bove

Oxalis

naar onderen 


Oxalis bowiei extra groot blad en vrij grote roze bloemen vanaf eind augustus. De bolletjes lijken op knoflookteentjes.
Na de bloei zal de de plant tegen de winter geel worden en afsterven. De pot kan daarna met inhoud en al weggezet worden en in juni of zo kunnen de bolletjes schoongemaakt en opnieuw gepoot worden. In Zuid Frankrijk doen ze het gewoon in de tuin ook goed.

Niet makkelijk te vinden. Wel eens gezien bij een bijzondere verkoop, zoals de rotsplantendag in de hortus in Utrecht. De bolletjes vermeerderen zich goed.

Oxalis lasiandra Bloeit wat later in de zomer. Heel mooi blad, als van een kastanje, bezaaid met sproetjes. Behandeling als van O. bowiei.

O.a. te koop bij Rita van der Zalm.

Oxalis rubra De dankbaarste aller oxalissen: bloeit eindeloos! Deze heb ik in de volle grond. Hij begint hier in maart of op z'n laatst in april, bloeit dan tot het heet wordt, gaat ogenschijnlijk dood en herleeft in september, waarna hij doorbloeit tot november. Vandaag (24 november) zitten er hier nog volop bloemen aan.
Ook in Nederland op een beschutte plek die goed afwatert in de tuin OK.
De bolletjes zien er heel gewoon uit, maar als je om de een of andere reden een plant uit de grond moet halen vind je soms een lange, witte peen onder de oorspronkelijke bol. Is me trouwens een keer verkocht als o. ... 'Festival'

Te koop bij o.a. Rita van der Zalm

 

Oxalis dentata Ik zal de foto t.z.t. vervangen. (Is gebeurd: 5/12.) Deze heb ik per ongeluk gekregen in een zending uit Zuid Afrika. Het is een lustige groeier en bloeier en vermoedelijk een woekeraar, dus ik houd hem zorgvuldig in de pot. Behalve dat hij zo leuk is kan ik er nog niet veel over vertellen: zijn eerste winter moet nog komen.

Inmiddels weet ik (februari) dat hij buiten minder mooi blijft dan binnen.

Gekocht bij: Capeseed, via Internet.

Oxalis purpurea alba Mooie, goedbloeiende soort uit Zuid Afrika. Links de bloem op iets meer dan  ware grootte. Ik had witte besteld, maar kreeg ook een zachtroze - zie kleine foto hieronder - en in een donkerder roze uitvoering.
Ik moet nog uitvinden of er een rustperiode nodig is.

Van Capeseed, via internet. Capeseed heeft leuke oxalis soorten, maar men is er niet heel precies: er zitten soms soortjes in je bestelling of onverwachte wèl.

2008 Deze zomer heb ik een rustperiode gegeven in de warme maanden en dat lijkt de soort goed te doen. 

Als je in deze omgeving woont - Languedoc - en je komt oxalis cathara ergens tegen dan moet je wel, toch? Deze is een beetje slappig geworden; ik heb hem w.s. niet goed behandeld tot nu toe. Na het planten in het voorjaar kwamen er slechts bladeren en die verdorden weer toen de hitte begon. Half september begon hij weer opnieuw, nu met knoppen. Wat ik erover heb kunnen vinden is dat hij dieper geplant moet worden (na de volgende rustperiode zal ik dat proberen) en misschien houdt hij van droger? zanderiger? Leuk blad dat lijkt op dat van oxalis lasiandra.

 

Van Capeseed.

Oxalis versicolor laat zich niet makkelijk fotograferen. Je moet w.s. een camera hebben die juist heel scherp van dichtbij werkt.
Dit tandpasta-achtige snoepje is als je erin kijkt wit met een smal rood ranje (picotee noemen ze dat ook wel). Hij komt van Rita en bloeit nú, eind december, in mijn serre, maar volgend jaar wellicht op een andere tijd.
Van origine uit Zuid Afrika.

Bloeit nu opnieuw: oktober 2007

Oxalis brasiliensis heeft naast het vorige soortje gelegen: aan de achterkant heeft hij net zulke donkerder randjes langs de bloemblaadjes. De bladeren groeien heel dicht op elkaar en vrij vlak op de grond. Dat maakt hem tot een wat aantrekkelijke soort dat oxalis versicolor, hierboven, die wat sprietig wordt. 

Ik heb hem in de winter in de 'kas' gehad, maar weet dus niet wat er in de zomer gaat gebeuren. W.s. voorjaarsbloeier.
Van Rita.

foto: 22 februari

De witte bloempjes rechts zijn van crassula orbicularis rosea ...

Oxalis obtusa . Deze heb ik nu in de winter in de kas gehad, maar hij overleeft wel buiten. Alleen bloeit hij dan niet. Hoewel de bladeren mooi laag tegen de grond blijven zijn de bloemsteeltjes lang en dun, waardoor ze wat rommelig worden. De kleur is in het echt iets meer oranje. Een of ander insect heeft kleine hapjes uit de knoppen genomen, maar gelukkig niet allemaal. Nu het wat warmer wordt staat het raam regelmatig open en dan komen de insecten binnen. Bladluizen zijn er helaas ook al!
Van Rita.

foto: 22 februari 2007

Oxalis melanosticta . Omdat ik deze nog niet eerder heb zien bloeien was de plotselinge verschijning van een gele bloem - de naam suggereerde meer iets donkers - een complete verrassing. We zijn nu medio september, het is non stop droog en warm geweest de laatste maanden, maar half augustus ben ik begonnen de potten die droog stond weer water te geven en weldra verschenen de eerste groene puntjes. Gelukkig had ik hier een nog leesbaar etiket in zitten!
Mooi, dat randje witte haartjes langs de bladeren.

foto: 12 september 2007

2008 Vaandaag kwam ik op een internetsite deze soort tegen als oxalis purpurea 'Ken Aslet' . De naam was mij wel bekend, maar ik was niet op het idee gekomen, omdat deze 'melasnostica' zulke aparte blaadjes heeft.

Van: Capeseed. 

foto's: 2 oktober 2007, foto rechts later gemaakt met wat beter weer.

Oxalis flava De foto is niet goed, want het is erg donker weer. Van deze oxalis had ik gelezen dat het erg moeilijk zou zijn hem in bloei te krijgen en ook dat dat alleen zou lukken als hij in diepe grond stond. Dus heb ik hem in een grote pot gezet en kijk: bloemen! Alweer geel, maar dat had ik van deze soort wel verwacht ... Het blad is raar, sprieterig en wel 10 cm of nog groter. Uit Zuid Afrika.

Oxalis massoniana Zo, wat heb ik hier veel moeite voor moeten doen! Besteld in Nieuw Zeeland en in Zuid Afrika, waar ze uiteindelijk vandaan zijn gekomen. Daarna heb ik nog dik 2 jaar moeten wachten op bloemen. En daar zijn ze dan eindelijk en $%&®§¥!!! potverdorie, ze zijn wit i.p.v. 'burnt orange' , zoals op de foto ergens op de bollenpagina.

Deze moeten in het groeiseizoen = als ze blad hebben, met hun voeten in het water staan. Als ze afsterven in het voorjaar kunnen ze een tijdje zonder aandacht in de zon staan bakken. Ook deze wil liever wat diep geplant worden.

Van Capeseed.

Foto: 14 oktober 2007

Oxalis pes-caprae Stom geweest: vergeten foto te maken toen ie stond te bloeien. De bloemen zijn als van o. dentata, geel, maar op langere stelen. De blaadjes zijn aantrekkelijk met bruine sproetjes.
Ik kreeg dit exemplaar van M. Gau, de eigenaar van het lokale tuincentrum. Wonderlijk genoeg geen knolletje of bolletje, maar een paar stekken! Die kneep hij gewoon van een plant af!  Het heeft een tijd geduurd voordat hij ging bloeien, wel een jaar of twee, najaar en winter.

Deze soort heeft een heel kwade naam. Verzoek om hem vooral niet in je tuin uit te planten, want hij schijnt enorm te woekeren. Dat vermoeden heb ik al van o. dentata ... en ik weet dat o. depressa het ook doet.  

Oxalis 'Mijke' . Onder die naam heb ik hem volgens de boeken gekocht. Maar volgens Google heeft 'Mijke' donker blad. Het is een schatje met haar iets donkerder hartje! Foto 27 september 2008
Misschien niet 'Mijke', maar 'Birgit'. M.d. aan Marco Verschoor.

 

Ook van deze oxalis weet ik niet hoe zij heet. Lijkt veel op de inheemse soort, die hetzelfde blad heeft, maar een heel licht roze bloemetje met een lichter hartje. Er heeft zich een andere oxalis bij uitgezaaid, die lijkt op o. lasiandra, vlekjes en haartjes op het blad, maar waar het lasiandrablad bestaat uit veel kleine blaadjes zijn het van deze 4 of 5. Ik hoop dat het een spontane kruising is!
Foto: 27 september 2008

22 oktober Vandaag kreeg ik, heel leuk, een e-mail van Marco Verschoor, die o.a. oxalis kweekt. De bovenstaande soort is mogelijkerwijs oxalis triangularis ssp papilonacea regnelli , al vind ik het blad dan erg klein. De vorige soort zou ox. triangularis ssp papilonacea 'Birgit' kunnen wezen. Maar Birgit heeft op internet een groen hartje!

Telos in Amerika heeft leuke soorten. Duur, dat wel, en je moet voor 100 dollar bestellen, daarbij komt dan nog schoonmaken, een certificaat van het een of ander en porto. Gelukkig staat de dollar heel laag! Geen idee wat een goed tijd is om te bestellen, maar het voorjaar is misschien wat? http://www.telosrarebulbs.com

Oxalis.org/world wide is leuk om te lezen. Een fan, die in New York oxalis kweekt!

Oxalis massoniana  of massonorum , na jarenlang jagen dan eindelijk in eigen tuin in bloei. Gekregen van Plantworld Nederland, ook via de nodige haken en ogen, maar nu is het dan eindelijk gelukt. Hij lijkt wat minder sprieterig dan zijn witte collega en hij is zo oranje als een Nederlandse voetbalfan, maar komt uit Zuid Afrika.
Van oxalis flava heb ik wel eens gelezen of gehoord dat hij moeilijk in bloei te krijgen is. Daar merk ik nou niks van. Hij staat wel in een grote, diepe pot.
Deze is nieuw: oktober 2011 Gekregen van Koos van Dijk, Plantworld Holland

Oxalis flava 'Golden Island'

Hij ziet er m.n. aan de achterkant leuk uit, net als O. versicolor en O. brasiliensis.

oktober 2011 Oxalis karaoïca is een 2e nieuwkomer, ook van Koos. Je kunt je niet voorstellen dat aan dergelijke draaddunne takjes ooit een bloem zou komen. Ik wacht maar af.
   
   
boven