Dagboek 2018 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

  

26 december. De winter moet nog beginnen. Afgezien van een enkel nachtvorstje en een dun laagje wit hebben we nog niks gehad! Maar in de tuin zijn de tekenen van het komend voorjaar alweer te zien: Cyclamen coum  in bloei b.v. Ook zag ik Crocus fleischeri (dat vind ik trouwens een krokus van niks) en een Colchicum hungaricum, maar bij donker weer, zoals nu, blijven die dicht en is er op een foto niks aan. De colchicum is met wat zon wel aardig.
Cyclamen coum (Bravenboer, de cyclamenman, zegt echt co'um!) heeft het nog nooit eerder willen doen, maar nu heb ik er toch een paar staan. Ik koop ze nu ALTIJD  als bloeiend plantje in een potje, nagenoeg nooit als knol.

Ik zag ook een wit klokje en dacht 'Daar heb je het eerste sneeuwklokje', maar het was een afgevallen bloemetje van Fuchsia 'Hawkshead', want die bloeit nog steeds, haha!

21 december. Zo, de kortste dag en vanaf nu gaan we de goede tijd weer tegemoet. Hartstikke donker vandaag, met regen en niet koud. Gisteren is Léon tuinman gewest en nu is het ook weer een stuk leger. Als het morgen niet regent kan ik nog wat opruimen,
19 december. Zo laat in december en bij de voordeur is er net weer een bloem aan Catananche coerulea  opengegaan!
16 december. Vannacht heeft het gesneeuwd, er lag nog een dun laagje vanmorgen. Daardoor? veel vogeltjes: 6 mussen i.p.v. de standaard 4, de duifjes, het roodborstje en een merel! Gisteren was het stervenskoud, het vroor nét niet, maar er stond een harde wind. Nu gaat de temperatuur weer stijgen en het is regenachtig. 
8 december. Het laatste blad tussen de stammetjes van fuchsia's gepropt. De agapanthus toegedekt met piepschuim, steen en blad. Het verbaasde me dat hij er nog stond; hij heeft niet gebloeid, maar zich dus wel gehandhaafd en bloei kan later komen. Canna afgeknipt en de brokstukken in een bergje er bovenop.
Onderweg naar de super zag ik met mijn Franse tuinogen overal zaailingen van rode centranthus! Warme zomer gehad. Ik heb ze gelukkig ook in de tuin.
6 december. Er valt niet veel te beleven buiten, het is nat en donker. Te weinig nat trouwens, maar gisteren was het natte sneeuw. Vreemd, want het is niet koud. En dat zeg ik!

De schutting van het binnen tuintje is mooi begroeid en binnen bloeit als bijna altijd Chirita tamiana.

3 december. Het is even over drieën en al behoorlijk donker. Maar ... november is voorbij en de sneeuwklokjes steken hun neuzen al boven de grond.
22 november. Nog een keer dezelfde potten, iets verder in bloei. Hippeastrum 'Red Garden'  en Cyranthus mackeni
Ondanks koud heuchera en catananche geplant en flink wat tuin met blad afgedekt. 
18 november. Veel kauwen in de buurt. Dat is een beetje jammer, want daardoor zitten er weinig andere vogels in de tuin. denk ik. Kan ook komen omdat er overal zo veel katten zijn. 
Van die kauwen ken ik er één: het is denk ik het wijfje en ze heeft een beide kanten witte veren in haar vleugels. Ik zie haar regelmatig, gisteren zat ze eerst op het dak en later in de tuin.

Rudbeckia subtomentosa 'Henri Eilers' geplant (eindelijk) bij de hamamelis. Die hamamelis is gedeeltelijk kaal met knoppen voor a.s. bloemen en één opgaande wat dikkere tak zonder knoppen maar met nog bruin blad eraan. Rara?

17 november. Hè, gelukkig al meer dan de helft van november voorbij, maar ook gelijk de eerste nachtvorst. Alle daken bevroren vanmorgen, nu wel stralend weer. 

In de vensterbank de vrolijk bloeiende Hipp. 'Red Garden'. Die is maar een cm of 35 hoog, met bloemen van een cm of 8. Heel leuk. De 3e a.s. bloeistengel is net in beeld..

De potplanten gelukkig net op tijd binnen gezet. 

Nu ik geen auto meer rijd, kom ik nergens meer zonder aan Ko te vragen of hij me wil rijden. Meerijden naar iets van de plantenclub mag altijd met Anke of Maria.

Ik koop vaak via internet. 'Dat je dat durft' hoor ik wel eens. Moet je kijken hoe mooi de bestelling van je planten bezorgd wordt!! Ik weet wél wat ik bestel en meld betrouwbare, goede leveranciers regelmatig op dit blog. Deze planten komen van Kwaliteitsplanten. Ze hebben daar een zeer ruime collectie heuchera's. (In de doos heuchera 'Infinity', een van de mooiste). Bovendien krijg je daar altijd heel aardig en uitgebreid antwoord op eventuele vragen. Daar kunnen sommigen een voorbeeld aan nemen! 

15 november. In het gemeentegroen op de Oranjelaan staan een paar struiken die in deze tijd van het jaar erg mooi zijn. Geweldig met de late middagzon erdoorheen!

 Ik kan ze niet thuisbrengen; als ik afga op de vorm van het blad: misschien een soort beuk? Er zitten hier en daar heel kleine ronde, zwarte bolletjes aan, nog geen cm in diameter. 

14 november. Campanula rapunculoides. Een prachtige plant, maar ook een gruwelijke woekeraar, waar je niet of nauwelijks vanaf komt. W.s. geschikt als je over een grote, bosachtige tuin beschikt, maar een ramp in een klein tuintje. De witte vind ik nog mooier, maar alleen een paar planten bij elkaar en niet zo'n hele troep. Foto van RHS en internet.

Nog voordat de zonwering naar bovengaat = 2 min over 9 's morgens ... 2 potten met het silhouet van een amaryllis en de cyrtanthus in de knop. Net daartussen het lollige, metalen haantje uit Bali.

Alweer heerlijk weer vandaag, zon en een graad of 15. Een 9 waard!

13 novemberCyrtanthus mackeni is weer binnen en gelijk ook maar in de woonkamer, want er zitten 3 dikke knoppen in. Volgende week bloeit ie, met zachtgele buisbloemen, heel aantrekkelijk. Ik heb ook een oranje, die is lastiger in de kweek.
In Frankrijk had hem meer buiten en dat heeft me een keer de kop gekost, want in Frankrijk hadden ze nog heuse meikevers. Toen de cyrtanthus er wat minnetjes uitzag en ik de pot omkiepte om te kijken wat er mis was, kwamen er 19 dikke engerlingen tevoorschijn. De vogeltjes vierden feest en ik was een vrij dierbaar gewas kwijt. 

Je kunt dit soort nog kopen bij El Da, via eBay Engeland b.v.

12 november. Er valt weinig regen dit jaar, maar vandaag zie ik toch al die druppeltjes aan de waslijntjes boven aan het balkon. Het sedumdak heeft het moeilijk, maar ik kreeg dat niet goed op de foto. Je kunt de contouren van de oorspronkelijke plaggen zien, terwijl het er nu toch al twee jaar ligt. Ik kan er geen water geven. Mest staat voor het voorjaar op het programma.  
8 november. Het blad van de liquidambar is in de herfst soms bijzonder fraai. Vorig jaar niet zo, toen was het met veel zwart; het jaar daarvoor wel, en dit jaar ook weer. 

Het wordt al een aardig hoge boom en af en toe zitten er vogels in. T.z.t. wordt ie enorm, maar dat zal ik wel niet meer meemaken.

Crocus mathewii weigert dienst dit jaar, misschien is het te droog geweest of staat hij niet zonnig genoeg. Ik heb de bolletjes, wel een stuk of 8, maar piepklein, vandaag opgenomen en in een potje gezet. Ik ga ze met pot en al elders planten. Tussen de Scuttelaria scordiifolia vóór. Daar is het blad al vrij vroeg af en de plek is zonnig. We gaan het zien. 

Alweer fantastisch weer vandaag, ik heb niet eens sokken aan!

7 november. Met nog steeds regelmatig warm weer is ook de canna weer in bloei. Het is een mooie soort met heel donker roodbruin blad en vaak oranje bloemen. De bloemen zijn soms rood. 

De Griekse bollenkweker waar hij vandaan komt vertelde, dat de zijne rood waren en dat deze kleur tamelijk apart is. Ik vind de combinatie heel mooi, maar vind canna niet een heel mooie plant en ook de bloem zelf vind ik niet zo bie. In het hoekje waar hij staat is hij waardevol, uiterste hoek van de voortuin en tegen de gevel aan, de warmste, droogste plek. 

6 november. Onwaarschijnlijk lekker weer, 16°, beetje zon, geen wind. Wat doe je dan? In de tuin rondklooien, toch? Heleboel opruimwerk, maar ook foto's maken van dingen die op het ogenblik nog echt heel mooi zijn, zoals de aloude 'Naaldwijk', in combinatie met een naamloze heuchera. De heuchera heet - met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid -  'Paris'. Met dank aan Harry Boven van kwekerij Kwaliteitsplanten.

Rechtsonder een niet naamloze heuchera, maar de naam moet ik even opzoeken. Had iets met de ruimte te maken, als ik het wel heb. Nee, helemaal niet: Heucherella 'Infinity'

4 november. Een ideetje op Pinterest, een handel in tweedehands hout in Katwijk, Ko's inzicht in hoe je iets moet maken + een stel heel vaardige vingers en kijk eens: een aardige overkapping voor de lelijke vuilnisbakken waar in de zomer de geraniums en zo bovenop kunnen staan. In de winter misschien vogels voeren, al komt er dan w.s. veel vogelpoep op ...
30 oktoberOxalis fragrans  nu ruim in bloei. Beetje lastig te fotograferen i.v.m. de bloeitijd: 's nachts! Ik heb zojuist een leuke bladzijde gevonden bij de Pacific Bulb society, met alle bekende soorten oxalis. Daar staat deze soort op met een heel verhaal: of ie wel bij de oxalis hoort ... De mijne komt van El Da, een Griekse bollenkweker.
Deze plectranthus - de tweede naam kan ik maar niet onthouden - heeft ook een lastige bloeitijd: eind oktober/november. Hij heeft prachtig blad en de bloei is schattig. Hij laat zich niet heel makkelijk stekken en is niet winterhard. Als de stekken niet aanslaan laat ik hem gaan. Plectranthus ciliatus.

28 oktober. In de vensterbank staat een flesje met een stek van een salvia. Ik vermoed dat het niks gaat worden met die stek, maar ga het even aankijken, want iemand begeert die salvia. 

Er gebeurt wel iets heel eigenaardigs dat ik niet kan verklaren: het peil van het water in het flesje zakt in een vrij hoog tempo tot ongeveer 2 cm onder de rand. Als ik het bijvul is het water een tijdje later weer gezakt. Ik kan me niet voorstellen dat de stek zelf zó veel water 'drinkt'. Naast het flesje met stek ligt steeds een klein beetje water en aan het blad hangt steeds een druppel. Wordt het water overgeheveld? En zo ja, waarom? 

In het minivijvertje gebeurt iets dergelijks. Soms vul ik het tot aan de rand en geheid staat het water een uur later 2 cm lager. Maar veel lager wordt het niet!

27 oktober. Het is weer bijna tijd voor chrysanten. Bolchrysanten kostten in Frankrijk iets van 20€ in deze tijd van het jaar. Ze werden daar massaal bij de graven van dierbaren afgeleverd. Ik had er altijd het idee dat een beetje ondernemer uit Nederland er in deze éne week erg veel zou kunnen verdienen.
Ik ben niet zo van chrysanten en ik las zojuist een fraai stukje in 'Wat rijmt er op huwelijk?' van Yvonne Kroonenberg: De blaadjes van een chrysant verwelken razend snel, terwijl de bloem niet uit de vaas is weg te slaan. Als je de bos twee dagen laat staan, staren fiere bloemknoppen je brutaal aan, terwijl daaronder de stengels staan te verslijmen. Er mankeert iets aan de fundering van een chrysant'. 
Toch zijn ze wel eens leuk. Ik heb eens enkele chrysanten gehad, tamelijk eng, wijnrood met een geel hart, en die waren geweldig met de boterbloemen die ik in de tuin had uitgetrokken. Ik weet het nú nog en dat zegt veel, toch?
26 oktober. Het weer is minder, kouder met af en toe een flinke bui. De regen is welkom, na de lange droogte.
22 oktober. Een verrassing van weergaloze schoonheid: toch nog een zaailing en bloem van een heel mooie soort O.I. kers. Ik ben bang dat het te laat is voor zaad en dus voor deze soort waarvan ik de naam niet weet, maar ik zal eens gaan zoeken. Links is zaad aan de eveneens naamloze potentilla. De O.I. kers is te koop bij Vreeken: Tropolaeum nanum 'Alaska salmon orange'.
Dagelijks kijk ik waar Crocus mathewii blijft, maar nog steeds niks te zien. Het zou jammer zijn als ik die kwijt ben.

21 oktober. Hier is dan bloeiende Oxalis fragrans.  De bloemetjes gaan aan het eind van de middag open en hebben een flauw, maar lekker luchtje.
Het kikkertje is er toch nog. Leuk!

19 oktober. Hieronder een natuurlijk nietszeggende foto, maar ik ben er heel blij mee! Philadelpus erectus , uiteindelijk gevonden in Duitsland, ergens in de buurt van Hamburg!! en gisteren, keurig verpakt in stro in een enorme doos, hier bezorgd. (Op de achtergrond het donkere hek, maar 't lijkt op berkenstammetjes). De jasmijn blijft klein, hoogstens 1,50 ooit. 
Fuchsia maghellanica  blijft een warm aanbevolen plant struik met zijn eindeloze bloei. Gek, dat je die niet overal ziet. Met nog één bloemetje van Rosa mutabilis. 

16 oktober. Het blijft maar fantastisch weer. De ochtenden een trui, om 1/2 12 een T shirt en 's avonds weer warmere kleren aan, van dattum. In een oud dagboek las ik over oktober 2003, toen er op Claire's verjaardag in Nederland vorst met sneeuw was! Salvia 'Amistad'  bloeit beter dan S. amena, maar de kleur van S. amena is mooier. 
Het groene kikkertje is helaas weer verdwenen.

11 oktober. Ko heeft geholpen met de nepeta eruit te spitten en daarachter Phlox 'Blue Sunrise'. Hij heeft de flox voor me gedeeld en tuinaarde gehaald. Rechts van de michelia (als het dat is) heb ik 2x Phlox 'Robert Poole' geplant: die wordt anderhalve meter hoog en heeft een indringende paarsrode kleur en 'Blue Sunrise staat op de plek van de nepeta, want die kwam achter de caryopteris in het gedrang. 
10 oktober. Dagje blauw. Hier rechts een vrij nieuwe soort salvia: Salvia amena, het mooiste blauw dat je kunt verzinnen. Ik heb de camera op zwaar onderbelicht gezet, omdat blauw op de foto vaak niet goed uitpakt en nu klopt de kleur heel aardig. 

Ik vond hem vorig jaar op internet, maar bij een kweker in Groningen ... Met de plantenclub waren we bij kwekerij Sunsister in Naaldwijk en daar was ie ook te koop. Niet eens een heel grote plant, maar in de 6 weken? dat ik hem heb is ie ruim 2x zo groot geworden en zit vol knoppen, waarvan de eerste gisteren is opengegaan. Als het echt koud wordt naar de garage en blijven water geven, hij staat in een pot. Het schijnt niet moeilijk te zijn om hem te stekken, dus dat kan volgend jaar! 

's Winters geef ik alle planten die het nodig hebben op zaterdag water. En als ik op vakantie mocht gaan vraag ik verzorgers hetzelfde te doen. Zo vergeet ik dat niet.

Corydalis 'Spinners'  is aan zijn 2e ronde. 

 

 

 

Hieronder een aster die ik twee jaar geleden van Marleen uit Engeland kreeg. Even zoeken hoe hij ook alweer heet: Aster cordifolius 'Elegans'. Een zee van blauwe sterretjes. Het verbaast me steeds hoe lang het duurt bij een aster van knop tot bloem. Weken soms!

 9 oktober. Een week of 6 geleden heb ik Oxalis odorata  wakker gemaakt, na een lange rustperiode waar de pot gewoon ergens droog staat en ik er niet naar omkijk.
Nu gaat hij bijna bloeien; alle blaadjes en knoppen zitten op één punt en dat kun je op het ogenblik goed zien. 
De liefde voor oxalis heb ik nog steeds, maar ik heb nog maar weinig planten. O. bowieii, O. lassiandra en deze. Het is een nachtbloeier, die heel lekker ruikt, lichtrose bloemetjes. Van Eleftherios in Griekenland.
8 oktober. Ja, die goulymii's! O, wat zijn ze toch mooi. De foto is niet eens echt scherp.

Ik zag dat het krentenboompje al helemaal in herfsttooi was en ook de appelbes is fraai van kleur.  Maar het betekent wel dat ze over 2 weken kaal zijn ...
Zondag heb ik met Cor gewandeld in het rivierengebied bij Lobith. Op een wilgenboom dit groeisel, je kunt het toch geen 'elfenbankje' meer noemen, iets van 40cm  groot. W.s. zwavelzwam.

Bruine kikkers zijn er altijd wel. Ik kom ze meestal in de tuin tegen en hoop dat ze veilig zijn voor de katten. 
5 oktober. Ik begrijp het best, dat sprookje van die prins en die kikker. Ik ga iedere dag even naar hem kijken! Mooi is ie, hè? 

Je hebt geen idee, hoe zo'n beest hier nou komt. Het is vast een jonkie van dit jaar, want hij is pas een cm of 5. 
Ik heb er al eerder eentje gehad, 4 jaar geleden, ook in oktober.

4 oktober. Dinsdag waren we met de tuinclub in de Hessenhof, Lunteren. Daar zijn ze anders op dinsdag niet open, maar Monica had e.e.a. geregeld. Niet het weer, want, zoals dit jaar steeds op dagen voor de plantenclub, het regende.   
Ik had een lijstje samen gesteld van wat ik zelf zocht, en kreeg verzoek voor andere dingen, Marleen en Barthe. Opgeschreven en bij elke plant het vak waar hij stond: H17, W3 e.d. Ik was blij met Rudbeckia subtomentosa 'Henri Eilers', die we zagen in Boskoop een tijdje terug en niet echt makkelijk te vinden is. Ook Marleens rudbeckia was er, maar van de begeerde floxen was één soort uitverkocht, ik kon geen Pimpinella rosea vinden, noch het gele viooltje. Erger was dat veel bordjes aan het begin van elk vak kapot waren en dat in de vakken de bordjes aan één kant stonden en de vakken net te groot zijn om overheen te stappen. Daardoor zoek je je een ongeluk, ook al heb je netjes genoteerd waar wat staat!
Ik had gelukkig mijn handige krat op wieltjes bij me en toen ik klaar was met zoeken in de regen ging ik naar een gebouwtje waar koffie zou moeten wezen, (maar geen melk, dus voor mij geen koffie) en waar ik zou moeten betalen, maar er was niemand en het was hartstikke koud. Dus ben ik na een minuut of 20 met een krat vol planten ZONDER BETALEN  met Ko naar huis gegaan en heb 's avonds het geld overgemaakt (waarvoor Ko gelukkig het IBAN nummer kon achterhalen) ... 
Misschien is dit soms een leuke kwekerij, maar ik heb er b.v. al 2x eerder voor een dichte deur gestaan. Dat is niet veel in een lang leven tuinieren, maar wel in de totale hoeveelheid bezoeken aan de Hessenhof: 5! En ik vind, dat als er mensen welkom zijn na afspraak er ook iemand aanwezig moet zijn. Nou ja, Hans Kramer is inmiddels ook op leeftijd zal ik maar denken!

Ik kan C. mathewii nog niet vinden, maar in 2015 pas bij 5 november en vorig jaar ergens begin oktober. Ik had er een stokje bij, maar die raken altijd weer weg. De groene kikker is er nog steeds.

30 september. Ik heb weer een topdag. Niet alleen is het nog steeds lekker weer, maar er zat een GROENE KIKKER in het minivijvertje. Te gek!
De blauwe herfstkrokussen bloeien en omdat het droog is en de zon schijnt, staan ze wijd open en vallen niet om! Dat kan ook heel anders uitpakken. De witte goulymii's staan prachtig te wezen zoals elk jaar.

Gisteren zijn de bollen van Verberghe gekomen. Dit jaar geen Peter Nijssen, want vorig jaar meer dan 1/4 zonder enig resultaat en geen reactie, toen ik dat liet weten. Eigen schuld, dikke bult. Verberghe is degelijk en betrouwbaar, minder spannend assortiment, dat wel.
Bij de bollen: Hippeastrum 'Red Garden', erg leuk, brede kluit van bollen die t.z.t. vele stelen met vrij kleine, rode bloemen gaan krijgen. We zijn voorlopig nog thuis, dus al geplant, nadat ik de bol eerst even in water heb gedrenkt.  

29 september. Als er iets aantrekkelijk is in de herfst dan is het wel zo'n rijkbloeiend cyclaampje. Dit exemplaar staat er al een jaar of 4. Het duurt wel lang voordat er zó veel bloemen aan komen. De witte Crocus goulymii vind ik nog mooier, maar die bloeit korter en ik heb er ook minder. Maar wel een juweeltje, waar ik nu dagelijks van geniet.

27 september  Malus 'Red sentinel' heeft op het ogenblik heel aantrekkelijke appeltjes, een fraaie kleur bedauwd roze/oranje/rood. De vogels lusten de appeltjes niet, behalve, zegt men, als het voedsel heel schaars wordt, maar dat hebben we nog niet meegemaakt. 

De mistletoe die erin groeit is alweer zo'n 60 cm of zo. Het boompje lijkt er weinig last van te hebben. 

Veel vlinders hebben we niet gehad dit jaar. Afgezien van allerlei witjes: die waren er juist weer in enorme aantallen, meestal wel een stuk of vier tegelijk in deze tuin. 
Vanmorgen zag ik een kleine vos, toch een heel algemene vlinder, maar dit jaar pas voor de 2e of 3e keer in de tuin gezien en een bont zandoogje, hier op de foto, iets groter dan in het echie.
Verder natuurlijk vroeg in de zomer tot mijn genoegen een kolibrivlinder, het 3e opeenvolgende jaar dat ik er een zie, en misschien een keizersmantel, maar die was zó snel verdwenen, dat ik dat alleen kan gissen. En een vuurvlindertje!
Een enkele dagpauwoog, blauwtje, landkaartje, zandoogje en geen gehakkelde aurelia.

25 september. Het is mooi weer en dat blijft nog een dag. Goed voor werk in de tuin en dit heb ik gedaan (voor eigen geheugensteun): De roze herfstanemoon voor eruit en een stel Corydalis lutea. Op die plaats de naamloze, roze lelies uit de pot geplant + Althea cannabina (+ thalictrum?+) en langs de rand van de cirkel witte Anomatheca laxa zaailingen. Aster Harry Schmidt staat nu in de grootste pot achter de stoel en er zitten een paar krokusbollen bij. Als Cor mij een Philadelphus erectus heeft weten te bemachtigen kan die op de plaats van de astilbe, die het hier niet erg goed doet en 's zomers er beroerd uitziet. 
20 september. Een ongelofelijk mooi gras: Chasmantium latifolium . De plant heeft uiterst decoratieve bloeistengels met platte aartjes en die verkleuren in deze tijd langzaam van groen naar (ooit) bruin, nu met wat rood erin.  
17 september. Vorig jaar bij Plantarium een struikkamperfoelie gekocht. Nu staat hij helemaal in bloei, maar bij Marleen al in het voorjaar. Rara! Wel leuk bij de roodbladige sedum. Ik moet de naam van allebei weten, maar niet uit mijn hoofd. Lonicera 'Chic & choc'  en sedum ... (de tweede naam was iets raars, 'parket' komt bij me op)
16 september. Lekker weer, iets van 20°, een tuin vol bloemen en nog allerlei insecten, zoals deze dikke hommel.

14 september. Tegenover de keuken veel witte bloemen. De herfstanemonen bloeien al een week of 4. Ze woekeren een beetje, maar ik vind ze daar heel mooi. 

De choisya heb ik na de eerste bloei enorm gesnoeid. Hij staat nu voor de 2e keer in bloei en van de snoei kun je niks meer zien!

Linksvoor Erigeron annuus. Het ijlere groen rechts is van een aster, maar daar moet ik nog een week of 3, 4 op wachten.

13 september. Joke kwam even langs om te horen over het bejaarden-uitje gisteren. En ze vertelde over een plant met reusachtige bloemen op de Hoge Rijndijk. Daar moest ik nét naartoe om bloemen te bestellen voor Anky die zaterdag 80 wordt. Goed, wij naar de Hoge Rijndijk.
Daar stond inderdaad een hibiscus met gigantische bloemen, wel 20 cm in diameter. Niks voor mij - ik ben niet van grote bloemen - maar wel spectaculair. Duidelijk een vaste plant, trouwens, die met dikke stelen uit de grond komt.
Internet vertelt me dat het een Hibiscus newbiscus mauvelous is. De naam vind ik ook al niks, maar bijzonder is de plant wel. Hij schijnt echt winterhard te zijn en pas in de nazomer te gaan bloeien. Een zonnige plek is aan te raden.

Ik moest door naar de supermarkt en nam daarom een andere route. Waarbij ik weer zo'n gruwelijke steentuin aantrof en zag dat de witte herfstanemonen, die er niet lang geleden als openbaar groen geplant zijn, verdwenen/ vernield waren.

Elders stond Mirabilis jalapa (hieronder) te bloeien: een nachtbloeier, waarvan de bloemen gewoonlijk aan het eind van de middag opengaan. In Frankrijk goed bezocht door pijlstaartvlinders.



9 septemberChirita taminiana is weer boven Jan. Er waren wat problemen: Muts had bedacht dat de pot waarin ze staan een goede tweede als kattenbak zou wezen. Niet goed voor de chirita en er kwamen kleine gele paddenstoeltjes in de bak ... 

Op internet vond ik een leverancier en bestelde er 2 plantjes bij. De andere twee zette ik samen met de nieuwelingen en verse potgrond opnieuw in de prima container, vond bij Leen Bakker een geweldig, hoog plantentafeltje en nu gaat alles weer goed. Je moet wat overhebben voor een heel goede kamerplant, die altijd maar bloeit!

7 september. Nou is er weer wateroverlast. Gisteren hele dag regen, in verschillende soorten: mot- en plens-. Vannacht heeft het een aantal keren echt hard geregend.
5 september. Raar weer: het onweerde al om een uur of 6 vanmorgen en nu is het bijna 11 uur en ontweert het nog steeds. Niet heftig, meer een mild gemopper. Er is vrijwel geen wind, maar er valt gelukkig wel aardig wat regen. En het duurde al met al tot een uur of 1.
3 september. Redelijk weer, bewolkt en een graad of 20, geen wind. Hieronder een eerbetoon aan de beste bloeiers!
Deze bleekroze fuchsia - hij heet Fuchsia maghellanica alba, al is ie niet wit - is ook niet kapot te krijgen en bloeit als een tierelier, hoewel ... dit jaar met die rare vorst in maart, begon hij laat en één stuk bloeit nog amper. Maar over het algemeen is het een struik met een goed model en een ijzeren gestel, minder slap dan de bekende rode uitvoering.. 

In het laatste weekend van maart maak ik de tuinfuchsia's kort, 10 cm boven de grond, en bij deze heb ik een zaag nodig. 

Als je een fuchsia diep plant, d.w.z. de overgang tussen wortels en stengel een cm of 6 de grond in, dan heb je flinke kans dat hij de winter overleeft. Ik stop wel veel blad tussen de stengels in het late najaar en als je geen blad hebt kun je altijd proppen krantenpapier gebruiken.

 

De onvolprezen Verbena bonariense linksonder. Ook wel een beetje een plant met gebruiksaanwijzing: hij wordt hoog en valt dan om of gaat scheefhangen, dus je moet hem t.z.t. steunen en verder zaait ie zich enorm uit, maar hij bloeit vanaf mei onafgebroken en levert voedsel aan talloze insecten. 
Abelia grandiflora bloeit vanaf juli, ook eindeloos. Kan goed tegen een snoeibeurt en - leuk - je komt hem overal ter wereld tegen!

Hieronder beide erigerons. Links E. karvinskii (met pekbloem ernaast), rechts E. annuus. 'Annuus' doet vermoeden dat het een eenjarige soort is, maar daar ben ik nog niet van overtuigd. E. karv. begint al vroeg in het jaar en gaat door tot de vorst. Zaait zich overal uit. E. ann. komt later, eind juni, maar gaat dan ook eindeloos door. Erg leuk in een vaas!
Misschien de allerbeste bloeier van allemaal. Een naamloze potentilla. Ik denk dat ie iets van 'cream' of 'primrose' in zijn naam moet hebben ...

Hij is begonnen in april en heeft sindsdien onafgebroken gebloeid. Gaat nog wel een tijdje door ook: 5 maanden aan een stuk. 

In het voorjaar krijgt hij een flinke snoeibeurt, maar dan loopt hij razendsnel uit en begint meteen knoppen te vormen. Een dijk van een struikje, misschien 40 cm hoog en 70 breed? Kan iets meer zijn. 

31 augustus. Laatste dag van augustus. Het weer stelde niet veel voor sinds de 9e of zo. Er schijnen nog een paar zomerse dagen aan te komen.
30 augustus.  Een close-up van de sedum hieronder. Met een (ongewenste) vlieg en een rustend nachtvlindertje. Als goed kijkt kun je het vlindertje ook op de foto hieronder zien. 
Combinatie van een sedum met grijs blad en rozige bloemen met een prachtig grijsbladig gras. Van beide weet ik nu even de naam niet, maar het gras moet ik wel kunnen vinden. 

In dagboek van vorig jaar vind ik de namen: Sedum 'Pink Dome'  en dan zou de sedum nog spectabile of telephium kunnen zijn, daar wil ik vanaf wezen. 
Het gras heet Schizachirum scoparium 'Blue Heaven'  en als je van grassen houdt moet je vooral eens gaan kijken bij het Grassenerf in Boskoop, Reijerskoop 305.

29 augustus. Koel. Trui aan, koude handen, getver! Bij de voordeur heb ik gisteren flink geknipt in een acer. Dat is geloof ik niet de bedoeling, maar hij wordt achterlijk groot en ik kon Sedum matrona niet meer zien. Ik hoop nog altijd op leuke vlinders en de gehakkelde aurelia heb ik voor het eerst op die sedum gezien. In flinke aantallen, maar wel een jaar of 20 geleden ...
Deze gele sedum heeft bij mij nog altijd geen naam. Ook heel lang geleden gekregen van een toenmalige vriendin.

Hieronder de nieuwe geranium Pelargonium 'Deerwood Lavender Lass' in een bijpassende pot, alsof ie er al jaren in staat. Te gek. In de achtergrond Phlox 'Suzanne'.  

:
Over herfstanemonen heb ik zo mijn twijfels. Ze woekeren, lastig! De witte vergeef ik dat, omdat ik ze mooi vind. De roze ...? 
Ze staan vóór op een plek waar ze wel goed staan. Daarnaast een donkerder soort, veel lager, minder woekerend 'Pretty Lady Susan'. Nu hebben ze elders samen een kind: hoog, donker en w.s woekerend. Eruit? Ja, geloof ik!
27 augustus. Dit is een duidelijk plaatje van het hart van Ismene festalis sulphurea , helemaal links. Kun je zien hoe die meeldraden vastzitten. De foto komt van internet en Pacific Bulb Society. De tweede is Eucharis amazonica  met net zo'n soort constructie wat de meeldraden betreft. De foto is ook van internet en ene Jorge Restrepoa.
26 augustus. 12 uur: een graad of 18 en redelijk zonnig. Maar de CV was vanmorgen aan in de badkamer ...
Zomer 2018: 29 juni - 10 augustus, met uiteraard warme dagen ervoor en w.s. erna, maar ook koel op b.v. 10 juli.

Bij de keuken ziet het er nog altijd feestelijk uit. Van alles door elkaar met Salvia (waarschijnlijk) 'Amistad' als blikvanger. Phlox 'Marleen' weet ook niet van ophouden, de paarsrode 'Raving Beauty' bloeit nog steeds, maar wel veel minder, en dan zijn er altijd Verbena bonariense, Geranium 'Azure Rush', Lythrum, een gele Scabiosa en overal Abessijnse gladiolen ertussen.
Van Griekse bollenman Eleftherios kreeg ik lang geleden eens een Ismene festalis bol en inmiddels heeft hij twee spruiten. De bloem aan de eerste is mislukt, maar de tweede bloeit, al is het dit keer niet erg mooi. De bloem heeft net zo'n wonderlijke constructie als Eucharis; de kroonbladeren zijn gespleten, die twee halve rondjes op de foto aan de rechterkant is één kroonblad en op het dieptepunt van de inkepingen zitten de meeldraden. Je kunt het op noord/oost zien.

24 augustus. Met de plantenclub naar Naaldwijk, salviakwekerij 'Sunsister'. 

Ja, ze hadden Salvia amena en die heb ik nu dus ook - hèhè! -  maar nog een vrij kleine plant zonder bloemen. Ook heel veel andere begerenswaardigheden en met een kleine tuin moet je sterk in je schoenen staan!  

Heel mooi vond ik deze aparte geranium (Pelargonium), nog zonder naam

en ik viel voor deze, Pelargonium 'Deerwood Lavender Lass '. Die moet in een heel mooie pot. Leuke kwekerij.

Later bezochten we nog een pluktuin, met koffie en mooie aardewerk potten. Niet bezweken voor een turkooizen prachtexemplaar met ribbeltjes ...

Het weer zou onaangenaam gaan worden, koud en regen, maar dat ging niet door. Niet warm, maar droog en redelijk zonnig. 

23 augustus. Ik heb me al vaak verbaasd over 'Het weer' on line. Dat krijgt vandaag een 5. Nou is het bewolkt en derhalve niet stralend, maar ik kon toch heel goed zonder jas boodschappen doen. Graad of 23. Krijgt van mij wel een 7. Ik heb liever 27° met zon, ik wel, maar er valt vandaag toch niks te klagen. Morgen schijnen we regen te krijgen (we gaan uit met de plantenclub en om de een of andere reden hebben we vaak regen; zoals op 10 juli, terwijl het die hele maand nauwelijks geregend heeft ), maar het is nog altijd veel te droog, dus op zich is regen meer dan welkom.
22 augustus. Bij de Bosrand staat vaak een rek met planten achter de kassa. Die zijn om een of andere reden niet meer te verkopen en elke klant mag er eentje meenemen. Over het algemeen loop ik er min of mee voorbij, maar de laatste keer stond er een geranium tussen (Pelargonium) met nog net iets zichtbaar van de spannende kleur van de bloem, verder een armetierig geval. 's Even kijken of daar iets van te maken viel ...

De bloemkleur blijkt inderdaad wonderschoon, paarsrood, niet goed te vangen op een foto. Bij het herstel van de plant zelf  bleken ook de blaadjes aantrekkelijk: klimopvorm met een smal wit randje. Lang niet gek. Hij kleurt ook nog mooi bij de andere die ik al jaren heb, een stek van een stek van een stek van een geranium van Ko's oma. Die heet 'Chelsea Gem'. 

Nu nog zien dat ik die kleine de winter door krijg en er een naam op kan plakken. Mogelijkerwijs: 'Antoinette Crozy'. 

21 augustus. Er gebeurt iets heel eigenaardigs met Phlox 'Stolen Delight'. Ik heb het al gehad over die rare, groene, bloemachtige dingen, maar nu ontwikkelen die zich tot takjes.

 Ik heb de plant ergens anders gezet, want ik was bang dat de grond op die plek niet OK was. De bladeren hebben een verkeerde kleur. Lijkt op gebrek aan het een of ander. 

19 augustus. Dat is nog eens echt flink balen: GEEN PUBLIEKSDAG BIJ HET PLANTARIUM DIT JAAR. Daar verheug ik me altijd maanden tevoren al op! Shit, shit, shit!!!
18 augustus. Voor eigen geheugen: bij de keuken zie ik een astertje. Ik hoop dat het die soort is, die hier al in de tuin stond: wit met zachtblauw, naam onbekend, ik vond 'm mooi, maar heb hem al zeker 2 jaar niet gezien. Rechts op de foto, staat naast Campanula lactiflora.

 

Ik loop alweer met een vestje aan; graad of 19, 20 en wat wind. Maar de gevolgen van de grote warmte zijn nog goed te zien, zoals b.v. aan de wel zeer rijke bloei van Ceratostigma plumbaginoides. In Frankrijk ging hij nog maanden door. Daar werd het blad rood in de loop van de herfst. Spectaculair.

 

           

17 augustus. De voortuin, nu eens gezien vanaf de afscheiding. Links Agastache 'Kolibri'  en rechts  dropplant, ook een agastache. De  witte is een gezaaide cosmos, langs het pad verschillende sedums. Wat verder weg Verbena bonariense  en roze herfstanemonen. Ik moest de foto aan de bovenkant wat inkorten, want ons rode autootje staat in de straat, midden in het zicht ... 

15 augustus. Oost Indische kers vind ik altijd wel leuk. Ik had in vorige jaren een mooie zacht abrikooskleurige met witbont blad (vorig jaar vol rupsen), maar om een of andere reden is die ermee opgehouden.
Van Marleen kreeg ik een tijd geleden deze heel donkerrode, ook mooi. Soms komt er zaad op met ineens bloemen van een andere kleur.

Voor 'over' de cyclamens (gisteren): witte muurleeuwenbek? Ooit had ik daar een soort van dat alleen kleine bolletjes produceerde, niet van die lange uitlopers, maar niet meer te vinden, geloof ik. 

14 augustus. Het is flink afgekoeld sinds een dag of 4, en het heeft redelijk geregend. Mooi zo. Nu een graad of 20. Tijd om van alles te doen, te beginnen met het weghalen van alle groenbladige, kleistogame viooltjes en dat zijn er heel veel. Ze bloeien maar even en zijn ook niet erg interessant, daarna wordt er langdurig zaad geproduceerd zonder bloemen, een rottige eigenschap van sommige planten. Zo krijg je een tuin vol van dat spul. Viola laboradorica doet het ook, maar die heeft nog verdienstelijk blad. 
De cyclamens komen tevoorschijn. Waar ik gehoopt had - in de cirkel staan een heel stel zaailingen - op bloei, denk ik dat ik nog een jaartje moet wachten. Intussen denk ik na over wat er bovenop die cyclamens zou moeten groeien om ze t.z.t. zichtbaar te laten zijn, maar toch bedekt, nu die viooltjes weg zijn. Dichondra repens zou mooi wezen, maar dat is hier niet winterhard. Als ik het al zou kunnen vinden. Zelf zaaien hoort tot de mogelijkheden, maar nu te laat. Wie weet biedt het Plantarium eind volgende week ideeën. 
Hieronder foto's van bodembedekkers, die ik mooi vind. Links Alchemilla erythropodia  met Lisymachia nummularia met aangenaam geelgroen blad en een ajuga met donker blad, geweldige combinatie - de lichte plekjes zijn zonlicht - en rechts Alchemilla vulgaris  met links ervan, uitgebloeid, Scuttelaria scordiifolia. Die lisymachia groeit overal. Je kunt er gewoon een stukjes afhalen en ergens in de grond zetten en dan groeit ie wel weer, met genoeg vocht natuurlijk. Wordt ie te veel dan trek je hem makkelijk uit. Heel goede bodembedekker! Van de alchemilla's vind ik de erythropodia het mooist, klein, maar fijn en makkelijk. A. vulgaris is niet heel makkelijk te vinden. Ik vind hem beter dan A. mollis, waarvan je altijd overal foto's tegenkomt met druppels op het blad, maar die wordt hier erg groot, valt om en zaait zich uit als een gek. Ik heb er wel een paar, maar ben er niet dol op. Geef mij de A. vulgaris maar. Er is nog een kleintje, met meer kastanjebladachtig blad, met een zilveren randje. Alchemilla alpina, als ik het wel heb. Ook leuk, maar eerder rommelig dan erythrodopia. 

 

Acis autumnalis , zoals ie tegenwoordig heet, had ik in grote hoeveelheden in Frankrijk. Ze groeiden er zelfs tussen de stenen beneden. Ik heb er een paar meegenomen, maar niet goed neergezet, ze zijn w.s. overwoekerd. Ze hebben zich net op tijd op een plekje uitgezaaid en daar wordt het al een echt polletje. Er zit dit jaar zelfs zaad in; er zijn er hier blijkbaar geen of weinig bestuivertjes voor. Ze staan ruim een maand te bloeien. 

 

        

Er zijn een heleboel witjes dit jaar. Soms wel een stuk of 5 tegelijk in de tuin, maar veel andere vlinders heb ik nog niet gezien. 

Niet veel mensen zullen dit nietige plantje zien en van die het zien zullen er ook maar weinig opgewonden raken. Ik word er heel blij van: akkerzenegroen. Ajuga chamepitys. het bloemetje is maar een halve centimeter.

Het stond in Frankrijk bij Gisèle in de tuin en had met moeite wat plantjes ervan gekregen, vaak tussen de stenen van  het tuingedeelte beneden, waar ook de blauwe winde stond. Een plantje meegenomen naar Nederland, in jaar 1  en 2 hier nog gezien, daarna niet meer. En kijk nou eens, 3 jaar later! In de flora z.z.z.!!!

Bij Rooie Annie in de cirkel.

10 augustus. Deze - formaat blauwtje - zag ik net in de tuin. Gelukkig met 'n telelensje van een afstand vast een foto gemaakt, want ze vliegen soms zomaar weg. Zoals nu. Ik weet (nog) niet wat het is. Kleine vuurvlinder.  Elders werd hij 'bruine vuurvlinder' genoemd.
8 augustus. O jé, dit vlindertje is een buxusmot, dus veel mensen zullen hem niet moeten. Ik heb een hekel aan buxus en vind het een fraai vlindertje ...
Foto rechts is bepaald niet spectaculair, maar voor mij is het bloemetje bijzonder: het is nl een bloemetje aan waterpest in mijn minivijvertje. 

7 augustus. Ik hoor mensen al dingen zeggen als:'Als het hier zulke zomers worden ...' . Wat een onzin!! Bij 21 juni heb ik dit jaar nog aangetekend: 'Pestweer, wat een begin van de zomer!' Maar sinds 29 juni is het warm, met slechts op 2 dagen wat regen, 10 en 31 juli. Een soortgelijke idioot warme tijd hadden we in ... 1976!!! 
Vorig jaar had een matige zomer, met warme uitschieters in maart en april, een heel koude Pasen op 16 april: 6° met hagel en de koeien al buiten, kassian! Pas eind mei werd het min of meer zomer, tropische dagen eind juni (waren we met de tuinclub in België) en verder matig 20 - 22 ° weer. Bij 17 augustus heb ik zelfs 'pestweer' opgeschreven.

 Ik vind het dit jaar trouwens dik genieten, al zouden we heel goed wat regen kunnen gebruiken. Het schijnt overmorgen afgelopen te zijn.

6 augustus. Blad alleen kan ook prachtig zijn. Hier in de binnentuin  een varen (Polystichum poliblepharum ), mühlenbeckia en een hosta, Francee of zo heet de hosta. 

Nog altijd geen regen en buitengewoon warm.

5 augustus. Met zo'n zomer lijkt de tuin erg op de tuin in Frankrijk. Die kleine leucojum, Acis autumnalis,  begint net te bloeien, niet in 'velden' zoals ooit dáár, maar zo hier en daar. Ceratostigma is ook fantastisch, zie bij de 18e. 
Het is een beetje lastig, dat ik met (andere computer sinds een week of 3) een ander fotoprogramma werk. Soms vind ik de foto's zo mooi, dat ik moeite heb met ze echt klein te maken. Zo vind ik deze met zweefvlieg op de zojuist gekochte Aster 'Harry Schmidt'  wel fraai. De aster schijnt enorm te woekeren - net als A. vasterival, die nu beperkt is tot een randje langs het hek voor - en ik heb hem dus in een pot gezet. Vorig jaar vond ik hem al prachtig, dus toen ik hem opnieuw tegenkwam bij de grassenspecialist in Boskoop, ben ik voor de bijl gegaan. Wat een aster! De zweefvlieg is een blinde bij, waarvan de larve in het water groot wordt.

Deze varen is nog een erfenis van mijn oudste zus, Els. Zij was een zeer goede tuinierster. Ongelofelijk maar waar: in het bejaardenhuis, waar zij haar laatste levensdagen sleet, had ze een kamer aan de (mooie) tuin, mocht daarin tuinieren, had een kat en een kattenluik in de deur naar buiten. Er werd heel goed voor de bejaarden in dat huis gezorgd. 

De varen heet Anthurium nipponicum. Het al wat herfstig - gevolg van de droogte - maar de varen is nooit eerder zo groot geweest. Hij is nu wel een beetje anders van kleur. Er zit altijd iets van zilvergrijs en rood in. Heel mooi, beter in de volle grond, dan in een pot zoals hier. 

4 augustus. Het blijft maar heet, 30°. Nu wat omfloerst en dat is fijn, want dan kan ik na het eten gelijk gaan sproeien. 

Mooie rooie libel in de tuin. Op een lage sanguisorba, waarvoor ik nog een plekje moet zoeken. 

Bloedrode heidelibel, familie van de korenbouten. Van korenbouten had ik nog niet eerder gehoord en de libel is zeer algemeen.

2 augustus. Met de tuinclub naar Boskoop. Ik had me erop verheugd, want ik dacht dat we naar Rijnbeek of Rijneveld o.i.d. zouden gaan, een enorme kwekerij waar je als particulier niet komt, net voorbij waar vroeger Kees Bulk zat aan de Reijerskoop, maar dat bleek een misverstand.

Dit was bij een andere Bulk, tweede gedeelte van de weg waar Esveld aan zit. Alles droog natuurlijk, maar in een showtuin deze prachtige plant met zijn ingehouden gele kleur; geen idee wat het is. Erg mooi! Kijken of ik kan uitvissen wat het is, hoog, 1.5 meter misschien. Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers'.

De echinea hieronder heet 'Green Jewel'. Die moeten in groepen, want ze verdragen de wortels van andere planten niet goed. Ik vind hem erg mooi. Ze geven bijna licht!

Die grote planten worden vage vlekken op kleine foto's, dus deze zijn tot documenten verdund waardoor ze groter uitvallen dan de gebruikelijke foto's.

Fraaie bloem aan een struik, maar niet veel bloemen: Calicanthus.  Meer informatie zoeken. Calicanthus raustonii 'Aphrodite' . Hij schijnt goed winterhard te zijn.

Ook een leuk soort gras gezien: Calamagrostis Cheju Do. Ook info over zoeken.

In eigen tuin: Allium millenium  laat zich niet heel goed comprimeren, dus een wat groot uitgevallen foto. Mooi en vol insecten. 
2 augustus. En het blijft mooi, maar morgen zijn ze weg. 
1 augustus. Te gek, hè? Ik moet de bolletjes hoognodig splitsen, maar ik heb het een paar jaar geleden niet voor elkaar gekregen.

31 juli. Af en toe valt er een bui. Het is nog steeds niet veel, maar een flinke bui is al net zo veel als een keer gieten, het corvee van elke avond, waar ik toch zo'n half uur mee bezig ben. Vandaag hoeft het dus w.s. niet!! 

Ik weet niet of het van de droogte komt: Physocarpus opulifolius  heeft ineens twee takken met bladeren in twee kleuren. Mooi wel. Links het blad zoals het 'hoort', rechts de droogte?variant.

Hieronder Habranthus martinezii vandaag om 1/2 11 's morgens en dan om 1/4 over 12.

 

29 juli. W.s. omdat het de hele tijd zo warm is bloeit Habranthus martinezii  dit jaar veel. Er zit zelfs een bolletje zaad in. Er komen nog veel bloemen, zie rechts: al die pukkeltjes zijn morgen of overmorgen een bloem. Ze bloeien maar 2 dagen.
27 juli. 'Stolen Delight' zou moeten bloeien, maar beperkt zich tot heel kleine, groene bloemetjes ... Zo word ik gestraft? En ik heb de stek niet eens gejat ...  Rechts de foto van de moederplant (vorig jaar).

25 juli. Mooi hè? Thalictrum delavayi.

23 juli. Een bloemetje van Verbena bonariense zweeft langs aan w.s. een draadje van een spin . 

Bij de voordeur bloeien de eerste Acis autumnalis. Tussen/naast een kleine alchemilla, ongeveer 30 cm van het pad. Onthouden!! 
Bij de voordeur, waar ik ze ong. 5 jaar geleden geplant heb, staan ze w.s. iets in het gedrang, maar vorig jaar had ik één zaailing en die heeft nu 4 steeltjes. Van Marleen heb ik er vorig jaar nog twee gekregen, in de ring, maar ik zie nog niks. 

Wonderschoon, naast de voordeur op een droog, vrij zonnig plekje: Catananche caerulea. Die heeft het nooit eerder bij mij willen doen. W.s. altijd op de verkeerde plek geprobeerd. Maar hier voor het tweede jaar beeldschoon en bloeit bovendien al zeker 6 weken. Wellicht dat de heel warme zomer dit jaar daarbij een rol speelt. 

Volgende week gaan we met de tuinclub naar Boskoop en dan hoop ik ook de witte variant te bemachtigen. We gaan naar een kweker waar je als particulier niet heen kunt. 

22 juli. In het voorjaar kan ik nooit van te voren bedenken hoe groot alles wordt. Zo groot dus zijn scuttelaria, caryopteris, thalictrum en phlox bij de keuken. M.n. Scuttelaria incana, die vroeg in het voorjaar altijd zo lekker is volgens de slakken, wordt enorm. Rozemarijn in twee uitvoeringen, vooraan links, wordt ook groot. 

21 juli. Ik doe bijna niks in de tuin, te warm, te droog. Wel lang sproeien, elke dag.

Er zijn wel veel insecten en ik ga regelmatig kijken. Vlinders, veel hommels, bijen. De marjolein bloeit en dat is kennelijk een zeer aantrekkelijke plant voor bijen en hommels. Een mooie gele libel vandaag. 

 20 juli. Warm, warm, warm, droog, droog, droog. Al heel lang geen regen van betekenis. 25+ overdag of warmer. 

De robijnrode gladiolen zijn net weer in bloei, fantastische kleur, maar jammer dat de bloemen hangen, net als bij helleborus een minpuntje. Ik heb de twee bollen in de grond laten zitten op advies van André en krijg dit jaar 4 bloeistengels! Gladiolus papilio 'Ruby'.

16 juli. Zaad genoeg. Links de mooiste donkerpaarse papavers, rechts het 'bakje van Gita' met zaad van ridderspoortjes. Iemand heeft erom gevraagd, maar ik weet niet meer wie ...
 
15 juli. Het jaar verloopt vreemd. Phlox pan. 'Suzanne' bloeide vorig jaar als eerste, nu als laatste. De meeste floxen zijn zo meteen uitgebloeid, terwijl het nog maar half juli is. De flox der floxen, Phlox paniculata 'Stolen Delight' - de naam hebben we zelf verzonnen en rara, hoe zou dat komen? - gaat bloeien. Hij is nog erg klein, 20 of 25 cm, maar er zit een knop in. De moederplant had geen naam, het was een zaailing ergens in een tuin.


De fuchsia's zijn eindelijk in bloei, maghellanica eerst, maar de lichtroze achter nog nauwelijks en 'Hawkshead' nog helemaal niet, wel in knop. Die bloeide vorig jaar al heel vroeg en bleef er bovendien heel lang mee doorgaan. 

Deze lisymachia, ik geloof Lisymachia fortunei . Hoort laat te bloeien, maar is al uit. Erg mooi trouwens. 

11 juli. De 6e flox in bloei, maar ook van deze weet ik de naam niet, misschien Suzanne. . 
Ik moet ergens 'Suzanne' hebben, maar als je die googlet en vervolgens bij afbeeldingen kijkt krijg je floxen in alle kleuren van de regenboog, haha! Later: ja, 'Suzanne', bij de doorgang en een stek bij de iep..

Hier een heel stel Phlox paniculata. Dé plant van de zomer! Er komen er nog twee, waarvan één nog lang kan duren. De foto rechtsonder is misschien een stek van 'Suzanne', maar de plant met die naam staat bij de heg tussen voor en achter, maar die bloeit nog niet. 

'Blue Sunrise'. 70 cm. Vroege bloeier. Heb ik verkeerd geplant, achter caryopteris, die heel groot wordt.
'Suzanne' Stevig. 80 cm. Heel grote, lange tros. Paarse knoppen, witte bloem met paars sterretje en vlekken.. 
'Miss Jill'. Kleine, bolle tros. 70 cm.
    Phlox paniculata, de soort. Geurend.
    Hoge, ijle plant. Goed in de schaduw. 110cm.

'Marleen'. Donkere kelk, donker hartje m. sterretje. 100 cm, lange trossen. (Marleen is een verzonnen naam, want we weten niet hoe hij heet).
         'Raving Beauty'. 90 cm, lange trossen.
         Nachtvlinders.

10 juli. Dagje bij elkaar tuinen kijken. Vandaag kwamen ze eerst bij Maria - die heeft een heus gazon! - en mij. Ik was bang dat het helemaal fout zou gaan hier, met het probleem van makkelijk op planten trappen vóór, maar het ging prima ondanks de grote belangstelling en het was heel gezellig. 
Daarna in Voorschoten kijken bij Tineke - foto van fraaie veronicastrum, rechtsonder - en een heerlijke lunch bij Anneke. Die had een gewaagde combinatie van Lisymachia ciliata 'Firecracker' met NB houttonia, twee woekeraars bij elkaar!! en  een heuchera ertussen, heel spannend. Mijn camera stond, geloof ik, weer op macro ...
Edu wees me op het bestaan van Catanache caerulea 'Alba' en die is inderdaad heel mooi + te koop bij Esveld. Iets om te onthouden. De blauwe doet het heel goed rechts van de voordeur. 

Hieronder gewoon met de camera. Een drukte van belang, hoor, bij die stachys. Die wolbij kun je horen (aankomen), er zat nog een model met opzij streepjes (een wapenvlieg: Stratiomys chamelleon?) en rechts komt er nog iets aanscheuren ... Ik kan me eindeloos amuseren als het mooi weer is. Er zit ook nog een onbekende, rode kat in de tuin!

Mijn cameraatje is niet meer helemaal wat het geweest is. Nu schijnt het, dat je met een telefoon ook goede foto's kan maken, dus maar eens proberen met Ko's laatste acquisitie, een Huawei. 

Het is lastiger focussen, maar ik maak een redelijke foto van een grote wolbij, op Stachys 'Hummelo'. 

8 juli. Iets dat ik helemaal niet kan thuisbrengen. Stond bij Mary in de tuin. 

Nooit kunnen vinden wat het is ...

6 juli. Rechts: Allium 'Millennium'. Die had ik vorig jaar aangeschaft op het Plantarium. Dacht ik. Maar ik had al een dgl allium in bloei op ongeveer dezelfde plek. Waar is die dan gebleven?  

Onder: verschillende hommels, lastig te fotograferen en dus niet scherp genoeg. Rechts is een steenhommel, oranje kont, zwarte voorkant. Op lythrum ... De andere is Psithyrus barbutellus - geen Nederlandse naam - gele schouders met een donkere vlek erin en een witte kont. Als ik betere foto's heb zal ik vervangen. Op, wat ik denk, pekbloem, maar ik weet het nog steeds niet zeker.

5 juli. Ik krijg volgende week de plantenclub op bezoek en probeer hen te waarschuwen voor het gebrek aan ruimte hier. Want ik wil uiteraard liever niet dat ze op de planten trappen. Helaas, de foto geeft niet een heel goed beeld van de tuin en zou wellicht afschrikkend kunnen werken. Met moeite kun je de flagstones zien! Verrassing is, hoop ik, het mini  binnentuintje, al zou dat wat groener moeten zijn. 

3 juli. Veel vlinders zijn er tot nu toe niet geweest: in april een paar keer. citroentje, kleine vos en daarná alleen witjes. Maar een paar dagen geleden was er een landkaartje en vanmorgen 2 dagpauwogen. Ook weer veel nachtvlindertjes gisterenavond. En ik zie ook weer veel van die 1cm grote driehoekjes, bruin met 4 kleine gele stippen aan de basis van de vleugeltjes ... Onbekende soort.
2 juli. Het is enorm warm en enorm droog. Lekker, maar een beetje griezelig, die droogte. Echt oppassen, dat er niks kapot gaat. Bonus: geen slakken!!

Gisterenavond waren er - nog niet donker - ineens een heel stel nachtvlindertjes. Die zie ik anders nooit. Ze vlogen op centranthus, nepeta en de paarsrode flox 'Raving Beauty'. Voor de andere floxen hadden ze geen belangstelling.

In Frankrijk zag ik in de eerste jaren bij het invallen van het donker vaak pijlstaartvlinders, soms hele grote. De laatste jaren niet meer.

Speciaal voor Marleen: de floxen bij de keuken.

29 juni. Volop zomer, wel erg droog. 

Deze beeldschone nigella staat vóór bijna tegen de muur in het midden. Zaad bewaren. Dat heeft w.s. niet veel zin, want er staan allerlei nigella's in de tuin en er vliegen allerlei bestuivertjes rond.  Erg mooi ook bij tinantia.

27 juni. Het weerbericht sprak vorige week al over zomer na zondag, maar het is nu woensdag en er is nog niet veel van te merken. Best aardig weer, maar niet erg warm. Al weken geen regen gehad.
Onder Geranium 'Azure Rush' is tussen de stenen een klavertje opgekomen, een witte, en ik weet niet waar vandaan. Twee jaar geleden maar een paar bloemetjes, dit jaar is het al echt wat. De rosea heeft zich ook uitgezaaid. De grote planten daarvan hebben dit jaar veel roest, net als ze in Frankrijk vaak hadden, maar ze staan al máánden te bloeien.

25 juni. We gingen ijs halen in de Weipoort, maar ze waren het asfalt aan het repareren en we konden niet naar de ijsboerderij. Naar huis of ... aan het begin van de Weipoort is iemand met interessante planten, heel betaalbaar! De eigenaar is dol op lelies, weet ik uit vorige jaren. Hij - bleek een meneer te zijn - had een pot vol onweerstaanbare lelies: 'Garden Lady'. volgens de melding, maar niet als zodanig op Google te vinden. Dat is een uitdaging waar ik geen weerstand aan kan bieden! 

Ik vind hem te mooi om alleen in een klein hokje te duwen, dus ook een close-up. 

10€  voor een pot vol lijkt veel, maar voor een beetje boeket betaal je dat al gauw en met een beetje geluk krijg ik ze volgend jaar weer in bloei. Na de bloei inkorten, oppassen met leliehaantjes en koemestkorrels geven.

In mijn lelieboek staat er een die er sprekend - rode stempel / lichte meeldraaden - op lijkt en die heet 'Zephyr'. 

 

23 juniPhlox paniculata 'Marleen' hieronder. Het  is inmiddels een flinke plant. Kruipende tijm was kapotgevroren aan de rand van het perk tegenover de keuken, maar voelt zich prima tussen de stenen. Beter weer dan gisteren en eergisteren, gelukkig. 
21 juni. Pestweer vandaag, niet meer dan een 4: veel te koud en wind. Mooi begin van de zomer ...
20 juni. Hieronder Clematis viticella 'Queen Mother '. Die heeft ook nog raadselachtig 'zoqum' in de naam, maar bij Esveld heet ie geen viticella. Vorig jaar bij Esveld gekocht voor t.z.t. door het appelboompje. Doet het erg goed, al zeker 2 meter! Rechts is Clematis 'Huldine' (Jackmannii)
20 juni. Bij de Rosa glauca ziet het er ook heel mooi uit op het ogenblik: nog een laatste bleekmauve papaver en Campanula lactiflora, mmm, niet gek! En overal Verbena bonariense, natuurlijk. Ik trek er honderden uit, de hele tuin staat vol zaailingen. 

Een witte Campanula persicifolia is komen aanwaaien. Ik trek ze er allemaal uit, want deze soort begint aan de bovenkant te bloeien, is heel even mooi, maar heeft dan bovenin verlepte/verdorde bloemen en ziet er niet uit! 
3 madonnalelies gaan dit jaar bloeien, maar die van vorig jaar is kassiewijlen, dus niet meer aan beginnen. Ik herinner me trouwens veel grotere bloemen van vroeger - deze zijn een cm of 8 - bij het Heilig Hartfeest en de bijbehorende processie (frustratie uit mijn jeugd, want ik beschikte niet over een wit jurkje en kon derhalve geen 'bruidje' zijn in die processie).

In de cirkel staat een schitterende geranium met bijna zwart blad. De naam moet ik nog opzoeken, maar die moet ik eens lekker gaan verwennen. Zeer de moeite waard. Geranium pratense 'Midnight Reiter' . 

19 juni.  Witte monnikskap Aconitum napellus album, is zeer de moeite waard t/m de bloei in juni. Hij komt prachtig op en heeft een prima vorm en kleur. 
Helaas heeft hij dit jaar veel hele grote, vette, glimmend donkerrode luizen. Bladluizen zijn vrijwel allemaal vrouwtjes, die aan de lopende band dochters krijgen, die al gauw zelf aan het baren slaan. Felle straal water erop, afritsen met de hand: je moet toch wat, want geen lieveheersbeestje in zicht.
Engeland, land van stapelmuurtjes. Je ziet ze overal, met van alles erin! Erigeron karvinskii en Campanula vooral. Vooral die onderste campanula, zo helemaal plat ertegenaan, was een plaatje. In Sidmouth. Karvinskii groeit zelfs uit stenen die geen kiertje lijken te hebben. 

Hieronder was ergens onderweg. Massa's Centranthus, meest roze. In Frankrijk waren die populair bij koninginnenpages, maar in de afgelopen 2 weken heb ik amper vlinders gezien.  
Hieronder een soort uit de nachtschadefamilie. Ik moet er nog wat namen bij zoeken. Dit was in Salisbury, waar, toe ik net een foto wilde maken, de bewoner van het huis waar hij groeide een praatje kwam maken. Het was ongewoon koud geweest in de winter met veel sneeuw en hij had verwacht dat dat 'einde Chileense aardappel' zou zijn, maar hij bloeide rijker dan ooit. Heel leuk met dat stammetje rond de voordeur.

W.s. Solanum crispum. 

Hij kon er wat van, die meneer. Moet je deze plantenbak rechts eens zien, met die superieure petunia in combinatie met geelbladige choisya! 

Je rijdt in Engeland eindeloos over heel smalle weggetjes, met aan weerskanten vaak hoge heggen. In die heggen zag ik vaak witte schermbloemige planten van meer dan een meter, heel mooi en geen zekerheid over wat het is. Ik heb een tijd gedacht, dat het sorrel was, maar ik moet het nog uitzoeken. Nee, sorrel = zuring. Misschien is het grote bevernel en wat is dan de Latijnse naam? Pimpinella! (eindje verdop). Kan ook gewoon fluitenkruid zijn natuurlijk.

Volgens mij zagen we dat vorig jaar ook dikwijls toen we op tuinreis in België waren, 'n keer gecombineerd met Geranium philostemon, heel fraai! Ook veel vingerhoedskruid en koekoeksbloemen in de heggen. 

We zijn ook de nodige keren bij een tuincentrum geweest, maar ik ben nergens ook maar enigszins in verleiding gekomen. Niks bijzonders en schreeuwend duur. Een beetje heuchera kost al gauw 7 pond! 
Een jaar of 6 geleden, toen we vanuit Frankrijk een keer bij Mary langs gingen in Exeter, waren er heel mooie geraniums (Pelargoniums) op de markt. Maar ik kon toen er geen meenemen, want per vliegtuig! Met fluwelen blad. Nooit meer ergens gezien.  
Begin van de tweede week hadden we een afspraak met Marleen en Meindert, die ook in Engeland vakantie vierden. We ontmoetten elkaar bij de ingang van Rosemoor Gardens in Devon. We troffen fantastisch weer, zonnig, maar niet meer dan 23° of  zo, perfect. 
Je begint met een rozentuin, maar het waren er te veel en van die propperige dingen. Ik heb er amper foto's gemaakt, maar die hier links getuigt van durf: wat een combinatie! 

Combineren was alom een sterk punt: hieronder Geranium x oxonianum soort met Ixia's. (Zou 'Catherine Deneuve' kunnen wezen of 'Thurstoniana')

Hierboven de ixia's gecombineerd met paarsrode propjes-akeleien. Ik zou nooit op het idee komen!! Ik krijg ixia's niet aan de praat en heb een pesthekel aan propjes-akeleien ...

Landschappelijk prachtig vind ik van die geschoren gazons of bermen van gras, waar het gras met alles wat er in staat, erachter hoger gelaten is. Vaak vol wilde margrieten. 

Nog weer zo'n mooie combinatie: Hesperis matronalis met Lathyrus matucana

Ik houd niet erg van hesperis/damastbloem, maar dat kan een gevolg zijn van oude frustratie. Mijn neus laat het afweten wat de geur betref.

De dingen waarin ze de combinatie laten groeien is van wilgentenen gemaakt en dat zag er heel leuk uit. Maar er waren ook mooie frames van ijzer, al een beetje roestig. Die waren trouwens te koop: 35 pond! en groot in de auto ...

De neus, die het laat afweten bij hesperis, wachtte een complete verrassing. Eigenlijk al eerder, in Great Torrington, waar ik hem midden in de stad tegenkwam: de jasmijn van nr 72 ...

Een kleinblijvende struik met crème bloemen met een werkelijk hemelse geur. Ik ben er nooit achtergekomen hoe de naam van deze jasmijn was - en ik heb echt gezocht! - tot vorige week. Hij stond in Rosemoor met een BORDJE erbij: Philadelphus erectus.

Ik heb Esveld, die hem in de collectie heeft, al gemaild!!!! helemaal blij. Kan niet schelen wat ervoor moet wijken. Later: Esveld liet weten dat ze de struik bij nader inzien al ... 15  jaar niet meer in de collectie hadden!

Ook allebei te gek: een donkerbladige vlier met roze bloemen en een onbekende plant, voor de zekerheid gefotografeerd met bordje. Voor de vlier heb je ruimte nodig, de pimpinella is vast moeilijk. 
Geen idee wat dit links is. Zat in een vlekkeloze taxushaag!

Hieronder is Deutzia 'Strawberry Fields'. 

Ko kan heel goed gewoon een tijdje ergens zitten met een boek. Of wat kletsen met Meindert.

Een perfecte dag met perfect gezelschap.

Rode papavers hoeven helemaal niet eng te zijn. Het exemplaar op de foto vond ik van grote schoonheid. Ik zag hem bij Plantworld, waar ik na 30+ jaren van elkaar via correspondentie kennen, Ray Brown ontmoette.
Ik ben niet van de selfies, jammer, want het bleek een heel knappe man te zijn. Ik wist al dat hij heel aardig is ...
Er kwamen natuurlijk elders nog wel eens spannende bloemen langs, zoals de blauwe Meconopsis betonifolica, waarvan er nog net eentje in bloei stond bij Mary in de buurt. En deze minilelietjes uit een grote bos spits blad, die ik nog moet opzoeken. Leuk hè, Engeland? Paradisea liliastrum. 

Einde Engelandverhaal.
18 juni. Vandaag werd ik verrast door een absolute schoonheid: pruimkleurig. De flox ernaast past er perfect bij en Phlox 'Marleen' ervoor ook. Het was geen mooi weer (is nu opgeknapt) en als het morgen beter is en de papaver nog bloeit probeer ik opnieuw. Het was de eerste bloem, er komen er nog meer.  

Opnieuw geprobeerd en je kunt iets beter zien hoe mooi. Die papaver is natuurlijk volgend jaar weg, dus ga ik steeds even kijken!

16 juni. Gisteren kwamen we terug uit Engeland en foto's van fraaie tuinen e.d. komen vanzelf. Mijn oog viel gelijk op een aantal van de papavers die ik gezaaid had. Ik had niet veel planten, 5 of zo en de eerste twee die gingen bloeien waren paars en mauve. Goed gelukt dus. Dacht ik. Mis!!! De andere drie waren van die enge lichtrode proppen. Getver!!!

Nog vóór er een koffer was uitgepakt zaten ze in de groene bak! Ik hoop dat de aanwezigheid van de proppen geen invloed heeft gehad op de vele zaaddozen die aan de twee paarse zitten.

Er gaat er nog één bloeien, maar ik vrees het ergste.

 

30 mei. De eerste is open en hèhè, hij is paars!

De laatste dagen is er veel regen gevallen, maar het is nog steeds warm. Dit jaar heb ik ook erg genoten van de merels, 3 in de buurt, en een heuse zanglijster die elke avond concerteert. In geen jaren gehoord, dus dik genieten.

 
29 mei. Vorig jaar had ik een donkerbladige O.I. kers gekregen en die had na de bloei uiteraard zaad laten vallen. Maar de vaders van de kinderen zijn vaak onbekend bij planten en zo stond er nu een groenbladig oranjebloeiend exemplaar in de voortuin. Weg ermee! Heel mooi in een vaas, met eveneens (bleek)oranje meconopsis.
Het perkje bij de keuken wordt alweer zeer aantrekkelijk, met nu: campanula, Geranium 'Azure Rush', paarsrode anjertjes, Alchemilla erythropoda en gezonde floxen e.d. die nog lang niet aan bloeien toe zijn. 
28 mei. Zaterdag met Marleen in Boskoop. We zijn bescheiden gebleven zo vlak voor de vakantie en Esveld had ook niet veel. Maar deze campanula konden we niet weerstaan: Campanula addenda.
Myrrhis odorata geplant met Geranium philostemon, kijken of dat de Belgische combinatie oplevert ... De myrrhis moet vochtige grond, dus dat zou wel eens mis kunnen gaan.

Ook op het grote blad rechtsonder kan ik geen naam plakken. Ik zag de plant gisteren in de buurt van Slot Zeist. Daar ergens ook een mooie opbouw van groen, met een goed geschoren gazon, een laag haagje van euonymus, iets in het perk dat op hydrangea leek, een frisse haag van beuken en bomen. Simpel en mooi. 

25 mei. In een zee van blauwe corydalis staat Oxalis lasiandra ineens weer in bloei. Oxalis rosea bloeit ook uitbundig, maar heeft last van roest. Die blijft trouwens lang goed in een vaasje!

Van Marleen kreeg ik vorig jaar een polletje Sisyrinchium striatum. Nooit eerder in de tuin gehad, maar een aanwinst en leuk naast de potentilla met ongeveer dezelfde bloem ... Vlakbij is een zaailing nigella in bloei, wat een mooiertje! De potentilla is misschien 'Primrose Beauty', maar op internet vind ik ook foto's waarop die geel zou zijn.

24 mei. Het weer krijgt maar een 6 van het weerbericht, van mij wel een 7: het is niet koud, 20°, en af en toe valt er wat regen en dat was hard nodig! Prima wat mij betreft.  
21 mei. Heel veel struiken heb ik niet: een paar rozen, 3 of 4; stelletje fuchsia's; cephalotaxus; Cercidiphylum 'Rotfuchs'; een krentenboom, natuurlijk; een aronaria; een toverhazelaar en een hazelaar met donker blad, dit jaar erg mooi trouwens; die michelia; een paar taxussen die er al stonden; een struikklimop; abelia allicht; 2 choisya's en een jasmijn, die nu weer verrukkelijk staat te geuren. En dan nog Physocarpus opulifolius 'Tuilad', waarvan hier wat foto's. Vorig jaar heeft hij niet gebloeid, had ik w.s. te laat gesnoeid. Dit jaar zitten er weer bloemen aan, bescheiden roze bolletjes. Maar hij staat er enkel en alleen om zijn superieure blad. De foto hiernaast is een klein beetje getruct: er kwam net een stengeltje van Fuchsia maghellanica variegata doorheen. De fuchsia's zijn erg laat. de meeste beginnen maar net uit te lopen. De droogte maakt het ze ook nog eens moeilijk. 
Ook schitterend met geelbladige heucher(ell)a's zoals 'Caramel' of 'Sweet Tea' .
Ik heb maar drie bomen: een liquidambar, Malus 'Red sentinel' met mistletoe en een kleine iep met Clematis 'Huldine' erin.

20 mei. Akeleien vind ik alleen maar mooi als ze een goed model hebben, liefst  met lange sporen. Zoals deze. Naamloos en voor het tweede jaar in bloei. 

Redelijk goed weer, 19° en zonnig.

19 mei. Nog steeds koud, maar morgen zou het beter worden. Rechtsonder de nieuwe steentuin: er staat nu ook Festuca glauca in de bak, dat zich zo lekker uitzaaide in Voorthuizen, en nog iets grassigs. En achterin staat nog een of ander boompje met Lavendula stoechas aan de voet, niet winterhard, maar wel even fijn voor de bijen. De bewoners van het huis zijn er vast blij mee.
Links ergens onderweg naar de buurtsuper: een combinatie van ossetong en w.s. wilde cornus. De bloemtrossen zijn wat groter dan die nare soort, een struik die zich zeer snel verspreidt: met kleinere trosjes en heel lelijk. Deze is wat aantrekkelijker, misschien Cornus alba.
17 mei. 13° en stevige wind: krijgt op de officiële site een 7, van mij een 5. We hebben regen nodig, maar dat zit er voorlopig niet in. 
16 mei. Deze clematis vóór zit dus hartstikke vol bloemen van minimaal 8 cm doorsnee. Niet mijn type. Ik weet ook niet meer hoe hij heet. Ik heb hem NB echt zelf uitgezocht!
Ook tijd voor de blauwe corydalissen. Die doen het na de afgelopen, toch vrij koude winter, beter dan ooit. 
Deze weet ik niet zeker, maar is misschien een rozenbladwesp.

Waar ze hier verderop weer een nieuwe steentuin aanlegden is een bak van1 bij 2 gemaakt voor beplanting. Daar staan nu 2 waaierpalmen in. Fijn voor de vlinders ...
Zouden mensen nooit in de krant lezen dat het héél slecht gaat met de insecten? Nou ja, die waaierpalmen zijn mogelijkerwijs na de volgende winter bevroren.

13 mei. Moederdag en als cadeautje mijn kleinzoons aan de telefoon, uit Australië!

In de tuin nog een cadeautje: het eerste Perzische roosje uit. Rosa mutabilis ook 3 bloemen.

Gisteren schreef ik iets over camassia. 's Avonds reden we richting den Haag en kwamen langs hele velden blauwe camassia met alliums ertussen bij het verlaten van Leiden, waar vroeger het viaduct was. Erg mooi en wat een werk moet het geweest zijn om ze te planten! Het was vast wel meer dan een kilometer berm, aan beide kanten van de weg.

12 meiCamassia leichtlinii  doet het in de schaduw beter dan in de zon. Misschien is de plek waar hij nog staat ook wat vochtiger. De streepjes aan het blad kan ik me van een vorige tuin niet herinneren. Aan de kant van het huis is hij verdwenen. 
Zoekend naar afbeeldingen op Google heet deze met een streepje langs het blad C. l. 'Sacanawea'. Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit besteld heb, maar ja, ik kan me tegenwoordig wel meer niet herinneren ...

Allium basalticum 'Silver Spring' is niks: bloei niet mooi en steeds vol slakken. Als het kan weghalen. 

Van Marleen kreeg ik zaad van Cosmos 'Lemonade', van T&M. Ziet er beeldig uit op het plaatje, heel zacht geel met een wit hartje. Maar ik ben een luie zaaier, dus ik heb de zaden op een paar plekken in de volle grond gestopt. Met een satéprikker erbij, dat wel! 

Ben een van mijn 2 onkruidkrabbers kwijt, verdorie. Ik blijf zoeken, stom!

11 mei. Het zou slecht weer worden, maar mij hoor je niet klagen. Volgens mij zitten we midden in de periode van de IJsheiligen, maar ik geef een dikke 8. Zonnig en een graad of 16+.
Hier onder een gele meconopsis die net op tijd bedacht, dat ze beter niet oranje kon zijn in deze tuin. Rechts een koekoeksbloem is komen aanwaaien, altijd mysterieus zo'n nieuwkomer. Later: Ik heb er gisteren 27/8, naar zitten kijken zonder me te herinneren wat het was, maar gelukkig lees ik dat hier. Dikke, stevige plant geworden! 

9 mei. De geelbladige sering heeft wel eens een bloem gehad, maar nooit iets om je druk over te maken. Dit jaar zit hij ineens vol bloemen, heel bleek lila, verbloeiend naar wit, met een klein beetje geur. Het blad was dan wel niet zo spectaculair dit jaar, maar deze bloei is wel heel aantrekkelijk. 

Het is nu aan het afkoelen. Vanmorgen was het nog jurkjesweer voor  minstens een 9, nu wordt het snel minder en morgen (Hemelvaartsdag) zou het niks wezen. Beetje regen is trouwens nooit weg.

Veel gewied voor, langs het huis opzij. Weet ik hoeveel Verbena bonariense uitgetrokken en ik ben er zo dol op. Maar meer dan een stuk of 15 kun je er niet hebben en ze worden erg hoog, niet langs een pad dus.

Scilla litardierei, vorig jaar matig, bloeit nu uitbundig en rijk. Leuk hoor! Op de foto's flink vergroot. 
8 mei. Echt warm zomerweer. Bij de keukendeur staat Oxalis rosea te bloeien als in Frankrijk. Dat gaat maar door, de hele zomer. De knol is niet heel makkelijk te vinden, maar als dat je lukt en je hebt een warm plekje met veel zon dan is het een prijsplant. In Frankrijk had ik trouwens last van roest erin.

Gisteren Chelsea Coup toegepast op 2 floxen. Ik stek direct in de tuin, holletje maken, stekgrond erin, stekken erin met -poeder, water geven en hopen dat het lukt!

7 mei. Verrukkelijk zomerweer.
6 mei. Hieronder Anemone sylvestris. Staat in de ring en breidt zich behoorlijk uit. Een vrolijke bloeier, die de hele zomer af en toe bloemen geeft. 
Ook nog altijd leuk: Meconopsis 'Frances Perry'. Ik haal bleekoranje meconopsis altijd weg en laat de citroengele meestal staan. Deze  zou volgens de gegevens rood moeten wezen, maar dat kan ik toch echt niet beamen. Hij begint zich iets meer te vestigen. Het zaad heb ik van Plant World UK. Daar gevonden en genoemd naar de moeder van Ray voor zover ik weet. Gaat maar moeizaam, meer dan een paar bloemetjes zullen het w.s. nooit worden.

Hieronder staat Allium basalticum 'Silver Spring '. Niet om wild van te worden en NB 3,50 per stuk. Hij moet nog verder openbloeien, dus wellicht wordt hij mooier. Ik had er 3, 1 naar Marleen, andere door de slakken opgevreten. Rechts weet ik de naam niet van, maar ik zal eens even gaan zoeken, anders blijft het Allium onbekend ...Misschien 'Purple Sensation'. 

Rechtsonder is Allium 'Cameleon' , een kleintje, en die vind ik erg leuk. Mooi bij die donkere heuchera, waarvan ik ook even de naam niet weet. Altijd wel tobben met al die heuchera's. 'Forever Purple'?

5 mei. Nog een paar weken genieten van de zingende vogels. Dit jaar zijn er 3 merels te horen op het stukje tussen ons huis en de buurtsuper. Ik hoor ook vrij regelmatig een zanglijster. Vorig jaar waren die er niet! De zwartkop is er weer en ik heb gisteren een puttertje gehoord en ook gezien, leuk. In Frankrijk zag ik ze vaak, maar in Zoeterwoude, dacht ik, nog niet eerder! Maar dit jaar nog geen enkel heggenmus gehoord of gezien. 

Foto is van internet, tuin.startpagina. Ik weet niet wie de foto gemaakt heeft.

3 mei. Tijd voor ajuga's. Deze staat ergens tussen de stenen van het terras. Elders had ik een leuke roze, maar er is iets mee gebeurd in of aan de grond, alles lag slap vanmorgen, jammer. 

Ik heb Peter Nijssen een verslag gestuurd van wat de bestelde bollen hadden gedaan, maar geen reactie. Aardje naar zijn vaartje? Van drie soorten bestelde bollen - samen toch meer dan 20€ - geen enkel resultaat.

Verberghe, van wie ik ook vaak bollen bestel,  zou er iets aan gedaan hebben!! Ooit ben ik een compleet pakket bollen, voor twee verschillende personen, kwijtgeraakt. W.s  gestolen in het posthok in Voorthuizen. Ik kreeg het complete pakket opnieuw, meer dan 80€. 

1 mei. Van hier naar de buurtsuper moet ik 6 blokjes lopen. 2 van die blokjes hebben een paar vierkante meters openbaar groen langs de stoep, o.a. bij de huisartsenpraktijk. Van de overige tuinen bestaat er één uit alleen maar gras, wel met paardenbloemen en madeliefjes, en zijn er 8 waarvan de heel lelijke 'tuin' vnl uit stenen bestaat. In een 9e - er zijn er daar 5 op een rij -  zijn ze vandaag aan het bestraten. Droevig. 
Het is nu wel lekkerder weer, na een koud begin vanmorgen. Zeker een 7!
30 april. Nog een beetje rotter dan gisteren: regen, wel weer genoeg, en vooral kouder. Geen wind gelukkig, maar toch niet meer dan een 3!
29 april. Het was hoog tijd voor een beetje regen, maar zo'n hele dag grijs en 10° lijkt nergens op. April was de warmste april sinds het begin van onze jaartelling of zo, haha! We hebben 4 dagen fantastisch min of meer zomerweer gehad, met hier en daar boven de 25°, maar het was vooral iets van 12 of 13 met zo'n guur windje, niks bijzonders. Wel veel beter dan maart. Van het weer op Google krijgt het een 5, maar van mij niet meer dan een 4. 
De regen is fijn, het maakt wieden makkelijker. De achtertuin is min of meer gedaan, voor moet nog veel gebeuren. Hele tuin mest gegeven. Nog een week of 2, dan kunnen we een beetje op zomer gaan rekenen. Na dinsdag schijnt het trouwens beter te worden ...
27 april. Deze staat op het terrein van de bridgeclub te bloeien. Ik weet niet wat het is, maar vermoed een lonicera. Ga proberen het te vinden. Ja, Lonicera tartarica rosea .
26 april. Ik kijk al met enig genoegen uit het keukenraam: aan de overkant beginnen de stenen aardig met mos begroeid te raken. Ik heb een zwak voor mos en ga nog eens sterretjesmos proberen ergens. Ik krijg ook een klein beetje vaker vogels in de tuin. 
Deze torteltjes zijn vast gasten, maar ze worden dan ook iedere morgen getrakteerd op voer. Vanmorgen landde er een levensgrote meeuw, maar die vertrok weer meteen na onderzoek van het gebodene: graankorrels. Even later kwam er een heuse mus langs. Daar kijkt nauwelijks iemand van op, maar ik wel!
25 april. Vandaag ontdekte ik in de voortuin onder de acer een bijzonder viooltje. De foto is niet heel goed en ik ga proberen een betere te maken. Een kruising- Viola sororia - die leuk is uitgepakt?

Het viooltje lijkt er al te zijn - zoek onder Viola sororia bij Google/afbeeldingen -  maar vooralsnog heb ik geen naam kunnen ontdekken. Ik heb hem niet geplant, maar er zijn dus wel elders al zulke kruisingen ontstaan.

24 april. Ik moet weer bevroren slakken weggooien (stuk of 30) en loop daarvoor even naar het parkje om ze daar in de sloot te dumpen. Misschien houden de snoeken wel van bevroren slak. 
Op de hoek, waar het parkje begint, bloeit een roze sering en die is prachtig op het ogenblik, een heel bijzondere kleur. Jammer dat een sering meestal zo'n lelijke vorm heeft. Deze soort kan ik trouwens nergens vinden en stekken kan ook niet. Je moet ze enten!

In de voortuin bij vijvertje en thee?heuchera (dood?)  één roze ajuga. Proberen te onthouden waar hij staat. 

Leliehaantjes zijn betrekkelijk nieuw hier. Vorig jaar maar twee, geloof ik. Ik heb er nu al een stuk of 10 te pakken gehad. 

Uit met het warmere weer, tien graden minder vandaag. Maar met 16° is het nog niet zo heel erg. De wind is een spelbreker. 

23 april. Ook heel mooi op het ogenblik: de combinatie van Geranium phaeum 'Wendy's Blush'  met de heuchera die er voor staat. 

Deze geranium vind ik de mooiste phaeum die ik ken tot nu toe, mooier dan mijn eigen 'Anne Claire' waarvan ik het blad nog altijd fraai vind, maar de combinatie met de roze bloem wat minder. Hiernaast slechte foto van een paar jaar geleden.

De geelbladige sering, die in deze tijd zo spectaculair van kleur kan zijn: geel met rossig, is dit jaar gewoon lichtgroen, maar zit wel vol a.s. bloemtrossen. Tot nu toe is er weinig bloem aan gekomen, een of twee trossen per seizoen, die ik tot nu toe altijd voortijdig verwijderde. Ik vind ze niet mooi, beetje flets rozig paars of paarsig roze. Nu nog vnl knop, maar misschien is een struik vol bloemen wel weer aardig. We gaan het zien.. 

22 april. Onkruid ereprijs trek ik uit als ik het zie. Ik weet nooit waar het vandaan komt. 

Dit is een ereprijs voor de tuin en die bloeit voor het eerst erg goed op één plek: Veronica pendicularis 'Georgia Blue'  met 'Bowles' Golden Grass' en dat is nu even heel mooi. 

Hij deed het erg goed in Voorthuizen; daar tuinierde ik op zand. 

19 aprilViola 'Freckles' is wit met kleine blauwe stippeltjes. Zaait zich overal uit en als ie tussen de stenen belandt krijg je hem nooit meer weg. Naaste familie is Viola 'Blue freckles', hier op de foto, lichtblauw met donkerder stippeltjes, heel mooi, maar zich uitzaaien doet ie amper. Ook moeilijk te vinden, trouwens. Ik moet altijd goed onthouden waar hij staat (vóór de acer tussen de flagstones), want van de gewone 'freckles' ruim ik wel eens wat op.
Hieronder de schitterende tulp, die of 'Ronaldo' heet of 'Havran'. Ik denk Ronaldo, maar dat moet een late bloeier zijn. Ik weet het niet zeker. Wat een geweldige kleur! Ronaldo, hoor ik net van Marleen. Die heb ik besteld, 30 stuks, en zo veel heeft zij er; we bestellen vaak samen. Weet ik nog niet waar die rooie vandaan kwamen.
Artimisia lactiflora helemaal opgegeten door iets. Slakkenkorrels erbij en vanavond kijken. Gisteren de eerste leliehaantjes gevangen. Het mannetje bleef het vrouwtje belagen ondanks zijn naderend einde ...

Hollen of stilstaan hier. Na een akelig koude maartmaand en gewoon koel begin april, is het nu heel warm, 25° maar liefst. In rap tempo raken de botanische tulpjes uitgebloeid en is alles verder heftig aan de groei, eigenlijk bijna niet leuk meer. Op de rommelige foto rechtsboven Clematis 'Lady Di', die door de roos erachter moet, maar nog geen steun kan vinden. Die clematis breekt heel snel af, je kunt er amper iets mee doen. Ik heb eerst een kleine steun neergezet, toen een halfwas en nu moet er eigenlijk alweer een grote in. 

Rechts muurleeuwenbek in een prachtige steen. Schattig hè?

18 april. Zo, die zijn eruit, maar de bollen zitten er nog in, want ik was te lui om te graven. Kijken of Marleen er 20 heeft, want het kan eigenlijk niet anders - het zijn er precies 10 - of het is een fout bij de leverancier geweest. In een vaas zijn ze best leuk. 

Ongelukjes van 2018 (hieronder) staan er uiteraard weer: in het groene vaasje een tulp van onbekend merk, die ik slap ergens vond. Die drinkt dan die hele vaas leeg en is weer OK, dat is mooi van een tulp! In de hoge vaas Pelargonium ardens. Die maakt, in zijn winterberging, als de dagen lengen meteen weer bloemen, in idioot lange slierten. De geranium staat buiten, kijken of ie een beter model wil krijgen. Blauwe druifjes, bijna een plaag, en wit longkruid. Een Narcis 'Dutch Lemon Drops', om de verdienste in een vaas te beoordelen (is prima) en om uit te vinden of ie lekker ruikt (nee). Wel een heel mooie narcis, qua vorm en kleur, maar niet voor in de tuin, eerder voor in de vaas.

Er zijn alweer weet ik hoeveel baby-, nou ja meer kleuternaaktslakken actief. Ik kom ze bij bosjes tegen bij het werk. Ze mogen zich graag in een groot afgevallen blad verstoppen overdag!!! 
Ze zijn alweer bijna te groot om dood te trappen, dus moet de koelkast in de garage weer aan. De vriezer ervan gebruik ik alleen maar om de slakken om zeep te helpen. Van de kou slapen ze in en vriezen dood. Ook een milde methode voor aquariumvissen, die om een of andere reden moeten worden afgevoerd.

Tot mijn verrassing zijn er meer vogels te horen dan vorig jaar. In de buurt 3 merels, ik hoorde al een paar keer een lijster, vanmorgen een buizerd. Er zitten nu ook regelmatig mezen in de tuin, in de liquidambar . Dat is op zichzelf niks bijzonders, maar in deze tuin zie ik vrijwel alleen kauwen en tortels, met af en toe iets anders. Laatst zowaar 2 mussen ... Maar ik heb geen enkele heggenmus gezien of gehoord.

17 aprilRanunculus ficaria 'Salmon's White'  heb ik van hier naar Frankrijk meegenomen en van Frankrijk weer naar hier. Nergens meer te koop. 
Speenkruid - Ranunculus ficaria dus - heb ik veel te veel in de voortuin. het verspreidt zich én via knolletjes én via zaad. De voortuin staat er vol mee en ik kom er nooit meer van af, maar het schijnt goed voor de bodem te zijn. 

Deze heel mooie soort begint het na 5 jaar eindelijk een beetje goed te doen. Hij zaait zich niet uit natuurlijk, anders zou hij wel overal te koop zijn. Lastig is om het gewone speenkruid áchter uit de tuin te houden, want aan het blad kun je het verschil amper zien. Dus trek ik elk speenkruidje bij de keuken uit! 

Planten waar ik niet op gesteld ben heb ik natuurlijk genoeg, allemaal vóór. Zoals speenkruid en de boerenkrokussen vorige maand, die zo veel loof produceren. Blauwe druifjes breiden zich als idioten uit, met al dat blad, getver, en boshyacinten, ook al zoiets. Er staat ook een of ander kruipertje, een crucifeer: kruipend klein kruiskruid? ik kan er niks over vinden, bloeit nu.

Dat struikje links vind ik ook helemaal niks, ik weet zo een-twee-drie niet eens hoe het heet, maar het blijft groen in de winter en ik heb nog niks waar ik dringend plaats voor moet maken.

Ik ben niet bijzonder gehecht aan deze paarsrode primula en ook niet aan de veronica, maar nu is het wel eventjes leuk. 

Ik blijf mijn hoofd maar breken over hoe ik aan knalrode tulpen kom. Ze staan voor, bij de toverhazelaar, en het zijn er wel een stuk of 10. Ik heb niks opgeschreven over dáár tulpen planten. Het enige dat ik kan bedenken is dat ik 'Havran' of 'Ronaldo' heb besteld, het bestelde daar heb geplant, maar dat de geleverde bollen niet de bollen waren die ik besteld had. En zó kom ik natuurlijk NOOIT van rode tulpen af ... Nou ja, ze kunnen altijd in een vaas!

'Ronaldo' heb ik wel besteld, maar die staan (nu in bloei) bij de malus.

16 april. Als een pop  donker wordt is het moment bijna daar! *) Vandaag, 's morgens even na 10 uur. Een paar minuten nadat ik de foto van de net uitgekomen vlinder heb gemaakt is de andere ook daar. Nr 1 heeft de vleugels nu opgepompt, maar kan misschien nog niet vliegen, dus ik ben even voorzichtig. 
Het oppompen duurt niet lang, maar het hard worden van de vleugels wel. Meer dan een uur in ieder geval. Wat een wonder! Voor die vlinder, mannetje koolwitje, moet het helemáál een bizarre ervaring zijn. Hij heeft een half jaar verpopt gezeten. 
Een tijdje later is hij nog steeds niet weggevlogen, maar zijn antennes zijn wel 2x zo lang geworden. Nr 1 ging om half twee, nr 2 zit er nog, bijna half 3.
*) op de foto is de pop ong. 6 cm, maar in werkelijkheid 2½.
15 april. De blauwe anemoontje, Anemone nemorosa 'Robinsoniana' , doen het niet heel geweldig. Vorig jaar maar één bloemetje, dit jaar 4, terwijl ze er al een tijdje staan. Rara! Rechtsonder het wonderschone hart van Tulipa 'Little Beauty' . De eerste 'Peppermint Stick' heb ik ook gezien. 

 

14 april. Van André (van Kingfisher) kregen Marleen en ik een keer een pot met deze fraaie druifjes om eerlijk te delen. Hij heet Muscari 'Mountain Lady' . Er zijn allerlei fraaie muscari's op de markt: ik heb al roze geprobeerd, één jaar beeldschoon, daarna weg, en een keer witte (met groene puntjes notabene), ook na een jaar weg. 

Deze bloeit voor de 3e keer en is dus sterk genoeg, ook in zo'n rotwinter als dit jaar. 

Een andere plant die me echt blij maakt is deze rechts. Ik heb het zaad een keer van Anne gekregen, alweer een jaar of 3 geleden. Gelukkig herinnerde ik me tijdig wat ik gezaaid had, want toen de zaden opkwamen leken de plantjes op clematis en bovendien was het binnen de kortste keren weer verdwenen. 

Smyrnium perfoliatum heet ie, al wil ik hem steeds maar 'doorwas' noemen. Omdat het een tweejarig gewas is was ik bang dat hij, na de eerste bloei vorig jaar, dit jaar zou overslaan, maar het is een blijvertje, hoera. Erg mooi in boeketten!

Deze hieronder,  voor mij onweerstaanbaar want wit met groene puntjes, is Leucojum aestivum . Die doet het prima hier. Vorig jaar heb ik de pol gescheurd en op 3 plekken herplant. 

Rechtsonder is me een raadsel: ik koop geen rode tulpen voor in de tuin. Hoe komen die hier dan? 

13 april. Primula marginata hyacinthina van André vorig jaar. Ik had hem goed geplant, maar zette er later hoge tulpen omheen: geen goed idee. Begin deze week heb ik die voorzichtig allemaal uitgegraven en elders gepoot. 
De andere primula (daonensis, geelbladig) heeft de rare en nare winter niet overleefd.

De klont bj de caryopteris - 26 maart - is een geranium van het een of ander.

Van de michelia valt het blad eraf. Gelukkig maar, want het is erg lelijk geworden. Ik moet het oprapen, want er schuilen veel baby naaktslakjes in. 

Narcis 'Dutch Lemon Drops' van Peter Nijssen, vind ik erg mooi. Wel een beetje jammer dat de bloemen erg knikken, waardoor je ze niet heel goed kunt zien. 
Ik had mezelf getrakteerd op een flinke portie van zijn, zoals altijd vrij dure, aanbod bollen. Prospero autumnale kreeg alleen wat blad. Crocus fleischeri, wel aardig, bloeide erg vroeg en lag snel plat. Colchicum hungaricum 'Valentine' was heel mooi en kan ik aanbevelen. Van Narcis 'Lady Jane' alleen wat sprietjes. Galathus 'St Arnott' was niet om over naar huis te schrijven, maar dat kan nog komen. De peperdure Corydalis shanginii subs. ainae 'Berkara' laat alleen wat blad zien, maar kan ook nog komen en de allium moet nog bloeien. De rest was bekend en goed. 
Voorlopig denk ik dat de zoon klantvriendelijker is dan de vader. Laten we het hopen. Mijn laatste ruzie met pa ging over ... een peperdure corydalis!!! Daar zag ik indertijd zelfs geen blad van en ook de 2 tuinvriendinnen waarmee ik 3 knolletjes had aangeschaft (11 gulden p.st.) niet.

11 april. Er komt ook gelukkig weer blad aan de bomen en struiken. Ik zag ergens al een groen waasje. Zelf heb ik altijd een zwak voor donker blad en wat is dat prachtig als het nieuw is. 

Linksboven Cercidiphyllum 'Rotfuchs', rechts hazelaar met rood blad en links een ajuga van het een of ander die zich tussen de stenen heeft uitgezaaid, dik in de knop!

10 april. IK gebruik in de tuin een knielmatje, want mijn hurken doen het niet meer. Als ik even iets anders doe dan knielen om te wieden zit Muts er meteen op. Maar ook anderen hebben belangstelling!

Het is nog steeds lekker weer, niet warm, prima voor buiten werken. Het is wel behoorlijk droog.  

Dit is, voor zover ik weet, de oervorm van Tulipa clusiana. Andere soortjes stammen daarvan af. 
Alweer tig slakken vermoord, ze zijn nu nog klein en de vriezer in de garage staat nog niet aan, dus kleintjes worden vermorzeld ... Ze hadden al de eerste spruit van dictamnus opgegeten en zaten al in de scuttelaria, die begint op te komen. 
9 april. Zo is Tulipa 'Tinka'  eigenlijk op haar mooist. Als ze bezig is open te gaan. 

Er valt nog veel te ruimen en ik krijg meer zicht op wat de winter heeft opgeleverd: bijna alle Viola laboradoria zijn bevroren, en ook veel Erigeron karvinskii. Van geen van beide is dat erg, want er is altijd veel uitzaai. Ook slaapkamergeluk is flink ingevroren, maar dat zie ik al terugkomen. Het ware beter geweest als slechts een klein plukje had overleefd, maar vooruit: het is niet erg hinderlijk en ook best leuk. 

Ik zal oorlog moeten voeren tegen Campanula rapunculoides: vandaag heb ik er alweer een stuk of 40 uitgetrokken. Je ziet er natuurlijk altijd wel één of twee over het hoofd en die akelige wortelstokken zitten diep. 

8 april. Het beloofde mooie weer kwam ook echt: 18 graden en meer! Zaterdag moesten we dus de hele dag bridgen, maar vandaag kon ik snel even de tuin in. Michelia, 2 foto's hieronder, is gaan bloeien, maar de meeste bloemen zijn niet mooi. Ik denk dat ik na de bloei wat probeer te snoeien. Morgen heb ik meer tijd om lelijk blad en lelijke bloemen weg te halen en te bekijken hoe het moet.
Tussen de drempel bij de keukendeur en de tuinslang Viola laboradorica, heel schattig, en ik geniet altijd van de corydalis overal. 

6 april. Vandaag krijgt het weer hier een 9. Het is 12 uur en 10°, met een stevige, kille wind ... Morgen schijnt het echt een beetje warm te worden, maar dan moeten wij de hele dag bridgen. 
5 april. Ik moest nog meer pillen halen bij de dokter, maar de mooie amarylissen waren weg. Ik vertelde dat ik er een foto van had gemaakt en aan 'mijn' amaryllisleverancier - per mail met foto - had gevraagd wanneer die bollen nu eens op de markt kwamen. Die bestonden niet, zei hij. 
De doktersassistente vertelde me, dat ze kunstmatig geel gemaakt werden en dat het water waar ze in stonden ook een heel eigenaardige kleur had. Weer iets geleerd!
3 april. Het voorjaar is aangekomen, 2 weken later dan vorig jaar. 15° en ineens bloeien de maartse viooltjes en zo. Ik zie anemoontjes komen en de Isopyrum thalictroides  bloeit. Deze eerste heeft nakomelingen die nog niet bloeien en vorig jaar heb ik er eentje bijgekocht, die staat elders. Goed winterhard dus. 

Van narcis 'Julia Jane' - Nijssen - zie ik helemaal niets! Prospero heeft blad gekregen, maar geen bloem, de dure corydalis is nog afwachten. Ik was tot nu toe wel tevreden, maar begin alweer aan pa Peter de verschrikkelijke te denken! 

Achter, tegenover de keuken, bloeit een witte pulmonaria. Daar ben ik niet echt heel dol op, maar hij doet het goed en wit is prettig in een donker hoekje. 
Hieronder Pulmonaria 'Blue Ensign'  die maar langzaam op gang kwam, maar dit 4e jaar is hij goed te zien. Prachtige kleur. 

Bij de keuken: het eerste botanische tulpje 'Tinka'. Ze komt zó lunchen ... 

30 maart. Je kunt ze nergens kopen: echt gele hippeastrum. Wat een kleur! Deze stonden bij de balie van de dokter en gelukkig had Ko, die buiten op me wachtte omdat ik alleen pillen moest afhalen, een camera bij zich.  
26 maart. Ook vandaag lekker, geen wind, graad of 12. Alles is nu gesnoeid en het snoeisel opgeruimd. Verder is er nog wel het e.e.a. aan rommel, maar t.z.t. groeit daar weer van alles overheen. 

Afgezien van de michelia, die mogerlijkwijs gedeeltelijk bevroren is, zie ik niet veel vorstschade. Een enkele helleborus ziet er slecht uit. Die, bij de Rosa glauca, stond het eerst in bloei, ging plat bij de eerste vorstperiode, kwam weer terug, maar heeft het tegen de tweede vorstaanval moeten opgeven. 

Bij de caryopteris staat er een klont aan de voet - foto - en ik heb nu geen idee wat het is ... Mühlenbeckia is mogelijk ook bevroren trouwens, maar in de voortuin vond ik uitlopers tot halverwege het perk langs de muur. Een beetje zorgelijk!

24 maart. Vandaag 12° en geen wind, prima voorjaarsdagje.  Even wat doen, niet te lang anders moet ik het later bezuren en volgende week moet ik al ongeveer een hele dag staan, als we de Matthäus zingen. 
Ik heb eigenlijk in elke tuinwel een specifiek voorjaarshoekje. Hier de cirkel voor, al is het niet goed te zien op de foto. Er bloeien nog Crocus 'Ruby Giant', een paar helleborussen, die wel een flinke tik hebben gekregen van de late vorst, corydalis begint, ik heb een enkele primula gezien, de Isopyrum thalictroides, die op anemonella lijkt, maar veel sterker (en hij verdwijnt na de bloei, dus je moet er niet graven!) staat bijna in bloei en ik was het exemplaar van vorig jaar kwijt, maar die staat meer naar achteren, achter Geranium macr. Het zaad van de blauwe corydalis in de achtertuin heb ik achter de grijze pot uitgestrooid; was ik vergeten, maar ik had er een kaartje bij gestopt. Ik wacht nu op tulpjes, de bijzondere corydalis van Peter Nijssen, narcis 'Julia Jane' en heb daar mijn twijfels over. 
In de voortuin, dat vierkante stukje voor het huis, staat veel longkruid. Stond er al en dit jaar is het wel mooi, met weinig roze erin. Ik moet er nog van alles doen en het is in deze tijd altijd erg rommelig door al die boerenkrokussen. Die zitten zó diep dat ik ze er niet uit kan krijgen.

Primula marginata hyacinthine komt tevoorschijn onder de acer, maar die andere - primula daonensis, zie ik nog niet. Ik weet ook niet hoe het met de vorstschade is. De clematis van vorig jaar 'Queen Mother' komt aan de voet op en ik hoop dat ie t.z.t. door het appelboompje 'Sweet Love' gaat groeien. 

19 maart. Het weer krijgt op Google een 9!!  Bezopen: Het is nog geen 2° en het waait stevig en dat op 19 maart. Alleen omdat de zon schijnt. Van mij krijgt het nog geen 4.  
16 maart. Er wordt dit weekend alweer! matige vorst verwacht. verdorie, 2e helft van maart!!!

In een poging om de michelia te beschermen heb ik bij de Bosrand vliesdoek gekocht. Niet goed gekeken natuurlijk. Zaten er 4 zakken van superdun vlies in een pak. Dat kun je niet om die michelia krijgen, dus ik heb ze alle vier, zo goed en kwaad mogelijk, opengeknipt en om het boompje vastgezet met wasknijpers.

Ik heb vaak vliesdoek gebruikt, als er in Frankrijk een nachtje vorst verwacht werd b.v. Maar dat was veel dikker en kon jarenlang gebruikt worden, tot het na die jaren ging scheuren en zo. 

Misschien helpt het ... Nou nee, 18 maart. Er liggen een massa afgevallen knoppen onder!

15 maart. Ik vind het wel een sport om kamerplanten opnieuw in bloei te krijgen. De amarylissen zijn weer klaar voor dit seizoen, maar de orchideeën zijn nog volop bezig. De eerste startte eind november, ook alweer voor de 3e keer.
Nu staan die orchideeën in glazen potten en die weer in witte, platte plastic onderzetters, waar een laagje water in staat. Om de omgeving, zowel voor de orchideeën als voor onszelf wat vochtiger te maken. De beste plek is de brede vensterbank van het raampje dat vanuit de keuken uitziet op het binnentuintje. Daar komt geen zon en het is wel heel licht. 

Als we gasten hebben vragen we hun vriendelijk (ja: hun, meewerkend voorwerp!) om niet tegen de bloemen aan te lopen, maar de meesten hebben daar lak aan. Zo liep A.'s zoon binnen 10 minuten nadat ik hem had ingelicht over mijn visie t.o.v. van mijn planten, voluit tegen de nét bloeiende phanaelopsis aan en ja, dat resulteert in een lelijke, kale staak! Want die bloemen zijn heel sterk - ze gaan normaliter 5 maanden mee! - maar je moet er niet tegenaan botsen! De enige die er werkelijk heel voorzichtig mee omgaat is mijn wekelijkse hulp Linda. 
Het is natuurlijk lastig, omdat er stoelen staan aan die kant van de tafel en er zijn altijd mensen die dáár willen zitten. Als het er veel zijn zet ik de planten op het aanrecht, maar één of twee mensen kunnen eventueel ook elders plaatsnemen, toch?

Omdat ik steeds ruzie met foto's van witte bloemen heb heb ik Corydalis malkensis later op de dag nog een paar keer gefotografeerd, te beginnen in de meest onderbelichte stand van de camera. Ik heb gekozen voor de 3e foto, belicht via het hokje links van de -1op de camera. Misschien kan ik het wel onthouden ...

12 maart. Lekker weer. Boven: het sublieme blauw van Scilla bifolia, en Corydalis malkensis. Hier links mijn favoriete krokus 'Ruby Giant'. Waarvan gezegd wordt dat hij zich niet uitzaait, maar waar komen dan al die Ruby's vandaan die inmiddels overal in de voorjaarsring staan?
10 maart. Zo, bijna 15° en van morgen wat zon, geen wind, later wat regen. Heel lekker om veel buiten te doen. De Scilla bifolia begint eindelijk zaailingen te krijgen. Wat een fantastisch kleurtjes hebben ze toch! 
Van het weerbericht kreeg het een 6 vandaag, van mij een 8! Wat kan dat beetje regen nou schelen!  
7 maart. Een beetje regen zou welkom zijn, maar verder begint e.e.a. zich weer aardig te herstellen. Na de vorst lag er van alles plat tegen de grond, maar de meeste staan weer overeind: Galanthus 'Kildare'  met 7 bloemetjes - dat valt een beetje tegen, want vorig jaar waren het er al 6; Leucojum vernum  begint zich heel langzaam uit te breiden en de witte Crocus tommasinianus  had ik al opgegeven, maar het valt mee. Die vind ik erg leuk. Voor staan ze nu ook in het ronde perk. Daar zag ik ook de spannende lichtgele corydalis van vorig jaar (Corydalis malkensis), bijna in bloei, en die, nog spannender, van Nijssen, vertoonde een heel klein blaadje ... 
6 maart. Mijn maretak is na de snoeibeurt van vorig jaar alweer zó groot geworden dat ik het advies heb gekregen om hem weer te snoeien en dit keer ook uit te dunnen. Er zitten flink wat bessen aan. Doe ik daar iemand een plezier mee?
5 maart. Hè, dat is weer lekker, een graad of 10, geen wind en de zon erbij. Ik heb wat verticale sprieten opgeruimd, want er valt heel veel op te ruimen in deze tijd! Poes vond het ook leuk en hield me de hele tijd gezelschap. Vlinder gezien: kleine vos! 

Dubbele sneeuwklokjes heb ik een jaar of 3 geleden gekregen van Margriet. Inmiddels alweer uitgegroeid tot een polletje met een stuk of 10 bloemetjes. Ze lagen plat bij die vorst, maar komen weer helemaal bij. Ik vind ze niet heel mooi, eerder grappig.

3 maart. Zo, de vorst is weg. Vanmorgen nog -3, met een dun laagje sneeuw, en nu boven 0. Het is ook ineens zichtbaar vochtig buiten. In het laatste plekje sneeuw - om de een of andere reden ligt er nog een klein rechthoekje op de bestrating - afdrukken van vogelpootjes. Hieronder een foto van de michelia, die er vreselijk uitziet. Ik hoop dat de vele bloemknoppen nog leven en dat het lelijke blad eraf valt!

2 maart. Zo laat in het seizoen en zo koud: -6° is voor dit deel van het land behoorlijk veel! 

In de buurt van Monnickendam, waar we vandaag waren: het Kinselmeer, met een groot windwak met bolle ijsranden en op deze plek b.v. een hele kudde meerkoeten. 

28 februari. Vannacht is er een klein beetje sneeuw gevallen. -4,5°  graden was het om 10 uur vanmorgen! Af en toe vallen er wat vlokjes. Vandaag en morgen zou het erg koud zijn en dan vrijdag sneeuw met daarna einde vorstperiode.  De helleborus bij de voordeur ziet er armoedig uit, maar ervaring leert dat het zó weer goed komt. 

22 februari. 'Lagoon' is wel spectaculair met zijn bloemen van meer dan 20 cm doorsnee en een prachtige kleur, maar ik ben toch niet zo van reusachtige bloemen. 'Rebecca' met een diameter van een cm of 12 heeft duidelijk mijn voorkeur. Ik herinner me van voorafgaande jaren dat Rebecca geen blad had bij de bloei, maar dit keer wel. 
Ik heb jaren geleden 'n paar keer een botergele soort gezien - heel mooi - maar daar is in de handel blijkbaar niks van terecht gekomen!

Ik ben in geen weken buiten geweest (griep) en ga straks weer eens kijken. Er is nogal wat (nacht)vorst geweest, dus heel hard kan het niet gegaan zijn ... 

19 februari. Als er een tijd niet geblogd wordt zijn we meestal op vakantie. Nu niet, nog steeds griep! Ik mis een hoop buiten, maar het is wel al een week of wat betrekkelijk koud met nachtvorst, dus buiten gaat zeer traag.

De amaryllissen, 25 januari opgepot, staan in bloei.

8 februari. Vandaag was het echt niet veel warmer dan een graad of 4. Het was wel zonnig. Voor stonden ineens alle boerenkrokussen open en zelfs dat polletje tegenover de keuken deed een poging. (Door het raam gefotografeerd, want hartstikke ziek.) Ik begrijp er niks meer van.
4 februari. Hoewel het vandaag naar verhouding zonnig is blijven de krokussen dicht. Ik vraag me af of er een minimumtemperatuur is waarbij ze opengaan? En is het feit dat het zo nat is geweest een factor?

Kijken of Nijssen me antwoord geeft als ik vraag waarom.

Nijssen wist het niet, maar iemand van de bijenvereniging wel: 10°. Dan gaan de bijen vliegen!

4 februari. Deze lag op de grond en is daarom een beetje vuil. Galanthus 'Kildare'. Het rokje binnenin is wel heel subtiel met dat fijne witte randje. 
3 februari. Marleen wilde graag wat van die boerenkrokussen. Ik kom erin om en ga er wat uitgraven. Valt niet mee, want het is hartstikke nat en ze zitten soms wel 30cm diep. Ongelukken genoeg dus. Die gaan mee naar binnen en staan in een minuut of vijf wijd open! Met één galanthus 'Kildare'. Als je niet weet dat die zo bijzonder is zie je het niet ... De eerste bloei van het voorjaar is niet mooi deze keer, omdat we heel weinig zon krijgen en veel water.

Onderweg naar de super zag ik al Scilla tubergeniana, maar hier pas ééntje. Bijna wit, dus slechte foto. 

Een onbekende, heel donkere helleborus heeft een mooi stoffige binnenkant. 

2 februari. De oranje cyrtanthus bloeit nu ook, de andere is trouwens alweer zowat klaar.  Ik zie deze nog altjd voor mijn geestesoog in de botanische tuin van Kaapstad, Kirstenbosch. Vol zwart/wit gestreepte rupsen ...  Heet misschien Cyrtanthus mackenii 'Alexandra'. Hij groeit niet half zo makkelijk als de gele soort.

29 januari. Zoal sommige vrouwen geen make up kunnen laten staan, zo reageer ik op een bollencatalogus: ik kan het niet laten. In het najaar heb ik mezelf getrakteerd op een verzameling bollen en bolletjes, sommige bekend, zoals het tulpje 'Peppermint Stick',  sommige nieuw, zoals Crocus fleischeri die heerlijk zou geuren. Ik op mijn ouwe knieën ernaast nu er eindelijk een bloemetje wat innerlijk liet zien: ik ruik niks! Deze begon al 2 weken geleden, m.i. te vroeg en ik vind ze aardig tegenvallen, een zootje ongeregeld zoals de omgevallen exemplaren. Volgend jaar misschien beter, sommige bollen bloeien beter na een jaar, andere doen het 't eerste jaar goed en lopen daarna terug. Je weet het maar nooit. 
Met de vroegbloeiende irisjes heb ik eigenlijk nooit veel succes gehad, maar hier doen ze het goed. Deze hieronder heet 'Katherine Hodgkin' en zou volgens de catalogus in maart moeten bloeien, maar is altijd de eerste. Ik weet nog steeds niet of ik haar mooi vind of niet ... 
Ligt er weer zo'n esdoornzaad achter. Als ik die dingen niet opraap ontkiemen ze en zie ik ze soms pas als ze al 15 cm hoog zijn!
28 januariGalanthus 'St Arnott'  Heeft in de catalogus als beschrijving 'Als je maar één cultivar zou mogen kiezen dan moet je deze nemen'. 
Ik zie dat nog niet zo, maar het is pas het eerste jaar en mijn ervaring met sneeuwklokjes is dat ze het elk jaar beter doen. Deze soort zou ooit 30cm hoog moeten worden.
De dubbele, die ik van Margriet gekregen heb, hebben zich in twee jaar tijd ontwikkeld tot een aardig polletje en de 'Kildare',  van ook 2 jaar terug, idem.  
Ik heb inmiddels 5 soorten, waarvan viridiapice me tot nu toe wat tegenvalt, terwijl die in het verleden nooit problemen gaf. Misschien staan ze niet goed. 

Colchicum hungaricum 'Valentine' op de foto linksonder meer open. Er staan er 3, ik hoop dat die zich ook uitbreiden. Boerenkrokussen kunnen trouwens ook heel fraai zijn.

25 januari. Na hun bloei gaan amaryllissen een tijdje op de plantentafel. Zodra het kan gaan ze naar buiten, op het  rek in de binnentuin, onder een afdakje zodat ze niet kunnen verdrinken. Ze krijgen van mij water en af en toe wat mest: zo veel mogelijk blad geeft kans op herbloei. E.e.a. houdt op in september. Eind oktober of als nodig eerder, gaan ze weer naar binnen, naar de zolder en daar staan ze dan een maand of 3 totaal droog in een omgeving van ongeveer 12° of zo. De kamer wordt niet verwarmd, behalve als het stevig zou gaan vriezen, maar dat hebben we tot nu toe niet meegemaakt hier. 

Tijd om ze weer aan de gang te krijgen. Bollen met wortels en al uit de pot, uitschudden; nieuwe, niet al te koude potgrond in de pot, wortels natmaken, oppotten en de pot verder opvullen met verse potgrond. Hoop rommel, dat wel. De knoppen zitten er bij allebei alweer in!! Het kind, dat ik bij een van de twee vorig jaar eraf gehaald heb en apart opgepot is ook alweer aardig aan de maat. Alleen niet genoteerd bij welke van de twee. 

Leuke sport hoor, maar het lukt niet met die spinachtig bloeiende soorten (Cybister?) Mijn 2 bollen zijn Rebecca en Lagoon, allebei écht roze. Rebecca is de mooiste1

22 januariColchicum hungaricum 'Valentine'  bloeit, maar is wat aan de vroege kant: hij zou op 14/2 volop in bloei moeten zijn. Een beetje zon zou ook leuk zijn, dan gaan de bloemen open. 
Onwaarschijnlijk blauwe bessen - echt dit kleurtje! - aan Ophiopogon japonicum. De zwartbladige uitvoering is bekender dan deze groene. Die is een beetje stijf en compact en groeit niet heel snel, maar heel geschikt voor tussen flagstones. 
Helleborus orientalis is natuurlijk ook al van de partij. Het best bloeiende exemplaar, deze roze 'Painted Bunting', staat op de warmste plek in de tuin!  

Tig esdoornzaden geraapt, erigeron verwijderd voordat het de hele tuin in beslag neemt, heel koude handen gekregen natuurlijk, maar poes gezellig mee. Weer: 8; 9°, droog, een beetje zon en weinig wind. Mooi voor eind januari, toch? 

21 januari. In Frankrijk hield ik ze gewoon in de tuin, maar hier woont de pot met Cyrtanthus mackenii van oktober tot april in de meestal onverwarmde logeerkamer. Heel langzaam wordt ie groter. 

Ik houd er ook een oranje exemplaar op na, met minder succes, maar wel weer een bloem vandaag of morgen. Ik zie cyrtanthus nooit meer ergens aangeboden en zal er maar zuinig op zijn. Je kunt de bollen wel kopen bij El Da in Griekenland, daar komen deze ook vandaan.

19 januari. Vandaag een beetje redelijk weer en opgeruimd buiten. Je hebt zomaar weer een vuilnisbak vol. En ijskoude vingers. Maar de sneeuwklokjes komen eraan.
12 januari. We zijn op reis geweest. Niet heel veel bloemen, planten en bomen gefotografeerd, maar wat er in beeld gebracht is staat op de laatste blz van 2017. 
Daarna even niet helemaal in orde, nu weer OK en buiten begint er weer wat te gebeuren. Bij mijn buren bloeit een heel fraaie hamamelis
Mijn allerbeste wensen aan de lezers van deze pagina's: geniet ook in 2018 van alles wat er groeit en bloeit!

naar bovenkant