bove

Diversen - Ongedierte

naar onderen 


Ik heb het niet zo op prikkers. De cactus rechts Opuntia ficus-indica is heel decoratief en bloeit erg mooi, geel, maar de dunne stekeltjes gaan overal doorheen, ook door een gewone tuinhandschoen. Dus je moet altijd spelden en/of pincet in de buurt houden om t.z.t. de dorentjes uit je vingers te pulken.
Salsepareille (Smilax aspera), is ongeveer het engste onkruid dat je kunt verzinnen; een taaie liaan met achterover gebogen dorentjes, zelfs op het blad. Die krijg je vrijwel nooit meer uit je tuin!!! De zaailingen kunnen er heel aantrekkelijk uitzien met ietwat hartvormig blaadjes al dan niet met  fraaie, witte vlekjes; lijkt een beetje op begoniablad, maar dunner. Zaailingen hebben ook aanvankelijk geen dorentjes. Hieronder. Agave Agave kan spectaculair zijn, een mooie, decoratieve plant. Wel een b.e.g.b. (bezint eer gij begint) plant: hij is supersterk en groeit een pot of een muurtje kapot als hem dat uitkomt. Bovendien kan een verwonding door een stekel van een agave, zowel aan de top van een blad als langs de randen, pijnlijke ontstekingen veroorzaken! Met dank aan H. Broekman. 


Heel andere koek is kermès-eik = Quercus coccifera . Een langzaam groeiende struik met hulstachtig blad. Kan niet zonder handschoenen worden aangepakt, tenzij het blad nog erg jong is. De ellende van deze struik is dat hij ondergrondse uitlopers maakt (en zich ook nog eens flink uitzaait!). Bij een oude struik zit er een enorme knoest in de grond die zich alleen maar met een machine laten verwijderen. Ik vind hem bovendien nog helemáál niet mooi ...
Eventueel kun je een oude struik afzagen, op de verse zaagsnede echte round-up aanbrengen met een kwastje, er een lapje plastic van een plastic zak of zo omheen vouwen en e.e.a. met een elastiek vastzetten. Dat geeft redelijke resultaten, maar je bent niet altijd alles kwijt. 
Ook de methode van wekelijks de nieuwe loten verwijderen geeft op de lange duur wel resultaat. De plant - al het blad moet eraf zijn - krijgt dan geen zonlicht op zijn blad en dat belemmert de groei. Maar een paar weekjes naar Nederland en je werk is grotendeels voor niets geweest! Met deze methode heb ik wel ooit zevenblad uit mijn tuin gekregen!
Ongewenste planten Mijn tuinman, Daniel, is er een van het landschap. Het is een knappe man (leuk om een dag om je heen te hebben toch?) met visie, wat lay-out betreft. Hij heeft ongelofelijke aantrekkelijke ideeën van uitgraven en rotsen met waterloopjes en ergens een muurtje bouwen. Hij is ook erg geïnteresseerd in vruchtbomen. Hij kent alle soorten vijgen! Maar verder heeft hij niet zoveel met planten. Wel met het milieu, want op een dag bracht hij een boekje voor me mee met een verhandeling over gewassen, die hier geïntroduceerd zijn en de oorspronkelijke begroeiing dreigen te verdringen. Dit zijn ze:
Acacia dealbata, mimosa dus!; Ailanthus altissima, lijkt op rhus; Ambrosia artimisifolia; Amorpha fruticosa; Bacharis halimifolia; Buddleia davidii; Caprobotus acinacifolius; Cortaderia selloana; Impatiens glandilufera; Lippia canescens; Ludwigia grandiflora; Oppuntia s.p.p. is vijgcactus; Reynoutia japonicaen Reynoutia sachalinensis; Robinia pseudoacacia en Senecio inaequidens. 
Ik ken ze lang niet allemaal, dus ik weet ook niet precies wat ik ermee moet. Cortederia is volgens mij pampasgras. De robinia heeft Daniel mij zelf aanbevolen, maar wel een gekweekte vorm met rozerode bloemen; die zaait zich niet uit (wel heel mooi!).

Over de laatste, de senecio , valt wel iets te zeggen. Daar kun je zelf van waarnemen dat ze overal te vinden zijn. Het is een aantrekkelijk, halfhoutig ding met gele margrietjes die werkelijk op iedere plek wil groeien. Hij bloeit rijk, feestelijk en langdurig en trek dat dan maar eens uit omwille van het milieu ... De pluizige zaden gaan met de wind mee!

Een door mij persoonlijk niet gewenste plant is een soort zwam: hij heet Clathrus ruber . Eerst komt er een soort vuilwit golfballetje uit de grond (links) met deukjes erin. Omwille van de foto zal ik een exemplaar even in de tuin laten staan.(4/10/2005) Op foto 2 kun je het rood al zien verschijnen. Later komt er een interessant uitziend, koraalrood, bolvormig netje, beter kan ik het niet beschrijven. De volgroeide zwammen stinken als een dood lijk, echt vreselijk. Ze zitten in de buurt van dennen en verschijnen meestal als het wat vochtig is. Je kunt het 'golfballetjes-stadium' makkelijk weghalen, maar het 'netje' breekt direct.

In het Frans heet het ding pezize! Met dank aan Chantal Schmidt.
26 augustus
Eind augustus beginnen vaak de eerste regenbuien na een lang droog seizoen en dan gebeurt er ook van alles. Wilde asperge groeit hier overal. Ik vind het vervelende, prikkerige dingen en trek ze dus altijd uit (handschoenen!)

Maar als ze bloeien zijn ze best heel mooi in een fles of vaas. De Fransen zijn er gek op in het voorjaar: jonge scheuten worden in een omelet verwerkt. Ik doe het ook, maar het smaakt naar niks!

boven