Dagboek 2022 - 2024 naar onderkant Vermijd onnodig Engels! sitemap

27 april. Ik tuinier niet echt meer, maar ik doe nog wel wat op het balkon in Leiderdorp en mijn minituin in Garderen. Dat tuintje in Garderen is aan zijn 4e seizoen begonnen en voor het eerst bloeit de Polygonatum met de rode stelen. Het eerste jaar was het nog niks, daarná werd hij regelmatig opgegeten door? woelratjes? of ging Muts eroverheen om van het gele gras in de buurt te eten. Dat heb ik vorig jaar onmogelijk gemaakt en nu bloeien ze dus in volle glorie

Mooi hè?. Wit met groene puntjes, en dat met die rode stengels!

1 februari. In de zomer heeft Acis autumnalis in de bak rechts op het balkon vrij goed gebloeid. De bloemetjes heb ik af en toe bestoven met een penseel en zowaar, er kwam zaad aan. Dat heb ik in een potje met wat tuinaarde gestrooid en vandaag zag ik groene sprietjes!! 

Aan 'Green Valley' ging de tweede bloemknop niet goed. Hij begon al zo'n beetje te bloeien toen ie nog vlak bij de bol was en dat werd niks. Maar tot mijn verrassing kwam er nog een 3e. Die was gisteren bijna in bloei, maar wij gaan morgen 2 weken weg, dus heeft Linda hem meegenomen naar een andere cliënt, die tot vorig jaar dacht dat amarylis en altijd rood waren. De bladeren zien er ook niet heel gezond uit, dus ik ga er maar vanuit dat ik er niet in zal slagen de bol volgend seizoen opnieuw in bloei te krijgen.

8 januari. Nu ook deze stengel hieronder begon te verwelken heb ik een van die witte dingetje opengesneden. Het zijn een soort abortieve ZADEN. Wonderlijk.
6 januariHippestrum 'Wild Amazon' is uitgebloeid, maar er zit nu een heel eigenaardig groeisel op de plek van de 2e uitgebloeide bloeistengel.  In werkelijkheid niet meer dan ong 2 cm. 
5 januariHippeastrum 'Green Valley' staat in bloei. De bloem is mooi klein, ik hou niet zo van de 15cm+ dingen. Maar er zit wat minder donkerrood in het hart dan het eerste plaatje dat ik ervan zag en dat vind ik jammer. Ook deze komt van Farmers Gracy, die me sinds ik er wat aangeschaft heb vrijwel dagelijks belaagt met e-mail ... De tweede knop ziet er trouwens wat minder uit, er zit een zwarte vlek op de buitenkant. 
18 december.  Ik kan het toch niet laten. Dit beeldschone tulpje zag ik op de site van Farmers Gracy en ik kon het niet weerstaan! 'Norah' heet ze en ze lijkt op Little beauty. Via Marleen gekregen en vanmorgen in een pot gezet.

Tegenwoordig is dat dus een heel karwei: met de rollator naar AH om een zak potgrond te kopen, en dan zonder al te veel te knoeien planten ergens in de woonkamer, want op het balkon waai je weg!

'Green Valley' de amaryllis die ik bij dit bedrijf kocht, heeft niet veel haast. Die groeit maar heel langzaam.

10 december. De amaryllis bloeit: twee bloeistengels tegelijk, met elk 5 bloemen. Topzwaar en vast geen 'Wild Amazone'. Zie: 3 oktober. Wel mooi!

Hij lijkt het meest op 'Green Magic' van Nijssen. Maar daar lijkt 'Wild Amazone' ook wel degelijk op wat er hier staat te bloeien. Alleen zit daar helemaal geen oranje in! 

28 november. Ik kon het weer niet laten: ik ben nu eenmaal dol op mooie amarylissen en deze twee heb ik dit jaar aangeschaft ...  

Wat een verschil tussen twee soorten uit dezelfde familie. Links is 'Wild Amazone' van Verberghe, twee stelen, maar helaas geen blad. Oranje met bruin in het midden.

Links is 'Green Valley' - wit, met wat bruin of donkerrood in het hart -  al in augustus besteld bij Vreeken, maar die kon hem niet leveren lieten ze me in oktober weten. Gelukkig vond ik hem bij Farmers Gracy, voor mij een nieuwe leverancier. Daar kwam eerst het blad tevoorschijn, in het midden, later één bloemknop links en vanmorgen zag ik een tweede rechts, je moet wel goed kijken. Ik vind het mooier als ze bloeien mét blad, dan alleen kale stengels. 

 

 

7 november.  Twee prachtige paddenstoelen: links een gekraagde aardster in Garderen in de 'tuin' en rechts een inktviszwam die Noor tegenkwam in Oosterhesselen. 
9 oktober. Van Garderen kan ik 3 leuke dingen vertellen: 1) er zat een kikker in de tuin achter, tussen de klimop op de grond, dat ik beter 'kruipverder' kan noemen 2) vrijdag een keep op bezoek, pas één keer eerder gezien en 3) een zoektocht naar de naam van de boom waar dit zaad vanaf komt ... en dat is een Amerikaanse haagbeuk. Carpinus caroliana.

Ik heb me suf gezocht: flora, bomenboek, internet, nee dus! Toen gevraagd aan Wanda - buurvrouw in Garderen - en aan de hortus in Leiden. Van die haagbeuk dus en in het bomenboek op blz 71. Maar dat trosje op het plaatje zie je nooit, alleen losse onderdelen. En het is ook nog eens een berk en geen beuk, haha! En zowel Wanda als de hortus wisten dat.

3 oktober.  Ik kan het niet laten: amarylissen hebben mijn eeuwige liefde. De mooie dan, want er verschijnen ook absolute monsters op de markt; enge, dubbele witte b.v. 

Deze heet 'Wild Amazone' en is een cybister, dus w.s. niet heel makkelijk houdbaar. Wat een plaatje, gestolen van de website van Verberghe, waar ik samen met Hanneke, de handtherapeute, wat corydalis en deze besteld heb. 
Ik heb er ook nog een in bestelling bij Vreeken en die heet iets met 'valley', wit met roodbruin in het hart.

Vandaag opgepot.

17 september. Wandelend van mijn oude school in Leiden, die 700 jaar bestond?, zag ik een struik met donker blad en kleine trosjes roze bloemen, leuk en vagelijk bekend, en in Leiderdorp in het water bij de zelkova's een gele waterlelie. 
De naam van de struik schiet me w.s. nog wel eens te binnen. Ik had een soortgenoot in Zoeterwoude, maar ik dacht dat die eerder bloeide.  ...opulus? Had ik in de tuin Z'woude, met donkerder blad en minder rode stelen. Physocarpus opulifolius 'Diabolo'. Er bestaat een mooiere vorm van. Ja, ik heb het gevonden: die heet 'Tuillad'. Het blad is mooier en daarom meer de moeite waard, want het blad zit er veel langer aan dan de bloemen.
30 augustus. Er is veel dat het op dit balkon NIET doet. Gelukkig is er toch wat Acis autumnalis tevoorschijn gekomen, nadat ik een Viola laboradorica had weggehaald. 

Diascia, op de foto is, een plant die ik niet eerder geprobeerd heb. Doet het goed, is een jarig, maar overleeft de winter ook vaak. Komt in allerlei, niet gele, kleuren voor. 

29 juni. Vandaag was ik bij Anke, van de tuinclub, in Zoeterwoude. Was lang geleden mijn buurvrouw, maar helaas maar kort, want wij moesten zo nodig naar Frankrijk. 

Anke heeft in ligusterBOOM in de tuin, zo groot als hier in huis het kantoor. En hij rook heerlijk! Erg mooi vond ik de druppels op een spireastruik, als diamantjes. Ze had ook groene kikkers, die gezellig zaten te kwaken. 

Het was er goed toeven.  

 

21 juni. Noor had me vorig jaar jonge planten gegeven van een eenjarige hibiscus, Hibiscus trionum. Die hebben geweldig gebloeid hier op het balkon en er was ook veel zaad. Dus toen er van alles opkwam op de plekken waar ze hadden gestaan ging ik er vanuit dat dat hibiscus zou wezen.  

Mooi niet, het begon ineens te bloeien, terwijl ik nog niet eens knoppen had gezien ... piepkleine roze bloemetjes & uit de lipbloemfamilie. Het is w.s. 'gespleten hennepnetel'. Geen idee waar ie vandaan komt en nooit eerder gezien. 

 

Allemaal eruit!!! en geen hibiscus dit jaar. 

Maar er was wel een lief, ook piepklein, wit vlindertje op aster 'Harry Schmidt' die bijna bloeit. Niet meer dan 2 cm. Misschien kan ik de naam wel vinden.

 

De nieuwe primula in Garderen had bijna het loodje gelegd, toen we er na 4 of 5 dagen warm/droog weer waren, maar ik geloof dat ie overleefd heeft.

30 mei. Hieronder een nieuwe primula die het doet in het bos: Primula  polyneura. Er komt tot mijn genoegen nog een bloemstengel! Mooi blad, leuk kleurtje!
De foto rechts doet mij ook plezier. Niet alleen om de plant, Heuchera 'Ginger Ale', die ik a) heel mooi vind en b) in het bos wil groeien, zoals alle heuchera's, maar ook omdat ik eindelijk een trucje heb om verticale foto's te regelen. Ze kwamen vaak gedraaid binnen bij mensen die op diverse blogs keken. Maar ik weet nu hoe ik ze kan behandelen in het knipsel programma en dan gaat het weer helemaal goed. 
Met een mobieltje kan ik niet of nauwelijks omgaan, maar met die blogs kan ik van alles!

Op het balkon zit de eerste bloem aan de jasmijn. Die heeft het goed gedaan in de houten bak. Maar Phlox paniculata 'Stolen Delight' ben ik kwijt. Jammer, want die krijgen we nooit meer terug! 

21 mei. Vrijdag was ik in de Hessenhof, op zoek naar een Leycesteria, want die zou, in overleg met Ernst tuinman, op de plek van de overleden conifeer komen. Met dichte ogen rondlopen bij Hans Kramer gaat natuurlijk niet lukken en zo kwam ik deze salomonszegel tegen: mini, geurende roze bloemen en met de titel Polygonatum  sp. SBQE 310!

De varen van Cor (vorige week) was niet in de collectie.

16 mei.  Vorige week donderdag gaf ik een grote papyrusplant in de kamer (daar kan Muts veilig aan kauwen) 2 liter water in de pot, voordat we naar het bos vertrokken. Toen we terugkwamen, zondag, was de papyrus verdord! Het was warm/zonnig geweest, dat wel. 

Een phanaelopsis, die ik een tijd geleden kreeg, was uitgebloeid en de bladeren waren helemaal slap ... Een maand of 2 geleden heb ik haar uit de pot gehaald, de kluit uitgespoeld, alle droge en slechte wortels afgeknipt en de rest in een pot gezet met ongeveer 1 cm regenwater. Er komen nu nieuwe luchtwortels aan en zelfs een nieuw blad!

Bij Cor in Keulen: Cyrtomium fortunei clivicola
19 april. In een bak op het balkon bloeit Muscari 'Mountain lady', het mooiste blauwe druifje dat ik ken. De naam heeft ook wel wat, toch? Helaas maar één bloem! de andere 3 kregen knoppen, maar daar kwam niks van. Wat doe ik niet goed? De combinatie met Pulmonaria 'Opal' is erg mooi.  

Inmiddels zijn ze overal te koop, dus ik kan opnieuw proberen in het najaar.

10 aprilChirita tamiana 'Maisy' doet het ook in Leiderdorp heel goed. Het is onbegrijpelijk dat het plantje nauwelijks te vinden is in een tuincentrum o.i.d. Het is niet veeleisend en staat vrijwel altijd in bloei.

9 april. Om te onthouden; orchidee: er zitten nog goede wortels aan. Kijk via internet Phanaelopsis redden. 
Een betere foto van Anemone ranunculoides vandaag 8 april. Redelijk lekker weer en wat opgeruimd in Garderen. Ik trof verschillende zaailingen van Bowles' Golden Grass en heb die behoedzaam op allerlei plekken uitgeplant.  
Tot mijn verrassing vond ik één Ranunculus ficaria 'Salmons White'.  Die ging zowat vóór mijn ogen open, en die ogen kon ik nauwelijks geloven, want ik dacht dat ik ze allemaal aan Noor had gegeven. Zoiets bijzonders moet je niet in een tuin laten staan waarvan je weet dat ie op de schop gaat, met Salmon's White en al. (Barbaren).  Maar blijkbaar heb ik één knolletje gehouden!
Ook zag ik dat ik gelukkig smyrnium gezaaid heb en hoop ik ze volgend jaar te zien bloeien. Bij (mijn) leven en welzijn ....
Ik ben altijd al een liefhebster van mos geweest. In Japan hebben ze clubs waar de mensen uitsluitend over mos praten. Te gek! Maar in de jaren 90, op nr 72, had ik al een mospaadje: het duurde wel 10 jaar voordat het begroeid was. 
Hier in Garderen gaat het sneller. Het terras is al behoorlijk groen, maar sterretjesmos lukt niet, dat hoort echt bij beukenbos.. 

Mooi plaatje toch: een varen , wat sprieten van boshyacinten, een fraaie steen, een paar bloemetjes van een primula, een verantwoord vogelbadje  .... en mos. Wow!

1 april. Terug uit Garderen, waar het buiten nu weer een beetje spannend wordt. Zoals gedacht is Euphorbia robbiae  een heel goede plant voor daar. Linksboven, mooi wat? 

Ik was vergeten dat ik Anemone ranunculoides had geplant i.p.v. de gewone witte en nu stond het dus ineens vol piepkleine gele anemoontjes. Het eerste jaar na planten bloeien ze niet, volgend jaar zijn het er w.s. 2x zo veel!

Verberghe had tegen me gezegd, at de mij zo geliefde corydalis het niet zou doen in het bos. Ik heb ze dus NIET geplant, maar er stond nu dit beeldige exemplaar te bloeien, meegekomen met iets anders en ik zag er nog zeker een stuk of 5, plus alweer de nodige zaailingen. Die zijn al bij het begin herkenbaar.

Helaas heeft de inwonende woelmuis alweer een salomonszegel doorgebeten. Ik hoop dat de 3  veelbelovende knoppen wel bloemen gaan opleveren. In een muizengat (in de grond) heb ik kattenpoep gestopt, misschien gaan ze dan wel verhuizen!!!

28 maart. Echt heel koud is het deze winter - op één week na, met schaatsers op de vijver t.o. de Winkelhof - niet geweest, maar een lekkere voorjaarsdag is ook nog niet langsgekomen. Nou ja, 11 februari was het 11° zonder wind ... soms is er geen wind en dat scheelt direct, maar verder lijkt het nergens op. Dagen waarop je zonder legging kunt zijn er nog niet geweest.
22 maart. Ik had er niet op gerekend, maar vandaag vond ik Corydalis malkensis in bloei onder de jasmijn. Ik was er vrij zeker van dat ik er eentje had meegenomen, maar ik zag niks verschijnen. Ik blij. De roze doen heet prima, maar of er zaad aan komt valt te betwijfelen, want ik zie hier weinig insecten.
19 maart. Je houdt het toch niet voor mogelijk: ik haal zo een stuk of 5 slakjes uit de bak op het balkon. 
18 maart. De Houtkamp, het park  hiertegenover links, is saaier dan het kleine parkje achter langs de Nassaulaan in Zoeterwoude. Ik liep er vandaag 2x doorheen op weg naar het ziekenhuis en weer terug. Deze bloesem kan ik geen naam geven. Sleedoorn bloeit heel vroeg, maar deze wordt ook een boom en sleedoorn brengt het niet verder dan struik.*) Ergens staat wél een heel grote Magnolia 'Kobus', hieronder. Vind ik mooier dan de soort die je meestal ziet, waarvan ik die met rode bloemen zelfs uitgesproken lelijk vind. *) Kerspruim.
In de kinderboerderij was nu een dik bruin varken in de modder doende, leuk!

Er waren wat houtduiven, een ekster, ik zag één merel, maar ik heb hem niet horen zingen. Er zat ergens een specht te roffelen. En op de terugweg zag ik een meerkoet met van die leuke, grote, blauwe voeten.

3 maart. Longkruid staat in bloei hier, eentje wit - mwah - en eentje 'Opal'. In tegenstelling tot 'tuin' zie ik veel grond in de bakken. Dat wordt later wel beter, maar nu is het nog niet veel soeps. Aan de cyclaampjes, Cyclamen coum, zitten inderdaad heel veel bloemetjes, maar er komen geen insecten langs om te bestuiven. Ik gaat het maar zelf proberen. niets zo aandoenlijk als een eerstejaars cyclamen: een knolletje van hooguit 1 cm met één blaadje!  
18 februari. Ooit hadden we een uitzicht als hier beneden. Nu is het zoals rechtsonder. We lijken wel niet goed wijs! Maar helaas, het komt door de oude dag met al zijn gebreken!

15 februari. Het is belachelijk mooi weer, 11°  of zoiets, waar het -5 zou moeten zijn. Ik heb in de bakken een paar grote sneeuwklokken en wat kleintjes, helleborus, viooltjes en cyclaampjes, en twee gele krokussen. Gele krokussen worden altijd door mussen opgegeten, dus die had ik nooit, op een paar na, die bij de woekerende aster in de pot woonden. Die zijn dus meegekomen met die aster en ... worden opgegeten. Door wat? 
13 februari. Vandaag een echte verrassing: ik heb al mijn amaryllisbollen weggeven voor de verhuizing, op mijn lievelingssoort na: 'Misty'.  Zij heeft de zomer doorgebracht op het balkon en daarna een rustperiode in de koele kamer hier. Vorige week heb ik haar gewekt = opnieuw opgepot, in de warmte en af en toe water. Zodra de knop verschijnt de pot dagelijks draaien.
Binnen twee dagen zag ik een bloemknop aankomen en vandaag een tweede! Dat is nooit eerder gebeurd. Ik heb deze bol al heel erg lang, waarvan er eentje bij mijn zus Paula is doorgebracht. Die heeft e.e.a. zeker weten verwaarloosd, want ze was behoorlijk aan het dementeren, maar toen het voor haar afgelopen was heb ik de bol weer mee naar huis genomen. Zij wordt gekoesterd!
10 februari. Ik beleef niet zo veel plezier aan de bakken op het balkon als aan mijn tuin - ooit, want die tuin bestaat niet meer -, maar ook in de bakken is het voorjaar in aantocht. Als je geloven mag dat er aan cyclamens even veel bloemen als bladeren komen dan komen er nog een massa. Er is een gele krokus en er zijn sneeuwklokjes en Helleborus 'Painted Lady' staat al een maand minstens te bloeien. Knoppen in longkruid en de bijbehorende druifjes komen boven ...

20 december. Beter dan zo'n enge amaryllis is mijn ouwe, getrouwe Cyrtanthus mackenii die ook in Leiderdorp alweer voor de 2e keer in bloei staat. Wat een prijs-bol!
26 november. Een dag of wat geleden heb ik mijn pols gebroken en ben dus tijdelijk zielig. Lieve mensen komen me opzoeken met een bloemetje. 

Vriendin Marleen kwam met een kitscherig kerststukje, met lampjes en een amaryllisbol op z'n kant. Dat kan ik, als amaryllofiel niet verdragen. De bol is opgepot en is nu in bloei, de stengel van plusminus 30 cm op ong. 45° , want méér omhoog is de arme bol niet gelukt. Een kerstbal heeft zijn plaats in het stukje ingenomen.

De bloem is buitengewoon eng: wit is al niet mijn lievelingskleur, behalve misschien bij een kleine bloem met wat groen erin, maar deze is behoorlijk groot en DUBBEL, hoe kun je het verzinnen.  

Ik heb veel profijt van getrainde pianohanden, zodat ik nu goed met een hand kan typen.

8 november. Over orchideeën in huis. Luchtwortels zijn belangrijk, groene punten geven aan dat de plant gezond is. Water ontsmetten door een teentje knoflook te pletten, water erop, half uur laten staan, zeven: water is nu goed om mee te ontsmetten, desgewenst het blad met een wattenschijfje. Op de video gebruikten ze gewoon kraanwater.

Rotte wortels afknippen. Alle rotzooi tussen de wortels weg. Plant herpotten in een aardewerk pot met openingen opzij (als je die kunt vinden - en op de bodem schone scherven, de plant met de goede wortels erbovenop, en vullen met orchideeënschors, schors aandrukken. Er bestaat een soort metalen lip die je kunt vastmaken over de rand van de pot en over de plant, zodat ie niet omkiept. 

23 oktober. Het valt me alleszins mee, de lol die je kunt beleven aan planten in een plantenbak op het balkon! Erigeron karvinskii, altijd al een favoriet in de tuin, doet het ook geweldig in een bak. Het is verdorie bijna november!

4 oktober. Vandaag kreeg ik van Riet een Anthurium, Misschien 'Baby Purple'. Maar niet zo maar eentje, eentje die gekweekt was op water. De methode heet hydroponie. Elke maand water verversen,  met bronwater en één druppeltje mest. Spannend en heel decoratief.  

2 oktober. Nog een klein pleziertje! Uit ons vorige huis/tuin heb ik alles meegenomen dat ik écht niet kwijt wilde. W.o. twee potjes met elk één bolletje van een herfstbloeiende narcis, een Nederlandse kruising met de groene bloeier uit het Atlasgebergte, Narcissus viridiflorus. En ik hoop maar dat ik geen onzin zit op te schrijven. Bij van Tubergen kocht ik 2 soorten, met alleen een nummer en geen naam, peperduur!! Eentje bloeide tot nu toe elke jaar de andere heeft slechts een keer gebloeid, maar in de potjes - die ik natuurlijk hierheen heb meegenomen - zie ik weer groene puntjes verschijnen!
21 september. Dat zo'n nietig bloemetje je zo veel plezier kan geven! Toen ik indertijd begon met het maken van de tuin op nr 29 was een van de planten die ik graag wilde hebben Phlox paniculata, de oerplant. Al die paniculata's komen daar uiteindelijk vandaan.  

Maar hij was om de dooie dood niet makkelijk te vinden. Het is een plant die uiteraard sterk is, het redelijk doet op een plek met weinig zon, met een bloem in aantrekkelijk lila en, als ie bloeit, goed zichtbaar op een wat donkere plek. Ruikt ook nog lekker.

Ik heb hem gestekt voor hier en je moet altijd maar hopen dat je stek 'aanslaat'. Dat heb ik gedaan in april. De overdracht van het huis was pas in juli, dus ik kon wachten tot ik redelijke stekken kon maken en die zijn dus aangeslagen en vandaag, superlaat in het seizoen, is daar de eerste bloem. 
Als je de Chelsea coupe toepast op floxen krijg je dus bloei in juli, wat later aan de stukken waar je de stekken afgeknipt hebt en dan nog eens van de stekken zelf!!! 

20 september. Inmiddels 10 bloemetjes aan de cyclamen en de eerste aan Hibiscus trionum, eenjarig, waarvan ik van Noor 2 kleine zaailingen heb gekregen, 3 weken geleden!!! 
Onder de hibiscus een onbekende plectranthus, die zich een jaar of 4! geleden in een potje buiten had gevestigd. Een piepklein potje en het plantje bleef ook piepklein, maar omdat ik niet wist wat het was heb ik het erin laten staan. Nu is het min of meer per ongeluk in een plantenbak op het balkon terecht gekomen en is als een idioot aan de groei gegaan. De takken zijn in 3 maanden tijd minstens 40 of 50 cm lang geworden, maar ik weet nog steeds niet welke soort het is. Plectranthus is een heel grote familie. Deze heeft dikke blaadjes, een beetje als een vetplant, maar niet glad, en donkere stelen. Mocht iemand dit lezen en weten hoe hij heet? Laat weten? Later: hij is bij de eerste nachtvorst bevroren, maar ik heb een stek ...

13 september. Het is echt niet zo dat er niks te bleven valt op tuingebied als je geen tuin meer hebt. Het blijkt dat de bakken hier op het balkon ook spannende zaken opleveren. 

Het lijkt b.v. dat de bloemen van cyclamen groeien en ik kan me niet heugen dat ik dat ooit eerder gedacht heb. Op de foto rechts is het kleine bloemetje van vandaag en de grote rechts zijn al minstens een of twee weken oud. Op de foto hieronder is er aan de linkerkant ook een middelmaatje. 

5 september. Ik geniet nog steeds van deze eindeloze, warme zomer. Een flinke bui zou welkom zijn, dat wel, want in de laatste 3 maanden heeft het geloof ik één keer flink geregend. 
Op een balkon valt minder te beleven dan in een tuin, maar soms gebeurt er wel iets. De roze linaria heeft zich spontaan gevestigd in de kleine bak. Er komen hommels op en soms zie ik een zweefvlieg. Voor vlinders is het w.s. te hoog. In de bak ook oxalis. 'Geluksklaver' - op de foto hieronder -  heb ik van Inge gekregen en het is nauwelijks te geloven hoeveel bloemen er van een paar kleine knolletjes komen. De hele zomer al en dat is vanaf begin juni! Ook Oxalis lassiandra heeft veel meer bloemen geproduceerd dan ooit tevoren. 
Een paarse linaria staat in de grote bak met de jasmijn. Daar staat Acis autumnalis al 2 maanden te bloeien. Ik heb wat bloemetjes met een penseeltje bestoven en het zaad dat daarvan het resultaat was in de buurt van de rest uitgestrooid, zorgvuldig wakend dat het niet op het balkon terecht kwam!! 
In de grote bak met de tinantia zit een of ander beest 's nachts aan het blad van de Phlox paniculata, de oervorm, die ik gelukkig met succes gestekt heb, te eten. Ik heb een flauw vermoeden dat er nog bloemknoppen in zitten, maar de boosdoener, die het blad halverwege doormidden eet, heb ik nog niet kunnen vinden en ik hoop dat het beest whatever van de bloemknoppen afblijft! Misschien gaat de eenjarige hibiscus ook nog bloeien, ik zie een knop. De campanula - C. cochlearifolia - met de klokjes begint zich te verspreiden. Die hele bak zit vol woekeraars: tinantia, 'Harry Schmidt', de aster en dus ook een campanula. 

28 augustus. Gisteren kreeg ik van Noor 2 zaailingen van de hibiscus hieronder. Ik hoop dat ze nog gaan bloeien/zaad vormen in de plantenbakken hier. 

Bij het planten een verrassing: in de kleine bak stonden 2 cyclaampjes te bloeien en ik kan me niet herinneren dat ik die daarin gezet heb. In de grote bak links zie ik cyclamenblad komen, maar ik dacht van C. coum, de voorjaarsbloeiende soort.

Kun je door de bak op je balkon toch verrast worden!

18 augustus. Noor heeft deze in haar tuin: Hibiscus trionum. Dat is een eenjarige die makkelijk zaaibaar is.

Dus nu zijn er twee met een paars hart in deze familie bij mij bekend ...  zie 24/6.

16 augustus. Plantenbakken zijn maar placebo's, maar vooruit! Gisteren, na lange droogte, een heftige bui: gelijk paddenstoelen in een van de bakken. 
25 juli. Tijdens onze vakantie twee onbekende bomen tegengekomen. Een - hieronder - met lichtroze bloemen, die aan Catalpa doen denken, maar die heeft heel ander blad.  Misschien Catalpa speciosa.

De tweede zit denk ik vol zaaddozen. 

11 juli. Soms is een foto mooi genoeg om nog hier neer te zetten. Impatiens balfourii, gekregen van Harry, bloeit in Garderen. Oppassen dat het er daar niet te veel worden. T.z.t. heb ik waarschijnlijk wel zaad, mocht iemand belangstelling hebben.  

30 juni. Ik heb nu alleen nog maar een bostuintje en bakken op het balkon in Leiderdorp: 2 grote en een kleintje, van vergrijsd hout, heel mooi gemaakt. In de bakken een paar lievelingsplanten: de kleine jasmijn (Phil. erectus), Fuchsia 'Hawkshead', Helleborus 'Painted Lady', Aster 'Harry Schmidt', Tinantia, Phlox 'Stolen Delight', stekken van  Phlox paniculata, de soort, van dattum.  
Maar zelfs op een balkon valt nog wat te beleven: ik had een dikke hommel op bezoek en allebei de lieveheersbeestjes waren uit de pop gekropen, één kon ik niet vinden, de andere, met een heel andere pop, zat nog uit te harden. Ik tel (2x) 6 stippeltjes. Ik kan haar of hem helaas geen bladluizen bieden, dus ik hoop dat het kevertje wegvliegt naar een gebied vol bladluizenaanbod! 
In de kleinste bak begint e.e.a. al te groeien.

  

Heuchera 'Summer', heeft paarsgrijs blad.
24 juni. De bakken op het balkon zijn er, maar zien er nog niet heel goed uit. De campanula links moet eerst vorm krijgen. Ik zou gezworen hebben dat dit Camp. rotundifolia' is, maar het is Camp. cochlearifolia. Op de rechterfoto een malvacae die ik niet ken, misschien vorig jaar gezien bij Noor, want die had zoiets. Naam onbekend, en wat een beauty! Een beetje struikachtig.

De malva heb ik inmiddels gevonden: Alyogyne hakeifolia, een kuipplant afkomstig uit zuid- en west Australië. Van der Velden heeft hem te koop.

15 juni. Misschien schrijf ik nog wel eens iets over wat er gebeurt in de bakken (die nog moet komen) hier op het balkon, met een paar van mijn lievelingsplanten, maar het blog houdt hier vooral op.

 Ik schrijf nu over de onnodige dingen in huis, die allemaal door mijn handen zijn gegaan - veel weggegooid, maar veel wil ik niet missen, ondanks het feit dat ik er helemaal niks mee kan, haha! - op de homesite, onder 'Prullen'. 

Toen we in 2006? het huisje in Voorthuizen aanschaften als pied-à-terre voor verblijven in Nederland kwam er in de vensterbank deze Kalanchoë. Later vond ik in een kringloop daar ergens  de prachtige pot en ben blijven zoeken naar een tweede, zonder resultaat.

De plant verhuisde naar Zoeterwoude en stond daar in de vensterbank van de keuken. Hij zag er behoorlijk armoedig uit, al weet ik dat ie ijzersterk is. Mijn schuld.  Bij het verlaten van de Nassaulaan liet ik hem in de tuin achter. Daar kreeg hij vervolgens heel veel regen, fleurde op en toen ik hem van de week zag staan riep ie: 'Kijk nou toch hoe mooie ik ben! Neem me mee, ik wil niet in de container ...' en zo geschiedde. 

Juni. Of de duvel ermee speelt: ook de Styrax, altijd maar onwillig, staat dit jaar (een beetje) in bloei. 

Ik heb afscheid genomen van de tuin! Marleen wil het Perzische roosje nog, kijken of we dat een keer kunnen uitsteken. 

Over een dag of 10 komen de bakken hier, dan ga ik verder proberen van het balkon iets te maken. Het waait hier wel altijd!

25 mei. Het is wel een beetje zuur dat hij uitgerekend na de verkoop van ons huis voor het eerst  bloeit: Dictamnus albiflorus, met de allerheerlijkste geur die je kunt verzinnen, lelietjes-van-dalen met een vleugje citroen. We moeten nog regelmatig iets in het oude huis en ik ga als het even kan mee, om aan de dictamnus te ruiken.  

Je leest in de beschrijving van deze 'vuurwerkplant' altijd over die etherische olie en de vonkjes, maar nooit over die heerlijke geur.

Verdraaid, de phlox, die ik gestekt en meegenomen had naar het balkon hier werd opgegeten ... ja hoor, door zo'n bruine slijmerd! Gelukkig was het nog niet te laat om de stekken te redden.

24 mei. Grote planten gekocht voor in de kamer, o.a. Ficus cyathisipula en een bonte dracaena. Van de ficus wist ik niet dat ie bestond en hij schijnt giftig te wezen.
3 mei. Nog twee weken. En wat zie ik in de tuin? 9 jaar geleden geplant en komt voor het eerst in bloei: dictamnus. Een van mijn lievelingsplanten, die het bijna nooit ergens heeft willen doen. De blauwe papaver is nr 1 om te zien, deze nummer 1 om te ruiken. De bloei valt gelukkig vóór 1 juli als we dit huis moeten opleveren. Het is zo lang geleden dat ik hem geplant heb, dat ik niet meer weet of hij wit of roze is. Wit, denk ik. Het erge is dat hij niet verplant wil worden ...
26 april. Een dezer dagen is het afgelopen met dit blog: geen tuin meer ... misschien nog wat bijzonders op het a.s. balkon? Vandaag regende het voor het eerst sinds een paar weken en ja, daar gleed alweer zo'n slijmerd over het tuinpad. Die hoef ik, hoop ik, nooit meer op te ruimen!

Hieronder : mooie combinatie van een heuchera, Allium 'Kameleon' en een donkere tulp, 'Havran' of 'Recreado', daar wil ik van af wezen. Die heeft zich daar zelf neergezet!  

Omdat mijn zorg voor de tuin ten einde loopt heb ik dit jaar ook niet fanatiek alle boshyacinten verwijderd en nu staat de hele tuin er vol mee. Hieronder met een tulp die ik vorig jaar had aangeschaft, iets van 'Silver Ghost' of zo, veel minder mooi dan de eerste keer dat ik hem zag, boshyacinten en nog zo'n paarsrode tulp. Toch wel leuk al dat blauw. Foto van de tulp bij eind april 2020: paarsig hart, donkere meeldraden. 

12 april. Heerlijk weer vandaag, iets van 19°, beetje zon! Bij de keuken: muurleeuwenbekjes, viola laboradorica, beginnend zenegroen en in de hoek oxalis rosea. 

4 april. Nu is het buiten weer koud. Sneeuw, vorige week, en flinke vorst in de nacht van 2 op 3 april. Maar binnen bloeit mijn lievelingsamaryllis: 'Misty'.  

28 maart. Bij zo veel zon en zulke hoge temperaturen als de afgelopen dagen zijn er al veel bolgewassen in  bloei: hieronder Tulipa clusiana 'Lady Jane' (denk ik). 
Leucojum aestivum moet volgens de catalogus van Verberghe in mei bloeien ... Ze doen het trouwens geweldig in een vaas.
26 maart.  Ik vind Cercidiphyllum japonicum 'Rotfuchs' prachtig als hij uitloopt. Dat subtiele randje om de nieuwe blaadjes! Maar vandaag zag ik iets dat ik niet eerder had gezien: hij bloeit! De rode bloemetjes lijk op die van een Hamamelis mollis, maar rozerood en minder opvallend. Prachtige, zuilvormige boom.
Ik zag nog iets vandaag dat ik nooit eerder had gezien: een grote magnolia met GELE bloemen in volle bloei. In Waddinxveen langs de Gouwe. Erg mooi! De foto is gejat van internet, want we konden er niet stoppen!

Op de terugweg van de Veluwe gingen we langs bij André en Wendy, van kwekerij Kingfisher in Boskoop, Lage Boskoop 104A, helemaal achterin het pad achter Geers. Alleen vrijdag en zaterdag, van 12 - 4. Die hebben allerlei leuke planten en zijn bovendien bijzonder aardig. Zoals heel veel kwekers. Ik heb wat planten voor in Garderen meegenomen, o.a. een Geranium phaeum met rood in de bloem en een andere waarvan André zei dat ie heel bijzonder is en ik ga graag op zijn advies af. De prachtige phaeum 'Wendy's Blush' komt natuurlijk daarvandaan. Kopen, als je hem tegenkomt.
17 maart. Ik vind het vreselijk om mijn tuin vaarwel te moeten gaan zeggen. Ik fotografeer heel dierbare dingen, die ik niet wil verplanten naar bakken op mijn a.s. balkon: Zoals deze bijzondere: Isopyrum thalictroides, een plantje dat lijkt op anemonella, maar veel sterker. Het verdwijnt volledig na de bloei en je moet dus weten waar het staat en daar vooral NIET graven. Binnen de ring wordt niet gegraven, houd je daar maar gewoon aan ... 

De foto hiernaast is van internet en van een firma die Pietersplanten heet, want ik krijg het niet gedaan om een betere foto dan die hieronder, in eigen tuin, te maken. 

Gewone corydalis, daar ben ik ook dol op. Waar de boerenkrokussen lastig zijn met hun eindeloos achterblijvend lange loof, verkleurt het blad van een corydalis na een week of wat en kun je het makkelijk wegtrekken. De kleuren, van heel licht roze tot paarsachtig, vind ik ook fantastisch. 

14 maart. Dit jaar hebben we geen vorst van enige betekenis gehad en dus staat de Michaelia volop te bloeien. Volgens mij Michaelia doltsopa 'Silver Falls', maar Esveld die hem geleverd heeft (ik had een andere michaelia besteld) denkt er anders over. Ik ben er blij mee als er een zachte winter is, maar verlies de bloei bij vorst in februari. Je kunt hem wel hardvochtig snoeien. Esveld is niet thuis als je niet krijgt wat je besteld hebt, wees gewaarschuwd!

Ik ontdekte ook grote, bolle sneeuwklokjes met een bijna helemaal groen rokje, die nú pas bloeien. Die zal ik uitsteken als ze klaar zijn. De elfenbloemetjes - Leucojum vernum - zijn verdwenen, ik zie er geen een ...
Vandaag zag ik een knop in mijn favoriet onder de amarylissen: 'Misty'.  

In huis zijn de amarylissen in bloei. 'Lagoon' logeert dit jaar elders; 'Rebecca' is al weer bijna klaar en 'Terra mystica' zie ik voor het eerst: toen zij vorige jaar bloeide waren we niet thuis. 

Ik vind die donkere aanzetten aan de achterkant erg mooi. De bescheiden bloei van maar 2 bloemen is wat minder. Een beetje mest zal wellicht helpen. 

Ik weet nog niet precies hoe ik amaryllissen in het appartement moet gaan overhouden. 

8 maart. Dit struikje, een kleinbladige euonymussoort, groeit langs een schutting van een tuin helemaal aan het begin van de Hoge Rijndijk. Ik zie het altijd als ik lopend naar een middag bridge ga.  Voor het eerst jaren geleden, toe het nog een sprietje van 10 cm was. Nu bijna bovenaan de schutting. Ik heb er altijd plezier in.
6 februari. Dit is waarom ik zo'n hekel heb aan november en niet aan februari! Uitgezaaide Cyclamen coum bij de keuken, in volle bloei! Het is wel hartstikke nat, maar er is nog geen vorst van enige betekenis geweest.

3 februari. Nu  de tekenen van het naderend voorjaar verschijnen ga ik natuurlijk, als het maar even mogelijk is, elke dag even buiten kijken: sneeuwklokjes, krokussen, helleborus, primula, cyclamen en colchicum. Er is al van alles in bloei. In Leiderdorp zagen we vanmiddag narcissen.

Maar ik ben vandaag geschrokken: van dit dingetje rechts, zeker 6 meter van de 'heg'.  Een verloren stukje mühlenbeckia en al flink geworteld. Opletten geblazen. 

27 januari. Zo, het jaarlijkse karweitje van de amarylissen is ook weer gedaan.  De 'kinderen' van Lagoon zijn inmiddels zeker 3 jaar oud, maar bloei zit er nog lang niet in. Ik hoop op bloei bij Misty en Rebecca.  
17 januari. We denken al een tijd over verhuizen naar een appartement. Nou zijn die niet te vinden, dus zo'n vaart zal het niet lopen, maar er is inmiddels wel wat contact met makelaars ...

Als wij het huis hier gaan verkopen moet het er wel een beetje netjes uitzien, dus van daag - mooi weer! - heb ik flink geruimd voor. Een groene bak vol. De mühlenbeckia is een beetje een probleem, want die gaat alle kanten op.  
Ik heb de boel 2 jaar verwaarloosd, 2020 toen Tinka ziek was en zo, vorige jaar met de rottige zomer. Maar als ik door de tuin loop, zoals vanmiddag denk ik aan de bijzondere dingen die erin staan en hoop ik maar dat een echte liefhebber de tuin koopt. Anders afspraken maken om dingen uit te graven. Acis autumnalis heb ik al in twee potten: een voor mij, een voor Tonkie, die in Spanje gaat wonen. Maar wie maak ik b.v.  gelukkig met de jasmijn, Philadelphus erectus die ik een tijd geleden na járen vond. 

5 januari. Een van mijn buren heeft een te gekke euonymus in zijn voortuin. Die heeft het formaat van een kleine boom, ik schat 2,5 meter, en 4 verschillende soorten blad: effen donkergroen, effen geel, witbont en geelbont.  De verschillende kleuren zijn goed over de boom verdeeld en de boom heeft ook nog een leuke vorm.

 

Mijn schattige overburen hebben een Prunus subhirtella autumnalis in hun voortuin en die staat in volle bloei. Helaas staat een van de laanbomen tussen de prunus en ons raam vóór, zodat we er niet zo'n goed zicht op hebben, maar ik vind het geweldig dat ze hem hebben laten staan. De oma van Barend, die er nu woont, heeft vroeger in dat huis gewoond en zij was een liefhebster van tuinieren. 

Het is vandaag tamelijk vies weer en 6°.

 

4 januari. De winter duurt natuurlijk nog minstens 3 maanden, maar de eerste tekenen van de lente zijn er: Cyclamen coum heeft zich op allerlei plekken uitgezaaid en bloeit nu ook overal en de roze helleborus in de cirkel voor, is altijd de eerste van een flinke lange tijd met helleborus bloemen. Er is al wat vorst geweest, zelfs met bevroren drinkbakjes buiten, ook overdag, maar de jaarwisseling was superzacht en vandaag is het ook iets van 10°. Dus een half uurtje werk verzet. Als de groene bakken weer leeg zijn volgende week verder, letterlijk: ijs en weder dienende!! 

3 januari. Aan al mijn lezers en lezeressen (of moeten het nu leespersonen zijn?) wens ik een gezond 2022 met een betere zomer en vooral veel momenten om eens lekker te lachen! 
Het vorig jaar eindigde voor mij persoonlijk en voor allen die erbij betrokken waren niet zo fijn, omdat mij geliefde broer Kees vlak voor kerst overleed. Ik ben altijd dol op hem geweest en heb hem bijna 80 jaar gekend. Omdat hij leed aan Parkinson is zijn dood voor hem waarschijnlijk mooi geweest, maar degenen die achterblijven zullen hem missen. 

Ook het vorig jaar heb ik niet heel veel aan de tuin gedaan: de leeftijd en de m.i. rottige zomer speelden daarin een rol. Maar de natuur trekt zich nergens wat van aan en zo werd ik vanmorgen écht verrast door de hamamelis in de voortuin: ineens in volle bloei en erg mooi, maar ik moest hem door het raam fotograferen, want buiten staat een grote fuchsia in de weg en die mag ik pas in maart snoeien.


naar bovenkant