bove

Diversen - Water geven nodig hebben  

naar onderen 


Water geven.  De beste periode om te planten is oktober, maar oktober komt maar een keer per jaar langs. Zelfs dan moet het òf regenen òf net geregend hebben!, want het is nooit een goed idee om iets te planten na weken van droogte. Natuurlijk heb je af en toe zin om lekker toch iets te planten: dompel de plant goed, graaf een gat naar wens, giet het vol water en zet je plant in de grond met extra (goede) aarde. Daar na flink water geven met een gieter o.i.d zodat je ziet hoeveel water je echt geeft, totdat de plant begint te groeien. Daarna kan het water geven verminderd worden, maar de plant nog wel in de gaten houden. 

Over water geven ben ik nog niet uitgedacht. Mijn man heeft een automatisch watergeefsysteem aangelegd, daar waar het belangrijk zou kunnen zijn en dat is prettig, maar een plant die wat extra's nodig heeft krijgt het misschien niet en een andere die vrijwel zonder kan krijgt te veel. Of je batterijen zijn leeg en je hebt het niet gemerkt, juist toen je 5 weken naar Nederland ging! Dus geef ik eigenlijk het liefst met de hand water. Dat heeft één groot voordeel bij al het werk: je ziet wat er gaande is: een salsapareille zaailing, een ongewenste rups, een dode tak die weggesnoeid moet worden etc. 
Soms krijg je prima advies als je iets koopt. Toen ik een cipres aanschafte gaf de verkoper advies om een flink gat te graven, er goede grond/zand in te doen en het te vullen met water, de cipres erin te zetten, opvullen en niet meer naar omkijken. Prima advies. De cipres was 60 cm hoog toen ik hem 3 jaar geleden plantte en is nu 3 meter hoog. Met te veel water raakt een cipres zijn vorm kwijt. 

Mij tuinman plantte voor mij een Robinia pseudoacacia, eentje met donkerroze bloemen, maar hij waarschuwde me tevoren - in het Frans natuurlijk -: denk erom, elke dag een emmer water tenzij het regent. Eén jaar volhouden! Ook dat was een prima advies, wel arbeidsintensief!

Pierre Cuche, van de boeken,  zegt dat je de door hem aangeraden planten bijna geen water moet geven. Maar hoewel hij er ongetwijfeld heel erg veel meer vanaf weet dan ik, vind ik dat niet altijd een goed idee. Ik geef een plant water als hij eruitziet als een plant die water nodig heeft! Soms is dat een lavendel! 
Alle planten die in potten staan hebben bij warm weer minstens één keer per dag water nodig, met uitzondering van succulenten als cactussen en vetplanten (agaves ...) tenzij er echt hevige regen is.
Cistus b.v. kan een hoop droogte hebben als ze eenmaal zijn aangeslagen. Maar als het eindeloos droog is veranderen ze in onaantrekkelijke droge struiken. Dat komt wel weer goed, maar je zit er wel tegenaan te kijken. Als je - matig - water geeft blijven ze groen, al gaan ze dan misschien? eerder dood. Kwestie van keuze. Ik ben 2 cistussen/cisti kwijtegeraakt door Cuches advies op te volgen.

Een lijst van struiken, planten. eenjarigen en bollen die geen of nauwelijks water nodig hebben vind je 
     
                                                                            HIER .

Handig dingetje. Bij Thompson & Morgan hebben ze iets heel praktisch verzonnen: een dopje met een broesje met heel fijne gaatjes. Je schroeft 'm op een ordinair plastic waterflesje. Het is prettig in het gebruik bij jonge plantjes. Ze heten 'bottle top waterers'  en kosten 4 1/5 pond per 4, ongeveer 6 1/4 euro, niet echt goedkoop. Als je veel bestelt aan zaden krijg je ze cadeau

2008 Onlangs was de tuinman hier om wat te snoeien. Leuke man, Daniel! Hij vertelde mij het volgende:
Normaliter zijn hier elk jaar flinke onweren in de zomer, maar die blijven de laatste jaren weg. (Ik herinner me het onweer in augustus 2003, toen de hagelstenen letterlijk zo groot als krielkipeieren waren!) Hij geeft nu rond 14 juli en rond 15 augustus - dat zijn voor Fransen interessante datums - heel veel water, d.w.z. hij laat zijn druppelsysteem een week  aanstaan!
boven