bove

Diversen - Kuipplanten

naar onderen 


Fuchsia 's en geraniums . Persoonlijk hou ik meer van fuchsia's dan van geraniums. Zuid Frankrijk is echter niet echt een ideale streek voor fuchsia's. Ik heb er nog maar een paar. Planten in potten moeten écht dagelijks water krijgen en dat is een hele belasting. Je moet dus óf een lieve buurvrouw hebben óf je kunt nooit weg ... 
Hieronder mijn topper. Je kunt het niet heel goed zien, maar hij heeft een beetje metallic blauwgrijs blad met donkere steeltjes en kleine paarsrode bloemen. Hij bloeit behoorlijk lang en stekt makkelijk. Eén negatief aspect. Hij heeft een naam die niet bij hem past: Fuchsia 'Naaldwijk'.  

 Andere exemplaren uit Nederland meegenomen staan eigenlijk altijd een beetje te kwarren.

Rechts een soortje dat buiten staat op een plek waar alleen 's morgens zon komt en twee keer per week gesproeid wordt. Dan begint hij in september te bloeien. Donker blad en oranje bloemen passen goed bij de omgeving. Fuchsia triphylla 'Thalia'.
.
Toegevoegde informatie: het is nu juni en hij is nog niet eens boven de grond! Nog later: overleden!

Tenslotte heb ik nog een spannende met alleen een nummer: regia 4514 , gekocht bij een heel enthousiaste jongeman die zelf verzamelde in Zuid Amerika. Hij zou 4+ meter hoog worden en rijk bloeien ... bloei is OK, maar hij is nog niet hoger dan 80cm. Wel totaal winterhard. Lijkt op F. maghellanica. De Franse fuchsia zoeker/kweker heet 
  • Jean-Luc Marcenac, fuchsias, Larrievière, 46360 Saint-Cernin, tel 05 65 31 37 14
Van die boomhoge fuchsia is nooit iets terecht gekomen. 

Gewone geraniums doen het goed. Daar kan iedereen mee omgaan en je kunt ze ook nog een tijdje verwaarlozen zonder echt ernstige gevolgen. Mijn buurvrouw bewaart ze 's winters op haar balkon onder een mat en geeft ze daar 2 keer per maand water. Dat gaat perfect. 
Ik heb een paar onalledaagse exemplaren, maar ben niet zo tevreden over de resultaten. Pelargonium 'Chelsea Gem' , nog afkomstig van mijn mans grootmoeder, leeft nog altijd, maar bloeit bijna niet (witbontbladig, roze bloem). Bloeit gemakkelijk ieder jaar in Nederland, met winterrsut binnen in een onverwarmde kamer.
Een schitterende geranium: Pelargonium 'Splendide' b.v. is iets waanzinnigs met grijze blaadjes - foto verderop - die niet doen vermoeden dat ze bij een geranium horen en beeldige bloemetjes met donkerrode bovenblaadjes en heel licht roze onder. Maar dit jaar heeft hij niet eens gebloeid. Als ik een moedige bui heb ga ik nog eens e.e.a. in de volle grond proberen. Splendide is helaas overleden. 
Een speciale geranium (pelargonium) kwekerij is:

  • Fibrex Nurseries, Honeybourne Road, Perworth near Stratford-on-Avon, Warwickshire CV37 8XP  Engeland.
Ze hebben heeft een leuke catalogus (internet), tig soorten en sturen ze desgewenst op. Gepeperde prijzen. Let op: een zending voor mij heeft 'n keer - in Frankrijk - 9 dagen in de post gezeten (de Franse post is immers niet zo heel erg betrouwbaar) en daarvoor neemt Fibrex geen verantwoordelijkheid.

Gekke, botanische soorten willen het 
nog wel eens doen, zoals b.v.: P. triste , mooi blad, gele, geurende (als je je best doet ...) bloem (rechts) P. Echinatum met dorentjes en fraaie, felroze bloemetjes, foto links.

Potten. Ik heb graag heel eenvoudige potten. Dat leidt de aandacht van de plant tenminste niet af. Favoriete kleine potjes zijn zgn. Belgische potjes, aardewerk en zo glad en recht mogelijk. Hoe ouder en meer uitgeslagen hoe mooier. Lastig te vinden. Natuurlijk laat je deze potjes altijd vallen of vriezen ze stuk. Da's de wet van Murphy! 
Daarnaast heb ik een aantal geglazuurde potten, eveneens zo glad en strak mogelijk en altijd met een geglazuurde rand. Een flinke verzameling in dezelfde tint heeft een goed effect. Naast veel donkerblauwe potten - zie beneden - heb ik ook donkerrode en andere kleuren. Ook een aantal grote, strakke aardewerk exemplaren. 
Lage, vierkante, aardewerk bakken zijn ook leuk, maar helaas weer erg moeilijk te vinden. Goed met cyclamen zaailingen! Hieronder links. Rechts daarvan lila viooltjes in idem pot en daarnaast een fantastische grijsgeglazuurde pot met Russelia equisitiformis , een kuipplant die je meestal in het rood aantreft. 's Winters naar binnen!

Potten in dezelfde kleur met er bij passende planten. Rechtsachter een fraaie plectranthus. Witbont blad en mooi blauwe bloemetjes en een heel makkelijke stekker. Plectranthus 'Blue Spire' . . 

Links staat een grote pot met bont zevenblad! en een rood anjertje, dat twee keer bloeit en voor het voorjaar zitten er nog donkerblauwe irissen in verstopt

Lelijke, plastic potjes gooi ik niet altijd weg! Ze zijn erg handig om de planten voor de weggeef in te zetten. Voor de eigen voorraad gebruik ik zwarte, vierkante, plastic potjes, bij elkaar in een waterdoorlatende container (veel planten gaan dood aan te veel water, met de voeten erin is geen goed idee). Staat een stek of een jong plantje in een hardgroen of een rond, zwart met rood geval dan kan hij met de verrukte bezoek(st)er mee. 
Potten met een bolle buik kunnen heel elegant zijn, maar ze hebben één groot probleem: als de plant die erin staat te groot wordt en je moet hem verpotten krijg je vaak te maken met een oeroude, uiterst lastige beslissing: offer je de moeder op of het kind?
Gebruik dat soort potten voor kort levende planten.
Deze twee aantrekkelijke (kuip?)planten heb ik al een tijdje. Links een Crassula orbicularis ssp rosularis , rechts een andere crassula , maar ik wil graag een tweede naam. Wie? Plectranthus 'Blue
Spire ' staat alweer helemaal in bloei.

 
Ik heb net uitleg gekregen over hoe de naam is ontstaan. Ik wist dat niet: deze geranium is een kruising tussen Pelargonium lobatum en Pelargonium fulgidum en heeft als 'eigen' naam 'Ardens' gekregen. Lobatum en fulgidum worden verder voor het gemak weggelaten. 

Een paar jaar geleden heb ik een paar botanische 'geraniums' (=  pelargoniums) gekocht bij Fibrex. Ze hebben het niet allemaal overleefd, want ze zaten wel 9 dagen in de post in Frankrijk! De Franse post werkt soms heel snel, maar soms ook buitengemeen traag. Verder zal ik stellig niet alle geraniums optimaal behandeld hebben. Deze - Perlargonium x ardens - heeft nog nooit eerder gebloeid.  Ik zal proberen nog een detailfoto te maken. Gelukt: hieronder.

 

Hieronder de mooiste geranium ooit: Pelargonium 'Splendide' .

En rechts een nu minder fraai exemplaar: p. echinatum.
 

P. echinatum hebben we hierboven al gezien. Van tijd tot tijd laat hij al zijn blad vallen. Geen enkele reden tot zorg, het is gewoon wat hij doet. Het komt vanzelf weer goed!

Rechts: dit zijn geen kuipplanten. Ze staan het hele jaar buiten! Maar een 'levend steentje' in bloei is wel apart, toch?  Onder: van vriendin Rudy kreeg ik ooit een lief, Spaans potje. Mooi met echeveria, ' s winters naar binnen. 

Deze geranium is een stek van een geranium van de grootmoeder van mijn man en is dus al iets van 80 jaar in de familie of zo!! De officiële naam is Pelargonium 'Chelsea Gem'
Voor de geraniums is de vorig jaar gemaakte serre (van een niet gebruikt balkon) ideaal geweest. Deze heeft vorig jaar niet gebloeid, evenmin als bovengenoemde 'Splendide', die  dit jaar 2 maanden prachtig is geweest!
Er is inmiddels een probleem ontstaan met de geraniums hier (pelargoniums): een vlindertje - nieuw in deze omgeving - klein, bruin, legt haar eitjes op geraniums en de larven die eruit komen vreten de plant van binnen uit op. Ik heb me laten vertellen dat KEL helpt, maar ik heb het nog niet gevonden.  De geranium van de foto is aardig toegetakeld!

 
Bilbergia nutans is als ze bloeit een aparte verschijning. De plant kan een ongelofelijke hoeveelheid verwaarlozing verdragen en krijgt dan toch nog in het voorjaar vrij bizarre, groene bloemen met wat blauw aan opvallend roze stelen.

Echt de moeite waard in een pot op een zuiltje of zo. Kan de hele winter buiten blijven staan. Ik heb dit exemplaar 3 jaar geleden bij Filippi gekocht als vrij kleine plant! Hij is een klein beetje stekelig, maar niet zó dat je dikke handschoenen aanmoet om er iets mee te doen.

bovenkant