bove

Diversen - Boeken

naar onderen 


Dit is een rubriek voor van alles en nog wat. E.e.a staat waarschijnlijk ook flink door elkaar. Nogmaals met klem: ik beschrijf alleen eigen ervaringen en ik ben géén vakvrouw!
 • Nature Méditerranéenne en France,  Het eerste boek dat ik kocht gaat over de flora en fauna van Zuid Frankrijk. Met tekeningen.
 • Toute la Nature Méditerranée, met foto's. Deze twee boeken zijn allebei uitgegeven door Delachaux en Niestlé, Parijs. Ze lijken veel op elkaar. Meer vogels in het boek met de foto's, maar het boek met de tekeningen is meer op Frankrijk georiënteerd. 
 • Pierre Cuche heeft twee heel bruikbare boeken geschreven: Plantes du Midi, tome 1 over bomen en heesters, tome 2 over vaste planten en bollen. Uitgegeven door Edisud in Aix-en-Provence. Van die smulboeken! 

 • Mediterrenian Gardening, Yve Menzies, met getekende plaatjes hier en daar. Echt een werkboek met informatie over plagen, ziekten e.d. De informatie over zones - de mediterrane streek verdeeld in 3 zones naar minimum temperaturen - klopt vaak niet met de beschrijvingen van het gebruik van allerlei planten. Uitgegeven door Murray.

Een flinke hoeveelheid boeken en wat catalogi dragen bij tot veel tuinplezier  

 • Votre jardin Méditerranéen, met als subtitel L'art de conserver l'eau, Heidi Gildemeister,  uitgeverij Edisud, Aix-en-Provence. 

 • De catalogus van Philippi is een prima werkboek.

 • Pour un jardin sans arrosage Olivier Filippi 2007; een geweldig boek over tuinen hier. 

 • Een ander 'lekker' boek is Beth Chatto's Gravel Garden. Het was/is in Nederland niet te vinden, maar via Internet/Amazon kun je het uit Amerika laten komen en dat is relatief goedkoop ook nog.

 • Bulb'Argence (www.bulbargence.com) heeft een 'Guide pour bulbes 'méditerranéens'. Dat is een leuk gidsje met foto's waarvan je gaat watertanden. Helaas blijft het bij het gidsje, want de helft heeft hij niet beschikbaar en van wat hij wel verkoopt is de kwaliteit overwegend niet geweldig. Erger nog: hij is niet aanspreekbaar als je klaagt over de slechte performance van door hem geleverde bollen.

 • Mijn Franse (Italiaanse eigenlijk, maar totaal verfranst!) tuinvriendin zweert bij het tijdschrift La Gazette des Jardins. Het verschijnt 6 keer per jaar en is erg degelijk. Ik vind het te moeilijk, al is mijn Frans heel behoorlijk, en bovendien vind ik het uiterlijk niet erg appetijtelijk: krantenpapier en tabloid formaat. Ik wou dat er iets was als Onze Eigen Tuin, met sappige foto's en zo, maar ik heb het nog niet gevonden. La Gazette des Jardins in Frankrijk elke twee maanden thuisbezorgd voor 16 euro, of misschien nu iets meer. 23 Avenue du Parc Robiony, 06200 Nice.
    
 • Ik gebruik ook heel vaak een van origine Engels boek over bollen: Bol- en knolgewassen. Geschreven door Phillips &  Rix en uitgegeven door Spectrum. Omdat de herkomst van bollen e.d. erin wordt gemeld kun je vaak opzoeken of iets hier bruikbaar is of niet.
bovenkant