BOLLEN

oxalis 

hippeastrum bollenlijst

naar onderkant


Een lijst van alle bollen, die ik hier in Frankrijk geprobeerd heb + leveranciers + resultaten (die van mij persoonlijk) vind je hier     
Nieuw: (onderaan) Tritteleleia 'Corinna',  Lilium henryi (eind juni)

Plaatjes van bolgewassen kijken: http://www.bulbsociety.org/gallery   en http://www.bulbargence.com  

Nu Rita zo attent is geweest om in haar jongste catalogus te verwijzen naar deze site, hier een lijstje van bollen die het, onder omstandigheden gelijk aan de mijne hier, gegarandeerd goed doen. Die omstandigheden van de midi zijn:
lange, hete zomers; veel tramontane = droge, harde, koude wind, die dagen kan aanhouden; betrekkelijk weinig regen; er kan 's winters wel eens een nacht zijn met -8, maar overdag vriest het zelden. Mijn grond is een beetje kalkhoudend en stenig met weinig humus. Een stukje ligt deels in de lichte schaduw van een amandelboom en de grond is er verbeterd. Bovendien wordt er regelmatig gesproeid.  Aangeduid met *) (dan heb ik ze dus niet in volle zon en/of zonder water geprobeerd) Cyclamens bijvoorbeeld staan vnl in de schaduw, maar krijgen lang niet altijd regelmatig water. Overigens koop ik die altijd als (bloeiende) plant, want met knollen heb ik niet veel succes!

Recente veranderingen: september 2009

Allium                neapolitanum en roseum (pluk!), flavum. Zijn inmiddels verdwenen. 
Allium ramosum doet het goed (voorjaar) Allium tuberosum  bloeit elk najaar en zaait zich uit
Anomatheca     laxa 
Crocus 'Cream Beauty', 'Ruby Giant' en (najaar) crocus  goulymii)
Cyclamen          hederifolium
Cyrtanthes         mackenii Ik heb hem in een pot, maar hij doet het ook wel in de tuin
Eucomis            in pot. E. autumnalis staat in de tuin en breidt zich uit via wortelstokken
Gladiolus           communis ssp. byzantinus; (tristis)
Ipheion
Iris                     reticulata is verdwenen.  Germanica  'Susan's Bliss' is erg mooi!
Leucojum           autumnale = nu acis, klein maar fijn! Zaait zich enorm uit.
Lilium henrici/henryi
Mirabilis             jalapa
Muscari             armeniacum, macrocarpum 'Golden Fragrance'
Narcissus romieuxii
Oxalis                 rubra, lassiandra, bowiei, 'Iron Cross'. Oxalis staat gewoon in de tuin en zaait zich uit.
Scilla                  peruviana loopt terug als hij geen water krijgt
Triteleia              'Koningin Fabiola'
Sternbergia lutea
Tulipa                  'Little Beauty' Deze zijn in de loop der tijden wel kleiner geworden.
Zephyranthes      andida *) loopt terug, maar staat nu wel in de schaduw van iets anders

Het narcisje romieuxii doet het heel goed, maar is lastig te krijgen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder (2008) en zijn een aantal bollen verdwenen. Zo zijn, gek genoeg, de meeste alliums weg uit mijn tuin (maar staan nog beneden langs de weg, Crocus 'Cream Beauty' is nog maar schaars aanwezig (weer meer in 2008) de irisjes doen het niet meer en Scilla peruviana loopt terug. Vandaag heb ik het narcisje romieuxii erbij gezet, want die doet het heel goed en breidt zich uit. Er staat inmiddels een flink kluitje te bloeien. Verberghe heeft ze in het najaar en de Bolle Jist ook. Ik heb de mijne van een Frans bedrijf 'Schrijve Jardin', maar ze staan niet meer in zijn laatste najaarscatalogus. 

In het stukje met de meeste schaduw en aardig wat vocht heb ik ook veel plezier aan narcis 'J.P. Milner' (na een natte winter) met Ranunculus ficaria 'Salmon's White, die wel elk jaar goed bloeit. Van sternbergia moet gezegd worden dat hij zonder enige zorg bloeit en dan ook erg de moeite waard is, maar het is wel heel gauw voorbij! Maar je kunt hem overal planten.

Voor het overige ben ik nog ruim aan het experimenteren. In de bollenlijst - waar je op kunt klikken - worden regelmatig kruisjes weggehaald of toegevoegd!! Zoals vandaag, 27/1/08.

Als ik ergens dol op ben dan zijn het wel bollen. Onder de bollen natuurlijk ook weer favorieten. Oxalis soorten en kleinbloemige hippeastrum vind ik uiterst aantrekkelijk. Gelukkig kan ik met allebei deze soorten alle kanten op hier.
Oxalis rubra bijvoorbeeld is waarschijnlijk inheems hier. Het is een absolute TOPPER!!! Hij begint al heel vroeg te bloeien en heeft vanaf september een tweede bloeiperiode. De bloemen zijn niet, zoals de naam doet vermoeden, rood maar rozerood met een donkerder hartje en doen het eventueel ook wel even in een vaasje. Mooi in combinatie met Dichondra 'Silver Falls'  Hieronder links combinatie met dichondra en rechts in close-up. Als je hem uit de grond trekt om de een of andere reden vind je soms een lange witte peen onderaan de oorspronkelijke bol. 

Later toegevoegd: Schrik niet als je oxalis in juni, foto links, het loodje legt. Het komt allemaal weer goed in september! 

De dichondra (de zilveren miniblaadjes) - daar ben ik inmiddels achter - is een vaste plant, al komt hij soms hl laat op: begin juni 2006 kwam er nog eentje!

Op dezelfde foto links kun je zien dat wit niet makkelijk fotografeert; de witte bloempjes zijn tritteleia , maar ik kan er niet weg van zijn. Te wishy washy.De donkerblauwe uitvoering is leuker en heet T. 'Corinna' .

De ook in Nederland gewone soorten als Oxalis triangularis en Oxalis deppei 'Iron Cross ' doen het goed. Van Oxalis triangularis wordt het mooie paarse blad nog wel eens aangevreten, door slakken vermoed ik. In 2007 heb ik 'Iron Cross niet meer gezien!
 

Ook leuk: Oxalis bowiei . Deze bloeit vanaf eind augustus met alles XXL. Mooi frisgroen, en groot blad. Bloemen alweer roze. Doet het hier ook in de volle grond. De knolletjes lijken op knoflookteentjes. Deze oxalis heb ik gekregen. (2/9/2006: ik heb hem te koop gezien bij iemand die een kraampje met bollen had op de rotsplantendag, Hortus Utrecht)
Ik koop mijn bollen over het algemeen bij Rita van der Zalm. De kosten van het versturen worden gecompenseerd in de kosten voor de bollen zelf. Die zijn hier in Frankrijk meestal schreeuwend duur. Er zijn diverse verzendbedrijven hier in Frankrijk. Bij hen waarvan ik het bestaan kende heb ik een paar keer besteld met wisselend succes. Zie diversen

Oxalis lasiandra , met zijn verrassende blad als mini kastanje-, is er meer een van de late zomer. Ik vind ze erg mooi in pot, maar ook in de volle grond doen ze het hier prima.
Een geweldig cadeautje voor een echte plantengek?
Een fraai, glad, liefst oud aardewerk potje met 2 Oxalis lasiandra knolletjes erin!
T. k.(de bolletjes) bij Rita van de Zalm website: www.ritavanderzalm.nl

In middels - 2011 - is Rita met haar bedrijf gestopt. Het is overgenomen dood Hein Meeuwissen.

Oxalis depressa is wel leuk, maar woekert. Eenmaal geplant krijg je hem niet meer weg. Dat geldt ook voor een inboorling hier, waarvan ik de naam niet weet. De bolletjes zien er onschuldig uit, maar maken uitlopers onder de grond, waaraan weer nieuwe bolletjes groeien. Die bloeien vanaf het tweede jaar, wel lief overigens, heel licht roze. ik ben gewaarschuwd voor Oxalis pes-caprae , geelbloeiend, die hier geïntroduceerd schijnt te zijn, maar ik heb hem nog nooit in levende lijve gezien. Vooral niet planten of het moet in een pot zijn (en dan uitkijken voor zaailingen!). Ik heb de lichtroze soort helaas wel, gekregen met een vracht aarde, maar ik krijg hem nooit meer weg, al haal ik elk nieuwe blaadje weg, met bolletje, als ik geluk heb, met mijn o zo handige hoevenkrabbertje.
Ik ben aan het experimenteren met de blauwe Oxalis laciniata , uit Engeland, maar ik heb tot nu toe nooit veel succes gehad met de oxalis soorten met grijs blad zoals Oxalis adenophylla , dus ik weet niet wat het worden gaat. In het eerste jaar was het in ieder geval niet om over naar huis te schrijven.
Ik hoop begin 2006 Oxalis massoniana te krijgen uit Zuid Afrika. De bloemen zijn oranje, een beetje roestkleurig, wow! Er staat een schitterende foto in 'Bulbs for all Climates' van The Australian Women's Weekly Garden Guides, blz 100.
Over mijn liefde voor kleinbloemige hippeastrum valt op dit ogenblik (medio september) niet veel meer te zeggen dan: ze doen het hier heel aardig in de volle grond. Maar een paar jaar later niet meer.
Ik heb er een paar, maar die zijn nu in rust en er is alleen blad te zien. Eentje heet Hippeastrum  sonatinii 'Veneto', met wat roze erin. Sonatinii staat voor kleinstbloemig, je
bloemig, je Hippeastrum 'Topchoice' , knalrood en met zoveel bloemen dat het bijna te veel is. Staat leuk tussen Euphorbia chypariassis, waarover t.z.t. elders méér. En eentje die oranje is met een licht hart, naam onbekend, bloeit trouw in de vroege zomer. 

Een heel leuke inheemse bol is Sternbergia lutea . Bloeit vanaf half september met grote krokusachtige bloemen. De Fransen noemen hem dan ook 'le crocus jaune'. Bij de buren staan er honderden. De bloei duurt jammer genoeg maar kort, twee weken en het is weer voorbij, maar geweldig! 
In Frankrijk zijn de bollen nauwelijks te koop. Krijgen van iemand of kopen bij b.v. Rita van der Zalm. Ze breiden zich goed uit!

Cyclamen hederifolium of neapolitanum bloeit vanaf eind augustus. Deze cyclamen zaait zich hier uitbundig uit, meestal op verkeerde plekken. Dus pot ik zaailingen - met een ontroerend miniknolletje - op om ze elders te planten als dat zo uitkomt. Potten krijgen dagelijks water, daardoor staan de zaailingen van vorig jaar staan nu met blaadjes, terwijl de knollen in de volle grond die pas veel later zullen krijgen. Met andere cyclamens heb ik nog geen ervaring. Ik heb net Cyclamen coum geplant en ben al tijden op zoek naar Cyclamen graecum die in rotsspleten zou groeien.

Er staat één allium in bloei: Allium tuberosum , twee jaar geleden gezaaid.

Deze allium heet ook Chinese bieslook en schijnt lekker in je sla te zijn, maar ik heb maar één plant over en daar kom ik niet aan voor zoiets werelds als sla! Het is een elegante allium en met een donkere achtergrond de moeite waard.
Ooit ergens gelezen dat je het eerste jaar de bloem eruit moest knijpen ...
Ruikt lekker!
Dit jaar heeft hij heel veel zaad geproduceerd, dat móét meer planten opleveren.

Over andere alliums: Allium neapolitanum is een inheemse plant, de witte bloemen in mei zijn goed voor boeketten, A. roseum , ook inheems, bloeit wat later, mooi schelprose. Een keer wat aanschaffen of krijgen en je bent voor altijd voorzien. Allium flavum , juni/juli, kan verrassend goed tegen de hitte. Je moet er wel veel hebben om ze te kunnen zien, want het is maar een klein dingetje. Wel heel leuk: Rita v.d. Zalm noemt ze 'uitéénspattend vuurwerk boven een dun, maar stevig steeltje' en dat is goed getroffen. Ik vind op foto's Allium caeruleum altijd heel aantrekkelijk en in het echt ook, maar ik krijg ze niet goed aan de praat. De bloei is maar matig en het volgend jaar zie ik ze niet terug. Allium flavum is in 2008 weer verleden tijd.

Leucojum autumnalis - hier links - is aantrekkelijk voor hen die van 'schattig' houden, een hangend belletje met wat roze aan de buitenkant en niet hoger dan een cm of 15. De bloei duurt vanaf eind augustus een aantal weken. Veel zaad, dat goed ontkiemt en een jaar of twee later bloeit.
De foto van ene Juan Luis, is gestolen van het web. Groeit van nature in de buurt, Spanje, Portugal. Ik zie ze inmiddels overal in onze tuin verschijnen.
Een inheemse plant, waar veel mensen voor vallen, is bieslelie of Aphyllanthes monspeliensis . Een toef dunne sprieten, beetje zoals festuca glauca, maar wat dikker, in mei voorzien van veel hemelsblauwe bloempjes. De bloei is spectaculair door de grote hoeveelheden, maar duurt niet heel lang en de bossen sprieten zijn nou weer niet zo aantrekkelijk. Aphyllanthes laat zich vrijwel niet verpoten. Het lukt heel soms met een nog kleine zaailing en vind die maar maar eens! Zaad zie ik ook nauwelijks, maar als je de plant eenmaal hebt breidt hij zich wel uit. In het tuingedeelte hier knip ik de bossen vrij kort af in oktober/november, dan zien ze er het volgend voorjaar plezieriger uit. Foto bij 'eenjarig en wild'. 
Voor wie nú -september 2005 - toevallig nog bollen wil kopen om er a.s. voorjaar plezier van te hebben: Crocus chrysanthus 'Cream Beauty' , vroegbloeiend crèmegeel, doet het heel goed. Met de, in Nederland, superkrokus tomassinianus 'Ruby Giant' heb ik hier minder succes. Een klein tulpje, Tulipa 'Little Beauty' , wil hier ook prima. Het is een schatje, rozerood met een blauw hartje en niet hoger dan 20 cm. Ik heb zowel Cream Beauty als Little Beauty in een groot tuincentrum in Béziers te koop gezien (afkomstig uit Nederland!!), de krokus betaalbaar, het tulpje vrij duur. Het tulpje kun je gewoon in de grond laten zitten.
Als je hem te pakken kunt krijgen is Scilla peruviana een echte aanbeveler. Hij loopt in het najaar uit, dat baarde mij de eerste keer wat zorgen. In mei bloeit hij met enorme, blauwe boeketten, groter nog dan b.v. agapanthus. En het mooie is dat je hem helemáál niet hoeft te verzorgen. Een beetje goede grond bij het planten, een zonnig plekje dat ook wel eens wat schaduw heeft en klaar.

Voeger heetten ze Abessijnse gladiolen, toen werd het Acidanthera bicolor en nu heten ze weer anders: Gladiolus callianthus en ze komen uit Ethiopië tot Malawi ... 
Ik dacht dat ze het wel prima zouden doen in ons warmere klimaat, maar dat valt tegen. Ze komen pas ná de hitte boven de grond en bloeien slecht. Misschien omdat ze het 's winters niet warm genoeg hebben. In Nederland trok ik ze in het najaar uit de grond met stengels en al als die helemaal bruin waren en zette ze dan in een vuilniszak bij de CV ketel. Schoonmaken en planten in april. Op die manier vermeerderden ze zich ook als een tierelier. In Nederland dan. Misschien moet je ze hier ook wel zo aanpakken, maar wij zijn 's winters altijd een week of 4 weg en dan is de verwarming ook uit!  Foto links.
Ik denk dat dit Crocus speciosus 'Oxonian ' is *) Die doen het hier prima. Het is vandaag 4/10 regenachtig, maar als de zon schijnt zal ik een nieuwe foto maken. Deze soort komt oorspronkelijk uit de Caucasus.

In 2008 was deze krokus plotseling verdwenen.

*) Daar heb ik hem voor gekocht, maar het was hem niet. Met dank aan Pontus Wallsten.

Een stukje 'achtertuin' met Alstromeria Mars op de voorgrond. Het is een lastige zaak met alstromeria's. Ik heb wel eens ligtu-hybriden besteld. Leek me mooi met Lilium regale. Er kwam maar één alstromeria tevoorschijn en dat was Orange King, die in Nederland de hele tuin doorwoekerde woekerde. Dus die hoefde ik nu net niet. De lelie deed het ook al niet zo goed. Een jaar later kocht ik bij Auchan of zo twee alstromeria's: 'Venus' en 'Mars'. Het leek me zo'n aardige combinatie. Maar de crème Venus zag niks in mijn tuin en ik dus niets van haar. Mars daarentegen doet het goed. Alleen 's morgens krijgt hij zon. Hij bloeit erg lang en kleurt heel mooi bij de omgeving. Lilium regale heeft het eerste jaar gebloeid en daarna nauwelijks. Weg ermee. Lilium Henryi doet het wel erg goed en wordt bijna 2 meter hoog. Uitgebloeide stengel midden links op foto. Bulbine in het midden verder weg, en rechts daarvan Miscanthus 'Heavy Metal'. Het stukje waarin de alstromeria geplant is heeft redelijk goede grond en krijgt 1x per week een half uur druppelsgewijs water. 
In 2008 heeft Lilium regale weer gebloeid. Ik had kennelijk een bol laten zitten!
Het is op het ogenblik - half oktober - al een tijdje slecht weer: goed om te planten, maar niet voor nieuwe foto's en dergelijke. Maar er zat er nog een in het archief: Zephyranthes candida . Ik heb mijn bolletjes járen geleden gekocht. Ze bloeiden wel zo'n beetje, maar niet om over naar huis te schrijven. Ik heb alle bollen met mogelijkheden wel meeverhuisd naar Zuid Frankrijk, dus ook de zephyranthes. En na een paar jaar geniet ik van massa's bloemen, eind augustus en september. Er kwamen een paar driedelige bolletjes met veel zaad aan. Dat ontkiemde buitengewoon gemakkelijk, ongeveer binnen 2 dagen. Een andere zephyranthes is omgedoopt en heet nu Habranthus robustus , met roze bloemen. Die bloeiden in Nederland beter dan hier. De boeken zeggen echter dat ze bloeien na regen en daarvan hebben we dit jaar erg weinig gehad. In de zomer dan.
De rode bloemetjes op de foto is van de fuchsia met een nummer, zie: diversen.

 

Vandaag 22 november. Ik heb een krokusje in bloei, gekocht als Crocus ligusticus . Volgens beschrijving zou hij diep roze-puper moeten zijn met opvallende oranje meeldraden en bloeien zonder blad. 

Maar ik vind hem eerder de kleur van Ruby Giant (voorjaarskrokus) en daarvan heet de kleur robijn-purper en die is zelfs iets minder donker.
Hij heeft bovendien wel degelijk blad (ligusticus heeft ook bij Philips en Rix geen blad!)

Wie het weet mag het zeggen, graag zelfs. (Een jaar later: het is Crocus medius.)

Bollenboeken
  • Bol- en knolgewassen. Phillips & Rix, uitgegeven door Spectrum
  • Toveren met bollen. Jacqueline van der Kloet  Groenboekerij (bij de Slechte!)
  • Geïllustreerde bloembollen encyclopedie. Van Dijk& Kurpershoek  Rebo

Alleen het eerste is echt goed bruikbaar voor hier, omdat het bollen van over de hele wereld behandelt. Het is handig om uit te zoeken waar de bol, waar je je begerig oog hebt laten vallen vandaan komt, zodat je weet of ie hier een kans maakt! Ik gebruik het veel, in combinatie met catalogussen (of -gi?)

  • Bloembollen, een liefde voor het leven. Rita van der Zalm  Contact. Dit is meer een lekker leesboek vol nuttige tips.
 Donderdag 19 januari 2006
Vandaag is zo'n dag waarop ik weet waarom ik hier woon: zon en bijna 20 graden!!! In het voorjaar kan een mens bijna de planten wel de grond uitkijken. Bollen melden zich als eerste en de hommels zijn er ook als de kippen bij ...

Een zeer vroegbloeiende snoepje (je moet wl goed kijken!!):
Colchium hungaricum .

Rechts een andere colchium, een najaarsbloeier, Colchium laetum.
.

Een ander juweeltje is een Marokkaans narcisje: Narcissus romieuxii , een naam die niemand kan uitspreken. Hij bloeit nog eerder dan de colchium, maar ik heb hem nooit eerder zien bloeien, omdat we rond Kerst altijd in Nederland zijn. Ook dit jaar, maar het is koud geweest in Frankrijk! Dus tot mijn verbazing zie ik nu dat hij geel is en niet crme zoals ik dacht. Hij wordt  een cm of 12, en heeft lange sprieterige bladeren, die al in het najaar tevoorschijn komen.

Nog een verrassing. Gisteren waren ze nog niet in beeld, vandaag staan ze te stralen. Wat vage bruine veertjes aan de buitenkant, het steeltje van de bloem is donker en het hartje van de bloem iets donkerder geel: Crocus vitellinus . Als je heel goed kijkt kun je - links -er al een zweefvlieg in zien zitten! Anders dan in Nederland laten mussen de gele crocussen met rust! Uit de buurt van Turkije.

 

 
Ook Muscari macrocarpum 'Golden Fragrance' heb ik al met bloem gezien (1 februari). Ik vond het d vondst van vorig jaar: grote geelgroene 'blauwe' druifjes met een subtiel geurtje. Ze hebben nu nog te weinig kleur om te fotograferen, maar dat komt wel. Ze bloeien n.l. heel lang. Foto rechts van 17/2, inmiddels vervangen door 13/3! het mooie grijze blad is van cerinthe.

De eerst irissen zijn er ook. Gisteren zag ik dat ze op springen stonden en vandaag gaan ze dat doen: Iris danfordiae . Maar vandaag, 10 februari, zijn ze pas goed open. Ook een aantrekkelijk, wit crocusje bloeit met weer meer bloemen dan vorig jaar. Midden onder. Wie weet de naam? Misschien c. sieberi 'Bowles White'? Maar die heeft - volgens het internet - oranje meeldraden ...
Op 17/2 Crocus chrysanthus 'Cream Beauty' , links onder, bloeit nu goed en ook Iris reticulata 'Cantab' , die ik een van de mooiste kleine irisjes vind. Niet z blauw als op de foto. Blauw fotografeert moeilijk ...
Een beetje mest kan in deze tijd geen kwaad voor deze eerste bloeiers. Ik geef gewoon plantenvoeding voor de planten binnen. Crocus chrysanthus komt van oorsprong uit Griekenland, Macedoni.

Crocus tomassinianus 'Ruby Giant' is een schatje. In Nederland ooit bol van het jaar geweest. Daar breidde hij zich ook snel uit. Maar hier in Frankrijk wil hij niet zo erg. Hij staat hier gecombineerd met een helleborus die geaderd is in hetzelfde kleurtje ... maar nu alles zo laat is wil de helleborus nog niet bloeien. Van origine uit Kroati e.o.
Scilla bifolia bloeit nu ook. Het is een liefje, maar helaas zaait hij zich niet zo uit als in Nederland.

Rita van der Zalm noemt ze 'oude wijfjes': Ipheion uniflorum woont hier in het wild en breidt zich snel uit. Links. Tegen een warme muur staan ze vandaag al te bloeien (het is 13 maart), maar alles is dit jaar erg laat. Ipheion 'Rolf Fiedler' is diep blauw, warm aanbevolen!

Degenen die deze site bekijken weten al dat ik een voorkeur voor bollen heb. In die voorkeur zijn amaryllis en oxalis favoriet. Ik kan eindeloos op het net zitten surfen om bijvoorbeeld spannende oxalis te bekijken op een Japanse website. Ik zie de mondialisering wel zitten!
Via het web had ik een leverancier gevonden van Oxalis massoniana of massonorum.? Namen mogen nog wel eens problemen geven, sorry! In november 2004 ben ik met hem - een Zuid Afrikaan - begonnen te mailen over de mogelijkheden. Die waren er zeker, volgens hem. In Januari moest ik nog maar eens proberen. Maar ja, toen waren ze uitverkocht! Dus heb ik het in december 2005 /januari en februari 2006 opnieuw geprobeerd. Ik zou ze krijgen. Hij had allerlei andere leuke dingen, maar, had ik gemaild, alleen samen met Oxalis massoniana. Ze waren op de post, schreef hij me een dag of 10 geleden, en bewondering voor mijn geduld, dat schreef hij ook. Vanmorgen is het pakje gekomen. Er zit van alles in, ook heel spannende dingen zoals Oxalis cathara waar ik hier in Catharenland eigenlijk niet onderuit kan. Maar Oxalis massoniana, nee, die zat er niet in ... GGGRRRR
Foto, rechts hierboven, gepikt van de Japanse site en afkomstig van Kellydale Nursery.

Nu het weer wat beter wordt begint er natuurlijk van alles te bloeien. Hier en daar wat Scilla siberica, die het hier ook heel aardig doet.

Het zijn niet echt bollen of knollen, maar meer piepkleine aardappeltjes, die ik meegenomen heb uit mijn tuin toen we hierheen verhuisden en ze  horen bij Ranunculus ficaria 'Salmon's white' . Een speenkruidje dus, maar eentje die zich niet zo enorm uitzaait en bovendien heel aantrekkelijke, vrij grote, bijna witte bloemen heeft. Warm aanbevolen. (t.k., o.a. bij Rita) Wat later in het jaar zijn ze verdwenen, zoals b.v. ook cyclamens, om in het najaar weer tevoorschijn te komen.
Op de foto met mijn lieveling Narcis W.P.Milner . Narcissen doen het niet geweldig - te droog - maar het heeft in de afgelopen periode veel geregend.

Dan het schatje hiernaast: Tulipa turkestana .

Bijna april en de bollen bloeien aan alle kanten. Een witte ipheion links, gekregen als Ipheion 'Albert Castillo' , maar ik weet niet of dat klopt. Rita zegt dat Albert meerdere bloempjes per steel heeft en dat heeft deze niet!
Moeilijk te vinden, schaars bloeiend, geurend en fraai: Gladiolus tristis .

Gladiolus tristis heb ik van Bulb'Argence en is de enige daar gekochte soort waar ik erg enthousiast over ben. Ik heb er maar 5 gekocht, want de bollen zijn erg duur hier. Maar je moet eigenlijk een flinke pluk neerzetten om ze goed te zien, want ze zijn heel dun en bovendien vrij hoog: 70 cm.

Voor degenen die zich - net als ik - altijd hebben afgevraagd wat tyrisch purper is hieronder een foto van het tulpje 'Little Beauty' .
Rita van der Zalm schrijft: 'Mooie namen zijn niet altijd overdreven. Dit tulpje is tyrisch purper met mosgroene stempels. Het grote hart is korenbloemblauw met een zacht paars randje'. Ik vind het een schatje. Het is maar een centimeter of 10 hoog en doet het hier heel goed. Aanbevolen!
Op de foto staat de linkerhelft in de zon en de rechterhelft niet. Het eivormige, blauwgrijze blad is van Cerinthe major atropurpureus die hier en daar al bloeit. (begin april)

Er zit in de Camargue een bollen kweker van Nederlandse origine. Zijn sterkste punt is zijn prachtige, kleine catalogus, verlucht met vele foto's waarvan je het water in de mond loopt als je een bollengek bent.
Verleid door de plaatjes bestelde ik bij hem een aantal spannende zaken, zoals Gladiolus tristis, zie hierboven, een makkelijke -zei hij - fritellaria en Romulea engleri , op de foto, die in 2014 verdwenen blijkt. Van al die bollen (duur!) kwam vooral weinig terecht. De fritellaria en de romulea zag ik vorig jaar heleml niet en de gladiool bloeide maar matig. Volgens mij moeten verkochte bollen ongeveer altijd bloeien, want de bloem moet bij verkoop al in de bol zitten. Ik was dus niet blij en mailde daarover: het was mijn schuld!! Allicht ... 
Maar deze kweker (Bulb'argence heet het bedrijf) had ik knolletjes van mijn Ranunculus ficaria beloofd, en beloofd is beloofd, boos of niet, dus hij kreeg zijn knolletjes.
Als tegenprestatie kreeg ik mnden later een zakje met bolletjes van ... Romulea engleri. En verdraaid, nu bloeien ze wel en ik heb er zelfs n gezien van de vorige keer! Gek bloemetje, vlak boven de aarde, maar sommige ook op normale hoogte.
Het zal niet makkelijk zijn om bollen hiervan te vinden: de onvolprezen Scilla peruviana . *) Ons lokale tuincentrum had ze een paar jaar geleden: n bol in een pot, 20 euro!!
Als je erg rijk bent kan dat w.s. niet schelen, maar voor mij was het een beetje te veel. Dus heb ik geduldig gewacht tot ze voor de helft verkocht en voor de rest uitgebloeid waren. En toen mocht ik ze voor 5 euro hebben!!
Ze zijn niet alleen supermooi, maar ook supermakkelijk. Planten in goede grond = potgrond met zand en eventueel wat cocopeat, even aan laten slaan en verder niet naar omkijken. Ik heb wel in het najaar - dan beginnen ze al te groeien - een beetje kamerplantenmest gegeven en doe dat eerstdaags nog eens.
Blauw fotografeert vaak onecht, maar dit is de kleur!
*) bij Vreeken (2006)

Deze kleinbloemige hippeastrum doet het elk jaar trouw. Hij wordt alleen niet groter, dus misschien moet ie eens wat lekkere mest hebben. Naam onbekend.
Het bollenseizoen loopt ook een beetje af. Nog wat allium en tritteleia.

Ik heb natuurlijk wel een hele verzameling oxalis, waarvan er een paar in bloei staan, zoals Oxalis purpurea alba, maar dat hoort bij de verzameling ... Een dezer dagen gaat alles in zomerrust en dan begint het weer eind augustus!
5 september In het voorjaar heb ik fouten gemaakt: dit is Colchium laetum die vroeg in het najaar bloeit. (De foto's in het voorjaar moeten dezelfde colchium zijn. T.z.t. zal ik er wat aan doen.)
Deze stond ineens te bloeien en was, ondanks de nu heersende hitte, niet direct weer weg. Wat zal het mooi zijn over een paar jaar als Viola laboradorica op de achtergrond wat groter is!

10 oktober Crocus goulymii is een bescheiden snoepje. Het leuke van deze najaarsbloeier is dat ze fier omhoog blijft staan in de regen. Crocus speciosus Oxonian - zie begin van deze pagina - is wat feller van kleur is en valt dus meer op, maar valt ook meer m!! Goulymii is van Griekse afkomst, Crocus speciosus komt uit de Krim.
En wat is dit er dan voor een? Ziet er uit als goulymii, maar de meeldraden zijn donkerder en de stamper is knaloranje. Misschien Crocus longiflorus .

Tussen de oxalissen die ik begin dit jaar uit Zuid Afrika kreeg - zoals massoniana, na veel pijn en moeite en het was tot nu toe ook nog helemaal niks! - zaten er een paar die ik niet besteld had, maar via een digitale camera en onvolprezen e-mail heb dentata is. Leuke, vrolijke jongen, maar w.s. woekerneigingen, dus ik houd hem maar in een pot. De sprietjes zijn een of andere homeria.

7 november Tot mijn grote verrassing vond ik vanmorgen een aantal beeldschone crocusjes op een plek waar ik ze niet verwachtte en bovendien is het een soortje dat ik niet thuis kan brengen. Ongeveer 7 8 cm hoog, met blad, mooi diep paars met een donkerder hart, oranje/gele meeldraden en stamper. Vorig jaar heb ik ook al naar de naam gezocht. Toen was het maar n 'setje', nu staat er een heel stel.
3 mogelijkheden: C. ligusticus, C. karduchorum, C. langiflorus ...
Meneer Vreeken van de zaden, die ik 2 foto's stuurde, zegt dat ik die 3 soortjes kan schrappen van het lijstje mogelijkheden, want die zijn allemaal lichter.
Meer details: er zitten heel fijne lijntjes op de bloemblaadjes. Meer een netwerkje dan streepjes.  Nu de zon schijnt lijken ze minder donker, maar ze zijn nog altijd donkerder dan b.v. Crocus speciosus.

De stampers zijn oranje en fijn vertakt, de meeldraden geel, de keel is eerst donkerder maar helemaal in de diepte licht. Aan de onderste foto kun je zien hoe rijk bloeiend! De 2e dag van de bloei zijn ze wat hoger, ongeveer 10 cm. De dikke groene bladeren zijn van sternbergia, maar de crocus heeft al blad.
Dank zij een superwebsite (Schots) ben ik er uit. Het is Crocus medius , en ondanks het feit dat er regelmatig gemeld wordt dat daar geen blad aan zit tijdens de bloei heb ik een foto gezien: met blad!! 
Het raadsel van de herkomst is inmiddels ook opgelost. Ik heb de crocussen gekocht als Crocus ligusticus en dat is een andere naam voor dezelfde crocus. Dat je daar nu meer dan een jaar mee bezig kunt zijn. Nou ja, ik heb ook af en toe wat anders gedaan ... Deze crocus is overigens in het wild te vinden in de streek tussen Nice en Genua. 
Naschrift: de fijne lijntjes in de bloemen worden veroorzaakt door een virus.

16 december Het heeft vannacht eindelijk stevig geregend en dus heb ik vandaag koemest gestrooid. En wat vind ik in de tuin: Muscari macrocarpum IN BLOEI! Gelukkig bloeit deze wel 2 maanden, dus als ik eind januari terugkom is hij vast nog wel aan de gang. Hij laat zich ook goed zaaien, dus over een jaar of wat heb ik een veldje vol. Er vloog ook nog een dikke hommel rond trouwens.

16 februari 2007 Opnieuw voorjaar en dus crocussen: links Crocus malyii en rechts Crocus tommasinianus 'Claret' . Malyii is niet zo makkelijk te vinden. 'Claret' komt van Rita.
Twee geeltjes: links, met de aardige bruine streepjes is Crocus fuscotinctus en daarnaast de meer bekende 'Golden Bunch' . Dat is een heel leuk, rijkbloeiend, klein crocusje.
Gelukkig worden hier de gele crocussen niet, zoals in Holland, door de mussen opgegeten.
19 maart Een schoonheid uit Zuid Afrika. Deze heb ik vorig jaar een beetje op de bonnefooi meebesteld bij de begeerde Oxalis massoniana (waar trouwens nog niks van terechtgekomen is). Op de foto: Geissorhiza  radians . Ik moet elke keer de spelling nakijken.
Hij bloeit in Z. Afrika in september en hier heeft hij zich dus netjes aangepast. verheugend. Jim - bij wie ik de Z. Afrikaanse bollen heb gekocht - zegt: tijdens de groei en bloei in de zon en de pot op een schotel met water. Dat geldt ook voor de oxalis, misschien dat die dan t.z.t. ook iets gaat doen.

Het tulpje heet Lady Jane en ik vind haar erg mooi; De meeldraden zijn bordeauxrood. Ik weet nog niet hoe het zich in de toekomst gaat gedragen, maar nu ben ik enthousiast.


Van Vreeken.

Hier begrijp ik nou echt niks van! De freesia's, die op de beroerdste plek staan, t.w. in een puinhelling waar het 's zomers erg warm wordt en waar ze ook nog eens weinig water krijgen, laat staan regelmatig mest, doen het 't best.

In de boeken wordt er geschreven over regelmatig water, niet kouder dan 5 graden, vanaf dat de bladeren verschijnen eens in de 14 dagen bemesten ...

2008 Na hele droge zomer: freesia weg!

17 april Nu het hier fors geregend heeft en vervolgens de temperaturen zijn gestegen breekt het voorjaar los. Overal staat er van alles te bloeien, cistus, coronilla, bieslelies van alles tegelijk.

De beauty op de foto is Gladiolus alatus en hij komt uit Zuid Afrika. Net als de geissorhiza heeft deze de hele winter buiten gestaan in een pot (het heeft niet vaak gevroren en zeker niet harder dan een graad of 4)  en heeft hij zich aangepast aan het klimaat van het noorden.
Kleine bollen zijn via internet te bestellen, zoek onder CAPESEED. Met een creditcard en een heleboel geduld (en er gaat wel eens wat mis, verkeerde bollen b.v.) maar het is niet verschrikkelijk duur.

28 april Alles staat in bloei. Heel mooi is de Cistus albidus een plant die hier thuishoort en die, zie foto, heel mooi combineert met de wilde gladiooltjes Gladiolus communis . Die zijn altijd wel heel gauw weg, maar ze zaaien zich wel uit.
Babiana ziet er altijd zo leuk uit op foto's. En het klinkt altijd alsof je ze overal zonder moeite zou kunnen gebruiken. Vergeet het maar: ik moet nog steeds uitvinden hoe ze moeten!
Maar nu heb ik er toch een in bloei! De bolletjes heb ik al 5 jaar geleden gekocht en er kwam hier en daar een blaadje en dat was alles. Ik vind hem erg mooi en hij heet 'Purple Star '.  Deze staat in een hoge pot (diepe grond) en heeft de hele winter in de serre gestaan, nooit kouder dan 5 graden. In het echt is hij beter van kleur, wat donkerder!

Ik geloof trouwens niet dat ik ooit eerder bloeiende babiana in het echt gezien heb! 
Hij viel al met al toch een beetje tegen: snel uitgebloeid en het blad werd tijdens de bloei al bruinig, niet mooi!

In het wild kom je ook van alles tegen. V.l.n.r.: niet in grote hoeveelheden: blauwe druifjes; tamelijk algemeen langs de wijnvelden: vogelmelk (Ornithogalum umbellatum) en in de buurt van huizen: Allium neapolitanum en ipheion. De allium is geweldig als snijbloem: blijft wel 2 weken staan.

Bij een van de buren, Berthe, een leuk, stokoud mevrouwtje. staat het vol ouwe wijfjes (Ipheion uniflorum).

Foto's: eind maart

9 mei Toen ik hier net woonde heb ik regelmatig kleinbloemige hippeastrums in de tuin gezet. Af en toe bloeit er een, vraag me niet waarom. Ik denk dat dit 'Veneto' is. Volgens mijn grote groene boek heeft hij in 2003 ook gebloeid ...Wel een mooiertje, toch? 

Zie hippeastrumpagina.

Leuk bolgewasje en ook heel makkelijk is Anomatheca laxa . Het lukt niet erg in de tuin, maar in een pot breidt het zich snel uit. Het schijnt ook goed te zaaien te zijn. Ik ga het proberen.
3 juni Hier heb ik eigenlijk nog nooit iets over geschreven, terwijl het zo'n perfect bolgewasje is voor hier:Tritteleia 'Corinna' . Ik heb het al een paar jaar staan, maar nu heeft het zich z uitgezaaid dat er een flinke plek staat te bloeien en hier en daar zie ik er ook al elders staan. Gekocht bij Rita. Je moet dus wat geduld hebben. Ook voor boeketjes!

Eind juni In deze tijd van het jaar zijn we vaak in Nederland of zo, dus mis ik de bloei regelmatig: Lilium henryi. Hij doet het hier erg goed, maar wordt wel hoog - 1m50 - en heeft dus wat steun nodig. Niet heel makkelijk te vinden en de bollen willen het eerste jaar wel eens niet bloeien. Daarn geen probleem en, goed nieuws, leliehaantjes komen hier nauwelijks voor!
22 oktober 2008 Als je zo iets moois ziet, hoe kun je dan niet in God geloven ... Crocus mathewii , afkomstig uit Turkije en daar voor het eerst gezien in 1994 (door een bollengek uit west Europa) en vernoemd naar Brian Mathew, d man van crocussen. 
Droevig nieuws is dat ze ter plekke inmiddels zijn uitgeroeid door verzamelaars.  
Ze zijn wel, zij het nog heel weinig en voor veel geld, te koop bij een aantal kwekers.
27 oktober Ongerust over het ontbreken van  Crocus oxonian dit jaar ben ik even gaan nakijken wanneer ze in andere jaren bloeiden. Begin oktober ... dus w.s. zijn ze verdwenen. Raar hoor, ze zijn wel een jaar of 5 elk jaar trouw  verschenen! Crocus medius staat te bloeien in het perk dat veel schaduw heeft. In het gedeelte waar het 's zomers altijd erg warm is zie ik nog niks, maar die staan voor november in de planning. 
17 februari 2009 Een losse opmerking die ik ergens tussen de amaryllissen vond: sommige bolgewassen laten zich prima zaaien, zelfs door een kluns als ik: Allium tuberosum, muscari, leucojum, tritteleiea, die gaan allemaal goed. Ook heb ik zaailingen van Gladiolus tristis en van Romulea englerii.  
4 maart Vandaag kreeg ik een tip over een leuke bollensite: www,tulipes-botaniques.com  Mooie lelies en heel veel tulpen. Met dank aan Auckje! 

Bak met tulpen en viooltjes, geplant volgens het concept van Rita, in laagjes. Onderin Tulipa Recreado ' waarvan de eerste helemaal rechts in bloei, T. 'New Design' wit met roze bloem, blad met crme randje en , helaas grootbloemige, roze viooltjes. de kleintjes vind ik leuker, maar die zijn er maar zelden. 

'Recreado' is mijn nr 1 tulp, past overal bij. New Design staat ook fantastisch tegen een achtergrond van (paars)rood uitlopend blad. Ik had hem in Nederland bij een roodbladige, zuilvormige Cercidiphyllum 'Rotfuchs': ik krijg bijna heimwee, zeker nu het hier giet en het ginds prachtig weer is ... 

Deze schoonheid komt uit Zuid Afrika en heet Gladiolus alatus .
Meestal aangeboden in een bont mengsel, helaas. Ik vind deze oranjerode erg leuk: sparaxis . Ik heb deze gekregen van mijn bovenbuurvrouw toen zij hier wegging en ik de rode uit haar mengsel mocht halen. 

naar bovenkant