bove

Bomen & Heesters

naar onderen 


Grove dennen ruiken lekker als het warm is. Ze geven ook schaduw. Maar helaas laten ze ook bergen naalden vallen en  verteren niet. Daarom hebben we ze rond het huis weggehaald, maar de knoesten of soms stukken stam laten staan. Een stam dienst als basis voor een vogel-voerhuisje. Twee andere steunen een roos. 
Rosa mutabilis is geweldig voor dit klimaat. Hij wordt nauwelijks aangetast door luizen en is ook niet gevoelig voor ziekten. Bloei van eind april tot de winter invalt. De bloemen beginnen geel tot zalm en worden later donkerroze.
Bezwaren zijn dat hij wat steun vereist en bijna geen geur heeft.
Rosa banksiae lutea is de andere. Het is een snelgroeiend, vrijwel doornloos roosje, dat in mei bloeit met een overdaad aan gele pompoentjes. Probleemloos. Ik overweeg de aanschaf van een zelfde roos met enkele, witte bloemetjes, geurend. Deze rozen kunnen goed tegen droogte. (En die witte is inmiddels gearriveerd en bloeit al, zo klein als ie is, eind april.)

  

17 april 2007 Het gele roosje, dat ik 4 jaar geleden heb geplant, is inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke struik van 2 1/2 meter hoog en lekker gevuld. Op den duur wordt hij echt heel groot, maar we zullen wel zien als het zover is. 

Ook het witte exemplaar boven, dat in armetierige grond staat en maar zelden water krijgt doet het uitstekend. Een keer per jaar geef ik wel mest.

De Rosa banksiae lutea kocht ik gewoon in het tuincentrum hier in de buurt. Er is een heel goede kweker in Mèze, Phillipi. Ook bij Gill Pound, la petite Pépinière de Caunes, kun je aantrekkelijke planten vinden. Zie voor adressen, boeken e.d. onder diversen met allerlei onderwerpen.

Van Gill heb ik een fraaie melianthus , met grote, geplisseerde grijze bladeren en een mooie vorm en, belangrijk, heel goed bestand tegen heet en droog. Na de winter wil hij wel eens wat verfomfaaid zijn, maar een beetje bijknippen doet wonderen. 

Even een anekdote: ik mag graag naar ATWT kijken. Lekker om 4 uur 's middags, even zitten met een kopje thee. Ik verheug me altijd op de afleveringen vóór kerst, in de serie dan, het kan hier augustus wezen. Geheid dat iemand iemand anders uitnodigt om langs te komen 'to trim the Christmas tree' hetgeen steevast vertaald wordt als 'de kerstboom bijknippen' ipv optuigen.
Aan de voorkant van ons huis is een muurtje met een hek. Mooi is het niet: er staat o.a. een lelijk geplaatste meterkast voor en het was al geen mooi muurtje ook. Inmiddels is het netjes afgestreken en aan de buitenkant geschilderd. De tuinman had ook voor dit muurtje een heel goed idee: zet gaas aan de binnenkant en plant daar klimmers, die er t.z.t. overheen gaan hangen. Zo geschiedde.
Er kwam een Solanum jasminoides , een soort superplant, die in april van start gaat en tot ver in de winter boeketjes lichtpaars tot witte bloemetjes produceert; en muhlenbeckia waarvan ik de tweede naam niet weet.
Het is een aardige, m.i. veel te weinig toegepaste (ook in Nederland!) klimmer, met als enig nadeel dat hij wat opdringerig kan worden.

Philippi maakt in zijn catalogus melding van Muhlenbeckia complexa , met dofgroene blaadjes, maar de blaadjes van deze soort glanzen.
De blaadjes zijn heel klein, hooguit 1 cm, en vrijwel rond. In de nazomer komen er eigenaardige, onopvallende, crème bloemetjes aan. Ze lijken een beetje op kaarsvet.

De verdienste van de plant is zijn frisse uitstraling en het feit dat hij door iets anders heen groeit, klimop b.v. gaat en dat dan iets luchtigs geeft. Heeft steun nodig om zich omhoog te winden en verliest 's winters zijn blad. Hij kan zonder bezwaar met een schaar in toom gehouden worden.

bloemetjes op ware grootte

Verder groeien er de onvolprezen Trachelospermum jasminoides , wintergroen, glanzend blad, geurende witte bloemen in de zomer, een witbontbladige klimop (waar ik wellicht ooit spijt van krijg, omdat het zo'n enorme groeier is), een tevens bontbladige kamperfoelie, Lonicera 'Harlequin' , met gedurende korte tijd roze bloemen die beeldig bij het blad kleuren en dan nog twee planten met gebruiksaanwijzing.
De eerste heb ik gekocht als bignonia. Vast en zeker familie van campsis, maar de bloemen zijn roze, zuurstok- en lichter, met streepjes in het hart. Het eerste jaar kwamen er slechts een paar bloemen aan, maar hij had al een stevige stam aan het begin van zijn tweede seizoen. Hij heeft dat jaar goed gebloeid, in september en oktober, hier een tweede bloeiperiode. Toen kwam de afgelopen akelige winter, behoorlijk koud. En tot mijn grote verdriet liep hij in het voorjaar niet uit. Althans niet toen ik dat verwachtte. Maar al tamelijk laat verschenen er plotseling scheuten uit de voet, de 'souche', zoals dat hier heet en die scheuten zijn uiteindelijk wel een meter of 4 geworden. De knoppen zitten er al in (vandaag 1 september) en Ko heeft een soort boog moeten maken omdat hij TE LANG werd!!! Pierre Cuche noemt hem Podranea ricasoliana .
De tweede heet Pandorea jasminoides . Het aardige is dat podranea en pandorea anagrammen van elkaar zijn. Ze lijken ook op elkaar. Pandorea is wat mij betreft een lastpost. Waarschijnlijk is het hier toch niet warm genoeg. Hij bloeit in het voorjaar, 'campsis'bloemen, wit met een donkerrode keel. Ook de pandorea heeft problemen gehad met de winter en is toch weer tevoorschijn gekomen, maar hij is nog niet veel groter dan anderhalve meter en ik hou mijn hart vast.
Een leuke heg
De Franse wet: Heggen planten op minstens 50 cm van de buitenrand van je terrein en niet hoger dan 2 meter.
Gezien hier in de buurt: een heg van hibiscus . In Nederland ben ik niet zo dol op hibiscus, omdat in de regen de uitgebloeide bloemen van die vieze proppen produceren. Hier heb je daar geen last van. Uitgebloeide bloemen verdrogen. Dat is met afgevallen blad ook al zo en dat vind ik wel eens jammer, want waarmee voed je dan de nuttige wormen?
Hibiscus staat garant voor rijke, langdurige bloei. Mijn vriendin Gita telt jaarlijks de bloemen aan haar struik in Nederland en komt tot 7400+ in 2005!!!
Abelia grandiflora doet het in Nederland goed. Hier doet hij het beter. De bloei is heel lang, van juli tot in oktober. Een niet zo'n in het oog springende struik, eerder verfijnd. In vrij korte tijd is hij een meter hoog en wordt uiteindelijk ongeveer anderhalve meter. Het lijkt me dat je er fraaie, wat losse heg van moet kunnen maken.
Je ziet hier ook vaak een heg van vuurdoorn, pyracantha . Zo'n heg daar komt geen hond door, dichtgroeiend en vol doorns. De bloemen stinken een beetje, maar veel van dat alles wordt goedgemaakt door de oranje, soms gele, bessen die vanaf september in enorme hoeveelheden aan de struiken zitten. In Nederland zijn die in no time weg: de merels en spreeuwen zijn er dol op. Maar er zijn hier vrijwel geen merels en ook niet echt veel spreeuwen. Als losgroeiende heg vind ik hem in het najaar schitterend.
Ik heb net gelezen dat de Fransen proberen het gebruik van pyracantha te ontraden, omdat ze gevoelig zouden zijn voor bacterievuur (bron: Mediterrenian Gardening). Ik weet dat in Nederland sommige cotoneasters verboden waar zijn om dezelfde reden. Gelukkig heb ik er geen ervaring mee.

Ik ben natuurlijk ook al geen professionele fotograaf, dus het is maar een zootje armoe. Vervanging zodra mogelijk. Links abelia . Midden pyracantha gesnoeid, rechts pyracantha los. Ik houd trouwens best van strak gesnoeide hagen. Taxushagen bijvoorbeeld. Ik heb die hier nog nooit gezien, maar ik vind ze geweldig. En ook een haag van die ordinaire conifeer (bejaardenmoment) kan ik erg waarderen. Leylandii, die bedoel ik. Alleen buxus zie ik absoluut niet zitten ... Maar ik vind de combinatie van strak gesnoeid en bloemen niet kloppen en waarschijnlijk kun je dat ondervangen door alleen te snoeien als de struiken in casu toevallig even niet met bloeien bezig zijn. Ook een keer gezien: lage heg van rozemarijn. Leuk!

Ook een heg van Teucrium fruticans is niet slecht. De vorm 'Azureum ' heeft donkerder bloemen maar blijft iets lager. De struik heeft mooi zilverig blad en laat zich eindeloos snoeien. Bovendien bloeit hij heel lang, vanaf vroeg in het voorjaar tot de zomer en daarna nog een beetje. Ook hiervan vind ik een wat losse heg mooier dan een strak gesnoeide. 
De foto is van de lichte uitvoering, gemaakt op de laatste dag van november. Als je goed kijkt kun je nog twee bloemetjes, met hun lange onderlip, zien.

Arbutus unedo , ook wel aardbeiboom genoemd, komt in deze omgeving vrij veel in het wild voor. Het is een altijdgroene struik tot kleine boom. Het aardige ervan is dat hij bloemen en vruchten op hetzelfde moment heeft, al is er hier toevallig eentje met vruchten en één bloemtrosje (links) en eentje met bloemen en een paar vruchten ...

De struik links stond hier al, volkomen aan het zicht onttrokken door kermèseik. Er zijn heel wat uurtjes sloopwerk voor nodig geweest om hem de plaats te geven die hem toekwam: als solitair is hij het mooist. Nu hij bijna 3 jaar de ruimte heeft gehad ziet hij er prachtig uit en een volgend jaar heeft hij w.s. bloem en vrucht op dezelfde tijd. De andere plant nam ik met de allereerste planten mee uit Nederland en is al aardig aan de maat. De vruchten zijn eetbaar, maar liever gekookt of als jam dan rauw (want dan kun je maagklachten krijgen).
Ik denk altijd, dat planten met van die lelietjes-van-dalenmodel bloemetjes zure grond nodig hebben. Denk aan gaulteria, pieris, enkianthus. Maar ik heb geen echt zure grond hier. 

Vorige week was ik een paar dagen in Nederland. Op 30 oktober, schitterend weer!, maakte ik een lange wandeling door Leiden en zag daar dat Viburnum tinus in bloei stond! 
Hij komt hier in de Languedoc in het wild voor en heet laurier tin . Mooi dat hij pas volgend jaar in het voorjaar bloeit!! Op het ogenblik  -  3 november - ziet hij eruit als op de foto. De knoppen zitten erin en ook nog een enkel besje van vorig jaar, donkerblauw. Je kunt een prachtig winterboeket maken van deze viburnum met de tevens in het wild groeiende pistache Pistacia lentiscus (zou het geen terebintha moeten zijn?), die in de winter fraai paarsig blad heeft. Als je een beetje geluk hebt krijgt de pistache roze bessen (maar geen lekkere pistachenootjes). Ik vermoed dat dat alleen gebeurt bij vrouwelijke struiken.
Vandaag is het 22 november. Het is in oktober te nat geweest en nu is het eigenlijk een beetje te koud. Het is wel stralend weer!
De Viburnum tinus , zie hierboven, zit nog helemaal in de knop, maar er is één letterlijk eigenwijze Tinus!

De podranea (rechts) staat nog steeds te bloeien net als de alstromeria's.  
30 november. Het is tot nu toe een behoorlijk onaangenaam najaar geweest. Veel regen in oktober, gewoonlijk een heerlijke maand, en veel kou in november. Maar de mimosa is alweer gesignaleerd.
De bloei duurt bijzonder lang. Deze op de foto, een exemplaar in het dorp, is altijd de eerste, bloeit in december. Bij Gilbert de buurman rechts bloeit hij in januari en bij Odette, een buurvrouw beneden, als laatste.
Toch is het de zelfde soort:Acacia dealbata . Hoe mooi ze ook zijn: mimosa is een b.e.g.b. struik. Hij maakt heel veel uitlopers en die zijn erg sterk. Niet vlak bij huis planten dus. 
Er zit wat variatie in het blad. Soms is het gewoon groen, soms geelgroen en soms blauwgrijs en dat vind ik de mooiste. Hem laten aanslaan is ook nog niet eens echt makkelijk. Men zegt dat je een bloeiende plant moet poten, maar dat is hearsay!
Ik ben verliefd op een ander soortje: Acacia fimbriata , met grijzig blad en grote pluizige bloemen. Een keer gezien, 60 euro ... Ik hoop een keer zaad te pakken te krijgen.
Wie weet hoe je de bloemen in een vaas binnen pluizig kunt houden?

26 januari 2006 Het is dit jaar tamelijk koud en dat was het ook in december, dus er gebeurt niet veel. Maar langs de weg staat een huis met een nu heel mooie heg van Viburnum tinus! Ook een goed idee.
Hij is - zoals je ziet - nog steeds niet heel veel verder dan 9!! weken geleden, maar wel op z'n mooist. Het blad is een beetje paarsig in de kou en de bloemen pas half open.
De mimosa die eind november vorig jaar begon te bloeien in het dorp beneden is niet verder gekomen. Nergens nog staat mimosa in bloei. Ik heb inmiddels wel ergens gelezen hoe je de bloemen pluizig zou kunnen houden binnen:
Snij nog een schuin stukje van de steel af, zet in kokend water en hang er een tijdje een plastic zak overheen ... wie weet!

Naschrift: eind maart bloeiden de mimosa's pas!

 

Ik ben niet zo dol op - 26 januari - winterjasmijn, Jasminum nudiflorum , maar het staat wel vrolijk in de kale wintertuinen. Mijn buurvrouw knipt ze soms stevig af, links; ze laat hem elders vrij groeien, rechts. Naar boven groeien doet de struik niet zo erg, dat maakt hem wat lastig in het gebruik. Maar als je zo goed stenen kan stapelen als mijn 80+ buurvrouw, dan is ie wel leuk!
 
Tot mijn grote vreugde liep ik onlangs op tegen een betaalbare Camellia sansaqua 'Kanjiro' . Dit wordt ook als sasangua gemeld en voor beide kun je nog kiezen tussen g en q! Ik had hem in Zoeterwoude op een beschutte plek in de tuin, een witte, die ook toen al erg duur was! Hij bloeide in november, dat is eigenlijk ook de bedoeling van deze... Voor de zekerheid heb ik hem in een pot gezet, met tuinturf (terre de bruyère) op een plek uit de noordenwind en waar hij geen ochtendzon krijgt. Een beetje lastige klant dus, maar o, wat is ie mooi!

Gekocht bij het tuincentrum tegenover Carrefour in Narbonne, 16,50.

Chaenomeles bloeit nu ook. Dit is C. speciosa 'Moerloosii' is mijn favoriet; volgens mij heet hij ook wel 'Appleblosom'. Chaenomeles of Japanse kwee bestaat in allerlei kleuren tussen rood en wit en doet het hier heel goed. Het duurt vrij lang voordat hij goed bloeit en er zitten dorens aan. Dit exemplaar zou trouwens beter uitkomen tegen een wat donkerder muur. Ik heb ergens een foto waarop hij gecombineerd is met iets zalmroze hyacinthen tegen een bakstenen muur, geweldig! De bloemen worden in een later stadium meer oranje.
Het voorjaar is definitief losgebarsten. Langs de weg beneden staat een mij onbekend bloesemboompje te pronken.
Inmiddels is het eind maart en begint coronilla te bloeien. Een struikje dat ik iedereen van harte kan aanbevelen. In het wild vind je Coronilla glauca, linksonder. Bij Philippi kun je nog wat andere soorten krijgen. Zo als Coronilla glauca 'Citrina' , rechts, waarvan de bloemen een beeldig zacht citroen zijn en ik heb ook coronilla minima, een dwergvorm, die nog niet heeft gebloeid. Afgezien van af en toe een beetje bijknippen hoef je er niet naar om te kijken. Ze zaaien zich ook nog uit.

Op het ogenblik, half april, bloeien ook overal de judasbomen Cercis siliquastrum , met roze, soms witte vlinderbloemen, die - heel grappig - soms op de stam of pal op de takken zitten. Het lukt me niet om er hier een te starten. Misschien als ik eens een flink exemplaar koop, maar dan moet er weer met een houweel een gat gemaakt worden en een jaar water etc ...De boom heeft vaak een mooi model en aantrekkelijk blad, eerst een beetje bronskleurig, later blauwgroen,

 

Bijna begint, wat mij betreft, de mooiste tijd van het jaar. En de eerste tekenen zijn daar: de nachtegaal zingt, een zwartkop gaat hier vlakbij compleet uit zijn dak en de eerste cistus(achtige) bloem is open. We schrijven 15 april en het regent, dat is gunstig om iets geels te fotograferen.

De cistus familie is uitgebreid. Bij Philippi kun je talloze variëteiten aanschaffen. Neem een dikke portemonnee mee!
Deze gele is geen cistus, maar heeft ernaast gelegen: Halimium halimifolium

Het is een klein struikje, met grijzig, enigszins viltig blad en het bloeit in april/mei dus met gele bloemen met mahoniekleurige vlekken. Die vlekken vind je ook in veel echte cistussen. Afgezien van hem laten 'aanslaan' hoef je er nooit meer wat aan te doen. De hele familie kan vrijwel zonder water, al vind ik persoonlijk dat ze mooier zijn als ze dat af en toe wel krijgen. De struiken worden niet erg oud.
Inmiddels is het bijna mei. De andere cistussen (of zou het cisti zijn) beginnen te bloeien. Ik heb wat foto's gemaakt en moet de namen er nog bijzoeken ...
Cistus albidus
een inheemse soort met witviltig blad, vandaar de naam ...
Cistus ladanifer met een beetje plakkerig blad. de bloemen worden vaak door beestjes belaagd Cistus x purpureus wordt een forse struik, bij mij in 3 jaar al 1 bij 1 meter! Cistus 'Barnsley Pink'

De meest voorkomende soort hier: Cistus monspeliensis ? misschien Cistus laurifolius . Die is supersterk. Zo ziet de hele plant eruit; hij staat op een onmogelijke plek, droog, droog, droog en de hele dag in de zon. Dit vind ik een van de mooiste: C. monsp. f. flavescens 'Vicar's Mead' , subtiel crèmegeel
Gewone Cistus monspeliensis, een lust voor het oog en bovendien een struik waar je helemaal niets voor of aan hoeft te doen. Ik moet nog eens uitvissen hoe ze reageren op een beetje bijknippen, want als je er niks aan doet is hij wel na een paar jaar òp.
Nu ik veel bezig ben met het opschonen van het terrein op last van de boswachterij i.v.m brandgevaar, kom ik opvallen veel dode cistusstruiken tegen. 
Rechts een ong. 1 jaar oude zaailing van de bezemstruik van hieronder. Als je ze niet overal wilt hebben moet je de zaailingen tijdig verwijderen. Het wordt al gauw lastig omdat ze een erg taaie penwortel hebben.

Met de bloei van de bezemstruik: Spartium junceum , raakt het einde van het seizoen in zicht. (We krijgen nog Trachelospermum jasminoides, bijna in bloei en de oleander en dan is het wachten op de nazomer.)
Jammer dat je de geur hiervan niet kunt opschrijven: verrukkelijk
Van tijd tot tijd de hele struik afzagen is goed voor het model (en de brandveiligheid)
Half mei.

 

Daar is ie dan: Trachelospermum jasminoides een klimmer met er gezond uitziend, glimmend blad en veel geurende bloemen eind mei/juni . Je kunt ook goed zien hoe leuk muhlenbeckia met iets anders is.

Een andere klimmer is Solanum jasminoides die vroeger begint en pas in november of nog later ermee ophoudt, maar niet geurt. Een flinke snoeibeurt af en toe doet hem goed. Een ijzersterke plant, warm aanbevolen. Hij bestaat ook in puur wit. Juni - november.

Het is lastig een goed foto te maken van dit plekje, maar het zit er nu goed uit ... Over het muurtje: muhlenbeckia en Trachelospermum jasminoides , een onbekende rozerode oleander (ik vind rozerood een geweldige kleur die bijna overal goed mee combineert, net als crèmegeel en licht lavendelblauw ...), bloeiende peterselie, ook erg leuk in de tuin en bovendien handig!; Geranium endressii ,  die toch weer op de een of andere manier mee hierheen is gekomen; groeiend tussen het blad van Salvia elegans 'Scarlet Pineapple' . Helemaal vooraan nog Nerium 'Framboise' , die later bloeit dan die erachter, maar dit jaar overslaat. 
De podranea in het hoekje links kwam begin mei tevoorschijn uit de wortels en is inmiddels aangeland aan de bovenkant van het muurtje, dwz dat hij in zeg 4 weken 1m80 gegroeid is!!! De begroeiing van het muurtje is in het 4e jaar, de oleander in z'n 3e. Allemaal klein geplant. Deze hoek krijgt regelmatig water en 's morgens zon.

De oleanders beginnen nu - eind mei - te bloeien; Links Nerium 'Angiolo Pucci' , die ik erg mooi vind, maar die helaas niet geurt. 'Framboise' , rozerood, ruikt heerlijk, maar gaat dit jaar hier niet bloeien. 'Barcelona' komt over een week of twee. Daarvan is de kleur heel bijzonder, lilaroze.

Ik heb vorig jaar stekken gemaakt van een botergele, maar daar zit nog geen bloem in. Wel bloeit een stek van een héél licht roze: hij is maar 25 cm hoog, maar staat dapper te bloeien op een vrij droge plek. Naam onbekend! Stekken maken is makkelijk op water, zie bij diversen, zaaien en stekken.

Bij Philippi hebben ze talloze soorten.

Je kunt er ook een leuke heg mee maken, van losse struiken naast elkaar, want snoeien is w.s. niet zo'n goed idee. Het staat erg vrolijk wanneer hij niet erg hoog is en in verschillende kleuren. Deze zijn allemaal enkelbloemig.

Bupleurum fruticosum staat hier overal in het wild. Ik ken mensen die er een hekel aan hebben, maar ik vind het een decoratieve struik. Hij begint half juni te bloeien en gaat heel lang door. De bloemen houden het lang vol in een vaas en omdat ze niet heel uitgesproken van kleur zijn doen ze het prima in een boeket.
Als het lange slierten worden kun je ze heel goed snoeien. En je hoeft er uiteraard niet naar om te kijken, ook altijd prettig.
Deze vind ik zó mooi! Hij laat zich helaas niet echt goed fotograferen. Het draait om de kleur: een subtiel lilaroze, een kleur die je verder niet ziet bij oleanders. Hij heet Nerium 'Barcelona' en is afkomstig van Filippi.
Er stond al Saponaria officinalis , op deze plek. Een van origine al hier groeiende plant, die er wondermooi bij kleurt met dezelfde tint bloemen maar dan iets lichter! Veel mensen vinden het onkruid, maar ik zie ze wel zitten.
3e aanwezige is Allium sphaerocephalum , waar ik nog even een vraagteken bij zet. Ze lijken verdacht veel op de wilde alliums die hier voorkomen ...

Deze boom ziet er zo lekker tropisch uit. Een Afrikaans model! Het is Albizia julibrissin . De tuinman beweert dat het een ramp is omdat hij zo veel pluis zou verspreiden, maar deze staat bij mijn buurman en ik heb er nog nooit pluis van binnen gekregen. Hij bestaat ook in een wat rozere uitvoering.
Het wonderlijke tweede deel van de naam komt van een Perzisch woord  dat 'zachte zijde' betekent!
5 september Rozemarijn is zó algemeen dat je haast niet op het idee komt er ooit iets over te vermelden. Het barst hier van de rozemarijn! Ruikt erg lekker, vooral als het warm is samen met de dennen. Van de bandweer moeten we echter de meeste onderbegroeiing verwijderen en dat betekent dat ik al maandenlang rozemarijnstruiken weghaal! Vaak zijn dat stokoude exemplaren die nauwelijks meer bloeien.
Op de foto een gekweekte vorm die zich hier nu drie jaar over dit muurtje vlijt en waardoorheen ceratostigma en felicia groeien. Rozemarijn en felicia bloeien twee keer, in het voorjaar en in het najaar. Ceratostigma plumbaginoides bloeit vanaf juli en gaat - met een beetje geluk - tot november door. De verbascum links is ook al aan een tweede bloei bezig.
16 november Ik kijk uit op het huis van mijn buurvrouw: o, wat mooi vandaag! Links een lagerstroemia , die ik altijd een beetje stijfjes vind, maar hij bloeit wel lang: juli/augustus, wanneer er ook niet veel anders is, in verschillende tinten roze. Zijn herfstkleur is fantastisch, net zoals die van de wingerd, Parthenocissus tricuspidata , met zijn grijpgrage handjes. Het is een muurbedekker waar je even over na moet denken voordat je hem plant, want je krijgt hem nooit meer echt weg en als het je lukt de plant zelf weg te krijgen, zit je nog met de sporen van de hechtklauwtjes en moet je opnieuw stuken of zo. Maar de kleuren van het najaar zijn adembenemend en ook in het voorjaar en in de zomer is hij mooi. Mooi, maar wild!
27 maart Van mijn buurvrouw heb ik eens een loot van een appelboompje gekregen. Aan de Latijnse naam kan ik je niet helpen. Hij staat hier op een rottige plek, die maar zelden water krijgt, het behoorlijk goed te doen. Na 4 jaar bloeit hij goed en daarna komen er appeltjes aan die in koude winters door de hier zelden aanwezige merels of lijsters worden gegeten.
Omdat deze winter zo buitengewoon warm was waren er geen hongerige merels en zitten er nog appeltjes aan, terwijl hij ook bijna bloeit. De combinatie van vruchten en bloemknoppen is heel mooi, maar niet goed zichtbaar tegen de rode aarde.
Eind augustus Nog even en het 2e 'voorjaar' begint. Nu even aandacht voor de terebint, Pistacia atlantica.
Ik vind het een boom van niks al is ie bijbels. De vorm is niet erg mooi, hij is rommelig en laat in de winter onappetijtelijke proppen vallen. (Hij is wel onverwoestbaar en kan de meest gruwelijke droogte verdragen.)
Maar ... in deze tijd van het jaar is het dé boom voor vogeltjesliefhebbers. De hele dag feest, want er zitten nu bessen aan.
Ik zie allemaal 'juvenielen': zwarte en gekraagde roodstaart, withals-  vliegenvanger, kleine zwartkop, baardgrasmus en iets wat ik nog niet heb kunnen plaatsen, klein, slank, snel en bruinig.
Uit deze boom werd terpentijn gewonnen. Familie van de Pistacia  terebinthus .... die ervoor staat op de foto links.
het blad is niet onaardig, blauwig groen aan rode twijgen.
Bij een van mijn buren staan er wel 4 of 5 mispelbomen in de tuin en die staan nú - eind maart 2008 - in volle bloei. En wat prachtig! Het schijnt maar kort te duren, maar ik vind het mooier dan een appelboom: elke bloem staat op zich en is ongeveer 4 cm in diameter. Iets roze aangelopen. Wow! Het is trouwens de eerste keer dat ik ze zo rijk zie bloeien. Mispelus germanica .
bovenkant