweldig en de bloei duurt voorlopig ook nog wel even! 

Chirita tamiana, een stek van de oorspronkelijke plant, die ik helaas in de vuilnisbak moest gooien i.v.m. onuitroeibare wolluis, bloeit alweer voor de zoveelste keer. De bladeren zijn vrij klein, tot nu toe, en dat maakt het wat moeilijker om uit voorzorg vast weer nieuwe stekken te maken. 

19 november  Het is nu toch gewoon novemberpestweer. Daar staat tegenover dat tweederde van de maand voorbij is. December gaat altijd snel en daarna gaan de dagen weer lengen. De eerste sneeuwklokjes komen al boven. 
Je kunt maar een hekel aan de winter hebben!

Bij de Action hadden ze deze vaasjes voor 2x niks. Kijken of die als ouderwets bollenglas willen functioneren. Het bolletje is van Scilla litardei, die wil misschien wel helemaal niet binnen. Proberen kan altijd!

Er wordt wat meer kou voorspeld en het wordt tijd om de tuinfuchsia's te gaan inpakken. Twee zakken met blad heb ik klaarstaan, maar het moet wel droog zijn. Ik hoop dat de bril morgen klaar is, dan kan ik weer fatsoenlijk zien. Da's wel lekker als je in de tuin werkt.

13 november  Half november en deze schoonheid, een eenjarige? salvia, waarvan ik nog steeds de naam niet zeker weet, misschien S. farinacea, staat nog prachtig te bloeien. 

Bij vrienden in de voortuin zag ik vanmorgen op een stukje van amper 50 bij 50 cm: een bloeiende Helleborus niger, een klaproos en goudsbloemen. Niet te geloven.

12 november  Fuchsia 'Naaldwijk'  met zijn vreselijke naam is tot nu toe een van de mooiste die ik ken. In de tuin doet ie het ook al twee jaar. Een prijsplant, met zijn grijs metallic blad, donkere stengels, fraaie bloemen en heel langdurige bloei. In het voorjaar willen Marleen en ik naar een fuchsiakweker in België. Die heeft wel een stuk of 70 tuinfuchsia's en er zijn een stel spectaculaire soorten bij. Als je de foto's moet geloven. Als ze op voorraad zijn.

9 november  Van de buren kreeg ik een hele stapel tijdschriften met o.a. Groei en Bloei van jaren geleden, maar nog altijd leuk om even door te kijken en dan door te geven. Vol buxushaagjes en - bollen, getver! Maar ik trof ook een onbekende brunnera met heel mooi blad, Brunnera macrophylla 'Langtrees', om te onthouden.
6 november  De 'harthoya' is wel een beetje raar gedrocht geworden. Twee bladeren erbij, mineerder in blad rechts? Ik kan het niet over mijn hart - haha - verkrijgen om hem weg te gooien.
5 november  Nooit gedacht, toch gekregen: Crocus matthewii! Ik had de indruk dat slakken o.i.d. alle bloemetjes eruit gegeten hadden, slakkenkorrels erbij, toch 2 bloemetjes.Witte onschuld, Omphalodes liniifolia meen ik, zaait zich uit en begint dan al in de nazomer te groeien. Dat het in november gaat bloeien heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het is dan ook nog steeds heel lekker, 15+°, al regent het nu af en toe wel.

4 november  In het mooie hangpotje, dat ik in Engeland kocht, heb ik een soort sedum geplant. Maar de kluit was te groot en paste er niet goed in. Bovendien is het steeds onvoorstelbaar mooi, maar ook droog weer geweest en dat was niet goed voor de sedum. Die is uitgedroogd en gaat niet overleven, maar is wel gaan bloeien. Best lief. Geen idee hoe hij heet. Het blad lijkt donker, maar is grijs.

Volgend jaar op zoek naar roodbladige sempervivum.

2 november  Vanmorgen wist ik niet of het nou gevroren had of niet toen ik het raam uit keek. Leek me niet, niet koud genoeg. Gisterenavond mistte het behoorlijk, vanmorgen was het weer helder.

Flinke druppels overal maakten de toppen van de taxus en de spinnewebben wit. 

30 oktober  De meeste tuinvrouwen zijn gek op blauw. Misschien de -mannen ook wel, maar ik weet het niet. Er is nog genoeg blauw te genieten. Krokussen en tinantia heb ik al gemeld, maar ook de asters en de prachtige monnikskappen mogen er zijn.

De eerste foto met de nieuwe camera waar ik echt tevreden over ben! Over de foto, minder over de camera.

27 oktober  Onwaarschijnlijk mooi weer en voor het eerst sinds weken weer wat gedaan. Oxalis rosea  achter de keukendeur is beeldschoon en in de cirkel voor staan 2 soorten herfstkrokus toevallig naast elkaar te bloeien. Rechts is C.sativus, de mooiweerkrokus, links Crocus goulymii

De pot met Oxalis massoniana staat nog buiten en verdraaid ze bloeien weer, maar het zijn maar een paar van die oranje frummeltjes. Ik had een close-up gemaakt, niet scherp en vandaag - 26/10 - zijn ze al dicht, geloof ik. Volgende dag zon en wijd open!
Verder is de pot gevuld met peterselie en erigeron, dat kan ik niet tegenhouden. Volgend jaar de bolletjes maar weer eens opnemen en opnieuw planten. 

26 oktober  Ik moet nog oefenen met de camera, voordat we naar Australië gaan. Hier kun je al het effect van een betere lens zien. De onwaarschijnlijk fraaie bloemetjes van Tinantia pringerlei in close-up.

Van Cor kreeg ik commentaar op deze plant: in kassen wordt het kwekersonkruid genoemd. Lang niet slecht voor onkruid.  

Ik vond dat potje - 24/10 - in een emmer water!

25 oktober  Het is haast niet te geloven hoe groot de maretak in twee jaar geworden is. Er zitten zelfs bessen aan, eentje kan ik fotograferen, de andere zitten te diep in het groen. In maart moet ik hem snoeien, ik moet er nu nog niet aan denken!

24 oktober  Er staat ook een blauwe goulymii in de achtertuin, rara en ik zag nog een tweede ook, tussen de campanula, die nog aan een nieuw rondje is begonnen. Rechtsonder: de fraaie combinatie van Rosa glauca, clerodendronbessen en Aconitum carmichaeli, schrijf ik w.s. niet goed, een laatbloeiende monnikskap, hoog en erg mooi blauw. Het is nog mooi hoor, in de tuin. De tinantia staat er ook nog fantastisch bij. 
Ik zoek me helemaal ongelukkig naar een favoriet, grijs, ongeglazuurd aardewerk potje. Ik weet vrijwel zeker dat het niet kapot is gegaan, maar waar heb ik het in vredesnaam gelaten?

22 oktober  Ik blijf ze onwaarschijnlijk mooi vinden: Crocus goulymii. In Nederland zijn ze alleen nog maar bij Nijssen te vinden en die haalt ze uit Engeland en dan kun je dat dus net zo goed zelf doen. Het is regenachtig weer en de andere herfstkrokussen liggen gelijk plat (C. sativus), maar deze niet. Van de blauwe heb ik er meer dan vorig jaar, al zijn de bloemen misschien wat kleiner, en van de witte w.s. ook, dus het gaat goed. Alleen is het een must om te onthouden waar ze staan!
Nog een weekje en ik mag er weer tegenaan. De herfstanemonen schieten op het stuk waar ik ze weggehaald heb uit de grond, maar er zitten natuurlijk nog veel wortels in. Ik zie ook overal onkruid. Mijn vingers jeuken, maar ik kan beter verstandig zijn. Na volgende week moet ik natuurlijk nog steeds een aardig tijdje wachten op een voor mijn gerepareerde ogen geschikte bril. Geduld, geduld: had ik op school wel, maar in het dagelijks leven niet zo erg...
Op de linkerfoto trouwens zaailingen van juffertje-in-het-groen. Dat komt al in het najaar op, net als witte onschuld. Ik weet niet wat er gebeurt met hevige vorst.

12 oktober  Vannacht hadden we de eerste nachtvorst. Vroeg!

Hieronder 2 planten met die zo onweerstaanbare groene puntjes: 1) Fuchsia 'Hawkshead' is in de loop van het seizoen goed gegroeid en ik hoop dat ik hem over kan houden. Straks blad rond de voet proppen. F. 'Mandarin...?', die vóór staat, is bijna niet gegroeid en ik vrees het ergste. Toch maar van een bladlaag voorzien en er het beste van hopen. 
 2) De witte veltheimia is gisteren naar binnen gehaald, net als de roze trouwens; de laatste is zowatuitgebloeid en kan straks naar een koude kamer om van zijn winterrust te genieten...

De kleinbloemige fuchsia's voor de tuin zijn geweldig. Het verbaast me dat je ze maar zo weinig ziet. Bloeien vanaf juli of nog wat eerder en zijn nu nog steeds erg mooi. Foto rechtsonder is door het raam van de voorkamer genomen. De gewone F. maghellanica kleurt goed bij Persicaria amplexicaulis.
De lichtroze fuchsia bij de keuken wordt wel erg groot en heeft in verhouding veel blad. Dit voorjaar heb ik hem vrijwel met de grond gelijk gemaakt, maar hij is wel weer 1m75 hoog geworden of iets dergelijks en ongeveer even breed.

10 oktober  Hieronder het mooie blad van Rosa glauca. Erachter kun je de bessen zien van de clerodendron, prima combinatie. Hier is iets mis gegaan op foto gebied, maar dat kan ik w.s. niet meer herstellen.
De laatste bloemen aan Geranium 'Azure Rush' zijn groter dan anders, wel 6cm in diameter.

9 oktober  Ze bloeien weer, witte goulymii. Iets verderop zijn ze wat kleiner, zo te zien, en de blauwe vóór zijn ook niet zo groot als ik zou willen. Maar de dag is nog jong. 
Overal staan acidanthera's (Abessijnse gladiolen of Gladiolus murielae) te bloeien. Het heeft niet veel kwaad gedaan, dat ik ze pas in juli geplant heb. 

De witte aster bij de keuken lijkt wat kleiner dan vorig jaar. Ik moest maar eens uitvinden hoe ik hem kan vermeerderen, want het is een leuke soort. Er staat daar een grote pol grijs gras, wel mooi, maar ik vind de aster eigenlijk leuker.

Mijn 2e oog is gerepareerd en dat betekent: even geen tuinwerk. Shit, het is lekker weer.

4 oktober  Het mist. Ik hou van mist. Omdat het oktober is hangt de tuin vol bedauwde spinnewebben, mooi. Rechtsonder is een begin, de stralen zijn geweven, maar het net moet nog gemaakt worden. Is die spin een uur of twee bezig. Ik vind het altijd vervelend als ik er een kapot moet maken...
Ik was de Abessijnse gladiolen vergeten te planten toen het moest, eind april, en vond ze in juli bij de CV ketel boven. Maar ze bloeien en wat een mooie combinatie met chasmantium in herfstkleur.

2 oktober Aster vasterival bloei nu volop met ernaast een witte herfstanemoon, misschien A.'Honorine Joubert', maar daar heb ik mijn twijfels over, want die wilde tot nu toe nooit gedijen in een van mijn tuinen. De aster ga ik later weghalen, Marleen wil hem en zij heeft een grote tuin. Rechts van de taxus heb ik er nog een paar, die kunnen - voorlopig - blijven staan, want ik vind ze wel erg mooi. 
Bijna net als in Frankrijk doet Oxalis rosea het hier goed. Hij staat achter de keukendeur op een heel warme plek en staat al maanden te bloeien. Nu nóg en het is al oktober. 

Hypericum met donker blad en mooie bessen. De bloemen mogen er trouwens ook wezen. Vergeten de naam op te schrijven (Plantarium)

Ik vond een aardige sedum voor in het potje, maar de kluit is eigenlijk te groot. Later maar sempervivum erin, die roodachtige soort zou goed zijn, maar die kon ik gisteren in de gauwigheid niet vinden..
Marleen, de schat, belde gisteren op uit een pelargoniumkwekerij in Engeland om te vragen welke 'velvet' ik nu precies bedoelde. Ik moet even kijken op de homesite 4 jaar geleden toen we in Exeter waren. Die heetten 'Black Velvet' en zijn te vinden bij Engeland vakantie 2011, 10 juli.
Vanmorgen kwam ze rechtstreeks van de boot langs met Meindert en ze bracht een klimmende tuinfuchsia voor me mee. Heb je ooit zoiets spannends gehoord? net op de markt en 'Lady in Black'. Ik heb hem direct geplant op de plek van een overleden clematis en waar vorig jaar de lathyrus stond. Hij wordt 2 meter hoog, ooit, en krijgt deze winter nog een lekker dekje van me... Ben enorm benieuwd, maar wel wachten tot juli voor bloemen. 
Omdat ik nu eventjes weer mag bukken en het weer ook nog steeds erg mooi is heb ik gauw e.e.a. geplant, blauwe druifjes verwijderd, primula's uit een Engelse berm erin, van dattum. Ik kan het niet goed zien, maar zonder bril gaat dichtbij redelijk. Alleen moet ik niet vergeten waar ik de bril neerleg...
30 september  Dit schattige potje vond ik op eBay UK. Nu nog een goede plant voor erin. Iets ijzersterks met grijs blad, lijkt me, want de enige plaats die in aanmerking komt is in de volle zon. 

Behalve weinig vlinders dit jaar ook weinig kikkers. Vorig jaar oktober was ik helemaal verrukt van het groentje in het minivijvertje. Dit jaar zie ik alleen bruine en na het voorjaar ook niet veel meer.

29 september  De bessen van Clerodendron fargesii zijn onwaarschijnlijk mooi. Dit jaar zijn er een heleboel. Dit jaar: weinig vlinders, meest zie ik witjes. Heel veel regen in september, maar nu een weekje lekker. De eerste herfstkrokus is er, die valt altijd gelijk om. Het wachten is op C. mathewii en op C. goulymii

Il ben trouwens aan mijn 7e tuin bezig. Een beetje twijfelachtg: Nigeria 1, Oegstgeest 2, Leiden Jaagpad telt nauwelijks mee: in de 2 jaar dat ik er woonde deed ik vrijwel niets anders dan onkruid wieden, de eerste in Zoeterwoude 3, nr 72 = 4, Frankrijk 5, Leiden en Voorthuizen samen 6, hier = nr 7. Voorthuizen telt ook amper mee, want dat was niet echt mijn tuin. Leiden en Voorthuizen tel ik dan maar samen voor één. W.s. mijn laatste tuin, flink genieten dan maar!!!

28 september  Ik liep langs mijn voorvorige tuin, aan de overkant van de straat, omdat ze aan onze kant met iets van elektriciteit bezig zijn en daarom de stoep open ligt. Jammer trouwens, 2 jaar geleden heeft de straat een grondige beurt gekregen en werd alles prachtig bestraat en aan de overkant, waar ze al klaar zijn, ligt het niet meer zo mooi als voorheen! Maar goed, ik liep dus langs 'mijn' oude tuin en ving een glimp op van Kirengheshoma palmata in volle bloei. Hier rechts onder. De plant is nu zo'n 25 jaar oud. Ervoor een geelbloeiende epimedium, die ik in het voorjaar zo zorgvuldig van blad moest ontdoen zonder de bloemen kapot te knippen. Kirengeshoma wil niet in mijn huidge tuin, ik heb w.s. niet zo'n perfecte plek. 
Hij komt erg leuk tevoorschijn in het voorjaar, met hele dikke knotsen. Een plant met fraai blad en later in het jaar een beetje wasachtige bloemen, als extraatje, want ook zonder bloemen is het een aanbeveler.
Hieronder
Acer griseum die iets minder oud is. Er stond ooit een gouden regen en die zag ik niet zitten, omdat hij na korte bloei lang ontsierd is door exbloeistengels. Acer griseum, een langzame groeier, is de lievelingsboom van de vrijer van mijn oudste. Hij doet in bomen. Fabelachtge mooie bast heeft ie. De boom, bedoel ik.

27 september  Vandaag realiseerde ik me toevallig, dat het iets meer dan vijftig jaar geleden is, dat ik met tuinieren begon. Dat was op nr 1 Ossiomostreet, Umukoroshe, Nigeria. 
Toen ik in '64 met Guus trouwde was het al bekend, dat wij daarná spoedig naar Nigeria zouden gaan en een geïnspireerd peroon heeft me ter gelegenheid van ons huwelijk indertijd 'Tuinboek voor de Tropen' van L. Bruggeman cadeau gedaan. Wat een voortreffelijk cadeau. Ik weet niet meer zeker wie de gulle gever was, maar ik verdenk mijn zus Els. 
In '65 kregen we een huis met een tuin en heb ik dat boek kapot gelezen. Er was vrijwel niks in Nigeria, vrijwel geen informatie, alleen via andere Shell mensen in de buurt, en maar één kwekerijtje, waar ik wel eens heen ging; toen reed ik nog wel eens in een auto. Niet veel meer dan een rijtje potten, als ik me goed herinner. 
Het was een boeiende ervaring, ik had allen maar wat rondgeklooid in de tuin van mijn ouders, maar wel altijd veel gekeken. 
Langs de oprijlaan kwamen tjemara's, die ik nog kende uit mijn Indische kinderjaren (Casuaria equisitifolia?), 20 boompjes van 20cm. De helft was binnen een jaar dood, de andere helft binnen datzelfde jaar 4 meter hoog. Zijdeplanten - asclepia's - stonden er in die tuin onder de tjemara's, voedselplant voor de rupsen van de monarchvlinder, een avocadoboom zonder vruchten, een guavaboom mét, ixora's, caesalpinia's, allemaal nog bekend. 
Heel begeerlijk was Petrea volubilis, linkse plaatje op rechterblz. Pas in '89 voor het eerst goed bloeiend gezien in Zimbabwe.
Toen we in '67 overhaast Nigeria moesten verlaten wegens Biafra oorlog is het boek met al onze overige bezittingen weggeraakt, maar ik heb het later opnieuw aangeschaft. Als dierbare herinnering.

26 september  Geheugensteuntje voor mezelf: de zon staat aan en de temperatuur is heel behoorlijk Gauw even wat doen!
Vóór heb ik de heuchera, die er al van de vorige bewoners in stond, weggehaald. 'Palace Purple' is bepaald niet mijn lievelingssoort, hij krijgt vaak rare bladeren. Wel veel bloemen. En uitzaai. Ik heb daarna het roosje 'Babylon Cream Eyes' met zijn zotte naam verpoot, een beetje meer naar 'Miracle ' links daarvan. Langs het randje Muscari 'Golden Fragrance'. 
Waar ik de herfstanemonen heb weggehaald - en ze komen aan alle kanten weer boven, dat wordt nog tobben - heb ik achterin Selinum wallichianum (foto bij 18 september) gepoot. Daar heeft de blauwe roos Indigoletta geen last van (die heeft dit jaar trouwens veel beter gebloeid dan het vorig jaar) en voorin Astrantia 'Dark Shiny Eyes'. Ook denk nog over een laag blauw roosje in die hoek, Lavender Dream, gezien op Plantarium. Ik heb er alle blauwe druifjes uitgehaald die ik kon vinden. Heuchera 'Rave On' staat helemaal links, naast de tinantia.
Achter heb ik een marjolein weggehaald en daar Galanthus elwesii gepoot met Heuchera 'Green Spice'. Die ik trouwens al had, maar ik vond 'm weer prachtig...
Ik moet bijna de maretak snoeien, vind ik maar eng. Er zit NB één bes in. 

Als je geen auto rijdt is een tuincentrum of kwekerij nogal onbereikbaar. Vaak mag ik met lieve mensen meerijden, maar tegenwoordig is er ook internet en webwinkels, hoera.Directplant begon ermee, maar was behoorlijk duur als het om verzenden ging en met later afhalen bij verzamelpunt, schiet je ook niks mee op. Bastin stuurt voor een klein bedrag leuke planten, maar ook een vrij klein assortiment, wel heel aardige mensen. Kwaliteitsplanten, heeft veel keus, erg mooie planten, heel goed verpakt, 8€. Ik ben fan. Ik schat een stuk of 80 soorten heuchera; ik heb ze niet geteld!
23 september  Vanmorgen kwamen de bollen van het bedrijf, dat nog altijd Peter Nijssen heet. Nu vond ik Peter Nijssen indertijd een heel vervelende man, maar de zoon, die na zijn dood het bedrijf voortzet, is aardig. Nog steeds behoorlijk duur, maar hij heeft wel een bijzondere collectie. Dat had zijn vader trouwens ook. Die vader begon indertijd met heuchera's.
Bij mij bestelling zat een vijvermandje, om drie poepiedure sneeuwklokjes in te poten. Dan gaan eventuele muizen niet met de bollen aan de haal en kun je ze ook altijd vinden. Ze zitten er al in, een mooi formaat bolletjes, groeipunt al zichtbaar, in het stuk waar de herfstanemonen eruit gehaald zijn (maar bij lange na niet verdwenen!)
Er zaten ook 25 tulpen 'Havran' bij en die stond a) niet op zijn lijst van beschikbare bollen en b) niet op de rekening.Het vijvermandje trouwens ook niet. Dat is toch buitengewoon aardig, nietwaar?
22 september  Kijk nou 's! Canna in bloei. En tot mijn verrassing niet rood, maar oranje. Ik heb hem gekocht om zijn fraaie, heel donkerbruine blad, bij mijn Griekse vriend Eleftherios. Als je leuke bollen zoekt, die je niet een twee, drie in Nederland kunt krijgen...
El Da was ook verbaasd over de kleur, de zijne zijn altijd rood. Dat wordt nog spannend! Hij heet Canna indica 'Australia'

Deze superieure heuchera heb ik een tijdje geleden bij Esveld gekocht, geloof ik. Nou 's kijken of ik de naam nog kan achterhalen. Nee, dus.

Later: Cor bracht me op een idee: op de site van Esveld de heuchera's - veel nog niet met foto - en heucherella's nagekeken en daar was ie: Heucherella 'Sweet Tea'. De o-ja-ervaring!

21 september  Lekker weer, iets van 19° en droog, met een vaal zonnetje. Ik durf nog niet goed alles te doen, met bukken en zo, omdat dat volgens mij nog even wordt afgeraden i.v.m. te veel druk op het gerepareerde oog... Maar ik kan het natuurlijk niet laten en zeker niet na al die regen. Dus gisteren wat geknipt, dat is een veilige beweging, en vandaag een plan gemaakt voor wat er anders moet: chasmantium veel te groot: naar ergens anders; stipa te groot: naar Anke e.d.

Mijn oog viel op het sprookjesachtige blauw van caryopteris, die nu voluit bloeit. Beeldig met Verbena bonariense, die nu overal staat, en ook met Euphorbia characias, waarover ik al bedenkingen ga koesteren: hij wordt wel snel erg groot! Ik mis de mooie Franse rupsen erop!

De salvia, Salvia farinacea?, is dit jaar erg laat en hij staat niet mooi bij die draadjes van de mislukte lathyrus, maar de plant op zich is wel erg de moeite waard. Je kon ze dit jaar overal kopen, dus overhouden is niet echt nodig. 

20 september  Vandaag heb ik de dagboeken van 2007 en 2008 doorgelezen en gecorrigeerd. En dat moet regelmatig, want ik kon ALTIJD fouten tegen. In 2008 b.v. stond een foto er niet in, gewoon een leeg veld!
Later nog 2009 onder handen genomen.
Ik heb nog geen herfstbollen zien bloeien. Er moeten krokussen komen, bollen van Potterton vorig jaar, die toen niet gebloeid hebben, C. speciosus, die hier en daar in de tuin moet staan en dan pas later C. matthewii en C. goulymii in wit en blauw. 
Daarna is het wachten - 6 weken? - op de eerste helleborussen en sneeuwklokjes! Of misschien is Lonicera fragrantissima wel eersie. Er zit trouwens één bes in de mistletoe en die moet ik over een paar maanden alweer snoeien! Hij is al tussen de 35 en 40 cm.
19 september  Foto nog van gisteren: close up van Clerodendron bungei. Mooi, maar gaat de hele tuin door als je niet uitkijkt.

18 september  Vandaag was er een dagje tuinclub. Met 4 auto's naar Beesd en we bekeken daar een tuin, iets van de Korenmolen of zo.We kregenthee/koffie met heerlijke appeltaart, er liepen leuke, blonde kippen rond, waarvan alle foto's mislukt zijn, en er was een volière met schattige vogeltjes. 
De tuin stond vol exoten: bananenplanten, olifantsoren (rechtsboven), metershoge bamboe en een plant met bladeren van wel 50 cm diameter: Tetrapanax papirifer, rijstpapierplant, hierboven. 
Het past niet zo bij ons land, of misschien vind ik dat alleen maar omdat ik in de tropen heb gewoond. De bloeiende gember, rechts, vond ik wel heel mooi, m.n. de kleur van de bloem, maar ook meer voor een andere omgeving. 

Vervolgens gingen we naar een kwekerij vlakbij, waar we al dat soort planten konden kopen, maar niet voordat we uitgebreid over de kweekmethodes ervan waren ingelicht door een meneer met jeuk op de tong, zoals Ko het altijd pakkend weet te zeggen.De planten waren er erg duur, ook nog. 

Wel exotisch ook, recht bamboebosje met bamboe van wel een meter of 8 hoog, Fuchsia maghellanica ertussen, Clerodendron bungei op de achtergrond. 

Hierboven Vernonia critina, een plant om te onthouden al heeft ie steun nodig; gecombineerd met een miscanthus. Rechts detail.

 

Tenslotte naar een park in Utrecht, Vlindertuin? Máximahof?. Op iniatietief van buurtbewoners begonnen met behulp van allerlei instanties en personen, ontwerp van Piet Oudolf. Echt heel erg mooi. Beetje lastig bereikbaar, met een trekpontje. 
We waren met z'n zestienen weg van deze blauw bloeiende plant, niemand wist de naam, misschien Sucissa pratensis, al klopt de beschrijving in Wikipedia niet met de plant die we zagen. Manshoog en blijkbaar goed bestand tegen veel regen...
Altijd weer leuk, dagje plantenclub!



Naamloze asters, gefotografeerd met nieuwe camera, mwah! en onbekende spin. Ik houd het op Tegenaria atrica, een huisspin, mist een poot.
14 september  Het wordt hoog tijd, dat ik met de nieuwe camera eens wat meer oefen. Ik kan nog niet zo weg zijn van het resultaat. 
Die stoffig roze kleuren van Sedum matrona  en Stipa brachtricha vind ik wel erg mooi. 
11 september  De veltheimia's deden het binnen niet goed en ik heb ze in de binnentuin gezet. Daar krijgen ze genoeg licht, maar nooit zon. Water als ik eraan denk. De verhuizing werkte goed, al gauw in allebei een knop. De roze begon en is al half uitgebloeid, de witte heeft net de eerste bloemen open en is op z'n allermooist. 
Ik heb deze plant altijd Veltheimia capensis genoemd, maar speurend op interenet naar de naam van de witte lijkt het me meer Veltheimia bracteata. Ik heb geen soortnaam voor de witte kunnen vinden. Prachtig is ie! Daar gaan we weer: wit met groene puntjes...

Als vroeger de Victoria regia ging bloeien dan stond dat in de krant en kon je 's avonds in de hortus gaan kijken. Ik geloof niet dat dat nog in de krant staat, de dikke knop wijst wel op a.s. bloei. 

Hij heet ook geen Victoria regia meer, maar Victoria amazonica.

10 september  We bezochten de aquarium- en terrariumtentoonstelling in de hortus van Leiden. Er waren een paar heel mooie aquaria, lang, niet heel hoog: zgn uitzwemmer! en fraai beplant. Het aardigst met een grote school van dezelfde visjes. 
Er was wel veel een beetje armoedig. Maar ook een klein bakje met een prachtige, blauwe garnaal van een cm of 10. Het bakje was niks, de garnaal mocht er wezen.

Ik ben helemaal weg van een paludarium, een vochtig soort terrarium met onderin aan de voorzijde een laag water en verder helemaal tot bovenin beplant. Met erin b.v. een enkel kikkertje.  

Als ik nog een jaar of 30 was dan ging ik me daar eens in verdiepen. Begeerlijk!

Mirabilis jalapa. Niks bijzonders, zo te zien. Maar het gekke is, dat dit een nachtbloeier is en dat ik de foto om 12 uur 's morgens heb gemaakt een eindje verderop in onze straat. De bloemen, die heel lekker ruiken, zien er nietuit alsof ze een lange nacht achter zich hebben, maar meer als 'net open'. 

In Nigeria had ik hem al in de tuin en daar heette hij Four O'clock Plant. In Frankrijk stonden er ook heel wat in de buurt van ons huis. Die gingen echt pas 's avonds open. Ik ging er wel eens kijken om een uur of 11, als het al donker was, omdat er soms enorme pijlstaartvlinders bij te zien waren. De laatste jaren helaas niet meer.  

Ik meen dat Mendel al iets met deze plant gedaan heeft m.b.t. erfelijkheidsleer.

9 september  Grappig dat Aster vasterival precies middenin een zee van knoppen begint te bloeien.
5 september  Viola hederacea zou in de zon moeten staan, in een lekker sappige bodem, en kan niet overwinteren, volgens de boekjes dan. Hier wordt aan geen enkele wens voldaan en hij staat nu schattig te bloeien. Ik had ook nog gedacht dat de bloei wat vroeger in het jaar zou vallen. Altijd gekke dingen in de tuin. 
3 september  Voorafgaande jaren was ik bijzonder ingenomen met agastaches. Dit jaar willen ze niet zo, behalve deze oranje, die in de vorige twee jaar ook de show stal. Op de foto is hij niet goed te zien, het weer werkt niet mee. Samen zijn Abelia grandifora met zijn oranje kelkblaadjes, Agastache 'Kolibri' en witbonte Chasmantium 'River Mist' erg mooi bij elkaar. Plus vrouwenmantel, ceratostigma en nog een verdwaalde paarse linaria ertussen.

Abelia is echt een 'wereld'struik en dat kun je gerust letterlijk opvatten. Ik heb ze in alle uithoeken van onze planeet gezien. Als mooiste in de buurt van Kaapstad met een vlinder met van die glasvleugels erop. 

Als de zon weer eens schijnt zal ik het nog eens proberen. 

31 augustus  Die kleine, crème potentilla is echt leuk. De combinatie met een O.I. kers met witbont blad is ook prima. 
30 augustus  Het moest er maar eens van komen: twee vierkante meter roze herfstanemonen uitgestoken. Er blijft natuurlijk van alles zitten, maar we proberen het maar. Ze stonden er van de vorige bewoners en ik vind ze niet lelijk, maar ze woekeren en worden erg groot, en vallen dan vervolgens om... We konden amper meer door de voortuin en dat is toch niet de bedoeling. Ik had er wel moeite mee, er zaten heel veel bijen in. Dus heb ik de afgeknipte bloemen in een emmer in die hoek laten staan, misschien dat de bijen er nog wat aan hebben. Daar geplant: Heuchera 'Circus' en Heucherella 'Sweet Art' plus nog een heucherella of tiarella met soortgelijk blad in een kleinere uitvoering, maar had nog geen naam. Daarbij Sedum telephium subsp. rupechtrii 'Pink Dome'- hier rechts, foto van Beth Chatto, waar hij vandaan komt -spannende, beetje gelige bloem en Sedum 'Red Cauli' plus nog een sedum die ik van de meneer van Kempen kreeg toen we de kratjes terugbrachten, beetje als matrona, maar rodere bloem.  

 

 

.
De aster die ik van André Kingfisher kreeg, Aster vasterival, is wel heel hoog, maar volgens mij toch niet die uit Voorthuizen! Of misschien ligt het aan de grond: hier klei, daar zand. Rechtsboven is die op zand, en die vind ik mooier. 

 

 

Uit Voorthuizen op de valreep meegenomen: een prikneus die ik mooi vind, wit met roze hart, kijken of ik daar zaailingen van kan krijgen... twee jaar geduld hebben!

29 augustus  Van het ene feestje naar het ander: PLANTARIUM 2015. Altijd weer even leuk, maar je bent kapot om een uur of 3. 

Marleen was om even over tienen hier, gauw koffie en weg. Het begint met vrij ver weg parkeren en toen we er waren sloegen de eerste begeertes al meteen toe: Marleen ging voor een rode clematis en samen vielen we ook meteen vooraan al voor een nieuwe soort superieure, witte herfstanemonen. Het meeste wordt op de laatste dag van het Plantarium verkocht, tegenuitermate schapelijke bedragen. De herfstanemoon, Anemone japonica 'Wild Swan' b.v. was 7,50 voor een echt heel grote, nieuwe plant. Met blauwpaarse achterkantjes, nooit eerder gezien in een A. japonica.
Van de Astrantia 'Star of Magic' waren er maar weinig en allemaal al verkocht helaas, volgend jaar nieuwe kansen. Witbont blad kan me niet zo bekoren meestal, maar bij deze feeërieke bloemen was het beeldschoon.

We zijn 4x heen en weer gelopen naar de auto met armen vol planten. Wel die auto elke keer een beetje dichterbij...

Er waren heel veel heuchera's, in elke uitvoering. Ik kocht 'Circus' een grote plant voor 3€ (bij Esveld kost een beetje heuchera, half zo groot als 4,50 minstens) Een Heucherella 'Sweet Art'. Over de naam enige verwarring, we begonnen met Sweetheart, toen werd het 'Sweet Tart', dubieus, en tenslotte Sweet Art; een snoepje, met fraai roze bloemetjes. 
Het roosje 'Lavender Dream' was helaas ook uitverkocht, maar onthouden voor volgende keer. 
Het vorig jaar konden we hem nog niet kopen, maar dit jaar was hij beperkt aanwezig: Weigelia 'Ebony & Ivory'. Nou maar hopen, dat hij het goed wil doen.

Nu nog wat onbekende planten: een clematis, die ik heel mooi vond, maar vergeten naam op te schrijven; een plant die ik niet thuis kon brengen: euonymus? photinus? *)( rechtsboven, wat zou dat een aanwinst zijn, lijkt op die struik in Nigeria....; we konden hem nergens vinden, maar hij had een prijs gewonnen en stond vóór de hallen (van den Dool); en tenslotte een fabelachtige salvia, ook stom, niet de naam opgeschreven, groot wow!gehalte. 

Er was ook een heel mooie berberis, Berberis thunbergii 'Orange Ice'.Hij voelde zacht aan en had oranje blad met een subtiel lichtgroen randje. 

*) Was een trachelospermum, had ik niet kunnen verzinnen. Kijk bij volgend jaar ongeveer dezelfde periode.

Nog uit Engeland: Streptocarpus 'Tanya'. Er waren een heel stel totaal nieuwe kleuren, heel licht roze, donkerroze, donkerpaars, paars met witte keel, moeilijk kiezen. Uiteindelijk werd het deze met dat spannende oranje keeltje. 

Tanya is helaas niet oud geworden.

28 augustus  We waren een paar dagen in Engeland. Veel regen, geen tuinen bekeken. Ik kan me evenzogoed vergapen aan een muurtje met mos en brandnetels erachter. Of verbaasd kijken naar een lelie in een boeket in de toiletruimte van een pub. Ik vind hem niet echt mooi, die lelie, wel bijzonder. Wat een combinatie trouwens: lelie, een groene chrysant, alstromeria en vrouwenmantel, wow!
Overal hanging baskets, daar zijn die Engelse tuiniersters erg goed in. Dat vind ik tamelijk eigenaardig, want o, wat zijn ze beroerd gekleed. Ko zegt, dat dat komt omdat de hoeveelheid ellende gelijk blijft...
Hieronder eentje in Halstead, het oranje bloemetje kan ik niet thuisbrengen, misschien een nieuwe soort bidens?*) Ik kon trouwens de mooie geraniums met fluwelig blad - een jaar of 4 geleden gezien in Exeter, maar toen waren we met het vliegtuig - niet vinden. Jammer. 
Ja verdraaid, leve Google: Bidens ferulifolia 'Hawaiian Orange Drop'.
Deze rechts is meer standaard, maar ik vind de begonia bovenin wel heel aantrekkelijk. 

Hieronder een gewaagde combinatie in een bloembak, ook in Halstead; een echte blikvanger.

Voor een bezoek aan de tuin van Beth Chatto regende te hard en de entree was al 7 pond; dan is het gauw over met je belangstelling. De kwekerij is van buitenaf bereikbaar, gelukkig, want ik had een bestelling! 
Haar 'dry garden' in een dikke laag grint, is aan de voorkant, nog voor je door het hek bent. Eigenlijk vind ik dat het meest bijzondere stuk. Op de foto: een flinke pol Galtonia candicans, erg mooi. W.s. doet dat het ook zo goed omdat het net iets warmer is dan hier. Er stond b.v. een flinke eucalyptus in die tuin en achter de galtonia een prachtig exemplaar van de plant met fantastisch, grof, grijs blad, die Anky Frankrijk in haar tuin heeft, nu even geen naam, en het boek over tuinieren in Frankrijk heb ik weggegeven.  

Melianthus major, dat is 'm.

  
22 augustus  Omdat ik gehoord had dat in de AWD vossen zouden zitten zijn Ko en ik er vanavond gaan wandelen na het eten. Geen vossen natuurlijk, ik had er ook niet op gerekend, meer van: je kunt nooit weten!

Tot mijn verbazing groeide er in een soort weitje veel datura. De foto, met de telecamera, is niet zo best, had ik met de andere beter gedaan!

Veel damherten daar!

Ik heb een tweede camera aangeschaft. Met telelens. Deze foto van een witte astrantia is van 2½ m afstand. De foto is OK, de kleur niet.

Het zal wel wennen!

15 augustus  Het is wat minder warm en we hebben flink wat regen gehad de laatste 2 dagen. Mooi zo. 

Geel en rood zijn nog steeds niet populair in het tuinliefhebberscircuit, maar ik vind het nog altijd aardig. Langs het hekje een onbekende soort heliant, uitgebloeiede hemerocallis en vooraan gele coriopsis, meer naar rechts Fuchsia 'Naaldwijk', Persicaria amplexicaulis met foto's hieronder, en solidago, het ziet er gewoon leuk uit. 

 

De vorige bewoners van dit huis hadden roze scharnierplant in de tuin en die heb ik voor het merendeel laten staan. Die met grove bloemen kan me niet bekoren, maar deze wat fijnere uitvoering in zachtroze wel. Physostegia virginiana. Ze staan nu voor de 3e keer sinds dit huis van ons is in bloei en nu zit er ineens één witte tussen. Ik heb er een bindertje om gedaan kan ie eind van het seizoen naar de achtertuin.

12 augustus  Mijn lieve vriendin Gita heeft in haar voortuin een hibiscus, die ze Liselot noemt. Daarvan telt ze dagelijks het aantal afgevallen bloemen en schrijft het resultaat op, zodat ze aan het eind van het seizoen weet hoeveel bloemen Liselot geproduceerd heeft. Enige dwangmatigheid is Gita niet vreemd. Vorig? jaar was de productie bijna 10.000. 

Ik zou hetzelfde kunnen doen met Geranium 'Azure Rush'. Zij staat al vanaf juni te bloeien en de dagelijkse hoeveelheid bloemen is ongelofelijk. Allemaal uit ooit één potje.  

11 augustus  Soms is een heel klein stukje tuin, waarin eigenlijk niks bijzonders staat, ontzettend leuk. Vind ik. Hier een stukje van amper 30 bij 20 cm, met een fris plantje ajuga, één bloemetje aan Cymb. muralis, sedum van het een of ander met een zaailing van een campanula ertussen, rechts van de ajuga Viola laboradorica, een zaailing van Verbena bonariense, een zaailing van een linaria en een pluk slaapkamergeluk. 
Muhlenbeckia tiert ook hier welig. De houtwal is al half bedekt. Maar hij bloeit anders dan ik in Frankrijk gewend was, n.l. met echte bloemetjes, pietepeuterig zoals op de onderste foto te zien is, niet van de vreemde kaarsvetachtige klontjes, zoals op de bovenste foto van de plant in Frankrijk. 

In de registratie - nooit mijn sterkste punt - staan twee namen: Muhlenbeckia axillaris en Muhlenbeckia complexa... Die van hier is w.s. M. axillaris en de Franse M. complexa. 

Ze zouden niet tegen kou kunnen: haha! Ze groeien je tuin uit, vorst of geen vorst. Ik had hem 20 jaar geleden al op nr 72. Hier moet ik ze al regelmatig snoeien en ik woon hier nog maar amper 2 jaar.

8 augustus Clematis 'Princess Kate' bloeit samen met Clerodenderon fargesii. Mooie combinatie. Ik had wel graag een meer uitgesproken clerodendron gehad, maar het kan gebeuren dat je de verkeerde krijgt als je een boom/struik/plant niet in bloei koopt. 
7 augustus  We mochten, ter ere van het bezoek van Aniela & zoon, het bootje van Joop lenen. Een heerlijk tochtje naar Leiden, langs allerlei bekends. Maar ik werd echt verrast bij het Waardeiland: een tropische tuin met een mooi bloeiende albizia. 
Cor had wel gezegd dat de els na juni van haantjes en hun nazaten verlost zou zijn, maar de boom begint pas nu eindelijk weer wat gave bladeren te krijgen en ziet er in zijn geheel nog knap armoedg uit. Ik kan me niet voorstellen, dat het Cors lievelingsboom is. Ik ben erg op Cor gesteld en daarom blijft ie staan... 

De clematis erdoorheen, 'Huldine', doet het ook maar zeer matig. Eind juni kwam ze in bloei, maar het koude weer in juli en de hevige storm aan het eind ervan, heeft haar geen goed gedaan, Onderaan is zij groen en gezond en bovenin is het niks en ik kan er ook niet bij.

Al veel spinnen in de tuin.

3 augustus  We zijn in alle vroegte op, want we moeten Aniela gaan halen in Weeze. Nu al een drama buiten. 
2 augustus  Rare maand juli: de 1ste was de warmste dag op één na uit de hele meteorologische geschiedenis (vanaf 1901 of zo). De 31ste had de koudste nacht ooit, met zelfs hier en daar ijsvorming. Je kunt het zien aan de witte thalictrum, de vorige foto was van 20 juli en er zijn maar weinig méér bloemetjes te zien. 

De fuchsia met het oranje rokje Fuchsia 'Mandarin Cream' bloeit wel, maar groeit slecht. Hij of zij - een Schot kan natuurlijk ook een hij zijn met een rokje! - is pas 10 of 12 cm hoog, 'Hawkshead', op dezelfde dag elders geplant, is al 30+. Slecht stukje tuin waar 'Mandarin...' staat, dat wel.

De gezaaide lathyrus ziet er ook niet blij uit. Groeit slecht, geel blad. Vervuilde grond? Geen ruimte voor wortels? Er stond op die plek een dooie prunus van het een of ander, waarvan de stronk nog in de grond zit. Volgend jaar ergens anders zaaien dan maar, als de zaden nog rijp worden dan... 

31 juli  Over hydrangea's zul je mij niet gauw horen. Zul je mij niet gauw lezen? Ik houd er niet zo van en bovendien hebben ze veel water nodig. Ik heb er dan ook maar eentje: H. petiolaris, de klimhortensia, in het binnentuintje, waar ik niets aan hoef te doen. Maar één hoekje verder staat een tuin er vol mee en dat ziet er op dit ogenblik leuk uit.
De aster heb ik bij het benoemen van de foto voor de administratie 'rara-aster' genoemd. Voor zover ik me kan herinneren: in Voorthuizen staat er een fraaie, heel hoge aster bij Anke en Leo in de tuin, maar een stuk komt altijd door de schutting heen. Erg mooi. Fijn blad en vele bloemen eind augustus. Ik mocht een stukje eraf halen, heb dat 2 jaar geleden gedaan en hier in de voortuin gezet. Later heb ik dat er per ongeluk een keertje uitgetrokken, opnieuw geplant en gelukkig ging hij het vorig jaar doen. Héél laat, eind september of zo, bloemen, maar de plant klopte niet met de plant in Voorthuizen. Wollig blad en dit jaar bloeit hij nu! A. frikartii Mönch? Geen idee, maar die heb ik wel eens aangeschaft. 
In de achtertuin staan er wel een stuk of 5 planten die veel op het Voorthuizense exemplaar lijken en die tot nu toe nog niet gebloeid hebben. Hoe kom ik daar dan aan? Hij lijkt op Vasterival, die ik vorig jaar van André heb gekocht, maar die had ik dacht ik vóór geplant. hij had me gewaarschuwd voor expansiedrift, dat klopt ook wel met de plant tegenover de keuken... Ik ben natuurlijk oud, misschien word ik vergeetachtig...
Ik vind ze trouwens leuk, asters, maar ik weet er helemaal niks van. Ik heb een boek. 
29 juli  De veltheimia's heb ik ergens in het voorjaar uit de winter'berging' gehaald en weer tot leven geroepen, maar ze hadden er niet veel zin in. Heb ik ze naar de binnentuin verbannen; daar staan ze koeler, maar wel onder een afdakje, want te veel water is nooit goed. Gaan ze allebei bloeien en mogen ze ook allebei weer naar binnen! Later.

De roze bloeit elk jaar, het is een vrij makkelijke plant. De crème is lastiger. En mooier. Je moet goed kijken om de knop te zien daar in de diepte.

Vrijdag ineens een heel stel minivlindertjes in de achtertuin. Niet veel groter dan 12 mm, zoals op de foto.

Via het vlinderboek kom ik er niet uit. Later: een muntvlindertje.

28 juli  Het is allerberoerdst weer, regen, koud en wind. Trui aan en geen sprake van in de tuin werken. De regen konden we heel goed gebruiken, het was kurkdroog. Gek genoeg staat het direct na flinke regen vol onkruid, m.n. gras. Of dat er nou al stond en je het nu pas ziet? 
De rode klavertjes zijn een plaag. Het is best een schattig plantje, maar het beschikt over een enorme expansiedrang. De zaden worden afgeschoten en komen dus overal terecht. Volgens mij stond het nog niet in tuinen toen we naar Frankrijk vertrokken. Tussen de tegels kun je er azijn op gieten, maar dat wil je niet in perken, toch? Er zit een lange, taaie wortel aan, verdorie.

Ik zat in een bollenlijst te lezen en kwam Abessijnse gladiolen - andere naam -tegen. Met schrik bedacht ik, dat ik mijn bollen nog niet gepoot had. Ik doen dat gewoonlijk in april en nu was het al eind juli. Direct in de grond ermee. Ze groeien als kool en proberen dit jaar nog te bloeien, denk ik.

Met het chalet in Voorthuizen ben ik wel van die afschuwelijke zuring af. En Festuca glauca, dat zich overal uitzaaiende grijze gras! En de teunisbloemen! Toen we er voor de laatste keer waren stond er weer eentje te bloeien. Volgend jaar zijn het er 50. Maar w.s. gaan de nieuwe eigenaars het laten asfalteren of zo... Ze doen maar. 

Geen benul dat ze de uiterst zeldzame eenjarige ajuga in de tuin hebben. Met piepkleine, felgele bloemetjes. Als ze daar bij Natuurmonumenten achterkomen wordt gelijk het hele park door hen opgekocht, haha!
Het is maar een nietig plantje, maar in de flora van Heimans c.s. wordt het als z.z.z. genoteerd! Blz 897 en het heet daar akkerzenegroen of Ajuga chamaecyparis. Het is bijna niet mogelijk om er een behoorlijke foto van te maken. Ik zal het nog wel eens proberen, want ik heb het hier ook in de tuin.

27 juli  Van Eleftherios, de Griekse meneer die in bollen doet, heb ik Ismene festalis gekregen, in de gele uitvoering.
Die had ik nou nog nooit gezien. Mooi hoor, en hij ruikt ook nog heerlijk.
Omdat het veel regent heb ik de ismene even in de keuken gezet. Te veel water is niet goed voor een potplant.  Nu zie ik dat de meeldraden heel apart zijn: ze komen niet uit het hart van de bloemen, maar groeien als uiteinde van een soort nerf in het bloemdek. 
Ik moest flink zoeken om wat meer te weten te komen: de meeldraden vormen samen de 'corona', als de trompet van een narcis. Die groene nerven zijn de 'stengels' van de meeldraden tot halverwege samengegroeid. De puntige bladeren zijn de eigenlijke bloembladeren. Wonderlijke bloem. De hele keuken geurt!

24 juli  Als we (gedeeltelijk) te voet naar de bridgeclub gaan komen we langs een schutting waar een euonymus met heel klein blad zich langzaam naar boven werkt. Ik heb er altijd plezier in; hij heeft een fraaie manier van groeien.  
23 juli  Op weg naar de supermarkt kom ik drie buddleia's tegen. Op de heenweg geen vlinders, op de terugweg op buddleia nr 1 twee admiralen/atalanta's en een gehakkelde aurelia, op nr twee een distelvlinder, op nr drie niks. Het houdt (nog) niet over deze zomer.
22 juli  Hè, leuk weer eens met een tuinclub bezig! Allerlei bekenden: Maria, met wie ik mocht meerijden, Marian R., Thea de B., Anke B. van nr 74. 
We begonnen in een kleine schaduwtuin in Voorschoten, heel goed beplant met veel bodembedekkers o.a. een heel veldje acaena, waarvan ik dacht dat ze zon moesten. Ik ben stom genoeg vergeten foto's te maken.
Bij een van de organisatoren, Edu, Rosa 'Rapsody in Blue' om te onthouden, niet een makkelijke kleur, maar ongewoon en heerlijke geur. Hij had hem gecombineerd met die thalictrum uit de Weipoort, waarvan ik de naam niet weet (Later: nu wel 'Elin') harmonieus bij elkaar. Ook Stachys officinalis 'Hummelo' in die tuin. Genoteerd! Leuk tuin, een pijpela, maar heel goed ingedeeld, zodat het voortdurend spannend blijft. 
Thea's tuin was nog net zo mooi als ooit, ik herkende haar kamperfoelie, daar moet ik ook de naam van zoeken. Lonicera serotina? En ze had een knots van een conifeer met een prachtig model, maar dat kan in zo'n grote tuin. Thea heeft de oerphlox!!


Tenslotte de tuin bij Anke 74, zo, is die tuin even opgeknapt. Heel mooi, met gazon en vijver met groene kikker, mooie combinaties met roze en kersrood en we kregen een zalige lunch aangeboden. Dat was weer 's even dik genieten!
In eigen tuin vrolijk gele heliantachtigen...
21 juli  Als je met bridgen slechte kaarten krijgt moet je 's flink mopperen. Geheid dat je dan meteen goede krijgt! 

Schrijf je op je blog dat er geen vlinders zijn? Ze komen meteen langs. Vandaag: landkaartje op marjolein. 

 

Morgen ga ik met Maria tuinen kijken van leden van een tuinclub in deze omgeving. Een van de tuinen die we gaan bekijken is van Anke, die vlak voordat wij naar Frankrijk gingen, mijn buurvrouw werd. Van mij had ze tien jaar eerder mogen komen, was leuk geweest.

Crèmekleurige slaapmutsjes zijn niet heel algemeen. Ik heb bijna rijpe peulen ervan in een plastic beker in de vensterbank. Als ze openspringen schieten de zaden alle kanten op, dus ligt er een in vieren gevouwen stuk keukenpapier op. Een dekseltje is niet een heel goed idee, want dan gaat e.e.a. gauw schimmelen. 
In de zon in het keukenraam en 's avonds zijn de meeste peulen al opengesprongen.

Als ik morgen genoeg zaad heb kan ik nog wat leden van die plantenclub blij maken. Denk ik.  

Scuttularia incana - hieronder - is tijdens onze vakantie flink toegetakeld door naaktslakken. Die gore beesten kunnen er haast wellustig omheengekruld liggen. Walgelijk. Maar nu ik weer rondjes loop om slakken te pakken gaat het goed met de sccuttelaria en begint hij te bloeien. beeldschone plant. 
Tot mijn genoegen zit er een klein trosje bloemknoppen aan de witte thalictrum tegenover de keuken. En het zijn geen PLUISJES, hoera. Hij is wel klein, 30 cm?

20 juli  Je schrijft dat je zo weinig vlinders ziet en hup, daar zijn ze! Een admiraal rust even op de vensterbank en vliegen rusten op de clerodendron, net als een bijtje. Ik weet nooit waarom we zo veel van die groene vliegen hebben hier.
17 juli  IK heb er altijd moeite mee leuke plantjes, die zich tussen de stenen uitzaaien, uit te rukken. En zo verlies je langzaam loopruimte in je tuin. Linkerfoto: witte slaapmutsjes en pekbloem nemen bijna een vierkante meter in beslag. Om de een of andere reden groeien die heel graag in de voegen. Erigeron trouwens ook. Koele wortels? 
Die andoorn/betonie is wel erg mooi. Bastin, een postorderbedrijf met leuke planten, waar hij vandaan komt, gaf me de naam: Stachys officinalis 'Pinky'
Erg weinig vlinders tot nu toe. Gisteren zag ik een dagpauwoog ergens in de straat, maar verder alleen witjes. Ik heb mijn vlinderstruik, geen goed model voor hier, weggegeven en hij staat nu elders in de straat; misschien is dat de oorzaak van het gebrek aan vlinders. Er zijn wel meer bijen dan een week of twee geleden.
Dat puntje in de pot met habranthus is uiteindelijk aan de groei gegaan. De eerste bloemen zijn alweer klaar, 3 nieuwe komen eraan. 

16 juli  Bij Planta in de Bilt, waar we gisteren wat tijd moesten stukslaan, vond ik in de miezerige motregen een prachtexemplaar van de roze oenothera, waar Marleen al zo'n tijd naar zocht, een kleine geranium 'Rozanne', die Margriet graag wil hebben en deze marjolein. Origanum 'Rosenkuppel'. Foto van internet, want mijn exemplaar is klein, komt net uit een potje. Kreekfoto, staat er middenin!
Ik heb wel wat marjolein staan, want het is een geweldige bijenplant, maar meestal zjn de bloemen flets. Ze worden ook nog erg groot en zaaien zich nogal uit. Deze heeft tenminste een behoorlijke kleur. Ik heb er ook wel met geel blad, bloemetjes van niks, maar vooruit.
14 juli  In het perk onder het keukenraam hebben één Geranium 'Azure Rush'en één Chasmantium enorme proporties aangenomen Met z'n tweeën vullen ze nu bijna het hele perk! 

Dit staat er pas twee jaar!

Vorig jaar kocht ik via iemand, die ik ontmoette bij het Plantarium, Phlox paniculata, 'de soort' heet dat geloof ik: zonder toevoeging. In mijn herinnering was ie blauwer of minder roze, maar leuke phlox en volgend jaar maar vermeerderen. Daar naast/achter staat vermoederlijk een aster; ik hoop die hoge uit Voorthuizen. Vasterival? Het blad van de twee planten lijkt, als ze jong zijn, erg op elkaar, maar de phlox heeft een kruiswijs bladstand. Als ik volgend jaar ga toppen/stekken is het wel een goed idee als ik de juiste plant pak. 
Dit 'roze iets' staat vóór. Ik moet een foto altijd een naam geven voordat ik hem in de voorraad stop. Komt van Bastin en is een heel goede plant wat vorm betreft. Hij is, geloof ik, wel al vrij snel uitgebloeid, jammer, want het is een goede structuurplant. Volgens mijn boekje een andoorn. Lijkt me sterk! 

Ja, via de flora kom ik ook uit op andoorn. Misschien Betonica serotina? Mooie plant.

Nee, Stachys officinalis 'Pinky'.

De 2 meter hoge thalictrum, die ik in de Weipoort, waar iemand plantjes verkoopt, 2 jaar geleden heb aangeschaft en die vorig jaar dienst weigerde, bloeit nu. Teleurstellend met pluisjes - vind ik toch al niks - die van zichzelf niet eens weten of ze geel of roze willen zijn. 
12 juli  Ditt gras heet Heliotrichon sempervirens. Heel mooi bij Rosa glauca. 

Tussen de crème slaapmutsjes, die zich vorig jaar rijkelijk uitgezaaid hebben, zat ook vorig jaar één enkel zachtroze exemplaar. Er staat er nu een tussen de stenen van het terras, heel mooi en er zit al zaad aan... 
De langskomende bestuivertjes houden natuurlijk geen rekening met wat ik mooi vind en die zaadpeul springt vaak ineens open: weg zaad. Dus ik geef mezelf weinig kans voor volgend jaar.

11 juli  Er is net weer een puntje boven, 3 uur 's middags. 

De andere staan in bloei.

Ik dacht dus dat ik wel tijdopnames zou kunnen maken van de snelle groei: mooi niet! Het puntje is nu, 12/7, ong 11 u, nog even groot als gisteren.

10 juli  Habranthus martinezii heb ik maandag, vier dagen geleden, 'wakker gemaakt'; d.w.z. buiten gezet, een laagje nieuwe grond erbovenop en water gegeven. 

Eergisteren verscheen het eerste puntje - twee dagen!!!! - vandaag zijn he er vijf en morgen heb ik w.s. de eerste bloem(en). Elk jaar weer leuk.

8 juli  De els zit vol rupsen. Het ziet er onsmakelijk uit en helaas hebben de vogeltjes nog niet ontdekt, dat er veel te eten valt in die boom. Of zijn de larven van de elzenhaantjes niet geschikt voor consumptie. 

Ik vind het eigenlijk een boom van niks. Maar ben wel erg gesteld op Cor, van wie ik hem gekregen heb...

Boeket van vrouwenmantel, doorgeschoten peterselie, juffertje-in-het-groen, walstro en een tak witte Campanula trachelium.
6 juli  Een wonderlijk verschijnsel: fasciatie (bandvorming). De stengel van een plant is veel breder dan gebruikelijk, maar wel plat. Hier bij een linaria. 

4 juli  Dit is iets, dat ik heel leuk vind, maar ik kan nu even niet meer bedenken hoe het ook weer heet. O, ja: galium, in het Nederlands walstro. Leuk voor in boeketten. 

Ik heb de meeste prikneuzen eruit getrokken. Staan nu even in vazen, maar gaan morgen de vuilnisbak in. Daarna boeket maken met peterselie, uitgebloeide nigella en galium?

De els, stevig gegroeid, komt al een meter boven de schutting uit, zit vol rupsjes. Zou je denken: lekker voor mezen en zo, maar geen vogeltje te zien en de els ziet er maar armetierig uit, met al dat aangevreten blad.

Een witte campanula, waarvan ik even niet weet hoe hij heet. Stond in Voorthuizen tussen de stenen en tot mijn verbazing heeft hij de verhuizing overleefd.Het is een grote bos geworden. Een soort Campanula trachelium.

 
Er staan wat campanula's in de tuin die ik niet zo bie vind. C. persicifolia is maar éven mooi; de blauwe C. trachelium zat vorig jaar vol roest, nu niet; ik vind hem een beetje grof. C. rapunculoides schijnt te woekeren, maar die vind ik toevallig wel heel mooi.  

 

Fuchsia'Hawkshead' vind ik beeldschoon, wit met groene puntjes hè, altijd geweldig. Mijn ervaringen ermee zijn niet zo goed, geen sterke plant, maar wie weet. Marleen zegt dat hij net zo groot als die bleekroze wordt, maar ik geloof het nog niet.
In de voortuin heb ik Hemerocallis lilioasphodelus staan. Een soort met gele bloemen op hoge stelen. 
Gisterenavond gingen er een stel bloemen open en die waren vanmorgen klaar met bloeien.Terwijl het toch een 'dag'lelie is. (Maar dat heeft te maken met het feit, dat de bloemen maar één dag bloeien). 
Ik heb hem al eerder gehad en dit verschijnsel nooit waargenomen. De aantrekkelijkheid bestaat uit een fraai silhouet en de lekkere geur van de bloemen.

2016: Ik heb de plant met deze naam vroeger in de tuin gehad en toen vond ik hem erg mooi. Nu valt ie vies tegen en is ie in juli door de tuinman verwijderd.

3 juli  Hij bloeit. Een digitalis die ik 2 jaar geleden heb aangeschaft en dus niet tweejarig, maar driejarig blijkt te zijn, haha. Maar nu ben ik wel vergeten hoe hij heet! Leve internet: Digitalis parviflora.  

Het is snikheet en alleen 's morgens kun je wat buiten doen en 's avonds na 8 uur of zo. 

Je hebt eigenlijk helemaal geen bloemen nodig voor een mooi stukje tuin. Goede bladvormen en wat verschil in het groen maakt vaak al een heel goede compositie. Ik zie dit, als ik door het keukenraam naar buiten kijk: bamboe (Fargesii zou), Gillenia trifoliata met een paar bloemen, linksvoor een marjolein van het een of ander, Heuchera 'Lime Rickey', blad van een witte Anemone japonica, blad van Choisia ternata, groot blad van bergenia, blad van een aster en helemaal rechts een taxus - nog van de vorige bewoners -met (een dubbele witte) Clematis montana erdoorheen. Rechtsvoor, een beetje wazig, bijna uitgebloeide nigella. Goeie schutting erachter en ik denk 'Goed gedaan, Berg!'
2 juli  Ik heb alweer een bak vol groen, in 2 dagen. De prikneuzen zijn allemaal paarsrood en daarvoor heb ik ze niet gezaaid: ik wilde die subtiele witte met paarsrood hartje. En omdat prikneuzen zich graag snel en ruim uitbreiden trek ik de planten eruit. Grote planten! 
Gisteren heb ik de moederplant chirita weggegooid. Ik heb mijn excuses aan haar gemaakt, want wat heb ik veel plezier van haar gehad! maar ik weet, dat wolluis niet te bestrijden is en al helemáál niet bij een plant met wollig blad. Gelukkig heb ik een welvarend kind. En nu ook weer een mooi potje waar kind in kan.
In 2013 heb ik wilde ridderspoor gezaaid hier. Vorig jaar had ik één redelijke, blauwbloeiende plant en een heel klein witje. Nu heb ik een grote blauwe en een beeldschoon zachtblauw exemplaar. 
Zelfs de 'adventieve' pekbloemen worden me haast teveel. Ik heb er al een stel uitgetrokken en dat zonder het zaad af te wachten. Maar ik heb bossen van wel 50 cm in doorsnee, dat ben ik niet gewend. 
De bovenste helft van de cirkel is heel droog, met twee keer per dag sproeien bij deze hitte krijg ik het zelfs niet beter. Ik was zo blij met catahochee die daar staat, ik hoop dat die overleeft.


Vorig jaar heb ik dit roosje gekocht. Het is goed gegroeid en bloeit overvloedig, het staat heel leuk bij de voordeur, zeker in combinatie met de hypericum(bessen) - vorig jaar kreeg ik een boeket met een tak van het spul erin en die had wortel geschoten! - maar hij prikt erg en ruikt niet... Rosa 'Rambling Rosie'.

Een verrassing. Vorig jaar zag ik een knobbeltje aan de voet van dit blad van een bijzonder soort hoya. Ik kocht een jaar of wat geleden het hartvormige blad in een piepklein, rood potje. Toen het knobbeltje verscheen heb ik het in een groter potje gezet. Maandenlang - foto dagboek '14, 31/8 - gebeurde er niets en nu zit er een nieuw blad van 1 cm!

De superlangzaam groeiende hoya heet Hoya kerrii.

Dit is een bladstek van chirita, genomen in november of zo. In de moederplant zit wolluis en ik weet niet hoe ik daar vanaf kan komen. Misschien moet ik haar weggooien en dat gaat me aan het hart, maar wolluizen wandelen: ze zijn afkomstig uit een orchidee, ooit gekregen en inmiddels in de groenbak met wolluis en al!
1 juli  Hittegolf, hoera! Witte slaapmutsjes overal bij de keuken. Eerst denk je, dat ze weg zijn en dan ineens staan ze overal. 

Geranium 'Azure Rush' is al een meter in doorsnee en de zomer is nog maar net begonnen! Rechtsonder het stukje tuin naast de keuken, erg mooi met alleen blauw, geelgroen en wat wit van de eschscholtzia's. En van een onbekende campanula. 

30 juni  We zijn 'n tijdje naar ons oude buurtje in Frankrijk geweest en zoals verwacht kwam ik daa r gezellig een paar oude bekenden tegen. Niet alleen van de menselijke soort, maar hier meer specifiek plantjes en beestjes.
Hier moet ik straks flink aan de slag. Wel alweer een stuk of 10 van die bruine worsten gevangen. 
Ergens over een muurtje op de weg naar Cazedarnes een grote, volop bloeiende kappertjesplant. Het is me nooit gelukt om hem aan de praat te krijgen, 3x geprobeerd. Fabelachtig mooie bloemen!
  
Wilde lathyrus in de berm langs het weggetje tussen de Mairie en het kerkhof. 

Vaak geprobeerd er zaad van te vinden, maar de enige rijpe peul die ik ooit te pakken heb gekregen - we waren in Nederland, of de berm was net gemaaid - heb ik in een potje gestopt, deksel erop om te zorgen dat de zaden niet door de garage werden geschoten; die leverde een aantal zaden op met in elk een larve van het een of ander...  

 

Een boomkikkertje dacht mijn been als zitplaats te gaan gebruiken toen ik de tuin van Anky stond te sproeien. Ik schrok me suf, hij of zij ook. 
Zo'n reusachtige, vrij trage tor. Ik heb ooit een gevonden kop in het poppenhuis gebruikt als een soort gewei aan de muur. Ik geloof, dat deze torren slakken grijpen. Ze horen bij de insectes utiles en heten Cérambys of le grand capricorne, maar in mijn Franse boek lees ik niks over slakken eten.
De oleanders stond natuurlijk in bloei. Bij Carrefour in Narbonne zo'n hele rij naast elkaar, heel uitbundig. 
We werden te eten gevraagd door Lynette. In haar tuintje in Béziers stond een pot met plumbago tussen Ceratostigma plumbagionoides, grappig!
Toen we 'n keer laat in de middag thuis kwamen zat er op de weg zo'n grote, groene hagedis. In al die jaren daar heb ik ze alleen maar heel af en toe zien wegschieten. Maar deze schoot vlak in de buurt weg en met veel geduld heb ik hem eindelijk een keer goed gezien. 

Het beest is wel iets van 35, 40 cm lang en heel mooi getekend. De kleur is meer jadegroen dan de foto laat denken.  

Hele slechte foto van de onderkant van zo'n Spaans vlindertje, met een soort figuurtje erop, doet me altijd aan een danser denken. Op een paarse-puntjes-plant.

Cor vond, dat er weinig vlinders waren, maar ik heb, geloof ik, bijna elke mij bekende soort gezien: talloze witjes, dit beestje op de foto, koningspage, koninginnepage, Jasonvlinder, weerschijnvlinder, citroentje, morosfinx (deze maar 2x), blauwtje. dambordje...

En op de terug weg: in Labège een bloem aan Magnolia grandiflora. 
Een witte astrantia, die er ook mag wezen. Hij doet het alleen niet zo goed als de roze voor. 

9 juni  12° en wind. Het kan haast niet erger. De blauwe roos gaat bijna bloeien, maar ik ga het net missen, jammer. Het rode klimroosje van vorig jaar is 3x zo groot en heeft een eerste bloem.
Veel moois in de tuin. Eenjarige nigella b.v. in allerlei uitvoeringen en kleuren, enkel, dubbel, blauw, wit, roze, je kijkt je ogen uit! 
Heucherella 'Solar Pewter'
links en onderaan Heuchera 'Lime Rickey ' in volle bloei.

6 juni  Clematis 'Huldine' steekt vandaag boven de els uit. Een rode waterjuffer, het was wel een heel kleintje, zat gisteren eitjes af te zetten in het vijvertje, ook al zo'n kleintje. Er zaten 7 kikkertjes naar haar te loeren...
5 juni  Een fraai roosje aan Rosa'Babylon Eyes' en de kleine anjertjes in bloei. De anjertjes zijn naamloos, want ze zaaien zichzelf uit en die bijen en zo zitten overal aan!

4 juni  Zomer! Eindelijk! En dat moet gevierd worden met een rode waterjuffer, een zeldzame verschijning, maar vorig jaar ook een keer in de tuin, en mijn prijsplant van het jaar:Phlox catahoochee waarvan de eerste knoppen nu uit zijn. De ouderplant is bijna geheel door slakken opgevreten. In mijn schaduw laat hij zich beter fotograferen! De phlox is een jaar later helaas, overleden, maar dat viel wel te verwachten, want heel lastige plant.
Ik heb de gele zonnebloemachtigen voor flink getopt. Vroeger deed ik dat met allerlei planten, om ze gedeeltelijk later te laten bloeien en om er gelijk stekken van te krijgen. Dat gaat b.v. prima met phloxen. Met die gele heb ik geen ervaring, maar vorig jaar was het een wilde boel en ik kan altijd proberen. Stekken heb ik niet nodig.
3 juni  Rechts 'n leuk plekje met alchemilla en boterbloemen.

Gisteren met Marleen naar Boskoop en zo. Gezellig en goed voor Ixiolirion tataricum, links van gele heuchera, Potentilla fruticosa 'Elfenbein' zachtgeel, Trollius 'Alabaster', waar ik weinig fiducie in heb en potentilla 'Nuuk'. Alemaal in het achterste gedeelte. 

De eerste prikneuzen bloeien, maar ze zijn paarsrood en dan mogen ze van mij er weer uit.

De jasmijn bloeit. Ruikt heerlijk. 'Starbright', toch geen roze hartje. Er zit wel heel veel zwarte luis op. 
1 juni en nog steeds koud. Maar tot mijn opperste verbazing werd gisteren in het weerbericht de komst van een TROPISCHE dag aangekondigd. 
Hieronder Meconopsis 'Frances Perry', die nu eerder donkeroranje is dan rood en Rosa mutabilis, vorige week begonnen en nu op zijn mooist.
31 mei  en nog steeds het ergst mogelijke rotweer. Koud, wind, regen. Gatverdegatverdegatver!!!! Eén leuk dingetje: ik heb voor een keer Meconopsis 'Frances Perry' gezaaid, er w.s. zonder nadenken zaailingen van uitgetrokken, maar nu staat er eentje, een kleintje... te bloeien. Die is zo rood als een klaproos!
26 mei  De iris is toch roze, nou ja, lilaroze, en heet niet iets met princess, maar Iris 'Susan's Bliss'. Erg mooi met de bloeiende bieslook, die ernaast staat en dat is geen toeval. 

25 mei Het Witte Onschuld stond tussen een massa van dat Russische postelein, ook leuk, maar al snel zeer talrijk. Heb ik vanmorgen om de onschuld heen weggetrokken. Doet het goed in een vaasje, dat? postelein. De of het postelein? Het was lastig te determineren, maar Russisch postelein is het niet. Winterpostelein ligt meer voor de hand. In de flora heeft dat kleinere bloemetjes en ik weet ook niet hoe je determinerend in de flora bij postelein uit moet komen. Bladrozetje en aan de bloeistengels één paar sappige blaadjes. Ik heb het van Marleen (ook de naam) in wit, wit met roze streepje en roze. Best leuk, misschien onkruid, maar makkelijk te verwijderen. In Voorthuizen staat het ook, maar met veel kleinere bloemetjes.
Het blijft maar koud, 's morgens meestal iets van 14° en veel meer dan 16 of 17 wordt het niet, tenzij de zon aan staat. Vandaag niet. Tegenover de keuken is een geliefd plantje in bloei gekomen: Witte onschuld of, met zijn officiële naam, Omphalodes linifolia. Rechtsonder. Eenjarig, mooi grijs blad en lijkt op vergeet-me-niet. Ik wist niet meer dat ik het nog zaad had en het blijkbaar dus ook gezaaid had. 
Betere foto van de aangeschafte grassoort, linksonder, met zijn buren. De foto is redelijk, maar het valt een beetje in het niet. Ik vind het mooi, het gras bedoel ik. 
Geranium 'Azure Rush' begint, Rosa mutabilis ook en roos 'Indigoletta' heeft 3 knoppen.  

24 mei Misschien is de iris toch wel roze. Er komen nog (veel) meer bloemen aan catahoochee, wow!
23 mei  Het blijft maar zo verrekte koud, 13° is het nu, 12 uur, beetje vochtig en ja hoor: wind. Erger is, dat ik geloof dat ik de verkeerde iris heb meegenomen uit Frankrijk; i.p.v. iets met Princess en roze is het, vrees ik, een gewone paarse. Ai! Ik heb die roze gelukkig nog in Voorthuizen, maar wel 2 jaar verspild. 
Aan de achterkant heb ik het grootste deel van Clematis montana eraf gehaald. Die zag er al armoedig uit, maar na het vervangen van de schutting helemáál. Van Ellen, die ik via de bridgeclub voorzien had van zaad van de roze lathyrus - hier gezaaid en opgevreten door slakken - heb ik 3 zaailingen gekregen. Waar de clematis hing draadjes gespannen en dan heb ik over een week of 8 daar roze lathyrus om elke dag aan te gaan ruiken of te plukken. 
De jasmijn (Starbright) die ik vorig jaar van Bastin kreeg en die met één opwindende bloem, roze hartje, bloeide zit vol knoppen, veelbelovend. Hij had een lelijke staak en die heb ik afgeknipt, maar omdat je maar nooit kunt weten waar het goed voor is heb ik het topje in water/stekpoeder gedoopt en opgepot. Het leek erop dat het niks ging worden, maar ik geloof dat er iets gebeurt. 
Gita wilde naar de Bosrand, ik mee. Goed voor een mooi gevormde gele akelei en die heet 'Chrysantha', misschien overleeft hij nog een jaar. Die van vorig jaar bloeien alle twee. Een lamium met zilver blad, zonder bloemen. Dat kan verkeerd uitpakken! Zo'n leuke salvia, die de hele zomer gaat bloeien en nog wat Alchemilla erythrodinges. En een gras zonder naam, 's even proberen uit te vissen. Misschien een soort rus. Vandaag 9/5/16, de naam gekregen van Anne van B: Luzula nivea.

De foto is beter dan de vorige, maar geeft geen goede indruk van de bijzonder decoratieve plant. 

22 mei  Tijd om iets te gaan doen aan de overdaad aan boshyacinten. Als je geen grote tuin hebt zet er dan GEEN boshyacinten in (Hyacinhoides hispanica). Ze bloeien maar even - wel lief - en zien er dan uit als foto hieronder, veel blad, plat tegen de grond, bah. Maar het ergste is dat ze behoorlijk woekeren.
Ik heb een klein stukje schoongemaakt, rechtsonder, helaas tussen ceratostigma, waar ik wel dol op ben (het was het eerste dat ik hier in de tuin zag: ha, ceratostigma), maar niet zo dol als in Frankrijk, waar het van juni tot november bloeide. 
Als je ze hebt en ervanaf wilt haal dan alles eruit alsof het zevenblad is: (stukjes van) knollen, witte stengels, zoals daar in het hoekje, anders komen ze net als de duivels in de Bijbel met vriendjes weer terug! Dat andere stuk wordt ook een helemáál een karwei...
Ik geniet van de achtertuin als ik uit het keukenraam kijk.

 

21 mei  Nog twee foto's uit Duitsland/Polen. Links een fantastisch mooie boom, die nog maar net in blad kwam. Een robinia, met een sprookjesachtig silhouet en twee bollen maretak. Rechts een goeie combinatie in een plantenbak bij dat feest van A.'s werk. 
De schutting is in het najaar vervangen en Clematis montana moest eraf, werd later wel weer opgehesen, maar heeft nu - uitgebloeid - toch een behoorlijke snoeibeurt gekregen, 9/10 eraf? Wat bergenia's eronder weggehaald, nieuwe grond erbij. Ik had daar al lathyrus gezaaid, van de zaden van vorig jaar. Opgevreten door de slakken. Ik had ook wat zaad aan iemand van de bridgeclub gegeven en daar heb ik vandaag 3 zaailingen van gekregen, mooi voor tegen de kale schutting. 
Bij Intratuin Winterswijk, waar we gingen kijken of er een restaurantje met kroketten was (we waren een beetje vroeg voor de afspraak met de jongens) kocht ik Agastache 'Astello Indigo' met mooi donker blad en t.z.t. vast ook goed voor vele bijvriendelijke bloemen. Het bijenpaleis, dat Ko in februari heeft verplaatst van binnentuin naar keukenmuur, is trouwens tot de laatste plaats bezet!
Aan de voet van de clematis zat een knoest in de grond. Dat stukje is dus alleen goed voor bodembedekkers. Viola laboradorica of zo.

20 mei  In Polen zag ik de grootste sering ooit. Hij staat in het park behorend bij het buiten 'Lubostron' - niet ver van Bydgoszcz - waar de universiteit waaraan Aniela verbonden is haar jaarlijks feest voor de staf gaf. Veel eten uiteraard. Spelletjes voor de talloze kinderen. Een klein wandelingetje door een voorjaarspark met oude bomen en een wielewaal ergens voor Erna!

De boom moet echt stokoud zijn en de bloei was overweldigend. Hij rook ook nog heel lekker. We hebben in Polen veel bloeiende seringen gezien aan de randen van het vele bos waar we doorheen reden.  

Ik ben niet zo gek op seringen. Ik heb wel 'n geelbladige, nu supermooi bij de blauwe corydalis. Die krijgt bijna één bloem, althans een tros bloemen. Ik kijk er achterdochtig naar en denk: 'Die gaat eraf!' Maar eerst even kijken hoe de kleur uitpakt... Later in het seizoen wordt hij trouwens groen, maar op het ogenblik is hij fantastisch.
Witte seringen zien er al heel gauw armoedig uit, want de bloemen worden snel bruin. Andere bloeien wel aardig (worden ook bruin, maar dat valt tussen paars minder op), alleen zijn de struiken vaak lelijk van vorm en het blad is niet interessant. Bovendien krijgen ze veel uitlopers, lastig. Als je per se een sering wilt, plant er dan meteen een later bloeiende clematis naast.

19 mei  Paar dagen weggeweest en het was blijkbaar behoorlijk koud tijdens die afwezigheid. Daardoor tref ik bij thuiskomst Iris 'Silver Edge' op zijn allermooist! Ook Camassia leichtnii, hiernaast, doet het goed bij het jonge blad van Rosa glauca. 
14 mei Vorig jaar had ik ernog nooit van gehoord, of er nooit aandacht aan besteed: Anemone sylvestris.  Ik geloof wel, dat deze plant zich behoorlijk kan uitbreiden, gezien het aantal groepjes blad, die zo hier en daar verschenen en de hoeveelheid bloemen die er geproduceerd werden. Tot nu toe vind ik hem erg de moeite waard.
Onderstaande foto zal bij de meesten weinig belangstelling genereren, maar ik word er heel blij van. Het zijn knopppen aan een jasmijn, Philadelphus 'Starbright'; die bloeit onwijs mooi, donkerrode kelk en donker hartje, en ruikt ook nog heerlijk. Ik verheug me er bijzonder op!
Rechts: Meconopsis cambrica oranje, maar mooie oranje, bijna koperkleur. vóór, aan de houtwal. De meeste oranje exemplaren hebben de kleur van worteltjes.

 

12 mei  Nog een foto van de witte, dubbele Clematis alpina. 

Adventief, dat vind ik zo'n leuk woord voor een plant die komt aanwaaien. Linksonder een boterbloem, die er zo lekker sappig uitziet. Ik zou hem het liefst laten staan, maar een boterbloem woekert als de pest en is moeilijk te verwijderen. 
Rechts: gele Meconopsis cambrica, die ik meestal laat staan. Ook lastig te verwijderen. De oranje vind ik minder geslaagd, een kleurtje van niks. Felrode heb ik ook wel eens gehad, Meconopsis cambrica 'Francis Perry'. Vorig jaar gezaaid - lui uit de losse pols - maar niks van terechtgekomen, want meconopsis heeft vorst nodig om te ontkiemen en de vorgie winter was er geen vorst en de afgelopen winter ook bijna niet.

11 mei  Bijna alle vergeet-me-nieten zijn eruit. Dat levert een kaal stukje op bij de vijver. Pleisterplaats voor een fiks aantal kikkers in verhouding tot de afmetingen van de vijver, haha!
Tot mijn verrassing bloeit Phlox catahoochee. Uitspraak? [kata'hutʃi:]? of [katahu'χei]?  
Enorm gepruts met het zoeken van fonetische tekens via de computer. Fonetisch schrift is bovendien, sinds ik het me een jaar of 60 geleden eigen heb moeten maken (en ik moet zeggen: vaak gebruikt!), ook nog eens behoorlijk veranderd! *)

Ik kan het ook op z'n Nederands weergeven: kata'hoetsjie of katahoe'chee. De nadruk op de lettergreep na de komma zal ik maar zeggen.

*) Uitspraak werd in mijn tijd bij de studie Engels schriftelijk geëxamineerd. Je kreeg een stuk tekst en moest dat in fonetisch schrift weergeven. Hartstikke leuk, ik had er mijn enige ooit gehaalde 10 voor. Maar of je uitspraak nou behoorlijk was is maar de vraag. 

Als catahoochee een blijvertje is ga ik er ooit... (bejaardenmoment, geen stephanandra en ook geen sparaxis, namen die me nu te binnen schieten), kleine felrode bloemetjes aan een bolgewasje, tussen zetten. Anomatheca laxa, dat is 'm.
Viola sororia 'Alba' is de laatste die bloeit. In de cirkel onder conifeer, en bij de keuken. 

Iris 'Silver Edge', vorig jaar geen succes, want niet in de zon, krijgt nu 5 stelen met bloemen. Ik hoop, dat ik de bloei niet net misloop. Die is n.l. wel bijzonder fraai, maar ook bijzonder kort...

10 mei  Vorig jaar gekocht, maar ik kon het me niet herinneren. Nu staan er drie, dat geeft te denken. Twee ervan blauw als deze Geranium sylvaticum 'Mayflower', de derde was wit en heb ik naar de overkant getransporteerd. Zo'n plant staat dan een dagje sip te kijken, maar de volgende dag is ie al weer bij de mensen.
Ik had ook een G. pratense aangeschaft, lees ik in mijn boekje, dat ik een beetje slordig probeer bij te houden. 'Midnight Rider' heette hij en hij zal dus wel donker geweest zijn, maar daarvan zie ik nog niks verschijnen. Raar, want G. pratense is een sterke plant.

Kindje-op-moeders-schoot, Tolmiea menziesii, hoort ook bij de uitgebreide heuchera-achtigen. Het heeft vreemde, bruine bloemetjes. Zij overleeft een milde winter buiten.

Wel 10 elzenhaantjes uitgemoord! Cor zegt: laten zitten als vogelvoer, in juni zijn ze weg. Ook goed!
6 kikkers en één pad in ons minivijvertje.
Veel slakken 's avonds, als ik weer als een heks door de tuin sluip met een zaklantaren. Vorig jaar veel van die bruine worsten, maar nu ook sjagrijnslakken! 

8 mei  Wat een feest van kleuren buiten! Vóór staat het vol ajuga, waar ik dol op ben, maar ooit wordt het te veel. Nu nog niet. Blauw en roze, donker of groen blad. 

Hierboven het in al zijn eenvoud onvoorstelbaar mooie blad van Cercidiphyllum 'Rotfuchs'. Rechtsboven de combinatie van een heuchera, waarvan ik de naam niet meer weet, misschien H. 'Caramel', een penstemon met donker blad, een akelei, die bijna bloeit en tulp 'Havran', die er nu elk ogenblik mee op kan houden. 

Heel veel zaailingen van esdoorns dit jaar. Ze zijn niet te missen, twee grote, relatief smalle kiembladen. Direct weghalen, want als er eenmaal wat blad aan zit wordt het moeilijker. Rechts een hommel in Lamium orvala. 
De witte muurleeuwenbek, Cymbalaria muralis, zal wel 'alba' wezen, is toevallig gegroeid in de cirkel. Vroeger bestond er ook een bolvormige uitvoering van, maar die heb ik in járen niet gezien. Rechtsonder: Oakleaved tiarella
Tiarella, heuchera, heucherella: een uitgebreide familie, waarvan de namen vaak moeilijk te achterhalen zijn, maar deze 'oakleaved' (waarom niet 'mapleleaved'?) is een aanradertje. Van de heel donkerbladige heuchera weet ik ook de naam (niet meer); misschien 'Frosted Violet'. Heel veel fantastische planten in deze groep, om mee te combineren en om langs randen te zetten. 

Tja, elzenhaantje. Reageert anders dan leliehaantje, dat zich altijd direct laat vallen en ondersteboven op de grond terecht komt. Onvindbaar! Iets eronder houden als je een leliehaantje benadert, voor zij elzen- soortgenoot niet nodig! 
7 mei  Begin mei en de aanvang van een hele tijd genieten van deze wonderschone planten: de blauwe Corydalis elata, van André & 'Kingfisher'. Ik heb de namen niet goed opgeschreven, mogelijkerwijs 'Korn's Blue', die te warm stond en ik vorig jaar verplant heb, waarbij een stuk is afgebroken, goed voor een extra exemplaar!
4 Planten heb ik nu, tegenover de keuken, waar ze relatief veel schaduw hebben: deze dus 2x, 'Spinners' en Craighton Blue', die een rode stengel moet hebben. Corydalis edula is iets om naar te zoeken, ook blauw, maar paarsig.

De els heb ik 2 jaar geleden van Cor gekregen. Toen stond hij nog in een potje. Hij is nu al 2½ meter hoog, er zitten al elzenhaantjes in en Clematis 'Huldine, die ik er vorig jaar naast gezet heb, is nu nog slechts een cm of 40 van de top verwijderd. Wie het hardst kan groeien. Gisteren zat er voor het eerst - naar mijn weten - een vogeltje in. Ooit hoop ik op een zwerm sijzen, allicht!
De tulp 'Havran' bloeit nog steeds. Fantastisch naast die heuchera.


6 mei  Clematis 'Huldine' zat al goed in het blad en ik zag nog almaar niks aan Clematis alpina. Maar het kwam helemaal goed: hij zit al een eind in de taxus ernaast. Mooi blad ook. 
4 mei  Gisterenavond was het vochtig en toen het donker was miegelde het van de slakken op de stenen bij de keuken. Ik hoop dat de grote opruiming nuttig blijkt!

Mooie foto van Geranium phaeum 'Anne Claire' .

3 mei  Oxalis rosea doet het hier zowat net zo goed als in Frankrijk, op een van de warmste plekjes in de tuin. De rozemarijn, op dezelfde plek, doet het niet goed. 

Altijd verrassingen in de tuin. Soms leuke: zaailingen van Verbena bonariense gevonden; de Lonicera fragrantissima doet het geweldig; of minder leuke: het lijkt erop dat de mooie geelrode coriopsis - C. 'Redshift' - is overleden net als de donkerrode scabiosa.

2 mei  Hieronder Iris cristata leuk plantje, maar de lol is snel voorbij, niet meer dan een paar dagen. De verschillende bladvormen van het binnentuintje zijn prachtig bij elkaar. De show wordt gestolen door Stephanandra tanakae, maar de varen voorin mag er ook zijn. Ik zag dat de hakenochloa, nog niet zichtbaar, wordt opgegeten door iets. Raar, ik had geen slakken o.i.d. verwacht, want het is behoorlijk geïsoleerd. Als het donker is maar weer kijken. 
1 mei  Ja hoor, een slak was het. Die stomme beesten komen altijd op dezelfde plek terug om verder te gaan met hun maaltje, dus kun je de boosdoener als het donker is vaak vinden met behulp van een zaklantaren. Bij IKEA hebben ze leuke, rode opwindlantarens (kinderafdeling, niet de lampen). Ik heb alweer heel wat naaktslakken gevonden en ze zijn alweer bijna zo groot, dat ik ze niet wil vertrappen. 
Rosa glauca en Lamium orvala mag ik graag samen zien als de lamium bloeit. De bloemen van de lamium worden ongeveer verkracht door hommels, helemaal aan flarden af en toe.
Dat het koud is is niet fijn, maar de tulpjes blijven wel lekker lang bloeien. Hier Peppermint Stick met Bergenia 'Bressingham White', Alchemilla erytropoda, Ajuga 'Caitlin's Giant' en Iris cristata, die bijna bloeit. Helleborus foetidus, vóór de bemoste steen, staat op een ongelukkig plekje en is daarom mooi klein. 

30 april Verd..., verd..., verd...!!! Ik vloek niet gauw, maar ik zag net dat een of ander k-beest de dictamnus finaal kapot heeft gevroten. Ik zal 'm!!  
Ik vind een apenboom een gruwel - behalve als er sneeuw op ligt - en de populaire roze prunus vind ik ook drie keer niks, zelfs met sneeuw. Op het ogenblik staan ze in bloei: monsters zijn het, die lijken weggelopen uit Farmville, een virtueel boerderijtje waar mijn vriendin Gita zich graag mee bezig houdt. (Joost mag weten waarom. Paarden in alle kleuren en met vleugels, van dattum.)

Deze prunus heet Prunus serrulata'Kazan' , je ziet ze overal en ze hebben NOOIT een mooie vorm. Romke van der Kaa zegt erover ('Buiten de perken'): Tien dagen bloesempracht en zes maanden verveling. Achter bloesempracht zou ik ook nog wel een groot vraagteken willen zetten, in mijn ogen zijn ze erg grofstoffelijk. 

Toen we het huis op 72 kregen stond er zo'n mormel groot te wezen midden in de achtertuin. Gelukkig kregen we een flinke storm toen hij bloeide en mocht ik hem laten omhakken. Clerodendron in zijn plaats!

Een geliefde combinatie: narcis 'W.P. Milner' en Ranunculus ficaria 'Salmon's White'. 

Het witte - wat heet, het is meer crème - speenkruid is nergens meer te vinden en ik ben er dus erg zuinig op. Een probleem daarbij is, dat het blad maar een pietsje anders is dan van het gewone speenkruid en daar is de tuin hier van vergeven... Ik heb vorig jaar elk sprietje speenkruid in de achtertuin non-stop weggehaald, maar door de knolletjes aan speenkruid kom je er moeilijk vanaf, er blijft altijd wel wat zitten. Gisteren een klein speenkruidje naast de witte gevonden. Dat zet ik dan in een klein potje en graaf het potje in. Goed kijken wat er volgend jaar tevoorschijn komt. De uitzaai of uitbreiding van dit soort is gering. De moeder- of vader?plant wordt wel snel groter.
Salmon's White begon in november al te bloeien, steeds maar met een of twee bloemetjes. De narcis begon eind maart en ziet er nu behoorlijk verfomfaaid uit. Leuke narcis, ook zonder zijn bijzondere buurvrouw of -man.

29 april  Favoriete tulpen, met de klok mee: Tulipa clusiana 'Tinka'; Tulipa clusiana 'Lady Jane '; Tulipa 'Havran' en Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'. Tinka en Havran allebei te vinden bij internetbedrijf Fluwel, de andere zijn redelijk beschikbaar. 
Tulipa clusiana kan in de grond blijven zitten. In Frankrijk vermeerderde 'Tinka' zich, hier weet ik nog niet. Deze tulpjes en tulpen komen in dezelfde volgorde in bloei.

28 april  Halverwege de trap zit een raampje en door dat raampje heb je een goed overzicht op een deel van de voortuin. Alleen wordt dat raampje natuurlijk nooit schoongemaakt, zou niet weten hoe!
Links is een van de 2 Goebels zwaantjes in de vensterbank te zien en de witte bloesem aan Malus 'Red Sentinel' waarin de maretak woont. Op de andere foto is te zien hoe goed de tulpen 'Havran' staan in het geheel. Denk de vergeet-me-nietjes weg en dan weet je de kleuren. In dat deel van de voortuin staat in de zomer veel roze en paars, nu nog veel brons en geelgroen (molinia en penningkruid, daar haal ik t.z.t. het nodige van weg). 
Ooit hoop ik ook een hoop boshyacinten kwijt te raken, ze kunnen naar een opvang: Hoeve Cronesteijn. 
Berekoud!

27 april  Gelukkig toch nog gekomen: de tulp 'Prinses Irene' en dat nog wel op Oranjedag! Zij groeit niet erg mooi, een beetje te klein; niet een fraai, vorstelijk model, jammer. Misschien volgend jaar beter. Het is trouwens toch een rommeltje in grote delen van de voortuin en dat komt door al dat speenkruid. Krijg het maar eens weg!
Vergeet-me-nietjes vind ik wel leuk, maar ze worden altijd te groot & te veel en groeien overal overheen. De meeste vergeet-me-nietjes uit de cirkel verwijderd. Nu komen de viooltjes, en het zenegroen beter tot hun recht. 
Er kwam ook allerlei narigheid tevoorschijn in de vorm van slakken en vette uilenrupsen.

 

26 april  Viola sororia 'Blue Freckles' , rechts en paarsrood hieronder. 
De thalictrums zijn gelukkig toch verschenen. Of is het meervoud thalictra?
24 april  Afgezien van wat er allemaal bloeit of gaat bloeien is er soms superieur blad te bewonderen. Hiernaast van een van André's fraaie blauwe corydalissen, ik geloof 'Kora's Blue'. De knoppen zitten er ook al in.
Corydalis 'Spinners Wheel' heeft vorig jaar tot in december gebloeid, een prijsplant. Ze moeten niet al te gek veel zon. 
23 april  Werken in de tuin heeft twee belangrijke aspecten. Het eerste en belangrijkste is genieten van de planten. Zoals daar op het ogenblik zijn Alchemilla erytropoda, nauwelijks in bloei, linksonder, en een roze bloeiende ajuga met heel donker blad, waarvan ik de naam niet weet. Misschien A. 'Purple Torch'. 
Het tweede aspect is het niet begrijpen van dingen die er gebeuren: rechts een foto van...? Ik heb 2 jaar geleden Tulipa 'New Design' besteld, een tulp waarvan het blad een wit randje heeft en de bloem roze met wit is. Goed. Die bloeiden vorig voorjaar, maar de bloemen waren veel groter dan ik me herinnerde, in ieder geval te groot voor deze tuin, en daarom heb ik ze uitgegraven; want bij vriendin Anne, van wie de tuin veel en veel groter is, zouden ze in één perk vast heel mooi staan. Één van de tulpen hier had vorig jaar echter een kersrode bloem i.p.v. een roze, wel met dat leuke randje aan het blad. Daar heb ik een vuilniszakkenbindertje omheen gedaan en de bol ervan bewaard, droog, in de garage. In het najaar opnieuw geplant: ROZE bloem en eentje ernaast met gewoon blad en de kersrode kleur. Begrijp jij het? De oranje tulpen zijn nog steeds niet in beeld... 

22 april  Vandaag weer hartstikke koud. Deze tulpen komen van Fluwel. Erg mooi.Ze heten 'Havran'. 

2016: of misschien 'Ronaldo'...

21 april  De ajuga is begonnen, een plant waar ik dol op ben. Achter bij de keuken eerst, een warme plek waar de zon het langste schijnt. Deze heet w.s. 'Caitlin's Giant', naamloos aangeschaft. Ik heb er vóór massa's, meest met donker blad en veelal blauw, maar ook met groen blad en met roze bloemen. Zelfs die met het veelkleurige blad, een echt mooie soort, maar lastig, is nog niet overleden, maar daar is dan ook alles mee gezegd! Hier met het tulpje 'Peppermint Stick'. 

Tricyrtis en fuchsia's geplant, de oranje in de cirkel, waar t.z.t. de vergeet-me-nieten het veld moeten ruimen.

20 april sororia 'Freckles' staat op 2 plekken, bij de voordeur en bij de keuken langs de rand. 'Blue Freckles' heb ik ook ergens - dan is de ondergrond blauw met donkerder vlekjes - maar ik weet niet meer waar en kan hem niet vinden. Straks krijg ik nog een paarsrode soort. En ik moet nog een witte hebben, die heeft vorig jaar gebloeid hier. (Geheugensteuntje voor mezelf: de witte staat mogelijk ong. 30cm rechts van de iris en 'Blue Freckles weer 30cm verderop. Daar zit één bloem aan, beschadigd door vraat, maar nog knoppen.)
Rechtsonder naast elkaar: de tulpjes 'Tinka' en het blad van Geranium phaeum 'Anne Claire'. Leuk hè? (Voor wie mij niet kennen: ik heb 3 dochters, Tonkie, Tinka en Anne Claire. Ooit heb ik nog tulpjes 'Honkytonk' gehad - Tonkie noemde we zo toen ze nog een baby was en Tonkie is ervan overgebleven; ze heet eigenlijk Guusje... - maar die tulpjes waren geen succes). 
Geranium phaeum 'Anne Claire' is ooit in mijn tuin op 72 ontstaan en doorgekweekt, de naam mocht ik verzinnen!

Ongedierte heeft de 2e nicaense en een 3e knop opgevreten, verdorie. Waarom eten slakken en/of rupsen niet gewoon de muurleeuwenbekjes op, daar zijn er genoeg van. 

19 april  Het binnentuintje ziet er op het ogenblik schattig uit. Close-up van krentenboom, vol in bloei, rechtsonder. 
Het is erg droog, een flinke bui zou welkom zijn. Een graad of 10-12, maar koud met steeds een gure wind. 

18 april  De leuke plant met de 'springende visjes' (columnea) staat plotseling te kwarren. Ik voel me meteen schuldig, maar heb geen idee wat ik verkeerd gedaan kan hebben. Aan een paar takjes hangen de bloemen ineens slap en komen de knoppen niet uit. Rara?
16 april  Op de foto is het niet goed te zien, maar dit jaar gaat de krentenboom vol in bloei. Ik heb hem gemist, die krentenboom, een van mijn meest geliefde struiken, misschien wel dé meest geliefde. In Voorthuizen wilde het niet lukken. De op mijn verzoek geplante amelanchier deed het niet: kale wortels, zand en geen regelmatige verzorging, was te verwachten. Later heb ik een nieuw exemplaar uit een pot gepoot, ook geen echt groot succes, hij groeit niet hard, maar ik zag er vorige week wel veel knoppen in. De struik hier in Zoeterwoude - ja, klei! - doet het als een tierelier. Vorig jaar, het jaar na aanplant, was de bloei matig, dit jaar wordt het een wolk! Foto: voortuin door de krent heen.
In het najaar de tulp 'Prinses Irene' geplant, maar waar? Ik zie nergens iets dat erop lijkt, wel veel botanische tulpjes en vanmorgen alweer de 3e rode tulp met krachtige hand verwijderd. Eerste 'Recreado' o.i.d. bloeit, maar die zal volgend jaar w.s. weg zijn. 

15 april  Jaren geleden, echt wel 7 of 8, kreeg ik van Anne zaad van Leucojum nicaense. Dat kwam vrij makkelijk op en 'deed' het ook wel, maar tot op vandaag heb ik nooit een bloem gezien. Altijd gedacht dat hij in het najaar zou bloeien, nee dus. Zó laag bij de grond, dat ik de bloem niet kan bekijken, maar ik kan wel een foto maken, zij het een beetje op de bonnefooi. In het echt is het bloemetje ongeveer 1 cm. 

14 april  Het mooiste tulpje van de botanische soortjes staat in bloei. Ik was vergeten waar ik ze geplant had en ik heb nogal wat botanische tulpjes, ik vind ze nl geweldig... Dit is Tulipa clusiana 'Peppermint Stick' met een paars hart. Net zo mooi en stukken makkelijker in de omgang dat die Tulipa alba coerulea die met grote moeite één bloemetje produceerde en daarna zag je haar nooit meer terug. 
Als iemand in de buurt van Zoeterwoude dit leest en belangstelling heeft voor stekken van Cheirita tamiana 'Maisie' laat het dan weten / kom halen! Ik heb er 3 die al iets groter zijn en 2 hele kleintjes. Ook eucharisbollen in de aanbieding.
13 april  In de voortuin stond vanmorgen ook weer een rode tulp. Daar kijk ik niet van op, ik word mijn leven lang al achtervolgd door een rode tulp. Ik wil geen rode tulp, maar hij is mooi genoeg voor in een fraai vaasje, uit de kringloop. 
Die gele dubbele is m.i. zó lelijk, dat ik hem niet eens in een vaasje wil.

De vergeet-me-nietjes en Anemone lipsiensis bloeien. Er staat een fraaie euphorbia tegen de gevel voor, ik geloof Euphorbia 'Cameleon', maar die laat zich niet goed fotograferen. Rechts ervan ontdekte ik de zaailing van een andere euphorbia, met prachtig blad. Uit mijn tenen komt de herinnering dat dit er eentje was die zich ongebreideld uitzaait en mollen verjaagt. Zoeken of mijn herinnering me parten speelt of niet.  
Euphorbia lathyris, jazeker, en die zou tegen mollen helpen. 

Overal esdoorn zaailingen en die moeten er meteen uit, want o jee, als ze een beetje gegroeid zijn en trekken niet meer kan! Lastig wieden als de rode deeltijdkat mijn hand almaar kopjes staat te geven. 

12 april  Hoe komt dit monster in mijn tuin? Vorig jaar had ik rode tulpen voor, nog van de vorige bewoners; die heb ik eruit gehaald. Deze was er vorig jaar niet en ik zou in geen honderd jaar een dubbele, gele tulp aanschaffen. Zou Cor hem stieken geplant hebben? Hij houdt van dubbele tulpen en ook wel van een grapje...
11 april  Één wit anemoontje en dan afgevreten door een slak of zo. Nog altijd schattig in een van de piepkleine vaasjes in de collectie. De lichtblauwe Anemone robinsoniana heeft dit jaar wel 30 bloemen (vorig jaar twee), maar ze laten zich niet goed fotograferen. Anemone sylvestris, die ik vorig jaar geplant heb in de cirkel, breidt zich snel uit... Nog niet in bloei. Gisterenavond wel weer een stuk of 15 slakken en slakjes weggehaald. Vervelend dat ze zo dol op viooltjes zijn. 'Escar-go' bij de viooltjes gestrooid, dat is niet gevaarlijk voor vogels of voor egels, die de kwijnende slakken opeten. 

De fuchsia's, goed gewortelde stekken, uit Engeland zijn gekomen en ik heb ze in grotere potjes gezet: Fuchsia 'Hawkshead' (wit met groene puntjes) en Fuchsia 'Mandarin Cream', een tuinfuchsia met een oranje rokje. De 3e soort was een tricyrtis, T. 'Gilt Edge', die er op de foto van de eBay verkoper fantastisch uitziet. Ik vind de gewone wel mooi, maar onopvallend, beetje vleeskleurig. Deze is naar ik hoop blauw/paars en ik zet hem t.z.t. bij de tinantia. Maar als ik op internet kijk slaat 'Gilt Edge' meer op het blad dan op de blauwe bloem... Het is gelukkig een goede bloem voor een vaas! 

10 april  Het zachte weer helpt en een beetje water ook: Viola laboradorica begon gisteren te bloeien in een pot. Ik heb haar vooral voor het donkere blad, maar de bloei is ook schattig. Daarna tig zaailingen...
9 april  Later. Vanmorgen was zij nog niet open: Tulipa 'Little Beauty'

Ik had al een tijdje mijn begerig oog laten vallen op het stukje waar de els groeit. Zijn voet in een wirwar van klimop en vrouwenmantel. Ja, weinig onderhoud, maar ook 2 vierkante meter potentieel leuke tuin... 
Ko heeft voor mij de klimop eruit gespit. Ik heb de boel opgeruimd en er een zak aarde bij gedaan. Kan ik mooi het witte longkruid aan de voet van Clematis 'Huldine' zetten, want die moet natuurlijk 'een koele voet' en dan kan Fuchsia 'Hawkshead' t.z.t. op de plek van het longkruid. En de rest komt vanzelf, toch?

9 april  Lekker weer en Ko is even weg: deur naar buiten open! Moet er wel weer snel een vliegengordijn in, want je staat er versteld van hoeveel vliegen er altijd buiten zitten als er maar even zon plus lekker is! 

Niet alleen vliegen, maar ook ander leven: slakken in het minivijvertje, lieveheersbeestjes en een fraai, metallic blauw torretje. Ik vrees trouwens dat dit een elzenhaantje is, maar vooruit!


Vóór, in de cirkel, staat een fraai geel maarts viooltje te bloeien. Het is behoorlijk gegroeid, maar slakken zijn er nogal happig op, figuurlijk en letterlijk, dus de foto is een beetje geflatteerd, want de aangevreten bloemetjes kon ik eraf 'shoppen',zoals dat geloof ik heet. Viola odorata 'Vanilla'
Bergenia gebruik ik meestal tamelijk onaardig, als ik ergens groot blad nodig heb: je breekt ergens een stuk af en stopt het in de grond, klaar! Ik trek het er weer achteloos uit als ik de plek voor iets anders moet vrijmaken. Deze heeft vrij klein blad, behoorlijk opgevreten door vermoederlijk rupsen, want slakken heb ik er nooit op gezien. Maar hij staat nu eigenlijk heel schattig en rijk te bloeien. Zal eens even wat namen gaan zoeken. Mogelijk 'Bressingham White', maar ik weet het niet zeker. 

7 april  Met de zon op z'n hoogst, maar ietwat omfloerst, kon ik een goede overzichtsfoto maken van de voortuin, die nu mooi begint te worden met brons, donker roze/rood, geelgroen. Het geelgroene gras, Molinea aurea als ik het goed heb, zaait zich snel uit en ik zal wel gauw moeten gaan trekken, maar nu nog OK.

Hieronder het schattige tulpje 'Lady Jane', met die aantrekkelijk donkerrode meeldraden en een tulp in de voortuin, die een dikke knop laat zien en er vooralsnog bijzonder eng uitziet.  

Een paar witte bosanemoontje gevonden, één met knop, onder de pindakaasboom. Het ziet ernaar uit dat de fraaie thalictrum bij de keuken het loodje heeft gelegd. De gele in de voortuin is al 30cm, eentje die vorig jaar niet gebloeid heeft, 10, maar bij de keuken zie ik (hopelijk nog) niks!

6 april Vandaag in Voorthuizen opgeruimd, maar er is amper meer tegen de narigheid op te werken: ik zag, dacht ik, kweek en heb het zoveel mogelijk trachten weg te werken, maar kweek heeft taaie, ondergrondse uitlopers. Alom zuring natuurlijk en div. soorten muur, wilde geraniums, bijenkorfjes, Festuca glauca (heb ik even spijt dat ik dat erin gezet heb) en nog steeds die vervloekte teunisbloemen. Drie uur spitten, wieden, trekken, knippen: ik word er te oud voor. De hurken zijn al jaren niet meer te gebruiken, een knielkussen geeft wat soelaas. Bovendien heb ik, als gevolg van een val woensdagavond, w.s. een gebroken rib en dat doet verrekt zeer, vooral als ik lig, maar ook bij onverwachte bewegingen of hoesten. 
Maar ja, we hadden in de advertentie gezet, dat we vandaag open huis hielden en dan moet je wel. Er kwam natuurlijk geen blote kip! 

Wel erg mooi was het mos zo hier en daar, zoals op foto rechtsonder. Het grijsblauwe blad is van pekbloem, die adventieve, leuk woord, en hier en daar kan de oplettende kijker zuring zien. Dat is geen lelijke plant, maar wel een heel erg opdringerige.
Er bloeide nog bijna niks: wat maartse viooltjes en muscari, in blauw en wit. Die lage veronica nog niet eens. Begin mei nog maar eens terug.

Vorig jaar van Cor gekregen: primulaatjes van een onbekend merk. Doen het hier geweldig. 

 5 april  Pasen en lekker weer, buiten misschien wel iets van 15°, want de zon staat aan en er is weinig wind. 2 vlinders, een blauwtje en een citroentje. Tulipa 'Tinka' staat bij de keukendeur vrolijk te bloeien en bij de voordeur is Anemone robinsoniana begonnen. De bloempjes zijn wel iets minder blauw dan op de foto. Vorig jaar, toe ik ze net geplant had, kwamen er maar 2 bloemetjes aan, maar nu ziet het er goed uit. Afgelopen najaar heb ik de witte bosanemoontjes geplant en ik weet niet meer waar. W.s. bloeien die dit jaar ook nog niet of nauwelijks...
Ik zie op de foto, dat er een onkruidje naast het anemoontje staat. Zo meteen even weghalen!

4 april  Het is koud, zodat er weinig groei zit in de planten buiten. Op ongeveer ware grootte: Saxifraga cymbalaria, in knop gefotografeerd op 23 maart, is nu pas open. Rechtsonder Primula eliator.

3 april  Wat is Engeland toch heerlijk voor planten. Je vindt er van alles en alle kwekers en verkopers reageren snel en hoffelijk. 
Vanmorgen was ik op zoek naar Fuchsia 'Hawkshead'. Dat is een winterharde soort (maar dat winterhard is wel een beetje twijfelachtig), witte bloemen, groene puntjes, een onweerstaanbare combinatie, vind ik. In Nederland te koop bij de Hessenhof in Lunteren, ver weg en alleen maar open op vrijdag en zaterdag o.i.d., ik heb al 2x voor een dichte deur gestaan en toen woonden we nog in Voorthuizen. Opsturen is er niet bij.
Op eBay vind ik 'plugplants' = gewortelde stekken, 3 voor betrekkelijk weinig, vind gelijk nog een heel andere tuinfuchsia met oranje erin en nog meer leuks. Schrijf een e-mailtje naar de kweker,krijg binnen 10 minuten antwoord, betaal met Paypal en volgende week heb ik mijn fuchsia's. Voor iets meer dan een tientje heb ik 3 begerenswaardige planten!  

Hierboven: Corydalis solida met Geranium phaeum 'Anne Claire' erachter en Helleborus foetidus bij een bemoste steen. Ik ben niet zo erg op de foetidus, maar de tuin stond er vol mee. Ik vind nog steeds zaailingen en die staan soms op een superieur plekje, zoals deze, nog klein, wel bloemen. Straks gaat ie eruit, maar misschien maak ik er wel iemand blij mee. Cor wil ze in zijn bos, alleen zie ik hem voorlopig niet in de randstad. 
31 maart Aantekeningen voor eigen gebruik: Anemone robinsoniana zit vol knoppen; een beeldig, geel bloeiend viooltje in de schaduw van de conifeer, nog niet fotografeerbaar; viooltjes in de gaten houden en opschrijven waar wat; een KNOP in Leucojum nicaense bij de voordeur + blad (tig jaar geleden zaad van Anne gekregen!, dacht dat het ook een herfstbloeier was); Colchium hungaricum dit jaar niet; de witte bosanemoontjes heb ik w.s. in het perk tegenover de keuken gezet (niet opgeschreven), want ik zie er blaadjes, maar geen knoppen. w.s. net als A. robinsoniana het eerste jaar niet?; sommige blauwe druifjes krijgen idioot lang blad: Muscari armeniacum, wel 30cm en heel smal; waar staat Tulipa 'Peppermint Stick'?;   
30 maart  Ik zag gisteren toch het begin van A. lipsiensis en ook de muckedenia is boven.

Alle bladstekken van de cheirita zijn aangeslagen, sommige hebben nog alleen worteltjes.

Koud, koud, koud!

27 maart  Witte pulmonaria (longkruid) is iets waarover ik mijn twijfels heb. Het blad is wel aardig, de bloemetjes een beetje nietszeggend. Vandaag of morgen vind ik iets leukers.

André - van Kingfisher - heeft open dagen en helaas ben ik allebei de dagen verhinderd. Jammer. 
Vorig jaar heb ik er o.a. Anemone lipsiensis gekocht, een schatje in zachtgeel, maar ik zie nog niet eens iets bovenkomen. Het is geen koude winter geweest, maar tot nu toe hebben we pas 2 dagen lekker weer gehad en dat was: tussen 12 en 15°, zon en weinig wind. Voor de rest is het rond de 8°, vaak wind, weinig regen.

26 maart  Ik breng af en toe krantjes rond op de Hoge Rijndijk en dan kom ik ergens langs een voortuin met daarin een Viburnum tinus. Niet zo'n bijzondere struik, maar het grappig is, dat hij aan de zonkant vol bloemen zit; aan de achterkant zit alleen blad.
25 maart  Van vriendin Joke, die helemaal niet zo van de planten is, kreeg ik vorig jaar een stek van een Columnea soort. De hele winter heeft hij vrijwel droog en behoorlijk koud gestaan. Nu begint hij te bloeien met talloze knoppen. Het zou Columnea gloriosa? kunnen zijn, maar ik zie geen geel in de bloem, of misschien C. hirta. Er zijn over de 100 soorten en daar kom ik heus niet uit!

Springende-goudvisjes-plant en verre familie van mijn geliefde cheirita.

 

Vochtig weer met eindelijk een beetje regen. Gisterenavond veel kleine naaktslakjes om zeep geholpen. Ze zaten vooral aan de viooltjes te knagen. 

 
Op nr 72 had ik in de voortuin een smal pad, dat in een boog om het grote perk heenliep, zodat ik overal bij kon. Op en naast dat pad liet ik altijd alle mossen staan om ooit een mospaadje te krijgen. Het heeft wel 10 jaar geduurd voordat het zo ver was. Alleen de cymbalaria van hieronder mocht er ook in.
Ik ging er regelmatig wieden als ik ergens kwaad om was. bijna met een pincet... Wat ik dan erg komisch vond was, dat soms aan de andere kant van de afscheiding met de buren, mijn buurman - waar ik niet bepaald dol op was - met een hogedrukspuit de mossen bij hem stond weg te spuiten!
Het paadje was uiteindelijk best bijzonder, maar toen gingen wij naar Frankrijk. Nu kom ik er weer regelmatig langs, maar van de straat af is het niet goed te zien. De voortuin daar is nog steeds mooi, goed aangelegd, al zeg ik het zelf!
23 maart  Marleen houdt niet van corydalis, ze rukt ze met handenvol uit. Dat verbaast me altijd, want ik ben er dol op. Zelfs op de opdringerige gele Corydalis lutea. Dit is w.s. gewoon Corydalis solida die hier al in de tuin stond. Zaait zich behoorlijk uit, maar so what. Schattig plantje.
Linksonder de eerste bloemen aan de nog kleine planten van Pulmonaria augustifolia 'Blue Ensign'
. Ik hoop dat de planten dit jaar snel wat groter worden, prachtig kleurtje.
Echt blij werd ik bij het ontdekken van plantje op foto nr 3. Deze heb ik járen geleden gekregen van iemand die bij de Hortus in Leiden werkte. Cymbalaria saxifraga. Ik had het op nr 72 tussen de mossen van het mospad en kreeg het vorig jaar weer van vriendin Anne, die het lang geleden van mij had gekregen. In de Hortus heb ik het niet meer gezien. Met een beetje geluk zaait ie zich uit en dat is bij de voordeur hier gebeurd. Leuk, leuk, leuk! Later nog een foto als het bloemetje open is.

20 maart  Een eerste, schuchter viooltje (al direct geen naam beschikbaar), wat een snoepje! Andere staan op uitkomen. Corydalis bloeit hier en daar, vergeet-me-niet begint. Wat ik niet zie, is de plant die ik vorig jaar heb gekocht en niet kende, maar ja, hoe heet ie ook weer. O ja,Muckedenia rossii. Vorig jaar in bloei op 1 april, OK, kan nog komen. 

H.'Rode Annie'heet nu officieel 'Anna's Red'. Als sinds november in bloei, maar ligt wel ongeveer plat op de grond. Daar moet dus volgende keer een ring omheen.

Leiden heeft een weerbericht bij Symbaloo, whatever, en vandaag zou het weer van een 9 zijn. Mooi niet. Grijs en koud. 

 

20 maart  Helleborus x Ericsmithii Bob 's Best . Hij zit goed vol met bloemen, meer dan welke andere ook en ik heb er flink wat. 

19 maart  In de voortuin een heleboel bijtjes? bij elkaar in de buurt van een van de flagstones. Zoiets begrijp ik dan niet: waarom zoveel bijtjes op dat plekje bij elkaar? Misschien groef- of zandbijtjes. Uitzoeken! 
Ook bij de mooie steen bij de keuken zitten er een heleboel, op de foto 4, als je goed kijkt.
Hieronder een close-up van een dood en een levend exemplaar.

Ze zijn maar klein, amper 1 cm, zwart achterlijf met een fijn randje gele haartjes eromheen.

 

18 maart  Vandaag kwam het bonsaischaaltje en heb ik pinguicula verplant. Het werd tijd, de worteltjes kwamen al onder de pot naar buiten. Pot... wat heet, 5 cm! Schattig schaaltje, schoteltje voor water eronder, goede kleur. Mooi zo. En 3 bloemetjes, maar geen knoppen meer.

17 maart  Tjiftjaf gehoord. Heerlijk weer, zonder jas naar de buurtsuper.

Michelia bloeit. Ik hoop tenminste dat hij is waarvoor ik hem gekocht heb: Michelia 'Fairy Magnolia'. Ik maak me wat zorgen, omdat ik hem bij Esveld in mei zag bloeien en het nu pas half maart is. 
Volgens de boekjes zou hij ook moeten geuren, maar ik ruik niks.

16 maart  De chiritababy's groeien voorspoedig. Sinds half februari zien ze er nu uit als op foto linksonder, ongeveer ware grootte. Er zijn nog 3 bladstekken aan de groei. Ik heb het plantje nooit meer te koop gezien. Bij Joke is de plant van de eerste bladstek ongeveer 5 cm in diameter. Ik vind het reuze spannend, want dit zijn mijn eerste ervaringen met bladstekken.

Pinguicula heeft nu 2 bloemetjes en alweer een derde knop. Na de 2 vliegjes heeft hij geen eten meer gevangen. Is dat zorgelijk?
Ik heb een bonsaibakje besteld om hem in te gaan planten, met schotel eronder voor water. Ik heb zelfs sphagnum gevonden en het zakje aarde uit Engeland is ook terecht.

12 maart  Voor eigen geheugensteuntje: twee Amaryllis belladonna gevonden, een links van de pot onder het puzzelraam, een in driehoek tussen aster en geranium bij keukendeur. Ze zien er allebei uit alsof ze een virus hebben. 
11 maart  En dit is al het bloemetje aan de pinguicularis. Lief!

10 maart  De bij de Bosrand gekochte kleine prunus is niet wat het kaartje beloofde. Hij heeft hangende bloemetjes en ze hebben ook geen donker hartje. Ik haal hem eruit en zie wel wat ik er mee moet.

Gisterenavond de eerste slakken vermoord. Als ze nog klein zijn zet ik mijn voet erop, gemeen als ik ben, als ze groot zijn breng ik ze weg. Die kleine krengen eten van de eerste voorjaarsbloemen, het eerste blauwe druifje b.v., stengel doorgeknaagd vlak onder de bloem. Primula eliator, knoppen genoeg, maar bloemen steeds weg. Ik heb ze niet geplant voor het genoegen van de slakken! Stomme beesten, je kunt ze (met een zaklantaren) in het donker trefzeker vinden op de plant die aangevreten is.

Net als in Frankrijk hangen de koppen van de Euphorbia characias zolang er nog vorst verwacht kan worden. Maar heel anders dan in Frankrijk krijg je van een piepkleine zaailing, in een pot die mee uit Frankrijk kwam, binnen 2 jaar zo'n grote plant! 
Jammer dat er hier geen euphorbia-pijlstaart-rupsen zijn. Als ik de foto zie, of erlangs loop, kijk ik bijna automatisch of ik er niet een zie zitten! (Als de rups je interesseert kijk dan in de dierenafdeling voor mooie foto's)

Ze namen de plant terug bij de Bosrand en nu heb ik een tegoedbon. Want Cyclamen coum en alweer een andere soort chirita - die ongeveer uit elkaar valt nu hij uit het plastic is: 4 stokjes moesten erbij! -die ik er tegenkwam, waren samen niet zo duur als de prunus, het gezochte langwerpige bakje + schoteltje voor de pinguicula was niet te vinden, sphagnum ook niet en de koffie hadden we al betaald. Wat een gedoe! Gat in de tuin en bon in mijn portemonnee, die ik ik weet niet hoe lang moet bewaren.

Pinguicula krijgt een bloemetje met een spoor. Bloem 2 komt er ook al aan: snelle groeier. Spannend ook, want ik ken de soort niet.

 

9 maart  Ik blijf me maar vergapen aan Chirita tamiana.
Gisteren was het heerlijk weer en dan zie je de planten bijna groeien. De eerste bloemetjes aan de lage veronica en michelia staat op springen. Het laatste is vreemd, want ik heb hem vorig jaar begin mei bij Esveld zien bloeien.

De pinguicula moet eigenlijk verplant. De meneer waarvan ik hem gekregen heb stuurde, heel aardig, een zakje met 'pinguicula'grond mee, met vnl sphagnum erin. Ik heb het goed opgeborgen met het gevolg dat ik het nergens meer kan vinden! En waar haal ik nou sphagnum vandaan...

Later: gevonden, hoera!

7 maart  Bij Ellen in Groningen zag ik rond de jaarwisseling een leuk plantje in de vensterbank van haar keuken. Het was een vleesetende soort, vertelde ze, en dat was nuttig i.v.m. fruitvliegjes. Ik op zoek naar zo'n plantje, nergens te vinden, maar wel op onvolprezen eBay Engeland.Pinguicula grandiflora "> Pinguicula grandiflora heeft vandaag haar eerste vliegjes gevangen en er komt ook al een bloemetje aan. Foto ongeveer ware grootte.
6 maart  Vandaag weer een beetje guur, maar de beloftes voor a.s. zondag zijn prima. Wie weet.

Dit jaar bloeit de kornoelje - Cornus mas - heel goed. Op nog geen 100 meter van ons huis, begin van het gemeenteparkje, staat er eentje met een veldje sneeuwklokjes eronder. En tegenwoordig laten de mensen het staan, wow!

5 maart  Voor het eerst lekker buiten. Weinig wind en wat hogere temperatuur. De eerste vlinder kwam langs, een beetje stuntelig nog!

Krokussen, Ruby Giant en Picturatus, allemaal wijd open. Leuk.

Ik heb de grote roze fuchsia gesnoeid en nu maar hopen dat er geen forse vorst komt, want het is eigenlijk nog te vroeg. Maar hij begon al uit te lopen.

 

3 maart  'Ruby Giant' bloeit, er zijn wat blauwe anemoontjes, één narcisje (Spoirot), één blauw druifje en één bloemetje aan de pas aangeschafte prunus. Het schijnt zondag warmer te worden...
1 maart Één bladstek groeit als een tierelier, er groeien 4 kleine plantjes aan, nr 4 is niet zichtbaar op de foto. Wordt vervolgd!

28 februari  Voorjaarsplekje, met Crocus versicolor picturatus, die almaar gesloten blijft, jammer!, en irisjes. Ik heb ze misschien ook niet goed geplant, want door de grote conifeer in de buurt krijgt dat plekje op het ogenblik nog weinig zon. Close-up van Iris reticulata 'Katherine Hodgkin'.
Stieken hoop ik dat Phlox catahoochee het toevallig eens gaat doen, staat o.a. rechts van de bovenste irisjes, maar is NIET overleden in de winter. 
26 februari  Het wordt hoog tijd voor wat zon en iets warmer. Ik heb nergens zin in, verdorie, met buiten voortdurend wind - al is de wind hier stukken minder onaangenaam dan ie in Frankrijk kon zijn - vaak regen, temperatuur steeds onder de 10° - strikt normaal, maar o, wat krijg je er genoeg van - en een hardnekkige hoest, waar ik doodmoe van word. 
Wel geniet ik van Chirita tamiana 'Maysie', weer volop in bloei, ik heb al 20 knoppen geteld! Prijsplant. Een tweede bladstek toont een begin van lukken!

24 februari  Leucojum vernum met 2 bloemen en nog een knop, OK 3 van de 5? Nee, volgens de catalogus van Verberghe heb ik er minstens 10 gekocht, maar ik heb in de kantlijn x2 geschreven... Misschien komt er nog wat. Dit is niet echt een makkelijk bolgewasje, maar op een vochtige plek in de klei zouden ze het moeten doen. Op nr 72 had ik er best een heel stel na een jaar of 10. Foto gemaakt met onderbelichting, wit gaat vaak niet goed. 

Gisteren heb ik een piepklein struikje gekocht van een prunus. Hij heet Prunus incisa 'Kojou-no mai' Sense en volgens mij is het die prunus die ik vorig jaar gefotografeerd heb op de Oranjelaan hier, zie 3 april 2014. Daar staat een foto + een voorlopige naam P. Cunera, maar ? Tegenover de keuken geplant, daar bergenia's weggehaald. Hij wordt ooit 2 meter, maar dat maak ik w.s. niet meer mee. 

De helleborus van hieronder bij de keukendeur, heel warm plekje. Daar tig vogelmelk uitgegraven voor Cor.

Mogelijkerwijs Helleborus sternii 'Silver Dollar'. Geweldig blad.
Vandaag veel oud helleborusblad weggeknipt.

 

 

De chirita hoort bij de uitgebreide familie van Kaapse viooltjes en streptocarpus. Gesneridae, als ik me niet vergis, even nakijken. Nee: gesneriaceae. Nou, ik was er al voor meer dan de helft! Meer dan 1000 soorten. 

 

23 februari  Met Marleen naar de Bosrand en Esveld. Bosrand altijd leuk, mooie primula's, die ik goed kan laten staan, mooie helleborussen, waarbij dat minder goed lukt, en tot mijn grote genoegen een andere soort chirita, deze heet 'Chirita 'Vertigo'. Als het net zo'n geweldige plant is als Chirita tamiana 'Maysie' ben ik in de wolken. Maisie bloeit al voor de zoveelste keer (in één jaar tijd); er ztten nu weer meer dan 15 knoppen in. Op de foto er tussenin, de vliegenvanger, Pinguicularis. Vol met kleine beginnende plantjes, dus daar kan ik t.z.t. nog een hoop mensen blij mee maken. 
Van Marleen kreeg ik Helleborus orientalis double, aan zo'n naam heb je niet veel, een donkere soort, mooi. Bij Bosrand helleborus nieskruid, daar heb je al helemáál niks aan, met fraai grijs blad en wit/rose bloem, ik ga zoeken naar een naam. Ook vond ik een pot met een klein prunusboompje, zoals ik vorig jaar gefotografeerd heb zonder naam, daar zit een volledige naam op. 
Verder was het, zoals altijd, erg gezellig. Ze hebben lekkere poffertjes bij de Bosrand!

22 februari  Rondje tuin: heel donkere irisjes, ongeveer naast Katherine Hodgkin. W.s. meegenomen van de Bosrand en nu weet ik geen naam, stom. Stom geplant ook, want ze staan erg donker en ik kan ze niet heel goed zien, maar ik kan wel zien dat ze erg mooi zijn. Meer iets voor in een van de grijze potten. 

Van de Leucojum vernum bloeien er maar twee. Dat is beter dan vorig jaar met de bollen van Zijerveld, maar niet genoeg. Ik zie ook ergens één dubbele sneeuwklok (van Margriet gekregen) en één blauw anemoontje.

19 februari  Cor wil graag speenkruid en ik wil er graag vanaf. Volgende week komt ie ze halen. Af en toe ga ik even een tijdje speenkruid spitten. Staat er één gele krokus te bloeien en ik heb geen idee hoe die nou in de tuin terecht komt. Van mij mag ie blijven staan. 

Uit vroeger tijden herinner ik me dat gele krokussen altijd door de mussen werden opgegeten. De blauwe, ik heb er tig, laten ze met rust. Ik zie trouwens nooit een mus in de tuin!

18 februari  Op twee plaatsen groeit nu een nieuw plantje. 

De moederplant blijft maar aan de gang. Na een periode van rust, hooguit 2 maanden, zitten er nu alweer 10 knoppen in en is de eerste bloem al open. Wat een plant!

16 februari  Close-up van Crocus tommasinianus en van Helleborus 'Pink Beauty', wel mooi. Ik heb me suf gezocht naar de naam van de helleborus, dank zij Google's lijst van al je mails.

De lijster al een paar keer gehoord en ook een heggemus, maar nog geen merel. Helaas is de boom waarin hij hier aan de overkant altijd zat te zingen, gesloopt.

15 februari  Iris reticulata 'Katherine Hodgkin' en bloeiende hamamelis. Het irisje staat in de schaduw om 1/4 voor 2, misschien later op de dag beter, maar we moeten zo weg. Morgen nog 's proberen? Geprobeerd, maar de zon staat nog niet hoog genoeg.
14 februari  Gisteren maakte ik een foto van de vensterbank in de keuken, nooit zon, wel heel licht, goed voor orchideeën. Ze stonden er allebei mooi bij, vandaag is de witte helemaal naar de verturving. Rara!
13 februari  Vandaag zon. Het barst van de krokussen, boerenkrokussen oftewel Crocus tommasinianus, in het stukje vóór, feestelijk, maar wel rommelig. Net als de sneeuwklokjes staan ze niet in bosjes, maar individueel. Kan ik weinig aan doen en wordt op den duur wel beter. 

Ik zag een knop in Leucojum vernum. Vorig jaar hebben de bollen van Zijerveld niks opgeleverd, ondanks 2 keer contact met de man, ik dacht al bij aanschaf dat het Leucojum aestivum was, maar hij beweerde, dat het juist mooie grote bollen waren en ook later mailde hij met grote stelligheid hij dat het allemaal goed zou komen. Nee dus en opnieuw aangeschaft.

Irisjes bijna in bloei, een witte krokus met donkere streepjes aan de buitenkant. Ook in Primula eliator met knoppen en Veronica perpendicularis zit ook vol beloften. Jammer dat ik nu even al die namen niet weet. (Maar 5 minuten later zijn de meeste alweer binnen).

Al zeker 2 maanden geleden heb ik opnieuw bladstekken genomen van de chirita. En daar, rechts tussen de potgrond, maar bovenop het blad, is het piepkleine beginnetje van een nieuw plantje.
Het eerste plantje is al een cm of 5, ik zie het regelmatig bij Joke. In een tuincentrum o.i.d. heb ik nooit meer een chirita gezien.
Mijn exemplaar is behoorlijk groot, 20 cm?, en gaat alweer voor de zoveelste keer bloeien. 

Vorig jaar eucharisbollen gekocht, maar ik krijg ze niet in bloei. Iemand belangstelling?

 

12 februari  Chrysanten kunnen me maar zelden bekoren, maar vriendin Joke had vandaag een boeket staan waarin dit exemplaar. Ik heb er onbeschaamd gevraagd of ik er een mocht hebben.Wat een prachtige bloem. Groene puntjes, onweerstaanbaar!
8 februari  Al een tijdje niet door het parkje gelopen, in december w.s. met Jacob. Vandaag weer eens rondkijken.
De knotwilgen zijn gekortwiekt en zien er prachtig uit, met wat ijs in de singel als winterplaatje. Misschien komt er nog wel een beetje sneeuw, dan gaat de foto in de herhaling. 
Op de terugweg loop ik altijd langs een stukje Nassaulaan voorbij de supermarkt, en daar trof ik een heel nieuwe, superenge tuin... 
6 februari  Mooi hè?
5 februari  We werden vanmorgen verrast met een laagje sneeuw. Daarin sporen van w.s. mevrouw merel, die tegenwoordig regelmatig in het stukje bij de keuken komt kijken, en van een kat, mogelijk Kareltje, die een keer of wat per week op bezoek komt. De kattensporen liepen in een vrij rechte lijn en de afdrukken waren ongeveer 30 cm uit elkaar (gemeten), vreemd, tenzij kat steeds een poot in een al gemaakte afdruk zet.

Ik hoop toch, dat we het ook nog een keer zien sneeuwen, altijd zo'n gezellig gezicht. Ondanks de sneeuw zat er trouwens een lijster uitbundig te zingen. Hoera! Vorig jaar maar één keer gehoord en ik was al bang, dat de lijster uit Zoeterwoude verdwenen was. Niets mooier dan een zingende lijster, het klinkt zo geweldig blij.

3 februari  Het is een lekkere winterdag. Vannacht heeft het gevroren, nu is het zonnig, graad of 4, geen wind. Voortuin vol krokussen. Van Marleen kreeg ik een bos heerlijk geurend voorjaar. De kleine druifjes, die altijd in een bosje zitten, staan erg leuk in zo'n paarsblauw flesje van de Bosrand. De kamer staat vol voorjaarsbloemen. Uitgestelde verjaardagsboeketten, leuk!
2 februari  De kleinbloemige hippeastrum 'Happy Garden' heeft tot mijn verrassing een bloem geproduceerd. Vorige jaar bloeide hij goed, met een stuk of 7 stengels, maar eerdere ervaring leerde me, dat zo'n kluit bollen in één keer al zijn energie aan bloeien besteedt en het daara niet meer doet. 
1 februari  klinkt alweer een stuk beter dan januari. Een paar sneeuwklokjes bungelen, maar nog dicht. Irisjes zitten in knop. Ik krijg 2 bloemetjes aan het crème mininarcisjes, maar weet niet of het N. romieuxii is of die nieuwe waarvan ik nu even de naam niet weet. Veel krokussen. 

Op de foto Lonicera fragrantissima, waar van ik wou dat ik de geur hier kon opslaan, want die is heerlijk. Het is nogal vies weer, dus de bloemetjes zijn niet optimaal, maar het zijn er wel behoorlijk veel. Ik moet proberen de struik in de hoogte te krijgen, want hier heeft hij de neiging breed te worden. 

26 januari  Helleborus orientalis 'Painted Bunting'. Mooi hè? 
21 januari  Ook in de winter kleine juweeltjes buiten. Hier mos op een steen uit Frankrijk.

Het is niet zonnig, nog geen bungelende sneeuwklokjes.

20 januari  1/2 6 en nog niet donker, we gaan de goede kant op. Ik ben goed ziek geweest en nog erg slap, maar vandaag wel 5 minuten buiten iets gedaan: speenkruid weghalen! De witte staat al een maand te bloeien, de gele hoef ik niet en ik hoop dat ik ze in het stuk bij de keuken kwijt ben.Vóór krijg ik er nog een hoop werk aan. 
Vorig jaar heb ik echt heel consequent het blad van arum weggehaald, rotdingen, maar het heeft niet veel effect gehad. Bij het heraanleggen van de tuin hier is natuurlijk veel gespit. Ook dat gaat veel werk opleveren.  
De Griek heeft een heel mooie canna, met donker blad en rode bloem. Lijkt me wel wat voor het hoekje voor, waar ik de agapanthus heb weggehaald. Op e-bay Engeland kun je heel wat leuke dingen vinden op het gebied van planten. Zo had Ellen, een vriendin in Groningen die we rond de jaarwisseling opzochten, een vleesetend plantje in haar keuken: tegen de fruitvliegjes. Wat een geweldig idee! Maar waar vind je zoiets. Nou, op e-bay dus. Ik heb wel eerst een halve dag op internet en hier in Nederland gezocht, maar zonder succes. 
19 januari Hartje winter ziet het binnen tuintje er nog steeds leuk uit. Jammer, dat de vogeltjes zich er niet veilig voelen.

8 januari  Cyrtanthus mackenii in bloei. Ik heb hem jaren gehad, totdat hij ten prooi viel aan meer dan 20 engerlingen in de pot (in Frankrijk had je nog ouderwetse meikevers). De vogeltjes maakten korte metten met de engerlingen, maar de bolletjes zijn er nooit meer bovenop gekomen. Kijken of ik hier weer zo'n mooie pot vol kan krijgen. 
Ik heb nog een oranje exemplaar, ook bijna in bloei.

Vies weer!

6 januari  Vandaag kreeg ik een mailtje van Emiel Hilgersom, plantsoenendienst Leiderdorp. De bomen bij het ziekenhuis zijn: Alnus spaethii, zoals ik al had bedacht; de enorme bomen langs de Bernardkade Alnus glutinosa lanciniata, samen met Cor ook al min of meer op deze naam uitgekomen; de fraaie sprookjesbomen langs de P. Snoepweg: Fraxinus excelsior pendula, essen dus, en dat had ik nooit zelf kunnen verzinnen! Foto: 5 november 2014.
2 januari  Alle lezers van dit dagboek een geweldig 2015 toegewenst, met veel tuingenoegen en lekker weer! Vandaag begint het al goed, een blauwe hemel en dik 8°, wel stevige wind, maar op een beschut plekje best aangenaam. Ik heb tenminste een half uurtje buiten gewerkt, het onkruid groeit gewoon door. 

De eerste krokussen staan in bloei. Bleke Betten, maar toch: het voorjaar komt eraan!

De eerste helleborus is ook al aanwezig. Vreemd genoeg begint er eentje al begin november, 'Rooie Annie' heet ze. Die is nu zowat uitgebloeid.

Van Marleen de volgende truc als je ze binnen in een vaas wilt zetten: snijd een flink stuk van de steel in de lengte doormidden!

 

Hieronder, nog van vorig jaar: in een boeket, dat ik met kerst van Claire kreeg, zaten beeldige amaryllissen, waaronder een heel kleine rode, foto linksonder op ongeveer ware grootte. Rechts daarvan bloemen aan een onbekende kuipplant in het restaurant van een museum. Ziet er bekend uit, lijkt op feijoa, maar is het volgens mij niet. Ga nog even googelen. Nee, is het niet. Misschien raphiolepsis. Ik heb 2 'binnen'plantenboeken doorgewerkt, zonder veel succes. Kreeg alleen maar veel zin in een reisje naar de tropen!

Twee van de uit Griekenland aangeschafte cyrtanthusbollen gaan bloeien. De eerste, de gewone, zachtgele C. mackenii, de tweede moet oranje worden. Ik bedenk, dat ik mijn amaryllis van vorig jaar ook weer naar beneden kan halen, gelijk maar even doen.