bove

Diversen - Varia

naar onderen 


Dit is een rubriek voor van alles en nog wat. E.e.a staat waarschijnlijk ook flink door elkaar.
Met een stenen achtergrond hebben planten het extra moeilijk. Als ik hier 's avonds beneden ga gieten voel ik de warmte nog van de stenen komen als de zon allang verdwenen is. Zelfs een kleine oleander heeft het daar moeilijk mee! 
Ik heb mijn theorie net getest: het is ongeveer 28 graden op het ogenblik en ik heb een thermometer geplaatst onderaan een muurtje met planten ervoor: 47 graden!

 

Werkplek met van links naar rechts en weer terug: afgedekt bakje met stekken; plantje/stekken voor een vriendin; jonge plantjes, vooral tijm, om in oktober op de lastigste plek in de tuin - een puinhelling in de volle zon - te poten; stekken voor eigen gebruik; een kannetje water (waar de poes altijd uit drinkt!); stevige, leren handschoen uit Spanje (ideaal bij het verwijderen van stekeligheden!); hoevenkrabbertje; plantstokje; heel sterk, smal schepje (te koop hier in Frankrijk, o.a. in een bouwmarkt)

 

Handig dingetje. Bij Thompson & Morgan hebben ze iets heel praktisch verzonnen: een dopje met een broesje met heel fijne gaatjes. Je schroeft 'm op een ordinair plastic waterflesje. Het is prettig in het gebruik bij jonge plantjes. Ze heten 'bottle top waterers'  en kosten 4 1/5 pond per 4, ongeveer 6 1/4 euro, niet echt goedkoop. Als je veel bestelt aan zaden krijg je ze cadeau
Handig dingetje 2. Ik kreeg van onze vriend Frans een keer een hoevenkrabber om mijn schoenzolen te bevrijden van ongerechtigheden. Het is een fantastisch instrumentje als je een kuiltje wilt maken in harde, steenachtige grond. Koop er een met een felgekleurd greepje bij een winkel met paardenspullen. De mijne is zwart en ik ben hem steeds kwijt!

Helling Regenachtig, dus ideaal plantweer! De afgelopen tijd heb ik alle tijmzaailingen die ik vond in potjes gezet en verzorgd. Vandaag heb ik al die plantjes op een akelige helling gepoot. Niets is moeilijker te beplanten dan een helling met losse steentjes. Ik hoop dat ze aanslaan. De helling in kwestie ligt gewoonlijk de hele dag in de zon te bakken.
De blauwe ladder hadden de vorige bewoners achtergelaten. Een van de problemen van een helling is dat je er niet zo maar tegenop kan lopen. De mensen hier maken dus allemaal van die mooie terrasjes. Maar dat is een massa werk, je moet goede stenen hebben en bovendien is het lastig met de beplanting die er al in staat of je moet die opofferen.

Ik heb dus gekozen voor het laten staan van de beplanting en gebruik de ladder als opstap mogelijkheid.
Irissen zijn altijd goed voor het beplanten van een helling, d.w.z. Iris germanica . Het bezwaar van irissen is dat ze er vrijwel het hele jaar slordig uitzien behalve in de bloeiperiode in april. Op plaatsen waar het me niet hindert laat ik het maar zo. Je kunt irisknollen desnoods twee maanden droog laten liggen. Plant ze met de helft ongeveer boven de grond, nadat je zowel blad als wortels hebt gekortwiekt. De meeste irissen die je (ongeveer in het wild) ziet zijn blauw, maar er zijn heel veel kleuren te vinden. 

Een grote collectie heeft:
Iris de Thau, Route de Villeveyrac, 34140 Mèze en dat is vlak bij Philippi!!!.
iris-de-thau@wanadoo.fr  Aardige catalogus. Ze sturen ook op. 
Rechts: Iris pumila 'Pogo'.


Vandaag - 4 november 05 - hebben we de 'tonnelle' beplant. Een tonnelle is een soort partytent en van mij mocht ie komen als er t.z.t. klimmers op mochten. Als partytent was het geen succes: de lappen waaien er hier zó af. Ik hoop dat dat niet gebeurt met de geplante druiven, 2 soorten, wit en de twee rozen, Rosa banksiae normalis , die volgens de boekjes wit, enkel en geurend zal zijn (Rosa banksiae heeft geen dorens, erg plezierig, en groeit heel hard) en Rosa Félicité et Perpétué , ook wit maar met wat roze, dubbel en later bloeiend, waarvan hieronder een  van internet gepikte foto.  
Een anecdote, die ik wel eens gehoord heb. Het is misschien niet waar! Ooit vond men in de catacomben een graf met botten van twee onbekende martelaren. Er stond een opschrift op de kist: felicitas perpetua, een opschrift dat wel eens vaker op een graf staat en - voor de niet-Latinisten - eeuwige gelukzaligheid betekent. Ze hebben toen de ene Felicitas en de ander Perpetua genoemd. 
Volgens andere bronnen - nuchter internet - echter was Perpetua een adellijke dame, pasgetrouwd, kindje, die haar geloof niet wilde verloochenen en daarom, samen met haar slavin, Felicitas, een náár einde met leeuwen en pijlen en zo onderging. Zij woonden ooit in Carthago en ik kan de namen verwisseld hebben.
Mijn vriendin Joke heeft nog gezocht in oude missalen, om te kijken of zij beiden in de Latijnse uitvoering van de Litanie van alle Heiligen voorkwamen en of je 'ora' of 'orate pro nobis' moest zingen, want daarbij moest je altijd goed opletten!
Maar helaas: niet gevonden! Ik weet zeker dat ze ergens regelmatig langs kwamen..
 

Goedemorgen! Het is vandaag 28 januari!
Je valt soms van de ene verbazing in de andere. Ik kon niet goed slapen gisteren en ging om een uur of 3 wat drinken en toen sneeuwde het als een gek. Vanmorgen dus ondanks de korte nacht vroeg uit de veren om foto's te maken!Dit mooie citaat wil ik jullie niet onthouden: Nelson Mandela: A garden was one of the few things in prison that one could control. To plant a seed, watch it grow, to tend it and then harvest it, offered a simple but enduring satisfaction. The sense of being the custodian of this small patch of earth offered a small taste of freedom.

Vandaag - 1 februari - is het weer voorjaar al is het iets kouder dan gisteren. Zodra er een beetje warmte is beginnen de buitenactiviteiten. De zwarte hommel, Xylocope violet, - mooie stoere naam voor een stoer insect - is alweer aanwezig. Ook het eerste lieveheersbeestje is gesignaleerd. In de nieuwe serre. Gezien ook de eerste bladluizen zich daar alweer zaten vol te zuigen kon hij of zij gelijk aan het werk.

Ik val op bollen en wel speciaal op oxalis en amaryllis of hippeastrum. Daarnaast ben ik ook dol op mooi blad.

Een piepklein roosje met een subtiel donker randje langs elk blad. Het bloemetje is ook een snoepje, maar dat komt later. Brachyglottis 'Sunshine' . Ik haal de bloemen er altijd uit, want die slaan nergens op. In het voorjaar flink snoeien. Het snoeisel stekt makkelijk. Jawel: zevenblad! De bonte uitvoering is prachtig met van alles. Ik heb er kersrode anjertjes bij. In een pot houden! Sedum rubrotinctum met zijn fantastische blad, waaruit eventueel een nieuw plantje groeit. Ik heb hem nooit zien bloeien, maar linksonder lijkt verdacht veel op een bloemknop.

Het is nog maar een zaailing en bovendien laat hij zich niet goed fotograferen: Helleborus sternii . Verbascum bombiferum 'Silver Lining' gaat vandaag of morgen bloeien en dan is het uit met de pret. Het blad binnenin lijkt op suède. Nog een sedum: Sedum rupestris 'Angelina' . Een Artemisia 'Powis Castle'

Waar hoort dit nu bij? Vaste planten? Ja. Potplanten? Ja. Dit is Bilbergia nutans , bij Filippi in de catalogus ook 'plante de l'amitié' genoemd, leuke naam. Ik denk dat hij in de tuin ook goed overleeft, maar je moet maar een geschikte plek hebben: hoog en solitair.
Wat mij betreft staat hij in een verkeerde pot, ik zal iets rozeroods of bronskleurig  moeten zoeken, want in de tuin weet ik geen plek waar hij goed tot zijn recht komt. In Nederland als kamerplant. Hij kan veel hebben, o.a. droogte en aardig wat vorst.
De vlinder op de achtergrond - die is ongeveer 50 cm groot! - komt van de Dutch Butterfly man, vast wel te vinden op internet: vrij duur, maar natuurgetrouw en onverslijtbaar. Deze heb ik al een jaar of 13/14.

En of de duvel ermee speelt: vanmorgen - 30 april - zat er een kleine vos op de centranthus = valeriaan = lilas d'Espagne. De kleine vos zie ik niet zo vaak. Voor zover ik weet leven de rupsen op brandnetels en die zie ik ook nooit. Hij is niet zo 'tam' als de koninginnepage (zie eenjarig en wild) dus het was iets lastiger om een foto te maken.
Ik hou niet alleen erg van planten, maar ook alle beestjes in de tuin krijgen mijn belangstelling. Op het ogenblik zijn er vrij veel vlinders. Vorige week vooral  koninginnepages, vandaag zag ik een groot geaderd witje, ook geen algemeen verschijning.
Toen er een tweede exemplaar verscheen opende nr 1 zijn vleugels helemaal wijd naar voren tegen de bloem en stak zijn kont omhoog. Ik vermoedde een uitnodiging, maar nr 2 ging er direct vandoor ...
Vlinders kijken is vaak nog lastiger dan vogeltjes kijken, al zijn er bij de vlinders soorten die gewoon blijven zitten en vogeltjes doen dat niet zo vaak. Een verrekijker brengt uitkomst!

Vanmorgen is er blijkbaar een nestje distelvlinders uitgekomen, want ik zag ze overal vliegen en vooral de centranthus bezoeken. Dat is een goede vlinderplant: kleine vos, distelvlinder, witjes, koniginnepages, alles komt er op af.
De 'grote' distelvlinder woont op de achtergevel en is van de Dutch Butterflyman. Op het logeerhuisje zit een tijmblauwtje.
Vanmorgen is het me gelukt om een snelle jongen onder de vlinders te fotograferen. Hij zit hier op een in de Pyreneeën voorkomend anjertje, waarvan M. Gau van het tuincentrum hier de naam niet wist ... Nu ik een foto heb kan ik proberen uit te vinden wat het er voor eentje is.  Voor alle duidelijkheid: ik zit hier voor de 4e zomer en ik heb dit vlindertje al eerder gezien, maar het nog nooit goed kunnen bekijken!!
Na het consulteren van de boeken een voorzichtige conclusie: dambordje. De tekening klopt niet helemaal. Latijn: Melanargia galathea. Een dagpauwoog heb ik hier nog nooit gezien; in het eerste jaar wel 2x een nachtpauwoog, een joekel van een beest, 15 cm of zo.

Ko houdt niet  erg van wandelen en zeker niet van plantjes kijken. Het is zondag, dan wordt er NIET gewerkt volgens een prima, Christelijk principe en dat is een mooie gelegenheid om een plantjeskijkwandeling te maken.
Thuis noteer ik wat ik heb gezien (bekijk het weerbericht of er regen valt te verwachten) en - zo niet - ga er dan op uit met een fles water en een mandje. Begeerd plantje goed water geven, uitsteken en hopen dat het zal aanslaan.
Dit prachtige zaad is van een soort haver. Ziet er uit als een nijdig beestje met twee staarten.
Niet alleen de vlinders zijn interessant, af en toe vind je ook een leuke rups. Dit is de rups van de Euphorbia pijlstaartvlinder . Hij wordt t.z.t. ong. 8 cm lang en donker, met nog steeds die ronde vlekken, verpopt in de grond en nog deze zomer komt de (nacht)vlinder uit: roze met olijfgroen, ook een prachtig beest. De 2e generatie rupsen zal overwinteren als pop.
Een rups is leuk, maar een mooie, grote slang is nog leuker Gisteren lag zij (denk ik) op de trap naar de voordeur en vandaag op de trap naar het eerste terras waar ik haar kon fotograferen. Vervolgens ging ze de Viburnum tinus in die daar op de hoek staat, onverwacht gedrag! Ze was wel een meter lang en op dag 1 siste ze tegen me, maar vandaag niet. Een couleuvre = ringslang.
Zonder een plaatje van de cigales is het eigenlijk niet compleet.
Iedereen kent het heerlijk zomerse geluid van deze rare beesten. Het begint rond 15 juni en duurt ongeveer tot eind juli. De mannetjes 'zagen'. Ze zijn moeilijk te ontdekken, want ze hebben een goede mimicry, zitten vaak in een hoge boom en houden niet van pottenkijkers.
Vanmorgen had ik geluk: er zat er een in een lage struik en die hield er niet direct mee op. Later zag ik waarom: er zaten twee vrouwtjes in de buurt.
De wijfjes leggen eieren op dood hout en de larven die daaruit komen in de herfst verdwijnen voor een paar jaar! in de grond.

29 september Dichondra 'Silver Falls' heb ik ooit met moeite zelf gezaaid. Twee keer is het mislukt, maar toen had ik een paar kleine plantjes en die deden het verder prima. Niet alleen dat : ze zijn ook erg makkelijk af te leggen. Je legt zo'n sliertje, of 2, op een bakje met stekgrond - niet afknippen! - en zorgt met een steentje dat ze blijven liggen. Na een week of wat zijn ze voldoende geworteld om af te knippen en wat later uit te planten. Het wordt een subtiele ondergrond voor van alles en nog wat: herfstkrokussen, cyclamens, oxalis. Rechts van het grotere zilverbladige plantje, een soort eenjarige chrysanthemum, zie je een blad van Cyclamen 'Fairy Rings' die ik laatst gekocht heb bij Bravenboer/Ede. De dichondra is helaas moeilijk  als zaad te vinden, maar wie een stek wil kan mij mailen, zodat ik er een kan maken. Het is winterhard hier, maar komt vrij laat tevoorschijn.
Verrassing: de nieuwe catalogus van T&M kwam net binnen. Zij verkopen dichondra zaad!
Niet alleen de vlinders zijn talrijk en vaak erg mooi hier, maar je ziet ook prachtige wantsen en kevertjes. Een wilde lavendel zat vandaag vol met deze juweeltjes, maar toen ik ze fotografeerde op de lavendel kon ik ze op de foto's nooit meer vinden. Ze bestaan ook in een metallic groene uitvoering, maar die zag ik nu nergens..

8 november Hier is het nog lang geen winter al is inmiddels de kachel aan. Bij het hek bloeit aan de ene kant (rechts) Rosa mutabilis nog volop: een prijsplant, geen gedonder met ziektes of ongedierte en heel vaak in bloei, aan de andere, in een pot, Camellia sansaqua , waarvan de spelling variabel is, maar de bloei altijd in november begint. Het grappige is dat ze een beetje op elkaar lijken, die twee.
17 december Wie mijn tuin in Zoeterwoude gekend heeft weet van het mospaadje: heel veel geduld en jarenlang met een pincet wieden ... maar mooi. Waarschijnlijk hebben de volgende bewoners er een hogedrukspuit op gezet!
Ik blijf mos prachtig vinden en geniet op mijn artrosewandelingetjes van een paar begroeide stenen in de buurt. Ik zou het niet zo prachtig kunnen aanleggen.

Langs het officiële wandelpad dat in Pierrerue begint.

Het heeft niets met een website over Zuid Frankrijk te maken, maar ik vind de nieuwe kleuren van deze twee zó bijzonder dat ik ze de lezer van deze pagina's niet wil onthouden.

Ik kreeg 2 boeketten op mijn verjaardag medio januari en toen was ik in Nederland. De nèt niet bruin, nèt niet zalmkleurig, nèt niet oranje rozen waren schitterend en de echt gele amaryllis had ik - 3 jaar geleden - al een keer gezien, maar daarna nooit meer: dan begin je te denken dat je het gedroomd hebt!

29 april Af en toe, zeg één keer per jaar kom je deze schoonheid tegen: het  is een beervlinder. De rups is een gezellige, bruine, harige dikkerd. Toen ik nog klein was zag ik ze vaak en liet ze over mijn neus lopen! 
 


boven