Dagboek 2016 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

2 januari. Nog even een nieuw dagboek opstarten, maar Ko zit lekker TV te kijken. Morgen maar ...
In de krant staat dat vorig jaar bijzonder zacht is geweest met veel zon en veel regen. Ik heb het weer een beetje bijgehouden in dit dagboek. Een week of misschien 10 dagen mooi weer in mei. Heel mooi weer van half augustus tot en met eind september. En dat was het dan: 7? 7 1/2?  week mooi weer in een heel jaar, met wel af en toe een lekkere dag. Ik kan er niet enthousiast over worden. 
28 december. Prunus subhirtella  aan de overkant
27 december. Sneeuwklokjes, 4 met zichtbare bloem in aantocht. Helleborus orientalis dik in de knop. Aan de overkant, zoals ieder jaar, Prunus subhirtella beeldig in bloei. Hier een enkel verdwaald bloemetje, erigeron, geranium en verrassend eentje aan eenjarige ridderspoor.
23 december. Zoals meestal is het zacht en vochtig. Bij J&J staat de helleborus in hun voortuintje tussen de stenen volop in bloei. Hier in de voortuin Cyclamen coum  mooi met Ophiopogon . 
16 december. Buiten is er niet veel te doen, dus op dagen met niks dringends doen Ko en ik aan binge watching: TV series via Netflix. We zijn nu bezig met Homeland. 

Krijg je eerst een buitenopname met bloeiende lagerstroemia, zie foto. Die bloeien aan het eind van de zomer. Vervolgens wordt er iemand aan een leugendetector gelegd en een van de eerste vragen is: 'Is het nu maart?' En het antwoord is 'Ja'. Daar hebben we dan gelijk een vette, onnodige leugen!!! Een van de eerste afleveringen van serie 3.

12 december. Er valt in de tuin weinig tot niks te beleven, maar ik zag ineens een kleine verrassing: bloemen in een cyclamen. Nu zit die cyclamen vol (mooi) blad en ik weet niet met welke soort ik te maken heb. C. coum misschien.

Ook hier en daar dikke knoppen in helleborus. Bij J&J zag ik Helleborus niger echt vól knoppen. Die staat 's middags in de zon middenin een hoop stenen en krijgt in de zomer wat schaduw van een hamamelis ernaast.

5 december. Er is tot nu toe meer vorst geweest dan de vorige 3 winters bij elkaar. Naar mijn weten dan, we zijn vorig jaar 3 weken weg geweest in de winter en toen schijnt er wel wat kou geweest te zijn. Ik heb net boodschappen gedaan, overal witte plekken met rijp: in de schaduw is het blijven vriezen! En in de tuinvalt niks te beleven.
29 november. Vannacht heeft het in het oosten van het land 8° gevroren!

De arme Salvia 'Amistad' kan niet goed tegen vorst. Ik heb de plant een flinke hoop blad om en in de voet gegeven (gisteren!) in de hoop dat hij de winter overleeft, maar bij een elfstedenwinter, zoals Pieter Zwijnenburg het noemde, gaat dat niet lukken. Wel een prachtige plant en de aanschaf is zelfs voor één zomer de moeite waard: je hebt er echt máánden plezier van.

 

In de kamer bloeit Cyrtanthus mackenii. Ruikt heel lekker. 

Ik heb deze van mijn Griekse vriend Eleftherios. Hij bloeit voor de 3e keer, nu voor het eerst met 2 stengels. Dit bolgewasje breidt zich snel uit, maar houdt niet van verstoring. En ook niet van de larven van meikevers!

De oranje variant gaat wat minder makkelijk.

17 november. De bomen tegenover ons huis, een soort prunus of iets uit de perenfamilie (witte bloesem in het voorjaar, maar geen vruchten) zijn al kaal, maar vanuit het balkon achter hebben we zicht op een grote boom verderop, een eik, nog vol in blad. 

(Foto met telelens van de opvolgcamera).

De enorme elzenboom tegenover ons vorige huis is nog helemaal groen.

15 november. Ineens is het weer 14°, heel vochtig, maar geen regen en ook geen wind. Gek genoeg vind ik dat heerlijk weer in november.
Ik heb alle verbena's die in de weg stonden - en dat waren er minstens 25 - eruit getrokken, afgeknipt en waar mogelijk achteraan geplant, zoals voor waar de Lonicera nitida weg is. (Daar vond ik nog een aflegger van en die heb ik in het gemeenteperk geplant, in de hoop dat ze het niet zien, want het is wel een leuke struik als ie bloeit.) Je kunt nu weer overal tussendoor lopen ...
13 november. Superieure kleuren in een afgevallen blad van liquidambar.

Goed inpakmateriaal ook, groot en stevig ... Met al die fuchsia's kan ik heel wat gebruiken.

12 november. Jaren geen winter gehad, nu al vroege vorst. Waar ik overigens helemaal geen bezwaar tegen heb. Léon heeft de conifeer - chamaecyparis? - vóór gesnoeid en vanmorgen had ie een gezellig wit petje. Hij is mooi, in combinatie met de cephalotaxus, een langzame groeier, maar vooral prima voor contrasten met zijn grove, stijve, maar zachte naalden, en de laatste persicaria.
Donkerrode ajuga is berijpt ook heel mooi. Ik probeer overal de groene of half groene te verwijderen en alleen zo donker mogelijke exemplaren over te houden.
11 november. Het is koud, maar stralend weer, een graad of 5. Combinatie van hemd, dunne trui en jas is nog genoeg, maar het waait nauwelijks.

De maretak is in maart gesnoeid, maar nu minstens zo groot als voorheen en vol bessen. Leuk! Tegen kerst inpakken, vrees ik ... 

10 november. Vanmorgen vond ik in het tijdschrift van de Vlinderstichting deze foto van een ALBINO kleine vos! Ik had nog nooit gehoord van albino vlinders! Mooi is ie, hè?

Foto van Marleen van Eijk.

8 november. Zo, dat was een dagje druk: tuinman. De taxussen zijn gesnoeid, cercidiphyllum 'Rotfuchs' verplant, de hazelaar daar in de buurt is weg, de roos naast de voordeur ook, tulpen gepoot in dat stuk. Lonicera fragrantissima is weg: die werd zo verrekt groot! jammer, want de bloemen ruiken zo lekker. Hij is verhuisd naar Marianne van de tuinclub en de weigelia is naar Hannelore. Achter is de bamboe gereduceerd tot ongeveer 1/6 van de plant en nu in een pot. Molinia van bij de keuken naar de overkant waar ik de luzula verwijderd heb. Clerodendron gesnoeid en de clematis, die ik van Cor heb gekregen, eindelijk gepoot in het gat van Rotfuchs. Ik veeg regelmatig blad van de straat om alle fuchsia's lekker in te pakken. Vannacht hadden we trouwens vorst!
Nu moet Rosa mutabilis nog een fatsoenlijke steun en één paal van de poort vervangen, over een week of wat en dan is het voorlopig weer klaar. Tuinieren is leuk, maar lastig dat alles groeit!!
7 november. Ik zag de eerste kale bomen in de straat. Ik ben niet goed met bomen, via een boekje kom ik tot de conclusie dat het w.s. om moeraseiken gaat. Quercus palustris? De liquidambar, onder rechts, is spectaculair!
Een week november zit er vast op!

4 november. Het wordt kouder en dan moeten de potten naar binnen. 2 geraniums en verder allerlei bollen, oxalis, Habranthus martinezii en 2 cyrtanthussoorten: C. mackenii en idem in het oranje. Ik zag tot mijn genoegen dat er twee knoppen in de mackenii zaten. Ik lees net bij PBS dat ze niet van verplanten houden ...
2 november. Ik loop dagelijks langs mijn vorige tuin. Ziet er nog altijd goed uit. De grote boom hebben we in 1990 of 91 van Elly & Flip gekregen, een gleditsia. De rode in het midden is een Cornus kousa in herfsttooi. In bloei is ie ook geweldig. De boom met de rode stam is Acer griseum , de lievelingsboom van mijn schoonzoon en die is boomkweker. Links van de grote boom staat, op de grens met de buren, nog een heel mooie Cornus mas; in het vroege voorjaar was ie prachtig. Ik weet niet of de Styrax *) er nog staat, die stond meer naar achteren en is vanaf de straat niet te zien. Schitterende, kleine boom als ie bloeide, wel een beetje kort, 2 weken? Had wolluis. Raar, dat je die nooit ergens ziet. Ik heb getwijfeld of ik hem hier zou planten, er kon maar één boom in! Hopbeuk, Ostrya, was ook een candidaat, maar die groeit heel langzaam en werd me afgeraden. Het is de Liquidambar geworden.
De achtertuin heb ik (helaas) nooit meer gezien, maar Anke, die links ervan woont, zegt dat de vijvers er nog zijn, maar dat de Leriodendron, al 20 meter hoog of zo, is verwijderd en de Metasequoia ook. In 500 meter tuin kun je er hoge bomen op nahouden! Het was een heerlijke tuin, maar wel gruwelijk veel werk.
*) Ja, staat er nog, een meter of 4 hoog!
1 november. Nog steeds lekker, rustig weer, maar bewolkt en het gaat veranderen. In het parkje stond vorige week een inktzwam en hij staat er nog steeds, maar wat minder mooi wit. Wit verwacht je ook niet bij een inktzwam!

De bloem rechts is moeilijk herkenbaar als je 'm zo ziet.  

Liquidambar met herfstkleur, links onder. 
Omdat ik het nut niet inzie van in de winter resten van planten laten staan als ze nergens toe dienen - schuilplaats voor egels? insecten? -  heb ik nu de uitgebloeide aster 'Vasterival' afgeknipt en dan zie je meteen waarom het ook een probleemplant is ... Dit is wat ik van één plant heb afgeknipt en dan heb ik nog minstens 30 cm van de stelen laten staan. Maar hij is wel erg mooi. In het voorjaar moet ik maar proberen een flink aantal opkomende stelen te verwijderen om het een beetje in de hand te houden! De bloem is van de klimmende fuchsia.
31 oktober. Waanzinnig mooi weer en een bloem aan het Perzische roosje. Van mij mag het nog lang zo blijven. Dan in februari een paar weekjes vorst en sneeuw en dan weer voorjaar.
30 oktober. Op zoek naar iets in Portugal kom ik in mijn verzameling tuinboeken een boekje tegen en dat heet Tropische Planten. Ik wist niet eens (bewust) dat ik het had! En wat staat erin? De chirita!! Alleen heet ie Chirita cf eberhardtii. 

Ik zie het plantje nooit ergens behalve vorig jaar een paar bij de aquariumtentoonstelling. Het is toch zo'n schatje en ook al niet moeilijk!  

29 oktober. Heerlijk weer vandaag. De krokussen staan wijd open en allerlei zweefvliegen en bijtjes komen op bezoek! Links C. sativus met zijn lange, oranje stampers, rechts mijn favoriet onder de krokussen C. goulymii. Sativus is wel heel mooi, maar valt altijd om. Berhalve als het toevallig mooi weer is dan.
28 oktober. Vier herfstfoto's. Hierboven de tuin van Marleen in Monnickendam, waar het 2 graden minder warm is dan hier!, nog veel kleur. Fuchsia 'Naaldwijk' middenvoor, met 'Mrs Lovell Swisher' erachter. Het blauw is van Aconitum carmichaelii. Links lichtroze chrysanten. Ze heeft mij eervorig jaar een pluk gegeven, maar ze deden het hier niet.
Hieronder de cirkel hier aan de voorkant. Wat ik leuk vind is, dat Crocus goulymii zich zo prima uitbreidt. Je ziet ze links op 2 plekken en bovenin nog meer. Ze staan al zeker twee weken te bloeien en de witte bij de keuken nog langer. Dit is het 3e seizoen voor de krokus, dus dat gaat best goed. Het is wel prima heel rustig weer, beetje vochtig, geen regen, geen wind. 
Daaronder links liquidambar en krentenboom  in herfstkleuren. De liquidambar zal op zijn mooist zijn als de krentenboom al kaal is, vrees ik. Tenslotte nog een foto van de eerste bloem aan de klimfuchsia. Er zitten nog een stel knoppen in, maar ik weet niet of die nog tot bloei komen, ik heb deze bloem ook een beetje geholpen (even zachtjes knijpen en 'pop' daar gaat ie!)

27 oktober. Marleen heeft me vanmorgen een exemplaar van deze fraaie, winterharde fuchsia cadeau gedaan: Fuchsia 'Mrs Lovell Swisher '.  Fuchsia's zijn gelukkig heel sterk, dus ik hoop dat hij - of zou het een zij zijn? - het goed gaat doen. Ik ben dol op fuchsia's in de tuin en heb er een heleboel, maar de meeste blijven erg klein. Althans vooralsnog.
25 oktober. Omdat ik gehoord had dat de snackbar hier om de hoek sinds kort andere beheerders - en nu lekkere saté in het aanbod had,  ben ik gaan kijken of snackbar maandag open was met het doel saté te gaan halen. Nee, dicht! 

De route naar de buurtsuper was dus iets anders en ik kwam langs een gemeenteperk met dit aantrekkelijke gewas. Ik denk ageratum. Het zag eruit als struikjes (totaal een paar meter breed) van een cm of 40 minstens en die stonden niet echt recht overeind. Heel mooi in een vaasje. Onthouden dan maar. 

24 oktober.  Een vriendin van vroeger gaf me de naam van onbekende van de Bosrand: het is een plectranthus. Dat is al de tweede keer dat een onbekende een plectranthus is!! Deze is Plectranthus mona en m.i. 'Lavender'. Met dank aan H. 
Ik had de hele lipbloemsectie van de Flora doorgelezen, maar plectranthus komt hier in Nederland niet voor; logisch, dat ik hem daarin niet kon vinden. Aan de encyclopie was ik nog niet begonnen.
 Ik denk niet, dat hij winterhard is (volgens de website van Kirstenbosch, de botanische tuin in Kaapstad - heb ik vluchtig doorgekeken - kan ie een beetje vorst verdragen). Voor de veiligheid heb ik twee stekken genomen en nu maar kijken of die makkelijk wortelen. Sommige doen dat in een dag: P. verticillatus;  de vorige, P. ciliatus, deed er langer over, maar het lukte wel.
De plant zelf krijgt een flink pak blad aan de voet straks, samen met Salvia 'Amistad', ook winterhard als de winter meewerkt. 
Nu hebben we de laatste 3 winters nauwelijks vorst gehad en zegt iedereen dat dat de opwarming van de aarde is, maar de 3 winters ervóór waren heftig. Ik kan me -23° nog goed herinneren, net als de thee, die ik moest zetten met sneeuw, omdat de leidingen in ons huisje op de Veluwe bevroren waren!!! En -14 aan het begin van een rommelmarkt (met Gita, in Harderwijk) terwijl de deuren openstonden, omdat mensen hun spullen nog moesten binnenbrengen.

22 oktober. Nog erg veel paars/blauw bij de keuken. Asters, Geranium 'Azure Blush',de onbekende van de Bosrand, Salvia 'Amistad' (erg mooi trouwens, ik hoop dat die de winter overleeft).  Maar het einde nadert ...

Jammer dat Crocus matthewii zo laat bloeit, want er komt niks van terecht. Het was best goed weer vandaag, maar hij gaat niet meer open. Bolletjes opgraven en warmer poten?

17 oktober. Mathewii is gespot.
De Bosrand is een tuincentrum hier niet ver vandaan. Zoals hedendaagse tuincentra betaamt hebben ze heel veel spullen voor je interieur, (waar ik een vermogen zou kunnen uitgeven in de afdeling glas/vazen als ik niet al erg veel vazen had), een grote dierenafdeling met voortreffelijk kattengrit en zowaar ook nog planten. Over de planten ben ik minder enthousiast, maar ze zijn meestal wel goedkoop. Ook prettig.
Twee weken geleden was ik er om nieuw kattengrit in te slaan en kwam langs een groep beeldschone planten in pot met sticker 'Vaste plant, 2,99'. Een foto ervan hieronder rechts. Ik kocht er uiteraard twee, een voor mij, een voor Marleen, die de dag erná langs zou komen vanaf de boot uit Engeland op weg naar huis. Bij de balie ging ik vragen naar de naam van de plant, maar die wist niemand. Helaas wist ook Marleen niet met welke plant we te maken hadden.
Niet getreurd, ik ondernam een poging om achter de naam van de plant te komen via het bedrijf. Op internet vind je een contactformulier. Ze lieten ze me naar aanleiding van mijn beschrijving - donkergroen, ruitvormig blad met gezaagde rand, maar zonder geur; fraaie lipbloem met donkere stippeltjes op het lila -  weten, dat ze dachten aan salvia, maar wilden een foto. Ik zond hun een foto en voegde eraan toe, dat salvia met onwaarschijnlijk leek i.v.m. ontbreken van geur in het blad en dat ik gedacht had aan o.a. teucrium. ( Ik heb geprobeerd met de Flora en met het vaste plantenboek van Roger & Philips). 

Vandaag kreeg ik een reactie. De collega's waren het erover eens: het was Salvia officinalis purpurascens. Links hierboven op de foto. Je zou je over zo'n antwoord toch eigenlijk moeten schamen als tuincentrum! Plectranthus mona 'Lavender' 

De Bosrand is niet zo lang geleden verbouwd, is nu veel groter, hier en daar ook duurder en helaas ook minder gezellig dan vroeger. Het restaurant - waar ik altijd erg tevreden over was: halverwege de route, poffertjes en betaalbaar - is nu vlak bij de kassa's aan het eind je wandeling. Je moet een heel eind lopen van de ingang tot de kassa's. De poffertjes zijn nog steeds lekker en betaalbaar, dat wel.
Er staan twee potten met oxalis op de vensterbank, in de zon, als die er is. Links Oxalis versicolor en rechts Oxalis fragrans

Versicolor gaat meteen 's morgens open en sluit al vroeg, Oxalis fragrans gaat laat open en is nu, half donker, nog open. Ook onder de oxalissen ochtendoxalisssen en avondoxalissen? (Hij ging pas om een uur of 12 dicht.)

Zou het iets met insecten te maken hebben?

Aan de Griek vragen ... maar die geeft vaak geen antwoord.

16 oktober. Op deze verrukkelijke nazomerdag staat voor deze keer Crocus sativus  er ook fantastisch bij. Meestal liggen ze vrijwel meteen plat, door wind of regen. De paddenstoelen in de ring zijn alweer verdwenen.

Ik heb de voortuin vrijwel leeg van Erigeron karvinskii gemaakt, want ze groeiden zo langzamerhand overal overheen. Ze zijn schattig, maar ik wil ook andere planten zien. Volgend jaar staan er honderden zaailingen, kan ik weer nieuwe laten staan.

Wonderlijk dat er zo veel blauw/paars bloeit in deze tijd van het jaar.

14 oktober. Mijn Griekse vriend Eleftherios stuurde me bolletjes van deze ongelofelijke oxalis: Oxalis fragrans. Zoals de naam al aangeeft ruikt hij heerlijk en is ook nog mooi. Wow! El Da, zoals hij zich noemt, heeft meer dan 100 soorten. Ik wou dat ie een boek erover schreef. Zijn Engels is perfect! 

We waren zondag bij mensen in het Westland, omdat zij ons meer konden vertellen over Costa Rica, waar we volgend jaren naartoe hopen te gaan. 
We dronken thee in en grote kas, oei: jaloers! Zo'n kas en dan vol tafels met oxalis! Als ik nog 40 was ...

13 oktober. Bijna de laatste bloeiers: Crocus goulymii tussen paddenstoelen. Volgens mij honingzwammen.
Verrassing: een zaailing? van een witte herfstanemoon in de voortuin. Dat is eigenaardig:, want de (heel mooie) witte staat in de achtertuin tegenover de keuken. Voorlopig mag hij even blijven staan. Ik haal t.z.t. daar wel wat karvinskii weg. 

Er worden zonnepanelen op het dak geplaatst en er staat een steiger in de voortuin. Ik heb kunnen voorkomen, dat het in de zomer gebeurde, maar zonder vernieling gaat e.e.a. niet. De gele sedum is afgebroken en er heeft een forse voet op Acis autumnalis gestaan ... Ik moet toch komend voorjaar zorgen dat ik beter oplet in dat hoekje en op tijd de sedum te stekken.

8 oktober. Vandaag was het weer heel lekker buiten. Verbena bonariense is me zeer dierbaar omdat er zo enorm veel vlinders op af komen. Maar de planten staan soms behoorlijk in de weg, worden heel hoog, vallen om etc. Ik heb er een heel stel uitgetrokken, afgeknipt, bloemen in een vaas en de basis met de wortels geplant in de buurt van een schutting, waar ik ze, als ze de ingreep overleven, makkelijk kan opbinden. 
Bij André schafte ik 2 jaar geleden Aster vasterival aan. Dat is een enorme woekeraar, maar o, wat is ie mooi.  De foto links is van één enkele scheut. 

Ik heb er in het voorjaar een heleboel uitgetrokken, maar eigenlijk had ik ze direct in het gemeenteplantsoen moeten gaan zetten; ik vind hem onvoorstelbaar prachtig!

Marleen bracht uit Engeland een ander plaatje van een aster mee: Aster cordifolius elegans. Die kan wat meer schaduw verdragen en woekert niet, voor zover ik kan nagaan. Nu nog een goed plekje.

6 oktober. Vandaag minder koud dan gisteren. Of misschien wat meer aan een terugval van 10+ graden gewend? Er moet best veel gebeuren buiten en Léon, voor wie ik een lange lijst karweitjes heb liggen, komt pas aan het eind van de maand. 

Ik heb de gele helianthemum of zo afgeknipt en flink wat Persicaria amplexicaule . Die heeft wel 3  of 4 maanden voor me staan bloeien en dan vind ik het onaardig om nog bloeiende stelen in de vuilnisbak te kieperen. Samen wat Verbena bonariense, flink uit de kluiten gegroeid en soms wel hinderlijk, staan de afgeknipte stukken in vaas en vaasje mooit te wezen.

4 oktober. Later op de dag gingen we naar de Bosrand om grit en blikjes voor poes in te slaan. Boden ze deze beeldschone salvia aan met als titel: 'vaste plant'; daar heb je wat aan!! W.s. geen vaste plant, hij lijkt me niet winterhard. Dat wordt speuren. Het zou trouwens ook heel goed een soort teucrium kunnen wezen, het blad stinkt niet. Plectranthus mona 'Lavender'.

4 oktober. Vlak bij de witte herfstkrokussen blaadjes van Cyclamen coum. Nu lijkt dat niks bijzonders, maar tot nu toe heeft coum het nooit willen doen bij mij. Deze bloeit in het vroege voorjaar. 
Goulymii is er weer, mooi als altijd. En ook Crocus sativus staat voor, omgewaaid en verregend, ook als altijd! Wel heel mooi, maar om de een of andere reden treffen de laatste altijd regen. Goulymii heeft er geen last van. Blauwe goulymii komt ook, maar later, ook daarvan weet ik niet waarom.

Wil je ze ooit kopen ga dan naar Potterton& Morton, bestel vast in het voorjaar en wees goedkoper uit dan bij de enige leverancier in Nederland.

Tinantia wordt wel heel erg groot, anderhalve meter of zo, maar heel feestelijk met al die vrolijke blauwe bloemetjes.

2 oktober. K-weer vandaag, weer even wennen, het 5 weken mooi geweest. Nu 13° en regen! Vandaag 2012 opgeschoond: vooral te veel spaties. 2011 volgende keer. 
Gisteren waren we op uitnodiging van Tjeerd bij de open dag van BEJO-zaden, waar hij werkt: groentezaad. Heel interessant en het nauwelijks te geloven wat er allemaal met zaad moet gebeuren voordat het verkocht kan worden: schoonmaken, sorteren op grootte, controleren op ziektes en schimmels, kiemrijp maken, van alles.
Links een fraai veld met kool; onder links aanbod aan verschillende soorten wortels, w.o. een die paars was van buiten en rood van binnen.

Ik vroeg Tjeerd naar het hoe of wat van 2 plantjes uit één zaad, zoals ik ken bij cerinthe. Komt vaker voor, zei hij, o.a. bij bietjes!

Volgens mij zou ik het erg leuk gevonden hebben om het laboratorium te werken, waar ze de kiemkracht van zaden testen.
30 september. Jammer genoeg komen er bijna geen vogels in de tuin. Hoewel ... toevallig vandaag 2 Turkse tortels en zojuist zag ik een heggenmusje. Daar zit ie, op de tuinslang. 

Adri de Groot van de vogeldagboeken zou zich wild lachen om zo'n slechte foto - van een flinke afstand door het raam van de keuken -   maar voor mij is het iets bijzonders. Ik ben net zo lang blijven kijken tot ie wegvloog. 2e keer in deze tuin.

         Eerder vanmiddag was er al een andere ongewone gast: een bont zandoogje.
29 september. IK ben voortdurend aan het corrigeren (en vind overal fouten). Hier e.e.a. uit 2013: Heuchera elektra, met foto, waar? In de grijze pot H.'Silver Scrolls', maar lijkt meer op H. 'Shanghai'. De acer bij de voordeur heet Acer japonica 'Emerald Lace' en de campanula langs de rand bij de keuken is wellicht Campanula addenda 'Blue Planet'. 
2015 is nu ook 2x helemaal doorgenomen en verbeterd. Volgende keer vind ik weer andere vergissingen!!!
28 september. Ik dacht: 'Het is eind september, er moet een herfstkrokus in de tuin staan'. En dat was ook zo, een sativus. Dan komen de andere ook gauw. 
27 september. Nog steeds fantastisch weer, 23° of zo. Ze kwamen allemaal langs: een distelvlinder, rechts, is al een paar dagen hier te gast en vandaag zag ik de eerste gehakkelde aurelia van dit jaar. Hieronder. Mooi hè? 
Witjes zijn er altijd, kleine vos en dagpauwoog horen tot de dagelijkse bezoekers. 

23 september. Ik moest hem snoeien in maart, de maretak, oei, dat ging me aan mijn hart. Maar hij is in sneltreinvaart aangegroeid en zit nu vol bessen. Moet ik er maar een lap over hangen tegen kerst , want kans op diefstal en verruïnering is niet heel onwaarschijnlijk.. 

De klimmende fuchsia gaat bloeien, over een week of 2, en witte goulymii is in aantocht.

22 september. We hadden een uitje van de plantenclub naar een buitenplaats bij Vorden. Ver weg en naar mijn smaak niet erg interessant. Veel park met gras, bomen en rododendrons, vooral groen dus. We werden al wild toen er ergens een colchicum autumnale  in het gras stond. Ik dacht dat herfsttijloos, de Nederlandse naam, veel kleiner was, want deze zag er net zo uit als de gekweekte vorm. Herfsttijloos kende ik als naam al toen ik nog klein was: in een bloemenkwartetspel bij 'giftige planten' samen met dolle kervel en monnikskap, de 4e weet ik niet meer. 
Op foto rechts van de colchicum iets dat ik helemaal niet thuis kan brengen. Sierlijk en met een habitus als duizendknoop. Ik ga proberen uit te zoeken wat het zou kunnen zijn. De Flora en 'Wilde Planten' van het Spectrum helpen niet, dus probeer ik het bij het herbarium. 's Avonds al antwoord van het herbarium: Aralia racemosa.

Gelukkig was er ergens een moestuin met groenten en veel bloemen, w.o. deze mooi oranje dahlia met donker blad, een van de 'Bishop of...' familie, lijkt me. Nee, eerder 'David Howard'. Zo hoog en groot dat ik me niet kon voorstellen dat de knollen ergens binnen overwinterd hadden. 

Elders ook een verzonken tuin met bloemen, waarin deze fraaie aster? of Erigeron 'Dunkelste Aller'?, suggereerde Edu. Aster novae-angliae 'Helen Picton' maar er zijn in de nova-angliae serie meer mooie donkere soorten: ik kan me vergissen,  - 'Violetta' b.v.

Ook kwamen we langs een aantrekkelijke kardinaalsmuts Euonymus europeus, met zijn vruchtjes op z'n fraaist. 

Ik hoorde trouwens weer een leuke nieuwe:  'Optimaalst'. En waar ik stevig van baalde was dat ik 5,50€ moest betalen voor één kopje thee!!

 

20 september. Mijn eerste plantenboek met foto's in kleur: ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik zag het op Heathrow bij W. P. Smith, maar mijn toenmalige echtgenoot liet me wachten tot de terugreis.1970 was het en kleurenfoto's waren in die predigitale tijd nog heel duur. 

Ik had bovendien pas een jaar een tuin in Nederland (na een paar jaar in de tropen) en wist nog van niks. Ik vergaapte me vooral aan het plaatje van Convolvulus mauritanicus, tegenwoordig C. sabatius. Nooit ben ik erin geslaagd  zo'n mooi, vol, bloeiend bolletje voor elkaar te krijgen. Wel anderhalve vierkante meter fraai blauw in mei, toen we in Frankrijk woonden. 

En de onbereikbare Meconopsis betonifolica dan, waarvoor ik ooit helemaal naar ergens in Noord Holland reed (ik heb autorijden altijd gehaat!) en waar een bouwvakker, die de schutting van de buren verving, met grote, forsgeschoeide voeten achteloos bovenop ging staan...(Later nog eens gezaaid: de slakken waren er dol op!!) 

19 september. Van Chirita tamiana heb ik 3 bladstekken; eentje beloofd aan Trees en de twee andere heb ik met de moederplant in een mooie, grote grijze bak gezet in de hoop dat ik een soort veldje krijg van deze prijsplant. 
Ook andere stekken opgepot en verder de tafel uit Frankrijk beneden gezet om wat kamerplanten planten op te zetten. Voor de deur van de binnentuin, licht en nooit in de zon. De eerste plant, ismene, is naar binnen voor de winterrust. Er volgen er nog een heel stel. Gelukkig hoef je naar de bolgewassen al die tijd niet om te kijken.
18 september. Overal spinnenwebben. Ik heb er altijd een hekel aan om ze stuk te maken, maar soms hangen ze helemaal verkeerd. Voor mij dan, de spin vindt het w.s. precies goed... In asters, herfst ten voeten uit. 

Spin rechts heeft een mooi libel gevangen.

Oxalis melanostica meegenomen uit Frankrijk, maar te veel, heb ik in de tuin gezet omdat ik niet wist wat ik moest met al die potten. Staat in een droog gedeelte langs het pad naar de voordeur en doet het wonderwel.

Ik ga nog regelmatig kijken bij dat groepje buddleia's van de gemeente. Het stikt er van de vlinders. Zojuist zag ik witjes, 1 distelvlinder, 1 atalanta, 3 kleine vossen en 10 dagpauwogen, maar helaas: geen kolibrivlinder!

In een zijstraat kwam ik de schoonheid links tegen. Ik keek naar het mooie, gezonde blad en stond me af te vragen hoe of wat toen ik een paar bloemetjes ontwaarde: o ja, een abelia. Abelia 'Kaleidoscope' misschien. Donkerrode steeltjes zijn al net zo begeerlijk als groene puntjes!

Ik probeerde de voortuin te fotograferen, met Abelia grandiflora, fuchsia's, Ceratostigma plumbaginoides, heel kleurig allemaal, maar op de foto niet te zien.

16 september. Ik heb ze zo 'Frans' mogelijk geplant, naast de voordeur, waar het warm en droog is. Ze doen het een beetje, maar ik moet wel goed zorgen dat ze niet overwoekerd worden door erigeron b.v.: Acis autumnalis. Ik vrees dat de Nederlandse insecten de bloemetjes links laten hangen: wat ze niet kennen lusten ze niet!! Er komt dan ook geen zaad in en het bestand breidt zich niet uit! Honderden had ik er in Frankrijk, ze kwamen zelfs tussen de stenen op.

Verdraaid, later deze dag vond ik een zaailing. In bloei!

15 september. De laatste warme dag. En warm is het geweest, 30+ en vandaag nog 28 of zo. 

Vanmiddag ging ik boodschappen doen, hartstikke warm, dus het leek al op Zuid Frankrijk. Evenzogoed kon ik mijn ogen niet geloven toen ik op buddleia's langs de weg een KOLIBRIEVLINDER zag. Natuurlijk geen camera bij me!! Op een holletje naar huis om er een te halen, maar zij of hij was weg toen ik terugkwam. Nog nooit eerder in Nederland gezien. In Frankrijk waren ze algemeen, je hoorde ze vliegen als er per ongeluk een in de kamer was.
Op die buddleia's zaten zeker 8 dagpauwogen, 1 distelvlinder, 1 kleine vos en witjes. Thuis nog een fraaie admiraal + dagpauwogen en witjes.

13 september. Vandaag veel dagpauwogen op de verbena. En witjes. Geen kleine vos, geen distelvlinder. 

Dagpauwogen klappen hun vleugels dicht als ze direct in de zon zitten, maar als ze in de schaduw zijn is het geen probleem ze te fotograferen, want schuw zijn ze niet. 

12 september. Het is nog steeds verrukkelijk weer, beter dan in mei, juni, juli en eerste helft augustus. Zomerkleren!! Maar buiten is het herfstig, veel geel en/of al afgevallen blad, in alaafhouding door de doorgang tussen voor en achter i.v.m. de spinnenwebben, (dat vergeten en weer zo'n ding in je gezicht krijgen) en cyclaampjes. Van twee weet ik waar ze staan en de andere zijn verrassingen. Neapolitanum heb ik al eerder gehad, in Frankrijk deden ze het wel aardig, maar C. coum is hier voor het eerst succesvol en staat nu ook op sommige plekken. Maar waar?  Van C. coum staan er zaailingen (tegenover de keuken). 
Ik heb een maand lang de geraapte slakken geteld: 145!! In zo'n klein tuintje. 
Dit weekend hadden we een vliegenplaag. Er zitten - ik heb het al eerder gemeld - idioot veel van die groene vliegen in de voortuin, maar nu zaten er ook tientallen in de keuken. ze zijn bijzonder traag en laten zich makkelijk doodslaan, maar daarom niet minder irritant. En vooral onbegrijpelijk! De kattenbak wordt goed schoongehouden en er liggen ook geen dooie muizen onder de bank of zo.

10 september. Tijdens het werk in de tuin mag ik nog al eens ruzies uitvechten in mijn hoofd, want ik ben helaas weinig vergevingsgezind. Wat dat betreft kan ik veel van Marleen leren! Maar goed, dit keer gingen mijn gedachten richting asociaal. Ik vind mensen asociaal als het ze niks kan schelen dat anderen last van hen hebben. Komt veel voor, helaas, meestal kleinschalig, zoals lieden die 's nachts om 1 uur nog buiten herrie zitten te maken als het lekker weer is. Of mensen met katten, die het niet nodig vinden om een kattenbak voor het beest neer te zetten. Moeten ze schoonmaken, ja dat is vervelend werk.
Ik word er niet goed van dat er de hele tijd een kat in de tuin poept. We hebben zelf een kat, maar die komt van buiten naar binnen om in de garage op haar bak met aangenaam droge, makkelijke graafbare, dagelijks schoongemaakte korreltjes te gebruiken!!! Als Steve hier logeert heb ik 2 kattenbakken.
Nog steeds fantastisch weer. E.e.a. verwijderd buiten, zoals de macklaya, erg mooi, maar eigenlijk te groot voor hier.
Cor kwam gisteren langs en bracht een Clematis texensis 'Lady Diana' voor me mee. Die had ik al, maar ik vind hem erg mooi, dus ik ga eens even bedenken waar. Die ik al had heeft zeker 3 maanden gebloeid. 'Lady Kate' van dezelfde familie, hier door o.a. Rosa glauca, is ook geweldig.
7 september  De zomer valt dit jaar van half augustus tot half september. Het is heerlijk weer en dat blijft nog even zo. De lange avonden zijn helaas voorbij.

Bij de keuken een boeket van blauw en paars. Verbena bonariense staat natuurlijk al maanden te bloeien. Nu is ook de caryopteris begonnen. Op de achtergrond wat bloemen van accidanthera, die er niet zo'n moeite mee heeft om pas in juli de grond in te gaan! 

Toen we hier 3 jaar geleden zijn komen wonen heb ik o.a. een donkerbladige hazelnoot gekocht. Ik heb de boom alweer in het eerste jaar eruit gehaald, want hij werd niet rood (behalve toen ie net uitliep), maar gewoon saai groen. Omdat ik langs het hek een lege plek had heb ik hem daar zo lang maar in gezet. Werd ie in het jaar daarop toch vnl rood en heb ik hem laten staan. Dit jaar zitten er NB hazelnoten aan, haha!

Later in het seizoen wordt hij wel groen.

6 september  Een jaar geleden kocht ik in Engeland, samen met F. Hawkshead, een exemplaar met een oranje rokje: Fuchsia 'Mandarin Cream'. Hawkshead doet het prima. Tot mijn genoegen, want eerder pogingen liepen op niets uit. Hij is nu een cm of 50 hoog en heeft in de grond, naar ik hoop, een flink wortelgestel ontwikkeld, zodat hij grote kans maakt op overleven.
Mandarin Cream heeft vorig jaar nauwelijks iets gedaan. Het bleef een nietig plantje en bloeide ook niet echt. Ik had hem al afgeschreven. Maar tot mijn verrassing groeit ie wel, heel langzaam. Er zit dit jaar één bloem aan. Wel een heel aantrekkelijke bloem. Ook de klimmende fuchsia, die ik vorig jaar van Marleen kreeg, leek er niet veel zin in te hebben, maar heeft nu toch een loot van een cm of 15. Nog zonder knoppen of zo, maar hij is niet dood.
Rechts nog maar eens een foto van Tinantia pringerlei. Ik vind nu wel overal zaailingen, maar heb er nog geen last van. In deze tijd van het jaar valt de plant op door zijn fraai blauwe bloempjes en fantastisch mooie blad.
5 september  Ik ben van die els af: Léon heeft hem 2 weken geleden eruit gehaald. Hij heeft toen (van de vork van twee takken bovenin de jonge iep ernaast), er eentje afgeknipt en de andere langs een stevige stok opgebonden, zodat de iep een goede vorm krijgt en zich t.z.t. in model laat knippen. Verdraaid: zit die iep vol elzenhaantjes. Ik heb er vanmorgen wel een stuk of 10 uitgehaald (en vermoord). 
Ik ben echt een moordvrouw aan het worden op mijn ouwe dag: 's morgens elzenhaantjes, 's avonds slakken!

Er komt nu al een punt van die lelie boven.

4 september  Onkruid, maar welk? Meestal herken je het aan de kiemblaadjes: robbertskruid, stinkende gouwe e.d.
Op het Jaagpad, waar ik 2 jaar gewoond heb, met tieners en veel andere problemen, had ik een enorme, vrij natte tuin, met aan de kant van het huis een ruim 2 meter brede strook grint. Ik kan me er niets anders van herinneren dan een klein plantje met gele bloemetjes wieden. Was ik aan de ene kant klaar, kon ik aan de andere weer beginnen: akkerkers!
Die vervloekte rode klavertjes zijn er pas een jaar of 15 hooguit. Ik kom ze nog niet als onkruid tegen in de boekjes die ik heb. Zeker met de halsbandparkieten meegekomen!!!
In de meeste tuinen die ik gehad heb heb ik Lilium candidum geprobeerd, maar nooit in bloei gekregen. Je hebt van die dingen. Toch hier ook weer een poging. 
Deze week kreeg ik de door mij bestelde bollen van Verberghe, altijd prima verzorgd. Met daarin een werkelijk prachtige bol van Lilium candidium  en stom genoeg heb ik daar geen foto van gemaakt. Je moet hem direct na ontvangst planten, net zoals b.v. sneeuwklokjes, dus hij zit al in de grond, naast de gele corydalis. En nu maar hopen dat het eindelijk eens goed gaat, genoeg kalk, slakken in de gaten houden, van dattum. 

3 september  Ik herinner me de herfstanemoon "Honorine Joubert' uit mijn beginjaren als tuinierster, Oegstgeest, eind jaren 60. Dat was niet een makkelijke plant. 

Ik heb haar nog een aantal malen geprobeerd, met altijd hetzelfde resultaat: kwarren! Maar toen we hier kwamen wonen heb ik een witte herfstanemoon gekocht -  gewoon bij de Bosrand, toen nog niet zo groot en wel goedkoop -  en tegenover de keuken geplant. Die komt nu tussen de tegels op. Ik kan me niet voorstellen dat dat ook 'Honorine' zou zijn, maar b.v. in de catalogus van Coen Jansen is het de enige witte.

Vorig jaar kocht ik 'Wild Swan', een nieuwe, bij het Plantarium. Die bloeit al heel lang, vanaf juni of zo. Bij Marleen is er één dood en één doet het niet goed, bij mij gaat het prima. Het ligt ook vaak net aan dat ene plekje!

Deze phlox blijft maar bloeien. Ik heb hem 3 jaar geleden gekocht op de bollenmarkt in Keukenhof en naam vergeten te noteren. Ook nog eens niet goed geplant, tegen de keukenmuur met hogere dingen ervoor. Potverdrie, wat stom, want het is een prijsplant.

Ik kan hem helaas niet determineren, want er zijn diverse candidaten: 'Blaue Morgen' en 'Blue Paradise' b.v. 
Later: naam gevonden bij 2013 en is Phlox paniculata 'Blue Sunrise' 

Als ik eraan denk: een goeie voor de truc eind mei!

Sedum spectabilis 'Rosetta'  valt niet om. Ik weet niet of dat aan de soort ligt of aan het feit dat ie misschien wat minder gunstig staat. 
Dan heb ik nog een gele die ik 20 jaar geleden heb gekregen en die de reis heen en weer naar Frankrijk heeft overleefd, maar die moet ik nodig 'redden', i.e. volgend jaar opnieuw ergens planten en direct stekken. Ik heb het al in de agenda staan. Een andere gele komt van Plantarium en heet 'Eline'; daarvan moet ik nog zien hoe of wat.

Ik heb altijd van de grotere sedum gehouden. Je krijgt er soms leuke zaailingen van. Op nr 72 had ik tig Belgische potjes met sedum zaailingen.

2 september  De tijd van de sedums. Rechts 'Red Cauli' van Beth Chatto en hieronder 'Pink Dome'.  

Geloof niet dat die grote sedums rechtop blijven staan en zeker niet als je op klei tuiniert! 'Matrona', rechtsonder, heeft zijn basis boven de knoppen die nog moeten uitkomen, in de hoek, en ligt dus over de planten ervoor. Op de foto links kun je dat trouwens ook goed zien. 

Volgend jaar de eind-mei-truc uithalen: 1/3 van de uitlopende toppen afknippen en die toppen meteen stekken: zo krijg je een meer bossige en stevige moederplant en extra planten erbij! De truc werkt ook goed met phloxen. Eventueel een paar niet knippen: langere bloei!

1 september  De fuchsia's uit België beginnen wat meer tekenen van leven te geven. Raar, want de zomer is vrij koud en behoorlijk nat geweest en pas de laatste twee weken lijkt het ergens op: het is eindelijk een aantal dagen warm genoeg geweest om weg te gaan zonder vestje! Je zou toch zeggen dat die fuchsia's geen bezwaar hebben tegen koel en nat?
Hieronder F. 'Benjamine'. De bloemetjes, fraai, dat wel, zijn maar half zo groot als op de foto, echt kleine piepertjes, 2cm of zo; t.o. de keuken, voor de taxus. De bloemen van Fuchsia 'Reine de Castille', rechts ervan,  zijn vrij groot voor een winterharde soort. Ik hoop, dat ze volgend jaar, nadat ze heelhuids door de winter zijn gekomen onder een lekker dekje, uitgroeien tot meer normaal formaat i.p.v. die zielig kleine struikjes die eerder in een pot zouden thuishoren dan in de tuin. 

Als ze allemaal zo groot zouden worden als Fuchsia maghellanica hier links wordt het wel dringen!! Die moet een steuntje, anders kan ik er niet meer door. 
Wat is het toch leuk, dat je via via van alles tegenkomt. Ik heb gisteren (toevallig) de naam gevonden van een struik, die ik lang geleden in Nigeria in de tuin had en niet voorkomt in 'Tuinboek voor de tropen', het allereerste tuinboek dat ik had, gekregen toen ik begin 1964 trouwde en kort daarna naar Nigeria zou gaan. Ik weet niet meer van wie, maar een prijscadeau, leuker dan wijnglazen o.i.d. en het heeft me bovendien aan het tuinieren gezet. 

Vorig jaar bij Plantarium was er een nieuw plantje, dat sterk aan die struik deed denken. Er is trouwens ook een struik in Nederland, die een beetje op lijkt, een wilg? (Ja, Salix integra 'Flamingo'; ik zie direct verbrande blaadjes met mijn geestesoog en ze zijn maar soms met roze). Maar goed, ik was verheugd toen ik de Nigeriaanse struik al in deel 3 tegenkwam. Zie iets verderop, bij 27/8.
Gisterenavond kreeg ik een mailtje van Trees van de plantenclub, met de naam van de plant, die ik zo prachtig vond in haar tuin: een plectranthussoort. Verheugend, want plectranthus stekt bijzonder makkelijk. Ik heb er toevallig eentje in huis, op de servieskast, maar nooit geweten hoe dat precies heet. Ook daar ga je dan naar zoeken en vind je de naam, weer leuk!: Plectranthus verticillatus.
Vervolgens ga je kijken of daar toevallig nog wat over te vinden is. Ja, een plaatje en wat botanische gegevens in Wikipedia, maar verder niks, dus heb ik voor het eerst iets toegevoegd aan Wikipedia. 
30 augustus  Ik loop 's avonds laat altijd een keer door de tuin met een IKEA zaklampje voor kinderen, een plastic aardbeiendoosje o.i.d. en een slakkentang: even de slijmerige vreetzakken oprapen. 
Bovenop het bloeiende scherm van Sedum 'Matrona' zat een kikkertje. Grappig toch, zeker op 50cm hoogte! Ik heb dit jaar heel veel minipadjes in de tuin, voor het eerst. 
Ook achterlijk veel van die groene, vieze vliegen. Die verwacht je als er ergens een beest dood ligt, maar voor zover ik weet is dat niet het geval. Dat zou ik toch ruiken?
29 augustus  gisteren kwam de 100ste slak uit de tuin sinds de 16e. Veel, voor zo'n kleine tuin. De methode van invriezen in een plastic doosje (boter of zo) en dan in de plomp bevalt goed. Mij tenminste, de slakken zijn er w.s. minder over te spreken!

Op de foto Persicaria amplexicaule van het een of ander en Fuchsia maghellanica.

27 augustus  Vandaag was dé tuindag van het jaar: Plantarium. Maar het was wat minder interessant dan vorige keren en ik had twee planten opgeschreven om te zoeken en die waren er geen van twee. O.a. de Astrantia waar ik vorig jaar zo weg van was 'Star of magic'.  Nergens te vinden, maar genoeg mooie andere dingen. 
We waren vroeg en kwamen al snel bij een meneer die 3 spectaculaire rozen had: Rosa persica met rood in het hart. Voordat de andere mensen binnenkwamen had ik al een roos! En ik ben niet zo van de rozen! Rosa persica 'Coral Tenderness' heet ie en kreeg vervolgens veel commentaar op zoiets geweldigs als een krat op wieltjes met zo'n superieur roosje erin. Veel stekels heeft ie, dat wel. 

Wel vond ik een plantje waar ik vorig jaar al weg van was, maar geen idee wat het was. Welke familie? Herinnering aan Nigeria, waar ik zoiets als grote struik in de tuin had, heel decoratief en misschien komt ik nog wel eens achter de naam van de Nigeriaan. Ik weet zeker dat hij in een van de 31 delen van encyclopedie staat. 
Het zal niet waar wezen!!! Omdat ik het eigenlijk niet kon uitstaan, dat ik niet wist hoe die Nigeriaan heet, ben ik begonnen, 29/8, met het doorbladeren van de encyclopedie, deel 1. Daarna deel 2, daarna deel 3 en verdraaid: daar was ie: Breynia disticha 'Roseopicta'. In Nigeria, 1965, woonden we in een roze geschilderde bungalow en daar stond ie, rechts van de garage tegen de muur van het washok, erg mooie struik. Rechtsonder.
Het gekochte plantje, foto hieronder, is Trachelospermum asiaticum 'Cameleon' en het moet een kruipertje zijn. Ik verwacht er niets van, maar voorlopig staat het schattig te wezen naast die roos. Sorry voor de slechte foto! Trachelospermum had ik in Frankrijk, een klimmer die in mei/juni overdadig bloeide en geurde, T. jasminoides.

Er waren nogal wat stands met kerstbomen. Deze op de (slechte) foto was erg mooi, het soort kerstboom dat ik in huis zou willen hebben: prachtige vorm en lekker zacht, niet prikkerig. Ik kon me ook geen naaldenregen erbij voorstellen. 

Verder aangeschaft Salvia 'Love & Wishes', iets donkerder dan Wendy's Wish, bij 21/8; 2 origanums: O. laevigatum 'Hopleys' een tengere uitvoering van Rosenkuppel en een wat  gewonere 'Herrenhausen', roze, maar bleker; Allium 'In Orbit'; 2 heuchera's: 'Frosted Violet' (want maar 2€) en een grotere, bijna zwarte 'Binoche'. Tenslotte nog een astilbe met donker blad A.'Chocolate Shogun' en Agastache 'Blue Fortune'. 

 

26 augustus  Later. 'Rosekuppel' is ook geweldig voor vlinders. Hier kleine vos.

Er kwam ook een citroenvlinder langs.

26 augustus  Met de hittegolf, die we nu hebben aan het eind van de zomer, veel vlinders. De witjes kan ik nooit uit elkaar houden, dus maar eens goed opgelet. Moeilijk te fotograferen, want rusteloos. Groot koolwitje dit. 

Vanmorgen iets met veel oranje en blokjes en zo, parelmoervlinder? Misschien komt ie nog wel eens langs.

25 augustus  30+° vandaag en de binnentuin is de enige koele plek in en om dit huis. Mij hoor je niet klagen, we hebben genoeg k-weer gehad. Stom genoeg heb ik, en heeft de plantenverzorger in juni, niet op tijd water gegeven en nu is de mooiste plant dood. Ik kan even niet op de naam komen, net zo min als die van de groene klimmer met de kleine ronde blaadjes, iets met een -o-, die wel anderhalve meter groeit in één seizoen en nu in bloei staat. Rare, kleine bloemetjes, anders dan die in Frankrijk, nog kleiner, minder kaarsvetachtig. De namen komen nog wel: het is wat namen onthouden een beetje tobben als je oud wordt. 

Niks te -o-: Mühlenbeckia, de ronde blaadjes. Nou die andere nog. Daar is ie: Stephanandra tanakae.

23 augustus  Wat ik jammer vind van hier weer wonen is, dat we bijna geen vogels in de tuin hebben en ook niet heel veel vlinders, maar zo juist zag ik 3 kleine vossen en een witje bij de keuken, allemaal op Verbena bonariense. En vóór tegelijker tijd nog eens 3. Later nog een distelvlinder en een admiraal. Salvia 'Amistad' is me aanbevolen door de eigenaar van TC Binnenland, waar we vorige maand voor de phloxen waren. Ik vind het leuk om aan de eigenaar van de kwekerij te vragen of hij - bijna nooit een zij - me iets kan aanbevelen. De salvia is net begonnen met zijn bloei en kan het heel lang volhouden. Tot de eerste vorst w.s. en mogelijk kan hij daarna de winter doorstaan. Ik heb hem hier op de warmste plek in de tuin gezet, naast de magnolia tegen de muur van de keuken, een zuidmuur. We gaan het zien. Er zitten veel knoppen in en ik vind hem inderdaad erg mooi.

21 augustus  Het wordt helaas alweer wat herfstig buiten. Mooie bottels aan Rosa glauca, goed voor een decoratie à la Henk Helmantel. Ik heb net zo'n potje als op zijn beroemde schilderij, hier niet zo heel goed te zien. 
Salvia 'Wendy's Wish'. Veel salvia's te vinden bij Tuincentrum 'Binnenland' in Hulshorst De eigenaar heeft me de namen van de salvia's geschreven. Leuke website!!

Uitje met de tuinclub. Eerst naar Trees, die een spannend huis bleek te bewonen met een eveneens spannende tuin. Ze had veel gebruik gemaakt van hoogteverschil en had veel planten in potten. Linksboven 'Wendy's Wish' (anders Love & Wishes')  en de oranje rechts is S. confertifolia. Rechtsboven een muur met Clerodendron bungei, hydrangea en wat kirengeshoma, slechte foto. Ik was vooral weg van de onbekende bladplant: Plectranthus ciliatus , m.d.a. Trees.

Bij Hannelore in Wassenaar stond Clerodendrom trichtomum  (ik zou hem nog steeds C. fargesii noemen. opgezocht: met rood C. trichotomum fargesii en zonder alleen trichtomum? Als ik het goed begrepen heb.) en iets prachtigs en begeerlijks, waar ik meteen naar op zoek ga: men noemde het artismisia, maar eerlijk gezegd geloof ik dat niet, want bij artimisia zie ik direct grijs blad voor me. Bij zowel Trees als Hannelore de witte bloeier links.
Bericht van een kweker: h et zou Artimisia lactiflora kunnen zijn en na vergelijking met een foto via Google geloof ik dat wel. Had ik het weer eens mis!! (Inmiddels bevestigd door Coen Jansen zelf. Ik dacht, dat het misschien zijn fagopyrum zou kunnen zijn, een boekweitsoort.) 
Origanum 'Kent Beauty' (ik had toch gelijk, niks te Kent Bells), een niet zo makkelijk te houden plant - zon, kalk en 's winters naar binnen -, wel erg mooi. En boven een beeldschoon roosje, vers uit Duitsland, Rosa 'Sweet Pretty'

Hannelore had een heerlijke lunch verzorgd, met een heel origineel verrassinkje in een potje erbij. Ik dacht gelijk: 'Leuk plantje', maar het was een bolletje brood met een takje rozemarijn. 
Ook een fantastisch idee, een bak met kruiden op tafelhoogte, direct naast de keukendeur. Een idee om volgend jaar meteen over te nemen, geweldig!

16 augustus   Dat het geen goede zomer is geweest kun je aan de tuinstoelen zien. De verbena groeit door 3 stoelen heen; die zijn na de winter nog niet van hun plaats geweest.

Een fantastische plant trouwens, Verbena bonariense. Moet je kijken wat een uitzicht uit mijn keukenraam. Ze bloeien al maanden! 

Wel heel veel zaailingen, (altijd tussen de stenen), maar je kunt ze - na regen vooral - voorzichtig uittrekken en elders proberen. De meeste overleven.

15 augustus  De rode klavertjes - Oxalis corniculata - zijn de plaag van deze tijd. Ik kan me niet herinneren, dat ik ze op 'nr 72' had en dat is 15 jaar geleden. Nu zie ik ze overal; als ze bij de buren staan krijg jij ze ook. Ze maken, zoals rechts op de foto te zien is, uitlopers, plus nog veel zaad en hebben daarbij een taaie penwortel. Ga er maar eens aanstaan. Blijven wieden en waar het kan overgieten met kokend water? Of wellicht helpt een elfstedenwinter, als die nog bestaan!
9 augustus  Een paar dagen vnl weggehaald, o.a. heel veel  van die kleine floxen - Phlox subulata - die in het voorjaar bloeien. Ze zaten zo langzamerhand overal tussen en in, zodat je b.v. nauwelijks meer de ring van kinderhoofdjes vóór kon zien. Ook nogal wat van Bowles' Golden Grass. Dat vind ik wel een prachtige plant, maar te veel is nergens goed voor. Ik laat: donkere ajuga, Viola laboradorica e.d. staan, al weet ik nu al dat ik daar binnenkort ook aan moet gaan rooien. 
Ook is dit de ti jd van die ellendige klavertjes met rood blad en gele bloemetjes, die er zo lief uitzien: voor je het weet staat je tuin vol, want ze maken uitlopers én ze schieten overal hun zaad heen. Vervelend genoeg hebben ze taaie, lange penwortels en die krijg je bijna niet weg.
7 augustus  Een week of 6 geleden had ik tegenover de keuken witte monnikskappen in bloei, Aconitum van het een of ander, die ik per ongeluk had gekregen i.p.v. de bedoelde roze. Mooie plant, fier rechtop en lekker stevig. Loopt in het voorjaar ook heel mooi uit. Aconitum napellus album, zie 19 juni. 

Rechts daarvan staan blauwe, die bloeien dus nu. Stelletje slappelingen, ik weet niet hoe ik eraan kom. Maar omdat daar de stevige gele sering staat krijgen ze makkelijk steun en zorgen ze voor wat kleur in dat hoekje. Ik zou niemand deze blauwe aanbevelen! Aconitum 'Sparks' Variety'. 

6 augustus  Nog een magnolia, maar nu de Magnolia grandiflora bij Marleen in de tuin en dat is een grote boom. De bloemen verspreiden een heerlijke geur (zegt Marleen, ik kon het niet heel goed ruiken) en zijn bijzonder in trek bij de bijen.
5 augustus  De magnolia zonder naam zit alweer vol met knoppen. Wat deze struik betreft is een koudere winter geschikter dan zo-eentje als afgelopen jaren; de knoppen lopen in februari of zo bij zacht weer uit, de struik begint te bloeien, nachtje of 2 wat vorst en weg bloemen!
Van de in het voorjaar aangeschafte fuchsia's heb ik nog niet veel plezier gehad. 'Lady Bacon' vind ik in beginsel erg mooi, maar op de instructies stond 'zon' en waar zij staat in de zon is het helemaal niks. Meer schaduw nodig, lijkt me. 'Piper' is nog niet groot genoeg om interessant te worden. 'Logan Woods' heb ik inmiddels gevonden, maar die bloeit nog steeds niet. 'Kerry Anne' is wel aardig (bij clerodendron) en 'Reine de Castille' ook (bij maretak), maar geen van beide om razend enthousiast te worden. Fuchsia 'Hawkshead'  daarentegen is hartverscheurend mooi. Naar mijn smaak dan en dat komt misschien ook wel, omdat ik hem nooit eerder heb kunnen overhouden. Hij staat hier inmiddels ruim twee jaar en ik hoop, dat dat genoeg is voor een lang leven. Moet er geen elfstedenwinter komen. Foto hieronder rechts.
De combinatie van Heuchera 'Circus'  en Sedum etc. 'Pink Dome'  is m.i. erg mooi. Wel moet ik volgend jaar tijdig zorgen voor steun voor de sedum en ik kan natuurlijk ook de vreselijke stektruc - d.w.z. inkorten voor 1 juni en het verwijderde stuk als stek gebruiken - toepassen. Alleen even niet vergeten volgend jaar eind mei. Jammer genoeg vinden de slakken deze sedum een traktatie.

Verder ben ik doende met het verwijderen van groenbladige ajuga als streven naar een tuin met veel donkerbladige planten en/of planten met donkere stelen.

4 augustus  Mijn 'schoonzoon' heeft een pot van wel 75cm diameter op zijn terras, beplant met hosta's: mooi en zonder slakkenvraat! Rechts habitus van Lobelia syphylitica.  

Als je bevroren slakken in de groenbak gooit gaat het ongelofelijk stinken en er komen 100.000 vliegen op af... Bevroren en wel in de sloot gooien gaat prima. Ik grijp per dag minstens 10 slakken, dat zijn er 300 per maand!!! Al die slakken leggen eitjes!!!
30 juli  Vorig jaar heb ik Phlox paniculata gehad, maar niet goed geplant, nl tussen herfstasters die er op lijken als de planten opkomen en daarvan had ik er te veel. Ik heb er nog één daar en daar ook een stek van gemaakt. Waar ik het gestreepte gras heb weggehaald (jammer, want het was mooi, maar Muts at ervan en ging dan kotsen) staat nu deze paniculata te bloeien met Phl. 'Miss Jill' ervoor. Volgend jaar weer stekken maken en dan krijg ik daar iets moois, vooral als de els weg is.

Hieronder de beloofde foto van Lobelia syfilitica. Zou iets donkerder moeten wezen. 
Rechtsonder  Sedum telephium subsp. rupechtrii 'Pink Dome', vorig jaar gekocht bij Beth Chatto. 

28 juli  We hebben een dag of 10 echt zomerweer gehad en ik heb ervan genoten. Ik word altijd een beetje nijdig als mensen gaan klagen over de warmte. Wij warmteminnaars komen nauwelijks aan onze trekken in dit land, zij meer dan 300 dagen per jaar! 
Maar goed, nu is het weer koeler en dan is het ook wat geschikter weer om buiten aan de gang te gaan. Kwam ik bij het knippen van euonymus in de voortuin deze wrat tegen. Of kanker?

Ik heb in de strijd tegen de slakken een chinezendoosje  gevuld met versgevangen slakken in de diepvries gezet vannacht. Ze leggen het ook af tegen klontvormende kattenbakkorrels, w.s vervelender voor de slakken. De täser is niet sterk genoeg. Volgens mij slijmen ze ook gewoon de vuilnisbak weer uit. 

26 juli  Pelargonium ardens  vind ik een van de mooiste geraniums die ik ken. Marleen wilde de hare kwijt en nu heb ik er twee. Hij is moeilijk te stekken want hij maakt nauwelijks zijscheuten.

Lobelia syphilitica staat bijna in bloei. Raar, dat je die zo zelden ziet. Nou werkt de naam niet mee, maar het is een prima borderplant, makkelijk genoeg, heeft geen steun nodig en de slakken laten hem met rust. Wat wil je nog meer? Foto's volgen als de bloei iets verder is.  

24 juli  Op 8 april heb ik bladstekken gemaakt van de chirita. We zijn 3 1/2 maand verder en nu zie ik eindelijk een groen puntje!
22 juli  Een van de mooiste tuinplanten Scuttelaria incana. Ik ga meestal wel even controleren op slakken 's avonds, want er zit er wel eens een in. Soms geen, soms twee, zoals gisteren. Die vreten vnl bloemen. Maar niet overmatig hinderlijk en de vorm van de planten en de kleur van de bloemen zijn fantastisch. 
19 juli  Met Marleen naar Hulshorst, waar een specialist in flox zijn bedrijf heeft. Het rook er al heerlijk!

De flox van Marleen, waar ik eerder een foto van heb gezet heet - mogelijkerwijs, ik ben er niet helemaal zeker van - 'Papageno'; verder bezweken voor 'Suzanne', hieronder links en 'Miss Jill' rechts. Ook Ph. paniculata en 'Raving Beauty', een heel donkere. Plus Salvia 'Amistad' die misschien niet winterhard is, maar wel heel lang bloeit en nog een mooie, volle oakleaved tiarella. 

18 juli  Clematis texensis 'Princess Kate' kleurt prachtig bij Rosa glauca. De roos heeft op het ogenblik koffiekleurige bottels, maar een mooie foto van alles bij elkaar kan ik niet maken, helaas. 
17 juli  Wat een snoezig lieveheersbeestje. Hooguit 4mm was het en dan zo veel stipjes. Op Sedum 'Red Cauli' . 

Ko heeft zich gisteren beziggehouden met het maken van een täser als hulp in de slakkenbestrijding, want o, wat zijn het er veel dit jaar! 
Met behulp van een elektrische vliegenmepper van de Action is hij aan de slag gegaan, maar het prototype bevalt nog niet. Het moet kleiner zijn en ik heb er een hoofdlamp bij nodig, maar de slakken gaan w.s. wel dood van een stroomstootje. 

Nu loop ik nog met zo'n opdraailamp van IKEA, een plastic bakje voor de slakken, een tang (bestaat!) om ze mee op te rapen en dan nog die stok: heb ik eigenlijk 4 handen nodig!

15 juli  Vandaag een uitstapje met de tuinclub, naar een volkstuinencomplex in Amsterdam. Er zijn in A'dam ongeveer 6000 volkstuinen, dan kun je toch nooit raden! Heel mooi onderhouden was deze, een soort kruising tussen volkstuin- en vakantiepark. Eerst koffie mét en vervolgens kijken bij. Er werd getuinierd op veengrond. 
Ik was erg gecharmeerd van de tuin van twee heren - bijna altijd smaakvol: iets van twee heren! - met o.s. een superieure zinnia, naam onbekend en groot. Te gek!

Grappig: naast elkaar een asclepias en een cleome. Ik ben dol op de geur van cleome, maar rook niks bij de asclepias en medelid van de club rook niks bij de cleome en vond de asclepias heerlijk. Eigenaardig, toch?

Hieronder links een tuintje met uitzinnige kleuren en rechts een fraaie, onbekende verbascum (Verbascum chaxii album?) in de tuin van de gastvrouw Annemarie. Waar ons een lekker lunch werd geserveerd met o.a. een maisbroodje, mmm!

13 juli  Oost Indische kers, mooi hè? Ik heb hem eens in een potje gekocht en verder zaait ie zichzelf, dus geen naam bekend. Verbloeit van oranje naar zachtgeel. 'Empress of India' is ook een mooie soort, donker, blauw berijpt blad en donkerrode bloem. Wel hier al een keer gezaaid maar zonder succes.

Ik ben niet goed in zaaien, maar wat zichzelf zaait, zoals pekbloem, sleutelbloem, juffertje-in-het-groen, tinantsia, Viola laboradorica, Verbena bonariense, Erigeron karvinskii, Meconopsis cambrica etc gaat allemaal vanzelf goed.

12 juli  De weelde van blauw in juli. Links boven Geranium 'Azure Rush' , geweldige bloeier; je moet wel een beetje plaats hebben, want hij wordt enorm, meer dan een vierkante meter. 
En altijd weer mooi Thalictrum delavayi . Ook de witte gaat bloeien, maar die blijft qua groei wat achter. Staat niet zo zonnig.
In de zomerkrant vaak bijzondere reportages. Zo stond er vandaag een hele serie in waarin aan mensen gevraagd werd, wat hun geluksmomenten waren. 
Ik kan altijd een hele dag blij zijn als er iets bijzonders is in de tuin, zoals 2 jaar geleden een paar dagen een groen kikkertje in mijn minivijver. Of als ik er een salamander in zie. Vandaag ben ik blij met een zaailing van Oxalis rosea tussen de stenen bij de keuken. Ik heb nooit zaailingen gezien, zelfs niet in Frankrijk.
11 juli  's Avonds om een uur of 10. Ik heb veel Verbena bonariense, dat is een beetje woest, wel aantrekkelijk.
Als je de gele en/of oranje meconopsis eenmaal in je tuin hebt kom je er nooit meer vanaf. Ik haal de oranje stelselmatig weg en laat de gele staan, want ik vind het een vrolijk kleurtje. En een goede bron voor stuifmeel vindt dit bijtje!

Op de rotonde a.h. eind van de Oranjelaan hier, een aanplant van Persicaria amplexicaule en een hemerocallis. Ik ben geen liefhebber van hemerocallis en zeker niet van eentje met twee kleuren, maar deze combinatie vind ik verbluffend mooi. De openbare groenvoorziening langs de Hoge Rijndijk is echt heel mooi. Marleen rijdt ervoor om!
9 juli  Een dag met van alles, maar eerst maar eens naar Monnickendam. Bij Marleen is er altijd veel te zien in de tuin. Als allereerste een phlox, die ik voor het gemak hier maar even Phlox paniculala 'Wow' noem. Zó, die is mooi! Ook de roos 'Queen Elisabeth' vond ik fantastisch mooi en zij rook ook nog eens heerlijk. Onthouden!

Hieronder Fuchsia 'Mrs Lovell Swisher' (stek genomen) en een hydrangea. Ik ben niet zo'n hortensia-mens, deze Hydrangea arborescens 'Pink Annabelle ' vind ik erg mooi. Er bestaat trouwens ook een roze pluimhortensia. Maar ik heb er geen ruimte voor. En nu ga ik wat namen verifiëren. 

Bij mijn schoonzus zag ik in een boeket twee nieuwe soorten van bekende bloemen. Hier onder links een soort distel en rechts een soort anjer. Bijna niet te geloven dat het een distel is, bijna niet te geloven dat het een anjer is. (De steel van de anjer staat op de foto!) 

4 juli  Het heeft even geduurd, maar nu bloeit zij toch: Fuchsia maghellanica 'Lady Bacon' . Alweer zo'n rare naam voor een snoepje van een fuchsia, verreweg de mooiste uit de dit jaar aangeschafte verzameling. 
Ook leuk: vlak bij de fuch een potentilla met crème bloempjes naast het blad van een O.I. kers, die t.z.t. zachtgeel zal bloeien. 
3 juli  Twee jaar geleden heb ik een reuze thalictrum aangeschaft, bij iemand die in de Weipoort, een buurt van deze gemeente, aan de weg planten aanbiedt. Het eerste jaar was geen succes, vorig jaar bloeide hij, maar vond ik er niks aan en nu ineens vind ik hem mooi. Ook de combinatie met Clematis 'Hendrietta' is erg mooi. Hij heet 'Elin' en wordt wel 2,50 m hoog!
1 juli  Vorig week kochten Marleen en ik allebei een lief, margrietachtig plantje, eenjarig, wit met donkerblauw hartje, mooi bij een bepaalde heuchera. Ik kocht er maar één, want ik probeer alles meestal eerst 'n keertje in mijn kleine tuin, zij 'n stuk of 5. Mailde ze dat iets haar 'margrietjes' had onthoofd. 

Het IS-lid was ook hier bezig geweest en nog doende: alle koppen eraf!

30 juni  Het is werkelijk verschrikkelijk weer: koud met veel regen. Een pluspuntje: het waait niet hard. Ik heb maar een wollen trui aangetrokken! Een 3 deel ik uit voor dit weer, op school heb ik (bijna) nooit minder gegeven. De vooruitzichten zijn ook niks.
28 juni  De liguster bloeit en ik vind dat een verrukkelijke geur, zo op en top zomer! 
Helaas is er geen sprake van op en top zomer, het is erg nat en veel te koud. Maar er bloeit van alles.

Zoals buiten het hek: een plaatje van linaria en een onbekende witte schermbloem. Die ga ik nu proberen te vinden in mijn stokoude flora. Gewoon fluitenkruid, Anthriscus silvestris? Ik dacht, dat dat een voorjaarsbloeier was, maar kan tot juli...

25 juni  Eergisteren was ik met Marleen bij de Bosrand in Wassenaar. Die is nu stukken leuker dan die in Hazerswoude. We hebben ons weer lopen vergapen aan hun prachtige potten en vazen, maar ook het aanbod aan planten is aantrekkelijk. 'We gaan niks kopen' zegen we meestal tegen elkaar bij de ingang, maar nemen toch voor de zekerheid maar een kar mee. Die is dan aan het eind van het bezoek toch weer vol!

Misschien Rosa 'Capricia Renaissance' . Op het kaartje stond alleen renaissance. Niks voor mij eigenlijk, maar ik kon hem niet weerstaan, want hij ruikt verrukkelijk. Dan moet ik de omgeving maar op een of andere manier aanpassen!

Toen ik deze twee soortjes tijm in bloei tegenkwam was ik ook verloren: ik zag direct de paarse pot met mijn geestesoog...

Ik zie niet veel bijen, wel heel veel hommels in vnl linaria. Daar heb ik erg veel van, roze en paars, populair bij de insecten. Op de foto een beetje, vooraan, daarachter peterselie, die ik graag mag laten bloeien, en daarachter weer phloxen*). Ook Verbena bonariense is een goede plant voor allerlei vliegende beestjes.
Gisteren kwam er een witje langs en een kleine vos, ik heb ook een keer een admiraal gezien, maar voorlopig blijft het daarbij. Te koud, lijkt me. 

De krentenboom heeft in het voorjaar goed gebloeid en zit nu vol bessen. De merels zijn er blij mee!

*) Die bloeien nu, 16/8, nog!

19 juni  Vandaag is het een stuk beter dan gisteren. Niet erg warm, maar de zon schijnt meestal en het is 18°. Een 7. 

Vorig jaar heb ik alle prikneuzen eruit getrokken op één na. Die ene had nl een subtiel roze hartje. Hij is flink uitgegroeid, maar het roze hartje is nagenoeg weg... Zweefvliegen? sluipwepjes? vinden hem evenzogoed wel OK voor hun activiteiten!

Eindelijk een paarse papaver in de tuin. Na 2 jaar hannesen met (soms propperige) rode en roze exemplaren staat er nu toch een echt mooi van kleur te wezen. Hoef ik hem alleen maar in het zaad te laten schieten! Later: ik heb maar anderhalve dag lol gehad van de papaver, weg ermee, al is de kleur nog zo mooi.

De monnikskap rechts was mij beloofd subtiel schelproze te worden, maar hij is gewoon wit. Wel mooi met de taxus als achtergrond en ook het groen is in het voorjaar erg de moeite waard. De habitus is beter dan van A. carmichaelii die pas in oktober bloeit. Deze heet mogelijk Aconitum napellus album.

18 juni  Rotweer: harde wind, nog geen 15°, regen, meer dan een 3 heb ik er niet voor over. Gisteren was het stukken beter.
De roos 'Indigoletta'. Ik heb een bloem afgeknipt om eraan te kunnen ruiken. Kleur is zoals op de foto. 
17 juni  Marleen en ik hebben samen in België fuchsia's besteld, gezien op een website met veel begerenswaardig, winterharde soorten. Het duurde lang eer we ze kregen en de verzendkosten waren niet misselijk, dus je verwacht wel, dat je iets krijgt...
Deze 'Piper' vind ik afschuwelijk; op het plaatje was hij echt heel mooi, maar hij is grof, wel iets van 6cm, met een propperige rok. 
Ik verwacht het meest van 'Logan Woods' maar die bloeit nog niet. De andere zijn - voor zover ze bloeien: mwah. Te grote boemen. 
Hieronder het plaatje van de website (Katrien Michiels)

 

Deze fraaie, gouden libel zat gisteren op de roos bij de voordeur. De roos groeit idioot hard, bloeit rijk, maar heeft last van meeldauw. Ik ben de naam vergeten, maar die kan ik nog wel vinden: 'Rambling Rosie'.

De roos 'Indigoletta' van 2 jaar geleden, doet het inmiddels wel aardig en ruikt absoluut hemels.

Deze hertshooi - ook  even geen naam, Hypericum van het een of ander - vind ik prachtig. Staat ook erg mooi bij het roosje Cream Babylon Eyes, ook even verifiëren (ik lijk Jasperina wel met haar dementia praecox, hoewel praecox 'Magical Universe'

Weigelia Ebony & Ivory, die bij eerste kennismaking zo'n fraaie combinatie van donker blad en crème bloem toonde, heeft hier gewoon, donkergroen blad. Jammer. 

Deze was ik nog vergeten in de afdeling Frans: nieuw voor me en het is Xolantha guttata , leuk, een naam met een X. Hij hoort bij de familie van de zonneroosjes, die ik in een witte uitvoering heb gezien bij de wandeling met Cor. 

Helianthemum met druppels luidt de vertaling van zijn Franse naam! Helaas is de foto niet scherp, sorry.

15 juni  Rechts: pekanjertjes. Ze zijn ooit komen aanwaaien en sindsdien heb ik ze altijd wel ergens. Die op de foto staan tussen de stenen bij de garage, een hele bos. Als het lukt maak ik volgend jaar een foto van duizendguldenkruid. Ik heb lang gedacht dat ik daarmee te maken had. 

Ik wilde een clematis een beetje op zijn plaats hijsen, hij was door een bos linaria gegroeid, nu leuk, maar over een week of 2 op hun retour. Ik lette even niet op en werd door een hommel gestoken. Hoewel ik de paracetamol niet heel snel kon vinden was ik er blijkbaar toch op tijd bij: natte tablet op de plek van de inslag en even laten inwerken: nergens last van!!!!!

14 juni  Hier komen 2 weken Frankrijk, te beginnen met een prijswaarneming: rood bosvogeltje in een dennenbos langs de weg Berlou - Prades. Had ik nog nooit van gehoord. Ik was wel altijd zuinig op en blij met mijn witte - C. longifolia -  een stuk of 6, op ons terrein.

Cephalanthera rubra.

St Jansvlindertje op de wilde scabiosa - ik heb de plant nooit trefzeker kunnen determineren - en bougainville bij Mary in Narbonne, waar het iets warmer is.

Hierboven bremraap, een parasiterende plant. Deze woekert volgens mij op een klaver. Rechtsboven de fraaie, roze teunisbloemen in de tuin van Jan en Marjan en daaronder, nooit eerder gezien! blauw en oranje guichelheil naast elkaar in de berm in La Maurerie. 

Een braam met een fraaie groeiwijze en licht, zilverig blad, heel decoratief en 'n close-up van een wild roosje; die stonden overal te bloeien, soms lichtroze. Ook cistus bloeide nog, ik kwam een heel plat groeiende tegen met roze bloemen, waarvan ik dacht ik: die ken ik niet, maar de foto is amper niks.
Bij ons verblijf een pot met een nieuw soort gaura, roze bloeiend, donker blad en goed gecombineerd met de pot, al doet de kleur van de pot pijn aan je ogen. Heel subtiel aan de andere kant mossen onder boomhei in het bos aan de andere kant van de lokale vigne. 

De vreemde, spannende bloemen van feijoa, bij Jan en Marjan in de tuin. Je kunt de vruchten van de struik eten, er schijnt heel veel vitamine c in te zitten. Ze zijn een beetje raar, die vruchten, je weet niet of je ze lekker vindt. 
In de bermen groeit veel wilde haver. Ik vind het mooi, maar Cor vindt het rotzooi, want een zaad zet zich vast in de vacht van een hond en boort zich vervolgens in de huid, want die is een beetje vochtig. Krijgt de hond een akelige ontsteking, als je niet oplet. Met die vloerkleden van briards van Cor en Mark lastig! 
In het veldje naast het huis van Wil talloze orchideetjes. In de tuin van Antoine een faux poivron, een valse peperboom, ik zal de naam nog even opzoeken: Schinus molle. Dat was inmiddels een flinke boom, erg mooi van vorm, maar niet goed op de foto. Ik dacht altijd dat je een mannetje en een vrouwtje nodig had om bessen te krijgen, maar aan de boom van Antoine zaten zowel bloemen als bessen. Toch een soort tovenaar die Antoine, want zijn schildpadden krijgen ook kleintjes... Die peperboom ging bij mij ter ziele.
Het landschap langs de route van Pierrerue naar Cessenon, zo mooi! Daar heb ik in al die jaren nooit genoeg van gekregen, altijd weer genieten, zomer en winter.

Hieronder links: in de berm vaak van die beeldige winde soorten. Convolvulus? Het is me nooit gelukt om die op ons terrein te krijgen. 

Rechts: onze eigen tuin in Zoeterwoude op z'n mooist in deze tijd... Maar het weer hier is weer niks, een 4!

26 mei  Gelukkig kan ik nog net even ruiken aan de eerste bloemen van de jasmijn. Ik weet even de naam niet, maar ik vind hem erg mooi met die donkere steeltjes. 

Hieronder Astrantia 'Hadspen Blood'  ; het tweede exemplaar is door de slakken volledig opgevreten, dus ik hoop dat ie er nog staat als we weer terug zijn. Ook al bloemen aan de witte herfstanemoon White Swan!

De ixia's (die van i.p.v. goulymii, haha) waren de twee vorige jaren koraalrood; er is dit keer maar één bloemstengel en de bloemen zijn paarsrood. Vind ik persoonlijk aantrekkelijker. Wat een gekke dingen gebeuren er toch altijd.

De tuin staat er weelderig bij, echt genieten. Poes Shanta vindt het ook leuk buiten. *) Later: poes heet inmiddels Muts!
De struik, die nu bloeit en in het parkje ruim aanwezig is, is een mispel. Dat weet ik dan ook weer. Ik dacht dat de bloemen daarvan roze waren... In werkelijkheid is de bloem ongeveer 3-4 cm.
24 mei   Vanmorgen trof ik dit voor mij onbekende lieveheersbeestje ergens in de tuin. 

Gita was erg van de lieveheersbeestjes en zou mij een berichtje sturen als ze was aangekomen. Dit?

23 mei  Het weer krijgt van mij vandaag niet meer dan een 4. Het is koud, 13°, het waait en het regent. De zomer is ver weg...
22 mei  Het is weer het bekende snertweer voor deze tijd van het jaar: niet heel erg koud, maar grijs en nat. Een 6-? Gisteren was beter, een zeventje. 
Niettemin staat Iris 'Susan's Bliss'   prachtig te wezen in de voortuin. Deze iris combineert prima met bloeiende bieslook, maar dat kreeg ik niet goed op de foto. 

Rosa mutabilis staat helemaal in bloei en als er zó veel bloemen zijn ruik je hem ook. 
Ook nu het regent zie je in de roos overal hommels en bijen over de meeldraden rollen om het stuifmeel mee te krijgen.

21 mei  Mijn lieve vriendin Gita is 2 dagen geleden gestorven. Ik vind dat het hebben van een heel goede vriendin een van de mooiste dingen is die het leven je kan geven. Ik heb er nóg twee of drie - Joke, Marleen, Rikky - en ben in dat opzicht een gezegend mens. 
Gita was recht door zee, op het vermoeiende af, en buitengewoon zorgzaam en lief, maar gelukkig ook wel een beetje gestoord. Zo telde zij in de zomer alle bloemen die van haar hibiscus, genaamd Liselot, afvielen en dat waren er rond de 10.000 per zomer.

Uitgerekend deze foto is gekozen voor de rouwkaart en wat staat erop: Geen bloemen. Daar kan ik dan wel weer om lachen!

 

20 mei  Vandaag is het kouder en bovendien waait het flink: weer van niks dus: temp 5, wind 5, regen 5 en wolken: meer dan een 5 kan ik er niet van maken. De komende dagen wordt het wat temperatuur betreft ook niks, behalve een uitschieter morgen. 
19 mei  Het is niet zo koud meer als een paar dagen geleden, maar met 16° en hoge vochtigheid is het geen prettig weer. Hooguit een zesje. De slakken lopen gewoon in hun nakie over de stoep, getver.

Het duurt maar een paar dagen per jaar... Habranthus martinezii , ooit gekocht in de hortus in Utrecht, begon pas na een paar jaar te bloeien, maar is nu elk jaar van de partij. Dat gaat razend snel: vanmorgen waren de meeste van deze feeërieke bloemetjes nog knoppen. Over een dag of 3 is het genieten weer voorbij: dan komt er een massa loof, dat in het najaar afsterft en dan volgt een rustperiode. Volgend jaar april ga ik dan weer water geven om er, DV, een paar dagen lol van te hebben.

Het enige probleem is dat ik het niet voor elkaar krijg de kluit bolletjes te delen zonder geweld te gebruiken.

17 mei  De temperatuur is weer redelijk, niet warm, maar OK. Goed voor wat werk buiten, waarbij ik weer verrast werd, onaangenaam en aangenaam: hoe kan ik nou toch zo'n enorme pol gras over het hoofd zien? En wat leuk dat Meconopsis cambrica 'Frances Perry' er nog is, al is het er maar eentje!

15 mei  Het weer is ietsje beter dan gisteren, wel koud, een 6- zou ik zeggen. Maar vandaag is de laatste IJsheilige, dus nu moet het maar eens afgelopen zijn!
Corydalis 'Spinners'  is op z'n mooist. De plant is wel 50 cm breed geworden. En ik heb nog vier van die blauwe, een lust voor het oog! 
Choisya ternata  heeft alles wat een goede struik moet hebben: 1) mooi blad 2) goede vorm 3) bloeit 2x 4) bloemen ruiken lekker 5) het blad ruikt ook lekker, maar daar moet je van houden, denk ik. Ik begrijp niet, dat je hem niet overal in tuinen vindt. 
Er zijn nog 3 andere soorten, een met geel blad, een met roze bloemen ('Aztec Pearl' heet ie) en een met fijner blad, ik vind het allemaal niks. Ik geloof dat er nu nóg een is met nog fijner blad en kleinere bloemen, ook niks. Vervelend is, dat je de gewone maar moeilijk kunt vinden. Je kunt hem trouwens vrij makkelijk stekken.

14 mei  T/m gisteren hadden we een aantal dag echte zomer. Ik heb al een jurk aangehad! Maar nu is het nog geen 9°, het waait hard en af en toe regent het. Ergo: temperatuur (18-9 = 9 10-9 = ) 1, wind 5, wolken 5 regen 4 = 15:4... 4-!!
13 mei  Vandaag ben ik met Marleen naar de tuin van Anne v.B. gaan kijken in Groenlo. Dat is zo ongeveer de mooiste tuin die ik ken: Anne heeft supergroene vingers. De tuin staat vol bijzondere dingen, maar soms ook perfect toegepaste heel gewone planten. 
Het eerste dat vandaag opviel was een nét met bloei beginnende witte regen, door Anne met veel geduld en kennis van zaken gevormd tot een boompje met een superieure vorm. Wat een juweeltje. Elders bloeide onopvallend de eenbes, Paris quadrifolia op de foto met toevallig 5 bloemblaadjes i.p.v. 4. 

Boompioen in bloei: linksboven mijn oude vriend 'Joseph's Rock', nog van ons vorige huis in de Nassaulaan, en rechtsboven een gele, subliem gecombineerd met Hedera 'Buttercup'

De plant rechts had ik nog nooit gezien: Schisandra rubriflora, een spannende klimmer, waarover Anne vertelde dat hij ineens in de tuin opdook, toevallig meegekomen uit de Bilt. Mijn foto's waren niet goed, hieronder van internet.

Verder was het natuurlijk heel gezellig om Anne weer eens te zien en samen thee te drinken. 

Ze heeft trouwens 3 bewoonde nestkasten voor gierzwaluwen tegen de gevel, geweldig. En er zat voortdurend een zwartkop te zingen. Kortom een paar uurtjes dik genieten!

Op voorstel van Anne naar een kwekerij in Borculo. We werden pas goed enthousiast toen we ergens een grote partij heuchera's, heucherella's en tiarella's aantroffen. We konden er een paar kopen, zoals de tiarella 'Sky Rocket' waar Marleen naar zocht en een andere, 'Kimono', waar ik voor viel. Maar het leukst was, dat dit de verzameling van Kwaliteitsplanten was en met dat bedrijf heb ik al vaak te maken gehad: ik ben er zeer tevreden over!!
Ik heb in het verleden wel eens ruzie gehad met zijn oude heer (ik was, geloof ik, ook niet de enige), maar de jonge 'Peter' Nijssen is wat vriendelijker. En heeft nog steeds erg leuke bollen in de aanbieding. Van hem Scilla litardei.  Ik heb ze niet op een goede plaats gezet, zodat ze nu krom liggen te wezen. Bovendien vinden slakken de blaadjes lekker. Evenzogoed erg mooi. Vind ik dan. Betere foto maken. 
10 mei  weer: 7,75 
Rechts is Heuchera 'Circus' , vorig jaar op het Plantarium aangeschaft. De bloemen worden zo te zien rood, spannend. 

Die hieronder staat al een paar jaar in de tuin en ik zou moeten weten welke het is, waarschijnlijk 'Caramel'.  Prachtig naast de Physocarpus opulifolius 'Tuilad'. 

Een van de vreemdste dingen bij het tuinieren vind ik het feit dat je 'groot' onkruid vaak mist. Staat er zo'n joekel van een Canadese fijnstraal en je ziet er straal overheen, bij wijze van spreken. Kom ik vandaag dat ding hier recht onder tegen, toch een plant van zo'n 25 cm doorsnee en ik heb hem echt niet laten staan om te kijken wat het ging worden!

Linksonder leek op een soort saxifraga, maar het blijkt meer een soort robertskruid te zijn. En ik kan niet vinden wat het is, de flora helpt me niet verder. W.s. Geranium lucidum.

In het pas verworven geraniumboekje staat dat deze soort weinig in het wild voorkomt. Ik heb hem toch echt niet gezaaid!!

8 mei  De oogst van gisteren moet natuurlijk geplant worden en bij het planten kom je de nodige narigheid tegen. Zoals de varens onder de taxus tegenover de keuken, die zullen nog wel een paar jaar terugkomen. Geranium phaeum 'Wendy's Blush' - gekweekt door en genoemd naar de vriendin van André, erg mooi achter Heuchera 'Glitter' bij de taxus. Een van André's superieure corydalissen, deze met paarse knoppen en de naam 'Korn's Blue', staat nu onder de els. Daar heb ik bijna alle alchemilla weggehaald en alle witbladige lamium (lelijke kleur paarsrode bloemen, landveroveraar). Kleine alchemilla wil ik nog wel, die grote kan me gestolen worden, al heb ik er hier en daar nog een paar.  
Vorig jaar tijdens tuinbezoek gezien bij Edu: Stachys monnieri 'Hummelo', gezet in het stukje langs het pad voor, waar ik veel Ceratostigma plumbaginoides heb weggehaald. Een eindje ervoor staat een andere stachys, lijkt me leuk. De uitgebloeide witte primula's met rood hart onder abelia voor, goed zichtbaar als ze bloeien en als ze niet meer leuk zijn buiten beeld. 
Heb ik nog een supermooie Geranium phaeum 'Klepper' (wat een naam, je zou hem eigenlijk naast Naaldwijk moeten poten!) van een fabelachtige kleur paars + een geranium met bijna zwart blad + een Spaanse margriet met een onbeschrijfelijke kleur, bruinroodpaars, staat in een pot; er kan nog wat bij, een bijzondere diascia of zo. 

Het is verrukkelijk weer, warm, wel een beetje veel wind en dat maakt fotograferen lastig. Een stuk of 13 bruine kikkers en kikkertjes bij de minivijver en nog steeds meneer salamander.

7 mei  Er was een planten verkoop in de hortus vandaag. Marleen en ik erheen, met de bus en later kwam Ko ons halen. Ik heb me ingehouden: 2 planten maar, een geranium met donker blad en zo'n zomersalvia 'Blue Spires'. 

Veel bekenden: de vrolijke mevrouw uit de Nassaulaan van wie ik maar niet kan onthouden hoe ze heet (later: ze schijnt Rietje te heten), Loes v.d.W. met man, Jef van B, Lia v.d.K. en Marjolein v. H. uit Frankrijk NB!! Stond ik weer met iemand te kletsen en Marleen maar wachten!

Op de foto typisch voor zo'n dag: allemaal tasjes met planten staan te wachten tot ze worden opgehaald.

Laveloos weer: iets van 24°, stralende zon, o wat is dat weer genieten! 

In de Hortus ergens een Rhododendron williamsianum . Een joekel van een struik, volop in bloei, en wat is ie mooi.

Na de Hortus naar André in Boskoop, lieve man is dat toch. Ik heb Geranium phaeum 'Wendy' bij hem gekocht, genoemd naar zijn vriendin, en die staat prachtig bij een heuchera. Morgen foto (later: niet gelukt). Naar een man met kruiden ergens achter in Boskoop, even naar Hertog en naar dat kleine tuincentrum daar vlakbij en daar hadden ze witte vlijtige liezen. Voor in de tuin bij Gita, nu ze dat zelf niet meer kan regelen. 

5 mei  Weer: temp 9; wind 7; wolkenloze lucht en zon 36:4 = 9
4 mei  Weer: 7,75

De combinatie van de uitlopende Rosa glauca met Lamium orvala vind ik altijd heel mooi. 

Veel bomen zijn nog kaal.

3 mei  weer: 6. Veel slakken gisteren, toen het een beetje regende om een uur of 11 's avonds. Ik heb nog geen knoflooksap gemaakt...
Geel is lange tijd een ongewenste kleur in de tuintrends geweest, maar ik had in de negentiger jaren al een geel/oranje/rode voortuin met ronde vormen. Hier heb ik ook veel geel en geelgroen, erg mooi in het voorjaar vind ik, maar ik ben niet meer zo halsstarrig met het gebruik. Vóór heb ik veel geel, brons en donkerrood, maar ook flink wat roze, later. Achter is op het ogenblik de bladcombinatie van de sering, een monnikskap en Bowles' Golden Grass - en dat staat nu overal - een lust voor het oog. het blad van de sering wordt later groen en dan is er niks meer aan!
Op de foto links vind ik die roze bloem van een bergenia wel detoneren.
2 mei  Weer was vandaag goed: 18 graden :10; wind: 6; bewolkt: 6; geen neerslag: 10. Totaal: 8! Gemest, fuchsia's geplant, tig slakken weggegooid. 
Tip anti slakken: zet 1 liter water op en als het kookt doe er dan 2 bollen (geen teentje, maar bollen!), geplet, knoflook bij, 10 minuten laten koken, afkoelen, zeven door b.v. kous en in een fles bewaren. Doe 2 volle eetlepels hiervan bij 1 liter water, goed schudden, en vernevel dat over planten die door slakken worden opgevreten.  
29 april  Weer: temp 10°, harde wind, half bewolkt, buien: 4+5+5+5: 4,75.
27 april  Zelfde weer als gisteren met nog wat meer wind: 3,5

26 april  9 graden te koud, harde wind, buien: 3,75

Boshyacintjes: ik vind ze niks, want ze verspreiden zich in hoog tempo door je tuin en hebben bovendien veel te veel blad. Maar tussen bonte euonymus staan ze wel lief, de krengen!
De donkerbladige Hypericum is erg mooi op het ogenblik. Ik weet geen naam, helaas. Er zitten al knoppen in. Marleen suggereert: Hypericum inodorum 'Magical Universe' .

25 april  Het is 6 graden te koud = 4. Helemaal bewolkt 4; koude wind: 5; regen 4. Gemiddeld 4,25.
24 april  Ik loop maar na te denken over de cijfers die het weer krijgt op de site 'Weer in Nederland' en dan zoek ik bij Leiden. Ik heb geen idee wie die cijfers bepaalt. Zo had het weer vorige weer ergens een 10, terwijl ik het hooguit een 8 gegeven zou hebben i.v.m. de venijnige koude wind. Ik ga zelf cijfers geven!
Vandaag: 
. temperatuur 3. Het zou 16° moeten zijn en het is maar 7°. Als ik 16 een 10 zou geven, dan doe ik er 7 vanaf!
. zon: 6 Een compleet blauwe lucht = 10, verder gradaties. 
. wind: die is lastiger. Een beetje wind kan heel lekker zijn als het warm is en vochtige wind vind ik aangenamer dan droge wind. Vandaag schrale, vrij harde wind: 5 (de tramontane in Frankrijk zou wat mij betreft altijd een 3 gekregen hebben, ik gaf in mijn jaren als lerares nooit lager dan een 3!)
. neerslag: als droog een 10 krijgt kun je er punten vanaf trekken voor de hoeveelheid regen of hagel; sneeuw kan wel weer heel leuk zijn. Deze dus ook lastig. Het regent vandaag af en toe, harde, korte buien, soms hagel: 4 

Vandaag totaal: 3 + 6 + 5 + 4 = 18:4 = 4,5  Op de weersite krijgt het een 6, omdat de zon af en toe schijnt. Volgens mij wordt vooral dáár op gelet! Er staat overigens bij: Gevoelsmatig is het 2 tot 4 graden... 24 april!! en dat krijgt dan een 6?

Zou het vandaag 18° zijn dan zou ik de temperatuur 12 punten toekennen. Mocht het in hoogzomer achterlijk warm worden dan kun je weer punten aftrekken van het gemiddelde, maar dat blijft uiteraard erg persoonlijk. Als het b.v. in augustus 28° zou worden en het gemiddelde voor de dag zou 24 zijn, dan geef ik 14 punten, maar Gita zou er 4 aftrekken, want die haat warmte!

22 april  Er bloeien hier 2 soorten gekweekte tulpen op het ogenblik. Tulipa 'Havran'  en van rechts dacht ik dat het 'Havran' was, maar de tulp is iets roder, heeft iets donkerder stelen en ook een wat andere vorm. Maar welke is dat dan? Volgens mij heb ik 'Recreado' niet kunnen vinden, die had nog donkerder stelen trouwens.  'Ronaldo'?. 

19 april  Eigenlijk zou de blauwe corydalis eronder moeten bloeien, maar die heeft nog geen zin. De sering met het gele blad is wel erg mooi nu. De bloem is niet aantrekkelijk, iets tussen wit en lila in en dat combineert niet mooi met het blad. Ik heb ook geen naam, maar zal eens gaan speuren. Syringa villosa aurea.

Vandaag was ik met Marleen in de Bosrand, voor het eerst sinds de verbouwing. Jammer, die verbouwing. Het was nu groter, heel ruim en duur! Nog steeds prachtige potten. Restaurant nu vlak bij de kassa en dat was zo prettig ongeveer in het midden. Wel iets meer keus bij de vaste planten? Meer parkeerruimte, maar de hele verbouwing had voor mij niet gehoeven! We gingen er voorheen graag samen heen, nu niet meer.

18 april  We waren een weekendje naar Drenthe. Op de heenweg een leuk tuincentrum van Harry Boerhof in Dwingelo. Ik heb niks gekocht, met mijn kleine tuin, maar wel een stuk of 5 planten gezien die nieuw voor me waren, o.a. een roze Magnolia stellata. Ik ben niet zo erg magnolia en al helemáál niet M. stellata. Ik vind hem vaak propperig en te vol en de bloemen niet mooi van vorm, maar van het roze knapte hij enorm op! Zoals ik ook de gewone magnolia in de vrij hard roze uitvoering - ook dit jaar ergens gezien en o.a. op het erf bij Pieter Zwijnenburg in Boskoop - veel mooier vind dan de gewone. Het mooi zijn duurt trouwens sowieso veel te kort. 
Er waren ook nieuwe primula's, dubbel, met maar een enkel bloemetje per steel en dat in een vreemd mauve kleurtje. Niet heel mooi, maar nooit gezien. De eigenaar van het bedrijf vertelde dat deze wel in 25 kleuren bestond, wellicht overdreven. De bloemen zaten ook tussen het blad, ik kan me geen mooie uitvoering verzinnen, misschien met zachtgeel of wit... En er was een clematis met een beetje eikenachtig blad en groenwitte bloemen in grote hoeveelheden. Die was mooi trouwens, maar ik heb de naam niet opgeschreven. Via 'O ja' kom ik er misschien achter. Lijstje van Esveld doorlezen? Harry had ook mooie potten, maar ik heb juist vorige week garageopruiming gehouden en wil geen nieuwe potten meer. Zag de clematis gisteren bij de Bosrand: C. 'Avalanche'
Op de terugweg haalde ik de door Marleen bestelde fuchsia's op bij van der Velde. Heel mooie fuchsiakwekerij met talloze soorten, in Heerde boven Apeldoorn. En wat kocht ik daar? Een mooi groene plastic pot, haha!! Helaas was het in die bestelling 3x fout gegaan. Zag ik pas thuis, toen ik de hare en de mijne bij elkaar zocht, gatver.
Ze hadden er ook veel pelargoniums: ik ben weer voor P. ardens gegaan, al bloeit ie maar kort. Je moet een vakman of -vrouw zijn om die te stekken, want hij maakt geen takjes, die je kunt gebruiken. Hieronder: Pelargonium maderense , een joekel van een plant, en een spannende fuchsia, die ik nog even zou moeten opzoeken. Misschien. Kan 'm niet vinden, nergens!

14 april  Lekker weer en onverwacht: de voorspellingen beloofden niet veels goeds. Rommel opgeruimd en genoten van wat er allemaal bloeit. Vóór b.v. Muckedenia en Anemone lipsiensis. Ik haal nog vrijwel elke dag een grijs plastic staafje van een cm of 8 uit de tuin, restanten van vuurwerk! Al minstens 50 heb ik in de container gegooid!
13 april  Prachtige voojaarspresentatie met Euphorbia amygdaloides 'Purpurea', Bowles' golden grass , een hondsviooltje en een bloemetje vogelmelk. Bowles' Golden Grass vind je na verloop van tijd overal, maar je kunt het makkelijk verwijderen en de kleur is fantastisch. Binnenkort komt het in bloei, ik haal de bloeiaren zoveel mogelijk weg. 

10 kikkers en kikkertjes in dat minivijvertje!

Ik blijf het 't mooiste aller tulpjes vinden Tulipa 'Peppermint Stick' .
12 april  De krentenboom bloeit net. Boom is een groot woord, het is eerder een struik, maar wel een struik van grote klasse: altijd mooi, vorm, blad, bloei, herfstkleur. Bessen in het najaar. Plant hem al eerste in een nieuwe tuin!
11 april  De laatste amaryllis in bloei. Deze heet 'Lagoon', een vreemde naam voor een prachtige amaryllis. De kleur is aantrekkelijk, in mijn ogen dan, en hij heeft wat blad. 

Bij de keuken bloeit Oxalis rosea  als in Frankrijk, vroeg en rijk. Als je een warm en vrij droog plekje hebt is dit echt een aanbeveler. Ook bij de keuken: het bijenhotel hangt nu in de volle zon en wordt goed gebruikt. 
De tijd van de botanische tulpjes is aangebroken. T. 'Tinka' , blij geel van binnen, is aan haar eind, vanmorgen is de eerste Tulipa clusiana zonder toevoeging opengegaan. Lijkt op 'Lady Jane', maar heeft een roestbruin hartje en bloeit iets later. 'Peppermint Stick' moet nog komen, dat is de laatste. Tulipa linifolia 'Little Beauty' hier rechtsonder, breidt zich uit. Geloof ik. In de ring voor staat ook een aardige groep.
Ook is het tijd voor viooltjes. Viola laboradorica  vind ik inmiddels overal. Een viooltje met een grote expansiedrang, maar ja, die bloemetjes! Het donkere blad is ook heel aantrekkelijk, dus ik laat ze staan: in de zon of in de schaduw, ze hebben het overal naar hun zin, vooral tussen stenen. De lichtblauwe hondsviooltjes, waarvan ik mijn eerste plantje kreeg van een mevrouw in Pierrerue, doen het hier prima, ze staan nu zelfs onder het armoedige hek om de voortuin, zodat ze van de straat te zien zijn. Misschien komt er hier ook wel een een mevrouw om te kijken of ze zaad kan vinden (Lastig, want de zaadcapsules springen t.z.t. open en schieten de zaden alle kanten op) en kan ik dan die mevrouw gulhartig een plantje aanbieden. Zou leuk zijn!

10 april  Chirita Maisy bloeit vrijwel altijd. Dit is een van de bladstekken die ik vorig jaar? heb gemaakt. Het blad is wel kleiner dan van de eerste plant (wolluis) en dat gaf wat problemen bij de stekken die ik eergisteren heb gemaakt. 

Het belooft vandaag lekker weer te worden.

Links Leucojum aestivum het zomerklokje. Rare naam, het is nog niet eens fatsoenlijk lente! Vorig jaar een beetje op de gok gekocht: ze bloeien eindeloos en dan blijft het groen ook eindeloos en tenslotte raap je er dagelijks een stuk of 4 van die vette naaktslakken uit op! Als ze bloeien heel schattig.
Linksonder een lekkere bos nieuw groen: monnikskap (Aconitum van het een of ander, ze hebben me indertijd de verkeerde gestuurd, deze is wit). In de stenen van de ring voor heeft zich een primula uitgezaaid. Ik zie veel primula zaailingen!

5 april  Dat was dan weer het voorjaar van 2016. Nu is het gewoon weer van de truien en de sokken.

Maar omdat het één dag heel lekker is geweest en nog twee een beetje lekker zijn de bomen in de straat gaan bloeien en zitten de halsbandparkieten weer te smullen!

3 april  
De eerste vlinder kwam langs en hommels zijn er ook weer. 17°.

Ik blijf me er maar aan vergapen, zo iets beeldigs. Het erge is dat ik niet eens zeker weet hoe zij heet: Corydalis cava? Cordalis decipiens? Corydalis solida?

Dit vind ik op Google: C. cava heeft een holle wortelstok, en C. decipiens (geloof ik) ook. We houden het dus op Corydalis solida 

De amaryllis die ik zo lelijk vind krijgt opnieuw een knop. Wel productief!

1 april  De wind is eindelijk weg, de temperatuur is ongeveer 12°, de zon schijnt, ik hoor overal vogeltjes zingen: voorjaar!

30 maart  Ik moet vaak aan Marleen denken als deze bloeien: vogeltje op de kruk. Zij heeft er een grote hekel aan en rukt ze uit. Dit polletje staat bij de keuken en wat is het mooi. Straks is het weer klaar en verdwijnt het. Ik heb dan nog gele corydalis en een aantal van de fraaie, helderblauwe soorten van André.

Soms denk ik wel eens: een tuin met alleen tuinfuchsia's en heuchera's zou mooi wezen. Maar ja, een krentenboom kun  je toch niet missen en een grotere boom voor de structuur ook niet. En al die bollen...  Toch nog eens serieus over denken!

29 maart  Soms begrijp ik dingen niet in dat geraniumboekje. Waarom heet mijn prijsplant 'Azure Rush' nu alleen Geranium 'Azure Rush' en niet Geranium wallachianum 'Azure Rush', terwijl 'Anne Claire' wel Geranium phaeum 'Anne Claire' heet. 
Computermatig is het gedoe met cursief maar vervelend. Nou ja, het zal wel wennen!
28 maart  Wat een beauty!

28 maart  Vorige week heb ik het Geraniumboekje gekregen, maar het was druk en pas vanmorgen heb ik er wat uitgebreider in zitten lezen. Schrikken!! Want ik heb al die jaren dat ik hier over planten zit te schrijven ongeveer altijd de namen verkeerd opgeschreven. Ik ga mijn leven beteren, maar of ik het geschrevene ook ga verbeteren is een grote vraag. Ik als frik zou dat wel moeten doen... Naam en toenaam cursief, gegeven naam niet.
Het is wel een fantastisch leuk boekje trouwens.
26 maart  Amaryllis 'Rebecca' is van grote schoonheid. Echt roze!

Vandaag was het best aardig weer, zowaar 15°, maar nog een onaangenaam windje.
Wel even buiten gewerkt, waar ik tot mijn plezier zag dat een cyclamen zich had uitgezaaid, naast Leucojum aestivum, die bijna bloeit.

Ook Oxalis rosea staat in bloei! Ze staat hier warm en droog, net als in Frankrijk, en doet het prima.

25 maart  Nee, Sunny Nymph kun je toch echt met geen mogelijkheid aantrekkelijk vinden. Een wangedrocht met een subtiele geur.

'Rebecca', hieronder, belooft zo mooi en zachtroze te worden als ik dacht. Straks is de bloem open. Helaas geen blad. 

Ik kocht de magnolia twee jaar geleden bij Esveld, als michelia, de fairy magnolia. Dat is het niet, want michelia bloeit in mei met veel kleine bloemen. Deze soort, waarvan ik dus niet weet hoe of wat is het is en Esveld ook niet, zat in het najaar stikvol knoppen. Die begonnen in december al te ontluiken. Is er vorst geweest in januari, toen we niet thuis waren: knoppen naar de knoppen!

Een paar hebben het overleefd en die gaan nu open. Heel erg prachtig.

24 maart  Van 'Sunny Nymph' blijven de bloemen maar 2 à 3 dagen mooi (wat heet mooi?) dan verwelken ze. De geur is bijzonder, maar voor de rest vind ik het niks.
Corydalis - vogeltje op de kruk - bloeit nu overal. Ik vind het een snoepje, mooi blaadje, mooi bloemetje. Deze, aan de voet van de pindakaasboom, is toevallig erg heel apart. Ze zijn soms vleeskleurig en dan vind ook ik ze minder aantrekkelijk.

22 maart  Het is zowaar tamelijk lekker weer, dus gauw wat buiten doen. Tot mijn verbazing is de nepeta bij de garage ongeveer bezweken. Die houdt toch meer van zand dan van klei. In Voorthuizen zaaide die zich overal uit, hier gaat ie het hoekje om. Nou ja, bijna dan.
Ik doe mijn best om het achterste deel van de tuin speenkruidvrij te houden, maar vind steeds weer exemplaren en er hoeft maar één aardappeltje te blijven zitten! Scilla bifolia is hier ook niet enthousiast. Er komen er wel een paar tevoorschijn, maar uitzaai was de bedoeling. Het houdt bepaald niet over. Prachtige kleur blauw! Veel lieveheersbeestjes, maar ook al de nodige babyslakjes!
Helaas moet ik nu de badkamer gaan soppen...

21 maart  Hoera, de lente is begonnen. Hij moet alleen nog even gebeuren! Maar ik ontdekte de eerste viooltjes en de eerste primula's vanmiddag (al was ik na 20 minuten werken weer tot op het bot verkleumd!)
De Hippeastrum 'Sunny Nymph' kan me wat uiterlijk betreft niet erg bekoren, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn, maar... zij is ietwat geurig en dat is iets nieuws, toch?
Hoe is het eigenlijk allemaal gekomen? Toen wij - vóór Frankrijk - nog hier op nr 72 woonden vond ik in de tuin een keer een zaailing van Geranium phaeum  met opvallend geel blad. Ik heb de zaailing in een pot gezet om hem niet kwijt te raken en later, toe ie groter gegroeid was, weer in de tuin. 
Een jaartje later bloeide hij en heb ik contact opgenomen met Herman en Anne van Beusekom, die ik had leren kennen in hun kwekerij, 'de Bloemenhoek' in Bilthoven. Ze kwamen kijken en zonder pardon werd de plant opgenomen en in 8 stukken gehakt. Gruwelijk was het. Zij namen 6 stukken mee en gingen ermee aan de slag. Ik mocht de naam verzinnen en het werd 'Anne Claire', naar mijn jongste dochter, maar ook 'Anne' naar Anne van Beusekom en 'Claire' als verwijzing naar het lichte blad, dat in de zomer ook zijn fraaie kleur behoudt.

De miljoenen zijn er niet van gekomen, de plant groeit te langzaam, m.n. in een pot, maar het blijft een lichtpuntje in mijn belevenissen met planten. 
Die phaeums zijn sowieso leuk, ik heb er weer eentje op het oog: 'Wendy's Blush'. Wat zou daar voor verhaal achter zitten? Haha: het blijkt dat Wendy de vrouw van André is. Geweldig!

De geranium Groep heeft ook nog een heel leuk, klein boekje met foto's gemaakt door de leden, uitgegeven. Ik ga eens op zoek.

De tekst hieronder staat in het register van gekweekte soorten. De mevrouw, die ik gisteren ontmoette bij André, Frida heet ze, stuurde het me op. Leuk hè?
Het blijft me steeds opvallen dat de mensen die je ontmoet in de kwekers en plantenwereld meestal ontzettend aardig zijn. En je hebt altijd leuke gesprekken met hen.

Zij schreef me trouwens ook, dat de onbekende zaailingen op de foto bij 19 maart w.s. Smyrnium perfoliata zijn. Daarvan heb ik ooit zaad gekregen van Anne van B., vorig jaar mei denk ik, heb ik in de garage gezet, een keer gedacht 'Wat is dat ook weer?' zonder antwoord en toen maar op de bonnefooi gezaaid. Met weinig vertrouwen, want zaaien is niet bepaald mijn sterkste punt. We gaan het zien, ze staan qua kleur niet helemaal (of helemaal niet) op de juiste plek.

20 maart  Om een uur of 12 scheen de zon even en was het zowaar 11°. Toch maar even naar de open dag bij Kingfisher. En dat was hartstikke leuk, al was er nog amper bloei te zien. Wel allemaal oude bekenden, zoals uiteraard André van Kingfisher (Viola odorata 'Miracle Red' en Isopyrum thalictroides. Van de laatste had ik nog nooit gehoord, lijkt op anemonella. Maar deze schijnt te kunnen op niet zure grond: spannend!)

(De foto is van Ranunculus ficaria 'Salmon's White' , die t.z.t. voor André bestemd is, maar misschien krijg ik nog eens een zaailing... De gele speenkruidjes heb ik achter bijna kunnen uitroeien.)

Daar was ook Hein Meeuwissen van de bollen en kon ik nog mijn favoriete Hipp. sonatini kopen, de zachtroze soort. Ik ga hem bij de keuken planten, waar ze in de winter wat bescherming kunnen krijgen van Geranium 'Azure Rush', die er dan in haar gehele vergane glorie overheen kan blijven liggen. Misschien gaat A. belladonna daar ooit ook nog eens wat doen; hij krijgt wel elk jaar blad. 
Hein zei, dat Crocus 'Ruby Giant' steriel heet te zijn, maar ik heb zaailingen in bloei. Ik weet het vrijwel zeker. Ze staan tamelijk ver van 'de ouders' en ik rommel nauwelijks in dat stukje tuin! 
Ik heb wel enorm moeite met namen, als ik niet naast de plant in de tuin of zo sta... o, die bejaardenmomenten, ze komen steeds vaker voor!!
En Jan Bravenboer was er, van de beeldschone cyclamens, tijd niet gezien. Ik kocht een schattige Cyclamen coum (Jan sprak het ooit uit als co'um) bij hem: Cycl. coum 'Narrow Christmas'. Wat een plaatje! 
Maar het leukst was, dat er een mevrouw op me afkwam en die zei 'U bent de mevrouw van Geranium 'Anne Claire'? en daar had ik een heel leuk gesprek mee. Ze had, met haar man trouwens, hier op de Nassaulaan gewoond, vlakbij, tot ongeveer de tijd dat ik er kwam! Die zit in een geranium- en pelargoniumgroep en heeft meer dan 100 soorten sneeuwklokjes... Te gek! Ik hoop dat ik Ko of Marleen gauw eens zo ver kan krijgen om daar te gaan kijken.
Haar geraniumclub had een ontzettend leuk, klein geraniumboekje uitgegeven, dat mijn hevige begeerte wekte. 'Anne Claire' stond er uiteraard ook in!
19 maart  Zoals ik al vreesde: ik vind haar nogal ordinair, die Sunny Nymph. De bol begint al te verschrompelen van al dat geweld, kan ie t.z.t. zonder hartzeer de groenbak in. Zo meteen komen er problemen, want er is helemaal geen plaats aan de stelen voor dergelijke enorme bloemen. Bovendien is er geen harmonisch geheel, de stelen zijn in verhouding te kort.
Bij Lagoon is een tweede knop in zicht, en - mooi  zo! - blad. Ik vind een amaryllis het aardigst met zowel blad als bloem.

Bij de keuken groeien zaailingen die ik niet kan thuisbrengen. Ze doen het meest aan clematis denken, maar ik heb geen clematis gezaaid, voor zover ik weet. Ik hoop niet dat het een of ander eng onkruid is. Zou heel goed Smyrnium perfoliata kunnen wezen, zie bij 21 maart. 

18 maart  Het is een laat voorjaar. De corydalissen bloeien, maar ik heb nog steeds sneeuwklokjes en sommige krokussen moeten nog beginnen!
Deze heb ik op dezelfde dag opgepot, bijna 4 weken geleden. 'Lagoon' heeft er niet veel zin in, de knop is nu 1cm, het resultaat van 6 dagen groeien. 'Sunny Nymph' (kreeg ik cadeau) is vast héél ordinair en 'Lagoon' een preutse dame.

Grappig dat er zó'n verschil is tussen de verschillende soorten. 'Monte Carlo', ook cadeau, staat pas 'n dag of 10 in zijn pot, is ongeveer 8 cm hoog en is de enige met, naast twee knoppen, ook blad in wording. 

Eigenlijk houd ik het meest van de kleine sonatini's, die eventueel ook in de tuin kunnen. Maar ik wilde wel eens zien of er nu een werkelijk roze soort gekweekt is: Rebecca en Lagoon moeten allebei écht roze zijn. 
Ooit heb ik trouwens wel eens botergele amaryllissen gezien, zeker 2 keer, maar als aangeboden bol nog nooit.
Volgend jaar ga ik, D.V., voor kleintjes.

15 maart  'Sunny Nymph' begint te kleuren. Ik vrees het ergste: zo'n dikke knop en zo'n korte steel... 'Lagoon' heeft niet veel zin: de 3e dag van zichtbaarheid en nog maar 2 mm.

Het blijft maar koud, een graad of 6 en wind, getver!

13 maart  Van 'Sunny Nymph' begint een knop open te gaan. 'Lagoon' laat vandaag het eerste milimetertje knop zien. 
Na een winter zonder enige vorst is het de laatste dagen steeds raak: elke morgen ijs op het dak en op de emmers buiten. Voor het eerst koud en dat met het voorjaar in zicht! Het is nu 12 uur, zonnig, 5° en dat is ondermaats voor de tijd van zowel de dag als het jaar.
9 maart  4 amarylissen in de wacht, 3 zijn er al aan de groei. 'Sunny Nymph' is de grootste en w.s. de minst mooie, dubbel en oranje, tamelijk eng; rechts is 'Monte Carlo', van twijfelachtig allooi, (ook gekregen, bij de exemplaren voor de Franse dames), gisteren opgepot; 'Rebecca' links laat in de diepte een punt zien en Lagoon moet er nog even over denken.  
Twee amaryllissen zijn gisteren naar Frankrijk vertrokken, een naar mevrouw notaris en een naar mijn dierbare Momo.
7 maart  Het moest gebeuren, maar het ging me aan mijn hart: de maretak snoeien. 2/3 eraf. Hij in die 2 1/2 jaar zo goed gegroeid, dat het prima ging zonder dat het model er erg onder hoefde lijden.
5 maart  Het heeft gevroren, met een laagje rijp als resultaat, maar nu begint de zon zich ermee te bemoeien: de damp komt ervan af.
Omdat het nu plat op de grond lag wegens vorst heb ik het megasneeuwklokje afgeknipt: bijna 4 cm groot is de bloem, alleen het witte gedeelte. Op de foto iets groter, maar als ik iets met de foto doe dan krijg ik blokjes en zo. Een gewoon sneeuwklokje is nog geen 2cm, het witte gedeelte dan. 

 

Zoals gewoonlijk hier in Zoeterwoude geen sneeuw, zoals b.v. wel 60 km noordelijker. Maar wel mooie rijp op ophiopogon. Ik vind groene ophiopogon mooi, Ophiopogon japonicus.

Het groeit niet erg hard, maar maakt een compact, groenblijvend veldje t.z.t. en af en toe komen er bloemetjes aan, gevolgd door donkerblauwe besjes.

2 maart  Dag 3!

In de buurt staat een tuin vol helleborus, ziet er in het voorjaar aantrekkelijk uit.

J & J hebben in de voortuin tussen de stenen een Hel. niger; het is echt een niger, maar heeft nu allerlei bloemen variërend van wit naar donkerroze. Die staat in de zomer heel warm, met de hele middag zon indien aanwezig en ook nog tussen de stenen. Maar hij doet het prima, dit is zijn tweede jaar.

1 maart  En één dag later is knop 2 zichtbaar.
29 februari  6 dagen geleden opgepot en daar is de eerste knop!

 

 

28 februari  Februari is dit jaar een dagje langer, maar maart komt eraan met de plezieriger helft van het jaar. Ik zag, dat Crocus 'Ruby Giant' begint te bloeien en ook Scilla tubergeniana. De laatste nog niet goed, de bloemen zitten te diep in de grond; ik constateer, dat veel vaste bollen het 't eerste jaar niet heel goed doen. 


3 jaar geleden heb ik Leucojum vernum gekocht bij ene René Zijderveld. Ik kocht ze in een gesloten zakje op een bollenbeurs, zag thuis dat de bollen niet het model hadden dat bij dit gewasje hoort, leverde commentaar, maar kreeg te horen, dat ze juist extra special waren. Niet dus, er kwam niks van terecht. Anderhalf jaar geleden kocht ik ze opnieuw, nu bij een vertrouwd adres, en kreeg één bloemetje. Dit jaar 3 bloemetjes, elfenbloemetjes noem ik ze. Ik weet dat deze soort langzaamaan doet, gemakkelijk zijn ze niet. Een kwestie van geduld. Zijderveld is dus niet helemaal betrouwbaar. Het enige verweer dat je als klant hebt, als je geen reactie krijgt op je klacht, is om de naam te vermelden in je website. Bij deze!
Sneeuwklokjes: zojuist Galanthus viridiapice verplant, ik heb nu onder en in de buurt van de els iets van 5 verschillende soorten, gewone G. nivalis, G. dubbel, gekregen van Margriet en nu voor het 2e jaar met 4 bloemen en een goed model, G. elwesii met die ene reus en G.'Kildare', die het volgend jaar hoop ik beter gaat presteren. 
25 februari  Vanmorgen een sneeuwbui. Het bleef niet liggen, maar toch! In geen jaren vallende sneeuw gezien en ik heb even genoten. Te meer omdat ik eigenlijk naar de tandarts had gemoeten, maar die schijnt ziek te wezen.
23 februari  Vanmorgen kwamen de door mij bestelde amaryllisbollen. Ik had er twee besteld en kreeg er nog een cadeau. 
Er is een ons onbekende mevrouw/notaris in Frankrijk, die zo lief is ons bij een vervelende zaak te helpen en die niet betaald wil worden, want familie van Antoine. Zo werkt dat in Frankrijk. Ik ga haar een amaryllis sturen, nooit bij iemand anders gezien in Frankrijk en altijd goed voor veel bewondering. 
Ik heb de mijne zojuist opgepot en foto's gemaakt, zodat ik haar t.z.t. een gebruiksaanwijzing kan sturen.

 
 

Voorbereiding: zoek potscherven, doe potgrond in een bak, zoek een emmertje, leg een krant op je werkblad.
1) doe scherven in je pot, zet een bak met potgrond en een emmertje lauw water klaar 
2) doe een laag potgrond in de pot, ongeveer 5 of 6 cm 
3) laat de wortels aan de bol zitten en dompel de onderkant met wortels in lauw water 
4) houd de bol in één hand recht boven de laag potgrond en vul aan totdat de bol voor de helft bedekt is 
5) duw de grond zo veel mogelijk aan en 
6) geef een beetje (van dat lauwe) water, vnl bedoeld om de grond tussen de wortels te krijgen 
7) zet de pot op een schoteltje en ergens in het licht 
8) geef regelmatig water, maar vooral niet te veel 
9) over 6 weken heb je bloemen 
10) als de bol uitgebloeid is en je hebt geen zin in zelf doen: geef hem dan terug aan Erna of aan iemand anders, die probeert om hem volgend jaar weer opnieuw te laten bloeien (niet weggooien). 


Ik heb kaartjes met de namen, 'Rebecca' en 'Lagoon', die allebei echt roze zouden moeten zijn en 'Sunny Nymph' die ik cadeau kreeg als trouwe klant van de leverancier met een satéprikker in de pot gezet.
21 februari  Bij mijn Griekse vriend Eleftherios kocht ik 2 jaar geleden cyrtanthus bolletjes, oude bekenden, die ik in Frankrijk kwijt was geraakt aan de larven van meikevers.  C. mackenii - zacht geel - bloeide vorig jaar al redelijk, de oranje variant stelde niet veel voor, maar dit jaar is ie al aardig. In de gele zit een knop. 

Ze zijn niet moeilijk in het gebruik en breiden zich langzaam uit. Meikevers heb ik in Zoeterwoude nog nooit gezien. Cyrtanthus mackenii 'Bicolor'.

 

20 februari  Bij de keuken staat een giga elwesii.  De bloem zelf is bijna 4 cm! Van een afstandje valt ie al op.

Dit is ongeveer ware grootte.

 

17 februari  Nog iets kouder geweest vannacht. Maar het is alweer bijna voorbij, jammer, want het is stralend weer. Sneeuw hoeven we, op de overgang van koud naar weer nat met wind, helaas niet te verwachten. Het heeft iets mysterieus, sneeuw. 

Ik vond laatst een tak en zag dat het iets van bloesem moest zijn. Thuis in een lichtgroene fles gezet en nu beginnen de knoppen roze te kleuren. Ernaast een roze flesje met een paar sneeuwklokjes, beeldschoon bij elkaar, maar een goede foto maken lukt niet. Dan maar alleen de sneeuwklokjes. Bij gebrek aan sneeuw...

 

Af en toe lees ik oude reisverhalen door, vnl om er de nog altijd in voorkomende fouten te herstellen. Gisteren deed ik Tanzania 2010 en Zuid Afrika 2011. In Z. Afrika kwam ik een foto tegen, die erg leek op wat ik in Australië vond lijken op een fuchsia, hieronder bij 7/2. 
Ik bedacht dat ik op die reis ergens een boekje over planten in Z. Afrika gekocht heb en kwam die 'fuchsia' tegen. W.s. Erica densifolia, maar dat was die in Australië zeker niet. 
Het boekje zegt over de erica: Een baaie aantrekkelike struikie tot 900 mm hoog. Volop teen die Outenikwa- en Tsitsikaamberge. Kleine blaartje tros saam aan die stingels en die lang buisblomme is dof tot diep pienk met liggroen punte. Klieragtige haartjies maak hulle baaie klewerig sodat hulle naby paaie stowwerig word.
Alleen al om de taal een heerlijk boekje. Ik krijg meteen zin om Afrikaans te gaan leren!
16 februari   Het is zo'n verrukkelijke winterdag: vannacht heeft het wat gevroren, nu schijnt de zon en er is GEEN WIND! In de schaduw 2 of 3°. Twee jaar geleden heeft het maar 2x 's nachts gevroren, vorig jaar ook nauwelijks en dit jaar bestaat de winter uit regen en veel wind. Er is, naar verluidt, tijdens onze afwezigheid een week vorst geweest. Winter hebben wíj dus al 3 jaar niet meer meegemaakt, laat staan dat ik sneeuw - waar ik dol op ben - gezien heb. Maar wat niet is kan nog komen!
Vandaag was perfect voor een ommetje, camera mee. IJs op het water.

Hier tegenover staat een hamamelis uitbundig te bloeien. Het parkje, achter de huizen aan de overkant, mag nauwelijks de naam parkje dragen, maar er bloeit altijd van alles, veel meer dan voorheen. Ik zag schuin hiertegenover Cornus mas met daaronder een klein veldje sneeuwklokjes en die worden niet geplukt. Ik zag speenkruid, veel helleborus, sneeuwklokjes, boerenkrokussen, vooral achter mijn vorige huis hier (maar een vandaal(tje?) had er verderop een massa vernield), vroege bloesem, een enkele narcis. We gaan de goede kant op!  

 

11 februari  Het kan verkeren. In Frankrijk haalde ik dit soort roosmarijn eruit. Ik had er veel te veel en bewaarde alleen de bijzondere, wat kleur of groeiwijze betrof, exemplaren. Hier heb ik er eentje, zo'n hele gewone, tegen een warme muur. En hij bloeit, op de normale tijd, en ik vind het nog leuk ook. Een groot deel is al naar de bliksem, maar een stuk tegen de muur gedijt. Ik pluk ervan, bij verse worst/tomaten en zo. 
Er staan, zoals al eerder gezegd, massa's boerenkrokussen in de tuin, Ik hoef ze eigenlijk niet, het ziet er soms vrolijk uit, maar meestal gewoon slordig, vooral als het veel geregend heeft. Een flink polletje vind ik nog wel aardig, maar al die losse bolletjes hoef ik eigenlijk niet. Ik doe ze weg als ik ze bij het werk tegenkom. 
Vanmorgen kwam ik een pol tegen, die ik wel heel mooi vind, ongeveer 30 cm recht achter de heuchera die thee-iets heet, richting keuken. Dat schrijf ik hier op om het te onthouden. Noem maar Crocus tommasinianus 'Ernestine', haha! Maar hij lijkt er op C. tom. 'Yalta'. Hij is minder mooi als ie wijd open is. 

Vandaag is het eindelijk eens wat lekkerder, er is weinig wind, de zon schijnt af en toe, er lag ijs op het platte dak boven de keuken vanmorgen.

10 februari  De 'Knottenbeltboom', gezien in Zuid Afrika en nu ook in Australië, is een Araucaria. Ik houd het op A. columnaris of Cook Pine. Het is familie van die enge apenboom.

7 februari  De euphorbia's staan bijna rechtop. In Frankrijk zou dat betekenen: geen vorst meer, maar ik weet niet of dat hier ook geldt... Het was wel prachtig vanuit het keukenraam met die regendruppels erop.
Rechts nog een foto uit Sydney: een fuchsia? Ik zag ze bij die grote vleermuizen in de buurt, kleine stekelige blaadjes, niet kruiswijs. Ik heb een stek genomen, maar dat ging mis...

1 februari  Eventjes wat buiten gedaan, maar veel wind = guur. Met de onbekende magnolia gaat het dit jaar dus mis. Tijdens onze afwezigheid is er vorst geweest en e.e.a. ziet er zielig uit. 
Een Euphorbia characias zou in Frankrijk echt nooit tot dergelijke proporties zijn uitgegroeid in 3 jaar!

Boerenkrokusjes overal. In een flinke pol, zoals op de foto, vind ik ze leuk, maar er staan vooral veel eenlingen en daar vind ik eigenlijk niks aan. Ik moet ook boshyacinten en vogelmelk uitroeien, net als geel speenkruid en die vervloekte Italiaanse aronskelken. 

30 januari  de Cyclamen coum , die ik een paar maanden geleden bij de Bosrand kocht, vol schimmel, is de schimmel kwijt en bloeit als een tierelier. Zachte winter? Ik hoop een blijvertje!
29 januari  In onze oude tuin hier staat Cornus mas weer in volle bloei. Wat een schitterende boom als hij op leeftijd is, nu is hij minstens 25 jaar. 
28 januari  Ko en ik zijn vanmorgen teruggekomen uit Australië. 3 weken genieten van de zomer op het zuidelijk halfrond. We begonnen in Sydney en het viel me op dat dat wat planten betreft toch bijna tropisch is: franchipani in alle kleuren.
De foto rechts is van een heel oude bekende, sinds mijn kinderjaren niet meer gezien en dat is dus een jaar of 70 geleden... In Batavia werd de struik als heg gebruikt. Ik kauwde op de blaadjes en noemde dat 'dorstblaadjes'. Het moet een jasminum van het een of ander zijn, ik ga het uitzoeken.

Antwoord uit Sydney!! Murraya paniculata

Hierboven links: eucalyptusbloemen en rechts, denk ik, een soort rododendron. De eucalyptus is Eucalyptus ficifolia. Ik heb hem gezien in (licht)roze, knaloranje en -rood en wit. Wit is een beetje wishywashy. Zo'n grote boom met rode bloemen ziet er fantastisch uit. De rododendron is Rhododendron acuminatum.

Onmiskenbaar een clerodendron. Ik houd het op Clerodendron thomsoniae delectum , nauw verwant aan die soort met witte en een rood bloemetje, zo populair in Nigeria met de kerst. Dit was een flinke struik, bij Richard in de straat (Sydney).

Hieronder een onbeschrijfelijk mooie tibouchinia, heel zacht schelproze. In Tilba Tilba. (Ik heb later nog eens een boom gezien van de paarse, geloof ik ook foto. T.z.t.) Ik kan de naam niet vinden op internet, geen enkele foto ook. Vragen bij Botanische tuin ergens in Sydney of zo.

Tibouchinia 'Peace Baby'.

Vanmorgen kreeg ik antwoord uit Sydney. De naam van wat ik dacht dat een soort jasmijn was had ik echt zelf nooit kunnen vinden. 
Iets onbekends in het prachtige park bij de Opera in Sydney. Bouvardia tenuifolia.
Proiphys ambonensis, een begeerlijk bolgewas. Ik heb het één keer, heel lang geleden, in bloei gekregen, maar kon het lang niet meer vinden. Eleftherios, de Griekse bollenman, biedt hem aan, maar verder dan één zielig blaadje heb ik er niet aan gekregen. 
Hierboven: een kas is datzelfde park in Sydney. Linksonder zie je de stoom die uit een of ander apparaat komt om de vochtigheid in de kas op peil te houden. Dat gele rechts is een soort hoya, in Sydney suggereerde men Hoya multiflora. 

Twee heel mooie grasachtigen: 3+meter hoog en bronskleurig, Sacharum officinarum atropurpureum en een geelgroengestreept w.s Arundo donax 'Versicolor' ook een meter of 2. Mooi hoor! Geweldig voor in je tuin, maar hier w.s. niet winterhard.
Ik hoop namen te krijgen van de Botanische Tuin in Sydney. 10/2 Dat is dus inmiddels gebeurd.


Heel leuk: een boom volgehangen met tillandia's.

6 januari  Vanmorgen zowaar 2 merels en 2 mezen in de tuin. Voor velen is dat niks bijzonders, maar ik heb hier nauwelijks vogels in de tuin. Op de kauwen na dan!
Gisteren zag ik ergens een blauw druifje bloeien en forsythia in het gemeenteperk. De bijzondere sneeuwklokjes zijn uit hun 'hoes', maar nog niet open, daar is zon voor nodig. Ik hoop dat ik ze nog zie bloeien straks. 
We gaan zó naar Australië!
2 januari  Een onverwacht cyclaampje. Onverwacht, n.l. op de plek waar het staat en nu weet ik niet of het C. coum is of neapolitanum. Coum ligt meer voor de hand wat de tijd van het jaar betreft. Die ik, voorzien van schimmel, in december of zo bij de Bosrand gekocht heb doen het perfect en de schimmel is weg.

Vorig jaar heb ik me - indachtig Rita's uitspraak 'Ik rook niet en ik drink niet' - bezondigd aan schandalig dure sneeuwklokjes. Ik hoopte dat ze nog zouden bloeien voordat we vertrekken, maar het gaat niet lukken; ik heb er ééntje afgeknipt en misschien bloeien ze nog als we weer terug zijn. Iris 'Katharine Hodgkin ' of zo staat in bloei en verderop in de straat zag ik vanmorgen een Iris germanica in bloei. Daar was het niet de tijd voor...


naar bovenkant